Proef en beleef Zeeland tijdens Smakenbuffet Lokaal genieten op de kaart X EVENEMENTEN PROEF EN BELEEF DE STREE www.lekker-zeeland.nl STREEKPRODUCENTEN Kennismaken met de lek kerste Zeeuwse streek producten kan tijdens het Zeeuws Smakenbuffet op vrijdag 5 en zaterdag 6 juni in boerderij Land&Zeezicht te Kamperland. "Het Zeeuws Smakenbuf fet is niet zomaar een buf fet", vertelt Josje de Koning. Samen met Stichting Lek ker Regionaal Product is zij verantwoordelijk voor dit culinaire evenement. "Elke Zeeuwse ondernemer heeft een eigen kraampje met een typisch Zeeuws product. De gasten gaan met hun bord langs de kramen om het lekkers te proeven. Met dit Smakenbuffet brengen we de Zeeuwse streekproduc ten onder de aandacht. We willen de smaken en Zee land laten beleven." Het is niet alleen erg lekker zo'n smakenbuffet, maar ook nog eens leerzaam. Ben je geïnteresseerd in de her komst van de heerlijkheden op je bord? Dan is deze cu linaire avond de ultieme gelegenheid om de onder-- nemer achter de kraam het hemd van het lijf te vragen. "De ondernemers krijgen de kans om uitgebreid te vertellen over hun product. Hoe het is gemaakt, welke ingrediënten daarvoor zijn gebruikt en waar die ingre diënten vandaan komen. Of juist hoe het product geteeld en wanneer geoogst wordt." Je schept je bord vol met verse producten uit het sei zoen en van dichtbij. Zo proef je het Noord-Bevelam van Slagerij Verburg uit Kortgene. Hans Everse is er met zijn gezuiverde Ooster- schelde water, dat gebruikt wordt om de lekkerste friet jes te maken van Zeeuwse aardappels. Dat vraagt om ketchup van De Ketchupfa- briek uit het Zeeuws-Vlaam- se Graauw. Reserveren is noodzakelijk en kan tot 24 mei via www. proefenbeleefzeeland.nl. Om ook jongeren kennis te te laten maken met Zeeuwse lekkernijen is het smaken buffet op vrijdag 5 juni spe ciaal voor de jeugd tussen 14 en 18 jaar. Markt met streekproducten ZIERIKZEE - Op dinsdag 16 juni is er onder de Beu ze, aan het Havenplein in Zie- rikzee van 10.00 tot 15.00 uur een markt met produc ten uit de streek Op Schouwen Duiveland zijn diverse producten en verwerkers van streekpro ducten. In veel gevallen leveren zijn aan (lokale) verkooppunten, restaurants of verkopen rechtstreeks bij hun bedrijf en/of aan de groothandel. Op 16 juni staan ze op een eilandelijke streekproductenmarkt. Hier worden allerlei producten, zoals groente, fruit, jam, kaas, mosterd en eventueel vlees en brood te koop aan geboden. De Smederij 2e in landelijke verkiezing GOES - Grand Café De Sme derij in Goes is de Zeeuwse winnaar van de verkiezing Publieksfavorieten Couverts Dinerweek. Het Zeeuwse etablissement werd met een cijfer 9,1 zelfs tweede in het landelijke klassement. Tien dagen lang hebben con sumenten in heel Nederland tijdens de Couverts Diner- week voor een scherpe prijs 3-gangen la carte kunnen dineren. Jaarlijks maakt Couverts per provincie de Dinerwcekwinnaar bekend. Dit wordt gedaan op basis van het gastreviewcijfer op Couverts.nl, aantal reviews en aantal.reserveringen, 't Havenmantsje in Har- lingen en Javaans Eetcafe in Groningen werden met een 9,4 gedeeld eerste. Ge volgd dus door De Smederij in Goes met een 9,1. "Als nieuwe deelnemer met de dinerweek een hele mooie prestatie", reageert Niels Timmerman van het Grand Café op de zilveren positie. De Smederij ser-veert een di versiteit aan intornationale vlees-, vis- en vegetarische gerechten. Winkel met eetbare bloemen MIDDELBURG - Femke Vos de Wael heeft sinds en kele maanden een winkel vol groen in Middelburg: PLANTaardig. Daar ver koopt ze nu ook eetbare bloemen. Het gaat om onder meer viooltjes, goudsbloe men, komkommerkruid en oost-indische kers. Leuk om salades, hoofdgerechten of nagerechten mee op te fleu ren. De bloemen zijn overi gens onbespoten. Lang leve de recensie Eten, Sfeer, gezel schap, je humeur alles teltdaarover een recensie schrijven en een cijfer geven? Wat zegt dat cijfer dan precies? Mijn buurman gaat af en toe uit eten en vertelt me dan daarna hoevéél Brouwerij Emelisse^ hij kreeg; friet én gebakken aardappelen én warme én koude groente. Mijn moeder vertelt altijd nadat ze ergens van haar pensioen heeft kunnen uitbuiken, hoe düür het was. Een vriend van me kijkt altijd weer of er ook iets origineels op de kaart te vinden is. Mijn nichtje van 16 is meer van de recensies, ze gaat alleen dan mee uit eten als het gemiddelde cijfer van de restaurantbe oordeling minimaal een 8 is. Ikzelf geniet meestal eerst uitgebreid van een aperitief en de mensen om me heen, waarna eten een - overigens heerlijke - bijzaak is. Recensies schrijf ik nooit. Ik vertel ze liever. Laatst zaten ze op mijn uitnodiging - het was mijn 44e verjaardag - allemaal in het zelfde restaurant en ik dacht: gaat dat eigenlijk wel samen? Mijn buurman had nadat hij was uitgenodigd de zaak onderzocht. Zachtjes fluisterde hij me in: goede zaak, gemiddelde recensie een 8. Mijn moeder was blij dat er bij haar vis een beetje puree zat en niet al die friet én gebakken aardappelen. Van sla hield ze niet, zei ze. Mijn vriend genoot van een goede fles rode Chateau Recencoir als aperitief. Het was gezellig en eten was een bijzaak. Toch? Ik bedacht me dat ik nog nooit met zoveel mensen in zo'n duur restaurant was gaan eten. Mijn nichtje vond het allemaal ok. Origineel: een menukaart op tablet met free Wi-Fi. Maar ik wist eigenlijk niet of iedereen het naar zijn zin had. De volgende dag zag ik op internet bij dat restaurant een nieuwe recensie: Heerlijk gegeten. Een 9 voor onze gastheer en een 8 voor het restaurant. Volgend jaar hoop ik weer op een 10, dan weer eens bij een van die vele andere leuke restaurants. door Stefanie van der Maas Lokale lekkernijen op je bord in de restaurants van Schouwen-Duiveland. Daar zorgt Het Schouwse Bord wel voor. Het eiland heeft zo veel moois op culinair gebied, dat moet iedereen weten en proeven, dachten de initiatiefnemers. Eén daarvan is Daniël Vier gever van Camping de Brem in Renesse. "De vraag naar authentieke streekproduc ten wordt steeds groter", vertelt Daniël. Niet alleen bij toeristen maar ook bij de inwoners van Zeeland en Schouwen-Duiveland zelf. Het Schouwse Bord speelt uitstekend op deze behoefte in. Zeven restaurants ne- Nieuwe site met streekproducten VLISSINGEN - Stichting Regio naal Product heeft een nieu we website waar streekpro ducten en diensten centraal staan, Food en non-foodpro- ducten van bij de stichting aangesloten bedrijven wor den op een toegankelijke manier gepresenteerd. Naast producten van het land en uit de zee wordt aandacht geschonken aan ambachte lijke lekkernijen van slagers, telers, kwekers en bakkers. Bij de stichting Lekker Regi onaal Product zijn een klei ne tweehonderd bedrijven aangesloten. De website is te vinden op w w w.proefenbeleefzeeland nl men nu deel aan dit culinai re initiatief. Bij onder meer Strandpaviljoen Zuid-Zuid- West in Renesse, Restaurant de Heerenkeet in Kerkwerve en Brasserie Westenwind in Scharendijke schuif je aan om de gerechten met typisch Schouwse ingrediënten te proeven. Op de menukaart herken je de gerechten van Het Schouwse Bord aan het Lekker Lokaal logo. De deel nemende restaurants heb ben zichzelf verplicht om minimaal 50 procent van de gebruikte producten uit de streek te laten komen. Bij de deelnemende restau rant geniet je bijvoorbeeld van een bord dampende Zeeuwse bouillabaisse rijk gevuld met schaal- en schelpdieren uit de Ooster- schelde, vers Schouws de sembrood met een knappe rig korstje, kroketten gevuld met kokkels en mosselen of een heerlijk taartje van ap pel en vlierbes. Natuurlijk ook weer gemaakt met in grediënten afkomstig van het eiland. Regelmatig worden er nieu we en bijzondere gerechten toegevoegd aan de lijst met Schouwse lekkernijen. "Zo hebben we nu bijvoorbeeld een heerlijke ceviche van Pieterman", vertelt Daniël. Een Pieterman is door de gifstekels een giftig visje. Eenmaal goed gefileerd en schoongemaakt is het een erg smakelijk beestje. Zeker wanneer hij in zuur wordt gegaard zoals het geval is bij de variant van Het Schouw se Bord. De leden van Het Schouwse Bord hebben recent de in woners van de verzorgings tehuizen in het zonnetje gezet zodat ook zij kunnen genieten van de bijzondere en Zeeuwse gerechten. Op het menu stond een kroket gevuld met mossels en kok kels en zeewierbrood. "Je ziet de mensen gewoon stra len. Het viel ontzettend goed in de smaak." Kraampjes met Zeeuwse producten en gerechtjes. Dat is het Smakenbuffet op vrijdag 5 en zaterdag 6 juni in Kamperland. Foto: Stichting Lekker Regionaal Product door Stefanie van der Maas Tom ter Horst O Alle deelnemende restaurants en informatie: www.hetschouwsebord.nl

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2015 | | pagina 23