Enteny Music Import verhuisd
Café Nationaal nu
ook in Vlissingen
Pizzeria Milano
viert vijfentwintig
jarig jubileum
Lichaamsverzorging van top tot teen
Knipdiploma bij De
Kapper in Middelburg
Aan het Groentje 11 in Domburg kan men al
25 jaar terecht voor uitstekende pizza's en
pasta's maar ook voor diverse vis- en vleesspe
cialiteiten is men er aan het juiste adres. Groot
vader Sala begon in 1960 met een klein cafeta
ria op de plaats waar nu Ristorante Pizzeria Mi
lano gevestigd is.
Woensdag 9 mei 2001
FAAM/VLISSINGER 22
Lange Delft in Chinese sferen
Zaterdag 12 mei is de Lange Delft in Middelburg in Oosterse
sferen door de aanwezigheid van een 'Chinees gezelschap'. Op
deze zaterdag voorafgaand aan Moederdag zetten zij winkelen
de moeders extra in het zonnetje. In hun riksja hebben zij voor
alle moeders een presentje en strelen zij de neuzen van de da
mes met geurtjes uit de welvoorziene parfumerieën van LaBan,
Douglas en Traa. Ook voor de kleinsten die in gezelschap van
vader en moeder de Lange Delft bezoeken heeft de Riksja wat
bijzonders in petto.
door Inge Adriaansen
Na ruim drieënhalf jaar heeft Anthony van
den Berg het pandje aan de Walstraat-Zuid
in Vlissingen verruild voor de voormalige kou
senwinkel aan de Walstraat 96. Enteny Music
Import is nu een ruime zaak op een A-locatie,
waar elke muziekliefhebber zijn favoriete genre
vindt. Tijdens koninginnedag, kan het feestelij
ker, werden de deuren geopend.
Anthony van den Berg is erg
tevreden met zijn nieuwe on
derkomen. Hoewel het hem
toch wel een beetje aan het
hart ging greep hij de moge
lijkheid om te verhuizen van
harte aan. „De vorige zaak
werd eigenlijk te klein", ver
telt Van den Berg. „Het kan
toortje paste niet meer bij de
omvang van de platenmaat
schappij die ik naast de win
kel ook heb en de winkel
ruimte puilde zo langzamer-
Naar de kapper gaan is niet voor ieder kind
een feest. Als je pech hebt moet je lang
wachten, je moet heel stil zitten en al dat ge
friemel aan je hoofd is eigenlijk ook maar niks.
Bij 'De Kapper' in Middelburg wordt geknipt worden echter
steeds leuker. Was er al voor ieder kind iets lekkers, een gezelli
ge speelhoek en een auto waarin kinderen geknipt worden,
sinds kort is er ook het Knipdiploma. Een heus certificaat voor
kinderen die voor het eerst een bezoek aan De Kapper brengen.
Op deze manier wil eigenaresse M. van der Bijl haar zaak ook
voor kids helemaal geknipt maken. Kinderen die al eerder bij De
Kapper zijn geweest, maar wel graag het knipdiploma wil ver
dienen kunnen daar gewoon om vragen. Want ook de al wat
meer ervaren kids verdienen het diploma. De Kapper, Korte
Geere 20 Middelburg.
hand uit. Daar komt bij dat
het achterste gedeelte van de
Walstraat nu niet echt een
aantrekkelijke plek meer is en
op korte termijn ziet het er
niet naar uit dat daar verbete
ring in komt. Dat is heel jam
mer, want we hebben er als
winkeliersvereniging heel
veel energie in gestoken om
tot verbeteringen te komen.
Maar helaas is dit een kwes
tie van lange adem en heel
veel geld." Met het vertrek
van de Vlissingse kousenwin
kel ontstond er voor Van den
Berg dus een buitenkansje
om in zich op een A-locatie te
vestigen. Graffitispuiter Mar-
tijn Prins zorgde voor een
schitterend eigentijds interi
eur. „We willen graag meer
zijn dan alleen maar een pla
tenzaak", legt Van den Berg
uit. „Het interieur en de sfeer
in de zaak zijn heel belangrijk
en ligt direct in het verlengde
van onze manier van verkoop
en service. Mensen moeten
zich hier op hun gemak voe
len. Als je uitgaat is de entou
rage ook heel belangrijk en
muziek kopen heeft ook alles
te maken met gevoel. We
hebben gezocht naar een vro
lijke herkenbare omgeving
waar diverse stijlen met el
kaar verenigd worden."
Draaitafels
De luxe bioscoopstoelen uit
het inmiddels verdwenen Al-
hambratheater zorgen zeker
voor een relaxte manier van
winkelen. Onder het genot
van een kopje koffie lekker
onderuitzakken met je favo
riete muziek uit de koptele
foon geeft deze platenzaak
beslist iets extra's. De Metal-
fans worden bij Enteny hele
maal in de watten gelegd, zij
hebben hun eigen hoekje
waar ze ongestoord (en vrij
wel ongezien) van het stevi
gere werk kunnen genieten.
Ook hier heeft Prins voor een
helemaal bij de stijl passende
omgeving gezorgd. „Ik zou
overigens voor ieder genre
wel zo'n hoekje willen", lacht
Van den Berg. „Maar helaas,
zo groot is het pand nu ook
weer niet." Uiteraard ont
breekt ook in de nieuwe zaak
het vinyl niet, iets waarmee
Van den Berg zich nadrukke
lijk onderscheidt van andere
platenzaken. „Op zaterdag is
het hier een soort ontmoe
tingscentrum voor DJ's. Uit
heel Zeeland komen ze hier
naar toe om platen te kopen,
te experimenteren op de
draaitafel of gewoon om el
kaar te ontmoeten. Dat is
hartstikke leuk. Speciaal voor
deze doelgroep heb ik ook
een assortiment platenkoffers
en tassen en vier soorten
draaitafels." Enteny Music
Import, de naam zegt het al,
beperkt zich niet tot de gang
bare en makkelijk verkrijgba
re muziek. Het is er natuurlijk
wel, maar daarnaast is er ook
een ruim aanbod minder re
gulier werk. En wat er niet is
daar gaat Van den Berg ge
woon naar op zoek en dat
wordt zonder extra kosten
geïmporteerd „Wat je elders
op muziekgebied niet kan
vinden, zoeken wij voor de
klant op. Ons zoeksysteem is
wereldwijd en daarbij maakt
het niet uit of het om een
plaat van Frans Bauer gaat,
oud werk van Lennon of The
Stones of danceclassics. Ons
motto is: als je bij Enteny ge
weest bent moet je kunnen
stoppen met zoeken."
Anthony van den Berg in de luisterhoek, foto: Frank Husslage
Jeanette en Vincent Sala: Pizzeria Milano haalt op het gemak
nog wel vijfentwintig jaar." foto: Frank Husslage.
„En daar kon men prima te
recht voor een Hollandse
snacks, frietjes en ijs..." vertelt
mevrouw Jeanette Sala,
schoondochter van de stichter
van de Sala-dynastie in het
Domburgse. „Op 7 mei 1976
namen mijn man Giovanni en
ik de zaak over van mijn
schoonvader. Toen hebben we
de overstap van 'cafetaria'
naar Pizzeria gemaakt. Wij wa
ren daarmee de eersten in
Zeeland. Vijfentwintig jaar ge
leden was het eten-van-over-
de-grens nog niet zo ingebur
gerd als nu. In het begin had
den we veel Duitse gasten, die
waren daarmee al wat meer
bekend." Het eerste jaar ston
den er op de menukaart zes
pizza's, een paar pasta's en
nog steeds de schnitzel. Wie
de kaart heden ten dage be
kijkt ziet dat er vele Italiaanse
specialiteiten op prijken: naast
de standaard Italiaanse scho
tels ook bijzondere wijnen en
visgerechten. Van een simpele
kaart is hij uitgegroeid tot een
compleet boekwerk, waarvan
de inhoud steeds weer aange
past wordt aan de wensen
van de klant en de eisen van
de tijd.
Vandaag de dag wordt in de
keuken de scepter gezwaaid
door Vincent Sala, de klein
zoon. Na in Koksijde de koks
opleiding gevolgd te hebben
en enige jaren in het buiten
land gekookt te hebben is hij
weer teruggekeerd op het
nest. Dat hij een prima bezet
ting in de keuken heeft blijkt
uit de eerste prijs die pizza
bakker Allessandro bij de eer
ste Zeeuwse pizzabakwed-
strijd gewonnen heeft. Zijn
pizza's waren goed voor de
eerste prijs. Waar Vincent de
scepter zwaait in de keuken
doet moeder Jeanette de ad
ministratie en maakt vader
Giovanni nog dagelijks Itali
aans schepijs, dat 'aan het
raam' verkocht wordt. Voor
het familiebedrijf ziet zoon
Vincent een goede toekomst
weggelegd: „Op deze manier
komt er nog wel vijfentwintig
jaar bij. Uiteraard blijven we
de kaart veranderen. In dit
pand kunnen we niet veel ver
der meer uitbreiden. Met een
goed product als het onze
kunnen we misschien ooit
nog op een andere locatie een
tweede zaak openen", pro
beert Vincent een blik in de
toekomst te werpen.
Pizzeria Milano is zeven dagen
per week geopend en tot 12
mei zijn er voor de gasten leu
ke attenties in verband met
het 25-jarig bestaan van de
pizzeria. Bij binnenkomst krij
gen alle gasten een glas asti-
spumante aangeboden van
het huis, op de rekening
wordt 10 korting gegeven en
bij het vertrek is er voor de
kleine bezoekers ook nog een
leuk presentje.
Café Nationaal is neergestreken aan het Vlissingse Bellamypark. Be
halve in Goes en Middelburg kunnen mensen die op zoek zijn naar
een gezellig café nu ook terecht in de Scheldestad. Vanaf 11 uur 's och
tends biedt het sfeervolle café-terras gastvrijheid. In het weekend is café
Nationaal ook nachtcafé en is de bovenetage 'the place to be'.
dans
voordeel
zangstem
Italiaanse
deegwaar
opstootje
onnozel
I
3
oude
Franse
munt
soort auto
7
extreem
T
koppelriem
Russische
heerser
2
zangstem
hoofd
deksel
serum
deel van
een eflect
l
T
sierplant
gelijkmatig
knol
doelpunt
gniffelen
l
bevel
leervak op
school
vogel
deelve.
dynamo
1
snijv/ond
4
i
voeg
vreemde
munt
dochter v
Cadmus
T
Engels
bier
P-
alom
indien
l
8
rivier in
Italië
nobel
wiskundig
getal
T
een
zekere
6
l
zuilengang
-
5
D www.puzzelland.com
1
2
3
4
5
6
7
8
Stuur uw oplossing vóór woensdag 16 mei naar de redactie van
de Faam/Vlissinger, Postbus 18, 4380 AA in Vlissingen.
Uit de goede inzendingen wordt een winnaar getrokken. Die
krijgt twee vrijkaarten voor een film in Cine City. De prijswin
naar wordt in de FaamA/lissinger van woensdag 23 mei bekend
gemaakt.
De oplossing van de puzzel uit de Faam/Vlissinger
van woensdag 25 april luidt: 'Margarine'.
De vrijkaarten van Cine City gaan naar J. Cornelisse uit Nieuw
en St. Joosland.
Bedrijfsleider Bas Raus voor
Café Nationaal Vlissingen.
foto: Frank Husslage
Aan de Goese Markt is Café
Nationaal al tientallen jaren
een begrip. Aan de Middel
burgse Markt draait het gelijk
namige etablissement van de
gebroeders Verhoef al weer
twee jaar. In het pand van de
voormalige Flying Dutchman
wordt de succesformule nu
verder uitgebouwd. „Bij ons is
iedereen welkom", vertelt be
drijfsleider Bas Raus. „Van
jong tot oud kan iedereen hier
terecht voor een gezellig
avondje stappen. We draaien
allerlei soorten muziek, van
Nederlandstalig tot Dance. In
Café Nationaal kan altijd en
overal gedanst worden. Het
personeel maakt er een feest
van en betrekt de gasten daar
bij." De gezellige sfeer die het
café uitstraalt is een afspiege
ling van de sfeer die er onder
het personeel heerst: „Men
sen willen graag in dit café
werken. Er lopen hier niet al
leen studenten rond, die wat
willen bijverdienen. Er is bij
voorbeeld ook iemand die een
reguliere baan heeft als tim
merman en die in de avondu
ren bij ons, voor zijn plezier,
achter de bar staat.
Rocktour
Overdag kunnen klanten in
het café terecht voor een kop
je koffie, een biertje of wat
sterkers. Vanaf het gemoede
lijke terras hebben ze uitzicht
op het ruime Bellamypark en
met minder weer is het ook
binnen aangenaam toeven.
Donderdag, vrijdag en zater
dag van 22 tot 5 uur is ook de
bovenverdieping van Natio
naal geopend. Deze nacht
café-ruimte ruimte wordt ge
domineerd door een grote bar
en is qua aankleding gericht
op een feestelijke avond. Café
nationaal is het hele jaar door
geopend en heeft ook bijzon
dere toekomstplannen. Nu er
een 'Zeeuwse keten' is die zo
wel in Goes, Middelburg als
Vlissingen vestigingen heeft is
er ook de gelegenheid om een
oude droom van Tony Hollen-
berg van Nationaal Goes in
vervulling te laten gaan:
Langs de drie café's kan er nu
een rocktour gehouden wor
den waarbij rockbands roule
rend in de verschillende zaken
optreden. Dat belooft wat.
Je zou het niet direct verwachten, maar bo
ven de cadeauwinkel aan de Domburgse
Weststraat 1 draait alles om schoonheid en ver
zorging. Hier bevindt zich namelijk het domein
van Lydia Bliek, schoonheidsspecialiste en
voetverzorgster. Rond moederdag draait de
verwenbranche op volle toeren en ook Lydia
Bliek bedacht rond deze verwenperiode bij uit
stek een aantrekkelijke actie. Wie in de maand
mei een gezichtsbehandeling boekt krijgt een
exclusieve handpakking cadeau.
Lydia Bliek haalde nog maar
vorig jaar haar diploma's
schoonheidspecialiste en
voetverzorging. In datzelfde
jaar begon ze ook gelijk al
haar eigen schoonheidssalon
'Body Care'. Ik kon de be
staande zaak overnemen",
vertelt Lydia enthousiast. „Al
vijftien jaar was dit voor velen
een vertrouwd adres, dus dat
zat wel goed. Na mijn Stivas-
opleiding heb ik nog diverse
workshops en cursussen in
binnen- en buitenland ge
volgd om ook de fijne kneep
jes van het vak helemaal on
der de knie te krijgen". Om
goede en blijvende resultaten
te boeken moet een behande
ling precies afgestemd zijn op
de huid van de klant. Lydia
hanteert dan ook diverse pro
gramma's.
„Dag in dag uit heeft onze
huid te maken met sterk uit
eenlopende stofwisselings
processen van binnenuit en
van buitenaf", weet Lydia.
„Dan moet je denken aan pro
cessen waarbij zuurstof en
vocht een grote rol spelen,
hormonale activiteiten, stress,
zonlicht, droge lucht en che
mische producten. Iedere huid
heeft dus een eigen verzor
ging nodig.
In de salon werk ik met de
producten van Biodroga. Het
belangrijkste kenmerk van dit
merk is dat met behulp van
biologisch actieve stoffen de
activering van de levensener
gie en verbetering van de stof
wisseling van de huidcellen
bereikt wordt. Biodroga heeft
zes verschillende biologische
schoonheidssystemen ontwik
keld die geschikt zijn voor de
aanpak van specifieke proble
men.
Zo is er voor de jeugd bijvoor
beeld Skin Puran en voor de
behandeling van een vochtar-
me huid de Moisturizing For
mula." Wie bij Lydia voor het
eerst komt wordt dus eerst
grondig geanalyseerd. Op ba
sis van deze analyse wordt be
paald welk systeem het best
bij de huid past. De duur van
een volledige gezichtsbehan
deling is anderhalf uur en be
staat uit een oppervlaktereini
ging, een dieptereiniging
(peeling, stomen en verwijde
ren van onzuiverheden), een
massage, voedingsmasker en
als afsluiting een dagverzor
ging met indien gewenst een
lichte make-up. Maar niet al
leen het gezicht wordt ver
fraaid en verwend bij Lydia,
ook harsen en epileren beho
ren tot de mogelijkheden.
Ook in de visagie is de jonge
schoonheidsdeskundige thuis:
dag- avond of bruidsmake-up
kent voor haar geen enkel ge
heim. „Ik lever schoonheids
verzorging van top tot teen",
lacht Lydia. En dat is waar
want als gediplomeerd voet
verzorgster neemt zij ook de
tenen en voeten graag onder
handen. De zonnestudio zorgt
voor een mooi bruin tintje,
want helaas, Domburg mag
dan aan het strand liggen, het
blijft Nederland.
-•j
Moeders worden in de maand mei extra verwend bij Body Care.
foto: Frank Husslage
Geurige gistdeeg
pizza
In de jaren zeventig ontdekten
we als toerist massaal de Itali
aanse pizza. Een bodem van
heerlijk ruikend gistdeeg be
legd met tomatensaus en
groente, vlees, vis of kaas.
Niet veel later lag de eerste
diepvriespizza in de Neder
landse supermarkt. Vanwege
het moeilijk te verwerken gist
deeg werd voor de bodem
een variant op brooddeeg ge
bruikt. Tegenwoordig eet de
gemiddelde Nederlander 3
diepvriespizza's per jaar. Dit
aantal zal ongetwijfeld snel
groeien nu Dr. Oetker er in ge
slaagd is om een pizza te ma
ken op basis van het originele Eerste diepvriespizza van
gistdeeg. Vers gistdeeg wordt origineel gistdeeg.
belegd met verse ingrediën
ten en ongebakken supersnel ingevroren. Hierdoor wordt vers
gecombineerd met een lange houdbaarheid. Leg je de 'The
Ovenfresh' pizza thuis in de oven dan vult de geur van vers rij
zend gistdeeg de keuken. Ruim tien minuten later serveer je een
Italiaanse pizza zoals die bedoeld is met een origineel krokante
bodem. The Ovenfresh pizza's zijn er in drie varianten; Peppero-
ni-Salami, Champignon en Speciale.
Het Chinees Gezelschap is zaterdag in de lange Delft.
foto:Dick Verschiere.