Liefde van Zierikzee tot in Spanje WERELDZEEUW gö tan pen fond kan de wok doen Een leuke baan? Haal nu je diploma! ZIERIKZEE - "Het was liefde op het eerste gezicht", ver telt Matthijs. "Ik leerde haar kennen, net voordat ik weer terug moest naar Neder land. Ik ben afgestudeerd in datzelfde jaar en op zoek gegaan naar een baan in Spaans Baskenland." Naast de liefde voor Arant za, werd hij ook verliefd op de cultuur en de manier waarop de mensen ïn Vitoria leven. "De mensen genieten echt van hun vrije tijd naast het harde werken. Ze kun nen heel goed improviseren en zijn veel flexibeler in hun vrije tijd. Je kunt zomaar van de ene op de andere dag een diner met vrienden plan nen en vervolgens kunnen plannen ook heel makkelijk gewijzigd worden. In Neder land had ik vaak het gevoel dat ook de vrije tijd in de agenda gepland stond. Daar naast zijn hier, in Spanje, de persoonlijke relaties heel belangrijk." VERLIEFD OP DE CULTUUR EN DE MANIER WAAROP DE MENSEN LEVEN Natuurlijk is er, net als bij de meeste emigranten, ook re gelmatig het gemis naar zijn familie en de vrienden die hij achterliet en natuurlijk naar al het moois dat Zee land te bieden heeft. "Vroeger toen ik jong was, wilde ik naar de stad, omdat daar veel meer te doen was, dus het klinkt misschien gek, maar nu mis ik juist de rust en de gezonde lucht. Ik ben opgegroeid in een stad met 10.000 inwoners op het platteland. Nu woon ik in een stad met 250.000 inwoners in Spanje. Daar naast mis ik het fietsen en het voetballen en bovendien mis ik de Zeeuwse kust. De prachtige stranden in Re- nesse en Burgh-Haamstede. De mooie dijken rond Zie- rikzee. Omdat het hier veel regent en het hier heel groen is, lijkt deze regio ook wel een beetje op Zeeland. Maar het is hier wel zeer heuvel achtig. Het grootste verschil ligt in de mentaliteit van de Basken en de Zeeuwen. Verder is de Baskische gas tronomie wereldberoemd, er zijn hier verscheidene restaurants die meerdere Michelin-sterren hebben. Ook hebben we de pintxos (tapas) die tussen de mid dag of als aperitiefje worden genuttigd in combinatie met een glas wijn. De Basken le ven vooral buitenshuis en het levensritme is hier heel anders. In Baskenland eten we uitgebreid tussen 13.00 en 15.00 uur en we dineren ook veel later." Al met al heeft Matthijs zijn plaatsje gevonden in het Spaanse Vitoria, maar toch, heel misschien, komt hij na zijn pensioen nog terug naar Zeeland. "Het waren de eer ste 19 jaar van mijn leven en ik ben daar opgegroeid. Dat zit gewoon in je." In het kader van 200 jaar Zeeland is De Faam op zoek naar Zeeuwen in het buitenland. Wekelijks plaatsen we een artikel over Zeeuwen die zijn geëmigreerd. Kent u iemand die het Zeeuwse heeft verruild voor het buiten land? Mail dan naar redactie.faam@wegenermedia.nl. Ervaar een dagje op de boerderij middelburg - In de zomer vakantie, van 14 juli t/m 20 augustus, houdt Kaasboer derij Schellach elke maan dag vanaf 10.00 uur en elke woensdagmiddag vanaf 16.00 uur een 'Boerderijbele ving'. Op woensdagmiddag is het koeien melken vanaf 17.30 uur in de carroussel- melkstal. In dezelfde perio de is er op maandagmiddag vanaf 12.00 uur mogelijk heid om een picknickmand "te vullen, met een heerlijke lunch uit de boerderijwin kel. Met deze mand loopt u naar het weiland, waar u in de buurt van de koeien heer lijk kunt genieten. De boer derij is aan de Prooyensweg in Middelburg. Meer info www. kaasboerder ijschel- lach.nl. Terra Maris houdt spreekuur OOSTKAPELLE - Terra Maris houdt zondag 13 juli een natuurspreekuur 'Zeeuwse schelpen'. Het spreekuur begint om 11.00 uur in de ontvangsthal van het mu seum aan de Duinvlietweg 6 in Oostkapelle en duurt tot 13.00 uur. Harry Raad, deskundige op het gebied van Nederlandse recente en fossiele schelpen, geeft informatie en beantwoordt vragen over uw vondst. Ook andere strandvondsten kunt u meenemen naar het na tuurspreekuur. Het spreek uur is gratis toegankelijk. 0118 46 22 05 nn-tmmm 0800-4464464 (gratis) www.fabiusopleidingen.nl Oók na een drukke werkdag is het heerlijk om van gezond en vers eten te genieten. Snel op tafel en zonder stress. Go-Tan Original Wok helpt daarbij. Door de vier simpele stappen te volgen die op het etiket staan wordt mislukken onmogelijk en komt er, in slechts 10 minuten, een heerlijke gezonde maaltijd op tafel. Zo kan een kind de wok doen! AAS CTj 01-Of'S*J ï|J -3 fji O www.de-faam.nl De wieg van Matthijs Bil stond in Zierikzee en zelfs zijn studie volgde hij aan de Hogeschool in Zeeland. Tot het moment dat er een stage op het programma stond, want toen vertrok hij voor zes maanden naar Spanje. Tijdens zijn stage in Vitoria- Gasteiz kwam hij echter de Spaanse Arantza tegen. Door Rachel van Westen Itflr Nlr'ti Matthijs Bil poseert samen met zijn grote liefde Arantza en hun zoontje Lukas. Foto: archief familie Bil Zeeuwen in het buitenland De Faam woensdag 9 juli 2014 5 Uitvaartverzorginq H. Jobse www.hjobse-uitvaart.nl www. basisuitvaart-zeelandnl Receptioniste Telefoniste (6 mnd), Administratief Medewerker (9 mnd), Financieel Administratief Medewerker (12 mnd), Commercieel Administratief Medewerker (12 mnd), Diverse commerciële opleidingen (12 mnd), Medewerker Projectadministratie (12 mnd), Secretaresse (12 mnd), BKB BKC PDB Geen specifieke vooropleiding nodig Fabius is een CRKBO erkende opleider 1 ochtend of 1 avond p/w les in meer dan 50 locaties Meer dan 90% van onze cursisten beveelt onze opleidingen VRAAG NU ONZE BROCHURE AAN! o.a. Breda, Oosterhout, Roosendaal, Bergen op Zoom, Middelburg, Goes a very foodloving family directeur Go-Tan wok wok) wok'' wok- wok wok wok" wok 10e- and ing, t en l 15 met pro- zoe- r de van een bos. mie met ex- uur aan pel- tras- de Ka- 7 en eze 10W l de rbij ucs om or- in en. /an va- oor en. al- via

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2014 | | pagina 5