Varia 'Mosselopa's' gaan met pensioen De mossel Vijand Geschiedenis Mosselcultuur: natte landbouw Basisrecept mosselen Spaanse mosselen uit de wok NIEUW GARDE GEZOCHT VOOR ORGANISATIE MOSSELFEEST YERSEKE l 1 l L l l 1 woensdag 13 augustus 2003 pagina 15 YERSEKE - Voorzitter André Verschuure en zijn medebestuursleden van Zeeland Presenteert hou den het voor gezien. De organisatie van de jaar lijkse Mosseldag in Yerseke is volgens hem drin gend aan verjonging toe. "Het zijn allemaal opa's", redeneert hij. En er moeten 'jongens' uit de branche aan de bak. Die zitten er middenin en kunnen frisse ideeën spuien en uitvoeren om jaar lijks de veertigduizend bezoekers uit alle delen van Nederland, België, Frankrijk en Duitsland te ont vangen YERSEKE - De lucht is zilt. Tussen het gegrom van de machines klinkt het gekletter van het Zeeuwse zwarte goud. Op een dag als deze verwerkt de fabriek van Prins en Dingemanse in het mosselzenuwcentrum Yerseke meer dan honderdvijftigduizend kilo mossels. Dat ver werken moet met zo min mogelijk stress. Niet dat de fabriekswerkers zulke tere mensen zijn, nee de mos sels zijn fijngevoelige diertjes. f Hoofdgerecht voor 4 perso nen Bereidingstijd: 15 min. Wat heb je nodig? 4 kilo mosselen 2 uien 2 preien 1 winterwortel peper uit de molen een paar takjes selderij 1 dl droge witte wijn Bereiding Pel de uien en snipper ze grof, snijd de preien in ringen en de wortel in plakken. Verdeel de groenten en de takjes sel derij over de bodem van de mosselpan. Was de mosselen onder stromend water en leg mosselen die daardoor dicht gaan op de groenten. Strooi er peper over en schenk de wijn erover. Breng de mosse len met het deksel op de pan aan de kook. Licht als het vocht kookt de deksel even op en breng de mosselen op nieuw aan de kook. Herhaal dit ongeveer drie keer tot alle mosselen in ongeveer 8 mi nuten open staan. Laat de mosselen in een vergiet even uitlekken en serveer ze in de pan met stokbrood, frites, een gemengde salade en ver schillende sausjes. Tip Maak van 3 eetlepels yoghurtmayonaise, 1 eetlepel mosterd en 1-2 eetlepels mosselkookvocht een sausje voor bij de mosselen. Tip Gebruik het mosselkook vocht met de groenten voor een lekkere soep: fruit een uitje in een soeppan in 25 g boter. Roer er 2 eetlepels bloem door en voeg al roe rende, met flinke scheuten te gelijk, het mosselvocht met groenten toe. Blijf roeren tot een lichtgebonden soep ont staat, verdun eventueel met water of visbouillon. Roer er 125 ml slagroom, mosterd, zout en peper naar smaak doorheen. Verwarm de over gebleven mosselen even mee in de soep. Wijntip Dé wijn om bij gekookte mos selen met sausjes te drinken is Pinot Blanc d'Alsace. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ca. 20 minuten Wat heb je nodig? 2 kilo panklare mosselen lui 2 tenen knoflook 1 rode peper 3 eetlepels olijfolie 3 takjes tijm 1 dl medium dry sherry 112 blik tomaatstukjes (a 400 g) Bereiding Snijd de ui in dunne partjes en de knoflook in plakjes.'Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd de peper in reepjes. Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de ui, knoflook en rode peper ongeveer 2 minuten. Ris de tijm van de takjes en schep ze erdoor. Leg de mosselen in de pan en schep alles voorzichtig om. Sprenkel de sherry erover en schep de tomaatsnikjes erdoor. Zet een deksel op de wok en ver- warm de mosselen op hoog vuur plusminus 6-8 minuten tot ze allemaal open staan, schep ze regelmatig om. Serveer de mosselen met rijst of grof vol korenbrood en een salade. Tip Maak bij de mosselen een me diterrane dipsaus: fruit 2 uitge perste tenen knoflook met 1 fijngehakte rode peper in reep jes, 1 eetlepel tomatenpuree en 1 theelepel Italiaanse kruiden in 2 eetlepels olijfolie. Laat dit al- koelen en roer het door 6 eetle pels mayonaise. Door Ad Hanneman Toch vreemd dat een comité kampt met sturing geven aan een evenement dat jaarlijks zo veel internationale bezoekers trekt. Zit er misschien een ad der onder het gras van dit en bloc besluit? Willen de comité leden niet meer om een andere reden? Is de druk te groot van het evenement dat zijn huidige vorm dankt aan doorlaatbare afsluiting van de Ooster- schelde? Of demotiveert de on enigheid bij de mosselhandel de comitéleden zodanig dat ze handdoek in de ring gooien? Die handel wil name lijk geen gezamen lijke jaarlijkse start meer maken met de verkoop. "Ieder voor zich en als ze geen mossels in Yerseke krijgen, halen ze ze in het bui tenland." De 59-jarige Verschuure ontkent in alle toonaarden dat niet uit te spre ken argumenten redenen zijn om het bijltje er bij neer te gooien.. "We zijn weliswaar niet stokoud, maar oud genoeg om het wat rustiger aan te doen." André Verschuure wacht die donderdagochtend duidelijk ongeduldig in zijn villa aan de uiterste rand van Yerseke. De voormalige mosselvisser - "Ik heb de zaak overgedaan aan mijn zoon" - wil niets liever dan naar het water. Op zijn motorjacht. Over de Ooster- schelde toeren. En soms ver der. En natuurlijk een duikjè nemen in het schoonste binnenwater van Europa met een temperatuur tussen de 26 en 30 graden Celsius. "Leuke anekdotes?", vraagt hij ver baasd. "Nee. Die heb ik niet. De mensen vroeger wel. Maar die voeren ook zo primitief. Als ze zondagavond van huis gingen, namen ze een paar honderd li ter water mee en als ze donder dag thuis kwamen sprongen ze thuis pas onder de douche. Er was geen ruimte om al te veel mee te nemen." Ontbering le vert kennelijk anekdotes, luxe niet. Anekdotes over het feest blij ven steken in het noemen van de jaarlijkse toppers zoals het bakje mossels voor één euro, voorheen gratis. "Maar omdat de mossel zo schaars werd, vonden we het niet meer ver antwoord om ze zomaar weg te geven. Die ene euro is trou wens ook maar een schijntje en meer symbolisch." Ook de vlootschouw trekt heel veel be zoekers. Dat is gewoon een topper. "Uiteraard hoort er ook een stukje muziek bij. Als co mité organi- André Verschuure vindt het wel welletjes en stopt als voorzitter van zeeland Presenteert. FOTO: JAAP WOLTERBEEK ...zonder bier of wijn, zo is de mossel het lekkerst... seren we zelf trouwens niks. Dat doen allerlei andere orga nisaties. Wij knopen het alleen aan elkaar vast. Na de Mossel dag komen we weer bij elkaar met z'n allen en evalueren we de dag. We leren daar telkens weer van en passen dat toe bij de planning het jaar er na. Dit jaar treden we tijdens die bij eenkomst af." De mosselvisser in ruste blikt terug op ruim twintig jaar lid maatschap van het comité, waarvan de laatste tien jaar als voorzitter. "We hebben eigen lijk nooit slechte ervaringen gehad. Het was er alleen af en toe enorm druk. Overigens be stond het evenement toen al. Het is eind jaren vijftig, begin jaren zestig georganiseerd on der de naam Zeeland Presen teert. Toen de regering de Oosterschelde wilde dicht gooien met een dam en uitein delijk de Pijlerdam als uitste kend compromis ons mossel vissers niet brodeloos maak ten, zijn de Mosselfeesten be gonnen. We deden het toen met z'n allen. De gemeente, de handel en de vissers hebben ons afgevaardigd. Maar we zit ten er niet meer in. Dus de ver enigingen moeten voor nieuw bloed zorgen. Johan van Velzen van de gemeente Reimerswaal gaat volgend jaar trouwens de VUT in." Mensen van vroeger. Die maakten veel mee met hun pri mitieve uitrusting. "Tegen woordig hebben ze alles aan boord van een mosselkotter. Vroeger wasten ze zich niet op zee. Moet je nou eens mee aan komen. Mijn eerste mossels chip", somt hij als voorbeeld op. voor de capaciteit, was eenent wintig meter lang, viereneen- halve meter breed en kon driehonderdvijftig mosselton vervoeren (een mosselton is honderd kilo, red). Het schip waar ik mee gestopt ben, heeft een lengte van veertig meter, is vier meter breed en vervoert zestienhonderd mosselton." Verschuure noemt de schepen verder van alle gemakken en luxe voorzien. Wordt er per schip vier keer zo veel opgevist, de totale vangst is behoorlijk gekelderd. In de jaren zestig werd ongeveer een miljoen mosselton per jaar ge vist, in de jaren zeventig steeg de vangst tot anderhalf miljoen mosselton, tegenwoordig krijgt de handel 'slechts' 450 duizend mosselton aan geleverd van de vissers. "Ko men ze niet uit, dan kopen we ze in het bui tenland." De bet aan de vangst- vermindering zijn volgens Versch uure bescherming en de milieu groepen op het waddengebied. Hij vindt dat de overheid haar verantwoording moet nemen en meer ruimte moet geven aan zijn nog actieve collega's, het beleid bijstellen. "Toen de milieugroepen konden protes teren tegen de boringen naar gas in de Waddenzee, hoorde je niemand over de mossel visserij." Het milieu kreeg uit eindelijk na veel vijven en zes sen voorrang van de regering. "De milieugroeperingen en de vogelbeschermers hadden als gevolg van dat besluit niks meer om in de publiciteit te komen.. Be weerd werd dat de eibereend met uitsterven zou worden bedreigd als de mosselvissers bleven door gaan." Aldus besloot de regering en quoteerde de mosselvissers tot de genoemde 450 duizend mosselton. Noemen de milieu groepen de eibereend als le vend bewijs dat sinds de quotering het bestand is ge groeid, Verschuure beweert het tegendeel. "Het zijn er minder dan in het begin van de jaren tachtig, maar ze zijn er weer volop." Volgens de Yersekenaar heeft het aantal vogels niks te maken met ...Vroeger was het afzien. Nu heeft een mosselboot alle luxe... ...De overheid geeft de mosselvissers te weinig ruimte... de vogel de visserij. Bij stormen wordt de waddenzee schoonge- veegd. Mosselzaad heeft er on voldoende houvast om de stro ming te kunnen weerstaan en wordt afgevoerd naar elders. "En waar geen mosselen zijn, zijn ook geen eibereenden", stelt Verschuure vast. Niette min kregen de vissers een smet op hun blazoen als zouden zij verantwoordelijk zijn voor de teruggang van de vogel populatie in zijn algemeen en het verdwijnen van de eibereend in het bijzonder. Problemen te over om te be spreken. Voor André Verschuure is het echter welle tjes. Hij heeft er hard voor ge werkt om de schapen op het droge te krijgen. Of hij zijn be stuurlijke kwali teiten na het co mité Zeeland Presenteert el ders aanbiedt, is nog maar de vraag. Vorig jaar kreeg hij een verkiesbare plaats aangeboden voor de gemeenteraad van Reimerswaal waar Yerseke on der valt. "Ik heb me staande de vergadering afgemeld. Daar was zoveel ruzie in die partij. Ik had stomweg geen zin in dat gedoe." Voordat hij naar zijn jacht ver trekt toch nog een vraag. "Ik lust zeker mosselen. En we ko ken ze altijd heel simpel. Ge woon in hun eigen vocht, met wat uiten, selderij en mogelijk wat prei. Wij doen er geen wijn of bier bij. Zo vinden wij ze het lekkerste." Dan voegt hij er nog aan toe: "Dat verhaal van die 'R' in de maand is trouwens een fabeltje. Dat heeft met vroeger te maken. Zonder koelkast kun je de mosselen niet lang bewaren. Als de 'R' in de maand is, is het doorgaans kouder dan in de zomer. Zo zit dat. En niet anders." zo min mogelijk stress voor de mossel Mossels komen levend de transportbanden op, worden le vend verpakt en gaan thuis le vend de pan in. Je moet tijdens deze cyclus niet te veel met ze rommelen, zegt Cees Veerman van Prins en Dingemanse, want dan schieten de mossels in de stress. "En gaat de smaak achter uit." Aan de achterkant van de productiehal komen de mossels behangen met zeewier binnen. Hier en daar scharrelt een ver ward krabbetje over de partij. Machines maken een eerste se lectie en vissen al wat niet mos sel is van de lopende band. Dan worden de mossels minstens acht uur lang gespoeld met vers zeewater. "Door dat water sturen we ultraviolet licht dat de bacte riën dood", legt Veerman uit. "En de mossels zijn dan voor negenennegentig procent zand vrij." Gespoeld en wel krijgen de mossels een knipbeurt. Dat wil zeggen, de draden waarmee het schelpdier zich.enigszins voort beweegt en zich vastgrijpt aan de bodem, gaan er af. Dan komen de eerste mensenhanden er aan te pas. Zorgvuldig worden gebro ken schelpen van de lopende band geplukt. Een ander appa raat sorteert de mossels op grootte en gewicht. Vervolgens volgt een verkwikkend bad. Dat water is ongeveer twee graden koud. "Daardoor denkt de mos sel dat het winter is en zet hij zijn levensactiviteit op een lager Een laatste check met de hand voor de mossels ingepakt worden. pitje. Dat betekent een langza mere stofwisseling en minder af- scheiding van afvalstoffen." Kortom, de mossels blijven lan ger vers. Bij Prins en Dingemanse hebben ze ook een speciaal ont wikkelde verpakmethode. In lek vrije verpakkingen wordt een overdosis zuurstof en koolzuur gespoten, legt Veerman uit. "De mossels raken daardoor in een sluimertoestand. Daardoor blij- FOTO: DENNIS ROSBERGEN ven ze nog langer fris." Want we ten ze bij de mosselproducenten sedert een jaar of tien, een uitge ruste en ontstresste mossel smaakt nu eenmaal beter. Het weekdier mossel komt in Nederland vooral voor in de Ooster schelde en in de Waddenzee, in mindere mate in andere kustgebieden. Bij de voortplanting in het voorjaar en in de zomerkomen miljoenen larven vrij. Die zwemmen rond in de kustgebieden en de zeearmen. Na een maand begint de schelp zich te ontwikkelen en vormt zich het mosselzaad dat naar de bodem zinkt als gevolg van het gewicht van schelp. Met hulp van de byssusdraden - ook wel baard genoemd - kan de mossel zich vasthouden aan de bodem, elk gewenst voorwerp dat daar ligt of ze houden zich vast aan elkaar. Een klier zorgt voor de ontwikkeling van de baard. Daardoor kan de mossel zich nog enigs zins verplaatsen. Hebben ze zich eenmaal vastgehecht, dan kunnen ze niet meer verder. Mosselen voeden zich met planktonalgen dat zij halen uit het stromende zeewater. Na twee jaar zijn de mosselen vol groeid en geschikt voor consumptie. Belangrijkste vijand van de mossel is de zeester. Regelmatig worden de percelen gecontroleerd op de aanwezigheid er van. De zeesterren worden verwijderd tussen de opgroeiende mossels. Mosselen staan als sinds mensenheugenis op de menukaart van de kustbewoners. De weekdieren lagen immers voor het oprapen op drooggevallen zandplaten en op de kust bij eb langs de Waddenzee en de Zeeuwse wateren. Ook werd op de mosselbanken gevist. In de vijftiende eeuw ontdekte de vissende zeelui dat mosselen die elders waren opgevist, dicht bij huis weer over boord konden worden gezet. Zo ontstonden de door de mens gecreëerde voorraadschuur in het water. Pluspunt daarbij bleek dat de kwaliteit van de mossel sterk ver beterde op die plaats. Zo werd al in een vroege jaartelling de commer ciële mosselvisserij ontdekt. De hedendaagse mosselcultuur vindt zijn oorsprong in het begin van de negentiende eeuw. Bij Koninklijk Besluit werd de wilde mossel vangst aan banden gelegd. De vissers moesten zich onder meer hou den aan regels met betrekking tot perioden van vangst, de grootte van de aangevoerde mossel en de vismethode. Sinds 1870 worden de kweekgronden door de overheid verpacht. Het perceel waarop de mosselconsumptie rijk groeit is van doorslag gevende betekenis voor de kwaliteit. Zelfs slecht mosselzaad dat uit de Waddenzee naai' de Oosterschelde wordt vervoerd, kan in het schone water van de zeearm tot een uitstekende kwaliteit groeien. Rond de tachtig mosselbedrijven zijn verantwoordelijke voor de kweek van de mossel op percelen, die zij pachten van de overheid. De bedrijven beschikken doorgaans over één of meerdere mosselk- otters waarmee ze de percelen bevissen. De kotters komen uit Yerseke, Bruinisse, Zierikzee, Tholen, Wieringen, Harlingen en Hontenisse. Om vijanden te kunnen weren, worden de percelen met de regelmaat van de klok gecontroleerd en voor zijn nog niet volgroeide kweek, zoekt de kweker de beste gronden uit. Zo verplaatst de kweker zelf regelma tig grote hoeveelheden mosselen naar betere gronden als een perceel tegenvalt. Worden mosselen opgevist voor consumptie, dan komen er percelen vrij waarop weer onvolgroeide mosselen worden uitge zet. Door die actieve begeleiding van de groei, wordt de mosselkwekerij ook wel natte landbouw genoemd. Dankzij de moderne en snelle schepen kunnen mosselen uit het wad snel naar Yerseke worden gebracht om de groei te voltooien. Er is weliswaar sprake van cultuur, maar de natuur zelf doet ook een flinke duit inhet zakje. De zee zorgt zelf voor natuurlijke voeding, maar de natuur is niet altijd te sturen. goden drank zangwijze frele venijn V schulde naar hoogste punt stom 8 T enz. boek formaat afgekickt T balspel 7 beeld verhaal 4 Indien T tafel aan genaam list 1 dapper heid overdreven voorliefde voor iels slee gast T werelddeel bijwoord P- 3 moeras- palm gevange nis- kamer vijf (Gr.) T uiterste grens T plaats in Oekraïne 9 bekeuring 5 deel van het skelet voor acasia- soort winter sportartikel 6 maan stand beletsel nummer T aanwijzend vnw. 2 honingbij www.puzzelland.com 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Stuur uw oplossing vöör don derdag 21 augustus naar de re dactie van DeFaam, Postbus 5, 4460 AA in Goes. Uit de goede inzendingen wordt een winnaar getrokken. Die krijgt twee vrij kaarten voor een film in Cine City. De prijswinnaar wordt in De Faam van woensdag 27 au gustus bekend gemaakt. Thoman Smeets uit Rilland- Bath won door het inzenden van de goede oplossing van de puzzel uit De Faam van woens dag 30 juli twee vrijkaarten voor bioscoop Cine City in Vlissingen.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2003 | | pagina 15