Walcheren
Budgetcoach biedt
redding tijdens de crisis
De Groot-de Kam al ruim dertig jaar een begrip
Positief geluid uit Domburg
Mrs. Jones wijnbar eeterij
Uit het Zakenhart van...
Kim van der Hiele van Desafinado wint kookwedstrijd VZK
Tweeverdieners met een inkomen van 4000 euro gaan crisis nu ook voelen
"Tweeverdieners
worden ineens
éénverdiener.
Dat is moeilijk."
Altijd actueel: de-faam.nl
woensdag 1 februari 2012 De Faam pagina 25
Middelburg
Tijdens de jaarlijkse wed
strijd van de Vereniging van
Zeeuwse koks, die dit jaar in
de Sligrovestiging in Vlis-
singen was, streden vijftien
Zeeuwse koks om de titel.
De eerste prijs is dit jaar we
derom in de wacht gesleept
door Kim van der Hiele van
Restaurant Desafinado in
Middelburg. Tweede werd
Kevin van Dam van Res
taurant Boa-Tarde in Zie-
rikzee en de derde prijs was
voor Marco Adriaanse van
restaurant Peper Zout in
Middelburg.
De koks streden, net als in
voorgaande jaren, weer om de
felbegeerde VZKUnileverFood-
Solutions wisselbokaal. Het
thema dit jaar was 'Eerlijk
Heerlijk'. De koks moesten een
hoofdgerecht met de eerlijke en
heerlijke producten maken die
verkrijgbaar zijn bij alle Sligro
vestigingen. Ze kregen, net
zoals vorig jaar, een zogeheten
mysterybox uitgereikt met als
hoofdingrediënt vlees van het
Limburgse Livar scharrelvar
ken. En daarnaast onder an
dere rode biet, rode aardappel,
kerstomaatjes, een kalfsjus en
een kruidenperenpuree. Zoals
altijd was er veel creativiteit te
rug te vinden in de gerechten.
De koks konden onder andere
punten scoren met de juiste
wijn/spijscombinatie, origina
liteit en smaak. En alles moest
binnen vijftien minuten op de
jury tafel worden gepresenteerd.
De jury bestond deze keer uit
SVH Meesterkok Edwin van
Gent van Unilever, Pierre van
der Heijden van De Keuken
B.V. en Bert-Jos Ooijen van
de Sligro. Er was veel be
langstelling van buitenaf in
de Sligro om al het lekkers
te bewonderen. Tevens werd
door diverse koks van de
VZK demonstratie gekookt.
Er werden kleine gerechten
gemaakt zodat de gasten
deze konden proeven.
Door de grote belangstel
ling en het succes zal waar
schijnlijk volgend jaar weer
de Sligro in Vlissingen het
podium zijn^voor de jaar
lijkse kookwedstrijd.
Middelburg
Uitvaartverzorging de Groot-de
Kam B.V. in Middelburg be
staat dertig jaar. Het is het be
drijf van Yvon de Kam, daarin
bijgestaan door dochter Angela
van Dijken, uitvaartverzorger
en manager, en zoon Alexander
de Groot, uitvaartmedewerker
en public relations. Samen
met een aantal medewerkers
worden uitvaarten zorgvuldig
uitgevoerd. "Eind 1981 ben ik
met niets begonnen", memo
reert Yvon, "Wij gingen dit
proberen, kijken of het lukt.
December 2005 kochten wij
het rouwcentrum aan de Bui-
tenhovelaan van de gemeente
en 3 november 2006 werd het
na een grondige verbouwing
heropend. Daar worden alle
faciliteiten geboden zoals het
verzorgen van de overledene."
Angela: "Het spreekt niet van
zelf dat wij de verzorging van
de overledene geheel op ons
nemen. Dat wordt altijd aan
geboden en veel mensen stel
len dat op prijs. Soms hebben
mensen zelf de overledene ja
renlang verzorgd en willen er nu
ook bij betrokken zijn." Voor de
twee '24-uurs kamertjes' in het
rouwcentrum, krijgen mensen
een sleutel. Condoleances zijn
in rouwcentrum Middelburg
niet aan tijd gebonden. "Vaak
zien mensen elkaar na jaren
weer. Dat gaat zo met rouwen
en trouwen", zegt Alexander.
Uitvaartverzorging de Groot-de
Kam is aangesloten bij Stichting
Keurmerk Uitvaartzorg en daar
is Yvon trots op. Het staat voor
de positieve status van het be
drijf. Het Keurmerk staat niet
alleen achter de uitvaartonder
nemer maar ook achter de men
sen die er gebruik van maken.
Uitvaartverzorging de Groot-
deKam, Veerseweg 36, Middel
burg, telefoon 0118-612868
www.degrootdekam.nl
Nieuwe inrichting bij De Nobelaer.
Domburg
Damesmodezaak De Nobelaer
ziet de toekomst positief in en
heeft het zelfs aangedurfd, on
danks alle sombere berichten,
om de inrichting van de winkel
volledig te vernieuwen. In een
tijdsbestek van drie weken heeft
de zaak een andere uitstraling
gekregen, die zowel strak en
modern als warm en uitnodi
gend oogt.
De Nobelaer is al 33 jaar geves
tigd op dezelfde locatie in hartje
Domburg en wordt nog steeds
gerund door de eigenaren Ger-
rie en Hans Pijnenburg: "De
winkel is ruim en overzichtelijk
door het gebruik van op elkaar
afgestemde kleuren en meube
len. De zithoek, die voorheen
ook al aanwezig was, is nu uit
gebreid met een televisie waar
allerhande mode op getoond
wordt. Maar dit zal ongetwijfeld
veranderen op het moment dat
er ook heren in de zaak aanwe
zig zijn. Dan wordt er waar
FOTO: LEON JANSSENS
schijnlijk gekeken naar sport
zoals het komende Europees
Kampioenschap voetbal en
de Olympische Spelen deze
zomer. De Nobelaer is een
zaak waar Zeeland trots op
kan zijn. De klantenkring
beperkt zich niet alleen tot
onze provincie, maar strekt
zich uit door heel Neder
land en tot in België en
Duitsland." Veel van deze
klanten 'doen' een dagje of
een weekendje Zeeland en
combineren het winkelen
bij De Nobelaer met een
bezoek aan restaurants en/
of bezienswaardigheden.
Samen met hun vaste team
medewerkers dragen Gerrie
en Hans met succes de visie
uit dat de klant koning is. De
Nobelaer is te vinden aan de
Ooststraat 8 in Domburg,
Telefoonnummer is: 0118-
582121.
denobelaerdomburg.nl
Middelburg
Vandaag opent Mrs. Jones
Wijnbar Eeterij aan de Korte
Geere 19 in Middelburg. Eige
naren zijn Anja Mies en Frank
Goudt: "Mrs. Jones is een ge
zellige tent waar alles kan: kof
fie drinken, lunchen, dineren,
gezellig borrelen, een biertje of
een wijntje drinken. In wijnen
serveert Mrs. Jones een ruim as
sortiment van Franse-, Duitse-,
Italiaanse, Spaanse-, Chileen
se- en Zuid-Afrikaanse wijnen.
Het beste van ieder land. Ook
de bierliefhebber komt aan zijn
trekken want er zijn meer dan
tien soorten bier verkrijgbaar.
"Natuurlijk kun je daarbij lek
ker eten van de lunchkaart of
de menukaart. Er komt ook een
wisselend maandmenu rond de
25 euro', zegt gastvrouw Anja
Mies. "Het maandmenu voor
februari begint met Australi
sche biefstuk, rundvlees van
MacAngus. Maar ook een
visgerecht, kabeljauw van de
chef', vertelt Frank. Hij neemt
met zijn ruime ervaring in
diverse horecagelegenheden
de keuken voor zijn rekening.
Op Valentijnsdag worden de
gasten verwelkomd met een
glaasje cava, Spaanse cham
pagne van het huis. Frank:
"Bij Mrs. Jones kan de bo
venzaal gereserveerd worden
voor feestelijke bijeenkom
sten, vergaderingen of an
dere gelegenheden. Diners,
lunches of hapjes kunnen in
overleg samengesteld wor
den. Het restaurant is ook
in zijn geheel af te huren."
Zondags is er regelmatig live
muziek, easy listening, vanaf
15.00 uur. Mrs. Jones is elke
dag vanaf 10.00 uur open.
Mrs .Jones Wijnbar Eete
rij, Korte Geere 19, Middel
burg, telefoon 0118-620515
www.facebook.com/Mrs-
JonesWijnbar
"Huilend aan de telefoon" zo
vertelt Jaqueline Roekx, bud
getcoach. "De meeste men
sen bellen pas als het te laat
is, als ze tot over hun oren in
de schulden zitten. Som
mige mailen zelfs omdat ze
bang zijn om te gaan huilen.
De schaamte is zo groot."
Ine Bloemen
Kortgene
Sinds medio 2009 doet Jaqueli
ne dit werk. Een innerlijke drive
om mensen te helpen. "Steeds
meer Nederlanders hebben
schulden en kunnen daar niet
uit zichzelf uit komen. Eén
van de oorzaken is de moderne
maatschappij, waarin we steeds
worden verleid tot consumeren.
Dat begint al op school. Kinde
ren willen erbij horen, dus merk
kleding. Ook de kosten voor de
ziekteverzekering en kinderop
vang gaan omhoog en toeslagen
vallen weg." Het zijn zeker niet
de armsten die in de proble
men komen, betoogt Jaqueline.
"Tweeverdieners met een netto
inkomen van 4.000 euro per
maand krijgen nu te maken met
allerlei kostenverhogingen. Dat
lukt niet." Een eerste gesprek
is om alle uitgaven en kosten
te verzamelen. "Dat is voor de
meesten al behoorlijk moeilijk.
Maar ik vraag net zo lang door
totdat alles boven water komt.
Dan reken ik uit of de kosten en
de baten gelijk of ongelijk zijn.
Tweeverdieners met een netto-inkomen van 4.000 euro krijgen nu kostenverhogingen.
En hoe we dat gaan oplossen.
Het geld dat besteed kan wor
den gaat in afzonderlijke enve
loppen, dus apart huishoudgeld,
kleedgeld, cadeautjes, huis
dieren, autokosten enzovoort.
Een van mijn eerste tips is om
eenmaal per week gezamenlijk
een boodschappenlijst te maken
en die inkopen in een keer bij
een goedkope supermarkt te
doen." Het grote verschil tus
sen een bewindvoerder en een
budgetcoach is dat de mensen
zelfstandig hun rekeningen
moeten betalen. Als het helaas
zover is gekomen dat mensen
in de schuldsanering terecht
komen, wordt een bewindvoer
der aangesteld. Deze betaalt de
rekening voor de cliënt, die een
klein bedrag per week krijgt om
van te leven. Als de schulden
zijn afbetaald of gesaneerd,
moeten de mensen het zelf
weer opknappen. "Helaas gaat
het dan vaak weer fout. Ik leer
ze-om hun budget te bewaken
zoals een oud gezegde luidt: de
tering naar de nering zetten."
Niet meer rond kunnen komen,
legt een enorme druk op een
relatie. "Als manlief 's-avonds
thuiskomt en z'n vrouw meteen
begint'te jammeren dat er drie
deurwaarders aan de deur ge
weest zijn en het gas en elektra
zijn afgesloten, heeft dat akelige
gevolgen voor hun relatie, voor
de kinderen en hun gezond
heid."
Anja Mies en Frank Goudt in Mrs. Jones. FOTO: L. JANSSENS
Angela van Dijken, Yvon de Kam en Alexander de Groot.