HZ-studenten bekijken de zorg Saucisse diable grillé Singelloop in De Faam Sportactiviteiten Woensdag 24 oktober 2007 - Pagina 45 DOOR BO VAN SCHEYEN VLISSINGEN - Tien vierde jaarsstudenten van de op leiding Verpleegkunde van de Hogeschool Zeeland hebben onderzoek gedaan naar de samenwerking tus sen de huisartsen aangeslo ten bij de Huisartsenpost (HAP) en hulpverleners die werkzaam zijn bij de regio nale Ambulance Voorzie ning Zeeland (RAVZ). Sinds de oprichting van HAP in 2003 was er nog niet eerder een onderzoek gedaan naai" de sa menwerking tussen de artsen, patiënten eri het ambulance personeel. De studenten heb ben aan de hand van een vra genlijst geïnventariseerd hoe de verschillende partijen deze sa menwerking ervaren. Dit on derzoek is mede tot stand geko men doordat de Hogeschool een onderzoeksverzoek bij het RAVZ had ingediend voor de vierdejaarsstudenten. Op 17 ok tober was er een presentatie van de uitgezette enquête lijsten. Hieruit blijkt dat de patiënten over het algemeen tevreden zijn met de kwaliteit van de gelever de diensten. Een punt van aan dacht betreft de telefonische bereikbaarheid van de HAP, die niet altijd optimaal is. Ongeveer 80% van de huisartsen is tevre den over de samenwerking met het ambulancepersoneel. Wel is uit het onderzoek naar voren gekomen dat 50% van het am bulancepersoneel vindt dat er op het gebied van communica tie verbetering kan worden ge realiseerd. Beide diensten wa ren niet altijd op de hoogte van eikaars kundigheid of taakver deling, waardoor er ter plekke wel eens onduidelijkheid ont stond. Het volledige projectver- slag is op te vragen bij de Hoge school Zeeland. Een poema in het circus mag niet, volgens de Partij voor de Dieren. FOTO JAAP WOLTERBEEK. DOOR MARCEL VAN DER VOORT VLISSINGEN -"Ik verwacht dat een aantal Zeeuwse gemeenten stopt met het afgeven van ver gunningen aan circussen met wilde dieren", vertelt R. Ossen- waarde van de Partij voor de Die ren Zeeland. Die heeft vrijdag een brief gestuurd naar de bestuur ders. "Wilde circusdieren hebben vaak een zeer slecht leven. Geluk kig zijn er al veel gezelschappen die het zonder doen. Er komt meer theater in het circus. De ge meenteraden hebben een kopie van de brief gekregen. Die kun nen het aankaarten. En ik hoop dat de colleges van burgemees ters en wethouders een goede stap zetten", zegt Ossenwaarde. Hij vervolgt: "Vrij houden het bij deze actie. Wij zijn een politieke partij en zijn actief op bestuurlijk niveau." Circus Althoff komt van vrijdag 21 december tot en met zondag 6 januari in Vlissingen. Die heeft een voorstelling met ondermeer Zwitserse ossen, paarden en kamelen. "Ik vind het jammer dat het circus mag ko men. Ze hebben weliswaar geen tijgers en leeuwen, maar kamelen vind ik een stap te ver", aldus de PvdD-woordvoerder. In deze tijd sluiten gemeenten vergunningen af. Ossenwaarde hoopt dat de brief gemeentebestuurders ervan weerhoudt circussen met wilde dieren te boeken. MIDDELBURG - Atletiekver eniging Dynamica organiseert op zaterdag 27 oktober voor de 46e keer de Singelloop in Mid delburg. Deze stratenloop kent 5 ronden en de afstand is 6750 meter. De start is om 14.00 uur op de Veersesingel, hoekZacha- rias Jansenstraat. Daar is ook de finish. Deelname staat open voor junioren A/B, mannen, wouwen en matsers. Inschrij ven: aeromad@zeelandnet.nl VLISSINGEN - Stichting Palladi- um houdt elke wijdag van 15.30 tot 17.00 uur een sportinloop met diverse sportactiviteiten voor kinderen van tien tot veer tien jaar. Het is in de gymzaal van de openbare basisschool De Hou- tuijn in Vlissingen en deelname is gratis. Niets doet het zo goed op een barbe cue als het geijkte worstje. Ze zijn er in onze Noord-Euro- pese cultuur natu rel en met kruiden. Dan houdt de culi naire creativiteit wel zo'n beetje op. In de meer Mediter rane landen wordt meer gevarieerd. Bekend voorbeeld is de merguez, een pittig gekruid worstje van schapen- dan wel lamsvlees. Overgeko men uit de Arabische wereld en vooral in Frankrijk razend pop ulair. Het is natuurlijk mogelijk mom zelf worstjes met pittige vulling te maken, maar dat is behoorlijk wat werk. Beter is het wel licht om deze saucij zen, gewone varkens- of rundersaucijzen, eens flink te kietelen met een pittige saus die op het laatst even wordt mee gegrild. Simpel en lekker. Ingrediënten: Kilo saucijzen, een teen knoflook, tomaten ketchup, pittige mosterd, wat witte wijn, olijfolie, wat tabasco of een fikse lepel sambal, vers gema len peper, gehakte peterselie gehakte rozemarijn en als het kan wat salieblaadjes. Bereidingswijze: Laat de worstjes tien minuten wellen in heet wa ter en dan zorgvuldig afdrogen. Meng in een kom de genoemde ingrediënten tot een stevige saus en voeg op het laatst de peterse lie, de rozemarijn en de kleingemaakte salie blaadjes toe. Stook de barbecue stevig op en laat ze op een hoog geplaatst rooster even wat aan- bruinen. Penseel ze daarna in met de saus en laat ze goudbruin bakken. Dat penselen kan best een paar keer herhaald worden. Leg de saucijzen op een bord en geef er wat bruin brood, een frisse salade bij. Zet de sauskom even op de gril zodat de saus warm wordt en geef er dat apart bij. Voorzichtig, kan erg pittig zijn. Biertje er bij en alweer blijft een mooie buitenzitavond in onze herinnering. Anneke Kaiser

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2007 | | pagina 45