Betere gezondheid door Grip op Zout Snel toegang tot antidepressivum ZORG WELZ ZORG Kennis over darmkanker Koken met minder zout Dankzij een lager zoutge halte in producten wordt het voor de consument mo gelijk om maximaal 6 gram zout per dag te consumeren. De Nierstichting vindt dit zoutakkoord echter te vrij blijvend en niet concreet genoeg. Meer dan 85% van de be volking consumeert meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag. Mannen eten gemiddeld 9,9 gram per dag en vrouwen 7,5 gram per dag. De warme maal tijd levert het meeste zout (36%) gevolgd door de lunch (31%). Bij ontbijt en lunch komt zout voornamelijk uit brood en kaas. Omdat in brood veel an dere gezonde voedings stoffen zitten en minderen met brood niet mogelijk is, is het verstandig om bij de lunch op het broodbeleg te letten. Zout zit in veel be werkte voedselproducten, bijvoorbeeld in hamburgers, kant-en-klaar maaltijden en soepen. Maar ook in koek en sauzen zoals ketchup. 80% van al het zout dat je per dag binnenkrijgt, komt van be werkte voedingsproducten, bijna 15 tot 20% wordt toe gevoegd aan het eten tijdens het koken of aan tafel en nog een klein beetje zit van na ture al in producten. Een te hoge zoutinname kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Zoals een ver hoogde bloeddruk en daar mee een grotere kans op hart- en vaatziekten. Teveel zout heeft ook een direct schadelijk effect op de nie ren; minder zout vertraagt de achteruitgang van de nierfunctie en verkleint het risico op hart- en vaatziek ten. Een vermindering van 9 naar 6 gram per dag kan jaar lijks 2200 doden schelen en iedere gram minder zout per dag voorkomt dat 60 patiën ten nierfalen krijgen waar bij transplantatie of dialyse noodzakelijk is. Al in 2012 bleek uit onderzoek van het internationale World Cancer Research Fund netwerk dat zout ook het risico op maag kanker verhoogt. Eén op de zeven gevallen van maag kanker is te voorkomen als we niet meer dan zes gram zout (één theelepel) per dag consumeren. De Nierstichting pleit al jaren voor de norm van 6 gram zout per dag. Onder het motto 'Grip op zout' wil de Nierstichting het bewust zijn bij de consument ver groten over de hoeveelheid zout die producten bevatten en de nadelige effecten van veel zoutgebruik. Minder zout eten begint met weten waar zout in zit. Voor mensen die hun zout gebruik willen verminderen ontwikkelde de Nierstich ting een aantal hulpmid delen zoals een zout- en krüidenwijzer, zoutstickers en een Grip-op-Zoutfolder. De Grip-op-zout folder laat zien hoeveel zout er zit in voedingsmiddelen Met de zoutwijzer kan de hoeveel heid natrium makkelijk worden omgerekend naar zout. Uiteraard kunnen con sumenten, zorgverleners en nierpatiënten bij de Nier stichting terecht voor prak tische hulp en informatie: In Nederland gebruiken ongeveer 1 miljoen mensen antidepressiva. Mensen met een ernstige depressie wor den zeer beperkt in hun so ciale interactie en participa tie in het gezinsleven en de samenleving. Ook de gevol gen voor de naaste familie leden worden vaak enorm onderschat. Bovendien heb ben patiënten hogere risico's op bijkomende lichamelijke ziekten zoals hart- en vaat ziekten. Deze MAO remmers zijn in Amerika al een aantal jaren geleden goedgekeurd voor de behandeling van ernstige depressie. De MAO remmer die via myTomor rows beschikbaar is, kan een alternatief vormen voor patiënten met een ernstige depressie bij wie bestaande antidepressiva niet werken. myTomorrows maakt dit nog niet geregistreerde medicijn beschikbaar binnen de be staande wet- en regelgeving. Syntropharma Ltd is een Brits farmaceutisch bedrijf. Zij zijn een groeiend speci- alty pharma bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en verkoop van receptplichtige medicijnen in specifiek ge selecteerde ziekten die het centrale zenuwstelsel beïn vloeden. myTomorrows is 's werelds eerste online patiëntenplat form dat keuzevrijheid cre- eert voor patiënten die geen standaard behandelmoge- lijkheden meer hebben, my- Tomorows organiseert voor deze patiënten versnelde toegang tot medicijnen die veelbelovende resultaten laten zien tijdens klinische studies, maar nog niet of ficieel geregistreerd zijn. Met de steun van hun artsen kunnen patiënten de lijden aan kanker, bepaalde neuro logische aandoeningen, een zeldzame ziekte of ernstige depressie, versnelde toe gang krijgen tot zulke medi cijnen. Via myTomorrows kan de behandelend arts een ver zoek doen bij de regelge vende instanties voor een behandeling met een veel belovend medicijn dat nog niet is geautoriseerd. Voor elke patiënt moet individu ele toestemming door de au toriteiten gegeven worden. Zorgverzekeraars vergoeden zo'n behandeling vaak niet; de betaling van de behande ling moet de patiënt dus zelf regelen. Via myTomorrows kan een apotheek een voor geschreven medicijn impor teren dat geautoriseerd is in een ander land, maar (nog) niet in het land waar de be handeling plaatsvindt. Ook als het gaat om import van een medicijn door een apo theek, geldt dat het medicijn vaak niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar en zijn de kosten voor de pa tiënt zelf. Om op de hoogte te blijven over de nieuwste medicij nen die myTomorrows kan aanbieden aan patiënten en hun artsen, kunnen patiën ten zich registreren voor de myTomorrows Alert via se- cured.mytomorrows.com/ nl/alert of de website www. mytomorrows.com bezoe ken. In 2014 start in Nederland het landelijk bevolkingson derzoek darmkanker. Dit is voor de Maag Lever Darm Stichting (MDLS) de directe aanleiding voor de lance ring van MLDS Academie: gratis online publiekscolle ges over darmkanker. Dagelijks krijgen 35 men sen de diagnose darmkan ker te horen. 5.000 mensen overlijden hier jaarlijks aan. Daarmee is darmkanker de tweede vorm van kan ker waar Nederlanders aan overlijden. Darmkanker is één van de best behandel bare vormen van kanker, mits de ziekte in een vroeg stadium wordt vastgesteld. Maar er is meer nodig om darmkanker te stoppen. Meer wetenschappelijk on derzoek naar vroege opspo ring en betere behandeling. Meer bewustwording van de alarmsignalen en besef over wat er al met onder zoek is bereikt. De MLDS heeft de MLDS Academie ontwikkeld. Zes darmkan- kerexperts verzorgen elk één college van ongeveer 15 minuten die voor iedereen op www.mldsacademie.nl te zien is. Hoe meer kennis Nederlan ders hebben over darmkan ker, hoe eerder diagnose mogelijk is en daarmee een verhoogde kans op gene zing. Want tijdige diagnose redt levens. Natrium en zeezout Op de verpakking wordt de hoeveelheid natrium (Na), in gram (g) of milligram (mg) meestal aangegeven per 100 gram van het voe dingsmiddel; soms ook per portie. 1 gram natrium komt overeen met 2,5 gram zout. Zeezout, selderijzout, knoflookzout, uienzout (etc) bevatten net zoveel natrium als keukenzout. Dieetzout of mineraalzout bevatten dan wel minder natrium dan keukenzout, maar in natri- umarme smaakmakers is natrium voor een groot deel vervangen door kaliumzout. Voor mensen met ernstige nierschade is dit zout geen geschikt alternatief. Laat producten die veel zout bevatten zoveel mo gelijk staan. Zoals kant-en- klare maaltijden, soepen eh sauzen, snacks en chips. Breng eten op smaak met andere smaakmakers. Krui den en specerijen geven de maaltijd meer kleur, geur en smaak. Zout toevoegen is dan niet meer nodig. Bij elk gerecht passen één of meer dere kruiden en specerijen. Kies liever verse onbe werkte kip, kalkoen, vis en vers vlees: die bevatten van nature weinig zout. Gekruid, gepaneerd of gemarineerde producten, bevatten door gaans veel zout. Hetzelfde geldt voor bewerkt vlees zo als rookworst, knakworst, hamburgers, saucijzen en slavinken. Verse en diepvriesgroen ten, fruit, aardappelen, rijst en pasta bevatten van natu re weinig zout. Groenten uit blik, glas en diepvriesgroen ten a la crème bevatten wel veel zout. Per soort of merk van een product kan het zoutgehalte aanzienlijk verschillen. Raadpleeg dus de verpak king. Het duurt ongeveer zes weken voor de smaakpapil len gewend zijn aan min der zout eten. In het begin smaakt minder zout eten vooral flauw, maar na een tijd wordt veel zout juist als vies ervaren. Zorgkosten terug Chronisch zieken en gehan dicapten maken jaarlijks veel extra medische kosten. Een deel van die kosten is aftrekbaar via de belastin gen. De aftrek geldt voor zogenaamde 'specifieke zorgkosten', zoals medische hulp, voorgeschreven me dicijnen, dieet op dokters advies en ziekenhuisver- voer. Voor mensen met hoge zorgkosten is de website www.meerkosten.nl een praktische handleiding bij de aangifte inkomstenbelas ting. Daarnaast geeft de site informatie over andere tege moetkomingen en financiële regelingen voor chronisch zieken en gehandicapten. Minister Schippers en het bedrijfsleven hebben in januari 2014 een akkoord gesloten om het zoutgehalte in het productaanbod te verminderen. Gevolgen veel zoutgebruik Grip op Zout O www.nierstichting.nl/ gripopzout Het online patiëntenplatform myTomorrows gaat Nederlandse patiënten toegang bieden tot een antidepressivum van het Britse bedrijf Syntropharma Ltd. Het gaat om een MAO remmer die geleidelijk in lage dosis vrijkomt via een huidpleister. Alternatief Geen vergoeding

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2014 | | pagina 23