Zeevishandel CASH CARRY Ze zijn er weer: de echte mosselen! 4 kg voor 10,- 'ledereen mag zich bij ons aansluiten' MaatGarant 4 LEKKERBEKKEN voor 5,- 4 HOLLANDSE NIEUWE voor 5,- Grapjes Een greep uit onze nieuwe collectie Parkeren tot aan de deur 1,50 per stuk 1,50 per stuk Hermesweg 23 - Vlissingen - Telefoon: 0118-412666 Fax: 0118-431897 E-mail: info@zeevishandelcashandcarry.nl Internet: www.zeevishandelcashandcarry.nl nu voor Woensdag 19 september 2007 - Pagina 7 Wij maken plaats voor onze nieuwe collectie! Vouwstoel MG Teak 5-standen stoel MG Teak Luxe standen stoel MG Teak Blokstoel MG Teak Uitschuiftafel 200 x 100cm Tafel Robuust 200 x 100cm Ronde tafel MG Teak 120cm van 1497- nu 79,- van 1497- nu 89,- van 1997- nu 129,- van 46§7- nu 119,- van 6497- nu 349,- van 6497- nu 349,- van 3987- nu 249,- Stapelstoel MG Teak/textyleen van 1S97- nu 129,- Wickerstoelen, Tuinsets, Uitschuiftafels, enz. enz. te veel om op te noemen, kom snel op=op! en nog veel meer Al.KX.AN'DKK ROKI Teak& ^Garden, superaan Tuin- Serremeuhelen JAAR GARANTIE OP DE GEHELE COLLECTIE MA 12.00 -17.30 UUR Dl - VR 10.30 - 17.30 UUR ZAT 10.00-17.00 UUR Middelburgsestraat 644371 ET Koudekerke T: 0118 - 551 444 E: maatgarant@hetnet.nl I: www.maatgarant.nl Culinair in de loods door marcel van der voort MIDDELBURG - Het is dinsdagavond even voor zes uur stil op het oude indus trieterrein van Heinkens- zand. Opeens komt een au to aanrijden met drie man nen in kokskleren. De deur van de loods aan het Meul- wegje gaat open en er ver schijnt een culinaire we reld. Hier komen de leden van het Culinair Gilde Zeeland samen. In de bar die ook als restaurant is ingericht, druppelen de ande re kookfanaten binnen. Na een drankje en de taakverdeling gaat iedereen naar de keuken. Een ruimte waar menig restau rantkok likkebaardend zou rond willen wandelen. Niets ontbreekt. Dat geldt ook voor het menu dat deze avond bin nen enkele uren op tafel moet. Met als hoofdgerecht kwartel gevuld met kalfszwezerik met een garnituur van cantharellen en gemarineerde vijg. Chef Hans ontbeent de eerste kwartel. Zonder aarzelen snijdt hij met zijn mes in het vogeltje en ontdoet deze van de botjes. Het vel blijft intact, zodat daar later de zwezerik in kan. Onder tussen vult de keuken zich met de geur van rode port. Deze is nodig om de vijgen in te poche ren. Elly vertelt dat ze veel op steekt van de bijeenkomsten. "In het weekend maak ik thuis vooral voor- en nagerechten en sausen", zegt ze. Iets verderop is een ploegje bezig met een voorgerecht. Een zuiders builtje van Gandaham en paling met rijst en fijne kruiden. Ze stoven de paling in groenten en daar door ontstaat er een aparte smaak. In een nis van de keu ken staan grote borden waarop de eerste contouren van de toetjes verschijnen. Hierop ko men taartjes met frambozen en romanovsaus. Met eigenge maakt vanille ijs dat in de vrie zer staat op te stijven. Om 20.30 uur is Elly bezig met het vullen van de kwartels. Zorgvuldig stopt ze er de zweze rik in en bindt het dicht met een touwtje. Vooraf is de zwezerik geblancheerd. Het gerecht gaat eerst de koekenpan in en ver volgens doet een oven de rest. Twee voorgerechten, een mousse van Fourme d'Ambert met karamel van appel en basi licum en de soep van doperw ten en kreeft naderen de vol tooiing En dan komt het leukste moment. De koks mogen alles zelf met smaak opeten. Chef Hans Everaars let op de kleinste details. foto izaak verkeste HEINKENSZAND - Als de le den van het Culinair Gilde Zeeland elkaar na een maand weer zien is de begroeting amicaal. Geen van hen is in het dagelijks leven kok, of heeft een eigen horecabe drijf. Het zijn stuk voor stuk liefhebbers van lekker eten. De sfeer in de keuken is opti maal. Geen gesnauw, maar humor. Iedereen helpt el kaar. Aan tafel is het gezellig. Ieder nieuw gerecht krijgt ap plaus. En de gast die zijn rijst liet mislukken luistert beteu terd naar de vele grapjes over zijn debuut. Hij is niet ont moedigd en wil zich eventu eel bij de groep aansluiten. Voor meer informatie: www.culinairgildezeeland.nl Het Culinair Gilde Zeeland heeft een eigen onderkomen aan het Meulwegje 3 in Hein- kenszand. Daar komen maan delijks 18 verschillende groepen bijeen. Er zijn 170 leden. "Som mige groepen kunnen nieuwe leden gebruiken", zegt voorzit ter Hans Everaars. "Iedereen mag zich bij ons aan sluiten. Wel kookt een belang stellende drie keer op proef mee. Om te kijken of het weder zijds klikt. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand niet bij ons kan komen", weet Eve raars. "Wij zijn in 1988 het Zeeuwse gilde begonnen met een groep je mannen dat wilde koken op niveau. En omdat in de over koepelende club vroeger geen vrouwen mochten meedoen. Daar wilden we vanaf. Vooral omdat vrouwen zich spontaan aanmelden. Persoonlijk vind ik vrouwen erbij gezellig. Tegen woordig zijn de dames ook ac tief bij de meeste andere afde lingen", weet de voorzitter. Met z'n allen een menu bereiden.foto izaak verkeste De club in Heinkenszand heeft leden uit onder andere Goes, Middelburg en Vlissingen en maakt deel uit van de vereni ging Cuisine Culinair Neder land. De Zeeuwen vieren dit jaar de 20ste verjaardag van hun afdeling. In oktober is er op een zaterdag open dag. Meer infor matie hierover komt binnen kort op de website. "Bij ons maken de mensen met eenvoudige ingrediënten iets moois. Het is niet te vergelijken met een culinaire opleiding. Het blijft een gilde", legt Eve raars uit. Penningmeester Elma van Winsen vult hem aan: "De mensen denken wel eens dat ze bij ons kookles krijgen. Dat is niet zo", vindt ze. Samen met 2 anderen leden maakt Everaars de maand- menu's voor de gehele afdeling. In boeken en tijdschriften zoe ken ze naar gerechten die pas sen bij groepen van ongeveer 12 personen. Ze kijken naar het seizoen en geven de voorkeur aan streekproducten.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2007 | | pagina 7