Stukje omrijden voor
zuivel uit Hoogelande
meer,
Appelaere rijp voor buitenland
PROEF EN BELEEF DE STREE
www.lekker-zeeland.nl
Tom ter HorstgB
per week in de zomermaan
den", vertelt Jomien. "Mijn
moeder volgde een cursus
zelf zuivel maken. Dat leek
mij ook wel wat. Ik begon
met het maken van yoghurt.
Uiteindelijk een behoorlijk
uit de hand gelopen hobby."
De producten van Hoog
elandse Boerenzuivel heb
ben de smaak van vroeger.
"Mensen leven nu veel
bewuster en willen weten
waar de producten vandaan
komen. De consument kijkt
dichter bij huis." In de loop
der jaren is het assortiment
flink uitgebreid en is er meer
dan alleen yoghurt te koop.
In de boerderijwinkel van
Hoogelandse Boerenzuivel,
maar ook in verschillende
Zeeuwse supermarkten en
op diverse kaasboerderijen
koop je vanille- en chocola
devla, boerenboter en huis-
gemaakt yoghurtijs in al
lerlei smaken. "We hebben
sinds kort mango-ijs." Een
heerijk fris ijsje. Perfect voor
warmere dagen.
www.gezelligsteterras.nl.
De Belgische Loodsensoci-
eteit ontvangt een officiële
plaquette op 21 september
tijdens de feestelijke prijs
uitreiking. Dan worden ook
de provinciewinnaars be
kendgemaakt.
Harlaar opent
Albert Heijn
KAPELLE - Woensdag 24 juni
opent het ondernemers
echtpaar Koen en Marianne
Harlaar om 11.00 uur hun
nieuwe supermarkt in Ka-
pelle.
Deze Albert Heijn heeft een
uitgebreid assortiment met
veel biologische producten.
Speciaal ter gelegenheid
van de opening viert de
winkel een gezellig feestje.
"Tot en met zaterdag 28 juni
zijn er proeverijen en leuke
activiteiten. Klanten krijgen
bij besteding van 15 euro
een gratis taartje, zolang
de voorraad strekt", vertelt
Koen Harlaar.
"Mascotte Hamster Hap-
pie is er natuurlijk ook. Hij
bezoekt onze winkel op
woensdag en op zaterdag.
Dan staat er ook een spring
kussen voor de deur."
Waar nu de nieuwe Albert
Heijn is gevestigd, zat eerst
een C1000. Het pand is flink
vergroot en verbouwd tot
een moderne, overzichtelijk
ingerichte supermarkt. In
de hal zit een kleine Gall
Gall-winkel met een groot
aanbod gedestilleerde dran
ken.
Het sprookje van Sneeuwwitje
Nog maar drie jaar geleden kenden alleen de Duitse
gasten het woord Radier. In Nederland noemden we dat
kinderbiertje een Sneeuwwitje. Als echte man bestelde
je dat gewoonweg niet. Hoe anders is dat nu. Doordat
de hoeveelheid pils die we in Nederland nuttigen sterk
daalt, zijn de grote brouwers in de aanval gegaan. Niet
door te luisteren naar de consument die snakt naar
smaakvolle en uitdagende speciaal bieren, maar door
het commercieel budget op te voeren.
Niet het bier is belangrijk, maar de reclame er om heen.
Een blessure op het voetbalveld is dé gelegenheid voor
een Radier 0 punt 0. Zelfs bij de tour de France lijkt het
in de reclames dat tijdens de tocht zo'n fris fietsbiertje
echt prima past. Enerzijds drinken we daardoor nu
in eens massaal zo'n fiets-hem-erin biertje, terwijl we
anderzijds in Nederland net de smaak van het speciaal
bier van de kleine brouwerijen te pakken krijgen.
Gelukkig zijn ze bij de echte Tour wel wijzer. Helemaal
geen 0 punt 0 en al helemaal geen Radier. Ze geloven er
ook niet in Sneeuwwitje. Nee, de echte tweede etappe
wordt afgesloten met Zeeuws bier. Op het finishterrein
en niet vóór, maar pas né die kostbare witte kalkstreep,
wordt Zeeuws zwarte bessen bier en Zeeuws witbier
getapt.
Daarna nog twee dagen toeren in België. Staan die nu
juist ook niet bekend om hun bier? Hoezo, Tour de
France...1 ijkt wel een Tour de Bière. Pas dan gaat de
Tour naar Frankrijk. Zouden ze daar ook Cycliste drin
ken tijdens de etappes of gaan ze daar over de Vinish?
't Beste Maatje
uitverkoren
GOES - Tien uitverkoren vis-
detaillisten toonden afgelo
pen week de fijne kneepjes
van het vak tijdens de Nati
onale Haringpartij op Kas
teel De Haar in Haarzuilens.
De visdetaillisten worden
traditiegetrouw uitgenodigd
om de haring van topkwali
teit te bereiden en te presen
teren.
Viskiosk 't Beste Maatje
uit Goes heeft de regio met
flair vertegenwoordigd. De
haringkraam was origineel
aangekleed met een mooie
prent achter de kraam. Met
hun eigen haringkar presen
teerden zij naast de haring
ook heerlijke oesters en een
Zeeuwse bolus als toetje.
Loodsensoos is
het gezelligst
VLISSINGEN - Bij de Verkie
zing van het Gezelligste Ter
ras is De Belgische Loodsen-
sociëteit door het publiek
verkozen tot winnaar van
de gemeente Vlissingen.
Bij de verkiezing brach
ten tienduizenden mensen
hun stem uit via de website
Wie kent niet
de beroemde
conference van
Joep van het Hek.het
was meteen gedaan met
dat alcoholarme biertje
voor slappelingen. Omge
keerd kan het echter ook
gebeuren.
WATERLANDKERKJE - De Ap
pelaere viert haar twintig
jarig jubileum. Nederland
is veroverd, nu is de Appe
laere rijp voor het buiten
land. Dat blijkt al in België
en Denemarken, maar de fa
milie Tazelaar proeft dat er
nog meer vruchtbare grond
is voor haar 100 procent na
tuurlijke vruchtensappen.
Daarom wil het Zeeuwse
bedrijf haar horizon nog
verder verbreden.
"In landen als Engeland en
Spanje is veel vraag naar
gezonde, duurzame sappen
van hoge kwaliteit, maar
ook bijvoorbeeld op de An
tillen", vertelt Janine Taze
laar, dochter van grondleg
ger Henk en mede-eigenaar.
Goed jaar
visveilingen
"Wat voor ons spreekt, is
dat wij geen hype-merk zijn.
Maatschappelijk verant
woord ondernemen deed
mijn vader al toen hij nog
fruitkweker was, vijftig jaar
geleden. Daar komt ook de
heldere visie vandaan waar
mee ons bedrijf voet aan de
grond heeft gekregen. Na
melijk dat duurzaam produ
ceren voor ons begint bij de
boom en eindigt bij de fles
sen die de klant in handen
krijgt."
De Appelaere (oud Neder
lands voor 'appelboom')
produceert 100 procent na-"
tuurlijke appelsap, perensap
en sinaasappelsap. Alle
maal pure producten zonder
toevoegingen en conserve
ringsmiddelen, verkrijgbaar
in supermarkten en horeca
zaken door heel Nederland.
"Mensen zijn zich steeds be
ter bewust van wat ze eten
en drinken", zegt Janine Ta
zelaar. "Ze kijken vaker op
het etiket, op zoek naar al
ternatieven voor de produc
ten met toevoegingen, zoals
suikers. Maar onze sappen
zijn puur natuur. Daarmee
oefenen de flessen een grote,
natuurlijke aantrekkings
kracht uit op consumenten
en bedrijven. Zo krijg je am
bassadeurs. En die hebben
wij door het hele land."
Naast die verantwoorde
productie maakt de familie
Tazelaar ook bewuste keu
zes voor de 'schil' van haar
producten: het verpakkings
materiaal. Het sap zit in gla
zen flessen, een natuurlijk
verpakkingsmateriaal dat
volledig recyclebaar is. "De
kratten waarin we de fles
sen laten vervoeren, worden
telkens weer hergebruikt.
Dozen en drukwerk bestaan
bovendien uit fsc-gecertifi-
ceerd materiaal."
Henk Tazelaar, fruitteler in
hart en nieren, stond in 1995
aan de wieg van de Appelae
re. Inmiddels is De Appelae
re een hecht familiebedrijf,
eigendom van Henk Taze
laar en zijn twee dochters,
Janine en Carin. Appelaere
is het Beste Product van het
Jaar 2014-2015, verkozen
door consumenten.
VLISSINGEN - De Zeeuwse
visveilingen in Breskens,
Vlissingen en Colijnsplaat
hebben in 2014 redelijk ge
draaid. De aanvoer van vis
daalde weliswaar, maar vo
rig jaar was wél een prima
garnalenjaar. Begin vorig
jaar was er veel aanvoer van
tong, maar die leverde door
het grote aanbod relatief
weinig op. De aanvoer van
schol was, door vangstaf
spraken, ook laag. Veel sche
pen gingen vanaf augustus
over op de garnalenvangst.
Een goede keuze, want 2014
was een goed garnalenjaar,
vertelt directeur Foort Lo-
kerse van de Zeeuwse Vis
veilingen.
Van heinde en ver rijden de
mensen er voor om. Dagjes
uit en vakanties worden
er speciaal voor gepland.
Vraag je je af waarom? Voor
de heerlijke yoghurt en. an
dere zuivelproducten van
Hoogelandse Boerenzuivel.
Vanaf Middelburg ben je ip
slechts een paar minuten
in het gehucht Hoogelande.
Daar vinden we ook de boer
derij van Leo en Jomien van
Eenennaam. Het echtpaar is
de trotse eigenaar van melk
veehouderij Hoogelandse
Boerenzuivel. "Ik ben ge
boren op de boerderij en er
nooit weggeweest", vertelt
Jomien. "In 1998 zijn we be
gonnen met het verzuivelen
van een groot gedeelte van
onze eigen melk. Er was
vraag naar de ouderwetse
standyoghurt van lokale
boeren en daar speelden we
op in." Standyoghurt is de
dikke yoghurt die men vroe
ger maakte en deze wordt
gerijpt in de fles. Zowel de
volle als de milde yoghurt
zijn dik van structuur, rijk
van smaak en niet schenk-
baar. "We begonnen met een
paar honderd liter zuivel
per week en dat is nu uitge
groeid tot vierduizend liter
Brouwerij Emelisse
Nieuw in het assortiment van Hoogelandse Boerenzuivel is mango
-ijs.
Foto: Hoogelandse Boerenzuivel
door Stefanie van der Maas