Walcheren
'Passie is noodzakelijk
voor een goede kok'
Beachvolley in verhuur
Stoffen en koffie rocken
Alles over wonen.
Uit het Zakenhart van...
Vol en romig
Bruine Pater
De Peelander in Kamperland brengt EKO-bier op de markt
rawMiMiniPe Faam
Woensdag 18 juli 2007 - Pagina 47 f
pertje, Blonde Pater of Rooie
Kêêze.
Per 1 juni is het eerste spelt-
bièr van Nederland met een
EKO- keurmerk op de markt.
Gebrouwen door Fré Buijze
van De Peelander.
Buijze: "Spelt werd al in de
bronstijd gebruikt en is rijk
aan vitaminen en mineralen,
die niet in tarwe of gerst wor
den aangetroffen. Een Koren
schoof, dat is de naam van het
nieuwe bier, is dus niet alleen
lekker, maar ook nog superge-
zond."
Buijze gebruikt voor al zijn
bieren alleen grondstoffen
van Noord- Beveland.
"Het brouwgerst op het eiland
is van zeer hoge kwaliteit, dat
komt door de bijzondere lig
ging aan de zee."
Om een maximale kwaliteit te
waarborgen werken De Pee
lander en telers samen in de
telersgroep. Het contract, dat
ze afsloten: 'Keurmerk Keten
Kwaliteit Bier' staat voor mi
lieuvriendelijk en duurzaam.
Een van de bieren van De
Halve Maan is 'Zeeuwsche
Witte', een typisch taiwe
bier.
Dit eiwitrijke graan geeft het
bier een volle en romige
smaak. Het kruidige karakter
wordt gevormd door toevoe
ging van curapao en korian
der.
Het is een bier van hoge gis- r
ting. Het al genoemde
Schoenlappertje van de
Scheldebrouwerij is het eni
ge echte Nederlandse fruit-
bier van vijf procent. Am
bachtelijk gebrouwen met
Zeeuwse zwarte bessen uit
de Zak van Zuid-Beveland.
In deze streek wordt 75%
van de zwarte bessen in Ne
derland geteeld, een geurige
blauw-zwarte bes, die van
oudsher 'Schoenlappertje'
wordt genoemd. Het bier
heeft een opvallend helrode
kleur.
door ine bloemen
KAMPERLAND - "Schat, heb
je het bier al klaar?" In vroe
ger tijden kon dat een vraag
van de heer des huizes zijn.
Bier brouwen was één van
de taken van de huisvrouw.
Naast brood bakken en was
sen, brouwde zij voor het ge
zin een stevig potje bier. In
sommige Scandinavische
streken komt dit gebruik
nog voor. De vrouwen ge
bruikten gerst, tarwe en
spelt En volgens overleve
ring geen gist, maar mense
lijk speeksel.
Wie een Bruine Pater van De
Peelander drinkt, zet een go
dendrank aan de lippen. Het
bier is gezegend door een
priester van een kerkje, gele
gen aan de pelgrimsroute
naar Santiago di Compostela.
Heerlijk Zeeuws bier
thuis, want zo ging dat vroeger,
en daarna de aardappels schil
len." Op zijn negentiende staat
Van Wezel achtereenvolgens in
Rotterdam, Den Haag en Am
sterdam te koken. In het Kuhr-
haus in Scheveningen en het
Kasteel in Wassenaar ontwik
kelt hij zich daarna verder. "En
ik ben twee keer de wereld
rondgevaren met de
Holland-Amerika lijn, dat was
een geweldige tijd."
Chefkok
Teruggekeerd in Nederland
gaat Van Wezel werken als chef
kok Voedingsdienst in Gronin
gen. Maar ook hier gaat hij weer
weg en begint een eigen restau
rant in de Bieschbos. "Ie zou
denken, blijf daar even, maar
Hulst trok. Daar ben ik een res
taurant begonnen, een zalen
complex en een cateringcen
trum." In 2002 was het weer tijd
voor iets nieuws en Van Wezel
startte met promotiewerk. "Ie
dere week internationale kook
demonstraties geven, is leuk, ik
ben een kok in hart en nieren en
ik ken het spelletje. Zeker in de
klassieke keuken." Hij vervolgt:
"Ik ben geschoold in de klassie
ke keuken, dat was vroeger niet
anders, he? Nu zie je duidelijk
een verschuiving in het eetpa
troon, daar ga ik in mee. Vroe
ger zag je nog wel eens orgaan
vlees op de menukaart, dat kom
je haast niet meer tegen."
Adviseren
De persoonlijke contacten zijn
erg belangrijk voor de kok. "Na
tuurlijk. Mensen vragen vaak
om advies om het even anders
te maken en ik kan bijna overal
antwoord op geven. Ja, ik heb
ook in het onderwijs gezeten, bij
het ROC ben ik een tijd voorzit
ter geweest van de examen
commissie koken en bediening.
Maar nog even terugkomen op*
die gerechten. Soms, bij de mo
derne keuken, moet ik ook wel
eens nadenken. Ook al heb ik
duizend kookboeken in m'n
kast."
Henriëtte Swartjes is vaak op het strand te vinden.
door bo van scheyen
ZOUTELANDE - Henriëtte
Swartjes uit Biggekerke is
voor zichzelf begonnen.
Een bijzonder bedrijfje. Ze
verhuurt beachvolleybal-
velden aan bedrijven en
particulieren. Dertig velden
kan ze leveren, voor een
groot evenement of een
kleine groepsactiviteit.
Voor alles kan gezorgd wor
den, van scorebordjes tot
palmbomen en de volledige
organisatie er omheen.
Henriëtte heeft haar vaste
standplaats bij strandpavil
joen De Branding, maar op
locatie is natuurlijk ook mo
gelijk. Meer info: www.be-
achvolley-zoutelande.nl.
Twee winkels ineen, foto: bo van scheven
door bo van scheyen
MIDDELBURG - Op num
mer 50 van Achter de Hout
tuinen in Middelburg vind
je twee bijzondere winkels
ineen. Honey Pie waar je,
op het gemak in een kleur
rijk interieur, van een heer
lijke Bagel en een potje kof
fie of thee kunt genieten. En
ernaast zit Rok 'n Rol waar
een leuke trendy stof ge
vonden kan worden voor
een nieuwe naaicreatie. Bij
zonder is de gigantische
kniptafel waar alvast het
patroon geknipt kan wor
den. Meer informatie is te
vinden op:
www.rokenrol.eu en
www.honeypie.eu.
VLISSINGEN - De kok van
AH in Vlissingen, Theo van
Wezel, staat drie keer per
week met plezier interna
tionaal te koken en te advi
seren. Een gemoedelijke
kok, met een onmiskenbare
passie voor koken. Voor
hem is de dag geslaagd als
alle hapjes op zijn en het
publiek genoten heeft.
Kok Van Wezel werkt sinds zijn
veertiende. Liefde voor het vak
is hem met de paplepel ingego
ten. Grijnzend: "Nou, eigenlijk
sta ik al vanaf m'n achtste jaar in
de keuken. Eerst als afwasser
Brouwer Fré Buijze van De Peelander. foto: ine bloemen
In de Middeleeuwen was het
heel gewoon om bier te drin
ken. Gezuiverd drinkwater be
stond toen nog niet, dus het
alternatief was bier. Voor
mannen, vrouwen èn kinde
ren. De huidige gezondheids
campagnes om maximaal
twee of drie glazen te drinken
waren niet in zwang. Integen
deel: de overheid verdiende er
goed aan!
De monniken hebben - ook
om den brode - een lange tra
ditie van bier brouwen. Elke
abdij heeft wel zijn eigen bier.
Het ambacht trekt tegenwoor
dig amateurs aan, maar even
zeer professionele brouwerij
en. In Zeeland zijn er vier. Te
weten De Halve Maan in
Hulst, de Scheldebrouwerij in
's Gravenpolder, De Peelan
der in Kamperland en tenslot
te Emelisse in Kamperland.
Het aardige van al die bieren
is, dat ze behalve een heerlijke
smaak, ook allen aparte na
men hebben. Wat te denken
van een Lazarus of Zondebok,
Grof Geschut of 't Schoenlap-
De winnende families, foto: pr
VLISSINGEN - De familie
Brasser won de tuinset en de
familie Jasperse won de gas-
barbecue met de prijsvraag
die was georganiseerd ter
gelegenheid van de opening
van de RaboWOONshop.in
Vlissingen en Middelburg,
afgelopen mei. Sinds de
opening is de shop een druk
bezocht punt voor mensen
op zoek naar advies over wo
nen, interieur, tuin of zelfs
verhuizingen. Iedereen kan
er terecht met allerlei soor
ten woonwagen. De shop
organiseert elke maand een
thema- en informatie
avond. In Middelburg is op
21 augustus een infoavond
over reizen naar Zuid-Afrika
met aansluitend een wijn
proeverij. Opgeven via 0118-
428002 of0118-428003.