Anoniem meer kans
Hoe ijs de wereld veroverde
Vers uit eigen tuin
Het ambacht telt weer
dé Weekkrant
De Faam
Woensdag 18 juli 2007 - Pagina 44
De ijsbereiders kwamen in 1920 vanuit Italië naar ons
land. De laatste groep kwam in de jaren zestig als gastar
beider naar Nederland. Een deel is teruggekeerd; anderen
zijn gebleven, voornamelijk als pizzabakkers, restaurant
houders en ijsbereider.
De Italianen brachten de kunst
van het smakelijke ijs naar Ne
derland, maar ook naar alle an
dere Europese landen en Ame
rika. Het geheim van het con
sumptie-ijs is in de 13e eeuw
door Marco Polo meegebracht
uit China. Er werd echter niet
veel mee gedaan. Pas in de 16e
eeuw waaide het recept van de
Arabische hofkeukens over naar
Sicilië, waar de Arabieren grote
invloed hadden. Via verschil
lende koningshuizen en een
verdere ontwikkeling van de re
ceptuur komen we terecht bij
het hedendaagse ijs.
Tot op de dag van vandaag wor
den in geheel Europa de oudste
ijsrecepten toegeschreven aan
Italië en voornamelijk aan de
provincie Belluno ten noorden
van Venetië.
In de steden is het een onbekend fenomeen, maar zodra de
omgeving wat landelijker wordt, tref je ze overal langs de weg
aan: de kastjes of tafeltjes met fruit, bloemen, potjes honing
e.d. die meegenomen kunnen worden nadat het geld in een
soort spaarpot gedaan is. En dat allemaal op basis van goed
vertrouwen, want van enig toezicht is geen sprake.
Het gaat altijd om streekgebonden agrarische producten uit
eigen teelt die worden aangeboden langs de weg, maar wel
nog op het eigen terrein. Een geïmproviseerd bord moet de
voorbijganger wijzen op de aantrekkelijke en vaak zeer goed
kope producten, die ook nog eens heel vers zijn. En het heeft
onmiskenbaar ook toeristische waarde.
Veelal wordt deze huis- of bermverkoop gedoogd of is het op
provinciaal niveau geregeld.
'Wat we aan vakmensen no
dig hebben, wordt niet door
het onderwijs geleverd', is
de veel gehoorde klacht van
de werkgevers. 'We houden
niet van boeken en zijn lie
ver met iets bezig is het ge
luid van veei jongeren op
het vmbo. Hans de Boer, de
voormalige 'baas' van de
Taskforce jeugdwerkloos
heid, kan heel goed een en
een optellen, want hij komt
- samen met hei Platform
Bèta Techniek met het
plan om voor die groep jon
geren hei onderwijs anders
in te richten, meer op de
praktijk afgestemd.
Tien scholen gaan aan het expe
riment deelnemen. Er komen
aparte praktijkklassen met on
geveer vijftig leerlingen die ook
nog eens 'geadopteerd' worden
door een werkgever en ze krij
gen een leermeester.
Het aantal theorievakken wordt
daarbij maximaal beperkt,
waardoor men denkt twee vlie
gen in een klap te vangen: min
der schooluitval en de instroom
van meer ambachtslieden die
beter aansluiten bij de grote be
hoefte van de bedrijven.
Riccardo Talamim bereid dagelijks vers in zijn IJssalon aan de Marktstraat in Enschede.
FOTO: MARC VAN HECK
IJs is een lekkernij, vooral op een warme dag; je waant je met
zo'n heerlijke hoorn al snel aan de Cöte d'Azur. IJs is niet voor
niets de onovertroffen afsluiting van menig voortreffelijk diner.
Maar een eerste levensbehoefte is het niet. Tenminste niet
voor ons als consument.
Dat ligt duidelijk anders voor Riccardo Talamini, de trotse ei
genaar van de gelijknamige Italiaanse ijssalon in het centrum
van Enschede. Voor de kleinzoon van de Italiaanse ijsbereider,
die in de jaren dertig naar Nederland kwam, is het maken van
ijs zijn levenswerk. Hij is er van de vroege ochtend tot de late
avond mee bezig. Althans in de zomermaanden; 's winters rust
hij met zijn familie uit in het dorp in Italiaanse Dolomieten waar
zijn roots liggen en waar de meeste ijsbereiders vandaan ko
men. En hij bezoekt de Italiaanse vakbeuizen. 's Zomers is dat
anders. Dagelijks maakt hij vers ijs en gebruikt daarvoor na-
helpt om allochtone werk
zoekenden een eerlijke kans
te bieden. Maar slechts 29
procent van de werkgevers
denkt het hulpmiddel ook
zelf nodig te hebben.
Minister Ter Horst van Bin
nenlandse Zaken overweegt
het anoniem solliciteren bij
de Rijksoverheid in te voe
ren.
tuurlijke producten. "Het gaat om de smaak en die is steeds
weer anders met verse producten," legt hij uit. "We bedenken
ook nieuwe smaken en als die aanslaan, kunnen collega's ze
ook gebruiken." Talamini is voorzitter van ITAL Puro Gelato Ita-
liano, ofwel de Vereniging van Italiaanse ijsbereiders in Neder
land. ITAL (www.ital.nl) is een onafhankelijke vereniging die
al 35 jaar bestaat en met een keurmerk ook de kwaliteit be
waakt.
Overigens zijn het niet alleen Italianen die voortreffelijk ijs ma
ken. Dat blijkt uit de gigantische ledenlijst van de Vereniging
van Meesterijsbereiders te vinden onder www.lcecream-
world.info.
Wie belangstelling heeft om het vak van ijsbereider te leren
kan eens een kijkje nemen op www.ijscentrum.nl.
reau Manpower is een expe
riment gestart met anoniem
solliciteren. Bij het aanbie
den van kandidaten aan be
drijven worden alleen nog
feitelijke mededelingen en
ervaring genoemd en niet
meer de naam van de kandi
daat. Werkgevers zijn overi
gens nogal sceptisch. Vier op
de tien werkgevers geloven
dat anoniem solliciteren
ders zoals de toenmalige
burgemeester van Nijmegen
en thans minister Ter Horst
en Hans de Boer van de - in
middels opgeheven - Task
force Jeugdwerkloosheid. De
Boer denkt dat allochtone
jongeren zo een eerlijker
kans krijgen op de
arbeidsmarkt.
Uitzend-
v- bu
Allochtonen maken meer
kans op een uitnodiging
voor een sollicitatiegesprek
als hun afkomst niet be
kend is. Dat is onder meer
vastgesteld na een proef in
Nijmegen.
Toch blijven de meningen j
over deze aanpak ver-
deeld; er zijn voorstan-
Het platteland krijgt tot andere woorden: een mooier, kunnen we voorlopig uit de
2013 te maken met een uit- vitaler en leefbaarder platte- voeten," aldus een opgeto-
gebreid ontwikkelingspro- land, dat gericht is verster- gen minister Verburg van
gramma waarmee een goed king van de concurrentie- Landbouw, Natuur en Voed-
evenwicht moet ontstaan kracht van land- en bosbouw seikwaliteit (LNV).
tussen de kwaliteit van na- en verbetering van natuur, Er komen vooralsnog vieretv
tuur en landschap en het ge- milieu en leefbaarheid. twintig concrete projecten in
bruik daarvan ten behoeve De Europese Commissie de sfeer van de modemise-
van land- en bosbouw, we- steunt de plannen voluit met ring van landbouwbedrijven
nen, recreatie, gezondheid en een subsidie van 2 miljard eu- (bijvoorbeeld door jonge boe
persoonlijk welbevinden. Met ro over zeven jaar. "Hiermee ren of milieu-investeringen},
steun aan kleine ondememitv
gen, ondersteunen van toe
ristische activiteiten in het
platteland, dorpsvemieu-
j 1 verbeteren van het cul-
tureel en landelijk erfgoed ag-
;,e v schapsbeheer, verdroj^ngbe-
strijding, en ondersteuning
van lokale Leader -groepen
"i Vi rilf en samenwerkingsprojecten.