Verlekkeren aan culinaire en antieke stukken Paaseitjes altijd een goed idee EVENEMENTEN mmi PROEF EN BELEEF DE STREE f3 LlS www.lekker-zeeland.nl STREEKPRODUCENTEN Stefanie van der Maas Een medicijnlepeltje waar de kleinsten hun levertraan mee kregen toegediend. Een garde uit 1900 die ge bruikt werd om bloedworst mee te maken. Een Zeeuws paeremes met een prachtig bewerkt heft gemaakt van perenhout. Stuk voor stuk culinaire en antieke stuk ken die te vinden zijn bij Compagnie Culinaire. De antiekwinkel van Johan- neke de Vries Noorbergen in Middelburg. Compagnie Culinaire is niet zomaar een antiekwinkel. Het is een bijzondere winkel waar je terecht kunt voor culinaire antieke zaken. De eigena resse zorgt voor de extra be leving. Zij kent van elk stuk de achtergrond. Zodra ze begint te vertellen zit je met je oor aan haar gekluisterd. De verhalen zijn levendig en toegankelijk voor iedereen. De Vries Noorbergen heeft kunstgeschiedenis gestu deerd en zich verdiept in Europese culinaire tradi ties. "Die culinaire tradities zijn boeiend en interessant. Het is leuk om daar over te vertellen en de tradities te bewaren." Onze culinaire gewoontes zijn in de loop der jaren veranderd. De Vries Noorbergen vertelt: "Als je in de jaren '20, op een verjaardag kwam, werden hapjes en drankjes uitge- serveerd. Om te herinneren wie welk kopje had, werden er zilveren nummertjes ge bruikt". Bij Compagnie Culinaire kun je niet alleen de deur uitlopen met een antiek stuk. Met het aanbod van Zeeuwse souvenirs was De Vries Noorbergen niet tevre den. Daarom ontwierp zij een eigen collectie geschen ken die het DNA van Zee land uitademen en uniek zijn. Een voorbeeld daarvan is het Zeeuwse doek. Een stevige theedoek met een ingeweven Zeeuws patroon. De Vries Noorbergen is lief hebber van bruikbare an tiek. Dan kan het wel eens gebeuren dat er een bord van het prachtige antieke servies sneuvelt. "Dan heb je er wel plezier van gehad en er goed gebruik van gemaakt. Ik heb een praktische geest." Cum Laude karnemelk De karnemelk van Zuivel- boerderij Hoogelande in Grijpskerke viel 19 maart in de prijzen. Dit vond plaats tijdens de landelijke Cum Laude keuring van de Bond van Boerderij-Zuivelberei- ders te Kamerik. De karne melk werd omschreven als een mooie zuivel met een prettig mondgevoel, tevens zacht van smaak en kwam uit de bus met een prachtig resultaat. De toegekende 9.9 leidde tot een mooie 2e plaats op landelijk niveau. De trotse familie van Eenen- naam ziet het als een bekro ning op het werk. Landschapsdag Activiteitendag Paaszaterdag 4 april wordt op het terrein van boerde rij de Molenberg in Burgh- Haamstede de tweede Landschapsdag gehouden. Van 10.00 tot 16.00 uur kun nen belangstellenden gratis terecht. Het is de tweede keer dat de landschapsbeheerders van Schouwen-Duiveland onder de vlag van Veelzijdig land schap zich van hun beste kant laten zien. Het publiek (vorig jaar meer dan 1500 mensen) kan kennismaken met het werk van organi saties als Staatsbosbeheer, Zeeuws Landschap en nog vele anderen. Het is de bedoeling dat het publiek op een speelse ma nier kan zien wat de ver schillende landschapsbe heerders in de regio doen. Die zullen doe-activiteiten aanbieden deze dag. Ook is er een culinaire markt met typische streek producten van paling tot kaas. En er is een roofvogel- show, dat traditiegetrouw veel belangstellenden weet te trekken. Anders dan vorig jaar zijn alle activiteiten nu op de weide voor de boerderij. Er is echt voor iedereen wat te beleven: Natuur- en edu catieve organisaties verzor gen activiteiten, de Fok- en Menvereniging (mendemon- straties, rit voor kinderen op paard en wagen), scouting Burgh-Haamstede (o.a. stok brood bakken, survivalpar- cours), ringsteken voor kin deren op een pony, hoefijzer werpen en eenculinaire markt met eten afkomstig uit zee en land van Schou wen-Duiveland (met onder andere pannenkoeken, pa ling, vlees, zilte zaligheden zoals oesters). Radio Schou wen-Duiveland verzorgt een rechtstreekse uitzending. Meer informatie Margo Gre- vel, telefoon 06-23417695. Smaken ontdekken Van alle streken en provincies in Ne derland heeft Zee land verreweg de meeste streekeigen smaken. Het Zeeuwse Zilt van oesters en mosselen zijn bekend over heel de wereld, maar kun je ook elders tegen komen. Het bijzondere van Zeeland is de diversiteit aan producten. Lamsoren ofwel zee-aster, zeekraal, het presalé vlees, kokkels, scheermessen, Oosterschelde inktvis, diverse soorten zeewier enfin, te veel om op te noemen. Met name het meest noordelijke eiland Schouwen-Duiveland is de perfecte bestemming om van al deze Zilte Zaligheden te genieten. Niet alleen omdat het eiland omringd wordt door natuurparken, ook omdat er kwalitatief hoogwaardige vakantieaccommodaties aangeboden worden. Zo wordt het ontdekken van smaken en producten een vakantie waard! Om de veelheid aan streekproducten te pro moten en (vakantie-) gasten ook in het gastronomische middensegment de Schouwse keuken te laten beleven hebben 10 vooruitstrevende ondernemers de koppen bijeen gestoken. Ze hebben een lijst samengesteld van zo'n 50 lokale producten en afgesproken hier minimaal de helft van te gebruiken in hun restaurants. Doordat de koks maandelijks overleg hebben met vaste thema's zoals 'no-waste', 'New Dutch Cuisine' en 'reinventing traditions' worden niet alleen oude traditionele berei dingen opnieuw uitgevonden en gecombineerd met smaken uit de hele wereld maar ook rekening gehouden met milieu en gezondheid. De deelnemende bedrijven zijn Restaurant SMAEK op Camping de Brem in Re- nesse, Restaurant Eb Vloed op Camping Julianahoeve in Renesse, Restaurant Gusto op Landal Port Greve in Den Osse, strandpaviljoen Zuid-Zuid-West in Renesse, Brasserie Westenwind in Scharendijke, Restaurant 4 beaufort in Renesse, strandpaviljoen De Haven van Re nesse, Restaurant Grevelingen in Bruinisse, Strandcafé restaurant DOK in Renesse en restaurant De Heeren keet in kerkwerve, direct aan de Oosterschelde. Voor actuele informatie kijk op www.HetSchouwse- Bord.nl, meer dan een bezoek waard! De tijd dat paaseitjes er al leen waren in melk, wit en puur is voorbij. Je kunt het zo gek niet bedenken of de smaak paasei is er. Eitjes gevuld met praline en zo'n heerlijk crunchje, een variant met tiramisu, kara mel of een vulling met fruit- smaak, het is er allemaal. April culinaire Zeeland-maand Spartelverse vis, gevangen naast de deur. Zilte kok keltjes, mossels. Prach tig dooraderd lamsvlees. Groenten, vers gesneden op de kwelders. Zeeland gros siert in heerlijkheden! Om dat te vieren hebben diverse Zeeuwse restaurants gedu rende de maand april een aangepast driegangenmenu op de kaart: het Fan van Zeeland-menu. In iedere gang van dit driegangenme nu zijn regionale producten verwerkt. Richtprijs is 30 euro. De tien restaurants die dit speciale menu voeren, zijn te vinden op de website van de Zeeuwse VVV's: www.vvvzeeland.nl Daarvoor gaan we even te rug in de tijd. Het chocolade-ei is een va riant op gewone paaseieren. Eieren stonden symbool voor nieuw leven en de lente. In de 18e eeuw is daar het ei van chocolade bij ge komen. De eerste eieren van chocolade werden gemaakt in' een mal van een echt ei. Dat gebeurd nu natuurlijk anders. Ook konijnen en hazen staan symbool voor een nieuw begin, vandaar dat je deze ook in chocoladevorm kunt snoepen rond Pasen. Heb je tijdens het lezen di rect trek gekregen in cho colade-eitjes, dan kun je bij Ticho Chocolade in Yerseke terecht voor ambachtelijk gemaakte paaseitjes. Deze zijn niet alleen heel erg sma kelijk, maar zien er ook nog eens prachtig uit. In de Bakkerij in Goes ver koopt bonbonpaaseieren. Ook briochebroodjes in de vorm van een Paashaasje, heeft In de Bakkerij toege voegd aan hun assortiment. Zij zijn beide Paasdagen geopend, zodat je voor het Paasontbijt verse broodjes kunt kopen. Voor wie de kunst van het versieren van de chocolade eieren wil leren, kan zich opgeven voor een workshop in de kookwinkel van Bian- ca Bonte in Oostburg. De jonge en gepassioneer de chocolatier Kevin van Gaaien leert je de kneepjes van het vak. De workshop van 4 april zit al vol, maar op 11 april heb je nog een kans. Dat is inder daad na Pasen, maar omdat chocolade altijd een goed idee is, smaken de eitjes ook na Pasen nog uitstekend. Meer info en inschrijven: www.biancabonte.nl Culinaire is niet zomaar een antiekwinkel. Het is een bijzondere winkel waar je terecht kunt voor culinaire antieke zaken. Daniël Viergever HetSchouwse Stefanie van der Maas Een ei hoort erbij zeker, als hij van chocolade is. Net na Kerst kunnen we er in de winkels niet meer omheen. Haasje van chocolade, groot en klein. Koekjes en cakejes mooi geel van kleur en na tuurlijk paaseitjes. Pasen is in aantocht. Paaseitjes in alle smaken V. fff «Mhi i'if'-*. Waarom eten we met Pasen eigenlijk chocolade-eitjes? Het nieuwe begin Trek gekregen? Het bonbonpaasei Versieren kun je leren Chocolade altijd goed idee

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2015 | | pagina 12