Betere gezondheid
door Grip op Zout
Snel toegang tot
antidepressivum
ZORG WELZ
ZORG
Kennis over darmkanker
Koken met minder zout
Dankzij een lager zoutge
halte in producten wordt
het voor de consument mo
gelijk om maximaal 6 gram
zout per dag te consumeren.
De Nierstichting vindt dit
zoutakkoord echter te vrij
blijvend en niet concreet
genoeg.
Meer dan 85% van de be
volking consumeert meer
zout dan de aanbevolen
maximum hoeveelheid van
6 gram per dag. Mannen
eten gemiddeld 9,9 gram per
dag en vrouwen 7,5 gram
per dag. De warme maal
tijd levert het meeste zout
(36%) gevolgd door de lunch
(31%). Bij ontbijt en lunch
komt zout voornamelijk uit
brood en kaas.
Omdat in brood veel an
dere gezonde voedings
stoffen zitten en minderen
met brood niet mogelijk is,
is het verstandig om bij de
lunch op het broodbeleg te
letten. Zout zit in veel be
werkte voedselproducten,
bijvoorbeeld in hamburgers,
kant-en-klaar maaltijden en
soepen. Maar ook in koek en
sauzen zoals ketchup. 80%
van al het zout dat je per dag
binnenkrijgt, komt van be
werkte voedingsproducten,
bijna 15 tot 20% wordt toe
gevoegd aan het eten tijdens
het koken of aan tafel en nog
een klein beetje zit van na
ture al in producten.
Een te hoge zoutinname
kan gezondheidsproblemen
veroorzaken. Zoals een ver
hoogde bloeddruk en daar
mee een grotere kans op
hart- en vaatziekten. Teveel
zout heeft ook een direct
schadelijk effect op de nie
ren; minder zout vertraagt
de achteruitgang van de
nierfunctie en verkleint het
risico op hart- en vaatziek
ten.
Een vermindering van 9
naar 6 gram per dag kan jaar
lijks 2200 doden schelen en
iedere gram minder zout per
dag voorkomt dat 60 patiën
ten nierfalen krijgen waar
bij transplantatie of dialyse
noodzakelijk is. Al in 2012
bleek uit onderzoek van het
internationale World Cancer
Research Fund netwerk dat
zout ook het risico op maag
kanker verhoogt. Eén op de
zeven gevallen van maag
kanker is te voorkomen als
we niet meer dan zes gram
zout (één theelepel) per dag
consumeren.
De Nierstichting pleit al
jaren voor de norm van 6
gram zout per dag. Onder
het motto 'Grip op zout' wil
de Nierstichting het bewust
zijn bij de consument ver
groten over de hoeveelheid
zout die producten bevatten
en de nadelige effecten van
veel zoutgebruik. Minder
zout eten begint met weten
waar zout in zit.
Voor mensen die hun zout
gebruik willen verminderen
ontwikkelde de Nierstich
ting een aantal hulpmid
delen zoals een zout- en
krüidenwijzer, zoutstickers
en een Grip-op-Zoutfolder.
De Grip-op-zout folder laat
zien hoeveel zout er zit in
voedingsmiddelen Met de
zoutwijzer kan de hoeveel
heid natrium makkelijk
worden omgerekend naar
zout. Uiteraard kunnen con
sumenten, zorgverleners en
nierpatiënten bij de Nier
stichting terecht voor prak
tische hulp en informatie:
In Nederland gebruiken
ongeveer 1 miljoen mensen
antidepressiva. Mensen met
een ernstige depressie wor
den zeer beperkt in hun so
ciale interactie en participa
tie in het gezinsleven en de
samenleving. Ook de gevol
gen voor de naaste familie
leden worden vaak enorm
onderschat. Bovendien heb
ben patiënten hogere risico's
op bijkomende lichamelijke
ziekten zoals hart- en vaat
ziekten.
Deze MAO remmers zijn
in Amerika al een aantal
jaren geleden goedgekeurd
voor de behandeling van
ernstige depressie. De MAO
remmer die via myTomor
rows beschikbaar is, kan
een alternatief vormen voor
patiënten met een ernstige
depressie bij wie bestaande
antidepressiva niet werken.
myTomorrows maakt dit nog
niet geregistreerde medicijn
beschikbaar binnen de be
staande wet- en regelgeving.
Syntropharma Ltd is een
Brits farmaceutisch bedrijf.
Zij zijn een groeiend speci-
alty pharma bedrijf dat zich
richt op de ontwikkeling en
verkoop van receptplichtige
medicijnen in specifiek ge
selecteerde ziekten die het
centrale zenuwstelsel beïn
vloeden.
myTomorrows is 's werelds
eerste online patiëntenplat
form dat keuzevrijheid cre-
eert voor patiënten die geen
standaard behandelmoge-
lijkheden meer hebben, my-
Tomorows organiseert voor
deze patiënten versnelde
toegang tot medicijnen die
veelbelovende resultaten
laten zien tijdens klinische
studies, maar nog niet of
ficieel geregistreerd zijn.
Met de steun van hun artsen
kunnen patiënten de lijden
aan kanker, bepaalde neuro
logische aandoeningen, een
zeldzame ziekte of ernstige
depressie, versnelde toe
gang krijgen tot zulke medi
cijnen.
Via myTomorrows kan de
behandelend arts een ver
zoek doen bij de regelge
vende instanties voor een
behandeling met een veel
belovend medicijn dat nog
niet is geautoriseerd. Voor
elke patiënt moet individu
ele toestemming door de au
toriteiten gegeven worden.
Zorgverzekeraars vergoeden
zo'n behandeling vaak niet;
de betaling van de behande
ling moet de patiënt dus zelf
regelen. Via myTomorrows
kan een apotheek een voor
geschreven medicijn impor
teren dat geautoriseerd is in
een ander land, maar (nog)
niet in het land waar de be
handeling plaatsvindt. Ook
als het gaat om import van
een medicijn door een apo
theek, geldt dat het medicijn
vaak niet vergoed wordt
door de zorgverzekeraar en
zijn de kosten voor de pa
tiënt zelf.
Om op de hoogte te blijven
over de nieuwste medicij
nen die myTomorrows kan
aanbieden aan patiënten en
hun artsen, kunnen patiën
ten zich registreren voor de
myTomorrows Alert via se-
cured.mytomorrows.com/
nl/alert of de website www.
mytomorrows.com bezoe
ken.
In 2014 start in Nederland
het landelijk bevolkingson
derzoek darmkanker. Dit is
voor de Maag Lever Darm
Stichting (MDLS) de directe
aanleiding voor de lance
ring van MLDS Academie:
gratis online publiekscolle
ges over darmkanker.
Dagelijks krijgen 35 men
sen de diagnose darmkan
ker te horen. 5.000 mensen
overlijden hier jaarlijks aan.
Daarmee is darmkanker
de tweede vorm van kan
ker waar Nederlanders aan
overlijden. Darmkanker is
één van de best behandel
bare vormen van kanker,
mits de ziekte in een vroeg
stadium wordt vastgesteld.
Maar er is meer nodig om
darmkanker te stoppen.
Meer wetenschappelijk on
derzoek naar vroege opspo
ring en betere behandeling.
Meer bewustwording van
de alarmsignalen en besef
over wat er al met onder
zoek is bereikt. De MLDS
heeft de MLDS Academie
ontwikkeld. Zes darmkan-
kerexperts verzorgen elk
één college van ongeveer 15
minuten die voor iedereen
op www.mldsacademie.nl
te zien is.
Hoe meer kennis Nederlan
ders hebben over darmkan
ker, hoe eerder diagnose
mogelijk is en daarmee een
verhoogde kans op gene
zing. Want tijdige diagnose
redt levens.
Natrium en
zeezout
Op de verpakking wordt de
hoeveelheid natrium (Na),
in gram (g) of milligram
(mg) meestal aangegeven
per 100 gram van het voe
dingsmiddel; soms ook
per portie. 1 gram natrium
komt overeen met 2,5 gram
zout. Zeezout, selderijzout,
knoflookzout, uienzout (etc)
bevatten net zoveel natrium
als keukenzout. Dieetzout of
mineraalzout bevatten dan
wel minder natrium dan
keukenzout, maar in natri-
umarme smaakmakers is
natrium voor een groot deel
vervangen door kaliumzout.
Voor mensen met ernstige
nierschade is dit zout geen
geschikt alternatief.
Laat producten die veel
zout bevatten zoveel mo
gelijk staan. Zoals kant-en-
klare maaltijden, soepen eh
sauzen, snacks en chips.
Breng eten op smaak met
andere smaakmakers. Krui
den en specerijen geven de
maaltijd meer kleur, geur en
smaak. Zout toevoegen is
dan niet meer nodig. Bij elk
gerecht passen één of meer
dere kruiden en specerijen.
Kies liever verse onbe
werkte kip, kalkoen, vis en
vers vlees: die bevatten van
nature weinig zout. Gekruid,
gepaneerd of gemarineerde
producten, bevatten door
gaans veel zout. Hetzelfde
geldt voor bewerkt vlees zo
als rookworst, knakworst,
hamburgers, saucijzen en
slavinken.
Verse en diepvriesgroen
ten, fruit, aardappelen, rijst
en pasta bevatten van natu
re weinig zout. Groenten uit
blik, glas en diepvriesgroen
ten a la crème bevatten wel
veel zout.
Per soort of merk van een
product kan het zoutgehalte
aanzienlijk verschillen.
Raadpleeg dus de verpak
king.
Het duurt ongeveer zes
weken voor de smaakpapil
len gewend zijn aan min
der zout eten. In het begin
smaakt minder zout eten
vooral flauw, maar na een
tijd wordt veel zout juist als
vies ervaren.
Zorgkosten
terug
Chronisch zieken en gehan
dicapten maken jaarlijks
veel extra medische kosten.
Een deel van die kosten is
aftrekbaar via de belastin
gen. De aftrek geldt voor
zogenaamde 'specifieke
zorgkosten', zoals medische
hulp, voorgeschreven me
dicijnen, dieet op dokters
advies en ziekenhuisver-
voer. Voor mensen met hoge
zorgkosten is de website
www.meerkosten.nl een
praktische handleiding bij
de aangifte inkomstenbelas
ting. Daarnaast geeft de site
informatie over andere tege
moetkomingen en financiële
regelingen voor chronisch
zieken en gehandicapten.
Minister Schippers
en het bedrijfsleven
hebben in januari 2014
een akkoord gesloten
om het zoutgehalte in
het productaanbod te
verminderen.
Gevolgen veel zoutgebruik
Grip op Zout
O www.nierstichting.nl/
gripopzout
Het online
patiëntenplatform
myTomorrows gaat
Nederlandse patiënten
toegang bieden tot
een antidepressivum
van het Britse bedrijf
Syntropharma Ltd.
Het gaat om een MAO
remmer die geleidelijk
in lage dosis vrijkomt via
een huidpleister.
Alternatief
Geen vergoeding