Horeca is meer dan een hapje en een sapje
Lesgeven leer je vooral In de praktijk
li
SCHOLEN <)4»-
OPEN DAG
0 14.00 - 17.00 uur
19.00 - 21.00 uur
10.00- 15.00 uur
Studeren aan de
je
Zeeuwse kust!
van een 5-sterren opleiding?
Vat dacht
(jRIZIV RAGRR
Woensdag 7 februari 200
Zaterdag 10 februari 200'
1
1
puf
Hogeschool Zeeland
Woensdag 24 januari 2001
FAAM/VLISSINGER 16
Wie zich binnen de provincie op MBO ni
veau in de horeca wil bekwamen, komt
automatisch terecht bij het ROC Zeeland, sec
tor Economie, afdeling horeca-opleidingen. Al
dan niet nog aangevuld met locatie Merwede-
straat of locatie Ravensteijnweg. Dat is een he
le mond vol voor wat vroeger het Deltacollege
genoemd werd. Zo mag het niet meer heten,
maar zelfs afdelingscoördinator Wilbert Duijve-
laar zegt het nog wel eens als hij zich voor
moet stellen. Het gaat een stuk sneller en ie
dereen weet meteen wat je bedoelt.
Naast de horecaopleidingen
maken ook de brood- en ban
ketopleiding en de opleiding
facilitaire dienstverlening
deel uit van de sector econo
mie. Binnen al die opleidin
gen is de opbouw bijna het
zelfde. Afhankelijk van voor
opleiding wordt gekozen voor
een bepaald opleidingsni
veau. We beperken ons tot de
horeca. Niveau 1 is de assi
stentopleiding, die duurt een
jaar en daarna ben je gedi
plomeerd horeca-assistent.
Je kunt dan aan de slag in
café's, eenvoudige restau
rants en fast food-bedrijven.
Of doorgaan met de basisbe
roepsopleiding van niveau 2
om gastheer/gastvrouw, kok
of fast food-specialist te wor
den. Na niveau 2 is er een
keuzemogelijkheid om bin
nen niveau 3 de vakopleiding
zelfstandig werkend kok of
zelfstandig werkend gast
heer/gastvrouw te volgen of
om niveau 4 te kiezen voor
de middenkader/specialisten
opleiding die uiteindelijk re
sulteert in het diploma hore
caondernemer café/bar en
fast food of horecaonderne-
mer/-horecamanager. Vrij ver
taald is het de keuze tussen
praktijk en theorie, hoewel
dat niet helemaal recht doet
aan de studie.
Gastvrijheid en
discipline
Om het allemaal nog inge
wikkelder te maken wemelt
het van de afkortingen. Zoals
BBL, wat staat voor de be
roepsbegeleidende leerweg
(het oude leerlingwezen). Of
BOL, wat beroepsopleidende
leerweg betekent. Ook stages
heten geen stages meer maar
zijn onderdeel van de BPV,
Beroepsgerichte Praktijk Vor
ming. Maar, zoals Duijvelaar
zegt: „Het lijkt allemaal heel
ingewikkeld op papier, in de
praktijk valt het erg mee. We
slagen er elk jaar weer in
goedgekwalificeerde mensen
af te leveren op welk gebied
dan ook. Een deel stroomt
door naar een hogere ma-
nagementschool in Den
Haag, Leeuwarden en Maas
tricht; een ander deel gaat
meteen de horeca in en komt
bijvoorbeeld in vaste dienst
van het leerbedrijf. En zeker
bij de leerlingen van niveau
4, die vaak al internationale
ervaring in hun stage opge
daan hebben, lonkt het bui
tenland. Daar leent zich dat
niveau ook voor; het zijn de
mensen die bijvoorbeeld in
een grote hotelketen zich be
wegen in het hogere kader.
Wat trouwens niets ten nade
le zegt van niveau 3, laat dat
duidelijk zijn. Daar zitten de
meer beroepsgerichte men
sen die bijvoorbeeld kok zijn
in hun eigen restaurant. Maar
allemaal voldoen ze ruim
schoots aan de eindtermen
die in het leerprogramma
door het rijk vastgesteld zijn.
De gemiddelde consument
ziet dat niet en als het goed is
hoeft dat ook niet. Er gebeurt
een heleboel voordat dat pils
je of die biefstuk op je tafel
staat. Het is alleen jammer
als bijvoorbeeld de bediening
gezien wordt als werk waar
voor geen speciale vaardig
heden nodig zijn. Een regel
die ik graag gebruik is: gast
vrijheid heeft te maken met
discipline, van jezelf. Ook al
heb je nog zo slecht geslapen
of ook al zit er een heel ver
velende klant aan tafel, daar
hoeft niemand iets van te
merken. Correct blijven en
rustig doorwerken. Dat is na
tuurlijk niet iedereen gegeven
en soms merk je dat iemand
alsnog zegt: ik denk dat de
keuken meer mijn kant is. Dat
kan, dat komt voor". De
eerstvolgende open dagen
worden vrijdag 9 en zaterdag
10 februari gehouden op de
locatie Ravensteijnweg 1 in
Middelburg.
Het échte werk
Leuke opsteker voor de oplei
ding is het feit dat tijdens de
laatste Horecava een leerling
van de Zeeuwse opleiding
horeca-ondernemer uitgeroe
pen werd tot Kastelein van de
Toekomst. En natuurlijk ook
voor het leerbedrijf De Mug
in Middelburg waar de in de
prijzen gevallen Bart Melis
werkt. In haar examenjaar
kreeg Ellen van Vlaanderen,
die in 1999 afstudeerde als
zelfstandig gastvrouw, de Al-
lianceprijs. Zij werd door de
school uitgeroepen als beste
gastvrouw van dat jaar. Dat
had niet alleen te maken met
wijnkennis of niet morsen,
maar veel meer nog met de
algehele uitstraling en de in
druk die zij maakte. Wat heeft
Ellen na haar opleiding ge
daan en hoe belangrijk is die
opleiding geweest? „Omdat
ik op mijn twintigste van de
opleiding kwam kon ik nog
niet meteen terecht in de ba
nen die ik zou willen", zegt
ze. „Vooral voor manage
mentfuncties vinden ze je ge
woon te jong. Daarom ben ik
nu bezig zo veel mogelijk er
varing op te doen. Ik ben
leergierig, alles wat als aan
vulling op mijn opleiding kan
dienen wil ik weten. Tijdens
mijn stages in België en
Duitsland heb ik ook alle af
delingen van zo'n groot hotel
gezien en meegedraaid. Van
de receptie tot aan de lege
flesjes in de kratjes zetten.
Het is belangrijk dat je weet
hoe er binnen een keten ge
dacht en gewerkt wordt. En
het is natuurlijk niet verkeerd
om hotels als een Dorint in
Aken en een Novotel in Spa
bij te kunnen schrijven op je
CV. Op dit moment ben ik
gastvrouw in het Arsenaal
theater in Vlissingen. Dat is
ook een plek waar veel ver
schillende dingen gebeuren:
voorstellingen, café-restau-
rantwerk maar ook feesten en
partijen. Daar leer je ook veel
van en je merkt in de praktijk
waar je goed in bent en wat
je ligt. Wat ik eigenlijk op den
duur wel zou willen is een
back-office functie in een ho
tel. Back-office betekent dat
je je bezighoudt met zaken
als reserveringen, congres
sen en inkoop van F&B, ofwel
Food and Beverages. Front
office is de andere kant van
de zaak, daar ga je veel meer
met mensen om. Ook leuk
om te doen, maar heel eerlijk
gezegd zijn de werktijden aan
de back-officekant wat regel
matiger. Nu ben ik toch vaak
tot in de kleine uurtjes bezig
en dat wil ik niet mijn hele le
ven blijven doen". Waarmee
nog even een neveneffect is
genoemd van het werken in
de horeca. Het is een werkge
bied waar veel leuke en inte
ressante banen zitten, maar
het kan voorkomen dat je
juist werkt als anderen vrij
zijn en omgekeerd. Daar staat
natuurlijk wel tegenover dat
je, zoals Ellen deed, na het
seizoen rustig een maand
naar Australië kan. Daar kan
natuurlijk geen Nederlandse
kangoeroebiefstuk tegenop.
Wilbert Duijvelaar en Ellen van Vlaanderen met haar Allianceprijs in 1999
Na de HAVO of VWO kun je gaan werken maar
je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een
hogere beroepsopleiding te volgen. De Hoge
school Zeeland biedt verschillende Hbo-opleidin-
gen en één daarvan is de opleiding tot leraar/le
rares basisonderwijs, of kortweg de PABO. Een
vierjarige opleiding die bestaat uit een theore
tisch gedeelte en een groot gedeelte praktijk.
Wie leraar of lerares in het ba
sisonderwijs wil worden moet
natuurlijk allereerst van kinde
ren houden, sociaal en creatief
zijn en een brede interesse
hebben. En uiteraard moet je
ook bevoegd zijn om les te ge
ven. Om voor de klas van een
basisschool te mogen staan is
het Pabo-diploma nodig. De
Pabo van de Hogeschool Zee
land kent als één van de weini
ge Pabo's in Nederland twee
afdelingen, namelijk een chris
telijke en een openbare afde
ling. Naast het gezamenlijke
basisprogramma zijn er vakken
waarin verschillen naar voren
komen die te maken hebben
met de identiteit. De hele oplei
Marieke en Jennifer tijdens hun stage op O.B.S. 't Veer
foto: Jaap Wolterbeek
ding tot leraar of lerares voor
de basisschool duurt vier jaar.
In het derde jaar wordt er een
keuze gemaakt voor het jonge
of het oudere kind. Ga je in de
bovenbouw werken of liever in
de onderbouw? Aan deze keu
ze worden ook de stages ge
koppeld. Anders dan de mees
te Hbo-opleidingen beginnen
de stages overigens al vroeg in
het eerste jaar. Jennifer Bona-
rius wist als klein meisje al dat
ze juf wilde worden. Niet zo
verwonderlijk want als klein
kind, dochter en nichtje van
onderwijzeressen werd zij
voortdurend gevoed met ver
halen en ervaringen van haar
familieleden. Voor Jennifer, die
dit schooljaar is begonnen aan
de Pabo-opleiding, was de
overgang van de HAVO naar
de Hogeschool wel een hele
stap. „Vooral het feit dat je al
les zelf uit moet vogelen en
overal achteraan moet overviel
mij in het begin heel erg. Ik
hoop dat dat op den duur alle
maal wat makkelijker gaat",
zucht Jennifer. Over de oplei
ding zelf is Jennifer veel en
thousiaster. „Doordat je direct
al met stages begint weet je al
heel vroeg in je opleiding wat
lesgeven nu eigenlijk inhoudt
en je kan steeds het geleerde
in praktijk brengen en toetsen.
Het leuke is dat je op verschil
lende scholen komt met alle
maal hun eigen sfeer en kli
maat, daar leer je heel veel
van." Wat Jennifer nu echt wel
eens wil ontkrachten is het
vooroordeel dat de PABO een
simpele opleiding zou zijn
waar je kinderliedjes leert zin
gen. Uit ervaring weet zij dat je
het niveau maar beter niet kunt
onderschatten en dat leraren
pas 's avonds laat klaar zijn
met de voorbereidingen van
de volgende schooldag. Des
ondanks heeft Jennifer nog
geen seconde spijt gehad van
haar studiekeuze en hoopt zij
straks voor haar 'eigen' klas te
staan.
Tweedejaarsstudente Marieke
de Rooij loopt op dit moment
stage in de groepen 3, 4 en 5
van O.B.S 't Veer in Veere en is
er ook van overtuigd dat je van
de praktijk, dus het werkelijk
werken met al die verschillen
de kinderen en karaktertjes het
meeste leert. „Veel meer dan
bij andere Hbo-opleidingen
staat de stage gedurende de
hele opleiding centraal. Tijdens
je stage maak je de dagelijkse
gang van zaken op een school,
wat zich overigens niet alleen
tot het lesgeven beperkt, echt
mee en leer je heel veel van
heel ervaren mensen die dage
lijks in die praktijk werken. Na
tuurlijk zijn sommige theorie
lessen ook wel belangrijk,
maar je leert toch het meeste
tijdens je stage", weet Marieke
„Ik vind de stages altijd heel
leuk en hier op 't Veer is het
ook weer hartstikke gezellig,
maar wat ik soms wel moeilijk
vind is dat hetgeen je op
school geleerd hebt niet altijd
overeenstemt met de werkwij
ze van de school waar je stage
loopt. Dat is natuurlijk ook
moeilijk bij lesgeven want na
verloop van tijd ontwikkelt ie
dere leraar op basis van zijn er
varingen een eigen stijl en ei
gen ideeën. Gelukkig is er in
zulke situaties meestal wel
ruimte voor overleg met de
mentor."
De stagebeoordeling is voor
Marieke een moment waar zij
niet echt naar uitkijkt. Naast de
beoordeling door de mentor
van de basisschool is er tijdens
iedere stage ook nog een be
oordeling door de stagebege
leider. „In heel korte tijd moet
'je dan laten zien aan de stage
begeleider van school hoe je
het doet en als de klas dan niet
erg meewerkt, of je hebt zelf je
dag niet dan krijg je een slech
te beoordeling", vertelt Marie
ke. Over de sfeer op de PABO
van de Hogeschool Zeeland is
Marieke erg enthousiast. „We
hebben een hele leuke klas en
zijn allemaal met elkaar be
vriend, ook onze gang is de ge
zelligste van het hele gebouw.
Nergens anders in het gebouw
zie je zoveel tekeningen en an
dere vrolijke uitingen. Grappig
is ook dat er nog altijd een dui
delijk zichtbaar verschil tussen
de Pabo-studenten en bijvoor
beeld de HEAO-ers is, die her
ken je aan het zwarte koffer
tje", lacht Marieke. Uitgebreide
informatie over de PABO of an
dere Hbo-opleidingen van de
Hogeschool Zeeland is te vin
den op www.hzeeland.nl.
GROEN COLLEGE GOES
Verzorgt opleidingen en cursussen in de volgende sectoren:
PLANTENTEELT PAARDENHOUDERIJ
VEEHOUDERIJ RECREATIE
GROENE RUIMTE LOONWERK
BLOEMENBRANCHE GLASTUINBOUW
DIERVERZORGING (NIEUW)
Info: Stationspark 39, 4462 DZ Goes, 0113-272250
Open Dag Rotterdam: 25 januari 2001 13.00 - 17.00; 18.00-21.00
Erasmuspad 10, 3052 KP Rotterdam; tel.: 010-2855555
Opendag Amsterdam: 1 februari 2001 13.00-17.00; 18.00-21.00
Van Oldenbarneveldtstraat 56,1052 KC Amsterdam; tel.: 020-6802828
Hout- en Meubileringscollege; opl. voor Hout-, Meubel- en Wonenbranche
ZA. 3 FEBRUARI 10.30-15.00 UUR
Edisonweg 4/Boulevard Bankert 156, Vlissingen