a i i a 8 I Speculeren met wijndruiven Gewaardeerde vis i i i i s g I I I I I 8 Steenbok dé Weekkrant De Faam www.wijnbelevenis.nl Horoscoop Woensdag 11 januari 2006 - Pagina 31 nAAn, nATniAi/ wam r»rn \/ai 1/ Annn im>nm Airnr DOOR: PATRICK VAN DER VALK Aan de Duitse Moezel laten wijnboeren een gedeelte van de druiven tijdens de oogst in oktober hangen, om er uiteindelijk in de winter ijs- wijn van te kunnen maken. Hiervoor moet het tenmin ste 7 graden gevroren heb ben. De druiven worden dan meteen in bevroren toestand geplukt en geperst. Omdat het water in de druif eerder bevriest dan de vruchtbestanddelen, levert het persen een minimale hoeveelheid zeer geconcen treerde wijn op. Tot de benodigde vorst op treedt, hangen de druiven onbeschermd aan de bladlo ze wijnranken. Eén enorme hagelbui en de druiven zijn geperforeerd. Regen en vocht stimuleren bij zacht najaarsweer juist weer schimmels die.de druiven belagen. Goede ijswijn beschikt over een enorme vrucht- en smaakconcentratie, is zoet, maar in balans door de nog aanwezige zuren. Prijzen va- rieëren van 25 tot meer dan 100 euro voor een flesje van 0,375 liter. DOOR: ANNEKE KAISER Kabeljauw is een in vele keukens zeer gewaardeerde vis. Groot nadeel is dat de vis erg duur geworden is door allerlei vangstbeperkingen. Dat betekent dat er steeds meer gekweekte kabeljauw op de markt komt. Ook lekker, maar ze mist een beetje smaak. Dit gerecht is ge smoorde kabeljauwfilet met groene curry en wat groenten. Met dat laatste valt per seizoen redelijk te variëren. Ingrediënten: twee mooie kabeljauwfilets, een courgette, twee wortelen, een venkelknol, een niet te dikke prei, pakje groene currypas- ta, wat palmsuiker, kokosmelk, wat Nam Pla (een gefermenteerde vissaus verkrijgbaar in de betere supermarkt of toko), een scheutje sojasaus, de schil van een limoen, sesamolie, groentebouillon, zout en peper. Bereiding: Snij driekwart van de prei (hou twee van de buitenste bladeren apart), de wortelen en de courgette aan kleine stukjes en fruit ze in sesamolie. Giet er een deciliter groentebouillon bij en laat het mengsel zacht worden. Leg vervolgens de kabeljauwfilets op de groente, licht bestrooien met zout en verse peper en gedurende tien minuten op zacht vuur laten staan. In een andere pan het res tant van de prei hakken en met de geraspte li moenschil in een beetje sesamolie fruiten. Giet er een dl kokosmelk en een dl groente bouillon bij en breng het aan de kook. Dan 1 cl van de currypasta toevoegen, een eetlepel palmsuiker, een cl soyasaus en een eetlepel Nam Pla. Opnieuw aan de kook brengen en even laten doorkoken. Wordt de saus te dik dan nog wat bouillon toevoegen. Maak van de achtergehouden preibladeren twee cirkels en steek die vast met een cocktailprikkertje. Leg de kabeljauwfilets op het bord, vul de preicirkels met de groenten en leg ze er naast. Overgiet de vis met de curry. Strooi er wat grof gemalen peper en wat sesamzaad over heen. Puzzel mee! Ram Wees deze week aardig tegen iemand in uw omgeving die het moeilijk heeft met zich zelf. Niet plagen, maai' eën beet je verwennen en een lachje te voorschijn toveren. Stier U twijfelt deze week over een paar kwesties tegelijk en u brengt uzelf steeds verder van uw doel af. Ga te rade bij uw ei gen intuitie en vertrouw niet op het oordeel van een ander. Tweelingen Het kan belangrijk zijn dat u deze week de tijd neemt voor een gevoelskwestie met uw partner. U bent erg geconcen treerd op het feit dat u iets aan het afbouwen bent. Kreeft Vriendschap en warmte betekenen veel voor u. Maak er dus een goede week van door nu echt over uw wrok heen te stappen en tot aktie over te gaan. Niet zachtjes blijven mok ken. Leeuw Er zijn kwesties in uw le ven die met elkaar verweven zijn, één daarvan is dat u op iets te grote voet leeft. Het is een goede week om dat uit te zoe ken en een plan uit te zetten. Maagd W U denkt veel terug aan voorbije tijden en dat slorpt u op. Er doen zich dingen voor waar u serieus aandacht aan moet geven. Roei niet tegen de stroom in. Weegschaal Dit wordt een drukke week en er komt nog wat extra's op u af ook! U krijgt alles wat u doen moet voor elkaar en dat geeft u opnieuw zelfvertrouwen en een tevreden gevoel. Doe het deze week wat rustig aan, u gebruikt wel erg veel ener gie. Het verkoud- heidsspook waart rond. In zakelijke aangelegenheden kunt u beter niet op hol slaan want er zitten wel wat voetan gels en klemmen in de weg. Schorpioen Uw leven is niet saai en vol kleine verrassingen. U heeft een resultaat behaald en dat brengt u in een goede stem ming. U zit in een periode van veranderingen en dat vergt een aanpassing. jjn Boogschutter Dit wordt een beetje een rare week die u nu en dan wat uit uw doen zal brengen. Uw plannen worden een paar keer doorkruist door onverwachte en nieuwe ervaringen. Waterman Er bestaat een kans dat u deze week in een nieuwe situ atie terecht komt. Neem niet meteen allerlei maatregelen en doe geen toezeggingen, kijk eerst de kat uit de boom. Over leg daarna met anderen. Vissen U kunt recht op uw doel afgaan zonder veel storende bij- komstigheden. U heeft de nei ging sociale dingen aan de kant te zetten. Het kan zijn dat er ie mand moppert.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2006 | | pagina 31