Anoniem meer kans Hoe ijs de wereld veroverde Vers uit eigen tuin Het ambacht telt weer dé Weekkrant De Faam Woensdag 18 juli 2007 - Pagina 44 De ijsbereiders kwamen in 1920 vanuit Italië naar ons land. De laatste groep kwam in de jaren zestig als gastar beider naar Nederland. Een deel is teruggekeerd; anderen zijn gebleven, voornamelijk als pizzabakkers, restaurant houders en ijsbereider. De Italianen brachten de kunst van het smakelijke ijs naar Ne derland, maar ook naar alle an dere Europese landen en Ame rika. Het geheim van het con sumptie-ijs is in de 13e eeuw door Marco Polo meegebracht uit China. Er werd echter niet veel mee gedaan. Pas in de 16e eeuw waaide het recept van de Arabische hofkeukens over naar Sicilië, waar de Arabieren grote invloed hadden. Via verschil lende koningshuizen en een verdere ontwikkeling van de re ceptuur komen we terecht bij het hedendaagse ijs. Tot op de dag van vandaag wor den in geheel Europa de oudste ijsrecepten toegeschreven aan Italië en voornamelijk aan de provincie Belluno ten noorden van Venetië. In de steden is het een onbekend fenomeen, maar zodra de omgeving wat landelijker wordt, tref je ze overal langs de weg aan: de kastjes of tafeltjes met fruit, bloemen, potjes honing e.d. die meegenomen kunnen worden nadat het geld in een soort spaarpot gedaan is. En dat allemaal op basis van goed vertrouwen, want van enig toezicht is geen sprake. Het gaat altijd om streekgebonden agrarische producten uit eigen teelt die worden aangeboden langs de weg, maar wel nog op het eigen terrein. Een geïmproviseerd bord moet de voorbijganger wijzen op de aantrekkelijke en vaak zeer goed kope producten, die ook nog eens heel vers zijn. En het heeft onmiskenbaar ook toeristische waarde. Veelal wordt deze huis- of bermverkoop gedoogd of is het op provinciaal niveau geregeld. 'Wat we aan vakmensen no dig hebben, wordt niet door het onderwijs geleverd', is de veel gehoorde klacht van de werkgevers. 'We houden niet van boeken en zijn lie ver met iets bezig is het ge luid van veei jongeren op het vmbo. Hans de Boer, de voormalige 'baas' van de Taskforce jeugdwerkloos heid, kan heel goed een en een optellen, want hij komt - samen met hei Platform Bèta Techniek met het plan om voor die groep jon geren hei onderwijs anders in te richten, meer op de praktijk afgestemd. Tien scholen gaan aan het expe riment deelnemen. Er komen aparte praktijkklassen met on geveer vijftig leerlingen die ook nog eens 'geadopteerd' worden door een werkgever en ze krij gen een leermeester. Het aantal theorievakken wordt daarbij maximaal beperkt, waardoor men denkt twee vlie gen in een klap te vangen: min der schooluitval en de instroom van meer ambachtslieden die beter aansluiten bij de grote be hoefte van de bedrijven. Riccardo Talamim bereid dagelijks vers in zijn IJssalon aan de Marktstraat in Enschede. FOTO: MARC VAN HECK IJs is een lekkernij, vooral op een warme dag; je waant je met zo'n heerlijke hoorn al snel aan de Cöte d'Azur. IJs is niet voor niets de onovertroffen afsluiting van menig voortreffelijk diner. Maar een eerste levensbehoefte is het niet. Tenminste niet voor ons als consument. Dat ligt duidelijk anders voor Riccardo Talamini, de trotse ei genaar van de gelijknamige Italiaanse ijssalon in het centrum van Enschede. Voor de kleinzoon van de Italiaanse ijsbereider, die in de jaren dertig naar Nederland kwam, is het maken van ijs zijn levenswerk. Hij is er van de vroege ochtend tot de late avond mee bezig. Althans in de zomermaanden; 's winters rust hij met zijn familie uit in het dorp in Italiaanse Dolomieten waar zijn roots liggen en waar de meeste ijsbereiders vandaan ko men. En hij bezoekt de Italiaanse vakbeuizen. 's Zomers is dat anders. Dagelijks maakt hij vers ijs en gebruikt daarvoor na- helpt om allochtone werk zoekenden een eerlijke kans te bieden. Maar slechts 29 procent van de werkgevers denkt het hulpmiddel ook zelf nodig te hebben. Minister Ter Horst van Bin nenlandse Zaken overweegt het anoniem solliciteren bij de Rijksoverheid in te voe ren. tuurlijke producten. "Het gaat om de smaak en die is steeds weer anders met verse producten," legt hij uit. "We bedenken ook nieuwe smaken en als die aanslaan, kunnen collega's ze ook gebruiken." Talamini is voorzitter van ITAL Puro Gelato Ita- liano, ofwel de Vereniging van Italiaanse ijsbereiders in Neder land. ITAL (www.ital.nl) is een onafhankelijke vereniging die al 35 jaar bestaat en met een keurmerk ook de kwaliteit be waakt. Overigens zijn het niet alleen Italianen die voortreffelijk ijs ma ken. Dat blijkt uit de gigantische ledenlijst van de Vereniging van Meesterijsbereiders te vinden onder www.lcecream- world.info. Wie belangstelling heeft om het vak van ijsbereider te leren kan eens een kijkje nemen op www.ijscentrum.nl. reau Manpower is een expe riment gestart met anoniem solliciteren. Bij het aanbie den van kandidaten aan be drijven worden alleen nog feitelijke mededelingen en ervaring genoemd en niet meer de naam van de kandi daat. Werkgevers zijn overi gens nogal sceptisch. Vier op de tien werkgevers geloven dat anoniem solliciteren ders zoals de toenmalige burgemeester van Nijmegen en thans minister Ter Horst en Hans de Boer van de - in middels opgeheven - Task force Jeugdwerkloosheid. De Boer denkt dat allochtone jongeren zo een eerlijker kans krijgen op de arbeidsmarkt. Uitzend- v- bu Allochtonen maken meer kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek als hun afkomst niet be kend is. Dat is onder meer vastgesteld na een proef in Nijmegen. Toch blijven de meningen j over deze aanpak ver- deeld; er zijn voorstan- Het platteland krijgt tot andere woorden: een mooier, kunnen we voorlopig uit de 2013 te maken met een uit- vitaler en leefbaarder platte- voeten," aldus een opgeto- gebreid ontwikkelingspro- land, dat gericht is verster- gen minister Verburg van gramma waarmee een goed king van de concurrentie- Landbouw, Natuur en Voed- evenwicht moet ontstaan kracht van land- en bosbouw seikwaliteit (LNV). tussen de kwaliteit van na- en verbetering van natuur, Er komen vooralsnog vieretv tuur en landschap en het ge- milieu en leefbaarheid. twintig concrete projecten in bruik daarvan ten behoeve De Europese Commissie de sfeer van de modemise- van land- en bosbouw, we- steunt de plannen voluit met ring van landbouwbedrijven nen, recreatie, gezondheid en een subsidie van 2 miljard eu- (bijvoorbeeld door jonge boe persoonlijk welbevinden. Met ro over zeven jaar. "Hiermee ren of milieu-investeringen}, steun aan kleine ondememitv gen, ondersteunen van toe ristische activiteiten in het platteland, dorpsvemieu- j 1 verbeteren van het cul- tureel en landelijk erfgoed ag- ;,e v schapsbeheer, verdroj^ngbe- strijding, en ondersteuning van lokale Leader -groepen "i Vi rilf en samenwerkingsprojecten.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2007 | | pagina 44