Walcheren 'Passie is noodzakelijk voor een goede kok' Beachvolley in verhuur Stoffen en koffie rocken Alles over wonen. Uit het Zakenhart van... Vol en romig Bruine Pater De Peelander in Kamperland brengt EKO-bier op de markt rawMiMiniPe Faam Woensdag 18 juli 2007 - Pagina 47 f pertje, Blonde Pater of Rooie Kêêze. Per 1 juni is het eerste spelt- bièr van Nederland met een EKO- keurmerk op de markt. Gebrouwen door Fré Buijze van De Peelander. Buijze: "Spelt werd al in de bronstijd gebruikt en is rijk aan vitaminen en mineralen, die niet in tarwe of gerst wor den aangetroffen. Een Koren schoof, dat is de naam van het nieuwe bier, is dus niet alleen lekker, maar ook nog superge- zond." Buijze gebruikt voor al zijn bieren alleen grondstoffen van Noord- Beveland. "Het brouwgerst op het eiland is van zeer hoge kwaliteit, dat komt door de bijzondere lig ging aan de zee." Om een maximale kwaliteit te waarborgen werken De Pee lander en telers samen in de telersgroep. Het contract, dat ze afsloten: 'Keurmerk Keten Kwaliteit Bier' staat voor mi lieuvriendelijk en duurzaam. Een van de bieren van De Halve Maan is 'Zeeuwsche Witte', een typisch taiwe bier. Dit eiwitrijke graan geeft het bier een volle en romige smaak. Het kruidige karakter wordt gevormd door toevoe ging van curapao en korian der. Het is een bier van hoge gis- r ting. Het al genoemde Schoenlappertje van de Scheldebrouwerij is het eni ge echte Nederlandse fruit- bier van vijf procent. Am bachtelijk gebrouwen met Zeeuwse zwarte bessen uit de Zak van Zuid-Beveland. In deze streek wordt 75% van de zwarte bessen in Ne derland geteeld, een geurige blauw-zwarte bes, die van oudsher 'Schoenlappertje' wordt genoemd. Het bier heeft een opvallend helrode kleur. door ine bloemen KAMPERLAND - "Schat, heb je het bier al klaar?" In vroe ger tijden kon dat een vraag van de heer des huizes zijn. Bier brouwen was één van de taken van de huisvrouw. Naast brood bakken en was sen, brouwde zij voor het ge zin een stevig potje bier. In sommige Scandinavische streken komt dit gebruik nog voor. De vrouwen ge bruikten gerst, tarwe en spelt En volgens overleve ring geen gist, maar mense lijk speeksel. Wie een Bruine Pater van De Peelander drinkt, zet een go dendrank aan de lippen. Het bier is gezegend door een priester van een kerkje, gele gen aan de pelgrimsroute naar Santiago di Compostela. Heerlijk Zeeuws bier thuis, want zo ging dat vroeger, en daarna de aardappels schil len." Op zijn negentiende staat Van Wezel achtereenvolgens in Rotterdam, Den Haag en Am sterdam te koken. In het Kuhr- haus in Scheveningen en het Kasteel in Wassenaar ontwik kelt hij zich daarna verder. "En ik ben twee keer de wereld rondgevaren met de Holland-Amerika lijn, dat was een geweldige tijd." Chefkok Teruggekeerd in Nederland gaat Van Wezel werken als chef kok Voedingsdienst in Gronin gen. Maar ook hier gaat hij weer weg en begint een eigen restau rant in de Bieschbos. "Ie zou denken, blijf daar even, maar Hulst trok. Daar ben ik een res taurant begonnen, een zalen complex en een cateringcen trum." In 2002 was het weer tijd voor iets nieuws en Van Wezel startte met promotiewerk. "Ie dere week internationale kook demonstraties geven, is leuk, ik ben een kok in hart en nieren en ik ken het spelletje. Zeker in de klassieke keuken." Hij vervolgt: "Ik ben geschoold in de klassie ke keuken, dat was vroeger niet anders, he? Nu zie je duidelijk een verschuiving in het eetpa troon, daar ga ik in mee. Vroe ger zag je nog wel eens orgaan vlees op de menukaart, dat kom je haast niet meer tegen." Adviseren De persoonlijke contacten zijn erg belangrijk voor de kok. "Na tuurlijk. Mensen vragen vaak om advies om het even anders te maken en ik kan bijna overal antwoord op geven. Ja, ik heb ook in het onderwijs gezeten, bij het ROC ben ik een tijd voorzit ter geweest van de examen commissie koken en bediening. Maar nog even terugkomen op* die gerechten. Soms, bij de mo derne keuken, moet ik ook wel eens nadenken. Ook al heb ik duizend kookboeken in m'n kast." Henriëtte Swartjes is vaak op het strand te vinden. door bo van scheyen ZOUTELANDE - Henriëtte Swartjes uit Biggekerke is voor zichzelf begonnen. Een bijzonder bedrijfje. Ze verhuurt beachvolleybal- velden aan bedrijven en particulieren. Dertig velden kan ze leveren, voor een groot evenement of een kleine groepsactiviteit. Voor alles kan gezorgd wor den, van scorebordjes tot palmbomen en de volledige organisatie er omheen. Henriëtte heeft haar vaste standplaats bij strandpavil joen De Branding, maar op locatie is natuurlijk ook mo gelijk. Meer info: www.be- achvolley-zoutelande.nl. Twee winkels ineen, foto: bo van scheven door bo van scheyen MIDDELBURG - Op num mer 50 van Achter de Hout tuinen in Middelburg vind je twee bijzondere winkels ineen. Honey Pie waar je, op het gemak in een kleur rijk interieur, van een heer lijke Bagel en een potje kof fie of thee kunt genieten. En ernaast zit Rok 'n Rol waar een leuke trendy stof ge vonden kan worden voor een nieuwe naaicreatie. Bij zonder is de gigantische kniptafel waar alvast het patroon geknipt kan wor den. Meer informatie is te vinden op: www.rokenrol.eu en www.honeypie.eu. VLISSINGEN - De kok van AH in Vlissingen, Theo van Wezel, staat drie keer per week met plezier interna tionaal te koken en te advi seren. Een gemoedelijke kok, met een onmiskenbare passie voor koken. Voor hem is de dag geslaagd als alle hapjes op zijn en het publiek genoten heeft. Kok Van Wezel werkt sinds zijn veertiende. Liefde voor het vak is hem met de paplepel ingego ten. Grijnzend: "Nou, eigenlijk sta ik al vanaf m'n achtste jaar in de keuken. Eerst als afwasser Brouwer Fré Buijze van De Peelander. foto: ine bloemen In de Middeleeuwen was het heel gewoon om bier te drin ken. Gezuiverd drinkwater be stond toen nog niet, dus het alternatief was bier. Voor mannen, vrouwen èn kinde ren. De huidige gezondheids campagnes om maximaal twee of drie glazen te drinken waren niet in zwang. Integen deel: de overheid verdiende er goed aan! De monniken hebben - ook om den brode - een lange tra ditie van bier brouwen. Elke abdij heeft wel zijn eigen bier. Het ambacht trekt tegenwoor dig amateurs aan, maar even zeer professionele brouwerij en. In Zeeland zijn er vier. Te weten De Halve Maan in Hulst, de Scheldebrouwerij in 's Gravenpolder, De Peelan der in Kamperland en tenslot te Emelisse in Kamperland. Het aardige van al die bieren is, dat ze behalve een heerlijke smaak, ook allen aparte na men hebben. Wat te denken van een Lazarus of Zondebok, Grof Geschut of 't Schoenlap- De winnende families, foto: pr VLISSINGEN - De familie Brasser won de tuinset en de familie Jasperse won de gas- barbecue met de prijsvraag die was georganiseerd ter gelegenheid van de opening van de RaboWOONshop.in Vlissingen en Middelburg, afgelopen mei. Sinds de opening is de shop een druk bezocht punt voor mensen op zoek naar advies over wo nen, interieur, tuin of zelfs verhuizingen. Iedereen kan er terecht met allerlei soor ten woonwagen. De shop organiseert elke maand een thema- en informatie avond. In Middelburg is op 21 augustus een infoavond over reizen naar Zuid-Afrika met aansluitend een wijn proeverij. Opgeven via 0118- 428002 of0118-428003.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2007 | | pagina 47