r
r
6
7
5
2
1
2
3
6
4
9
1
6
8
9
4
8
2
1
7
4
1
5
3
3
9
9
7
6
8
2
3
5
Kougelhopf, brioche uit Elzas
is inzet van 'spellingstrijd'
Horoscoop
Ram
Stier
Tweelingen
Kreeft
Leeuw
Maagd
Sfz Weegschaal
Schorpioen
Boogschutter
Steenbok
Waterman
Vissen
f
Altijd actueel: de-faam.nl
woensdag 27 oktober 2010 De Faam pagina 50
Je mag vasthouden aan die
schaamte, maar je kunt er ook een streep
onder zetten om te gaan handelen vanuit
vergeving. Zo kun je het verleden loslaten
en ervarert'hoe het voelt om vrij te zijn.
Vluchten of door de situatie heen
gaan. Verstoppen of jezelf laten zien. Die
tegenstelling, die keuzes, komen deze week
in verschillende vormen op jouw pad. En
de keuze is geheel aan jou.
Je doet je best om betrouwbaar
over te komen, maar het blijkt dat je om
geving vaak niet weet wat ze aan je heeft.
Betrouwbaarheid begint met de acceptatie
dat je ook onbetrouwbaar kunt zijn.
Je kunt het gevoel hebben dat er
iets ontbreekt in je leven, maar eigenlijk
kun je niet goed onder woorden brengen
wat dat dan is. Logisch, want je vindt het
lastig om te bepalen wat je wilt.
Deze week speelt het thema 'los
laten' een grote rol. Het loslaten van 'hoe jij
vindt dat het hoort' is een heel belangrijke.
Ook als het anders loopt, is dat een spiegel
die iets over jou wil laten zien. Zie je wel?
Integriteit heeft te maken met
jezelf laten zien zoals je bent en ook hande
len naar wat je voelt. Niet naar wat je denkt
dat anderen van je verwachten. Eerlijk zijn.
Alleen doen waar je echt achter staat.
De behoefte om de wereld te
laten zien: 'Hier ben ik' is belangrijk voor
je. Zodra je echt gaat meedoen aan het
proces door doelbewust te handelen, zal er
van alles op je pad komen.
Gelijkwaardigheid is een gevoelig
onderwerp, deze week. Je hebt er wel een
duidelijk oordeel over, maar is dat niet een
manier om je zelfverzekerd te laten lijken
en je onzekerheid te verbloemen?
Probeer deze week wat meer
open te staan voor de mogelijkheden die
er op je pad komen en kies vervolgens heel
bewust wat er op dit moment bij je past en
wat niet. Dan wordt het een mooie week!
Om de vrede te bewaren, doe je
een stapje terug. Dat is jammer, want ook
jij hebt het recht om je ruimte in te nemen.
Misschien helpt het als je eens waardering
gaat krijgen voor wie je bent en wat je doet.
Doe deze week een stapje terug
en probeer de ander respectvol te benade
ren. Respect is geen cadeau voor die ander,
maar een cadeau voor jezelf. Die ander
mag er zijn zoals hij/zij is. Net als jij.
Wees bewust bezig met het
verband tussen oorzaak en gevolg. Deze
situatie kan alleen tot stand komen door
keuzes die jij maakt. Niet jouw schuld, wel
jouw verantwoordelijkheid.
Puzzel mee!
stad in
Duits
land
ver
delgings
middel
doel bij
cricket
tantalium
bijbel
vertaling
bijwoord
smijten
klooster
overste
goed
gekookt
medio
cre
T
8
T
soort
leer
manilla
hennep
4
met weg
lating
van titels
(Lat.)
soort ijs
3
bloot
bazige
vrouw
anti
lijf
eigene
meisje
voor
zetsel
Spaans
kaart
spel
schuld
T
1
door
reuzen
vogel
op
elkaar
T
wijn
soort
scheep-
vaart-
onder-
neming
T
6
vertakte
horens
moeder
overste
T
T
huid
mondje
kroot
huiler
T
9
T
10
molien-
gang
kunst
schaats-
term
ver
tragings
toestel
ongedu
rig heen
en weer
lopen
ingenieur
5
per
persoon
iemand
die rookt
pluto
nium
dominee
bijvoor
beeld
(Fr. afk.)
T
beroep
2
dromer
9
7
klank
gelijk
heid
1 23456789 10
?T§|p
Er wordt gestreden over de
schrijfwijze van dit typisch
Elzasser gerecht. Ik kwam
namen tegen als kugel-
hopf, kougelhopf en ook
het dialectwoord kouglof.
In alle gevallen betreft het
een naar brioche smakende
tulband.
Alhoewel er ook pittiger
versies zijn met slakken ert
truffel bijvoorbeeld. Deze
is een zoete en daar doet
de gebruikte rabarber geen
afbreuk aan. De kouglof,
om in stijl te blijven wordt
gegeten als ontbijt of als
nagerecht.
Nodig is een tulbandvorm,
500 gram bloem, 75 gram
suiker, twee eieren, 40 cl
melk, 150 gram boter, 20
gram verse gist of een zakje
gedroogde) 10 gram zout, 100
gram rabarberstukjes en poe
dersuiker voor de decoratie.
Strooi het meel in een kom,
maak er een kuiltje in, doe
er het gist bij, het zout en de
lauwe melk en maak er een
mooi, soepel deeg van. Als het
wat stijver wordt doe er dan de
in klontjes gesneden boter bij
en de rabarber en spatel het ge
heel nog eens goed door elkaar
zodat er een soepele deegbal
ontstaat.
Dek de kom af met een voch
tige doek en laat het deeg een
uur rusten. Da.ii moet her de
dubbele afmetingen hebben
aangenomen. Zo niet, dan
nog rustig een uurtje wachten.
Op een lauwe verwarming
zetten wil helpen. Beboter
de tulbandvorm, voeg de
rabarberstukjes aan het deeg
toe en werk het nogmaals door
elkaar om alle lucht er uit te
verdrijven. Leg het deeg in de
vorm en laat het nog een uurtje
rijzen.
Als de kouglof mooi gerezen is
de vorm in een voorverwarm
de oven schuiven en op 200
graden zo'ri drie kwartier laten
bakken. Even laten afkoelen
en storten. Als finishing touch
het baksel bestrooien met
poedersuiker.
En dat is toch lekker aan het
ontbijt met een vers kopje thee!
Beter geen koffie bij dergelijk
gebak, dat verpest de smaak
behoorlijk.
Cor van den Burg
Sudoku 3 9
OP