Liefde van Zierikzee tot in Spanje
WERELDZEEUW
gö tan pen fond kan de wok doen
Een leuke baan?
Haal nu je diploma!
ZIERIKZEE - "Het was liefde
op het eerste gezicht", ver
telt Matthijs. "Ik leerde haar
kennen, net voordat ik weer
terug moest naar Neder
land. Ik ben afgestudeerd
in datzelfde jaar en op zoek
gegaan naar een baan in
Spaans Baskenland."
Naast de liefde voor Arant
za, werd hij ook verliefd op
de cultuur en de manier
waarop de mensen ïn Vitoria
leven. "De mensen genieten
echt van hun vrije tijd naast
het harde werken. Ze kun
nen heel goed improviseren
en zijn veel flexibeler in hun
vrije tijd. Je kunt zomaar van
de ene op de andere dag een
diner met vrienden plan
nen en vervolgens kunnen
plannen ook heel makkelijk
gewijzigd worden. In Neder
land had ik vaak het gevoel
dat ook de vrije tijd in de
agenda gepland stond. Daar
naast zijn hier, in Spanje, de
persoonlijke relaties heel
belangrijk."
VERLIEFD OP DE
CULTUUR EN DE
MANIER WAAROP DE
MENSEN LEVEN
Natuurlijk is er, net als bij de
meeste emigranten, ook re
gelmatig het gemis naar zijn
familie en de vrienden die
hij achterliet en natuurlijk
naar al het moois dat Zee
land te bieden heeft.
"Vroeger toen ik jong was,
wilde ik naar de stad, omdat
daar veel meer te doen was,
dus het klinkt misschien
gek, maar nu mis ik juist de
rust en de gezonde lucht.
Ik ben opgegroeid in een
stad met 10.000 inwoners
op het platteland. Nu woon
ik in een stad met 250.000
inwoners in Spanje. Daar
naast mis ik het fietsen en
het voetballen en bovendien
mis ik de Zeeuwse kust. De
prachtige stranden in Re-
nesse en Burgh-Haamstede.
De mooie dijken rond Zie-
rikzee. Omdat het hier veel
regent en het hier heel groen
is, lijkt deze regio ook wel
een beetje op Zeeland. Maar
het is hier wel zeer heuvel
achtig. Het grootste verschil
ligt in de mentaliteit van
de Basken en de Zeeuwen.
Verder is de Baskische gas
tronomie wereldberoemd,
er zijn hier verscheidene
restaurants die meerdere
Michelin-sterren hebben.
Ook hebben we de pintxos
(tapas) die tussen de mid
dag of als aperitiefje worden
genuttigd in combinatie met
een glas wijn. De Basken le
ven vooral buitenshuis en
het levensritme is hier heel
anders. In Baskenland eten
we uitgebreid tussen 13.00
en 15.00 uur en we dineren
ook veel later."
Al met al heeft Matthijs zijn
plaatsje gevonden in het
Spaanse Vitoria, maar toch,
heel misschien, komt hij na
zijn pensioen nog terug naar
Zeeland. "Het waren de eer
ste 19 jaar van mijn leven en
ik ben daar opgegroeid. Dat
zit gewoon in je."
In het kader van 200 jaar Zeeland is De Faam op zoek
naar Zeeuwen in het buitenland. Wekelijks plaatsen we
een artikel over Zeeuwen die zijn geëmigreerd. Kent u
iemand die het Zeeuwse heeft verruild voor het buiten
land? Mail dan naar redactie.faam@wegenermedia.nl.
Ervaar een dagje
op de boerderij
middelburg - In de zomer
vakantie, van 14 juli t/m 20
augustus, houdt Kaasboer
derij Schellach elke maan
dag vanaf 10.00 uur en elke
woensdagmiddag vanaf
16.00 uur een 'Boerderijbele
ving'. Op woensdagmiddag
is het koeien melken vanaf
17.30 uur in de carroussel-
melkstal. In dezelfde perio
de is er op maandagmiddag
vanaf 12.00 uur mogelijk
heid om een picknickmand
"te vullen, met een heerlijke
lunch uit de boerderijwin
kel. Met deze mand loopt u
naar het weiland, waar u in
de buurt van de koeien heer
lijk kunt genieten. De boer
derij is aan de Prooyensweg
in Middelburg. Meer info
www. kaasboerder ijschel-
lach.nl.
Terra Maris
houdt spreekuur
OOSTKAPELLE - Terra Maris
houdt zondag 13 juli een
natuurspreekuur 'Zeeuwse
schelpen'. Het spreekuur
begint om 11.00 uur in de
ontvangsthal van het mu
seum aan de Duinvlietweg
6 in Oostkapelle en duurt
tot 13.00 uur. Harry Raad,
deskundige op het gebied
van Nederlandse recente
en fossiele schelpen, geeft
informatie en beantwoordt
vragen over uw vondst. Ook
andere strandvondsten kunt
u meenemen naar het na
tuurspreekuur. Het spreek
uur is gratis toegankelijk.
0118 46 22 05
nn-tmmm
0800-4464464 (gratis)
www.fabiusopleidingen.nl
Oók na een drukke werkdag is het heerlijk om van gezond en vers eten te
genieten. Snel op tafel en zonder stress.
Go-Tan Original Wok helpt daarbij. Door de vier simpele stappen te volgen die
op het etiket staan wordt mislukken onmogelijk en komt er, in slechts 10
minuten, een heerlijke gezonde maaltijd op tafel.
Zo kan een kind de wok doen!
AAS
CTj 01-Of'S*J ï|J -3 fji
O www.de-faam.nl
De wieg van Matthijs
Bil stond in Zierikzee en
zelfs zijn studie volgde
hij aan de Hogeschool in
Zeeland. Tot het moment
dat er een stage op het
programma stond, want
toen vertrok hij voor zes
maanden naar Spanje.
Tijdens zijn stage in
Vitoria-
Gasteiz
kwam hij
echter de
Spaanse
Arantza
tegen.
Door Rachel van Westen
Itflr Nlr'ti
Matthijs Bil poseert samen met zijn grote liefde Arantza en hun zoontje Lukas.
Foto: archief familie Bil
Zeeuwen in het buitenland
De Faam woensdag 9 juli 2014 5
Uitvaartverzorginq
H. Jobse
www.hjobse-uitvaart.nl
www. basisuitvaart-zeelandnl
Receptioniste Telefoniste (6 mnd), Administratief Medewerker (9 mnd),
Financieel Administratief Medewerker (12 mnd), Commercieel Administratief
Medewerker (12 mnd), Diverse commerciële opleidingen (12 mnd),
Medewerker Projectadministratie (12 mnd), Secretaresse (12 mnd),
BKB BKC PDB
Geen specifieke vooropleiding nodig
Fabius is een CRKBO erkende opleider
1 ochtend of 1 avond p/w les in meer dan 50 locaties
Meer dan 90% van onze cursisten beveelt onze opleidingen
VRAAG NU ONZE BROCHURE AAN!
o.a. Breda, Oosterhout, Roosendaal, Bergen op Zoom, Middelburg, Goes
a very foodloving family
directeur Go-Tan
wok wok) wok'' wok- wok wok wok" wok
10e-
and
ing,
t en
l 15
met
pro-
zoe-
r de
van
een
bos.
mie
met
ex-
uur
aan
pel-
tras-
de
Ka-
7 en
eze
10W
l de
rbij
ucs
om
or-
in
en.
/an
va-
oor
en.
al-
via