Feestelijk jaar met
Vlissingenyoo bier
700
Middelburg heeft weer brouwerij
meer
PROEF EN BELEEF DE STRE
www.lekker-zeeland.nl
Strijd in
restaurant
Zeeuwse kreeft
in de Bijenkorf
Amuse me
door Stefanie van der Maas
Ideeën die aan de stamta
fel ontstaan onder het ge
not van drankje zijn vaak
de beste. Dat dachten ook
Maurice Olree en Brian van
Eisen. Samen met de Vlis-
singse horecaondernemers
Reinoud Schiewold van
Brasserie jong en Martijn
van de Woestijne van Café
Soif kwamen zij op het idee
kwamen om een speciaal
Vlissingen700 bier op de
markt te brengen.
In 2015 is het feest in de
Zeeuwse havenstad. Er
wordt gevierd dat Vlissingen
700 jaar stadsrechten heeft.
Een bijzondere mijlpaal. Het
hele jaar door zijn er activi
teiten en evenementen ge
organiseerd in de stad. Een
jubileumdrankje ontbrak
nog tussen alle leuke initia
tieven. Op 1 april isdiet Vlis-
singen700 bier in het Mu-
Zeeum gepresenteerd. Aan
de Vlissingse burgemeester
Letty Demmers de eer om
de eerste fles in ontvangst te
nemen.
"Het was een impulsief
plan", vertelt Martijn van de
Woestijne van Café Soif. "In
januari ontstond het idee
voor het jubileumdrankje
en nu, nog geen drie maan
den verder hebben we een
- -
eigen Vlissingen700 bier."
Vanwege het gebrek aan tijd
is het viertal uitgekomen bij
een Belgische brouwer. Met
de zomer in aantocht heb
ben de heren gekozen voor
een blond bier dat het uit
stekend doet op het terras.
Lekker fris, fruitig en het
drinkt makkelijk weg. "Het
is een toegankelijk biertje en
drinkbaar voor iedereen",
vindt Martijn. "We zijn trots
op onze stad. Dit is dan ook
een cadeautje aan alle in
woners." Ruim dertig Vlis
singse horecaondernemers
zijn al enthousiast geraakt
en schenken het speciaal
bier in hun zaak. Het plan
is om hiermee door te gaan
tot de wintereditie van On
derstroom. Het bier wordt
zo goed ontvangen door
Vlissingen dat het zomaar
kan dat er na Onderstroom
nog een vervolg komt op het
Vlissingse drankje. Neem
een kijkje op de site om te
zien waar je zoal kunt proe
ven: www.700vlissingen.nl
GOES - Met de ingang van het
nieuwe kwartaal is bij Res
taurant Le Beau aan de Piet
Heinstraat 3a in Goes niet
enkel de menukaart ver
anderd. Ook is er weer een
nieuwe gastexposant: Len-
neke Strijd.
Haar foto-expositie gaat deze
keer over de oude smitse in
's Heer Arendskerke. De fo
to's zijn gedrukt op alumini
um. Le Beau is geopend van
dinsdag tot en met zaterdag
voor het diner.
ZIERIKZEE - In de periode van
15 april tot en met 15 juli
zijn in de restaurants van
de Bijenkorf gerechten met
de Oosterscheldekreeft te
krijgen.
Samen met de chef koks
van de Kring Oosterschel
dekreeft (een genootschap
van 12 restaurants) ontwik
kelde de Bijenkorf een spe
ciale kreeftenkroket, die
geserveerd wordt met een
brioche broodje en een ci
troenmayonaise, een bisque
met Oosterscheldekreeft
en een Zeeuwse salade
met Stellendamse garna
len, huisgerookte zalm en
Oosterscheldekreeft met li
moenvinaigrette.
"Een typisch Nederlands
kwaliteitsproduct hoort in
de Bijenkorf", aldus Kees
van Wezel, Manager Food
Restaurants bij de Bijen
korf. Tijdens deze promotie
zullen koks van de Kring
van de Oosterscheldekreeft
kookdemonstraties geven
in een selectie restaurants
van de Bijenkorf en maken
de gasten van de Bijenkorf
tevens kans op een Kreef
tenweekend in een luxe res
taurant in Zeeland.
Op zondag 31 mei en zondag
21 juni zijn er van 14.00 tot
16.00 uur kookdemonstra
ties in de Bijenkorffilialen
Rotterdam, Eindhoven en
Amsterdam.
Van de twaalf aangesloten
restaurants van De Kring
van de Oosterscheldekreeft,
zullen zeven koks uit Zee
land laten zien hoe men een
Oosterscheldekreeft kan
bereiden en met wat voor
variaties. De deelnemende
koks zijn afkomstig van
de volgende restaurants:
De Etage (Bruinisse), De
Korenbeurs op Landgoed
Rijckholt (Geersdijk), Our
Seaside (Renesse), Vis aan
de Markt (Scherpenisse),
Hostellerie Schuddebeurs
(Schuddebeurs) en Brasse
rie Maritime (Zierikzee).
René Wiliems^f0
Samen een evene
ment sterker maken,
dat is eigenlijk de
kracht van Amuse Me.
Voor het zevende jaar
achtereen wordt er in
Vlissingen in het week
end NA Pinksteren dit
evenement georganiseerd.
Elk deelnemend restau
rant. brasserie of hoe je je eigen bedrijf ook noemt,
maakt zijn of haar eigen culinaire visitekaartje. Je eigen
identiteit uitdragen op je eigen manier is de kracht van
het evenement. De twaalf deelnemende bedrijven doen
dat op zijn eigen manier, maar allemaal presenteren ze
3 amuses en een heerlijk glas wijn, dat past bij de ge
rechten. Best bijzonder dat zo'n evenement in Vlissin
gen kan bestaan, hoor ik veel om me heen, je zou zo'n
evenement eerder verwachten in Middelburg, Goes of
in Zierikzee? Maar waarom juist niet in Vlissingen? De
verscheidenheid aan horeca bedrijven, van Sushibar tot
een restaurant en van een brasserie tot een kookstudio,
maakt juist dat verschil én dat het past in onze mooie
stad! Maar zoals al eerder aangehaald willen we er in
Vlissingen samen voor gaan. Samen de handen ineen
slaan, zorgen ervoor dat je sterker wordt, maar geldt
dat niet voor alles? Het langst lopende, en het drukst
bezochte meerdaagse culinaire evenement van onze
mooie provincie, is er eentje om trots op te zijn! En dat
ik die kar mag trekken is enkel maar een plezierig voor
recht! Samen met de deelnemende bedrijven gaan we
er op 30 en 31 mei weer een amusant feestje van ma
ken! Voor de deelnemende bedrijven kijk je op www.
amuseme.nl en ook op facebook zijn we te vinden.
Middelburg was ooit een
stad die vele brouwerijen
kende. Door oorzaken als
veranderende belasting
maatregelen en de Eerste
Wereldoorlog, verdwenen
deze brouwerijen. Sinds
1993 is Middelburg geheel
brouwerijloos. Kees Bubber-
man besloot daar wat aan
te doen en vestigde zich dit
jaar met Brouwerij Kees! in
Middelburg.
Om zijn bieren onder de
aandacht te brengen is hij
een samenwerkingsverband
aangegaan met Jazz-café
Restaurant Desafinado, als
exclusief proeflokaal voor
Brouwerij Kees! Desafinado
is ook het proeflokaal voor
Eerste restaurant
met mobiel betalen
ZIERIKZEE - Gasten van res
taurant Bij Kees aan de
Lammermarkt 18 in Zierik
zee kunnen voortaan hun
portemonnee thuislaten en
afrekenen met de Daalder-
app: een e-wallet waarmee
consumenten gemakkelijk
kunnen betalen met hun
smartphone.
Het restaurant van eigenaar
en chefkok Kees Visser is
daarmee de eerste plek in
Zeeland waar met een mo
bieltje kan worden afge
rekend. "Klanten kunnen
vanaf hun tafeltje gelijk be
talen. ze hoeven niet meer
naar de kassa te lopen. En
dat is snel, handig en effi
ciënt, ook voor mij als ho-
reca-ondernemer."
Brouwerij Dienges, bekend
van het Hosternokke bier.
Kees Bubberman, wiens pas
sie voor bier brouwen zo'n
17 jaar geleden ontstond, is
de initiatiefnemer van de
nieuwe brouwerij in Mid
delbrug. Hij werd lid van de
amateur-bierbrouwersver
eniging de Deltabrouwers
en hij brouwde in 1996 zijn
eerste homebrew in de keu
ken van zijn vader. Vanaf
dat moment werd tijdens
zijn leerzame thuis-brouw
jaren een stevig fundament
gelegd voor wat later tot een
succesvolle carrière als pro
fessioneel brouwer leidde.
In 2007 ging Kees Bubber
man aan de slag als brouw
meester van de regionale
Brouwerij Emelisse in Kam
perland. Het duurde niet
lang of de bieren van Eme
lisse werden gewaardeerd
door vele bierliefhebbers in
Nederland én in buitenland.
Vele prijzen werden gewon
nen, waaronder Held van de
Smaak 2009, Eerste plaats
Lentebock 2013 en Beste
nieuwe bier van Nederland
2013 (volgens Ratebeer.
com).
Na zeven mooie jaren bij
Emelisse, vond Bubberman
het tijd voor een nieuwe
stap: een eigen brouwerij
met zijn eigen naam. Deze
brouwerij bevindt zich aan
de Voltaweg en zal verderop
in dit jaar officieel worden
geopend. Bovendien is hij
een samenwerkingsverband
aangegaan met Jazz- Eetcafé
Desafinado, dat als proef
lokaal voor zijn bieren fun
geert.
Het assortiment van Brou
werij Kees! zal eigenzinnig
en modern zijn, zget hij. Van
zomerse Session India Pale
Ale's (IPA's) tot Imperial
Stout. "Het zal eenblend zijn
van Engelse ale's en porters
en Amerikaanse IPA's. Deze
bieren worden allemaal ge
kenmerkt door specifieke
mout- en hopsoorten en
krachtige onderscheidende
smaken."
Speciaal voor het 700-jarig bestaan van de stad Vlissingen is een blond biertje gebrouwen. Het is
lekker fris, fruitig en het drinkt makkelijk weg, aldus de initiatiefnemers.
www.restaurantbeau.nl
Culi Consult Kookstudio
Opening
www.brouwerijkees.nl