r r 6 7 5 2 1 2 3 6 4 9 1 6 8 9 4 8 2 1 7 4 1 5 3 3 9 9 7 6 8 2 3 5 Kougelhopf, brioche uit Elzas is inzet van 'spellingstrijd' Horoscoop Ram Stier Tweelingen Kreeft Leeuw Maagd Sfz Weegschaal Schorpioen Boogschutter Steenbok Waterman Vissen f Altijd actueel: de-faam.nl woensdag 27 oktober 2010 De Faam pagina 50 Je mag vasthouden aan die schaamte, maar je kunt er ook een streep onder zetten om te gaan handelen vanuit vergeving. Zo kun je het verleden loslaten en ervarert'hoe het voelt om vrij te zijn. Vluchten of door de situatie heen gaan. Verstoppen of jezelf laten zien. Die tegenstelling, die keuzes, komen deze week in verschillende vormen op jouw pad. En de keuze is geheel aan jou. Je doet je best om betrouwbaar over te komen, maar het blijkt dat je om geving vaak niet weet wat ze aan je heeft. Betrouwbaarheid begint met de acceptatie dat je ook onbetrouwbaar kunt zijn. Je kunt het gevoel hebben dat er iets ontbreekt in je leven, maar eigenlijk kun je niet goed onder woorden brengen wat dat dan is. Logisch, want je vindt het lastig om te bepalen wat je wilt. Deze week speelt het thema 'los laten' een grote rol. Het loslaten van 'hoe jij vindt dat het hoort' is een heel belangrijke. Ook als het anders loopt, is dat een spiegel die iets over jou wil laten zien. Zie je wel? Integriteit heeft te maken met jezelf laten zien zoals je bent en ook hande len naar wat je voelt. Niet naar wat je denkt dat anderen van je verwachten. Eerlijk zijn. Alleen doen waar je echt achter staat. De behoefte om de wereld te laten zien: 'Hier ben ik' is belangrijk voor je. Zodra je echt gaat meedoen aan het proces door doelbewust te handelen, zal er van alles op je pad komen. Gelijkwaardigheid is een gevoelig onderwerp, deze week. Je hebt er wel een duidelijk oordeel over, maar is dat niet een manier om je zelfverzekerd te laten lijken en je onzekerheid te verbloemen? Probeer deze week wat meer open te staan voor de mogelijkheden die er op je pad komen en kies vervolgens heel bewust wat er op dit moment bij je past en wat niet. Dan wordt het een mooie week! Om de vrede te bewaren, doe je een stapje terug. Dat is jammer, want ook jij hebt het recht om je ruimte in te nemen. Misschien helpt het als je eens waardering gaat krijgen voor wie je bent en wat je doet. Doe deze week een stapje terug en probeer de ander respectvol te benade ren. Respect is geen cadeau voor die ander, maar een cadeau voor jezelf. Die ander mag er zijn zoals hij/zij is. Net als jij. Wees bewust bezig met het verband tussen oorzaak en gevolg. Deze situatie kan alleen tot stand komen door keuzes die jij maakt. Niet jouw schuld, wel jouw verantwoordelijkheid. Puzzel mee! stad in Duits land ver delgings middel doel bij cricket tantalium bijbel vertaling bijwoord smijten klooster overste goed gekookt medio cre T 8 T soort leer manilla hennep 4 met weg lating van titels (Lat.) soort ijs 3 bloot bazige vrouw anti lijf eigene meisje voor zetsel Spaans kaart spel schuld T 1 door reuzen vogel op elkaar T wijn soort scheep- vaart- onder- neming T 6 vertakte horens moeder overste T T huid mondje kroot huiler T 9 T 10 molien- gang kunst schaats- term ver tragings toestel ongedu rig heen en weer lopen ingenieur 5 per persoon iemand die rookt pluto nium dominee bijvoor beeld (Fr. afk.) T beroep 2 dromer 9 7 klank gelijk heid 1 23456789 10 ?T§|p Er wordt gestreden over de schrijfwijze van dit typisch Elzasser gerecht. Ik kwam namen tegen als kugel- hopf, kougelhopf en ook het dialectwoord kouglof. In alle gevallen betreft het een naar brioche smakende tulband. Alhoewel er ook pittiger versies zijn met slakken ert truffel bijvoorbeeld. Deze is een zoete en daar doet de gebruikte rabarber geen afbreuk aan. De kouglof, om in stijl te blijven wordt gegeten als ontbijt of als nagerecht. Nodig is een tulbandvorm, 500 gram bloem, 75 gram suiker, twee eieren, 40 cl melk, 150 gram boter, 20 gram verse gist of een zakje gedroogde) 10 gram zout, 100 gram rabarberstukjes en poe dersuiker voor de decoratie. Strooi het meel in een kom, maak er een kuiltje in, doe er het gist bij, het zout en de lauwe melk en maak er een mooi, soepel deeg van. Als het wat stijver wordt doe er dan de in klontjes gesneden boter bij en de rabarber en spatel het ge heel nog eens goed door elkaar zodat er een soepele deegbal ontstaat. Dek de kom af met een voch tige doek en laat het deeg een uur rusten. Da.ii moet her de dubbele afmetingen hebben aangenomen. Zo niet, dan nog rustig een uurtje wachten. Op een lauwe verwarming zetten wil helpen. Beboter de tulbandvorm, voeg de rabarberstukjes aan het deeg toe en werk het nogmaals door elkaar om alle lucht er uit te verdrijven. Leg het deeg in de vorm en laat het nog een uurtje rijzen. Als de kouglof mooi gerezen is de vorm in een voorverwarm de oven schuiven en op 200 graden zo'ri drie kwartier laten bakken. Even laten afkoelen en storten. Als finishing touch het baksel bestrooien met poedersuiker. En dat is toch lekker aan het ontbijt met een vers kopje thee! Beter geen koffie bij dergelijk gebak, dat verpest de smaak behoorlijk. Cor van den Burg Sudoku 3 9 OP

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2010 | | pagina 50