Feestelijk jaar met Vlissingenyoo bier 700 Middelburg heeft weer brouwerij meer PROEF EN BELEEF DE STRE www.lekker-zeeland.nl Strijd in restaurant Zeeuwse kreeft in de Bijenkorf Amuse me door Stefanie van der Maas Ideeën die aan de stamta fel ontstaan onder het ge not van drankje zijn vaak de beste. Dat dachten ook Maurice Olree en Brian van Eisen. Samen met de Vlis- singse horecaondernemers Reinoud Schiewold van Brasserie jong en Martijn van de Woestijne van Café Soif kwamen zij op het idee kwamen om een speciaal Vlissingen700 bier op de markt te brengen. In 2015 is het feest in de Zeeuwse havenstad. Er wordt gevierd dat Vlissingen 700 jaar stadsrechten heeft. Een bijzondere mijlpaal. Het hele jaar door zijn er activi teiten en evenementen ge organiseerd in de stad. Een jubileumdrankje ontbrak nog tussen alle leuke initia tieven. Op 1 april isdiet Vlis- singen700 bier in het Mu- Zeeum gepresenteerd. Aan de Vlissingse burgemeester Letty Demmers de eer om de eerste fles in ontvangst te nemen. "Het was een impulsief plan", vertelt Martijn van de Woestijne van Café Soif. "In januari ontstond het idee voor het jubileumdrankje en nu, nog geen drie maan den verder hebben we een - - eigen Vlissingen700 bier." Vanwege het gebrek aan tijd is het viertal uitgekomen bij een Belgische brouwer. Met de zomer in aantocht heb ben de heren gekozen voor een blond bier dat het uit stekend doet op het terras. Lekker fris, fruitig en het drinkt makkelijk weg. "Het is een toegankelijk biertje en drinkbaar voor iedereen", vindt Martijn. "We zijn trots op onze stad. Dit is dan ook een cadeautje aan alle in woners." Ruim dertig Vlis singse horecaondernemers zijn al enthousiast geraakt en schenken het speciaal bier in hun zaak. Het plan is om hiermee door te gaan tot de wintereditie van On derstroom. Het bier wordt zo goed ontvangen door Vlissingen dat het zomaar kan dat er na Onderstroom nog een vervolg komt op het Vlissingse drankje. Neem een kijkje op de site om te zien waar je zoal kunt proe ven: www.700vlissingen.nl GOES - Met de ingang van het nieuwe kwartaal is bij Res taurant Le Beau aan de Piet Heinstraat 3a in Goes niet enkel de menukaart ver anderd. Ook is er weer een nieuwe gastexposant: Len- neke Strijd. Haar foto-expositie gaat deze keer over de oude smitse in 's Heer Arendskerke. De fo to's zijn gedrukt op alumini um. Le Beau is geopend van dinsdag tot en met zaterdag voor het diner. ZIERIKZEE - In de periode van 15 april tot en met 15 juli zijn in de restaurants van de Bijenkorf gerechten met de Oosterscheldekreeft te krijgen. Samen met de chef koks van de Kring Oosterschel dekreeft (een genootschap van 12 restaurants) ontwik kelde de Bijenkorf een spe ciale kreeftenkroket, die geserveerd wordt met een brioche broodje en een ci troenmayonaise, een bisque met Oosterscheldekreeft en een Zeeuwse salade met Stellendamse garna len, huisgerookte zalm en Oosterscheldekreeft met li moenvinaigrette. "Een typisch Nederlands kwaliteitsproduct hoort in de Bijenkorf", aldus Kees van Wezel, Manager Food Restaurants bij de Bijen korf. Tijdens deze promotie zullen koks van de Kring van de Oosterscheldekreeft kookdemonstraties geven in een selectie restaurants van de Bijenkorf en maken de gasten van de Bijenkorf tevens kans op een Kreef tenweekend in een luxe res taurant in Zeeland. Op zondag 31 mei en zondag 21 juni zijn er van 14.00 tot 16.00 uur kookdemonstra ties in de Bijenkorffilialen Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam. Van de twaalf aangesloten restaurants van De Kring van de Oosterscheldekreeft, zullen zeven koks uit Zee land laten zien hoe men een Oosterscheldekreeft kan bereiden en met wat voor variaties. De deelnemende koks zijn afkomstig van de volgende restaurants: De Etage (Bruinisse), De Korenbeurs op Landgoed Rijckholt (Geersdijk), Our Seaside (Renesse), Vis aan de Markt (Scherpenisse), Hostellerie Schuddebeurs (Schuddebeurs) en Brasse rie Maritime (Zierikzee). René Wiliems^f0 Samen een evene ment sterker maken, dat is eigenlijk de kracht van Amuse Me. Voor het zevende jaar achtereen wordt er in Vlissingen in het week end NA Pinksteren dit evenement georganiseerd. Elk deelnemend restau rant. brasserie of hoe je je eigen bedrijf ook noemt, maakt zijn of haar eigen culinaire visitekaartje. Je eigen identiteit uitdragen op je eigen manier is de kracht van het evenement. De twaalf deelnemende bedrijven doen dat op zijn eigen manier, maar allemaal presenteren ze 3 amuses en een heerlijk glas wijn, dat past bij de ge rechten. Best bijzonder dat zo'n evenement in Vlissin gen kan bestaan, hoor ik veel om me heen, je zou zo'n evenement eerder verwachten in Middelburg, Goes of in Zierikzee? Maar waarom juist niet in Vlissingen? De verscheidenheid aan horeca bedrijven, van Sushibar tot een restaurant en van een brasserie tot een kookstudio, maakt juist dat verschil én dat het past in onze mooie stad! Maar zoals al eerder aangehaald willen we er in Vlissingen samen voor gaan. Samen de handen ineen slaan, zorgen ervoor dat je sterker wordt, maar geldt dat niet voor alles? Het langst lopende, en het drukst bezochte meerdaagse culinaire evenement van onze mooie provincie, is er eentje om trots op te zijn! En dat ik die kar mag trekken is enkel maar een plezierig voor recht! Samen met de deelnemende bedrijven gaan we er op 30 en 31 mei weer een amusant feestje van ma ken! Voor de deelnemende bedrijven kijk je op www. amuseme.nl en ook op facebook zijn we te vinden. Middelburg was ooit een stad die vele brouwerijen kende. Door oorzaken als veranderende belasting maatregelen en de Eerste Wereldoorlog, verdwenen deze brouwerijen. Sinds 1993 is Middelburg geheel brouwerijloos. Kees Bubber- man besloot daar wat aan te doen en vestigde zich dit jaar met Brouwerij Kees! in Middelburg. Om zijn bieren onder de aandacht te brengen is hij een samenwerkingsverband aangegaan met Jazz-café Restaurant Desafinado, als exclusief proeflokaal voor Brouwerij Kees! Desafinado is ook het proeflokaal voor Eerste restaurant met mobiel betalen ZIERIKZEE - Gasten van res taurant Bij Kees aan de Lammermarkt 18 in Zierik zee kunnen voortaan hun portemonnee thuislaten en afrekenen met de Daalder- app: een e-wallet waarmee consumenten gemakkelijk kunnen betalen met hun smartphone. Het restaurant van eigenaar en chefkok Kees Visser is daarmee de eerste plek in Zeeland waar met een mo bieltje kan worden afge rekend. "Klanten kunnen vanaf hun tafeltje gelijk be talen. ze hoeven niet meer naar de kassa te lopen. En dat is snel, handig en effi ciënt, ook voor mij als ho- reca-ondernemer." Brouwerij Dienges, bekend van het Hosternokke bier. Kees Bubberman, wiens pas sie voor bier brouwen zo'n 17 jaar geleden ontstond, is de initiatiefnemer van de nieuwe brouwerij in Mid delbrug. Hij werd lid van de amateur-bierbrouwersver eniging de Deltabrouwers en hij brouwde in 1996 zijn eerste homebrew in de keu ken van zijn vader. Vanaf dat moment werd tijdens zijn leerzame thuis-brouw jaren een stevig fundament gelegd voor wat later tot een succesvolle carrière als pro fessioneel brouwer leidde. In 2007 ging Kees Bubber man aan de slag als brouw meester van de regionale Brouwerij Emelisse in Kam perland. Het duurde niet lang of de bieren van Eme lisse werden gewaardeerd door vele bierliefhebbers in Nederland én in buitenland. Vele prijzen werden gewon nen, waaronder Held van de Smaak 2009, Eerste plaats Lentebock 2013 en Beste nieuwe bier van Nederland 2013 (volgens Ratebeer. com). Na zeven mooie jaren bij Emelisse, vond Bubberman het tijd voor een nieuwe stap: een eigen brouwerij met zijn eigen naam. Deze brouwerij bevindt zich aan de Voltaweg en zal verderop in dit jaar officieel worden geopend. Bovendien is hij een samenwerkingsverband aangegaan met Jazz- Eetcafé Desafinado, dat als proef lokaal voor zijn bieren fun geert. Het assortiment van Brou werij Kees! zal eigenzinnig en modern zijn, zget hij. Van zomerse Session India Pale Ale's (IPA's) tot Imperial Stout. "Het zal eenblend zijn van Engelse ale's en porters en Amerikaanse IPA's. Deze bieren worden allemaal ge kenmerkt door specifieke mout- en hopsoorten en krachtige onderscheidende smaken." Speciaal voor het 700-jarig bestaan van de stad Vlissingen is een blond biertje gebrouwen. Het is lekker fris, fruitig en het drinkt makkelijk weg, aldus de initiatiefnemers. www.restaurantbeau.nl Culi Consult Kookstudio Opening www.brouwerijkees.nl

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2015 | | pagina 20