Ga je voor gas- of toch een kolenbarbecue? Struinen over seizoensmarkten VADERDAG CADEAUTIP! PROEF EN BELEEF DE STREEi www.lekker-zeeland.nl JÊ Biologische foodtruck X—t 24.95 PROEF EN BELEEF DE STREEK door Stefonie van der Maas Zodra de temperaturen om hoog schieten doen we het bijna allemaal. Barbecuen! De grill gaat aan en we ge nieten van een heerlijke maaltijd in de buitenlucht. Barbecuen is populairder dan ooit. De één heeft een duidelijke voorkeur vQor kolen en de ander gaat liever voor gas. Het voordeel van barbecuen op een op gas gestookte bui tenkeuken is de snelheid. De grill is direct warm. Ideaal natuurlijk wanneer je over wat minder tijd be schikt. De buitenkeukens op gas maken je keuken in huis bijna overbodig in de zomermaanden. De meeste buitenkeukens hebben een extra pit, een spit en een flinke grillplaat zodat je een hele maaltijd buiten maakt. Toch gaan een hoop bar becuefanaten liever voor kolen. Houtskool is meer een kwestie van plannen. Spontaan de barbecue aan doen kan, maar kost wat meer geduld. De smaak die je vlees krijgt na het grillen op houtskool is niet te verge lijken met hetzelfde stukje vlees gebakken op een gas- barbecue. De laatste jaren wint de keramische barbe- cues langzaam aan terrein. Bijvoorbeeld de Big Green Egg. Met deze outdoor coo- ker regulier je uitstekend de temperatuur. Geen verbran de en verkoolde stukken vlees, maar zacht gegaarde biefstukken met een perfec te garing. Als je hem goed beheerst, kan hij heel wat uren branden zonder houts kool aan te vullen. Wanneer je gaat barbecuen is het belangrijk dat je de temperatuur voor garing van het vlees weet. Investeer in een goede kernthermometer en vraag bij je slager hoeveel graden ideaal is voor het stuk vlees wat je grilt. Dit komt de smaak en kwaliteit alleen maar ten goede. Ver deel je kolen nooit gelijkma tig maar maak verschillende warmtezones. Aan de ene kant leg je de meeste zodat het de plek wordt waar je het vlees dichtschroeit. De kant met de minste kolen gebruik je om het vlees zacht na te garen. Maak kennis met bioboeren MIDDELBURG - Biologische producten zijn Steeds breder verkrijgbaar. Wie benieuwd is naar de mensen en ver halen achter die lekkere, gezonde en diervriendelijke producten, kan op 20 en 21 juni in heel Nederland Lek ker naar de Boer. In de pro vincie Zeeland doen drie bi ologische boerderijen mee. Lekker naar de Boer is een initiatief van Bionext. Zodra je het erf oploopt, gaat er een wereld voor je open. Je ziet, ruikt en ervaart dan wat er zo bijzonder - of ei genlijk zo natuurlijk - is aan biologisch boeren. Paula Nijman, projectleider: "Er is van alles te doen, voor volwassenen en voor kinde ren. De deelnemende boe ren zijn trots op hun bedrijf en vinden het leuk om men sen te ontvangen. Vaak ste ken ze veel tijd en energie in zo'n open dag: ze organise ren bijvoorbeeld een kleine boerenmarkt, een proeverij met eigen producten of een speurtocht voor kinderen." Op vrijwel elk bedrijf wor den rondleidingen georga niseerd, waarbij de boer of boerin vertelt over de biolo gische manier van werken. In Zeeland doen de volgende bioboeren mee: Biologische kwekerij Zuidbos aan de Zuid Bosweg 17 in Noord- gouwe, De Grote Verleiding aan de Hogenakkerweg 25 in Kruiningen en Rozen kwekerij de Bierkreek aan de Zevenhofstedenstraat 9 in IJzendijke. fairtrade Rob en Marijke Kromhout van der Meer van Puur en Rauw staan sinds eind mei met hun opvallende food truck op woensdag, don derdag en zondag op het havenplein in Brouwersha ven. Het stel heeft een old timer retro caravan omge bouwd tot mobiele keuken, oftewel een foodtruck. Rob is de chef-kok en Marijke serveert de gasten. Marijke: "Het is voor ons een vereiste om een goed gevoel over de producten te hebben waar mee we werken. Daarom werkt Rob nagenoeg alleen met biologische, fairtrade, scharrel- en lokale produc ten. Rob wilt achter zijn ge rechten staan en dat begint met een goede eerlijke basis. Vandaar de naam Puur en Rauw." De Hollandse Nieuwe Zijn ze er .al?", horen wij meerdere keren per dag in de viswinkel. Enthousiast wachten we op de start van de Hollandse Nieuwe. Helaas hebben onze trou we vrienden besloten nog een wee*kje langer rond te zwemmen voordat ze zich lieten vangen. De start van het haringseizoen is uitgesteld. Een week maar liefst! Treurende gezichten en afdruipende mensen. Nog één week wachten. De dagen lijken voorbij te kruipen. Dan is het moment daar, morgen, donderdag 18 juni zullen de verse Hollandse nieuwe weer gesneden worden. Eindelijk kan er weer genoten worden van die vette, dikke, romige haring. Aan het staartje, in stukjes of op een wit puntje. Een feestelijk moment voor iedere Zeeuw, Nederlander en toerist. Mensen staan in de rij voor hün eerste Hollandse Nieuwe. Waar komt deze drang vandaan? Wat drijft ons naar de viswinkel voor het eerste vaatje haring? Het antwoordt daarop is simpel: De meest verse haring als eerste bemachtigen! Hollandse nieuwe wordt gevangen tussen half mei en half juni, als deze een vetpercentage van tenminste 16 procent heeft bereikt. Vrijwel de gehele vangst wordt binnengehaald door Noorse, Schotse en Deense viskotters in en rond de Noord Atlantische Oceaan. Aan boord worden de Hollandse Nieuwe gekaakt, ontdaan van kieuwen en ingewanden en in de pekel gelegd. Ze worden ingevroren en komen richting Nederland. De vaatjes haring gaan naar de viswinkels, de eerste Hollandse Nieuwe kunnen gesneden worden. Na een jaar wachten kunnen we weer genieten van onze, eigen Hollandse Nieuwe. Feest in Nederland en feest in Zeeland. De zon schijnt, boerinnen in oude Zeeuwse klederdracht, een korenwijntje en onze trouwe makker; De Hol landse Nieuwe! door Stefanie van der Maas In de zomermaanden komt Zeeland tot leven en is er weer een hoop te beleven. De winterslaap is voorbij en het is tijd om van alles te ondernemen. Het bezoe ken van een leuke markt, dat is nou echt iets wat je doet op vakantie. Langs de kraampjes struinen op zoek naar leuke souvenirs of lek kernijen voor op het strand of in je vakantiehuis. Ook dichtbij huis zijn er ook een boel leuke markten te vin den voor het vakantiegevoel in eigen provincie. Gezellig De rommelmarkt op de Middelburgse Vismarkt is Smaakfestival in Kunsthal ROTTERDAM - Op 19, 20 en 21 juni, luidt de Kunsthal Rotterdam het culinaire seizoen in met Kunsthal- KOOKT Kweekt, Festival voor de Echte Smaak. De grootste overdekte streek- productenmarkt van Neder land heeft een inspirerende line-up van meer dan ne gentig veelal kleinschalig werkende producenten. In het 'Kooktheater' kan ie dereen z'n licht opsteken tijdens kookdemonstraties, lezingen, films en presenta ties van chefkoks, kwekers, groenteveredelaars en zee wiersnijders. één van de gezelligste in de provincie. Op het oude plein is in de zomermaan den elke eerste zaterdag van de maand een hoop antiek en curiosa de vinden. Aan de kramen of op de kleedjes vind je voor leuke prijsjes de mooiste schatten. Na afloop strijk je neer op het gezellige terras van Sint John voor een goede bak koffie met één van de vele tosti die op de kaart staan of het befaamde yoghurtijs. Verse vis en Zeeland zijn on losmakelijk met elkaar ver bonden. De hele zomer is er op de Kaai in Veere een we kelijkse vismarkt waar je de lekkerste en verste vis proeft of meeneemt voor thuis in de pan of op de barbecue. Dat cómbineer je natuurlijk uitstekend met een rondje door het historische stadje en een hapje en drankje op één van de vele terrassen. Streekproducten Ook op Schouwen-Duive- land zijn er weer een hoop leuke seizoensmarkten. Wat dacht je van de de streek- productenmarkt in Zierik- zee? Elke derde dinsdag van de maand koop je op deze markt lekkere producten uit de regio. Lokale onderne mers bieden onder andere groente, fruit, kaas en brood aan. De monumentale bin nenstad van Zierikzee is ook de moeite waard, dus com bineer het bezoek aan de markt direct met een wan deling door het centrum en een terrasje aan de haven. Vanaf dinsdag 28 juli is er elke week een gezellige avondmarkt in Sluis. Tot 22.00 uur zijn de winkels geopend en staan er in het centrum marktkramen met uiteenlopende handelswaar. Met livemuziek, entertain ment en volle terrassen is deze markt een echte aanra der voor in de zomer. DAVID VUUR Te bestellen op webwinkel.lekkerinnederland.nl rainFnw.rhtng of te koop bij de bekende Zeeuwse boekbandels mMKimte Wanneer je gaat barbecuen is het belangrijk datje de temperatuur voor garing van het vlees weet. Investeer in een goede kernthermometer. FotQ: Stefanie van der Maas www.lekkernaardeboer.nl O www.puurenrauw.nl Kim Verweel Visomy O www.kunsthal.nl Verse vis Avondmarkt www.vvvzeeland.nl SPEELT MET «CCEPTÏM en tips £ARé&Ct!fi cJriiL

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2015 | | pagina 27