Zeeuwse strandvisserij
SOUND REDUCTION ONDERVLOER!
LABEL
t.w.v. 6,95 per m2 (10 Db geluidsreductie)
deweekkrant.nl
Prikkers en
kapotte benen
bij het vissen
dé Weekkrant
1JD ACTUEEL
Woensdag 25 november 2009 - Pagina 14
ROC bakt ze bruin
DOMBURG - Netten breien
op de traditionele Zeeuwse
manier, dat doet Wim Vree-
ke (1944). Hij leerde het van
zijn grootvader en verdiep
te zich in de traditionele
Zeeuwse strandvisserij.
Daar gaat zijn gelijknamige
boek over dat vorige week
vrijdag werd gepresenteerd.
Wim Vreeke overhandigde het
eerste exemplaar aan de oudste
nog in leven zijnde Domburgse
Strandvisser, Jan de Kam (93).
Na een korte toespraak van
Wim Vreeke en ervaringen van
Jan de Kam riep de schoonzoon
van Jan: "Je kan niet praten,
maar wel goed lullen."
Wim Vreeke is een kind van de
Noordzeekust. Hij behoort tot
de kern van de vissers in Dom
burg. Zwijgzame mannen met
verweerde gezichten die in weer
en wind hun fuiken gingen lich
ten en in de zomeravonden hun
zelfgebreide sleepnetten door
het water trokken. Zeebaars,
fint, harder en tong zat in hun
netten en vroeger ook wilde At
lantische zalm. Overal langs de
Zeeuwse kust kwam je ze tegen,
deze strandvissers. 's Winters
zaten ze te breien en te boeten.
Boeten is netwerk repareren.
De meeste van deze vissers zijn
dood. Weg zijn de mannen die
je over de zee kon vragen.
Daarom is het zo belangrijk dat
Wim al zijn kennis heeft geno
teerd. "Strandvissen is meer
dan een hobby, het is een
Zeeuws cultureel erfgoed", ver
telt Wim. "Het boek spoort
mensen aan om er weer mee te
beginnen."
MIDDELBURG - Zeeuwse
Vlegel en ROC Zeeland wer
ken samen aan de kwaliteit
van het Zeeuwse Vlegel
brood. Het doel is om deze
verder te verbeteren.
"Normaal wordt dit op een la
boratorium gedaan en krijgen
we de cijfers door," vertelt Jan
Koemanproductmanager van
de Zeeuwse Vlegel. Het leek ons
leuk om het een keer anders te
doen en daarom zijn we rich
ting ROC gegaan."
De eerstejaars van de opleiding
tot assistent bakker werken met
plezier aan dit project mee. Ook
docenten Jan Liplijn en Martin
van Overloop zijn enthousiast:
"De jongens en meiden vinden
het leuk om eens iets anders te
doen buiten de gewone lessen
om en ze doen nu al het werk
van echte bakkers." Op deze
manier komen de jongeren ook
in aanraking met de mogelijk
heden van streekproducten.
Naast het brood wordt er on
dermeer geëxperimenteerd met
cake, speculaas en koekjes.
De tarwe voor de Zeeuwse Vle
gel wordt op milieuvriendelijke
wijze verbouwd. Dit betekent,
dat er na opkomst van de tarwe
geen bestrijdingsmiddelen te
gen ziekten, plagen en onkruid
worden toegestaan en in plaats
van kunstmest wordt dierlijk
mest gebruikt, wat ook een flin
ke energiebesparing oplevert.
De producten van de Zeeuwse
Vlegel zijn te herkennen aan
het broodouwel met het
Zeeuwse Vlegel beeldmerk en
De bakkersleerlingen zijn volop bezig met de voorbereiding
voor het bakken van de Zeeuwse Vlegel.
het keurmerk Erkend Streek
product.
De Zeeuwse Vlegel is boven
dien het brood met de minste
voedselkilometers. Van de
Zeeuwse tarweteler naar de op
slag van CZAV, dan naar de
windmolen van Wolphaartsdijk
ofZierikzee en tenslotte naar de
bakker.
Bij aanschaf van NL Label laminaat 1604. Tijdelijke actie dus wees snel bid
Bergen op Zoom Van Konijnenburgweg 13 (0164) 27 44 77 Goes Marconistraat 13 (0113) 22 41 02
Koudekerke Dorpsplein 35 (0118) 55 55 33 Kruiningen Zandweg 1b (0113) 38 26 26
Wim Vreeke overhandigt het eerste exemplaar aan Jan de Kam.
FOTO JASPER KARMAN