Spiesjes gamba en Sint iacobsschelp
JiiL l|[|jg^ |j| Het kan verkeren in de wijnsector. In de jaren niet zo sterk te profiteren v
8
2
4
1
3
9
4
7
5
6
8
1
3
8
6
7
6
2
3
6
4
7
5
9
2
9
3
2
4
1
8
5
3
5
4
3
9
i
Weegschaal
Tumv/J3MM/siIilDe Faam
Horoscoop
www.wijnbelevenis.nl
Woensdag 8 november 2006 - Pagina 38
Ram
U bent een beetje aan het piekeren en
er komt van alles voorbij. Dat lost niets op.
Stop het, want het wordt een goede week als u
zich niet te veel terugtrekt. Voor uw nieuwe
plannen heeft u al uw energie nodig.
Stier
Het wordt een onrustige week vol on
verwachte gebeurtenissen. Ook uw gevoelens
lopen door elkaar. De ene keer bent u erg dro
merig, de andere keer nijdig. Na donderdag
wordt het rustiger.
Tweelingen
Een goede week om op een bepaald ge
bied uw schade eens in te halen. Trek er op uit!
U bent lichamelijk even niet in topconditie,
maar juist nu is het belangrijk om uw zinnen te
verzetten.
Kreeft
Mogelijk wordt u overbluft door ie
mand die erg zelfbewust overkomt. Het gaat
niet helemaal goed tussen u beiden en er kon
den wel eens wat onvriendelijke woorden val
len. Wees wat soepel en trek er eens tussenuit
om uw zinnen te verzetten.
raden indruk en dat kan anderen afschrikken.
U bent in een periode waarin u meer rust en
meer tijd voor uzelf zou willen.
Schorpioen
4*4 gr zitten deze week veel krentjes voor u
in de pap. Denk goed na wat u daarmee wilt. U
bent in uw houding wel eens dubbel. U wilt
succes hebben en daarbij ook nog eens veel
vrije tijd. U weet dat dat niet samen gaat.
l->/ Boogschutter
Lees uw financiële post zorgvuldig door.
Zakelijk gesproken is het voor u geen onaardi
ge week, maai- u laat het een en ander verslon
zen. Er zijn vernieuwingen op komst op studie-
of werkgebied.
Steenbok
4^ Blijf uit de buurt van een overspannen
boogschutter. Houd u verre van allerlei erger
nissen die steeds opnieuw voorbij komen, u
bent daarvoor niet in de stemming. U heeft uw
concentratie nodig voor een beslissing die u
moeilijk vindt.
Een vrij duur recept deze keer. Nou valt dat voor
de gamba's nog wel mee, maai' de Sint Jacobs-
schelpen, ofwel de coquilles Saint Jacques, tikken
vers behoorlijk aan. En vers zijn ze lekkerder dan
diepgevroren. Al zal niet elke vishandelaar stan
daard deze kamschelpachtige voeren.
Overigens: het verhaal gaat dat de Shellschelp
daar vandaan komt omdat de oprichter ervan,
het Londense handelshuis Samuel Co, ook in
Japanse sierschelpen handelde. De zeevrucht
dankt zijn naam aan een priester die de schelp
dieren tijdens een pelgrimstocht at. Dit recept is
eenvoudig, maar erg lekker. Een advies: de Sint
Jacobsschelpen naturel laten en slechts na het
grillen even met wat peper en zout bestrooien. De
gamba's daarentegen kunnen met behulp van
wat witte wijn en veel knoflook gemarineerd wor
den. Zelf doe ik er ook altijd een gesneden peper
tje bij. Leuk nabrandertje levert dat op.
Ingrediënten (voor vier personen): acht grote
gamba's, acht Jacobsschelpen, peper en zout, zes
tenen knoflook, wat citroensap, een eigeel, halve
liter goede olijfolie en satépennen.
Bereidingswijze:
Wrik de schelpen open met een oestermes of laat
dat de vishandelaar doen. Rijg twee gamba's (al
dan niet gemarineerd) en twee jacobsschelpen
aan een satépen. Pel de knoflook, pers de tenen
door een knijper, en meng het met het eigeel.
Beetje zout er door roeren en langzaam de olie er
bij gieten onder voortdurend kloppen. Met de
mixer mag ook. Langzaam een eetlepel citroen
sap toevoegen en klaar is de aioli. De spiesjes een
paar minuten aan beide zijden roosteren op een
grillplaat. Niet te lang anders wordt het taai!. Eten
met grof bruinbrood en de aioli. Werelds! Vooral
als er nog een lekker flesje chablis aan te pas kan
komen.
Anneke Kaiser
iV
Leeuw
U komt opnieuw in contact met een ou
de vriend(in) waarmee de vriendschap
wat bekoeld was. U weet dat uw koppigheid
daarin een rol speelde. U zou van uw kant
kunnen uitspreken dat u het jammer vindt dat
het zo gelopen is.
Maagd
Rustig aan met kritiek ook al weet u dat
u gelijk heeft. U maakt wel eens een te vastbe-
Waterman
U moet een beslissing nemen waar u
niet echt uit komt. Ga gewoon door deze week
en trek u niet te veel van alles aan. In uw om
geving is een jonger iemand die onbesuisd is.
Probeer de humor van de situatie in te zien.
Vissen
U wordt kriegel van het vele dat u
heeft te regelen. Toch is het een goede perio
de om zaken die met uw financiën te maken
hebben op orde te krijgen. Daarnaast kunt u
dan onbezorgd van uw vrije uurtjes genie
ten.
Er Is kans op een paar goede dingen en wellicht zelfs een verliefd
heid, in ieder geval een innig gesprek. Daar bent u ook wel aan toe.
Toch blijft voorzichtigheid geboden. Iets dat u ziet of leest zet u aan
het denken. Er is beweging in uw leven.
Pll77Pl ill PP» stuivertje wisselen
netelig
vraag
stuk
energie
ver
eist
water
kering
land in
Azië
metaal
water
stand
wijfjes
hond
een
stemmig
heid
T
T
sloeps
hanger
10
biljart
term
9
sprake
loos
spon
naar
omlaag
gaan
persoon
lijk vnw.
dans op
Hawaï
leger
plaats
slordige
vrouw
strand-
meer
T
1
gebalde
hand
3
damp
T
af
gelegen
soort
hond
landhuis
streek in
Frankrijk
2
rubber
soort
on
gewijde
hostie
7
rivier in
Duits
land
f
vet
gehoor
zaal
kapot
5
6
dieren
geluid
vrees
achtig
keuken
meester
dunne
mayo
naise
grond
toon
muziek
noot
veld
hospitaal
f
T
werktuig
wiskun
dig getal
oude
lengte
maat
be
waring
8
brand
stof
4
glans-
verf
Het kan verkeren in de wijnsector. In de jaren
tachtig van de vorige eeuw waren de Rieslings
uit de Elzas met afstand het meest geliefd over
de wereld. Nu zijn het met name de Rieslings
uit Duitsland die internationaal de toon zet
ten. In de jaren '80 van de vorige eeuw voerde
in Duitsland de zoete wijn nog de boventoon,
terwijl de Elzas traditioneel droge wijnen pro
duceert. Langzaam maai' zeker schakelden
steeds meer Duitse wijnboeren over op het
produceren van de nu zo gewaardeerde droge
wijnen.
Terwijl ook Oostenrijk met haar Rieslings in de
lift zit, lijken de producenten uit de Elzas nog
niet zo sterk te profiteren van de Riesling
hausse.
Vreemd genoeg komt dat mede omdat de wij
nen uit de Elzas altijd de onbetwiste top van de
wereld waren, en dit misschien nog steeds wel
zijn. De wijndrinker is namelijk veel verande
ringsgezinder géworden, en zeker ook gevoeli
ger voor trends.
De oplossing om de leidende positie terug te
winnen in de marlet hoeven de wijnproducen
ten in de Elzas dan ook niet te zoeken in de
wijn. Het is gewoon wachten tot de trend naar
nieuw en apart omslaat naar klassiek en ver
trouwd. En dan hebben de Fransen weer de
beste papieren.
1 23456789 10
Puzzelland.com