Uitkiezen
droomkeuken
Koken op gas of elektrisch?
Gezelligheid in de keuken
Koken met
de magnetron
Creëer uw
eigen sfeer
Uw eigen
groene
oase
Met Polderdijk Gevelverfraaiing
blijft u ook de zon de baas!
Glas, een meerwaarde
Versluis Willeboer
Pouwelse Tuinen
Boogaard Verf
Polderdijk
Gevelverfraaiing
De komende
weken treft
u in de
Faam/Vlissinger
tal van
woonideeën voor
binnen en
buiten aan.
Zo leest u volgende
week alles over
badkamers.
iw&&vawasM
itmMofkazip
14
FAAM/VLISSINGER
Woensdag 13 maart 2002
Een keuken moet behalve praktisch ook mooi
zijn en u niet gauw gaan vervelen. Uit
eindelijk doen de meeste mensen minimaal
tussen de tien en vijftien jaar met een
keuken. Roestvrijstaal is een materiaal dat de
laatste jaren steeds meer in keukendesign
voorkomt. Fornuizen, kasten, afzuiginstal
laties, magnetrons: alles is er in te krijgen.
Vaak gaat het om oorspronkelijk professionele
ontwerpen, aangepast aan 'thuisgebruik', maar de
restaurantkeuken-uitstraling blijft behouden. Ook
uit het professionele circuit komt het inrichten van
de keuken met verplaatsbare elementen.
Het meest voorkomende beweegbare element is
het hakblok op wielen, maar ook kasten, werktafels
op stahoogte of een kookeiland met spoelbak op
poten is verkrijgbaar. Nooit helemaal weggeweest
is de nostalgische inrichting van de keuken: de
gezellige landelijke sfeer blijft populair. Achter het
nostalgische uiterlijk zitten echter de modernste
apparatuur en technische snufjes verstopt.
Voor u een nieuwe keuken gaat kopen, is het
handig om over een paar dingen goed na te
denken. Wordt de nieuwe keuken een leefruimte
waar alle huisgenoten een paar keer per dag
samenkomen? Of dient hij alleen voor koken en
afwassen? Dat hangt natuurlijk ook af van de
afmetingen; niet iedereen heeft ruimte in zijn huis
voor een woonkeuken. Toch leuk om te overwegen:
uitbreiding van die krappe keuken met een deel van
de woonkamer, de hal of middels een uitbouw.
Maar zelfs in een redelijk beperkte ruimte van
bijvoorbeeld drie bij vier meter kun je nog voor
verschillende indelingen kiezen. Natuurlijk moet er
in de keuken altijd genoeg bewegingsruimte zijn.
Houd voor die 'doorloopruimte' ongeveer een
breedte van een meter aan en kies voor
onderkasten die passen in de loopruimte die je ter
beschikking hebt.
Je kunt de keuken zo eenvoudig of compleet maken
als je zelf wilt. Denk maar eens aan de warmwater
voorziening, het kooksysteem en andere
keukenapparaten, het werkblad of de eettafel. En
moet er ook een plekje voor de vaatwasser,
wasmachine en droogtrommel komen?
Vergeet niet een schatting te maken van de
bergruimte die je denkt nodig te hebben en neem
dat liefst een beetje ruim.
De keuken is een plek
waar gewerkt wordt, maar
u moet het er natuurlijk
ook gezellig kunnen
maken. Dat vraagt om
twee soorten licht, en dus
om de juiste lampen.
Uiteraard heeft u ook
daarin weer volop keus.
Vooral tijdens het koken is de
lichtval heel belangrijk. Als het
licht van achter komt, werkt u
immers in uw eigen schaduw.
Een mooie plek voor de
lichtbron is in of onder een
bovenkastje, en dan zo
gemonteerd dat het licht niet
in uw ogen schijnt maar op
het werkblad. Kiest u voor
halogeenverlichting, zorg er
dan voor dat de lampjes
minstens twintig watt sterk
zijn.
Hoe meer er in de keuken
gebeurt, des te belangrijker
de sfeer natuurlijk wordt. Zo
zal een grotere keuken al
gauw ook gebruikt worden
als eetkamer of
ontmoetings-punt, en de
kinderen maken er
misschien ook hun huiswerk.
Al die activiteiten vragen om
hun eigen soort licht en dus
om de mogelijkheid de
lichtval te kunnen
aanpassen. Dat doet u
bijvoorbeeld met spots op
verschillende punten die u
onafhankelijk van elkaar
kunt inschakelen, eventueel
aangevuld met dimmers.
Vooral bij de spoelbak, het
kookgedeelte en het werkblad
wilt u natuurlijk goed kunnen
zien wat u doet. Warm tl-licht
is voor dat soort plekken heel
geschikt en u monteert zo'n
armatuur in een handomdraai
onder de bovenkastjes.
Lichtrailsystemen waaraan u
losse spotjes kunt vastklikken
zijn natuurlijk helemaal
handig, vooral bij de
bovenkastjes. Daar kunt u
immers wel wat gericht licht
gebruiken.
Behalve lichtrails zou u ook
richtbare spots in een
verlaagd plafond kunnen
monteren. Dat trucje met de
ruimte geeft een speels tintje
aan de keuken.
De magnetron is een perfect
apparaat als u na het werk
weinig zin of tijd heeft om te
koken. In een magnetron
wordt het voedsel verwarmd
door microgolven, die de
kleinste deeltjes in het voedsel
in beweging brengen. Dat
zorgt voor wrijvingswarmte
van binnenuit en presto: uw
piepertjes zijn gaar! De
microgolven mogen trouwens
niet ontsnappen omdat ze
gevaarlijk kunnen zijn voor
Een cake en een gratin krijgen
in de magnetron niet dat
lekkere korstje.
De combimagnetron is een
veelzijdig apparaat, want het
verenigt de functies van
magnetron, heteluchtoven en
de grill. U kunt er dan ook in
koken, bakken, en braden. De
functies zijn niet alleen
afzonderlijk, maar ook in
combinatie te gebruiken. U
kookt dus traditioneel, alleen
gaat het twee keer zo snel. En
mensen die in de buurt staan.
Daarom is de bemanteling
van een mag-netron van
metaal, dat de golven niet
doorlaat.
Magnetrons zijn er met
beperkt en met groot
vermogen. De kleinste appa
raten, met een vermogen van
zon 500 Watt, koopt u al voor
een paar honderd gulden en u
kunt er prima mee ontdooien
en opwarmen. Hoe groter het
vermogen van een magnetron
is, hoe korter de bereidingstijd
van het voedsel wordt.
Met ronde of ovale schalen
bereikt u in de magnetron de
beste resultaten. Ze mogen van
verschillende materialen zijn,
zolang het maar geen metaal is.
Het scheelt heel wat afwas als u
de gerechten in de opdienschaal
in de magnetron zet.
Houd er bij een gewone
magnetron wel rekening mee
dat u sommige gerechten toch
beter in een gewone oven of
op het fornuis kunt bereiden.
alle gerechten krijgen in de
combimagnetron we! een
bruin korstje.
Aan de bovenkant van de
meeste combimagnetrons zit
een afvoeropening voor hete
lucht. Zet de magnetron
daarom nooit direct onder een
bovenkastje op het aanrecht,
want boven het toestel moet
minimaal vijftien centimeter
ruimte vrij blijven.
Bij de magnetron moet een
duidelijke Nederlandstalige
handleiding worden geleverd,
ook in verband met de juiste
kooktermen. Let daar vooral
op bij een combimagnetron,
want die heeft zoveel
mogelijkheden dat u er zonder
handleiding waarschijnlijk niet
uit komt.
Let er bij aanschaf van het
apparaat ook op dat het is
voorzien van KEMA-keur. U
kunt er dan van uitgaan dat
het met de veiligheid wel
goed zit.
Gaat u koken op gas of
wordt het elektrisch? En
kiest u in het laatste geval
voor een klassiek fornuis,
een keramische kookplaat
of inductiekookzones? De
verschillende kooksystemen
en hun eigenschappen op
een rijtje.
De meeste mensen zijn wel
vertrouwd met koken op gas
en dus ook met de voor- en
nadelen ervan. Gasgestookte
kooktoestellen zijn goedkoper
dan elektrische kookunits en
hebben minder tijd nodig om
op te warmen en af te koelen.
Al die eigenschappen maken
koken op gas dan ook favoriet
bij de professionals, de koks.
Een nadeel is wel dat de
verbranding van gas
behoorlijk wat zuurstof kost
en kooldioxide oplevert. Zorg
dus bij het koken op gas voor
goede ventilatie en een
afzuigkap.
Sinds kort is het ook mogelijk
om te koken op gaskookplaten
die onder glas zitten. U heeft
dan de voordelen van gas en
ook een kookplaat die
makkelijk te reinigen en
kindvriendelijk is.
Voor elektrisch koken hoeft u
geen bijzondere ventilatie te
installeren en u kunt boven
dien het kookproces volledig
automatisch regelen. Houd er
wel rekening mee dat u alleen
aan een verklikkerlampje kunt
zien of een elektrische
kookplaat is ingeschakeld. En
mocht u het toestel aan laten
staan, dan schakelt het
zichzelf na vier uur niet
gebruikt te zijn vanzelf uit.
Ook elektrische kookunits
hebben vier verschillende
'pitten'.
Het kan handig zijn als de vier
platen niet in carréopstelling
staan, maar op een rij. Dan
heeft u een opstelling die
veiliger is voor kinderen.
Het oppervlak van een
keramische kookplaat bestaat
uit een glaskeramische plaat
met daaronder elektrische
verwarmingsspiralen. De plaat
is verdeeld in verschillende
zones: een snelkookzone, een
automatische en een gewone
kookzone. De kookplaat heeft
altijd een lampje dat brandt zo
lang de plaat nog te heet is
om aan te raken. Doordat
keramische kookunits hele
maal vlak kunnen worden
ingebouwd passen ze bijna
overal in het werkblad. Ze
bieden plaats aan pannen van
twee verschillende formaten.
Bij een kookunit met
inductiekookzones wordt de
warmte voor het koker
opgewekt doo
elektromagnetische velden)
Daarbij wordt alleen d(
inhoud van de pan verwarmd1
niet de pan zelf of d<
oppervlakte van de kookplaat
Doordat de kookplaat meteer
uitschakelt als er niets t(
verwarmen valt, gebeurt e
niets als u een lege pan op d<
plaat laat staan.
Geen zin om in de keuken ti
staan als het bezoek al aai
tafel zit? Kies dan voor eei
hete tafel: een roestvrijstalei
tafel die werkt op elektriciteil
In het midden zit eei
kookzone die bij opwarmei
ongeveer 25 millimeter diepe
gaat zitten. Rond de kookzom
zit een warmhoudzone. li
korte tijd braadt, bakt o
stoomt u direct op tafel d>
heerlijkste gerechten, zonde
olie of vet te hoevei
gebruiken.
HHHi
Exclusieve
woon 8
Glas zorgt voor een toegevoegde waarde in
uw badkamer, maaar kan dat ook doen op
vele andere plaatsen in uw huis.
Zo levert Versluis en Willeboer tevens een
uitgebreid programma glazen deuren en
wanden, uiteraard van gehard
veiligheidsglas.
Maatwerk is hier ons motto.
De keuzemogelijkheden zijn minstens zo
groot als bij douche-cabines: verschillende
tinten en typen glas en in het geval van
glazen deuren een zeer mime keuze aan
hang- en sluitwerk.
Amesteinweg 27,
Middelburg,
0118-629056
Uw eigen groene oase begint met een goed
doordacht tuinontwerp.
Verantwoord en creatief materiaalgebruik voor
jarenlang tuinplezier. Gemotiveerde, goed
opgeleide vakmensen verzorgen de aanleg
van uw tuin.
Ook het onderhoud van uw
tuin is bij ons in vakkundige
handen.
Wij stemmen de
werkzaamheden af op uw
behoeften,
wekelijks, maandelijks of
zoals u dat het beste uitkomt.
Vanzelfsprekend werken wij
onder de voorwaarden van de
Stichting Erkenningen
Hoveniers en wordt alles
uitgevoerd op het met u
afgesproken tijdstip.
Voor uw eigen groene oase:
Berlagestraat 5 e<\ce«<y
4383 BG Vlissingen HOVENIER
tel. 0118-465375
muis wilt u een steer om u neen die Dij u past.
Een sfeer waarin u zich lekker voelt.
Rust, Dauw, Vreugde en Blos kunnen u hierbij
helpen.
Dit zijn de vier nieuwe, inspirerende kleuren
van Flexa-VT Wonen waarmee u een eigenti
maar vooral sfeervol interieur creëert.
Naast de vier nieuwe kleuren heeft Flexa-VT
Wonen een uitgebreide collectie die zorgvuldig
wordt samengesteld als het gaat om de
nieuwste kleurentrends.
U kunt eindeloos combineren om uw huis een geheel eigen sfeer te geven.
Warm of koel, donker of licht.
Elke kleur heeft zijn eigen uitstraling.
Flexa-VT Wonen Kleuren wilt u met deze actuele verflijn de inspiratie geven om uw eigen ideeën
te verwezenlijken.
Gildeweg 25
4383 NJ Vlissingen
tel. 0118-431304
Zonwering en rolluiken van
Polderdijk Gevelverfraaiing
brengen heel wat comfort in
uw woning.
Een zalig koel binnenklimaat
en een aangenaam terras in de
zomer, energiebesparing in de
winter, privacy en veiligheid
het hele jaar door.
Polderdijk Gevelverfraaiing
heeft een zeer goede reputatie
en de keuze in modellen,
formaten, kleuren en
afwerkingen is
ongemeen groot.
Dus stap gerust eens bij ons
binnen!
mm.
Vlissingsestraat 1
4371 RA Koudekerke
telefoon: 0118-552010
Openingstijden showroom:
Ma t/m vrij. van 8.00 tot 12.00 en van
13.00 tot 17.30 uur. Za. Van 9 00 tot 13.00 uur