Eten is een bijzondere
beleving bij Meliefste
Koffie drinken is gewoon genieten
PROEF EN BELEEF DE STREEK
www.lekkerzeeland.nl
door Stefanie van der Maas
De zon schijnt uitbundig als
we op één van de eerste len
tedagen een bezoek brengen
aan Thijs en Anuschka Me-
liefste. Een stel met passie
en liefde voor het horeca vak.
Zij zijn de eigenaren van het
pas geopende Meliefste. Een
restaurant op een prachtige
plek aan de jachthaven van
Wolphaartsdijk waar voor
heen 't Veerhuis gevestigd
was.
Het restaurant heeft, voor
de opening, een flinke me
tamorfose ondergaan. De
uitstraling is robuust, ei
gentijds en met natuurlijke
kleuren. Tafellinnen komt
er bij Meliefste niet meer
in. "Het mag allemaal wel
wat losser", vertelt Thijs.
Met jarenlange ervaring bij
de beste restaurants ter we
reld, is hij chefkok van het
restaurant. Anuschka is de
gastvrouw. "Lekker hoeft
niet duur te zijn", zegt Thijs,
terwijl hij in de keuken
een runderbavette schoon
maakt. De runderbavette
legt Thijs 48 uur vacuiim-
verpakt in water van 52 gra
den. Daarna wordt het vlees
aangebakken. "We willen
dat eten van goed niveau
voor iedereen toegankelijke
wordt." Bij Meliefste kun-
nen gasten terecht voor een
vast 5-gangenmenu. Thijs
houdt van eenvoud in zijn
gerechten. "Voor mij hoeft
het allemaal niet te gek. Het
eten moet gewoon lekker
zijn. Het oog wil ook xvat,
maar de smaak is het be
langrijkste." Elke gang komt
Thijs aan tafel om over het
gerecht en de gebruikte pro
ducten te vertellen. "Eten bij
Meliefste moet een beleving
worden. Het krijgt een nieu
we dimensie." Met koken
laat Thijs zich leiden door
de invloeden van de natuur
en het seizoen. Hij gebruikt
graag producten die anders
zijn dan anders, maar wel
ambachtelijk en lokaal. "Ik
maak bijvoorbeeld een Oos
ters gerecht met Zeeuwse
producten."
succesvolle BBC-program-
ma The Big Allotment Chal-
lenge. Het programma is te
zien op 12, 19 en 26 maart,
9, 16 en 23 april om 20.30
uur op NPO 1.
Zeeuwse
kweker in jury
tv-programma
Steeds meer mensen eten uit
eigen groentetuin, op zoek
naar pure smaken en eerlij
ke producten. In het nieuwe
EO televisieprogramma Van
Hollandse Bodem gaan acht
koppels met elkaar de strijd
aan in de moestuin: wie ver
bouwt de sappigste tomaten,
de mooiste bloemen en wie
maakt het lekkerste gerecht
met zijn of haar oogst?
Iedere week besteden de
teams onder leiding van
Tooske Ragas veel zorg en
aandacht aan hun tuintje.
Zij proberen de mooiste
producten op tafel te zetten,
die worden beoordeeld door
biologisch kweker Dieneke
Klompe uit Zonnernaire en
chef kok jonathan Karpa-
thios.
Tooske: "We gaan terug naar
de natuur. Hoe en waarom
groeit iets zoals het groeit -
of niet - en smaakt het zoals
het smaakt? Wie vindt de
beste balans tussen grond,
zon, water en liefde? Ik ga
kijken, leren, proeven en ge
nieten!" Van Hollandse Bo
dem is een echt Nederlandse
productie, afgeleid van het
Plukje eten In
de natuur met
Foodwalk
Welke planten in de natuur
zijn eetbaar en sterker nog...
met welke wilde planten
kun je lekker koken? Bij
Speelhof Hoogerzael aan
het Seispark 2a in Middel
burg is op zöndag 22 maart
een Foodwalk. Met het hele
gezin ga je op zoek naar eet
bare wilde planten op het
terrein van Speelhof Hoo
gerzael. Op basis van een
recept wordt er wat van ge
plukt om er later in het pa
viljoen een heerlijke lunch
mee te bereiden. Om verder
thuis mee aan de slag te gaan
is er materiaal te koop.
Deze Foodwalk wordt aan
geboden in samenwerking
met Stichting Landschaps
beheer in het kader van
het landelijke project Lek
ker Landschap, waarin via
voedsel een verbinding
wordt gemaakt met natuur
en landschap. De Foodwalk
is van 11.00 tot 13.30 uur.
Deelname kost 4 euro, voor
kinderen 1,50 euro.
Thuis genieten
25 euro.
T" Trijwel wekelijks
\f wordt onze Wijn-
V koperij bezocht
door lekkerbekken, die
in het weekend familie
of vrienden willen ver
wennen met een diner.
Steeds meer mensen
koken, geïnspireerd door
recepten in magazines,
kookprogramma's op tv en talloze hobbykoks die op
restaurantniveau koken. Het grote genieten voor de ech
te liefhebbers begint al in de week ervoor met het plan
nen van een diner en het samenstellen van de recepten.
Vervolgens wordt de zaterdagochtend vrijgemaakt voor
de inkoop van ingrediënten. De voorpret begint bij een
bezoek aan de plaatselijke ambachtelijke slager, bakker,
visboer of groenteman. Voorop staat de beleving in deze
winkels en het vakmanschap waarmee deze specialis
ten zich met hun prachtige producten onderscheiden.
Als laatste worden bij onze Wijnkoperij met de wijn de
puntjes op de i gezet. Het menu komt te voorschijn en
dan begint de afweging welke wijn bij welk gerecht het
best combineert. Het moet aan mijn inlevingsvermogen
liggen, want vaak sta ik bij het lezen van de recepten en
ingrediënten met het water in de mond passende wij
nen te adviseren. Ik ontvang dan ook na het weekend
regelmatig complimenteuze e-mailtjes over de wijnkeu
ze bij de gerechten met foto's van prachtig opgemaakte
borden.
Hoe fijn is het om de
dag te beginnen met
een heerlijke kop koffie?
Een sterke espresso of
een romige cappuccino.
Wakker worden, nog
even genieten van het
momentje voor jezelf
voor de hectiek in huis of
op je werk losbarst.
De dag is nog vers. In de zo
mer de eerste zonnestralen
van de dag meepakken en
in de winter opgekruld op
de bank met de verwarming
aan.Al eeuwen lang drinken
Markt met
streekproducten
Na het succes van de eerste
Streekproductenmarkten
in 2014 gaat Axclusief de
markt nogmaals organise
ren. Op zaterdag 28 maart is
er, naast de reguliere week
markt op het Szydlowskip-
lein, in de Noord straat in
Axel wederom een biologi
sche streekproductenmarkt.
De organisatie van de streek
productenmarkt is in han
den van Ondernemersorga
nisatie Axclusief. De markt
is van 8.00 tot 16.00 uur. Wie
producten wil verkopen kan
een kraam huren. Die kost
we koffie en voor veel men
sen is koffie het drankje om
de dag goed mee te begin
nen. Een oppepper die we
vaak wel kunnen gebruiken.
Koffie is belangrijk voor ons.
Als goede start van de dag
maar ook als genietmoment
op welk moment van de dag
dan ook.
De laatste jaren is koffie
drinken niet alleen voor een
oppepper of genieten, maar
het wordt ook steeds meer
een beleving. We waarderen
melk van goede kwaliteit en
het liefste biologisch, de sui
ker die we gebruiken is fair-
trade en van de koffiebonen
weten we de herkomst.
Gelukkig kunnen we ook in
Zeeland steeds meer genie
ten van een heerlijke kop
koffie. In Middelburg is Ex-
presszo een fijn adres voor
uitstekende koffie. Een es
pressobar waar de barista's
koffie maken van eerlijke
koffiebonen die rechtstreeks
van de plantage komen.
In Vlissingen zit het Sintja-
cobscafé, waar je kunt ge
nieten van koffie van vers
gemalen bonen. Standaard
kun je kiezen uit vier ver
schillende blends. Bij zowel
Expresszo als het Sintjacob-
scafé kun je de blend die je
zo lekker vindt, ook kopen
om thuis te drinken.
Binnenkort is Goes twee
koffiebars rijker. Op 1 april
opent Koffiecafé Koek. Dit
wordt een plek waar je je
dag kunt beginnen met goe
de koffie en een ontbijtje.
Een maand later, op 1 mei
opent Goffee bar Shine. Een
social media café waar koffie
een belangrijke plek heeft.
Naast koffie kun je hier ook
die ene business meeting
houden die onder het genot
van een goede bak koffie net
wat makkelijker verloopt.
De heerlijke geur, het geluk
zalige gevoel, het momentje
voor jezelf.
Koffie drinken is en blijft ge
woon genieten.
Thijs en Anuschka Meliefste zijn in het voormalige 't Veerhuis in Wolphaartsdijk een restaurant
begonnen waar ambachtelijk en lokale producten centraal staan. Foto: Frank Croes
Meliefste biedt nu een
5-gangenmenu aan voor
45 euro met een bijpassend
wijnarrangement
voor 20 euro. www.
restaurantmeliefste.nl
O Aanmelden kan tot 17
maart via sylvia@slz.
landschapsbeheer, nl
Voor meer informatie
of inschrijven: mia@
hetwapenvanaxel.nl
Ben van Vefzen
Wijnkoperij van Leerzem L
V
door Stefanie van der MaOs
Oppepper
Blends
Goede bak