Verlekkeren aan culinaire
en antieke stukken
Paaseitjes altijd een goed idee
EVENEMENTEN
mmi
PROEF EN BELEEF DE STREE
f3
LlS
www.lekker-zeeland.nl
STREEKPRODUCENTEN
Stefanie van der Maas
Een medicijnlepeltje waar
de kleinsten hun levertraan
mee kregen toegediend.
Een garde uit 1900 die ge
bruikt werd om bloedworst
mee te maken. Een Zeeuws
paeremes met een prachtig
bewerkt heft gemaakt van
perenhout. Stuk voor stuk
culinaire en antieke stuk
ken die te vinden zijn bij
Compagnie Culinaire. De
antiekwinkel van Johan-
neke de Vries Noorbergen
in Middelburg. Compagnie
Culinaire is niet zomaar
een antiekwinkel. Het is een
bijzondere winkel waar je
terecht kunt voor culinaire
antieke zaken. De eigena
resse zorgt voor de extra be
leving. Zij kent van elk stuk
de achtergrond. Zodra ze
begint te vertellen zit je met
je oor aan haar gekluisterd.
De verhalen zijn levendig en
toegankelijk voor iedereen.
De Vries Noorbergen heeft
kunstgeschiedenis gestu
deerd en zich verdiept in
Europese culinaire tradi
ties. "Die culinaire tradities
zijn boeiend en interessant.
Het is leuk om daar over te
vertellen en de tradities te
bewaren." Onze culinaire
gewoontes zijn in de loop
der jaren veranderd. De
Vries Noorbergen vertelt:
"Als je in de jaren '20, op een
verjaardag kwam, werden
hapjes en drankjes uitge-
serveerd. Om te herinneren
wie welk kopje had, werden
er zilveren nummertjes ge
bruikt".
Bij Compagnie Culinaire
kun je niet alleen de deur
uitlopen met een antiek
stuk. Met het aanbod van
Zeeuwse souvenirs was De
Vries Noorbergen niet tevre
den. Daarom ontwierp zij
een eigen collectie geschen
ken die het DNA van Zee
land uitademen en uniek
zijn. Een voorbeeld daarvan
is het Zeeuwse doek. Een
stevige theedoek met een
ingeweven Zeeuws patroon.
De Vries Noorbergen is lief
hebber van bruikbare an
tiek. Dan kan het wel eens
gebeuren dat er een bord van
het prachtige antieke servies
sneuvelt. "Dan heb je er wel
plezier van gehad en er goed
gebruik van gemaakt. Ik heb
een praktische geest."
Cum Laude
karnemelk
De karnemelk van Zuivel-
boerderij Hoogelande in
Grijpskerke viel 19 maart in
de prijzen. Dit vond plaats
tijdens de landelijke Cum
Laude keuring van de Bond
van Boerderij-Zuivelberei-
ders te Kamerik. De karne
melk werd omschreven als
een mooie zuivel met een
prettig mondgevoel, tevens
zacht van smaak en kwam
uit de bus met een prachtig
resultaat. De toegekende
9.9 leidde tot een mooie 2e
plaats op landelijk niveau.
De trotse familie van Eenen-
naam ziet het als een bekro
ning op het werk.
Landschapsdag
Activiteitendag
Paaszaterdag 4 april wordt
op het terrein van boerde
rij de Molenberg in Burgh-
Haamstede de tweede
Landschapsdag gehouden.
Van 10.00 tot 16.00 uur kun
nen belangstellenden gratis
terecht.
Het is de tweede keer dat de
landschapsbeheerders van
Schouwen-Duiveland onder
de vlag van Veelzijdig land
schap zich van hun beste
kant laten zien. Het publiek
(vorig jaar meer dan 1500
mensen) kan kennismaken
met het werk van organi
saties als Staatsbosbeheer,
Zeeuws Landschap en nog
vele anderen.
Het is de bedoeling dat het
publiek op een speelse ma
nier kan zien wat de ver
schillende landschapsbe
heerders in de regio doen.
Die zullen doe-activiteiten
aanbieden deze dag.
Ook is er een culinaire
markt met typische streek
producten van paling tot
kaas. En er is een roofvogel-
show, dat traditiegetrouw
veel belangstellenden weet
te trekken.
Anders dan vorig jaar zijn
alle activiteiten nu op de
weide voor de boerderij.
Er is echt voor iedereen wat
te beleven: Natuur- en edu
catieve organisaties verzor
gen activiteiten, de Fok- en
Menvereniging (mendemon-
straties, rit voor kinderen op
paard en wagen), scouting
Burgh-Haamstede (o.a. stok
brood bakken, survivalpar-
cours), ringsteken voor kin
deren op een pony, hoefijzer
werpen en eenculinaire
markt met eten afkomstig
uit zee en land van Schou
wen-Duiveland (met onder
andere pannenkoeken, pa
ling, vlees, zilte zaligheden
zoals oesters). Radio Schou
wen-Duiveland verzorgt een
rechtstreekse uitzending.
Meer informatie Margo Gre-
vel, telefoon 06-23417695.
Smaken ontdekken
Van alle streken en
provincies in Ne
derland heeft Zee
land verreweg de meeste
streekeigen smaken. Het
Zeeuwse Zilt van oesters
en mosselen zijn bekend
over heel de wereld, maar
kun je ook elders tegen
komen. Het bijzondere
van Zeeland is de diversiteit aan producten. Lamsoren
ofwel zee-aster, zeekraal, het presalé vlees, kokkels,
scheermessen, Oosterschelde inktvis, diverse soorten
zeewier enfin, te veel om op te noemen. Met name het
meest noordelijke eiland Schouwen-Duiveland is de
perfecte bestemming om van al deze Zilte Zaligheden
te genieten.
Niet alleen omdat het eiland omringd wordt door
natuurparken, ook omdat er kwalitatief hoogwaardige
vakantieaccommodaties aangeboden worden. Zo wordt
het ontdekken van smaken en producten een vakantie
waard! Om de veelheid aan streekproducten te pro
moten en (vakantie-) gasten ook in het gastronomische
middensegment de Schouwse keuken te laten beleven
hebben 10 vooruitstrevende ondernemers de koppen
bijeen gestoken. Ze hebben een lijst samengesteld van
zo'n 50 lokale producten en afgesproken hier minimaal
de helft van te gebruiken in hun restaurants. Doordat
de koks maandelijks overleg hebben met vaste thema's
zoals 'no-waste', 'New Dutch Cuisine' en 'reinventing
traditions' worden niet alleen oude traditionele berei
dingen opnieuw uitgevonden en gecombineerd met
smaken uit de hele wereld maar ook rekening gehouden
met milieu en gezondheid. De deelnemende bedrijven
zijn Restaurant SMAEK op Camping de Brem in Re-
nesse, Restaurant Eb Vloed op Camping Julianahoeve
in Renesse, Restaurant Gusto op Landal Port Greve in
Den Osse, strandpaviljoen Zuid-Zuid-West in Renesse,
Brasserie Westenwind in Scharendijke, Restaurant 4
beaufort in Renesse, strandpaviljoen De Haven van Re
nesse, Restaurant Grevelingen in Bruinisse, Strandcafé
restaurant DOK in Renesse en restaurant De Heeren
keet in kerkwerve, direct aan de Oosterschelde.
Voor actuele informatie kijk op www.HetSchouwse-
Bord.nl, meer dan een bezoek waard!
De tijd dat paaseitjes er al
leen waren in melk, wit en
puur is voorbij. Je kunt het
zo gek niet bedenken of de
smaak paasei is er.
Eitjes gevuld met praline en
zo'n heerlijk crunchje, een
variant met tiramisu, kara
mel of een vulling met fruit-
smaak, het is er allemaal.
April culinaire
Zeeland-maand
Spartelverse vis, gevangen
naast de deur. Zilte kok
keltjes, mossels. Prach
tig dooraderd lamsvlees.
Groenten, vers gesneden op
de kwelders. Zeeland gros
siert in heerlijkheden! Om
dat te vieren hebben diverse
Zeeuwse restaurants gedu
rende de maand april een
aangepast driegangenmenu
op de kaart: het Fan van
Zeeland-menu. In iedere
gang van dit driegangenme
nu zijn regionale producten
verwerkt. Richtprijs is 30
euro. De tien restaurants die
dit speciale menu voeren,
zijn te vinden op de website
van de Zeeuwse VVV's:
www.vvvzeeland.nl
Daarvoor gaan we even te
rug in de tijd.
Het chocolade-ei is een va
riant op gewone paaseieren.
Eieren stonden symbool
voor nieuw leven en de
lente. In de 18e eeuw is daar
het ei van chocolade bij ge
komen. De eerste eieren van
chocolade werden gemaakt
in' een mal van een echt ei.
Dat gebeurd nu natuurlijk
anders.
Ook konijnen en hazen staan
symbool voor een nieuw
begin, vandaar dat je deze
ook in chocoladevorm kunt
snoepen rond Pasen.
Heb je tijdens het lezen di
rect trek gekregen in cho
colade-eitjes, dan kun je bij
Ticho Chocolade in Yerseke
terecht voor ambachtelijk
gemaakte paaseitjes. Deze
zijn niet alleen heel erg sma
kelijk, maar zien er ook nog
eens prachtig uit.
In de Bakkerij in Goes ver
koopt bonbonpaaseieren.
Ook briochebroodjes in de
vorm van een Paashaasje,
heeft In de Bakkerij toege
voegd aan hun assortiment.
Zij zijn beide Paasdagen
geopend, zodat je voor het
Paasontbijt verse broodjes
kunt kopen.
Voor wie de kunst van het
versieren van de chocolade
eieren wil leren, kan zich
opgeven voor een workshop
in de kookwinkel van Bian-
ca Bonte in Oostburg.
De jonge en gepassioneer
de chocolatier Kevin van
Gaaien leert je de kneepjes
van het vak.
De workshop van 4 april zit
al vol, maar op 11 april heb
je nog een kans. Dat is inder
daad na Pasen, maar omdat
chocolade altijd een goed
idee is, smaken de eitjes ook
na Pasen nog uitstekend.
Meer info en inschrijven:
www.biancabonte.nl
Culinaire is niet zomaar een antiekwinkel. Het is een bijzondere winkel waar je terecht kunt voor
culinaire antieke zaken.
Daniël Viergever
HetSchouwse
Stefanie van der Maas
Een ei hoort erbij zeker, als
hij van chocolade is. Net na
Kerst kunnen we er in de
winkels niet meer omheen.
Haasje van chocolade, groot
en klein. Koekjes en cakejes
mooi geel van kleur en na
tuurlijk paaseitjes. Pasen is
in aantocht.
Paaseitjes in alle smaken
V. fff «Mhi i'if'-*.
Waarom eten we met Pasen
eigenlijk chocolade-eitjes?
Het nieuwe begin
Trek gekregen?
Het bonbonpaasei
Versieren kun je leren
Chocolade altijd goed idee