i\i<® huislijn nl T I TECHNO JANSSEN www.voetbaiexperience.nl zoek o BEELD - GELUID - WITGOED SIEMENS m dé Weekkrant De Faam ALTIJD ACTUEEL: DEWEEKKRANT.NL Zeeuws AL MEER DAN 45 JAAR EEN VERTROUWD ADRES KOEL/VRIESKASTEN 8 KG 1400 TOEREN AQUAST0P SUPERSTILLE MOTOR GROTE VULP00RT EC0-PERFECT TIMER C0NDENSDR0GER B-KLASSE EIND-SIGNAAL DOORZICHTIGE DEUR OUTDOOR PROGRAMMA voetbal experience Oranjekriebels? Voetbal Experience bruist van de WK-activiteiten. Kijk snel op de site voor informatie! Gediplomeerd SPW 4 A- B- Z- verpleegkundige www.technojanssen.nl Stichting Arduin Op dit moment diverse Ook voor vervanging van inbouwapparatuur een vakkundig adres 0P=0P VAN 1249,- NU 749,- NU VAN €549,- V00R 399,- €59»,-VOOR 449,- Woensdag 28 april 2010 - Pagina 17 Een Een bolus is een Zeeuws, zoet streekgerecht. Bolussen worden gebakken van een sliert brooddeeg die in een spiraalvorm wordt opgerold en met donkerbruine bas terdsuiker en kaneel wordt bewerkt. Een bolus wordt vaak bij de koffie gegeten. De bolus werd in de eerste helft van de zeventiende eeuw voor het eerst gebakken door de bakkers van de Se- fardiem. Het waren deze joodse bakkers die het fun dament legden voor de nu bekende Zeeuwse bolus. De latere generaties Zeeuwse bakkers hebben het bakken van bolussen geperfectio neerd. De moderne bolus is door hen veredeld en daar om is het een echt Zeeuws product. DOOR LEON JANSSENS KLOETINGE - Bakker Boer uit Kloetinge heeft dit jaar de beste Zeeuwse bolussen gebakken. Op Koninginnedag worden door cliënten van Arduin, Knip- oog-medewerkers van vestiging Lange Noordstraat, de bolussen van Bakker Boer aan de konin gin overhandigd. Sjako Boer heeft het er druk mee want bo lussen voor Hare Majesteit. "We bakken vijftig bolussen voor het Koninklijk bezoek. Twintig zijn er voor de Konink lijke familie en dertig voor de medewerkers van Knipoog. Die bolussen gaan we met alle aan dacht maken, net als bij de wedstrijd. Beter als dat kunnen wij ze niet maken. Oftewel, dat is onze dagelijkse kwaliteit zo maken wij ze altijd. Eerlijk ge zegd hebben we een toen een plan gemaakt voor een paar puntjes extra op onze goede kwaliteit. Dat is gelukt. Dan blijkt dat werkwijze en recept toch nog verbéterd kunnen worden." Boer is vereerd dat zijn bolussen nu aan de Konin gin aangeboden worden. De bolussen worden gebakken door de bakkers van bakkerij Boer die ook aan de winnende Zeeuwse Bolus 2010 hebben meegeholpen. "We zijn er alle maal bij betrokken. De laatste tijd ben ik er bij geweest om dit goed op poten te zetten. We moeten er zorg voor dragen om steeds dezelfde bolus te maken. Mensen kunnen bij ons exact dezelfde kwaliteit bolus eten als de koningin", zegt Boer. "Het is toch uniek hoe wij met de bolus omgaan. Een typisch Zeeuws streekgerecht zoals .Brabants worstenbrood en Fries suiker brood. Maar aan de Koninklijke bolussen schenken wij zeker extra aandacht, zodat er niets fout kan gaan." Van de AIVD heeft bakker Boer nog niets ge hoord, misschien komt er nog een controle voordat ze in Mid delburg aangeboden worden. "Dat is mij niet bekend", laat Boer weten. "Ik breng ze hoogstpersoonlijk op 29 april naar Knipoog in Middelburg. We hebben daar weliswaar een winkel in de Langeviele, maar het ambachtelijk bakken ge beurt in onze bakkerij in Kloe tinge. Ik bak meer dan een kwarteeuw bolussen. Dat moet toch lukken. Proeven doe ik ze graag, maar ik zie zó of ze goed zijn." Scheldestraat 82 VJissingen, tel. 0118-415737 - Energielabel A - 55 of 60 cm breed - 2 vrieslades Openingstijden ma.-di.-do.-vr. 8.30-12.00 u. 13.00-17.30 u. za. 9.00-17.00 u. woensdag gesloten. hotel pannenkoekhuis Domburg zoekt vakantiemedewerkers bediening en buffet Bel, mail of kom langs 't Groentje 10, 4357 BC Domburg. Tel. 0118-583393 vierwegen@zeelandnet.nl www.vierwegen.nl LLLJB Koninklijke b Bakker Sjako Boer heeft de titel beste Zeeuwse bolus 2010 in de wacht gesleept en mag zijn lekkernij nu ook voor de koningin bakken. .Mg'»" FOTO: FEUCE BUONADONNA - KG 39 NP90 - Geheel RVS - Energielabel A+ - 221 liter koel - 88 liter vries - No frost - Anti-bacteriesysteem - Aparte temp.regeling - Hoog 200 cm, breed 60 cm met 3 vrieslades

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2010 | | pagina 17