Bisschopswijn Uit de keuken van Sint Nicolaas 3-in-1 Music Machine Euro Zakgeldspel «k 1 rk Inwoners van Myra noemen hem Noël Baba, vadertje kerst... Sinterklaas rijmelarij Barbie in de Notenkraker Gezellige tafel Bijzondere hapjes tijdens pakjesavond Aè m. De geschiedenis vertelt dat Nicolaas bisschop was van Myra, in een ver verleden één van de belangrijkste steden van de Turkse land streek Lycië. Van Myra resten nu slechts nog ruïnes op enkele kilometers ten noorden van Demre. Demre ligt aan de westkust van Turkije, waar nog een oeroud kerkje staat, gewijd aan de heilige Nicolaas. Bisschop dus. Het Sinterklaasfeest wordt door de jaren heen opgeluisterd met specifiek lekkers. Wat zou een Sint Nicolaasfeest zijn zonder marsepein, pe pernoten en speculaas? Het is niet voor niets dat er zelfs liedjes over gemaakt zijn. Al dit lekkers is kant en klaar te koop, maar een 'heerlijk avond je' wordt natuurlijk nog gezelliger met de geur van versgebakken snoepgoed in huis. 1 '•ft?» Marsepein Speculaas MYRA - In het centrum van het dorpje Dem re aan de zuid-westkust van Turkije be vindt zich een oeroud kerkje gewijd aan de hei lige Nicolaas. Sint-Nicolaas wel te verstaan, bij ons bekend van het strooien en zie-ginds-komt- de-stoomboot. De maanden voor zijn verjaardag is Sinter klaas druk in de weer om alle surprises van een toepasselijk rijm te voorzien. Deze rijmen worden bij het uitpakken van de surprises door de ontvanger voorgelezen. Voor de vele hulpsinten zijn deze rijmpjes vaak een mooie gelegenheid om iemand in het zonnetje te zetten of te herinneren aan bijzondere gebeurtenissen uit het afgelopen jaar. Rijmwoorden Het aantal Barbie's dat de pakjespieten de afgelopen veertig jaar door schoorstenen hebben laten glijden, is niet meer te tellen. Sinds 1959 zijn er namelijk liefst ruim een mil jard poppen verkocht. Bij Sinterklaasavond passen ook goed wat hartiger hapjes. Want zeg nou zelf: van de hele avond op een stuk marsepein en een handvol pepernoten zitten kun je wel eens wat flauw worden. Vandaar de volgende tips uit een speciale brochure van het Voorlichtingsbu reau Brood: Eiersandwiches Mini croissant Woensdag 28 november 2001 FAAM/VLISSINGER 13 Het is dan ook toepasselijk om tijdens 'het heerlijk avondje' warme bisschops wijn te drinken. Maar hoe ma ken we die ook al weer? Als volgt: Wat u nodig heeft: 1 liter rode wijn; 1 citroen; 1 sinaasappel; 20 kruidnagelen; 2 eetlepels suiker; 1 kaneelstokje; 1 mes puntje foelie en saffraan. Wat u moet doen: was en droog de citroen en sinaasap pel. Steek in elk 10 kruidnage len. Doe de wijn, suiker, ci troen, sinaasappel en kaneel in een pan. (De foelie en saf fraan in een zakje doen). Deksel op de pan en de wijn langzaam aa'n de kook bren gen. Daarna het vuur laag. Een uurtje zachtjes laten ko ken. Haal de kruiden en het fruit eruit en serveer de wijn in hittebestendige glazen. Slechts enkele ingrediënten zijn nodig om een heerlijke bisschopswijn te berei den. Gitaar, drum en keybord is één instrument. Elektronische melo dietjes en ritmes, eindeloos te combineren en te variëren. De gi taar speelt drie liedjes op twee manieren: aanslaan en spelen of automatisch spelen. Het drumstel heeft vier geluiden en keuze uit verschillende ritmes. Klap de gitaar open je hebt een key board met piano, orgel en synthesizergeluiden. Een peuter kan ermee optreden als een echte artiest. Leverancier: Smart Me- chelen (B). Sint-prijs: 69,95 gulden/31,74 euro. Het 'Euro Zakgeldspel' leert kinderen - en hun ouders - spelenderwijs rekenen met de euro. Kinderen leren met euro's te betalen en geld te sparen, leder kind begint het spel met een be drag in euro's. Winnaar van het spel is de eer ste die voldoende euro's bij elkaar heeft ge spaard voor de felbegeerde fiets. Kinderen leren met het zakgeldspel in euro's te tellen, voordelig boodschappen te doen en op de bank rente te krijgen. De speler die daarin het handigst is, wint dit "rijke" spel. Dit spel van Jumbo heeft een Sint-prijs van 35 gulden/15,80 euro. 'Vr,. t V •»r,. yP 'A -r- 'En strooi dan wat lekkers in een of andere hoek...' Pepernoten zijn gemakkelijk en snel zelf te maken. Wat heeft u nodig: 200 gr. bloem; 1/2 theelepel bakpoeder; snufje zout; 150 gram stroop; 2 theelepels kaneelpoeder; 1 theelepel kruidnagelpoeder; 1 theelepel gema len nootmuskaat; 1/2 theelepel gemalen ko rianderzaad. Zeef de bloem met het bakpoeder in een kom. Kuiltje in het midden maken, rriet daarin de stroop en de specerijen. Roer alles vanuit het midden goed door elkaar en maak een stevig deeg. Smeer een bakblik in met margarine en druk knikkers van het deeg. Bak de knikkers in een matig warme oven (160 graden) in onge veer 15 minuten lichtbruin en gaar. Daarna: strooi ze in een of andere hoek Wat is in 'bisschopsnaam' een Sinterklaasfeest zonder marsepein? Juist, géén feest. Wat moet u doen: maak 250 gram amandelen zo fijn mo gelijk. Zeef 400 gram poedersuiker. Kneed de amandelen, poedersuiker en 3 a 4 eetlepels ro zenwater tot een soepel deegje. Leg het 1 dag in plastic- of aluminiumfolie op een koele plaats. Maak er figuurtjes van. U kunt de mar sepein eventueel met een voe dingskleurstof een kleurtje geven. Speculaas is eigenlijk elke dag een lekkernij. Wat heeft u nodig voor het maken van speculaasjes: 3 kopjes bloem; 1 snufje bak poeder; 2/3 kopje donkerbruine basterdsuiker; wat melk om het deeg soepel te maken; 2 theelepels speculaaskruiden (gelijke delen kaneel, nootmuskaat, gemalen kruidnagelen en een beetje anijs); 1 snufje zout; 1/2 kopje gepelde/geschaafde amandelen. (Bewaar een paar gehalveerde amandelen als decoratie op de speculaasjes). Wat moet u doen: Kneed alle ingrediënten tot een zacht bal, behalve de amandelen om de speculaas mee te versieren. Rol het deeg, op een met bloem bestrooid werkvlak, tot een dikte van ongeveer een halve centimeter en gebruik vormpjes om hieruit koekjes te steken. Bak ze ongeveer 25 minuten in een matig war me oven (180 graden) of totdat de koekjes ge lijkmatig donkerbruin zijn. Je zou denken dat de Sint in zijn geboortestreek als won derdoener en groot kinder vriend wel op een voetstuk zou staan. Dat is ook zo, maar niet als bisschop. Vreemd genoeg wordt Sinterklaas door zijn ei gen dorpsgenoten geëerd als de kerstman. 'Noël Baba', Va dertje Kerst, zeggen ze in het vroegere Myra, als ze het over onze Sint Nicolaas hebben! Op 6 december in het jaar 342 overlijdt de bisschop van My ra op 62-jarige leeftijd. Merk op dat de kerstman in veel landen wordt aangeduid met Santa Claus en u voelt de rela tie met onze Sinterklaas. Sint- Nicolaas was de beschermhei lige van zeelieden, handelsrei zigers, dieven, pandjesbazen, maagden, maar ook van pros tituees. Beroemd is het ver haal van Sint-Nicolaas die en kele nachten achtereen een zak met goudstukken binnen de deur wierp van een arme man. Dank zij deze bruids schat konden zijn dochters alsnog trouwen. Aan die daad van de Sint is mogelijk het strooien ontleend. In 1970 schrapte de rooms-ka- tholieke kerk Sint Nicolaas van de lijst met officiële heiligen. Het Vaticaan geloofde er niet meer in. Slechts heimelijk wordt in de vertrekken rond de paus door een twijfelaar nog wel eens een schoen ge zet. Doch zonder resultaat. Niet alle hulp-Sinterklazen zijn even handig in het verzinnen van rijmwoorden. Sinterklaas heeft vandaag de dag echter veel hulp van internet, waar een korte zoektocht een veel voud aan rijm-hulpprogramma's oplevert. Mooie sites zijn bijvoorbeeld: http://members.ams.chello.nl/freddy33/sinter- klaasgedichten.htm#rijmwoordenboek en http://www.han- digegids.nl/links/Sinterklaas.html Door de sint vaak gebruikte rijmwoorden zijn: Sinterklaas: speculaas, hélaas, dwaas, geraas, (zwakke)blaas, Feest: leest geweest, meest, beest, (in de Sinterklaasfeest, Schenken: (over te)denken, (en begon te/Piet te)wenken, Kado: ziezo!, zozo!, animo, hoho!, Present(je): (het is de Sint die)verwent (je), vent(je), Pak(je): zak(je), dak(je), tak(je), gemak, (zijn hart)brak, Piet: niet, (zoals je)ziet, verdriet, geniet. Dit jaar schittert Barbie in het danssprook- je de Notenkraker als prima ballerina en als Suikertaart Fee. Barbie's wederhelft Ken is de Notenkraker die in Prins Erik verandert. Ook Barbie's kleine zusje Shelly en haar vriendjes Jenny en Tommy zijn er in diverse Notenkraker-uitvoeringen. Met de pop pen en accessoires kan het verhaal van de Notenkraker (naar het gelijknamige ballet van Tsjaichovski) worden nagespeeld. Barbie kan in een handomdraai worden omgetoverd van balerina Clara in Suikertaart Fee. Op het dansstatief kan ze zelfs met prins Erik dan sen. De poppen zijn geïnspireerd op de Barbie in de Notenkraker dans film die op video (geheel Nederlands gesproken) wordt uitge bracht. Met de allernieuwste animatie- en all motion-technieken danst Barbie de sterren van de hemel. Sint-prijs Barbie: 79,95 gulden/36 euro, Ken als Prins Erik 69,95 gul den/31 euro. De videofilm gaat 29,95 gulden/13,50 euro kosten. 'Van een gezellig gedekte tafel is het goed eten' wordt weieens gezegd en niets minder is waar. Wie de tafel gezellig en feestelijk dekt, geniet veel meer van de dingen die erop zijn geserveerd. Maak van uw gedekte tafel een 'lopend buffet', zo dat iedereen kan pakken wat en wanneer hij wilt. Zorg voor genoeg kleine bordjes, eventueel bestek, fleurige servetjes en glazen. Voor de kinderen natuurlijk limonade. Geef die glazen een vrolijk suikerrandje en steek er een kleurrijk rietje in. 8 sneetjes fijn donker volko ren; 5 eieren; 4 gedroogde to maatjes op olie; 2 eetlepels (vers geraspte) Parmezaanse kaas; 2 eetlepels fijngehakte basilicum; 2 tot 3 eetlepels olijfolie met truffelaroma; zout, versgemalen zwarte pe per. Kook de eieren in ongeveer 10 minuten hard, laat ze schrik ken en pel ze. Prak de eieren in een diep bord fijn. Snijd de tomaatjes in kleine stukjes en schep ze met de Parmezaanse kaas en de basilicum door de eieren. Roer er zoveel truffel olie door dat een smeuïge sa lade ontstaat. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat de eiersalade liefst een half uur staan, zodat de smaak zich kan ontwikkelen. Bestrijk 4 sneetjes brood royaal met de eiersalade. Leg de andere sneetjes erop, druk ze lichtjes aan en snijd de sandwiches diagonaal door. Leg de sand wiches op een schaal. 8 (afbak) mini croissantjes; 25 gram pijnboompitten; 250 gram gegrilde kipfilet; 3 eetle pels knoflookmayonaise; 2 eetlepels verse munt in dunne reepjes; zout, versgemalen pe per. Bak de croissantjes in de oven knapperig bruin volgens de gebruiksaanwijzing en laat ze afkoelen tot lauwwarm. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koe kenpan en laat ze op een bordje afkoelen. Snijd de kipfi let in reepjes. Schep in een kom de kipfilet, mayonaise en munt door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep op het laatste moment ook de pijnboompitten erdoor. Snijd de broodjes open. Schep de kipsalade op de on derste helften en leg de bo venste helften erop. Bijzondere hapjes voor een bijzondere avond op simpele ma nier te bereiden. v

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2001 | | pagina 13