Nieuwe keuken
met 'rente-adders'
Keukenvragen
Quooker. een nieuw fenomeen
in de keuken
mm
Het kan gebeuren dat men is uitgekeken op de
keuken, maar dat hij nog te goed is om com
pleet te vervangen. Renovatie kan in een derge
lijke situatie eigentijdse oplossingen bieden.
De mogelijkheden van
keukenrenovatie
Deuren
Werkbladen
Inbouwapparatuur
Over de
afwasmachine:
Over werkbladen en
uw lichaamslengte
Over groenten en
invriezen
Zonder stroom?
Hout mooi,
maar kwetsbaar
Spoelbakken
Koken
Natuurlijk staat u er niet altijd bij stil, maar
toch wordt er in de keuken vele malen per
dag water gekookt. Met een koffiezetapparaat,
waterkoker of fluitketel. Maar ook in pannen
bij het bereiden van de maaltijd. Of een enkel
kopje in de magnetron. U moet daar altijd op
wachten. En het kost meer water en energie
dan nodig is.
Alles smaakt lekkerder
Uniek HiTAC-
waterfilter
Forse besparing van
water en energie
Veiliger water koken
- .-
Woensdag 11 oktober 2000
FAAM/VLISSINGER 9
Wie verbeteringen aan het huis wil aanbrengen, kan nog
steeds - ook in het nieuwe belastingplan van 2001 - reke
nen op de financiële steun van de belastingdienst. Finan
ciering voor de verbetering van de (eerste) eigen woning
zijn en blijven aftrekbaar. Het is echter wel raadzaam om te
beseffen dat het hier uitsluitend gaat om verbeteringen
van bouwkundige aard. Wie bijvoorbeeld besluit om de
keuken te verbouwen, mag voor de financiering van deze
bouwkundige verbeteringen de rente aftrekken. Deze vlie
ger gaat echter niet op als de lening wordt gebruikt om de
keuken te voorzien van dure apparatuur. In dat geval kan
de belastinginspecteur van mening zijn dat de lening niet
is aangewend voor onderhoud of verbetering van uw wo
ning. Dat zou dan betekenen dat rente niet aftrekbaar is.
Informeer dus goed naar de voorwaarden!
Bron: Woonfonds
w
Renovatie: een facelift voor de keuken
heid de keuken uit te breiden
met extra laden of kasten. Dit
komt nogal eens voor indien
nieuwe apparatuur in de keu
ken geïnstalleerd moet wor
den. Een magnetron of oven
op ooghoogte bijvoorbeeld, of
de al zo lang gewenste vaat
wasser. Het is aan te raden de
ze stappen door te praten met
een vakman, omdat deze U op
de mogelijkheden kan wijzen
die niet zo voor de hand lig
gend zijn. Zo ziet men tegen
woordig grote wandkasten.
Vroeger was een klein formaat
hangkast standaard. Door sim
pelweg een extra element bo
ven op het oude te plaatsen en
daarvoor een langere deur te
bevestigen, wordt hetzelfde re
sultaat verkregen. De aanschaf
van een nieuwe keuken is dik
wijls een kostbare en tijdro
vende aangelegenheid. Denk
maar eens aan het verleggen
van leidingen en al het hak- en
breekwerk wat het met zich
meebrengt, doordat keukenre
novatie vaak een eenvoudigere
oplossing is zal hiertoe makke
lijker worden overgegaan. Het
biedt de mogelijkheid om snel
en nog langdurig te genieten
van de bestaande, vertrouwde
keuken. Maar dan met het
grote voordeel dat hij is aan
gepast aan de wensen van de
ze tijd.
■m
Renovatie: deurwerk kan vervangen en kasten kunnen gespoten worden
Ook het keukeninterieur is on
derhevig aan mode-invloeden.
Om een keuken hierom totaal
af te danken is onnodige geld
verspilling. Het binnenwerk
van de kasten is dan immers
nog niet aan vervanging toe.
Keukenrenovatie biedt in deze
gevallen de uitkomst. Renova
tie gebeurt reeds op grote
schaal, alleen hebben de
meeste 'experts' niet de mo-
genlijkheden die ze zouden
moeten hebben. Het is niet zo
moeilijk om een deur te ver
vangen, maar de andere ele
menten van een keuken, zoals
zichtkanten, plinten, sierlijsten
en bijvoorbeeld extra kasten
zitten niet in hun assortiment,
een vakkundig installateur kan
wel alle elementen in uw keu
ken vervangen naar wens. Al
vorens men besluit tot renova
tie over te gaan zal eerst de
keuken grondig onderzocht
moeten worden. Heeft men
destijds een kwaliteitskeuken
aangeschaft, dan kan rustig
gesteld worden dat daarvan
het houtwerk minstens twintig
jaar meegaat. Vooropgesteld
dat het materiaal niet is aan
getast door vocht of andere
schadelijke invloeden. Ook te
gelwerk en leidingen zijn niet
uitermate aan slijtage onder
hevig en kunnen vaak behou
den blijven.
De mogelijkheden van keu
kenrenovatie zijn eigenlijk on
beperkt. Alle frontmodellen
welke leverbaar zijn voor een
nieuwe keuken, zijn in princi
pe ook te gebruiken voor re
novatie. De deuren en lade
fronten kunnen op maat voor
uw bestaande keuken ge
maakt worden. Hetzelfde geldt
natuurlijk ook voor werkbla
den en inbouwapparatuur.
Momenteel worden de meeste
deurenfronten gemaakt van
MDF. Deze MDF-fronten zijn
omtrokken met een folie. Deze
folie is leverbaar in diversen
kleuren en structuren. Alle mo
dellen deuren zijn precies op
maat te maken, waardoor ze
gebruikt kunnen worden voor
renovatie op alle modellen be
staande keukens. Het voordeel
van MDF is o.a. dat er vormen
uit te fraisen zijn. Deze deuren
worden bekleed met een folie,
welke leverbaar zijn in onge
veer 60 verschillende kleuren.
Mocht U echter toch geen kleur
van uw gading vinden, dan be
staat altijd de mogelijkheid de
ze te lakken of spuiten in iedere
lakkleur. Een eigenschap van
folie is echter dat deze krasbe-
stendiger is dan een gelakte
deur. Folie heeft nog meer als
voordeel dat het een onder-
houdsvriendelijke deur is. Uiter
aard zijn er ook nog de massief
houten en gefineerde deuren.
De vraag naar houten, met na
me eiken, keukens is de laatste
jaren enorm gedaald. Dit komt
veel door budgettaire overwe
gingen, maar ook door de vele
voordelen van MDF-folie ten
opzichte van hout. De echte lief
hebbers van houten fronten
kunnen kiezen uit vele model
len. Ook is het mogelijk om sa
men met een keukenspecialist
de deur van uw wensen te ont
werpen.
De meeste werkbladen van
watervast verlijmde multiplex
met een vlak geïntregeerde
spoelbak zijn te renoveren
Multiplex bladen zijn lever
baar in ongeveer 100 verschil
lende kleuren en structuren.
In vergelijking met bladen van
natuursteen en massief hout
is de prijs van multiplex bla
den ook een belangrijke reden
waarom het momenteel het
meest gekozen werkblad is
voor renovatie en nieuwe keu
kens. Ook hiervoor geldt dat
foto: Eddy van Ginneken
alle soorten werkbladen pre
cies op maat te maken zijn
voor renovatie op alle model
len bestaande keukens.
Uw kasten en fronten kunnen
aangepast worden, waardoor
het mogelijk is om bijvoor
beeld een grotere koelkast te
plaatsen, of toch een combi
magnetron in plaats van een
oven. Tevens is het mogelijk
om bijvoorbeeld een vaatwas
ser te plaatsen in een bestaan
de keuken, maar ook een com
bimagnetron in een kast onder
de kookplaat of boven een
koelkast. U heeft de keuze uit
alle merken inbouwappara
tuur. Een kan U precies vertel
len welk type apparaat het bes
te bij uw wensen aansluit.
Volgende stap is het nagaan
van wat men graag gereno
veerd zou zien. Niet alleen
deurwerk kan vervangen wor
den, ook werkbladen, kranen,
inbouwapparatuur of kastma-
ten kunnen worden aangepast.
Daarnaast bestaat de mogelijk
Er zitten zwarte en roestkleuri
ge vlekjes op het bestek als
het uit de afwasmachine komt.
Tijdens en na het drogen con
denseert waterdamp op de
voorwerpen in de machine.
Op metaal van mindere kwali
teit kan dit zwart en roestkleu
rige vlekjes veroorzaken.
Zwarte vlekjes kunnen ook
worden veroorzaakt doordat
verschillende metalen in de
machine elkaar raken en door
de inwerking van zuur- en
zout-houdende ingrediënten in
voedsel. Als u hiervan last
heeft, is het beter bestek even
af te spoelen voor u het in de
afwasmachine plaatst. Contro
leer ook het onthardingszout
en het glansspoelmiddel.
Een regenboogachtige glans
over het glaswerk is de voor
bode van de niet meer te ver
wijderen witte aanslag. Ook
deze regenboogachtige glans
is niet meer te verwijderen.
Als u een egale, blauwachtige
glans over het giswerk ziet en
het glas voelt bovendien wat
vettig aan, dan wordt het
glansspoelmiddel te royaal ge
doseerd. U verwijdert deze
aanslag met een handafwas-
middel.
De ideale werkhoogte ligt glo
baal ergens tussen de 85 en
95 cm. Of uw werkblad de
juiste hoogte heeft, is simpel
te controleren door de afstand
te meten tussen uw horizonta
le gestrekte onderarm en het
werkblad die moet dan zo'n
12 cm bedragen. Als dit niet
het geval is dan kan er geke
ken worden of de plinthoogte
aangepast kan worden. Som
mige fabrikanten leveren ver
stelbare werkblokken. Bij deze
verstelbare werkblokken is het
mogelijk om bij de montage
de werkhoogte tot op de cen
timeter nauwkeurig aan te
passen aan de individuele
wensen en lichaamslengte
van de gebruiker.
Groenten invriezen gaat beter
als u ze eerst blancheert (korte
tijd dompelt in kokend water).
Dat gaat overigens niet met
alle groenten (en fruit). Met
tomaten kan het niet. Met
aardbeien ook niet, maar die
kunt u met wat suiker rauw in
vriezen (gekookt zijn ze dan
heerlijk voor bij de yoghurt).In
te vriezen productên moet u
verpakken in diepvrieszakken
of diepvriesfolie. Voor afge
paste porties zijn diepvriesdo
zen heel geschikt.
Diepvriezers hebben een ver
tragingssysteem om de gevol
gen van een stroomstoring te
beperken. Het duurt zo'n zes
tien uur voordat de inhoud
van een diepvries de 'oploop-
tijd' (de kritische temperatuur
waarde) heeft bereikt. De kriti
sche grens ligt bij - 9 °C. Le
vensmiddelen die boven deze
grens komen of zijn geweest
moet u opeten of weggeven,
ze bederven anders. Opnieuw
invriezen mag niet meer.
Natuur blijft kwetsbaar.Als hit
tebestendigheid een belang
rijk uitgangspunt is, valt het
houten werkblad als mogelijk
heid weg. Op houten vlakken
zal een warme ovenschaal al
gauw een donkere plek ach
terlaten, hoe degelijk de lak-
laag ook mag zijn want die is
door de jaren heen aan slijta
ge onderhevig. Hout, meestal
in stroken, blijft echter een
prachtig materiaal door de na
tuurlijke tekening. Natuur én
kwetsbaar blijven begrippen
die bij elkaar horen, zelfs al
helpen we die natuur een
handje met beschermende la
gen. Wie hierbij het allerpuur-
ste voorstaat, kan bij teak en
beuken kiezen voor een be
handeling met olie. Het nieu
we blad vergt dan een weke
lijkse inwrijfbeurt, totdat het
hout na maanden verzadigd
is. De hardheid verschilt en
daarmee de mate van opne
men van luchtjes, smaakjes
en bacterieën. En bepaalde
houtsoorten verkleuren onder
invloed van zonlicht eerder
dan andere. De meest toege
paste soorten zijn: teak, eiken,
essen, esdoorn, beuken en
kersen. Warm is hout wat be
treft de uitstraling, maar
kwetsbaar wanneer de randen
niet goed afgedicht worden.
Tegenwoordig wordt er vaak
gekozen voor twee spoelbak
ken of een dubbele spoelunit.
Dit is erg handig voor de afwas,
het wassen en snijden van
groente en kleine schoonmaak-,
karweitjes. Bij het uitzoeken van
een keuken is het erg handig
dat de eventuele vaatwasser en
de spoelbakken in de buurt zit
ten van de opbergruimte voor
bestek, glazen en servies. Spul
len die nog afgespoeld moet
worden voor ze de vaatwasser
in gaan, druppelen dan niet uw
hele keuken onder.
Koken en keuken hebben alles
met elkaar te maken. Vaak
vormt het kookcentrum dan
ook -letterlijk- het middelpunt
van de keuken. Het is daarom
erg handig om de kookunit,
met of zonder vaatwasser in
de buurt van het spoelcen-
trum te plaatsen. Zo kunnen
pannen snel gevuld of afge
spoeld worden.
Dankzij de Quooker is dat nu
verleden tijd. Met één draai
aan de knop heeft u direct wa
ter van 100 °C, dat bovendien
gezuiverd en goed doorge
kookt is. Vanzelfsprekend een
enorme luxe, in een handom
draai een vers kopje thee of
koffie. Een groot gemak bij
het koken van
aardappels, rijst of groente.
Maar toch zijn er nog andere
goede redenen die de aan
schaf van een Quooker meer
dan de moeite waard maken.
De Quooker behandelt het wa
ter op twee manieren. Het
wordt eventjes goed doorge
kookt zodat u geen vliesje op
de thee krijgt. In gebieden met
kalkrijk water wordt de smaak
zachter en gaan gekookte
groenten glimmen. Koffie
heeft weer het aroma van op
geschonken koffie zonder kof-
fie-apparatensmaak. Niet voor
niets kozen een aantal toon
aangevende restaurants en
hotels nu al voor het Quooker-
systeem.
In de Quooker is het HiTAC-
waterfilter standaard inge
bouwd. Dit filter verwijdert al
lerlei verontreinigingen uit het
leidingwater, zoals bacteriën,
chloor, bestrijdingsmiddelen
etc. Uiteraard komt dit de
kwaliteit van uw drinkwater
zeer ten goede.
Zoals u mag verwachten van
een modern huishoudappa-
raat levert de Quooker een bij
drage aan het milieu. De wa
terbesparing in de keuken kan
oplopen tot 30%. Dit komt
doordat u geen druppel meer
verspilt. Ook het energiever
bruik kan flink gereduceerd
worden, zeker als uw warme
water van
ver komt. Door zijn uitgekien
de constructie verbruikt de
Quooker maximaal een dub
beltje per dag aan stroom.
Dankzij de Quooker wordt wa
ter koken veiliger. De dubbel
wandige kraan is voorzien van
een kinderveilige sluiting. En
het water stroomt niet als een
massieve straal, Maar drup
pelvormig uit de kraan. Dit is
een groot voordeel tegenover
een fluitketel of elektrische
waterkoker. Ook de mogelijk
heid dat deze door een kind
kan worden omgetrokken is
verleden tijd.
Informatie over de quooker:
tel.: 0180-420488