Nieuw festival in teken
van klooster- en abdijbier
Een Zeker Zeeuws product
KREEFT IN DE WIJNGAARD
PROEF EN BELEEF DE STREE
www.lekker-zeeland.ni
Een groot gebaar...
PROEF EN BELEEF OE STREEK
door Stefanie van der Maas
We mogen weer een mooie
naam toevoegen aan het rij
tje van Zeeuwse festivals.
Op 8 en 9 mei kunnen bier
liefhebbers in Middelburg
terecht voor het eerste Abdij
Bier Festival. In de Klooster
gangen en de Wandelkerk
van de Abdij is een grote va
riatie aan klooster- en abdij
bieren te proeven. "De loca
tie is uniek en daar zijn we
trots op", vertelt Rob Scharff
van Zeeland Catering en één
van de drijvende krachten
achter de organisatie van
het festival.
"Het idee voor een bierfesti
val, waar speciaal bier cen
traal staat, ontstond al heel
wat jaar geleden onder het
genot van een biertje." On
der andere bij de vorig jaar
overleden Eric Hageman.
"We wilden zijn ideeën
doorzetten. Hij had altijd al
een visie op speciaal bier.
Tien jaar geleden riep Eric
al dat speciaal bier het ging
worden. Hij kreeg geen on
gelijk, want speciaal bier
wordt steeds populairder."
Tijdens het festival wordt
Hagemans boek gepresen
teerd en is er ter nagedach
tenis aan hem een klein mu
seum ingericht.
Het aanbod klooster- en ab
dij bieren is enorm. "Er zijn
zestig bijzondere verhalen
over microbrouwerijen. Bier
dat daadwerkelijk wordt ge
brouwen door monniken."
Het draait niet alleen om
proeven. Om meer te leren
over de combinatie van bier
en spijs is het mogelijk om
een interessante lezing bij te
wonen over bier en choco
lade. Ook een workshop met
als onderwerp food paring
is aan te raden.
Om nog andere mooie bie
ren te proeven buiten het
festival om, is de Bieromme
gang in het leven geroepen.
"Het idee is zo enthousiast
ontvangen door de Middel
burgse horeca. Dertig cafés
en restaurants in Middel
burg doen mee en bieden tij
dens het weekend een speci
aal biertje aan."
Entree inclusief een proef
glas en vijf muntjes kost
vijftien euro.
Open dag bij
kaasboerderij
MIDDELBURG - Kaasboerderij
Schellach aan de Prooy-
enseweg 26 in Middelburg
houdt op zaterdag 16 mei
van 10.00 tot 16.30 uur een
open dag.
Bezoekers kunnen dan een
kijkje achter de schermen
nemen en zien hoe kaas ge
maakt wordt. Natuurlijk zijn
er ook allerlei kazen te proe
ven. Verder is er die dag een
kleine markt met streekpro
ducten. Voor de kinderen
zijn er allerlei activiteiten
en kun je genieten van een
kopje koffie met een stukje
zelfgebakken taart.
Schuif aan in
het weiland
MIDDELBURG - Bij biologische
boerderij 't Hof Welgelegen
aan de Noordweg 402 in
Middelburg schuif je aan
voor een viergangendiner,
zo van het land en recht
streeks op je bord. Met een
beetje geluk is het mooi
weer en staan de lange ta
fels buiten gedekt op het erf
van 't Hof of midden in het
weiland. Chefkok Sander de
Jonge bereidt fantastische
gerechten met biologische
en lokale producten. Voor
je aan tafel gaat, mag je eerst
nog een kijkje nemen op
het land. Eigenaar Ard van
de Kreeke legt uit welke
groente er groeit en hoe de
gewassen worden geteeld.
Op iedere eerste vrijdag en
zaterdag van de maand or
ganiseert 't Hof Welgelegen
deze aanschuifdiners.
Op pad met
de knapzak
NISSE - Prachtige bloemen
velden, boomgaarden en
uitgestrekte landschappen,
allemaal kenmerkend voor
De Zak van Zuid-Beveland
waar je de knapzakroute
kunt lopen. Je krijgt een
knapzak mee, gevuld met
lekkere streekproducten en
consumptiebonnen. Tijdens
de route drink je bij ver
schillende bijzondere adres
jes een ijskoud drankje. Je
wandelt over weidepaadjes
en onverharde dijken langs
kaasboerderij Ter Nisse
waar je geniet van een am
bachtelijk boerderij-ijsje.
De kosten voor een dagje
heerlijk onthaasten met de
knapzak zijn 12 euro per
persoon. Voor kinderen tot
en met 12 jaar ligt er voor
7 euro een speciale kinder
knapzak klaar
I GEBAAR
VLISSINGEN - Een groot ge
baar is typisch zo'n boek
voor keukenprinsen- en
prinsessen die bij hun gas
ten de show willen stelen.
De koning van de deserts, de
Zeeuw Roger van Damme,
verzamelde in zijn boek 'Een
Groot Gebaar' zijn beste na
gerechten van de afgelopen
twintig jaar. Van Damme is
een telg uit een familie van
koks. Zijn opa baatte jaren
lang de Oesterbeurs in Yer-
seke uit en zijn vader werkte
als kok in Sluis. De geboren
Oostburger Roger van Dam
me trad al jong in de voet
sporen van zijn vader en
grootvader, maar legde zich
vooral toe op de patisserie.
Michelinster
Met zijn restaurant 'Het Ge
baar' in Antwerpen sleepte
Van Damme in 2010 zijn
eerste Michelinster in de
wacht. Hij presenteert
ook kookprogramma's op
Vlaamse televisiezenders.
"Een Groot Gebaar zou een
antwoord moeten zijn op de
vele vragen die ik in mijn
carrière gekregen heb, vra
gen van hobbykoks én pro
fessionals", zegt Roger van
Damme zelf. "Daarom biedt
dit boek voor elk niveau wat
wils."
"Sommige dessertborden
zijn een ware uitdaging en
ze van A tot Z klaarmaken
is wellicht eerder wegge
legd voor de ervaren chefs,
maar hobbykoks kunnen
hier perfect een eigen cre
atie van maken met on
derdelen van het recept.
De schetsen naast de foto's
tonen hoe een dessertbord
wordt opgebouwd. En voor
alle dessertliefhebbers heb
ik nog een extra easy way
versie gemaakt: uit elk des
sert haal ik een eenvoudige
basisbereiding die ik in een
glaasje presenteer."
Een Groot Gebaar omvat 157
pagina's en wordt uitgege
ven door Njam. Het boek ligt
voor 29,99 euro in de win
kel. ISBN: 978 90 5916 534.
door Stefanie van der Maas
De vraag 'waar komt het
product dat ik eet of koop
vandaan?' wordt steeds be
langrijker. De consument
wil weten waar het product
gemaakt is, maar is ook
nieuwsgierig naar het ver
haal dat erbij hoort. Daar
speelt ZekerZeeuws op in.
In 2014 is het ZekerZeeuws
keurmerk geïntroduceerd en
hebben de eerste onderne
mers het keurmerk ontvan
gen. "Samen met de Provin
cie Zeeland en VVV Zeeland
is dit keurmerk ontwikkeld",
vertelt Sabine Verburg van
Lekker Regionaal Product.
Met de ZekerZeeuws pro
ducten heb je gegarandeerd
te maken met een product,
Zeeuwse Knop
Bakboek is een
groot succes
GOES - Niét eerder is een
Zeeuws boek zo vaak over
de toonbank gegaan als het
Zeeuwse Knop Bakboek.
In januari is er een nieuwe
druk van uitgekomen. Dit
betekent dat er in totaal
20.000 exemplaren zijn ge
drukt.
Tinka Leene's boek met
recepten en verhalen uit
Zeeland en de rest van de
wereld is daarmee een onge
ëvenaard succes. Het boek
is nog steeds te koop. Het
Zeeuwse Knop Bakboek
heeft 192 pagina's en is uit
gegeven door Paard van
Troje in Goes. Het boek kost
19,95 euro. ISBN 13 978 907
1937 118.
uit de zee of van het land,
dat de provincie Zeeland als
herkomst heeft. Het zijn er
kende streekproducten. De
ondernemers die het keur
merk dragen produceren
eerlijke producten waarbij
smaak en kwaliteit voorop
staat. "De ondernemers die
het Zeeuwse keurmerk krij
gen, ontvangen ook direct
het Nederlandse keurmerk.
Dat is ook nog eens interes
sant als je internationaal
zaken doet", legt Sabine uit.
Een goed initiatief. Streek
producten worden gepro
moot, maar ook Zeeland als
gastvrije provincie. "Vorig
jaar maart zijn de eerste
keurmerken uitgereikt."
Ondernemers verspreid
over de hele provincie ma
ken kans op een keurmerk.
"We krijgen ontzettend veel
verschillende soorten aan
vragen. Aan de hand van
een checklist wordt gekeken
of het product voldoet aan
alle voorwaarden. Zodra dit
het geval is, besluit de com
missie of de ondernemer het
keurmerk wel of niet krijgt."
Op 23 april werd in het bij
zijn van voormalig gede
puteerde Kees van Beveren
aan zeventien ondernemers
het keurmerk uitgereikt. Een
nieuwkomer dit jaar is Hans
Everse met zijn Zilt-E pro
ductlijn. De friet uit deze lijn
is gemaakt met gezuiverd
Oosterschelde water, waar
door je minder zout nodig
hebt. Gezonder en gewoon
hartstikke lekker. Garna-
lenvisser Van Stee uit Yer-
seke ontving een keurmerk
voor zijn levende garnalen.
Een restaurant heeft met dit
concept altijd verse garnaal
tjes die de gasten aan tafel
kunnen pellen. Elenbaas
uit Arnemuiden mag dank
zij de Zeeuwse zonnekers
het ZekerZeeuws keurmerk
dragen. De kers doet het ook
prima in een kersenwijn
met een bubbeltje. Een fris
en zomers drankje.
Zerferófofl Ifc mei
IMO uur
Prijs: Prijs: 99,- p.p. (all-in)
In de Kloostergangen en de Wandelkerk van de Abdij in Middelburg is op 8 en 9 mei een grote
variatie aan klooster- en abdijbieren te proeven. Foto: Felice Buonadorwa/www.laatzeelandzien.nl
O Meer info: www.
abdijbierfestival, nl
O www.thofwelgelegen.
nl
O www.de-akkerwinde.ril
e -EEN G'OÖT-
ROCERWDAHMÉ
Uitdaging
O Neem voor meer informatie
over alle keurmerken en
Zeeuwse streekproducten
eens een kijkje op www.
proefenbeleefzeeland.nl
De wijngaarddiners op Wijnhoeve De Kleine Schorre zijn inmiddels een
beproefd recept. Geniet onder de Zeeuwse avondzon van een verrukkelijk
4-gangen diner met als hoofdingrediënt: Oosterschelde kreeft. Geserveerd
met onze eigen Zeeuwse wijnen.
Locatie:
Wijnhoeve De Kleine
Schorre, Dreischor
Meer info en reserveren:
Paul Muller (06) 22 45 57 92
of paul@dekleineschorre.nl