Walcheren Budgetcoach biedt redding tijdens de crisis De Groot-de Kam al ruim dertig jaar een begrip Positief geluid uit Domburg Mrs. Jones wijnbar eeterij Uit het Zakenhart van... Kim van der Hiele van Desafinado wint kookwedstrijd VZK Tweeverdieners met een inkomen van 4000 euro gaan crisis nu ook voelen "Tweeverdieners worden ineens éénverdiener. Dat is moeilijk." Altijd actueel: de-faam.nl woensdag 1 februari 2012 De Faam pagina 25 Middelburg Tijdens de jaarlijkse wed strijd van de Vereniging van Zeeuwse koks, die dit jaar in de Sligrovestiging in Vlis- singen was, streden vijftien Zeeuwse koks om de titel. De eerste prijs is dit jaar we derom in de wacht gesleept door Kim van der Hiele van Restaurant Desafinado in Middelburg. Tweede werd Kevin van Dam van Res taurant Boa-Tarde in Zie- rikzee en de derde prijs was voor Marco Adriaanse van restaurant Peper Zout in Middelburg. De koks streden, net als in voorgaande jaren, weer om de felbegeerde VZKUnileverFood- Solutions wisselbokaal. Het thema dit jaar was 'Eerlijk Heerlijk'. De koks moesten een hoofdgerecht met de eerlijke en heerlijke producten maken die verkrijgbaar zijn bij alle Sligro vestigingen. Ze kregen, net zoals vorig jaar, een zogeheten mysterybox uitgereikt met als hoofdingrediënt vlees van het Limburgse Livar scharrelvar ken. En daarnaast onder an dere rode biet, rode aardappel, kerstomaatjes, een kalfsjus en een kruidenperenpuree. Zoals altijd was er veel creativiteit te rug te vinden in de gerechten. De koks konden onder andere punten scoren met de juiste wijn/spijscombinatie, origina liteit en smaak. En alles moest binnen vijftien minuten op de jury tafel worden gepresenteerd. De jury bestond deze keer uit SVH Meesterkok Edwin van Gent van Unilever, Pierre van der Heijden van De Keuken B.V. en Bert-Jos Ooijen van de Sligro. Er was veel be langstelling van buitenaf in de Sligro om al het lekkers te bewonderen. Tevens werd door diverse koks van de VZK demonstratie gekookt. Er werden kleine gerechten gemaakt zodat de gasten deze konden proeven. Door de grote belangstel ling en het succes zal waar schijnlijk volgend jaar weer de Sligro in Vlissingen het podium zijn^voor de jaar lijkse kookwedstrijd. Middelburg Uitvaartverzorging de Groot-de Kam B.V. in Middelburg be staat dertig jaar. Het is het be drijf van Yvon de Kam, daarin bijgestaan door dochter Angela van Dijken, uitvaartverzorger en manager, en zoon Alexander de Groot, uitvaartmedewerker en public relations. Samen met een aantal medewerkers worden uitvaarten zorgvuldig uitgevoerd. "Eind 1981 ben ik met niets begonnen", memo reert Yvon, "Wij gingen dit proberen, kijken of het lukt. December 2005 kochten wij het rouwcentrum aan de Bui- tenhovelaan van de gemeente en 3 november 2006 werd het na een grondige verbouwing heropend. Daar worden alle faciliteiten geboden zoals het verzorgen van de overledene." Angela: "Het spreekt niet van zelf dat wij de verzorging van de overledene geheel op ons nemen. Dat wordt altijd aan geboden en veel mensen stel len dat op prijs. Soms hebben mensen zelf de overledene ja renlang verzorgd en willen er nu ook bij betrokken zijn." Voor de twee '24-uurs kamertjes' in het rouwcentrum, krijgen mensen een sleutel. Condoleances zijn in rouwcentrum Middelburg niet aan tijd gebonden. "Vaak zien mensen elkaar na jaren weer. Dat gaat zo met rouwen en trouwen", zegt Alexander. Uitvaartverzorging de Groot-de Kam is aangesloten bij Stichting Keurmerk Uitvaartzorg en daar is Yvon trots op. Het staat voor de positieve status van het be drijf. Het Keurmerk staat niet alleen achter de uitvaartonder nemer maar ook achter de men sen die er gebruik van maken. Uitvaartverzorging de Groot- deKam, Veerseweg 36, Middel burg, telefoon 0118-612868 www.degrootdekam.nl Nieuwe inrichting bij De Nobelaer. Domburg Damesmodezaak De Nobelaer ziet de toekomst positief in en heeft het zelfs aangedurfd, on danks alle sombere berichten, om de inrichting van de winkel volledig te vernieuwen. In een tijdsbestek van drie weken heeft de zaak een andere uitstraling gekregen, die zowel strak en modern als warm en uitnodi gend oogt. De Nobelaer is al 33 jaar geves tigd op dezelfde locatie in hartje Domburg en wordt nog steeds gerund door de eigenaren Ger- rie en Hans Pijnenburg: "De winkel is ruim en overzichtelijk door het gebruik van op elkaar afgestemde kleuren en meube len. De zithoek, die voorheen ook al aanwezig was, is nu uit gebreid met een televisie waar allerhande mode op getoond wordt. Maar dit zal ongetwijfeld veranderen op het moment dat er ook heren in de zaak aanwe zig zijn. Dan wordt er waar FOTO: LEON JANSSENS schijnlijk gekeken naar sport zoals het komende Europees Kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen deze zomer. De Nobelaer is een zaak waar Zeeland trots op kan zijn. De klantenkring beperkt zich niet alleen tot onze provincie, maar strekt zich uit door heel Neder land en tot in België en Duitsland." Veel van deze klanten 'doen' een dagje of een weekendje Zeeland en combineren het winkelen bij De Nobelaer met een bezoek aan restaurants en/ of bezienswaardigheden. Samen met hun vaste team medewerkers dragen Gerrie en Hans met succes de visie uit dat de klant koning is. De Nobelaer is te vinden aan de Ooststraat 8 in Domburg, Telefoonnummer is: 0118- 582121. denobelaerdomburg.nl Middelburg Vandaag opent Mrs. Jones Wijnbar Eeterij aan de Korte Geere 19 in Middelburg. Eige naren zijn Anja Mies en Frank Goudt: "Mrs. Jones is een ge zellige tent waar alles kan: kof fie drinken, lunchen, dineren, gezellig borrelen, een biertje of een wijntje drinken. In wijnen serveert Mrs. Jones een ruim as sortiment van Franse-, Duitse-, Italiaanse, Spaanse-, Chileen se- en Zuid-Afrikaanse wijnen. Het beste van ieder land. Ook de bierliefhebber komt aan zijn trekken want er zijn meer dan tien soorten bier verkrijgbaar. "Natuurlijk kun je daarbij lek ker eten van de lunchkaart of de menukaart. Er komt ook een wisselend maandmenu rond de 25 euro', zegt gastvrouw Anja Mies. "Het maandmenu voor februari begint met Australi sche biefstuk, rundvlees van MacAngus. Maar ook een visgerecht, kabeljauw van de chef', vertelt Frank. Hij neemt met zijn ruime ervaring in diverse horecagelegenheden de keuken voor zijn rekening. Op Valentijnsdag worden de gasten verwelkomd met een glaasje cava, Spaanse cham pagne van het huis. Frank: "Bij Mrs. Jones kan de bo venzaal gereserveerd worden voor feestelijke bijeenkom sten, vergaderingen of an dere gelegenheden. Diners, lunches of hapjes kunnen in overleg samengesteld wor den. Het restaurant is ook in zijn geheel af te huren." Zondags is er regelmatig live muziek, easy listening, vanaf 15.00 uur. Mrs. Jones is elke dag vanaf 10.00 uur open. Mrs .Jones Wijnbar Eete rij, Korte Geere 19, Middel burg, telefoon 0118-620515 www.facebook.com/Mrs- JonesWijnbar "Huilend aan de telefoon" zo vertelt Jaqueline Roekx, bud getcoach. "De meeste men sen bellen pas als het te laat is, als ze tot over hun oren in de schulden zitten. Som mige mailen zelfs omdat ze bang zijn om te gaan huilen. De schaamte is zo groot." Ine Bloemen Kortgene Sinds medio 2009 doet Jaqueli ne dit werk. Een innerlijke drive om mensen te helpen. "Steeds meer Nederlanders hebben schulden en kunnen daar niet uit zichzelf uit komen. Eén van de oorzaken is de moderne maatschappij, waarin we steeds worden verleid tot consumeren. Dat begint al op school. Kinde ren willen erbij horen, dus merk kleding. Ook de kosten voor de ziekteverzekering en kinderop vang gaan omhoog en toeslagen vallen weg." Het zijn zeker niet de armsten die in de proble men komen, betoogt Jaqueline. "Tweeverdieners met een netto inkomen van 4.000 euro per maand krijgen nu te maken met allerlei kostenverhogingen. Dat lukt niet." Een eerste gesprek is om alle uitgaven en kosten te verzamelen. "Dat is voor de meesten al behoorlijk moeilijk. Maar ik vraag net zo lang door totdat alles boven water komt. Dan reken ik uit of de kosten en de baten gelijk of ongelijk zijn. Tweeverdieners met een netto-inkomen van 4.000 euro krijgen nu kostenverhogingen. En hoe we dat gaan oplossen. Het geld dat besteed kan wor den gaat in afzonderlijke enve loppen, dus apart huishoudgeld, kleedgeld, cadeautjes, huis dieren, autokosten enzovoort. Een van mijn eerste tips is om eenmaal per week gezamenlijk een boodschappenlijst te maken en die inkopen in een keer bij een goedkope supermarkt te doen." Het grote verschil tus sen een bewindvoerder en een budgetcoach is dat de mensen zelfstandig hun rekeningen moeten betalen. Als het helaas zover is gekomen dat mensen in de schuldsanering terecht komen, wordt een bewindvoer der aangesteld. Deze betaalt de rekening voor de cliënt, die een klein bedrag per week krijgt om van te leven. Als de schulden zijn afbetaald of gesaneerd, moeten de mensen het zelf weer opknappen. "Helaas gaat het dan vaak weer fout. Ik leer ze-om hun budget te bewaken zoals een oud gezegde luidt: de tering naar de nering zetten." Niet meer rond kunnen komen, legt een enorme druk op een relatie. "Als manlief 's-avonds thuiskomt en z'n vrouw meteen begint'te jammeren dat er drie deurwaarders aan de deur ge weest zijn en het gas en elektra zijn afgesloten, heeft dat akelige gevolgen voor hun relatie, voor de kinderen en hun gezond heid." Anja Mies en Frank Goudt in Mrs. Jones. FOTO: L. JANSSENS Angela van Dijken, Yvon de Kam en Alexander de Groot.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2012 | | pagina 25