Toon's rijwielshop breidt uit
Cheetah's Diner: wereldkeuken in Westkapelle
Senso biedt duidelijk beeld in mannenmode
Gevonden: kantoorstickers
Don Risicobeheer is verhuisd
Linedance in Piccard
Sarah met oorkonde
Ruimtelijk interieur advies
Reizen zonder zorgen met Delsey
Inbouwstoomoven van Siemens
Na twintig jaar was Toon's rijwielshop in het
winkelcentrum Papegaaienburg in Vlissin
gen aan uitbreiding toe. De voormalige ruimte
van de RABO-bank is bij de zaak getrokken. Nu
is er een ruime winkel waar de kleuren geel,
rood en blauw van de verkoop-organisatie "Bi-
ke-totaal", waarbij het bedrijf is aangesloten,
de boventoon voeren. Er is ook een uitgebreide
collectie van rijwielen van de zogenaamde A-
merken, fietskleding, accesoires en onderdelen.
Tussen de winkel en de werkplaats is een wand
van glas aangebracht. De werkplaats hoort er
duidelijk bij.
Maxima
Na 13 jaar vonden
Peter en Angelika
Pepermans het welle
tjes. Ze wilden weer
plezier krijgen in hun
vak. Of zoals Peter het
verwoordt: "ik wil van
mijn vak weer mijn
hobby maken." Om
dat te verwezenlijken
hebben ze het roer
180 graden omge
gooid. Beiden hadden
ze wel wat ideetjes in
hun hoofd, en na een
maandenlange ver
bouwing en veel ge
zoek naar geschikte
leveranciers is het nu
dan eindelijk zover. Op
1 februari ging Chee
tah's Diner Braai of
ficieel open.
Scharrelvlees
In Middelburg opende Maurice Schellekens zijn
Senso aan de Lange Delft. New for men, stond
er in de openingsadvertentie. Dat gaat zeker op
voor Senso, maar voor Schellekens is de man
nenkleding allerminst nieuw.
Casual
In de periode van 8 tot en met 15 februari werden de vol
gende voorwerpen aangegeven bij de Regiopolitie Zeeland:
schakelarmband, tijdschrift, bouwketting, spaarpot, snoep,
herenhorloge, kantoorstickers, herenhandschoen, haarclips,
fietsen, damesring, damesschoen, balpen, oorbel, sleutels,
tassen. Personen die goederen als vermist hebben opgege
ven hoeven niet te reageren. Zij krijgen automatisch bericht.
Nadere informatie is verkrijgbaar op de Walcherse politiebu
reaus.
FAAM/VLISSINGER 13
Na 50 jaar gevestigd te zijn aan de Kromme Weele in Middel
burg, is Don Risicobeheer per 25 februari 2002 verhuisd naar de
Stationsstraat 2-4 in Middelburg. In het pand aan de Kromme
Weele groeide het assurantiekantoor volledig uit z'n jasje. Het
voormalige bankgebouw naast de provinciale bibliotheek telt 3
verdiepingen en heeft voldoende ruimte voor de 14 medewer
kers. Vanuit deze nieuwe locatie (met meerdere spreekkamers
en praktisch ingerichte werkruimtes) kunnen de cliënten nog
beter worden geadviseerd. Ook de bereikbaarheid is met de
verhuizing een stuk verbeterd. Met een parkeergarage in de
buurt, is de locatie aan de Stationsstraat met de auto goed te
bereiken en ook voor diegene die met openbaar vervoer komen
is een bezoek aan Don Risicobeheer veel gemakkelijker.
Aan de dienstverlening verandert natuurlijk niets. Don Risicobe
heer is adviseur voor ZLM-verzekeringen en daarnaast kunt u er
terecht voor advies over pensioenen, hypotheken, particuliere
en zakelijke verzekeringen. Het nieuwe adres van Don Risicobe
heer is Stationsstraat 2-4, 4331 JB in Middelburg. Het telefoon
nummer blijft hetzelfde: 0118 - 615151. De openingstijden zijn
van 8.30 uur tot 17.00 uur.
Dat je prima kunt eten in Westernstijl bij Hotel Restaurant Café
Piccard te Vlissingen is bekend. Maar dat je ook kennis kunt ma
ken met Westerndans is nieuw. In samenwerking met 'Country
Linedancers Middelburg' en de 'Country Coastline Dancers'
worden er in februari en maart vrije dansmiddagen gehouden.
Eters, maar ook andere belangstellenden kunnen kennismaken
met linedance. Wie zelf de stappen wil leren is op de vrije dans
middagen van harte welkom. De eerste is op zondagmiddag 24
februari van 13.30 tot 17 uur, de Country Line Dancers Middel
burg zijn deze middag aanwezig om liefhebbers de kunst van
deze populaire westerndans bij te brengen. De tweede vrije
dansmiddag is op 24 maart dan leveren de Country Coastline
Dancers een bijdrage. Het adres van HRC Piccard is Badhuis
straat 178 Vlissingen.
VITA event, fun entertainment verzorgt evenementen, perso
neelsfeesten en teambuildingsactiviteiten voor bedrijven door
geheel Nederland. Verder verhuurt VITA allerhande sport- en
spelmateriaal. Naast de verhuur van diverse springkussens, zes
kampmateriaal en bijvoorbeeld een rodeostier verhuren zij ook
diverse decors voor themafeesten. Dit kan voor een café zijn,
maar ook voor de aankleding van grotere zalen. Speciaal vooor
een Sarah/Abraham, kinder, famielie of personeelsfeest heeft
VITA nu een aantal pakketten samengesteld. Het Sarah/Abra
ham pakket bevat een 2,5 meter hoge Sarah/Abraham, een met
karamel en walnoten gevulde amandelkoek, een fles wijn met
passend log en een stenen beeldje met oorkonde. Het kinder
feestpakket bestaat uit een spirngkussen, snoeptaart, grabbel
ton, stokvangspel, bibberspiraal en kleefclown. In het familie- of
personeelsfeestpakket zit een stokvangspel, bibberspiraal, spij
kers slaan, kop van Jut, en bierfietsen. De prijzen zijn resp. 89,
99 en 199 euro, pakketten dienen minimaal 1 week van te voren
te worden gereserveerd. Meer info: Patrick Gabriëlse, tel. 0118-
635443 of www.vitaevent.nl.
Soms heb je een vakvrouw nodig. Voor hen die een moeilijk in
te delen ruimte toch willen benutten, of voor hen die hun bedrijf
een onderscheidende uitstraling willen geven biedt het advies
bureau voor binnenhuisarchitectuur Ria Lievense-Lankhaar zijn
diensten aan. Het bureau biedt ook begeleiding bij aankoop en
een second opinion bij het beoordelen van een indelingsplan in
de ontwerpfase. Hiermee kunnen onvoorziene en onwelkome
kosten door miskopen voorkomen worden. Ria Lievense-Lank
haar adviseert over indeling, looproutes, ruimtebeleving, meu
belopstellingen, kookplaatsen en scheidingswanden en kleurge
bruik en verlichting. Het bureau voor binnenhuisarchitectuur
Ria Lievense-Lankhaar is gevestigd aan de Noordsingel 34 te
Middelburg, telefonisch is het bureau bereikbaar op 0118-
642988 en via e-mail op lievense@wishmail.net.
Na de grootste koffer ter wereld, met een inhoud van 115 liter,
brengt Delsey nu de best manoeuvreerbare hardschalige Trolley
koffer op de markt, voor nog meer onbezorgd reizen. Deze
koffer houdt de haastige reiziger zonder moeite bij in de race
tegen de klok, dankzij de vier zwenkwielen (360 graden draai
baar). Voor, achter of naast de reiziger: de koffer rolt overal soe
pel mee. Dank zij de inhoud van 80 of 100 liter hoeft er niet
meer getwijfeld te worden wat er mee gaat: alles gaat mee. De
vier sloten, twee met sleutel en twee met cijfercombinatie,
waarborgen een optimale veiligheid. De pakbanden en het kos-
tuumtas-systeem completeren het geheel. De koffer is leverbaar
voor ongeveer 200 euro.
Gerechten zijn snel en gezond te bereiden met de inbouw
stoomoven van Siemens. Deze bijzonder milde manier van be
reiding zorgt er voor dat de natuurlijke smaak behouden blijft.
Het in vet bereiden van etenswaren is overbodig en groenten
en aardappelen verliezen nauwelijks kleur, vitamines of minera
len. De nieuwe stoomoven is uitgevoerd in geborsteld roestvrij
staal en de 'profi-greep' onderstreept het strakke en tijdloze de
sign. De bediening van de stoomoven is eenvoudig: de sensor-
tiptoetsen en daarbij behorende symbolen voor de program
ma's: ontdooien, verwarmen en koken met stoom wijzen de ge
bruiker duidelijk de weg. Het opwarmen van maaltijden is heel
eenvoudig en de gerechten behouden hun oorspronkelijke
smaak zonder uit te drogen. De stoomoven van Siemens regelt
de temperatuur en watertoevoer elektronisch en beschikt te
vens over een voorprogrammering (60 minuten) en een kinder
beveiliging. Bij een gecontroleerde temperatuur van 100 graden
kan er ook niets meer aanbranden. De adviesprijs voor de
stoomoven is voor een inbouwuitvoering 1199 euro.
De eigenaar, Toon Thomas, is
apetrots op zijn nieuwe zaak.
Ook al omdat hij de verbou
wing voor het grootste deel
zelf heeft gedaan.
Zeven weken van keihard wer
ken heeft het gekost, maar het
resultaat is iets om trots op te
zijn. Carin, zijn vrouw, heeft
haar steentje bijgedragen, net
als de drie mannen van de
werkplaats. Zijn dochter is nog
bezig met het laatste schilder
werk. "Wij vormen een team",
vertelt Toon, "dat is belang
rijk, want in m'n eentje kan ik
het niet. Vooral Carin heeft mij
altijd enorm gesteund en mee
geholpen de zaak te runnen
en uit te breiden".
"De fiets heeft een enorme
ontwikkeling doorgemaakt",
vervolgt hij zijn verhaal, "we
hebben natuurlijk gewone fiet
sen, maar klanten vragen ook
vaak naar een rijwiel met
meer mogelijkheden, zoals
met versnellingen en vering.
Veel mensen gebruiken de
fiets voor andere dingen dan
kinderen naar school brengen
en boodschappen doen. Trek
tochten maken bijvoorbeeld,
onder moeilijke omstandighe
den, zoals in de bergen. Dan
kun je niet zonder versnellin
gen. Daarom besteden we
veel tijd aan een verkoopge
sprek, om erachter te komen
wat de klant wil met zijn fiets.
Een fiets moet passen". Hij
laat de GIANT-Expedition zien.
Op zo'n fiets is een klant door
heel Amerika getrokken. Ver
der zijn er de merken Batavus,
Gazelle en Koga Miyata. Ook
mountainbikes en racefietsen
horen tot het assortiment. Een
Woensdag 20 februari 2002
aardigheid is wel de oranje
oma-fiets "Maxima".
Twee van de drie monteurs in
de werkplaats zijn volledig ge
diplomeerd. De derde hoopt
dit jaar zijn diploma te halen.
De mannen dragen dezelfde
kleding.
De werkplaats is uitgerust
met fietsenliften op perslucht
en op de vloer liggen tegels
van gemalen en hergebruikte
telefoonkabels, vochtdicht,
dus milieubeschermend. De
inrichting toont, dat er zorg
aan is besteed om de kwali
teit van de producten te
waarborgen. Het zit wel goed
met de rijwielshop van Toon
en Carin.
door Jerry Esajas
Als je er binnen stapt, weet je
al meteen waar Peter en An
gelika hun inspiratie hebben
opgedaan. Een groot beeld
van een Cheetah verwelkomt
je. Het gehele restaurant is in
gericht met Afrikaanse kunst
en een levensgrote tekening
met daarop een Afrikaans ta
fereel siert de wand. Mooie
warme kleuren maken dat je
al snel in de juiste stemming
komt. De gehele ruimte ademt
sfeer. En daarmee heb je al
gelijk de helft van een ge
slaagd avondje uit te pakken.
De inspiratie hebben ze opge
daan tijdens hun vakanties
naar Zuid-Afrika. Veel van de
kunst aan de muur en de beel
den in het restaurant hebben
ze zelf meegenomen. Peter:
„Dat heeft ons heel wat moei
te gekost voordat we ze mee
aan boord konden nemen, we
overschreden toch al snel de
tien kilo die je normaal extra
mee mag nemen." Ook uit
Zuid-Afrika komt het begrip
braai, te vergelijken met wat
wij barbecue noemen. Angeli
ka: „Dat is daar heel gebruike
lijk, veel Zuid-Afrikanen doen
dat regelmatig. Houtskool aan,
vlees erop en je hebt een ge
slaagde avond." Het idee om
zoiets ook in het restaurant te
doen bleef bij Peter in zijn ach
terhoofd zitten. De manier
waarop ontdekte hij toen hij
aan het toeren was op de mo
tor met een stel vrienden in
België. „We stopten bij een
restaurantje om wat te gaan
eten. Binnen bleek dat ze wel
een heel originele manier had
den om te koken. De eigenaar
zette een barbecue op tafel en
zo konden we binnen barbe
cuen." Dat idee is blijven han
gen en inmiddels uitgewerkt.
Er zijn een aantal tafeltjes ge
schikt gemaakt om te braaien.
Zo is er in het midden van de
tafel een opening gemaakt
waar de houtskool in komt en
zijn er afzuigkappen boven de
tafels gemonteerd, zodat de
gasten geen last hebben van
de rook.
Voor 22,50 kun je onbeperkt
eten. „We beginnen dan met
soep vooraf, zodat de houts
kool de tijd heeft om heet te
worden", legt Peter uit. „Daar
na heeft de gast de keus uit
vlees of vis, worden er diverse
sausjes en gekruide frietjes
geserveerd en kan men een
keuze maken uit de salades
van de saladbar." Daarnaast
kan er natuurlijk ook a la carte
gegeten worden. „Ik noem de
Afrikaanse beelden en dieren vormen het decor, eerlijk scharrelvlees en Max Havelaar bier het menu. foto: Jaap Wolter beek
manier van koken fusion",
vertelt een enthousiaste Peter,
"dat houdt in dat wij streek
producten combineren met
kruiden, of garen in wijnen uit
diverse landen. Een beetje een
wereldkeuken."
Nog een bijzonderheid is dat
al het vlees dat wordt gebruikt
100% scharrelvlees is. En
daarmee maken Peter en An
gelika het zichzelf niet gemak
kelijk. Peter: „Scharrelvlees
wordt eigenlijk alleen maar
geleverd aan slagers, en niet
zo zeer aan restaurants. Het is
niet leverbaar in porties, dus
moet ik het vlees zelf uitbenen
en er porties van maken. Maar
ik heb ervaring met het uitbe
nen dus dat zal geen pro
bleem zijn." En naast scharrel
vlees serveren Peter en Ange
lika ook bijzondere drankjes,
zoals bijvoorbeeld Mongozo
bier. Dat is Afrikaans bier dat
ondersteund wordt door Max
Havelaar. Angelika: „Het past
helemaal bij onze filosofie: wij
serveren een biertje uit de re
gio, en helpen tevens arme
boeren zodat zij een goede
prijs krijgen voor hun pro
duct." Het zoeken naar streek
producten is overigens nog
niet afgelopen, maar helaas
zijn deze producten maar al te
vaak moeilijk te vinden. „We
moeten onze weg daar nog in
vinden, maar dat zal ongetwij
feld goed komen", zeggen ze
beiden vol vertrouwen.
Het begin is er in ieder geval.
Sfeer, originaliteit, een goede
keuken en twee enthousiaste
ondernemers met oog voor
het milieu en de medemens.
Dat moet toch haast een suc
cesformule opleveren. Chee
tah's Diner Braai: Zuidstraat
130 te Westkapelle. Tel. 0118-
571753.
De vakjes met een sterretje vormen de oplossing van de puzzel.
U moet ze alleen nog wel in de goede volgorde zetten. Deze
week heeft het woord te maken met de Olympische Spelen.
Horizontaal:
1 zoogdier, haargroei. 2 glansverf, uitroep, tweetal. 3 melkklier,
lol. 4 mis voor de overledene. 5 voorzetsel, bijbelse stad. 6
Spaanse landvoogd, ongebleekt. 7 voorzetsel, rondhout. 8 vrou
welijke soeverein. 9 knap, grondsoort. 10 lidwoord, vreemde
munt, Spaanse uitroep. 11 kerkgebruik, legeronderdeel.
Verticaal:
1 planeet, altijd. 2 streling, echtgenoot, uitroep. 3 putemmertje,
doopbekken. 5 kanttekening. 5 muzieknoot, rund. 6 staatsgreep,
rivier in Duitsland. 7 kledingstuk, landbouwwerktuig. 8 onenig
heid. 9 levenslucht, edelgas. 10. Verenwisseling, deel van een
etmaal, bijbelse naam. 11 bloedgever, strijdmacht.
Stuur uw oplossing vöör donderdag 28 februari naar de redac
tie van de Faam/Vlissinger, Postbus 5, 4460 AA in Goes.
Uit de goede inzendingen wordt een winnaar getrokken. Die
krijgt twee vrijkaarten voor een film in Cine City. De prijswin
naar wordt in de Faam/Vlissinger van woensdag 6 maart be
kend gemaakt.
De oplossing van de puzzel uit de FaamA/lissinger van 6 febru
ari luidt: 'Feestneus'. De vrijkaarten van Cine City gaan naar E.
van Leeuwen uit Middelburg.
al. Al erkent ook Schellekens
dat het een moeilijk vertaal
baar begrip blijft.
„Als je casual ziet als vrij-
etijdskleding moet je wel we
ten wie het zegt", legt hij uit.
„Wie de hele week in een pak
loopt, heeft een ander idee
over casual dan iemand die
voor zijn werk een overall aan
heeft. Dat zijn twee uitersten
met allemaal varianten ertus
sen.
Doordat mijn basismerken el
kaar niet bijten, maar meer
nog elkaar versterken valt er
voor iedereen veel te combi
neren. Trouwens mode voor
mannen wil niet zeggen dat ik
niet ook graag vrouwen in de
zaak heb. Want die zijn, zeker
in de besluitvorming vaak
heel belangrijk. Leeftijd is dat
veel minder want je hoeft aan
iemands kleding niet zijn leef
tijd af te zien. Niet iedereen
pakt een lichtblauwe broek,
maar kan weer wel een T-shirt
van een bepaald merk mooi
vinden.
Het gaat erom dat het goed
voelt en daar komt Senso
weer om de hoek. De primeur
en de grootste verrassing is
dat ik waarschijnlijk de eerste
ben die van deze vier merken
al de nieuwe collectie heb
hangen. Andere zaken hebben
nog kleding van 2001 en een
staartje uitverkoop, maar ik
ben blanco gestart. Dat ver
rassingseffect wil ik graag
houden. Wie na een bezoek
twee weken later terugkomt,
moet niet het gevoel hebben
dat-ie alles al eerder heeft ge
zien. We leven tenslotte in een
snelle wereld en daar doet de
kleding en dus Senso ook aan
mee. Graag zelfs!"
De afgelopen vier jaar heeft
hij als bedrijfsleider voor Hoe
zo? gewerkt.
De inkoop werd echter te in
tensief omdat Hoezo? (en Esp
rit dat onder dezelfde eigenaar
valt) zich voornamelijk richt
op modebewuste vrouwen.
Schellekens was zéker niet
overbodig maar koos er, in
goed overleg, voor om Senso
te beginnen. Het Italiaanse
woord voor 'gevoel', waarbij
wat Schellekens betreft ook
het goede gevoel mag horen
waarmee de Hoezo?wegen
zich scheidden. „Anders had
ik nooit Senso kunnen begin
nen met vier uitgesproken
topmerken als Matinique, Esp-
ritMen, Cottonfield en Mexx-
Men", zegt hij. „Groot voor
deel is dat ik bijna al mijn
klanten weer terugzie hier; ze
kennen mij en ze weten wat ze
kunnen verdachten. Met deze
vier merken, die ieder weer
hun eigen sfeer hebben, zit ik
goed. Je kunt wel van twintig
merken kleding in huis heb
ben, maar dan wordt het wel
erg rommelig. Een duidelijk
beeld is ook voor de klant het
meest prettige. Dat was mijn
uitgangspunt en dat is ge
lukt."
De kleding van Senso is dui
delijk niet klassiek maar casu-
Maurice Schellekens: „Een duidelijk beeld is ook voor de klant het meest prettige."
foto: Jaap Wolterbeek.