Meer muziek, meer Middelburg
en meer Mosselen
Expositie in het Lab Expositie over de oesterputten in
Yerseke door Bill Nolten
Een mossel
wil ook wel eens wat
anders
s Mosselfestival
De mosselen van het festival
Met een enorm bezoekersaantal van een kleine 35.000
mensen van binnen en buiten Middelburg kan wel
gezegd worden dat het mosselfestival 2006 een groot
succes wasHiermee is bewezen dat het festival wel
degelijk een stadspromotend karakter draagten het
bezig is uit te groeien tot een volwaardig stadsfeest Dit
jaar gaat het succes van 2006 overtroffen worden met
een evenement wat nog lang in het geheugen van de
bezoeker zal staan.
Pagina 3
Volgende week is het weer
zover. Op 26, 27 en 28 juli
2007 zullen de Vlasmarkt en
het Koorkerkplein weer in
het teken staan van het
Mosselfestival. Ook is het
festival dit jaar te vinden op
het Damplein. De horeca
ondernemers op de hiervoor
omschreven locaties zullen u
laten genieten van zeer veel
verschillende mossel- en
andere zeevruchtengerech
ten. Ook kunt u aanschuiven
op het terras en genieten van
de artistieke bijdragen welke
door straat- en amateur
artiesten ten toon worden
gesteld. Jong en oud, lokaal of
niet lokaal, iedereen is wel
kom en zal genieten op de
Middelburgse Mosselfeesten
2007!
Het Middelburgse
Mosselfestival kan beschre
ven worden als een
Bourgondisch feest. Een feest
waar de bezoekers lekker
kunnen genieten van mosse
len, een smakelijk biertje of
wijntje en volop muziek en
entertainment vanuit alle
hoeken. Dit alles tegen een
achtergrond van een zomers
en historisch Middelburg. Wie
wil er nou niet lekker op het
terras zitten en genieten van
deze heerlijkheden?
Niet alleen om de mosselen
en de terrassen is Middelburg
het laatste weekend van juli
de moeite waard om te
bezoeken. Binnenin deze
krant is te lezen dat er op
donderdag naast de reguliere
markt ook een ambacht- en
antiekmarkt is op de
Vismarkt, op vrijdag het feest
is in de Lange Viele en op
zaterdag staan er rally-auto's
op de markt die een paar
weken later naar Peking zul
len rijden.
Niet alleen van deze inciden
tele activiteiten kunt u genie
ten. Wat dacht u van een ritje
op de paardentram, een
tochtje in de rondvaartboot
of het beklimmen van de
Lange Jan om Middelburg van
grote hoogte te kunnen bekij
ken? Redenen genoeg dus om
in het laatste weekend van
juli de binnenstad van
Middelburg te bezoeken.
Diverse attracties, muzikan
ten, straatartiesten, lekkere
mosselen, heerlijke dranken
en bruisende terrassen
maken dit weekend tot een
van de hoogtepunten van het
jaar!
De als oorsprong als histori
cus opgeleide Fotograaf Bill
Nolten is vanuit dat vak
getraind in het bestuderen en
interpreteren van feiten. Taak
van een historicus is om de
dingen zó te beschrijven dat
ze gaan leven, dat ze veras
sen en tot denken aanzetten.
Op die manier is de interesse
van Nolten ontstaan voor
fotografie. Door op een ande
re manier te kijken naar de
dingen om je heen kunnen
deze plotseling een andere
betekenis krijgen.
Een fotograaf probeert, net
als een historicus, zijn gevoel
en zijn of idee zo goed moge
lijk over te brengen op
iemand anders. Met het uit
vergroten van details, het
aanbrengen van een orde
ning of door het onderwerp
uit verschillende hoeken te
fotograferen probeert Bill
Nolten het gevoel dat hij bij
onderwerp heeft, vast te leg
gen en over te brengen.
Yerseke is al jaren het
middelpunt van de oester en
mosselhandel in Zeeland.
Hier kan je nog steeds zoge
naamde oesterputten bezoe
ken. Hierin worden oesters
en mosselen gekweekt. Deze
industrie gaat wel 140 terug.
De oude oesterputten zijn nu
helaas aan het vervallen. Als
je er door heen loopt voel je
Een Zeeuws mosselfestival
kan natuurlijk niet bestaan
zonder Zeeuwse mosselen. Al
vanaf 1860 maken de
Zeeuwse mosselen en oesters
over de gehele wereld naam
en zijn zij ook nu nog in ver
schillende recepten verkrijg
baar in doorgaans alle
restaurants van Zeeland en
ver daarbuiten.
De mosselsponsor van het
festival, Koninklijke Prins
Dingemanse bewaakt trouw
dat imago van Zeeland en
bekleedt al meer dan 125 jaar
een goede positie in de
markt.
Verse mosselen vind je haast
overal in de wereld. Maar
geen mossel is zo geliefd als
de Zeeuwse mossel. Door zijn
kernmerkende smaak, het
verblijf in de Oosterschelde
en de wijze van verwerken
die uniek is in de wereld,
heeft de Zeeuwse mossel
wereldfaam verkregen.
Prins Dingemanse herkent
hier dan ook de rol als die
van marktleider en levert
naast de Zeeuwse mosselen
en mosselen van buitenland
se origine ook een groot
assortiment aan andere
schaal- en schelpdieren zoals
verse alikruiken, oesters en
kokkels. Ook varianten hier
op zoals vers gekookt mos
selvlees, kokkelvlees, fruit de
mer en traiteur wereldmos
selen: vers mosselvlees in
internationale marinades,
worden door Prins
de kleinschaligheid en
ambachtelijkheid. Het lijkt
erop dat de natuur hier en
daar de oesterputten weer
opeist.
Met de foto's getoond in "het
Lab Middelburg" tijdens de
Mosselfeesten wil Bill Nolten
de kleinschaligheid en het
verval van deze oesterkweek
weergeven. Daarnaast komt
ook de systematische (ratio
nele) opzet van deze oester
putten aan bod.
Oesterputten in Yerseke: het
beeld van een kleinschalige,
vervallen industrie met een
lange, rijke geschiedenis.
Dingemanse geleverd.
Uiteraard moeten al deze
producten het wel waard zijn
om het predikaat van Prins
Dingemanse te dragen. Het is
dus met zekerheid te zeggen
dat u ook dit jaar tijdens het
Mosselfestival Middelburg
weer zult genieten van de
mosselen die Prins
Dingemanse en de
Middelburgse koks u serve
ren. En in het geval u het nog
niet wist; we mogen het een
koninklijke mossel noemen
want vorig jaar heeftPrins
Dingemanse het predikaat
'koninklijk' ontvangen.
Voor meer informatie over
mosselen en andere schaal-
en schelpdieren kunt u kij
ken op
www.prinsendingemanse.com
Onder dit motto geeft Het
Lab Middelburg tijdens het
Mosselfestival culinaire
workshops. U kunt kiezen
om de mossel op Spaanse,
Portugese, Italiaanse of
Franse wijze te bereiden.
De workshops duren zo'n
45 minuten, daarna heeft u
alle tijd om er samen van
te genieten. Wij zorgen
voor passende wijnen
geserveerd door vinoloog
Kees Wesseling van Savoir
Vivre.
Natuurlijk bent u ook zon
der workshop van harte
welkom in Het Lab. Onder
het genot van een
hapje en drankje
kunt u het werk
bewonderen van
beeldend kunstenaar
Tinka Leene en foto
graaf Bill Nolten.
Speciaal voor het
mosselfestival lieten
zij zich in hun schilderijen
en foto's door de mossel
en oestercultuur van
Yeserke inspireren.
De workshops worden
gegeven op vrijdag 27 juni
en zaterdag 28 juni om
12.00,13.00 17.00 en 18.00
uur. Meedoen aan een
workshop is 15,00 euro pp.
Het aantal deelnemers is
beperkt dus meld u op tijd
aan. Dit kan per email:
info@hetlabmiddelburg.nl
óf per telefoon: 0118 - 61
40 80. Het Lab Middelburg
is gesloten van 29 juni t/m
24 juli.
Het Lab Middelburg is een
besloten restaurant en vindt u
verscholen aan het Damplein
(12A) in het centrum van
Middelburg.