Zeevishandel
CASH CARRY
Ze zijn er weer:
de echte
mosselen!
4 kg voor 10,-
'ledereen mag zich
bij ons aansluiten'
MaatGarant
4 LEKKERBEKKEN voor 5,-
4 HOLLANDSE NIEUWE voor 5,-
Grapjes
Een greep uit onze nieuwe collectie
Parkeren tot aan de deur
1,50 per stuk
1,50 per stuk
Hermesweg 23 - Vlissingen - Telefoon: 0118-412666
Fax: 0118-431897
E-mail: info@zeevishandelcashandcarry.nl
Internet: www.zeevishandelcashandcarry.nl
nu voor
Woensdag 19 september 2007 - Pagina 7
Wij maken
plaats voor
onze nieuwe
collectie!
Vouwstoel MG Teak
5-standen stoel MG Teak
Luxe standen stoel MG Teak
Blokstoel MG Teak
Uitschuiftafel 200 x 100cm
Tafel Robuust 200 x 100cm
Ronde tafel MG Teak 120cm
van 1497- nu 79,-
van 1497- nu 89,-
van 1997- nu 129,-
van 46§7- nu 119,-
van 6497- nu 349,-
van 6497- nu 349,-
van 3987- nu 249,-
Stapelstoel MG Teak/textyleen van 1S97- nu 129,-
Wickerstoelen, Tuinsets, Uitschuiftafels, enz. enz. te
veel om op te noemen, kom snel op=op!
en nog veel meer
Al.KX.AN'DKK ROKI
Teak&
^Garden,
superaan
Tuin- Serremeuhelen
JAAR GARANTIE OP DE
GEHELE COLLECTIE
MA 12.00 -17.30 UUR Dl - VR 10.30 - 17.30 UUR
ZAT 10.00-17.00 UUR
Middelburgsestraat 644371 ET Koudekerke T: 0118 - 551 444
E: maatgarant@hetnet.nl I: www.maatgarant.nl
Culinair in de loods
door marcel van der voort
MIDDELBURG - Het is
dinsdagavond even voor zes
uur stil op het oude indus
trieterrein van Heinkens-
zand. Opeens komt een au
to aanrijden met drie man
nen in kokskleren. De deur
van de loods aan het Meul-
wegje gaat open en er ver
schijnt een culinaire we
reld.
Hier komen de leden van het
Culinair Gilde Zeeland samen.
In de bar die ook als restaurant
is ingericht, druppelen de ande
re kookfanaten binnen. Na een
drankje en de taakverdeling
gaat iedereen naar de keuken.
Een ruimte waar menig restau
rantkok likkebaardend zou
rond willen wandelen. Niets
ontbreekt. Dat geldt ook voor
het menu dat deze avond bin
nen enkele uren op tafel moet.
Met als hoofdgerecht kwartel
gevuld met kalfszwezerik met
een garnituur van cantharellen
en gemarineerde vijg.
Chef Hans ontbeent de eerste
kwartel. Zonder aarzelen snijdt
hij met zijn mes in het vogeltje
en ontdoet deze van de botjes.
Het vel blijft intact, zodat daar
later de zwezerik in kan. Onder
tussen vult de keuken zich met
de geur van rode port. Deze is
nodig om de vijgen in te poche
ren. Elly vertelt dat ze veel op
steekt van de bijeenkomsten.
"In het weekend maak ik thuis
vooral voor- en nagerechten en
sausen", zegt ze. Iets verderop
is een ploegje bezig met een
voorgerecht. Een zuiders builtje
van Gandaham en paling met
rijst en fijne kruiden. Ze stoven
de paling in groenten en daar
door ontstaat er een aparte
smaak. In een nis van de keu
ken staan grote borden waarop
de eerste contouren van de
toetjes verschijnen. Hierop ko
men taartjes met frambozen en
romanovsaus. Met eigenge
maakt vanille ijs dat in de vrie
zer staat op te stijven.
Om 20.30 uur is Elly bezig met
het vullen van de kwartels.
Zorgvuldig stopt ze er de zweze
rik in en bindt het dicht met een
touwtje. Vooraf is de zwezerik
geblancheerd. Het gerecht gaat
eerst de koekenpan in en ver
volgens doet een oven de rest.
Twee voorgerechten, een
mousse van Fourme d'Ambert
met karamel van appel en basi
licum en de soep van doperw
ten en kreeft naderen de vol
tooiing En dan komt het leukste
moment. De koks mogen alles
zelf met smaak opeten.
Chef Hans Everaars let op de kleinste details.
foto izaak verkeste
HEINKENSZAND - Als de le
den van het Culinair Gilde
Zeeland elkaar na een maand
weer zien is de begroeting
amicaal. Geen van hen is in
het dagelijks leven kok, of
heeft een eigen horecabe
drijf. Het zijn stuk voor stuk
liefhebbers van lekker eten.
De sfeer in de keuken is opti
maal. Geen gesnauw, maar
humor. Iedereen helpt el
kaar. Aan tafel is het gezellig.
Ieder nieuw gerecht krijgt ap
plaus. En de gast die zijn rijst
liet mislukken luistert beteu
terd naar de vele grapjes over
zijn debuut. Hij is niet ont
moedigd en wil zich eventu
eel bij de groep aansluiten.
Voor meer informatie:
www.culinairgildezeeland.nl
Het Culinair Gilde Zeeland
heeft een eigen onderkomen
aan het Meulwegje 3 in Hein-
kenszand. Daar komen maan
delijks 18 verschillende groepen
bijeen. Er zijn 170 leden. "Som
mige groepen kunnen nieuwe
leden gebruiken", zegt voorzit
ter Hans Everaars.
"Iedereen mag zich bij ons aan
sluiten. Wel kookt een belang
stellende drie keer op proef
mee. Om te kijken of het weder
zijds klikt. Ik heb nog nooit
meegemaakt dat iemand niet
bij ons kan komen", weet Eve
raars.
"Wij zijn in 1988 het Zeeuwse
gilde begonnen met een groep
je mannen dat wilde koken op
niveau. En omdat in de over
koepelende club vroeger geen
vrouwen mochten meedoen.
Daar wilden we vanaf. Vooral
omdat vrouwen zich spontaan
aanmelden. Persoonlijk vind ik
vrouwen erbij gezellig. Tegen
woordig zijn de dames ook ac
tief bij de meeste andere afde
lingen", weet de voorzitter.
Met z'n allen een menu bereiden.foto izaak verkeste
De club in Heinkenszand heeft
leden uit onder andere Goes,
Middelburg en Vlissingen en
maakt deel uit van de vereni
ging Cuisine Culinair Neder
land. De Zeeuwen vieren dit
jaar de 20ste verjaardag van hun
afdeling. In oktober is er op een
zaterdag open dag. Meer infor
matie hierover komt binnen
kort op de website.
"Bij ons maken de mensen met
eenvoudige ingrediënten iets
moois. Het is niet te vergelijken
met een culinaire opleiding.
Het blijft een gilde", legt Eve
raars uit. Penningmeester Elma
van Winsen vult hem aan: "De
mensen denken wel eens dat ze
bij ons kookles krijgen. Dat is
niet zo", vindt ze.
Samen met 2 anderen leden
maakt Everaars de maand-
menu's voor de gehele afdeling.
In boeken en tijdschriften zoe
ken ze naar gerechten die pas
sen bij groepen van ongeveer 12
personen. Ze kijken naar het
seizoen en geven de voorkeur
aan streekproducten.