Koken van woede? Wat een onzin! dé Weekkrant De Faam Woensdag 5 april 2006 - Pagina 42 Actievoerders trotseerden de Jkou om het levend koken van kreeften aan de kaak te stéllen, foto: dennis rusbergen "Dit slaat helemaal nergens op!" roept Balth Roessingh van de Stichting Promotie Ooster- scheldekreeft. De tekst 'Wij ko ken van woede' op het span doek lijkt te slaan op Roessingh die op zijn zachtst gezegd niet gecharmeerd is van de prote stactie van Een Dier Een Vriend (EDEV). Drie actievoerder van de orga nisatie trotseerden met hun spandoek de ijzige wind om het feestje van de Stichting Promo tie Oosterscheldekreeft enigs zins te bederven. Want kreef tenliefhebbers moeten één ding beseffen, menen de actievoer ders, wie kreeft eet, eet een le vend gekookte kreeft. Roessingh vindt 'de ophef over het koken van kreeften maar onzin. "Je kunt beter bij een slachthuis gaan staan. Maar ja, gelukkig is dit een land met een vrije meningsuiting." Hans Adema is bioloog van Na- turalis uit Leiden en ook op de kreeftendag in Zierikzee aanwe zig. Het spandoek is weinig ge nuanceerd, meent hij. "Wan neer je een kreeft in kokend wa ter gooit, is hij vrijwel meteen dood." Te verduidelijking te kent hij het zenuwstelsel van de kreeft. Die wordt door het ko kend meteen uitgeschakeld. "Het gillend geluid wat je hoort is echt niet de kreeft maar lucht dat uit de kreeft ontsnapt." Vol gens de bioloog speelt aaibaar heidsfactor een rol in de ophef rond kreeft. "Want hoor je wel eens over acties tegen het le vend koken van garnalen en mosselen?" door dennis rusbergen ZIERIKZEE - De natuur laat zich niet regisseren en al ze ker niet voor een mediacir cus rond de opening van het Zeeuwse kreeftenseizoen. Terwijl de organisatie sche- k pen vollaadt met ongeduri ge journalisten, watertan dende lekkerbekken en net- werkende zakenrelaties - en niet te vergeten talloze fles sen champagne en rosé - laat een windkracht 7 de Oosterschelde afgelopen don derdag spo ken. Niet dat de/ schippers I. zich door zo'n zuchtje laten afschrikken. Nee, groen aangelo pen genodigden zijn gewoonweg niet bevorderlijk voor een culinaire promotiecampag ne. Helaas, de schepen komen de haven niet uit. Dat het tochtje in de soep loopt, betekent niet automatisch dat de promotiedag aan een einde komt. De champagneflessen gaan toch open en de boot met journalisten vaart voor de vorm tot de uitgang van de haven. Daar blijkt dat de organisatie weliswaar de natuur niet kan re gisseren maar de vangst van de eerste kreeft des te meer. Im mers kreeften komen niet ter wereld met elastiekjes rond hun scharen. Het exemplaar zat al lang en breed in een fuik die de ingehuurde kreeftenvisser nu Met veel gevoel voor show laat een visser de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen zien. foto: ellen de dreu voor het fotomoment in het wa ter van de haven laat zinken. En dus kan gedeputeerde Maria Le Roy alsnog haar plichtpleging doen. En ja hoor, onder het on ophoudelijk geklikt en gezoem van camera's komt de fuik weer naai' boven. Tada... daar is 'ie dan... de eerste kreeft van het seizoen. De hele journalistieke schare aan boord van mossel- kotter ZZ10 laat zich de ensce nering welgevallen. En waarom ook niet? De champagne vloeit rijkelijk en wanneer de kreef tenwijn van het jaar - een Rai- mat Rosado 2004 - van de kurk gaat, nippen de journalisten knikkend aan hun glas alsof ze stuk voor stuk wijnconnaisseur zijn. Het toneelspel rond de kreeft krijgt in brasserie Mari tiem een staartje. Daar laat het journaille zich fêteren op een stevig kreeftensoepje, een mooi geserveerde Oosterschelde kreeft en een smakelijk dessert. En weer die goedkeurende blik ken: hij smaakt goed dit jaar. Een Zeeuwse culinair journalist helpt even later enkele van zijn collega's uit de droom. Die kreeft die daar zo mooi gehal veerd op het bord ligt te pron ken, is geen 'Homarus' van ei gen bodem. Het is een uit Cana da ingevlogen exemplaar. De natuur laat zich immers niet re gisseren. Door de relatieve kou de gaan de kreeften op de bo dem van het Zeeuwse water maar nauwelijks aan de wandel. En dus blijven de fuiken nog angstvallig leeg. De zevenen dertig gevangen dieren zijn dan ook bij lange na niet genoeg voor het complete kreeftencir cus. Liefhebbers van het Zeeuwse, schaaldier hoeven nog niet te wanhopen. Het seizoen duurt tot juli. En voor de journa listen die het dit jaar met een Canadees moesten doen, is er volgend jaar vast en zeker weer een kreeften festijn. ledereen heeft recht op vijftien minuten beroemdheid, meende de legendarische kunstenaar Andy Warhol. De kreeft die de tw felachtige eer had als eerste van zijn soortgenoten dit seizoen uit de fuik geplukt te worden, kreeg zeker zijn portie faam. Fot grafen en cameramensen storten zich een kwartier lang gretig op het dier, niet om het te verorberen maar om het vanuit alk lei posities te vereeuwigen. En dus prijkt het inmiddels wijlen schaaldier, daags na zijn galgenmaal, triomfantelijk op verscf lende krantenpagina's, foto: dennis rusbergen

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2006 | | pagina 42