Nieuw festival in teken van klooster- en abdijbier Een Zeker Zeeuws product KREEFT IN DE WIJNGAARD PROEF EN BELEEF DE STREE www.lekker-zeeland.ni Een groot gebaar... PROEF EN BELEEF OE STREEK door Stefanie van der Maas We mogen weer een mooie naam toevoegen aan het rij tje van Zeeuwse festivals. Op 8 en 9 mei kunnen bier liefhebbers in Middelburg terecht voor het eerste Abdij Bier Festival. In de Klooster gangen en de Wandelkerk van de Abdij is een grote va riatie aan klooster- en abdij bieren te proeven. "De loca tie is uniek en daar zijn we trots op", vertelt Rob Scharff van Zeeland Catering en één van de drijvende krachten achter de organisatie van het festival. "Het idee voor een bierfesti val, waar speciaal bier cen traal staat, ontstond al heel wat jaar geleden onder het genot van een biertje." On der andere bij de vorig jaar overleden Eric Hageman. "We wilden zijn ideeën doorzetten. Hij had altijd al een visie op speciaal bier. Tien jaar geleden riep Eric al dat speciaal bier het ging worden. Hij kreeg geen on gelijk, want speciaal bier wordt steeds populairder." Tijdens het festival wordt Hagemans boek gepresen teerd en is er ter nagedach tenis aan hem een klein mu seum ingericht. Het aanbod klooster- en ab dij bieren is enorm. "Er zijn zestig bijzondere verhalen over microbrouwerijen. Bier dat daadwerkelijk wordt ge brouwen door monniken." Het draait niet alleen om proeven. Om meer te leren over de combinatie van bier en spijs is het mogelijk om een interessante lezing bij te wonen over bier en choco lade. Ook een workshop met als onderwerp food paring is aan te raden. Om nog andere mooie bie ren te proeven buiten het festival om, is de Bieromme gang in het leven geroepen. "Het idee is zo enthousiast ontvangen door de Middel burgse horeca. Dertig cafés en restaurants in Middel burg doen mee en bieden tij dens het weekend een speci aal biertje aan." Entree inclusief een proef glas en vijf muntjes kost vijftien euro. Open dag bij kaasboerderij MIDDELBURG - Kaasboerderij Schellach aan de Prooy- enseweg 26 in Middelburg houdt op zaterdag 16 mei van 10.00 tot 16.30 uur een open dag. Bezoekers kunnen dan een kijkje achter de schermen nemen en zien hoe kaas ge maakt wordt. Natuurlijk zijn er ook allerlei kazen te proe ven. Verder is er die dag een kleine markt met streekpro ducten. Voor de kinderen zijn er allerlei activiteiten en kun je genieten van een kopje koffie met een stukje zelfgebakken taart. Schuif aan in het weiland MIDDELBURG - Bij biologische boerderij 't Hof Welgelegen aan de Noordweg 402 in Middelburg schuif je aan voor een viergangendiner, zo van het land en recht streeks op je bord. Met een beetje geluk is het mooi weer en staan de lange ta fels buiten gedekt op het erf van 't Hof of midden in het weiland. Chefkok Sander de Jonge bereidt fantastische gerechten met biologische en lokale producten. Voor je aan tafel gaat, mag je eerst nog een kijkje nemen op het land. Eigenaar Ard van de Kreeke legt uit welke groente er groeit en hoe de gewassen worden geteeld. Op iedere eerste vrijdag en zaterdag van de maand or ganiseert 't Hof Welgelegen deze aanschuifdiners. Op pad met de knapzak NISSE - Prachtige bloemen velden, boomgaarden en uitgestrekte landschappen, allemaal kenmerkend voor De Zak van Zuid-Beveland waar je de knapzakroute kunt lopen. Je krijgt een knapzak mee, gevuld met lekkere streekproducten en consumptiebonnen. Tijdens de route drink je bij ver schillende bijzondere adres jes een ijskoud drankje. Je wandelt over weidepaadjes en onverharde dijken langs kaasboerderij Ter Nisse waar je geniet van een am bachtelijk boerderij-ijsje. De kosten voor een dagje heerlijk onthaasten met de knapzak zijn 12 euro per persoon. Voor kinderen tot en met 12 jaar ligt er voor 7 euro een speciale kinder knapzak klaar I GEBAAR VLISSINGEN - Een groot ge baar is typisch zo'n boek voor keukenprinsen- en prinsessen die bij hun gas ten de show willen stelen. De koning van de deserts, de Zeeuw Roger van Damme, verzamelde in zijn boek 'Een Groot Gebaar' zijn beste na gerechten van de afgelopen twintig jaar. Van Damme is een telg uit een familie van koks. Zijn opa baatte jaren lang de Oesterbeurs in Yer- seke uit en zijn vader werkte als kok in Sluis. De geboren Oostburger Roger van Dam me trad al jong in de voet sporen van zijn vader en grootvader, maar legde zich vooral toe op de patisserie. Michelinster Met zijn restaurant 'Het Ge baar' in Antwerpen sleepte Van Damme in 2010 zijn eerste Michelinster in de wacht. Hij presenteert ook kookprogramma's op Vlaamse televisiezenders. "Een Groot Gebaar zou een antwoord moeten zijn op de vele vragen die ik in mijn carrière gekregen heb, vra gen van hobbykoks én pro fessionals", zegt Roger van Damme zelf. "Daarom biedt dit boek voor elk niveau wat wils." "Sommige dessertborden zijn een ware uitdaging en ze van A tot Z klaarmaken is wellicht eerder wegge legd voor de ervaren chefs, maar hobbykoks kunnen hier perfect een eigen cre atie van maken met on derdelen van het recept. De schetsen naast de foto's tonen hoe een dessertbord wordt opgebouwd. En voor alle dessertliefhebbers heb ik nog een extra easy way versie gemaakt: uit elk des sert haal ik een eenvoudige basisbereiding die ik in een glaasje presenteer." Een Groot Gebaar omvat 157 pagina's en wordt uitgege ven door Njam. Het boek ligt voor 29,99 euro in de win kel. ISBN: 978 90 5916 534. door Stefanie van der Maas De vraag 'waar komt het product dat ik eet of koop vandaan?' wordt steeds be langrijker. De consument wil weten waar het product gemaakt is, maar is ook nieuwsgierig naar het ver haal dat erbij hoort. Daar speelt ZekerZeeuws op in. In 2014 is het ZekerZeeuws keurmerk geïntroduceerd en hebben de eerste onderne mers het keurmerk ontvan gen. "Samen met de Provin cie Zeeland en VVV Zeeland is dit keurmerk ontwikkeld", vertelt Sabine Verburg van Lekker Regionaal Product. Met de ZekerZeeuws pro ducten heb je gegarandeerd te maken met een product, Zeeuwse Knop Bakboek is een groot succes GOES - Niét eerder is een Zeeuws boek zo vaak over de toonbank gegaan als het Zeeuwse Knop Bakboek. In januari is er een nieuwe druk van uitgekomen. Dit betekent dat er in totaal 20.000 exemplaren zijn ge drukt. Tinka Leene's boek met recepten en verhalen uit Zeeland en de rest van de wereld is daarmee een onge ëvenaard succes. Het boek is nog steeds te koop. Het Zeeuwse Knop Bakboek heeft 192 pagina's en is uit gegeven door Paard van Troje in Goes. Het boek kost 19,95 euro. ISBN 13 978 907 1937 118. uit de zee of van het land, dat de provincie Zeeland als herkomst heeft. Het zijn er kende streekproducten. De ondernemers die het keur merk dragen produceren eerlijke producten waarbij smaak en kwaliteit voorop staat. "De ondernemers die het Zeeuwse keurmerk krij gen, ontvangen ook direct het Nederlandse keurmerk. Dat is ook nog eens interes sant als je internationaal zaken doet", legt Sabine uit. Een goed initiatief. Streek producten worden gepro moot, maar ook Zeeland als gastvrije provincie. "Vorig jaar maart zijn de eerste keurmerken uitgereikt." Ondernemers verspreid over de hele provincie ma ken kans op een keurmerk. "We krijgen ontzettend veel verschillende soorten aan vragen. Aan de hand van een checklist wordt gekeken of het product voldoet aan alle voorwaarden. Zodra dit het geval is, besluit de com missie of de ondernemer het keurmerk wel of niet krijgt." Op 23 april werd in het bij zijn van voormalig gede puteerde Kees van Beveren aan zeventien ondernemers het keurmerk uitgereikt. Een nieuwkomer dit jaar is Hans Everse met zijn Zilt-E pro ductlijn. De friet uit deze lijn is gemaakt met gezuiverd Oosterschelde water, waar door je minder zout nodig hebt. Gezonder en gewoon hartstikke lekker. Garna- lenvisser Van Stee uit Yer- seke ontving een keurmerk voor zijn levende garnalen. Een restaurant heeft met dit concept altijd verse garnaal tjes die de gasten aan tafel kunnen pellen. Elenbaas uit Arnemuiden mag dank zij de Zeeuwse zonnekers het ZekerZeeuws keurmerk dragen. De kers doet het ook prima in een kersenwijn met een bubbeltje. Een fris en zomers drankje. Zerferófofl Ifc mei IMO uur Prijs: Prijs: 99,- p.p. (all-in) In de Kloostergangen en de Wandelkerk van de Abdij in Middelburg is op 8 en 9 mei een grote variatie aan klooster- en abdijbieren te proeven. Foto: Felice Buonadorwa/www.laatzeelandzien.nl O Meer info: www. abdijbierfestival, nl O www.thofwelgelegen. nl O www.de-akkerwinde.ril e -EEN G'OÖT- ROCERWDAHMÉ Uitdaging O Neem voor meer informatie over alle keurmerken en Zeeuwse streekproducten eens een kijkje op www. proefenbeleefzeeland.nl De wijngaarddiners op Wijnhoeve De Kleine Schorre zijn inmiddels een beproefd recept. Geniet onder de Zeeuwse avondzon van een verrukkelijk 4-gangen diner met als hoofdingrediënt: Oosterschelde kreeft. Geserveerd met onze eigen Zeeuwse wijnen. Locatie: Wijnhoeve De Kleine Schorre, Dreischor Meer info en reserveren: Paul Muller (06) 22 45 57 92 of paul@dekleineschorre.nl

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2015 | | pagina 27