Ga je voor gas- of toch
een kolenbarbecue?
Struinen over seizoensmarkten
VADERDAG CADEAUTIP!
PROEF EN BELEEF DE STREEi
www.lekker-zeeland.nl
JÊ
Biologische
foodtruck
X—t 24.95
PROEF EN BELEEF DE STREEK
door Stefonie van der Maas
Zodra de temperaturen om
hoog schieten doen we het
bijna allemaal. Barbecuen!
De grill gaat aan en we ge
nieten van een heerlijke
maaltijd in de buitenlucht.
Barbecuen is populairder
dan ooit.
De één heeft een duidelijke
voorkeur vQor kolen en de
ander gaat liever voor gas.
Het voordeel van barbecuen
op een op gas gestookte bui
tenkeuken is de snelheid.
De grill is direct warm.
Ideaal natuurlijk wanneer
je over wat minder tijd be
schikt. De buitenkeukens
op gas maken je keuken in
huis bijna overbodig in de
zomermaanden. De meeste
buitenkeukens hebben een
extra pit, een spit en een
flinke grillplaat zodat je een
hele maaltijd buiten maakt.
Toch gaan een hoop bar
becuefanaten liever voor
kolen. Houtskool is meer
een kwestie van plannen.
Spontaan de barbecue aan
doen kan, maar kost wat
meer geduld. De smaak die
je vlees krijgt na het grillen
op houtskool is niet te verge
lijken met hetzelfde stukje
vlees gebakken op een gas-
barbecue. De laatste jaren
wint de keramische barbe-
cues langzaam aan terrein.
Bijvoorbeeld de Big Green
Egg. Met deze outdoor coo-
ker regulier je uitstekend de
temperatuur. Geen verbran
de en verkoolde stukken
vlees, maar zacht gegaarde
biefstukken met een perfec
te garing. Als je hem goed
beheerst, kan hij heel wat
uren branden zonder houts
kool aan te vullen.
Wanneer je gaat barbecuen
is het belangrijk dat je de
temperatuur voor garing van
het vlees weet. Investeer in
een goede kernthermometer
en vraag bij je slager hoeveel
graden ideaal is voor het
stuk vlees wat je grilt. Dit
komt de smaak en kwaliteit
alleen maar ten goede. Ver
deel je kolen nooit gelijkma
tig maar maak verschillende
warmtezones. Aan de ene
kant leg je de meeste zodat
het de plek wordt waar je het
vlees dichtschroeit. De kant
met de minste kolen gebruik
je om het vlees zacht na te
garen.
Maak kennis
met bioboeren
MIDDELBURG - Biologische
producten zijn Steeds breder
verkrijgbaar. Wie benieuwd
is naar de mensen en ver
halen achter die lekkere,
gezonde en diervriendelijke
producten, kan op 20 en 21
juni in heel Nederland Lek
ker naar de Boer. In de pro
vincie Zeeland doen drie bi
ologische boerderijen mee.
Lekker naar de Boer is een
initiatief van Bionext.
Zodra je het erf oploopt, gaat
er een wereld voor je open.
Je ziet, ruikt en ervaart dan
wat er zo bijzonder - of ei
genlijk zo natuurlijk - is aan
biologisch boeren.
Paula Nijman, projectleider:
"Er is van alles te doen, voor
volwassenen en voor kinde
ren. De deelnemende boe
ren zijn trots op hun bedrijf
en vinden het leuk om men
sen te ontvangen. Vaak ste
ken ze veel tijd en energie in
zo'n open dag: ze organise
ren bijvoorbeeld een kleine
boerenmarkt, een proeverij
met eigen producten of een
speurtocht voor kinderen."
Op vrijwel elk bedrijf wor
den rondleidingen georga
niseerd, waarbij de boer of
boerin vertelt over de biolo
gische manier van werken.
In Zeeland doen de volgende
bioboeren mee: Biologische
kwekerij Zuidbos aan de
Zuid Bosweg 17 in Noord-
gouwe, De Grote Verleiding
aan de Hogenakkerweg 25
in Kruiningen en Rozen
kwekerij de Bierkreek aan
de Zevenhofstedenstraat 9
in IJzendijke.
fairtrade
Rob en Marijke Kromhout
van der Meer van Puur en
Rauw staan sinds eind mei
met hun opvallende food
truck op woensdag, don
derdag en zondag op het
havenplein in Brouwersha
ven. Het stel heeft een old
timer retro caravan omge
bouwd tot mobiele keuken,
oftewel een foodtruck. Rob
is de chef-kok en Marijke
serveert de gasten. Marijke:
"Het is voor ons een vereiste
om een goed gevoel over de
producten te hebben waar
mee we werken. Daarom
werkt Rob nagenoeg alleen
met biologische, fairtrade,
scharrel- en lokale produc
ten. Rob wilt achter zijn ge
rechten staan en dat begint
met een goede eerlijke basis.
Vandaar de naam Puur en
Rauw."
De Hollandse Nieuwe
Zijn ze er .al?", horen
wij meerdere
keren per dag in de
viswinkel. Enthousiast
wachten we op de start
van de Hollandse Nieuwe.
Helaas hebben onze trou
we vrienden besloten nog
een wee*kje langer rond te
zwemmen voordat ze zich lieten vangen. De start van
het haringseizoen is uitgesteld. Een week maar liefst!
Treurende gezichten en afdruipende mensen. Nog één
week wachten. De dagen lijken voorbij te kruipen.
Dan is het moment daar, morgen, donderdag 18
juni zullen de verse Hollandse nieuwe weer
gesneden worden. Eindelijk kan er weer genoten
worden van die vette, dikke, romige haring. Aan het
staartje, in stukjes of op een wit puntje. Een feestelijk
moment voor iedere Zeeuw, Nederlander en toerist.
Mensen staan in de rij voor hün eerste Hollandse
Nieuwe.
Waar komt deze drang vandaan? Wat drijft
ons naar de viswinkel voor het eerste vaatje
haring? Het antwoordt daarop is simpel: De
meest verse haring als eerste bemachtigen! Hollandse
nieuwe wordt gevangen tussen half mei en half juni,
als deze een vetpercentage van tenminste 16 procent
heeft bereikt.
Vrijwel de gehele vangst wordt binnengehaald
door Noorse, Schotse en Deense viskotters in
en rond de Noord Atlantische Oceaan. Aan
boord worden de Hollandse Nieuwe gekaakt, ontdaan
van kieuwen en ingewanden en in de pekel gelegd.
Ze worden ingevroren en komen richting Nederland.
De vaatjes haring gaan naar de viswinkels, de eerste
Hollandse Nieuwe kunnen gesneden worden. Na een
jaar wachten kunnen we weer genieten van onze, eigen
Hollandse Nieuwe.
Feest in Nederland en feest in Zeeland. De zon
schijnt, boerinnen in oude Zeeuwse klederdracht,
een korenwijntje en onze trouwe makker; De Hol
landse Nieuwe!
door Stefanie van der Maas
In de zomermaanden komt
Zeeland tot leven en is er
weer een hoop te beleven.
De winterslaap is voorbij
en het is tijd om van alles
te ondernemen. Het bezoe
ken van een leuke markt,
dat is nou echt iets wat je
doet op vakantie. Langs de
kraampjes struinen op zoek
naar leuke souvenirs of lek
kernijen voor op het strand
of in je vakantiehuis. Ook
dichtbij huis zijn er ook een
boel leuke markten te vin
den voor het vakantiegevoel
in eigen provincie.
Gezellig
De rommelmarkt op de
Middelburgse Vismarkt is
Smaakfestival
in Kunsthal
ROTTERDAM - Op 19, 20 en
21 juni, luidt de Kunsthal
Rotterdam het culinaire
seizoen in met Kunsthal-
KOOKT Kweekt, Festival
voor de Echte Smaak. De
grootste overdekte streek-
productenmarkt van Neder
land heeft een inspirerende
line-up van meer dan ne
gentig veelal kleinschalig
werkende producenten. In
het 'Kooktheater' kan ie
dereen z'n licht opsteken
tijdens kookdemonstraties,
lezingen, films en presenta
ties van chefkoks, kwekers,
groenteveredelaars en zee
wiersnijders.
één van de gezelligste in
de provincie. Op het oude
plein is in de zomermaan
den elke eerste zaterdag van
de maand een hoop antiek
en curiosa de vinden. Aan
de kramen of op de kleedjes
vind je voor leuke prijsjes de
mooiste schatten. Na afloop
strijk je neer op het gezellige
terras van Sint John voor
een goede bak koffie met één
van de vele tosti die op de
kaart staan of het befaamde
yoghurtijs.
Verse vis en Zeeland zijn on
losmakelijk met elkaar ver
bonden. De hele zomer is er
op de Kaai in Veere een we
kelijkse vismarkt waar je de
lekkerste en verste vis proeft
of meeneemt voor thuis in
de pan of op de barbecue.
Dat cómbineer je natuurlijk
uitstekend met een rondje
door het historische stadje
en een hapje en drankje op
één van de vele terrassen.
Streekproducten
Ook op Schouwen-Duive-
land zijn er weer een hoop
leuke seizoensmarkten. Wat
dacht je van de de streek-
productenmarkt in Zierik-
zee? Elke derde dinsdag van
de maand koop je op deze
markt lekkere producten uit
de regio. Lokale onderne
mers bieden onder andere
groente, fruit, kaas en brood
aan. De monumentale bin
nenstad van Zierikzee is ook
de moeite waard, dus com
bineer het bezoek aan de
markt direct met een wan
deling door het centrum en
een terrasje aan de haven.
Vanaf dinsdag 28 juli is
er elke week een gezellige
avondmarkt in Sluis. Tot
22.00 uur zijn de winkels
geopend en staan er in het
centrum marktkramen met
uiteenlopende handelswaar.
Met livemuziek, entertain
ment en volle terrassen is
deze markt een echte aanra
der voor in de zomer.
DAVID
VUUR
Te bestellen op webwinkel.lekkerinnederland.nl rainFnw.rhtng
of te koop bij de bekende Zeeuwse boekbandels mMKimte
Wanneer je gaat barbecuen is het belangrijk datje de temperatuur voor garing van het vlees weet.
Investeer in een goede kernthermometer. FotQ: Stefanie van der Maas
www.lekkernaardeboer.nl
O www.puurenrauw.nl
Kim Verweel
Visomy
O www.kunsthal.nl
Verse vis
Avondmarkt
www.vvvzeeland.nl
SPEELT MET
«CCEPTÏM en tips
£ARé&Ct!fi cJriiL