i\i<®
huislijn nl
T I TECHNO JANSSEN
www.voetbaiexperience.nl
zoek o
BEELD - GELUID - WITGOED
SIEMENS
m
dé Weekkrant
De Faam
ALTIJD ACTUEEL: DEWEEKKRANT.NL
Zeeuws
AL MEER DAN 45 JAAR EEN VERTROUWD ADRES
KOEL/VRIESKASTEN
8 KG
1400 TOEREN
AQUAST0P
SUPERSTILLE MOTOR
GROTE VULP00RT
EC0-PERFECT
TIMER
C0NDENSDR0GER
B-KLASSE
EIND-SIGNAAL
DOORZICHTIGE DEUR
OUTDOOR PROGRAMMA
voetbal experience
Oranjekriebels? Voetbal Experience bruist
van de WK-activiteiten.
Kijk snel op de site voor informatie!
Gediplomeerd SPW 4 A- B- Z- verpleegkundige
www.technojanssen.nl
Stichting Arduin
Op dit moment diverse
Ook voor vervanging van inbouwapparatuur een vakkundig adres
0P=0P VAN 1249,- NU 749,-
NU VAN €549,-
V00R 399,-
€59»,-VOOR 449,-
Woensdag 28 april 2010 - Pagina 17
Een
Een bolus is een Zeeuws,
zoet streekgerecht. Bolussen
worden gebakken van een
sliert brooddeeg die in een
spiraalvorm wordt opgerold
en met donkerbruine bas
terdsuiker en kaneel wordt
bewerkt. Een bolus wordt
vaak bij de koffie gegeten. De
bolus werd in de eerste helft
van de zeventiende eeuw
voor het eerst gebakken
door de bakkers van de Se-
fardiem. Het waren deze
joodse bakkers die het fun
dament legden voor de nu
bekende Zeeuwse bolus. De
latere generaties Zeeuwse
bakkers hebben het bakken
van bolussen geperfectio
neerd. De moderne bolus is
door hen veredeld en daar
om is het een echt Zeeuws
product.
DOOR LEON JANSSENS
KLOETINGE - Bakker Boer uit
Kloetinge heeft dit jaar de beste
Zeeuwse bolussen gebakken.
Op Koninginnedag worden
door cliënten van Arduin, Knip-
oog-medewerkers van vestiging
Lange Noordstraat, de bolussen
van Bakker Boer aan de konin
gin overhandigd. Sjako Boer
heeft het er druk mee want bo
lussen voor Hare Majesteit.
"We bakken vijftig bolussen
voor het Koninklijk bezoek.
Twintig zijn er voor de Konink
lijke familie en dertig voor de
medewerkers van Knipoog. Die
bolussen gaan we met alle aan
dacht maken, net als bij de
wedstrijd. Beter als dat kunnen
wij ze niet maken. Oftewel, dat
is onze dagelijkse kwaliteit zo
maken wij ze altijd. Eerlijk ge
zegd hebben we een toen een
plan gemaakt voor een paar
puntjes extra op onze goede
kwaliteit. Dat is gelukt. Dan
blijkt dat werkwijze en recept
toch nog verbéterd kunnen
worden." Boer is vereerd dat
zijn bolussen nu aan de Konin
gin aangeboden worden. De
bolussen worden gebakken
door de bakkers van bakkerij
Boer die ook aan de winnende
Zeeuwse Bolus 2010 hebben
meegeholpen. "We zijn er alle
maal bij betrokken. De laatste
tijd ben ik er bij geweest om dit
goed op poten te zetten. We
moeten er zorg voor dragen om
steeds dezelfde bolus te maken.
Mensen kunnen bij ons exact
dezelfde kwaliteit bolus eten als
de koningin", zegt Boer. "Het is
toch uniek hoe wij met de bolus
omgaan. Een typisch Zeeuws
streekgerecht zoals .Brabants
worstenbrood en Fries suiker
brood. Maar aan de Koninklijke
bolussen schenken wij zeker
extra aandacht, zodat er niets
fout kan gaan." Van de AIVD
heeft bakker Boer nog niets ge
hoord, misschien komt er nog
een controle voordat ze in Mid
delburg aangeboden worden.
"Dat is mij niet bekend", laat
Boer weten. "Ik breng ze
hoogstpersoonlijk op 29 april
naar Knipoog in Middelburg.
We hebben daar weliswaar een
winkel in de Langeviele, maar
het ambachtelijk bakken ge
beurt in onze bakkerij in Kloe
tinge. Ik bak meer dan een
kwarteeuw bolussen. Dat moet
toch lukken. Proeven doe ik ze
graag, maar ik zie zó of ze goed
zijn."
Scheldestraat 82
VJissingen, tel. 0118-415737
- Energielabel A
- 55 of 60 cm breed
- 2 vrieslades
Openingstijden
ma.-di.-do.-vr. 8.30-12.00 u. 13.00-17.30 u.
za. 9.00-17.00 u. woensdag gesloten.
hotel
pannenkoekhuis Domburg
zoekt vakantiemedewerkers
bediening en buffet
Bel, mail of kom langs
't Groentje 10, 4357 BC Domburg.
Tel. 0118-583393
vierwegen@zeelandnet.nl www.vierwegen.nl
LLLJB
Koninklijke
b
Bakker Sjako Boer heeft de titel beste Zeeuwse bolus 2010 in de wacht gesleept en mag zijn lekkernij nu ook voor de koningin bakken.
.Mg'»"
FOTO: FEUCE BUONADONNA
- KG 39 NP90
- Geheel RVS
- Energielabel A+
- 221 liter koel
- 88 liter vries
- No frost
- Anti-bacteriesysteem
- Aparte temp.regeling
- Hoog 200 cm, breed 60 cm
met 3 vrieslades