Zeeuwse strandvisserij SOUND REDUCTION ONDERVLOER! LABEL t.w.v. 6,95 per m2 (10 Db geluidsreductie) deweekkrant.nl Prikkers en kapotte benen bij het vissen dé Weekkrant 1JD ACTUEEL Woensdag 25 november 2009 - Pagina 14 ROC bakt ze bruin DOMBURG - Netten breien op de traditionele Zeeuwse manier, dat doet Wim Vree- ke (1944). Hij leerde het van zijn grootvader en verdiep te zich in de traditionele Zeeuwse strandvisserij. Daar gaat zijn gelijknamige boek over dat vorige week vrijdag werd gepresenteerd. Wim Vreeke overhandigde het eerste exemplaar aan de oudste nog in leven zijnde Domburgse Strandvisser, Jan de Kam (93). Na een korte toespraak van Wim Vreeke en ervaringen van Jan de Kam riep de schoonzoon van Jan: "Je kan niet praten, maar wel goed lullen." Wim Vreeke is een kind van de Noordzeekust. Hij behoort tot de kern van de vissers in Dom burg. Zwijgzame mannen met verweerde gezichten die in weer en wind hun fuiken gingen lich ten en in de zomeravonden hun zelfgebreide sleepnetten door het water trokken. Zeebaars, fint, harder en tong zat in hun netten en vroeger ook wilde At lantische zalm. Overal langs de Zeeuwse kust kwam je ze tegen, deze strandvissers. 's Winters zaten ze te breien en te boeten. Boeten is netwerk repareren. De meeste van deze vissers zijn dood. Weg zijn de mannen die je over de zee kon vragen. Daarom is het zo belangrijk dat Wim al zijn kennis heeft geno teerd. "Strandvissen is meer dan een hobby, het is een Zeeuws cultureel erfgoed", ver telt Wim. "Het boek spoort mensen aan om er weer mee te beginnen." MIDDELBURG - Zeeuwse Vlegel en ROC Zeeland wer ken samen aan de kwaliteit van het Zeeuwse Vlegel brood. Het doel is om deze verder te verbeteren. "Normaal wordt dit op een la boratorium gedaan en krijgen we de cijfers door," vertelt Jan Koemanproductmanager van de Zeeuwse Vlegel. Het leek ons leuk om het een keer anders te doen en daarom zijn we rich ting ROC gegaan." De eerstejaars van de opleiding tot assistent bakker werken met plezier aan dit project mee. Ook docenten Jan Liplijn en Martin van Overloop zijn enthousiast: "De jongens en meiden vinden het leuk om eens iets anders te doen buiten de gewone lessen om en ze doen nu al het werk van echte bakkers." Op deze manier komen de jongeren ook in aanraking met de mogelijk heden van streekproducten. Naast het brood wordt er on dermeer geëxperimenteerd met cake, speculaas en koekjes. De tarwe voor de Zeeuwse Vle gel wordt op milieuvriendelijke wijze verbouwd. Dit betekent, dat er na opkomst van de tarwe geen bestrijdingsmiddelen te gen ziekten, plagen en onkruid worden toegestaan en in plaats van kunstmest wordt dierlijk mest gebruikt, wat ook een flin ke energiebesparing oplevert. De producten van de Zeeuwse Vlegel zijn te herkennen aan het broodouwel met het Zeeuwse Vlegel beeldmerk en De bakkersleerlingen zijn volop bezig met de voorbereiding voor het bakken van de Zeeuwse Vlegel. het keurmerk Erkend Streek product. De Zeeuwse Vlegel is boven dien het brood met de minste voedselkilometers. Van de Zeeuwse tarweteler naar de op slag van CZAV, dan naar de windmolen van Wolphaartsdijk ofZierikzee en tenslotte naar de bakker. Bij aanschaf van NL Label laminaat 1604. Tijdelijke actie dus wees snel bid Bergen op Zoom Van Konijnenburgweg 13 (0164) 27 44 77 Goes Marconistraat 13 (0113) 22 41 02 Koudekerke Dorpsplein 35 (0118) 55 55 33 Kruiningen Zandweg 1b (0113) 38 26 26 Wim Vreeke overhandigt het eerste exemplaar aan Jan de Kam. FOTO JASPER KARMAN

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2009 | | pagina 14