Walcheren
Speelplaats Grijpskerke
Gezellig uit bij De Schelp
Fort den Haak is toptuin
Budget Kookwereld
't Groenteschuurtje
Uit het Zakenhart van...
Opening bijen- en
energiespeelplaats
Poppendamme
Middelburg heeft nu
startersbeleid
Gratis internet van
ZeelandNet
Prepareerweekend
in Terra Maris
PMÏ/lfiflflTHlDe FaamWoensdag 23 april 2008 - Pagina 28
Koffie
van
Subtropische tuin Fort den Haak. foto: leon janssens
VROUWENPOLDER - Laat
u verrassen door de betove
rende schoonheid van de
subtropische tuin Fort den
Haak in Vrouwenpolder.
Geniet van de mediterrane
sfeer tussen palm- en olij-
venbomen, cipressen, vij
gen, granaatappels, banaan
en vele vetplantsoorten. De
oranjerie is veranderd en
biedt nu allerlei bijzondere
en aparte planten. In het
theehuis kan gezellig iets
gedronken worden of van
de lunchkaart besteld wor
den met een schitterend
uitzicht op de waterval. En
tree: volwassenen 5.50 eu
ro, kinderen 3-12 jaar 2.50
euro. FortdenHaakweg38,
telefoon 0118-594495.
reldwijde web. Vooral senio
ren tonen veel interesse. Het
pakket is samengesteld uit
een gebruiksvriendelijke
computer, de SimPC, en een
serviceabonnement.
door tara de vriend
GRIJPSKERKE - De gloednieu
we bijenspeelplaats en ener
giespeelplaats op het terrein
van de Imkerij Poppendamme
in Grijpskerke gaat op vrijdag 2
mei open. In de overdekte
speelplaats leren kinderen al
les over duurzame energie. De
Bijenspeelplaats is voor kinde
ren tot acht jaar. Kinderen tot
ongeveer dertien jaar kunnen
in de Energiespeelplaats al
spelend kennismaken met ver
schillende vormen van duur
zame energie als de zon, wind,
waterkracht en biomassa. De
ze speelplaats wordt een com
binatie van spelplezier, fysieke
inspanning en kennisover
dracht. "Op 2 mei hebben we
een programma over duurza
me energie voor kinderen van
acht tot 13 jaar en een works-
hop ballonauto bouwen.
Daarna is er een wedstrijd
wiens auto het verst kan rijden.
Ook is er een energietour met
opdrachten op het terrein",
vertelt Piet de Meester van de
imkerij. De speelplaats gaat al
leen tijdens het Lentefeest (1
tot en met 3 mei) even open.
"De rest hangt af van de exploi
tant, de stichting Bij Eén. Zij
zijn ver gevorderd met het op
zetten van een woonwerk-
voorziening op antroposofi
sche grondslag op het terrein
van de imkerij. De cliënten
met een verstandelijke beper
king van de stichting krijgen
een rol bij de exploitatie van de
speelplaats." De grote schuur
op het terrein is verlengd van
vijfendertig naar drieënvijftig
meter. Daarmee is de schuur
één van de grootste klassieke
boerenschuren op Walcheren.
Duurzame energie is de derde
bedrijfstak naast de trekpaar
den en de honingbijen.
MIDDELBURG - De Middel
burgse wethouder Hannie
Kool-Blokland heeft onlangs
het startsein gegeven voor
een nieuw startersbeleid
binnen de gemeente. Elk
jaar beginnen er ongeveer
100 nieuwe ondernemingen
binnen de gemeentegren
zen. Slechts een klein aantal
van hen lukt het een solide
onderneming op te bouwen.
De gemeente wil deze star
ters tegemoetkomen met
een bijdrageregeling die er
bijvoorbeeld in voorziet sub
sidie te verkrijgen zodat er
een degelijk ondememers-
plan opgesteld kan worden.
Daarmee begint toch uitein
delijk het ondernemerschap.
SEROOSKERKE - Bij kwe
kerij/verswinkel 't Groente
schuurtje in Serooskerke
komt kwaliteit op de eerste
plaats en daarom past Pu-
ra-Fresh prima in het assor
timent van Caroline en
Leendert Joziasse. Pura-
Fresh had 25 weken een ak-
tie, wie Pura-Fresh fruit
kocht kreeg dit in een zak
met een aktiecode die op
de website ingevoerd
moest worden. Iedere week
werd daaruit een vijf daagse
reis voor twee personen
naar Valencia getrokken.
Mevrouw Tilburgs, trouwe
klant uit Oostkapelle, werd
de winnares en mag naar
Spanje toe. Oostkapelse-
weg 87. Tel: 0118-591459
GOES - Budget Kookwereld
is al twaalf en een half jaar,
qua keuze, de grootste spe
cialist van Zeeland. Door
de eigen import hebben zij
ook gegarandeerd de laag
ste prijs. Budget Kookwe
reld aan de Anthony Fok
kerstraat (tegenover Delta),
heeft 2500 vierkante meter
showroom met keukens,
inbouwapparatuur, wand
en vloertegels. "Wij hebben
een enorm aanbod van alle
bekende merken in huis",
zegt eigenaar Hans van
Baaien, "Van A tot Z, van
AEG tot Zanussi. Het hele
jaar door jubileum acties en
extra kortingen voor de
klant." Tel: 0113-219650 en
www.kookwereldgoes.nl
door b0 van scheyen
Marvin Fischer (36) en
Stoffijn (18), beiden werkzaam
in Luncherie 'Extra Lekker' in
winkelcomplex Miro in Vliss-
ingen, hebben de titel van bari-
sta in de wacht gesleept. Ze ma
ken voor elke klant een kop koffie
die met heel veel passie en liefde
is bereid. Ook is Joyce Stoffijn de
jongste barista in Nederland, een
hele verdienste op zo'n jonge
leeftijd.
"Het begon zo'n drie jaar gele
den", vertelt eigenaar Marvin Fi
scher. "We zijn met het hele team
een dagje naar een koffiebrande
rij gegaan. En wat we daar gezien
en opgestoken hebben was heel
leerzaam. Ik raakte meteen be
smet met het koffievirus. Ik vond
dat de koffie bij mij in de zaak nog
beter kon. Samen met het team
zijn we ons gaan verdiepen in de
kunst van het koffie zetten". Vol
gens Fischer verdient een goede
kop koffie echt aandacht. Mo
menteel is er op de markt een
wildgroei in de koffiebusiness die
de kwaliteit niet ten goede komt.
Marvin en Joyce van Luncherie 'Extra Lekker* in Vlissingen zijn barista. foto: bo van scheyen
Marvin Fischer zou dan ook ie
dereen willen adviseren: doe die
moderne populaire koffieappa
raten de deur uit en ga weer lek
ker ouderwets een eerlijke en
heerlijke kop koffie zetten. Als ba-
rista's weten de twee ontzettend
veel over koffie. Ze hebben zich
terdege moeten voorbereiden op
de examens. Joyce vertelt: "Je
moet alles weten over de landen
van herkomst, over de verschil
lende melanges, de manier van
branden en de diverse koffiezet-
methodes. We hebben daar 40
theorievragen over gekregen".
Het praktijkexamen bestond uit
het zetten van vier verschillende
koffies. "Van het zelf malen van
de bonen tot aan het uitserveren
aan tafel", vult Marvin haar aan.
Er is een koffie gezet met filter (fij
ne maling), een espresso (fijnste
maling), een mokkapotje (grove
maling) en een cafetière (grofste
maling). Joyce: "Het komt er op
neer dat je kunt zien, voelen en
proeven." Het jonge horecatalent
wil volgend jaar meedoen aan de
Nederlandse Latte Art kampioen
schappen (melkschuimkunst). In
elke cappuccino tekent ze nu een
appeltje, een hartje of een rosetta,
om te oefenen.
KAPELLE - Meneer (65) en
mevrouw (60) de Zwart zijn
de 500ste klant die internet-
provider Zeelandnet aan
sluit voor het pakket Breed
band Comfort. Dit pakket
werd anderhalf jaar geleden
gelanceerd voor beginnende
internetgebruikers. Het
unieke pakket biedt minder
ervaren internetters 'de mo
gelijkheid om toch gebruik te
kunnen maken van het we-
OOSTKAPELLE - Veertien
preparateurs afkomstig uit
Zeeland en daarbuiten ge
ven op 26 en 27 april demon
straties van verschillende
technieken die gebruikt wor
den bij de conservering van
biologisch materiaal. De
technieken die gedemon
streerd worden zijn onder
andere het prepareren en
opzetten van vogels, zoog
dieren, het in elkaar zetten
van skeletten en het vervaar
digen van reconstructies van
uitgestorven dieren. De de
monstraties starten op beide
dagen om 12.00 uur en du
ren tot 17.00 uur. Gratis toe
gang-
Kwaliteit op de eerste plaats bij 't Groenteschuurtje.
Kookwereld doet zijn naam eer aan. foto: leon janssens
VLISSINGEN - Familierestau
rant en midgetgolf De Schelp
aan de Burgemeester van Woel-
derenlaan in Vlissingen (voor
heen De Golfbaan) heeft een
nieuwe eigenaar, Sander Wiele
maker. Met goede kleurcombi
naties creëerde hij een sfeervol
le ambiance die lichter en gezel
liger overkomt. "En schelpen
komen geregeld terug in het in
terieur van De Schelp", zegt
Sander. "Men is bij ons welkom
om wat te drinken koffie, thee,
of een glaasje. Voor lunch, di
ner, bruiloften, partijen, perso
neelsfeesten, themafeesten, en
kinderfeestjes. Voor vergaderin
gen is er speciale ruimte met
presentatiemogelijkheid." Don
derdag en vrijdag onbeperkt
spareribs eten voor 15 euro. Of
Sander Wielemaker bij de ingang van De Schelp, foto: leon janssens
de hele week het 3-gangen buffet. De midgetgolfbaan is in-
weekmenu 19,50 euro. Moge- tact gebleven. Telefoon 0118-
lijkheid voor koud- en warm 411770.
VLISSINGEN - In het Itali
aans betekent barista koffie-
meester. Nederland telt nu
twee examinatoren die
bevoegd zijn om ba-
rista-exa-
- dit
jaar voor
het eerst -
mogen afnemen
onder toezicht
van The
Coffee