HZ-studenten
bekijken de zorg
Saucisse diable grillé
Singelloop in
De Faam
Sportactiviteiten
Woensdag 24 oktober 2007 - Pagina 45
DOOR BO VAN SCHEYEN
VLISSINGEN - Tien vierde
jaarsstudenten van de op
leiding Verpleegkunde van
de Hogeschool Zeeland
hebben onderzoek gedaan
naar de samenwerking tus
sen de huisartsen aangeslo
ten bij de Huisartsenpost
(HAP) en hulpverleners die
werkzaam zijn bij de regio
nale Ambulance Voorzie
ning Zeeland (RAVZ).
Sinds de oprichting van HAP in
2003 was er nog niet eerder een
onderzoek gedaan naai" de sa
menwerking tussen de artsen,
patiënten eri het ambulance
personeel. De studenten heb
ben aan de hand van een vra
genlijst geïnventariseerd hoe de
verschillende partijen deze sa
menwerking ervaren. Dit on
derzoek is mede tot stand geko
men doordat de Hogeschool
een onderzoeksverzoek bij het
RAVZ had ingediend voor de
vierdejaarsstudenten. Op 17 ok
tober was er een presentatie van
de uitgezette enquête lijsten.
Hieruit blijkt dat de patiënten
over het algemeen tevreden zijn
met de kwaliteit van de gelever
de diensten. Een punt van aan
dacht betreft de telefonische
bereikbaarheid van de HAP, die
niet altijd optimaal is. Ongeveer
80% van de huisartsen is tevre
den over de samenwerking met
het ambulancepersoneel. Wel is
uit het onderzoek naar voren
gekomen dat 50% van het am
bulancepersoneel vindt dat er
op het gebied van communica
tie verbetering kan worden ge
realiseerd. Beide diensten wa
ren niet altijd op de hoogte van
eikaars kundigheid of taakver
deling, waardoor er ter plekke
wel eens onduidelijkheid ont
stond. Het volledige projectver-
slag is op te vragen bij de Hoge
school Zeeland.
Een poema in het circus mag niet, volgens de Partij voor de Dieren.
FOTO JAAP WOLTERBEEK.
DOOR MARCEL VAN DER VOORT
VLISSINGEN -"Ik verwacht dat
een aantal Zeeuwse gemeenten
stopt met het afgeven van ver
gunningen aan circussen met
wilde dieren", vertelt R. Ossen-
waarde van de Partij voor de Die
ren Zeeland. Die heeft vrijdag een
brief gestuurd naar de bestuur
ders. "Wilde circusdieren hebben
vaak een zeer slecht leven. Geluk
kig zijn er al veel gezelschappen
die het zonder doen. Er komt
meer theater in het circus. De ge
meenteraden hebben een kopie
van de brief gekregen. Die kun
nen het aankaarten. En ik hoop
dat de colleges van burgemees
ters en wethouders een goede
stap zetten", zegt Ossenwaarde.
Hij vervolgt: "Vrij houden het bij
deze actie. Wij zijn een politieke
partij en zijn actief op bestuurlijk
niveau." Circus Althoff komt van
vrijdag 21 december tot en met
zondag 6 januari in Vlissingen.
Die heeft een voorstelling met
ondermeer Zwitserse ossen,
paarden en kamelen. "Ik vind het
jammer dat het circus mag ko
men. Ze hebben weliswaar geen
tijgers en leeuwen, maar kamelen
vind ik een stap te ver", aldus de
PvdD-woordvoerder. In deze tijd
sluiten gemeenten vergunningen
af. Ossenwaarde hoopt dat de
brief gemeentebestuurders ervan
weerhoudt circussen met wilde
dieren te boeken.
MIDDELBURG - Atletiekver
eniging Dynamica organiseert
op zaterdag 27 oktober voor de
46e keer de Singelloop in Mid
delburg. Deze stratenloop kent
5 ronden en de afstand is 6750
meter. De start is om 14.00 uur
op de Veersesingel, hoekZacha-
rias Jansenstraat. Daar is ook de
finish. Deelname staat open
voor junioren A/B, mannen,
wouwen en matsers. Inschrij
ven: aeromad@zeelandnet.nl
VLISSINGEN - Stichting Palladi-
um houdt elke wijdag van 15.30
tot 17.00 uur een sportinloop
met diverse sportactiviteiten
voor kinderen van tien tot veer
tien jaar.
Het is in de gymzaal van de
openbare basisschool De Hou-
tuijn in Vlissingen en deelname
is gratis.
Niets doet het zo
goed op een barbe
cue als het geijkte
worstje. Ze zijn er in
onze Noord-Euro-
pese cultuur natu
rel en met kruiden.
Dan houdt de culi
naire creativiteit
wel zo'n beetje op.
In de meer Mediter
rane landen wordt
meer gevarieerd.
Bekend voorbeeld is
de merguez, een pittig
gekruid worstje van
schapen- dan wel
lamsvlees. Overgeko
men uit de Arabische
wereld en vooral in
Frankrijk razend pop
ulair. Het is natuurlijk
mogelijk mom zelf
worstjes met pittige
vulling te maken, maar
dat is behoorlijk wat
werk. Beter is het wel
licht om deze saucij
zen, gewone varkens-
of rundersaucijzen,
eens flink te kietelen
met een pittige saus
die op het laatst even
wordt mee gegrild.
Simpel en lekker.
Ingrediënten:
Kilo saucijzen, een teen knoflook, tomaten
ketchup, pittige mosterd, wat witte wijn, olijfolie,
wat tabasco of een fikse lepel sambal, vers gema
len peper, gehakte peterselie gehakte rozemarijn
en als het kan wat salieblaadjes.
Bereidingswijze:
Laat de worstjes tien minuten wellen in heet wa
ter en dan zorgvuldig afdrogen.
Meng in een kom de genoemde ingrediënten tot
een stevige saus en voeg op het laatst de peterse
lie, de rozemarijn en de kleingemaakte salie
blaadjes toe. Stook de barbecue stevig op en laat
ze op een hoog geplaatst rooster even wat aan-
bruinen. Penseel ze daarna in met de saus en laat
ze goudbruin bakken. Dat penselen kan best een
paar keer herhaald worden.
Leg de saucijzen op een bord en geef er wat bruin
brood, een frisse salade bij.
Zet de sauskom even op de gril zodat de saus
warm wordt en geef er dat apart bij. Voorzichtig,
kan erg pittig zijn. Biertje er bij en alweer blijft een
mooie buitenzitavond in onze herinnering.
Anneke Kaiser