Walcheren
Is EHEC-bacterie een
mysterie of hysterie?
Zeeuws geluk is een lekkere leuke winkel
-V
Genieten bij Puur Intens
Natuurlijk Hollands Warm
Uit het Zakenhart van...
Kort zakelijk nieuws van Walcherse bedrijven
Damesmode
samengevoegd
BNI-chapter
Michiel de Ruyter
Leukste uitje
van Zeeland
Verschrikkelijk dat niet duidelijk is waar de besmetting vandaan komt
'ADRZ noemt
de bacterie
een vreemd
beestje...'
Altijd actueel: de-faam.nl
woensdag 15 juni 2011 De Faam pagina 19
Vlissingen
Eigenaresse Carla Jacobsen
van de damesmodezaken
Op&Top Zij en ModeMo-
ment aan de Walstraat in
Vlissingen gaat verder in
é"en winkel. In het pand van
ModeMoment bundelt zij de
beste merken onder de naam
Op&Top Zij.
www.opentopzij.nl
Koudekerke
In Golden Tulip Strandhotel
Westduin in Koudekerke is
vandaag (15 juni) om 6.45 uur
de lancering van Business Net
work International chapter Mi
chiel de Ruyter. Dat gebeurt in
aanwezigheid van circa 150 on
dernemers. BNI is een wereld
wijde netwerkorganisatiemet
meer dan 5.200 groepen. Dit is
het 102e chapter in nederland
en leden komen wekelijks in
een ontbijtsessie bij elkaar. De
bedoeling is dat de leden bij het
zaken doen gebruik maken van
eikaars netwerk, meer infor
matie is verkrijgbaar bij regio
naal Directeur BNI Zuidwest
Nederland, Stephan Floor via:
06-46327648
Kwadendamme
Berkenhof's Tropical Zoo
Vlindertuin in Kwadendam
me heeft de ANWB verkie
zing van het leukste uitje van
Zeeland gewonnen. "We zijn
supertrots!", roept de fami
lie Antes. "Het is voor ons
nog een beetje onwerkelijk
om tussen een winnaarslijst
te staan met Dierenpark
Emmen, De Efteling, het
Gaiapark en Blijdorp. Maar
blijkbaar hebben wij veel van
onze bezoekers zo enthousi
ast gekregen dat ze de afgelo
pen maanden op ons hebben
gestemd."
Oostkapelle
In Oostkapelle opende de Veer-
se wethouder Melse onlangs
Zeeuws Geluk. Een leuke, lek
kere winkel met streek- en bio
logische producten, geschenken
en delicatessen. "We hebben
een breed pakket. Onze spe
cialiteit is vers gebrande no
ten", zegt Yvette Bos Sulpke.
Zij beheert, met assistentie
van Eveline van Kampenhout,
Zeeuws Geluk. "Voor ons is
kwaliteit belangrijk. Daar staan
wij voor." Op de toonbank lig
gen mooie Spaanse worsten met
olijf en rozemarijn, truffels, ha
zelnoten en zeekraal. English
pies, The Man With The Pan,
met de unieke roasted salts die
tot stand komen door het zee
zout, net als koffie, te branden
met verse kruiden, specerijen
en ingrediënten. In de vitrine
liggen groene en zwarte olijven,
de beste van Italië. En peppa-
dew, dadels gevuld met geiten
kaas, uitnodigend te wachten.
"Biologische pasta plus sausen
en superzalige pesto's, scroc-
chi, Italiaanse toastjes. Of leuk
aardewerk uit Noord-Spanje
gedecoreerd met dierenfiguren,
ambachtelijke kaaskoekjes uit
Brabant en natuurlijk de echte
Zeeuwse babbelaars", aldus
Yvette. Zeeuwse fruitsappen,
appels, kersen, zwarte bessen,
peren en gezonde streekpro
ducten. Dat geldt ook voor kaas
in diverse smaken: geitenkaas
en boerenkaas uit Arnemuiden
en schapenkaas uit Veere. "En
biologische siroop uit Enge
land, vlierbloesemsiroop. Die
is bijna niet aan te slepen", weet
Yvette. "De Mug bieren en soep
van de Kleinste Soepfabriek,
biologisch en gedeeltelijk vege
tarisch." Zeeuws Geluk is ook
Bed&Breakfast, met één prach
tige kamer inclusief ontbijt.
Zeeuws Geluk, Dorpsstraat 27,
Oostkappele, tel: 0118-853845
www.zeeuwsgeluk.com
Monique en Denise van Puur Intens. FOTO: LEON JANSSENS
Middelburg
Door alle hectiek vandaag de
dag, nemen mensen nauwe
lijks tijd voor zichzelf maar...
wie lekker in z'n vel zit zal meer
van het leven genieten. Mas
sages zijn al eeuwenlang een
weldadige en zeer effectieve
manier om zowel geestelijk als
lichamelijk tot jezelf te komen.
Bij Massagestudio Puur In
tens in Middelburg wordt een
verscheidenheid aan massages
gegeven, variërend van heerlijk
zacht en ontspannend tot lekker
stevig om vastzittende spieren
los te maken. Ze masseren van
uit het hart met respect en ge
negenheid met als doel mensen
te laten ontspannen. De cursus
ontspanningsmassage, verschil
lende andere massagevormen én
de opleiding tot internationaal
erkend sportmasseur is inmid
dels met goed gevolg afgerond.
Hierdoor wordt er verantwoord
en gedegen gemasseerd. In de
wellnessnxassages worden ook
de technieken uit de sportmas
sage verwerkt, waardoor
zelfs bij deze massage aan
klachten aandacht besteed
wordt. Het resultaat is dan
ook dat na een massage cli
ënten verkwikt, ontstresst en
vitaal vertrekken en graag te
rugkomen. Het concept van
Puur Intens is uniek om
dat de sfeervolle studio maar
liefst 3 massageruimtes heeft
waardoor ook duomassages
mogelijk zijn. Persoonlijke
aandacht voor de cliënten is
belangrijk. Monique en De
nise nemen de tijd om met
hun cliënten kennis te maken
en even koffie te drinken.
Puur Intens biedt klanten
zelfs de voordelen van een
klantenkaart. De massages
zijn niet erotisch van aard.
Puur Intens is 7 dagen
per week bereikbaar. Mas
sagestudio Puur Intens,
Klarinetweg 16h, Middel
burg, tel: 0118-463968
tututu.puurenintens.nl
De komkommers, toma
ten, sla, paprika, taugé en
zelfs gehakt zijn allemaal
aangewezen als dodelijke
ziekmakers. Door besmetting
met de EHEC-bacterie zijn
meer dan twintig Duitsers
overleden en duizenden ziek.
Is de EHEC-bacterie een
mysterie of toch hysterie?
Marcel van der Voort
Goes
"Het blijft vreemd. Je zou de
bacterie eerder bij vlees, ver
wachten dan bij groenten. Op
onze afdeling microbiologie
noemen ze het dan ook een
vreemd beestje", vertelt woord
voerder Jaap Nelemans van het
Admiraal de Ruyter Ziekenhuis
in Goes. Daar zijn recentelijk in
het laboratorium twee EHEC-
besmettingen ontdekt. Van een
Duitser die in Zeeland op be
zoek was en van een Zeeuw die
in Duitsland is geweest. Nele
mans: Wij melden dat aan de
GGD en die meldt dat vervol
gens aan het Rijksinstituut voor
Volksgezondheid en Milieu in
Bilthoven. De patiënten kunnen
via de huisarts of zorginstelling
bij het ADRZ terecht komen.
Nelemans waagt zich niet aan
een keuze of de EHEC-bacterie
een mysterie is en voor hysterie
zorgt. "Ik zou het ook niet zo
noemen", bekent verpleegkun
dige Krista van der Slikke van
de GGD in Goes. "Wij hebben
Nel heeft geen idee wat ze nog wel veilig kan eten of niet.
van nog geen vijf Zeeuwen vra
gen gekregen over de EHEC-
bacterie. De mensen die ons be
naderen willen weten wat ze ter
preventie kunnen doen. Wij ver
tellen dat ze vlees goed moeten
verhitten en groenten het beste
kunnen wassen en schillen. En
natuurlijk ook goed de handen
wassen", vertelt ze. Bart Leynse
van Groentehal Middelburg le
vert trouw verse groenten aan
het ROC. "Onlangs hebben de
leerlingen geklaagd en gezegd
dat ze geen komkommers meer
willen", verklaart Leynse.
"Wij vinden het verschrikkelijk
dat niet duidelijk wordt aange
geven waar de EHEC-besmet-
ting vandaan komt", zegt Saskia
Zijlstra van het crisisteam waar
bij ook de Zuidelijke Land- en
Tuinbouworganisatie is aan
gesloten. "Er is geen enkele
aanleiding te veronderstellen
FOTO: IZAAK VERKESTE
dat er een connectie is tussen
de EHEC-besmettingen in de
regio Hamburg en ons land.
Steeds groenten* aanwijzen
zorgt voor onrust. De schade
in ons land is enorm. Die is per
week 42 miljoen euro voor de
telers en 30 miljoen euro voor
de handel", stelt ze.
Volgens haar zijn daarbij ook
Zeeuwen betrokken. "Voor
sommige bedrijven is het onze
ker of ze het gaan redden", be
nadrukt Zijlstra. "En ook onze
telers zijn getroffen. Dat maakt
het dubbel zo erg."
Vlissingen
In de Vlissingse wijk Paauwen-
burg zijn Patrick Kamp (26)
en Paolo Witte (49) 23 mei be
gonnen met hun maaltijdser
vice- en cateringonderneming:
Natuurlijk Hollands Warm. Zij
bezorgen een gewone Hollandse
maaltijd warm aan huis. Een
maaltijd, uitsluitend bereid met
verse biologische en natuurlijke
ingrediënten. De producten
worden uitsluitend gekocht bij
groothandelaren met EKO- of
Demeterkeurmerk. Alle maal
tijden worden bereid volgens de
HACCP-normen (Hygiëneco-
de) door en onder toezicht van
horecaleermeester Paolo Witte.
Bovendien zijn de maaltijden
betaalbaar. Mensen die dage
lijks een gezonde, biologische
maaltijd willen kunnen kiezen
uit diverse abonnementen. De
keus is elke dag te maken en kan
doorgebeld worden. Mensen
hoeven dus niet deze week te
beslissen wat zij volgende week
willen eten. Maar ook zijn
vaste bestellingen of lever
tijden af te spreken. Natuur
lijk Hollands Warm levert
door de week van 11.30 tot
13.30 uur en van 17.00 tot
21.00 uur. In het weekend
alleen van 17.00 tot 21.00
uur. In het weekend is ook
een brunch of familie-ont
bijt vanaf 8 personen te be
stellen, maar dan alleen via
reservering.
Natuurlijk Hollands Warm,
niet koken en tóch gezond
eten, is volgens Patrick en
Paolo een uitkomst voor
senioren die tot nu toe een
magnetronmaaltijd moesten
opwarmen; drukke gezinnen
en tweeverdienenrs met te
weinig tijd. Abonnementen
worden thuis bij de klant be
sproken. Meer informatie
via: 0118-217607
www.natuurlijkhollands-
warm.nl
Patrick Paolo
van Natuurlijk Hollands
Warm. FOTO: P.R.
Yvette Bos Sulpke in Zeeuws Geluk.
FOTO:LEON JANSSENS