Meer muziek, meer Middelburg en meer Mosselen Expositie in het Lab Expositie over de oesterputten in Yerseke door Bill Nolten Een mossel wil ook wel eens wat anders s Mosselfestival De mosselen van het festival Met een enorm bezoekersaantal van een kleine 35.000 mensen van binnen en buiten Middelburg kan wel gezegd worden dat het mosselfestival 2006 een groot succes wasHiermee is bewezen dat het festival wel degelijk een stadspromotend karakter draagten het bezig is uit te groeien tot een volwaardig stadsfeest Dit jaar gaat het succes van 2006 overtroffen worden met een evenement wat nog lang in het geheugen van de bezoeker zal staan. Pagina 3 Volgende week is het weer zover. Op 26, 27 en 28 juli 2007 zullen de Vlasmarkt en het Koorkerkplein weer in het teken staan van het Mosselfestival. Ook is het festival dit jaar te vinden op het Damplein. De horeca ondernemers op de hiervoor omschreven locaties zullen u laten genieten van zeer veel verschillende mossel- en andere zeevruchtengerech ten. Ook kunt u aanschuiven op het terras en genieten van de artistieke bijdragen welke door straat- en amateur artiesten ten toon worden gesteld. Jong en oud, lokaal of niet lokaal, iedereen is wel kom en zal genieten op de Middelburgse Mosselfeesten 2007! Het Middelburgse Mosselfestival kan beschre ven worden als een Bourgondisch feest. Een feest waar de bezoekers lekker kunnen genieten van mosse len, een smakelijk biertje of wijntje en volop muziek en entertainment vanuit alle hoeken. Dit alles tegen een achtergrond van een zomers en historisch Middelburg. Wie wil er nou niet lekker op het terras zitten en genieten van deze heerlijkheden? Niet alleen om de mosselen en de terrassen is Middelburg het laatste weekend van juli de moeite waard om te bezoeken. Binnenin deze krant is te lezen dat er op donderdag naast de reguliere markt ook een ambacht- en antiekmarkt is op de Vismarkt, op vrijdag het feest is in de Lange Viele en op zaterdag staan er rally-auto's op de markt die een paar weken later naar Peking zul len rijden. Niet alleen van deze inciden tele activiteiten kunt u genie ten. Wat dacht u van een ritje op de paardentram, een tochtje in de rondvaartboot of het beklimmen van de Lange Jan om Middelburg van grote hoogte te kunnen bekij ken? Redenen genoeg dus om in het laatste weekend van juli de binnenstad van Middelburg te bezoeken. Diverse attracties, muzikan ten, straatartiesten, lekkere mosselen, heerlijke dranken en bruisende terrassen maken dit weekend tot een van de hoogtepunten van het jaar! De als oorsprong als histori cus opgeleide Fotograaf Bill Nolten is vanuit dat vak getraind in het bestuderen en interpreteren van feiten. Taak van een historicus is om de dingen zó te beschrijven dat ze gaan leven, dat ze veras sen en tot denken aanzetten. Op die manier is de interesse van Nolten ontstaan voor fotografie. Door op een ande re manier te kijken naar de dingen om je heen kunnen deze plotseling een andere betekenis krijgen. Een fotograaf probeert, net als een historicus, zijn gevoel en zijn of idee zo goed moge lijk over te brengen op iemand anders. Met het uit vergroten van details, het aanbrengen van een orde ning of door het onderwerp uit verschillende hoeken te fotograferen probeert Bill Nolten het gevoel dat hij bij onderwerp heeft, vast te leg gen en over te brengen. Yerseke is al jaren het middelpunt van de oester en mosselhandel in Zeeland. Hier kan je nog steeds zoge naamde oesterputten bezoe ken. Hierin worden oesters en mosselen gekweekt. Deze industrie gaat wel 140 terug. De oude oesterputten zijn nu helaas aan het vervallen. Als je er door heen loopt voel je Een Zeeuws mosselfestival kan natuurlijk niet bestaan zonder Zeeuwse mosselen. Al vanaf 1860 maken de Zeeuwse mosselen en oesters over de gehele wereld naam en zijn zij ook nu nog in ver schillende recepten verkrijg baar in doorgaans alle restaurants van Zeeland en ver daarbuiten. De mosselsponsor van het festival, Koninklijke Prins Dingemanse bewaakt trouw dat imago van Zeeland en bekleedt al meer dan 125 jaar een goede positie in de markt. Verse mosselen vind je haast overal in de wereld. Maar geen mossel is zo geliefd als de Zeeuwse mossel. Door zijn kernmerkende smaak, het verblijf in de Oosterschelde en de wijze van verwerken die uniek is in de wereld, heeft de Zeeuwse mossel wereldfaam verkregen. Prins Dingemanse herkent hier dan ook de rol als die van marktleider en levert naast de Zeeuwse mosselen en mosselen van buitenland se origine ook een groot assortiment aan andere schaal- en schelpdieren zoals verse alikruiken, oesters en kokkels. Ook varianten hier op zoals vers gekookt mos selvlees, kokkelvlees, fruit de mer en traiteur wereldmos selen: vers mosselvlees in internationale marinades, worden door Prins de kleinschaligheid en ambachtelijkheid. Het lijkt erop dat de natuur hier en daar de oesterputten weer opeist. Met de foto's getoond in "het Lab Middelburg" tijdens de Mosselfeesten wil Bill Nolten de kleinschaligheid en het verval van deze oesterkweek weergeven. Daarnaast komt ook de systematische (ratio nele) opzet van deze oester putten aan bod. Oesterputten in Yerseke: het beeld van een kleinschalige, vervallen industrie met een lange, rijke geschiedenis. Dingemanse geleverd. Uiteraard moeten al deze producten het wel waard zijn om het predikaat van Prins Dingemanse te dragen. Het is dus met zekerheid te zeggen dat u ook dit jaar tijdens het Mosselfestival Middelburg weer zult genieten van de mosselen die Prins Dingemanse en de Middelburgse koks u serve ren. En in het geval u het nog niet wist; we mogen het een koninklijke mossel noemen want vorig jaar heeftPrins Dingemanse het predikaat 'koninklijk' ontvangen. Voor meer informatie over mosselen en andere schaal- en schelpdieren kunt u kij ken op www.prinsendingemanse.com Onder dit motto geeft Het Lab Middelburg tijdens het Mosselfestival culinaire workshops. U kunt kiezen om de mossel op Spaanse, Portugese, Italiaanse of Franse wijze te bereiden. De workshops duren zo'n 45 minuten, daarna heeft u alle tijd om er samen van te genieten. Wij zorgen voor passende wijnen geserveerd door vinoloog Kees Wesseling van Savoir Vivre. Natuurlijk bent u ook zon der workshop van harte welkom in Het Lab. Onder het genot van een hapje en drankje kunt u het werk bewonderen van beeldend kunstenaar Tinka Leene en foto graaf Bill Nolten. Speciaal voor het mosselfestival lieten zij zich in hun schilderijen en foto's door de mossel en oestercultuur van Yeserke inspireren. De workshops worden gegeven op vrijdag 27 juni en zaterdag 28 juni om 12.00,13.00 17.00 en 18.00 uur. Meedoen aan een workshop is 15,00 euro pp. Het aantal deelnemers is beperkt dus meld u op tijd aan. Dit kan per email: info@hetlabmiddelburg.nl óf per telefoon: 0118 - 61 40 80. Het Lab Middelburg is gesloten van 29 juni t/m 24 juli. Het Lab Middelburg is een besloten restaurant en vindt u verscholen aan het Damplein (12A) in het centrum van Middelburg.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2007 | | pagina 27