Proef en beleef Zeeland
tijdens Smakenbuffet
Lokaal genieten op de kaart
X
EVENEMENTEN
PROEF EN BELEEF DE STREE
www.lekker-zeeland.nl
STREEKPRODUCENTEN
Kennismaken met de lek
kerste Zeeuwse streek
producten kan tijdens het
Zeeuws Smakenbuffet op
vrijdag 5 en zaterdag 6 juni
in boerderij Land&Zeezicht
te Kamperland.
"Het Zeeuws Smakenbuf
fet is niet zomaar een buf
fet", vertelt Josje de Koning.
Samen met Stichting Lek
ker Regionaal Product is zij
verantwoordelijk voor dit
culinaire evenement. "Elke
Zeeuwse ondernemer heeft
een eigen kraampje met een
typisch Zeeuws product. De
gasten gaan met hun bord
langs de kramen om het
lekkers te proeven. Met dit
Smakenbuffet brengen we
de Zeeuwse streekproduc
ten onder de aandacht. We
willen de smaken en Zee
land laten beleven."
Het is niet alleen erg lekker
zo'n smakenbuffet, maar
ook nog eens leerzaam. Ben
je geïnteresseerd in de her
komst van de heerlijkheden
op je bord? Dan is deze cu
linaire avond de ultieme
gelegenheid om de onder--
nemer achter de kraam het
hemd van het lijf te vragen.
"De ondernemers krijgen
de kans om uitgebreid te
vertellen over hun product.
Hoe het is gemaakt, welke
ingrediënten daarvoor zijn
gebruikt en waar die ingre
diënten vandaan komen. Of
juist hoe het product geteeld
en wanneer geoogst wordt."
Je schept je bord vol met
verse producten uit het sei
zoen en van dichtbij. Zo
proef je het Noord-Bevelam
van Slagerij Verburg uit
Kortgene. Hans Everse is er
met zijn gezuiverde Ooster-
schelde water, dat gebruikt
wordt om de lekkerste friet
jes te maken van Zeeuwse
aardappels. Dat vraagt om
ketchup van De Ketchupfa-
briek uit het Zeeuws-Vlaam-
se Graauw.
Reserveren is noodzakelijk
en kan tot 24 mei via www.
proefenbeleefzeeland.nl.
Om ook jongeren kennis te
te laten maken met Zeeuwse
lekkernijen is het smaken
buffet op vrijdag 5 juni spe
ciaal voor de jeugd tussen 14
en 18 jaar.
Markt met
streekproducten
ZIERIKZEE - Op dinsdag 16
juni is er onder de Beu ze,
aan het Havenplein in Zie-
rikzee van 10.00 tot 15.00
uur een markt met produc
ten uit de streek
Op Schouwen Duiveland
zijn diverse producten en
verwerkers van streekpro
ducten. In veel gevallen
leveren zijn aan (lokale)
verkooppunten, restaurants
of verkopen rechtstreeks
bij hun bedrijf en/of aan
de groothandel. Op 16 juni
staan ze op een eilandelijke
streekproductenmarkt. Hier
worden allerlei producten,
zoals groente, fruit, jam,
kaas, mosterd en eventueel
vlees en brood te koop aan
geboden.
De Smederij
2e in landelijke
verkiezing
GOES - Grand Café De Sme
derij in Goes is de Zeeuwse
winnaar van de verkiezing
Publieksfavorieten Couverts
Dinerweek. Het Zeeuwse
etablissement werd met een
cijfer 9,1 zelfs tweede in het
landelijke klassement.
Tien dagen lang hebben con
sumenten in heel Nederland
tijdens de Couverts Diner-
week voor een scherpe prijs
3-gangen la carte kunnen
dineren. Jaarlijks maakt
Couverts per provincie de
Dinerwcekwinnaar bekend.
Dit wordt gedaan op basis
van het gastreviewcijfer op
Couverts.nl, aantal reviews
en aantal.reserveringen,
't Havenmantsje in Har-
lingen en Javaans Eetcafe
in Groningen werden met
een 9,4 gedeeld eerste. Ge
volgd dus door De Smederij
in Goes met een 9,1. "Als
nieuwe deelnemer met de
dinerweek een hele mooie
prestatie", reageert Niels
Timmerman van het Grand
Café op de zilveren positie.
De Smederij ser-veert een di
versiteit aan intornationale
vlees-, vis- en vegetarische
gerechten.
Winkel met
eetbare bloemen
MIDDELBURG - Femke Vos
de Wael heeft sinds en
kele maanden een winkel
vol groen in Middelburg:
PLANTaardig. Daar ver
koopt ze nu ook eetbare
bloemen. Het gaat om onder
meer viooltjes, goudsbloe
men, komkommerkruid en
oost-indische kers. Leuk om
salades, hoofdgerechten of
nagerechten mee op te fleu
ren. De bloemen zijn overi
gens onbespoten.
Lang leve de recensie
Eten, Sfeer, gezel
schap, je humeur
alles teltdaarover
een recensie schrijven en
een cijfer geven? Wat zegt
dat cijfer dan precies?
Mijn buurman gaat af
en toe uit eten en vertelt
me dan daarna hoevéél Brouwerij Emelisse^
hij kreeg; friet én gebakken aardappelen én warme
én koude groente. Mijn moeder vertelt altijd nadat ze
ergens van haar pensioen heeft kunnen uitbuiken, hoe
düür het was. Een vriend van me kijkt altijd weer of er
ook iets origineels op de kaart te vinden is. Mijn nichtje
van 16 is meer van de recensies, ze gaat alleen dan mee
uit eten als het gemiddelde cijfer van de restaurantbe
oordeling minimaal een 8 is.
Ikzelf geniet meestal eerst uitgebreid van een aperitief
en de mensen om me heen, waarna eten een - overigens
heerlijke - bijzaak is. Recensies schrijf ik nooit. Ik vertel
ze liever.
Laatst zaten ze op mijn uitnodiging - het was mijn 44e
verjaardag - allemaal in het zelfde restaurant en ik
dacht: gaat dat eigenlijk wel samen? Mijn buurman had
nadat hij was uitgenodigd de zaak onderzocht. Zachtjes
fluisterde hij me in: goede zaak, gemiddelde recensie
een 8. Mijn moeder was blij dat er bij haar vis een beetje
puree zat en niet al die friet én gebakken aardappelen.
Van sla hield ze niet, zei ze. Mijn vriend genoot van een
goede fles rode Chateau Recencoir als aperitief. Het was
gezellig en eten was een bijzaak. Toch?
Ik bedacht me dat ik nog nooit met zoveel mensen in
zo'n duur restaurant was gaan eten. Mijn nichtje vond
het allemaal ok. Origineel: een menukaart op tablet met
free Wi-Fi. Maar ik wist eigenlijk niet of iedereen het
naar zijn zin had.
De volgende dag zag ik op internet bij dat restaurant
een nieuwe recensie: Heerlijk gegeten. Een 9 voor onze
gastheer en een 8 voor het restaurant. Volgend jaar
hoop ik weer op een 10, dan weer eens bij een van die
vele andere leuke restaurants.
door Stefanie van der Maas
Lokale lekkernijen op je
bord in de restaurants van
Schouwen-Duiveland. Daar
zorgt Het Schouwse Bord
wel voor. Het eiland heeft
zo veel moois op culinair
gebied, dat moet iedereen
weten en proeven, dachten
de initiatiefnemers.
Eén daarvan is Daniël Vier
gever van Camping de Brem
in Renesse. "De vraag naar
authentieke streekproduc
ten wordt steeds groter",
vertelt Daniël. Niet alleen
bij toeristen maar ook bij de
inwoners van Zeeland en
Schouwen-Duiveland zelf.
Het Schouwse Bord speelt
uitstekend op deze behoefte
in. Zeven restaurants ne-
Nieuwe site met
streekproducten
VLISSINGEN - Stichting Regio
naal Product heeft een nieu
we website waar streekpro
ducten en diensten centraal
staan, Food en non-foodpro-
ducten van bij de stichting
aangesloten bedrijven wor
den op een toegankelijke
manier gepresenteerd. Naast
producten van het land en
uit de zee wordt aandacht
geschonken aan ambachte
lijke lekkernijen van slagers,
telers, kwekers en bakkers.
Bij de stichting Lekker Regi
onaal Product zijn een klei
ne tweehonderd bedrijven
aangesloten.
De website is te vinden op
w w w.proefenbeleefzeeland
nl
men nu deel aan dit culinai
re initiatief. Bij onder meer
Strandpaviljoen Zuid-Zuid-
West in Renesse, Restaurant
de Heerenkeet in Kerkwerve
en Brasserie Westenwind in
Scharendijke schuif je aan
om de gerechten met typisch
Schouwse ingrediënten te
proeven. Op de menukaart
herken je de gerechten van
Het Schouwse Bord aan het
Lekker Lokaal logo. De deel
nemende restaurants heb
ben zichzelf verplicht om
minimaal 50 procent van de
gebruikte producten uit de
streek te laten komen.
Bij de deelnemende restau
rant geniet je bijvoorbeeld
van een bord dampende
Zeeuwse bouillabaisse
rijk gevuld met schaal- en
schelpdieren uit de Ooster-
schelde, vers Schouws de
sembrood met een knappe
rig korstje, kroketten gevuld
met kokkels en mosselen of
een heerlijk taartje van ap
pel en vlierbes. Natuurlijk
ook weer gemaakt met in
grediënten afkomstig van
het eiland.
Regelmatig worden er nieu
we en bijzondere gerechten
toegevoegd aan de lijst met
Schouwse lekkernijen. "Zo
hebben we nu bijvoorbeeld
een heerlijke ceviche van
Pieterman", vertelt Daniël.
Een Pieterman is door de
gifstekels een giftig visje.
Eenmaal goed gefileerd en
schoongemaakt is het een
erg smakelijk beestje. Zeker
wanneer hij in zuur wordt
gegaard zoals het geval is bij
de variant van Het Schouw
se Bord.
De leden van Het Schouwse
Bord hebben recent de in
woners van de verzorgings
tehuizen in het zonnetje
gezet zodat ook zij kunnen
genieten van de bijzondere
en Zeeuwse gerechten. Op
het menu stond een kroket
gevuld met mossels en kok
kels en zeewierbrood. "Je
ziet de mensen gewoon stra
len. Het viel ontzettend goed
in de smaak."
Kraampjes met Zeeuwse producten en gerechtjes. Dat is het Smakenbuffet op vrijdag 5 en zaterdag
6 juni in Kamperland. Foto: Stichting Lekker Regionaal Product
door Stefanie van der Maas
Tom ter Horst
O Alle deelnemende
restaurants en informatie:
www.hetschouwsebord.nl