Koken van woede?
Wat een onzin!
dé Weekkrant
De Faam
Woensdag 5 april 2006 - Pagina 42
Actievoerders trotseerden de Jkou om het levend koken van
kreeften aan de kaak te stéllen, foto: dennis rusbergen
"Dit slaat helemaal nergens op!"
roept Balth Roessingh van de
Stichting Promotie Ooster-
scheldekreeft. De tekst 'Wij ko
ken van woede' op het span
doek lijkt te slaan op Roessingh
die op zijn zachtst gezegd niet
gecharmeerd is van de prote
stactie van Een Dier Een Vriend
(EDEV).
Drie actievoerder van de orga
nisatie trotseerden met hun
spandoek de ijzige wind om het
feestje van de Stichting Promo
tie Oosterscheldekreeft enigs
zins te bederven. Want kreef
tenliefhebbers moeten één ding
beseffen, menen de actievoer
ders, wie kreeft eet, eet een le
vend gekookte kreeft.
Roessingh vindt 'de ophef over
het koken van kreeften maar
onzin. "Je kunt beter bij een
slachthuis gaan staan. Maar ja,
gelukkig is dit een land met een
vrije meningsuiting."
Hans Adema is bioloog van Na-
turalis uit Leiden en ook op de
kreeftendag in Zierikzee aanwe
zig. Het spandoek is weinig ge
nuanceerd, meent hij. "Wan
neer je een kreeft in kokend wa
ter gooit, is hij vrijwel meteen
dood." Te verduidelijking te
kent hij het zenuwstelsel van de
kreeft. Die wordt door het ko
kend meteen uitgeschakeld.
"Het gillend geluid wat je hoort
is echt niet de kreeft maar lucht
dat uit de kreeft ontsnapt." Vol
gens de bioloog speelt aaibaar
heidsfactor een rol in de ophef
rond kreeft. "Want hoor je wel
eens over acties tegen het le
vend koken van garnalen en
mosselen?"
door dennis rusbergen
ZIERIKZEE - De natuur laat
zich niet regisseren en al ze
ker niet voor een mediacir
cus rond de opening van het
Zeeuwse kreeftenseizoen.
Terwijl de organisatie sche-
k pen vollaadt met ongeduri
ge journalisten, watertan
dende lekkerbekken en net-
werkende zakenrelaties - en
niet te vergeten talloze fles
sen champagne en rosé -
laat een windkracht 7
de Oosterschelde
afgelopen don
derdag spo
ken.
Niet dat de/
schippers I.
zich door
zo'n zuchtje
laten afschrikken.
Nee, groen aangelo
pen genodigden
zijn gewoonweg
niet bevorderlijk voor
een culinaire promotiecampag
ne. Helaas, de schepen komen
de haven niet uit.
Dat het tochtje in de soep loopt,
betekent niet automatisch dat
de promotiedag aan een einde
komt. De champagneflessen
gaan toch open en de boot met
journalisten vaart voor de vorm
tot de uitgang van de haven.
Daar blijkt dat de organisatie
weliswaar de natuur niet kan re
gisseren maar de vangst van de
eerste kreeft des te meer. Im
mers kreeften komen niet ter
wereld met elastiekjes rond hun
scharen. Het exemplaar zat al
lang en breed in een fuik die de
ingehuurde kreeftenvisser nu
Met veel gevoel voor show laat een visser de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen zien. foto: ellen de dreu
voor het fotomoment in het wa
ter van de haven laat zinken. En
dus kan gedeputeerde Maria Le
Roy alsnog haar plichtpleging
doen. En ja hoor, onder het on
ophoudelijk geklikt en gezoem
van camera's komt de fuik weer
naai' boven. Tada... daar is 'ie
dan... de eerste kreeft van het
seizoen. De hele journalistieke
schare aan boord van mossel-
kotter ZZ10 laat zich de ensce
nering welgevallen. En waarom
ook niet? De champagne vloeit
rijkelijk en wanneer de kreef
tenwijn van het jaar - een Rai-
mat Rosado 2004 - van de kurk
gaat, nippen de journalisten
knikkend aan hun glas alsof ze
stuk voor stuk wijnconnaisseur
zijn. Het toneelspel rond de
kreeft krijgt in brasserie Mari
tiem een staartje. Daar laat het
journaille zich fêteren op een
stevig kreeftensoepje, een mooi
geserveerde Oosterschelde
kreeft en een smakelijk dessert.
En weer die goedkeurende blik
ken: hij smaakt goed dit jaar.
Een Zeeuwse culinair journalist
helpt even later enkele van zijn
collega's uit de droom. Die
kreeft die daar zo mooi gehal
veerd op het bord ligt te pron
ken, is geen 'Homarus' van ei
gen bodem. Het is een uit Cana
da ingevlogen exemplaar. De
natuur laat zich immers niet re
gisseren. Door de relatieve kou
de gaan de kreeften op de bo
dem van het Zeeuwse water
maar nauwelijks aan de wandel.
En dus blijven de fuiken nog
angstvallig leeg. De zevenen
dertig gevangen dieren zijn dan
ook bij lange na niet genoeg
voor het complete kreeftencir
cus. Liefhebbers van het
Zeeuwse, schaaldier hoeven nog
niet te wanhopen. Het seizoen
duurt tot juli. En voor de journa
listen die het dit jaar met een
Canadees moesten doen, is er
volgend jaar vast en zeker weer
een kreeften festijn.
ledereen heeft recht op vijftien minuten beroemdheid, meende de legendarische kunstenaar Andy Warhol. De kreeft die de tw
felachtige eer had als eerste van zijn soortgenoten dit seizoen uit de fuik geplukt te worden, kreeg zeker zijn portie faam. Fot
grafen en cameramensen storten zich een kwartier lang gretig op het dier, niet om het te verorberen maar om het vanuit alk
lei posities te vereeuwigen. En dus prijkt het inmiddels wijlen schaaldier, daags na zijn galgenmaal, triomfantelijk op verscf
lende krantenpagina's, foto: dennis rusbergen