Nieuwe keuken met 'rente-adders' Keukenvragen Quooker. een nieuw fenomeen in de keuken mm Het kan gebeuren dat men is uitgekeken op de keuken, maar dat hij nog te goed is om com pleet te vervangen. Renovatie kan in een derge lijke situatie eigentijdse oplossingen bieden. De mogelijkheden van keukenrenovatie Deuren Werkbladen Inbouwapparatuur Over de afwasmachine: Over werkbladen en uw lichaamslengte Over groenten en invriezen Zonder stroom? Hout mooi, maar kwetsbaar Spoelbakken Koken Natuurlijk staat u er niet altijd bij stil, maar toch wordt er in de keuken vele malen per dag water gekookt. Met een koffiezetapparaat, waterkoker of fluitketel. Maar ook in pannen bij het bereiden van de maaltijd. Of een enkel kopje in de magnetron. U moet daar altijd op wachten. En het kost meer water en energie dan nodig is. Alles smaakt lekkerder Uniek HiTAC- waterfilter Forse besparing van water en energie Veiliger water koken - .- Woensdag 11 oktober 2000 FAAM/VLISSINGER 9 Wie verbeteringen aan het huis wil aanbrengen, kan nog steeds - ook in het nieuwe belastingplan van 2001 - reke nen op de financiële steun van de belastingdienst. Finan ciering voor de verbetering van de (eerste) eigen woning zijn en blijven aftrekbaar. Het is echter wel raadzaam om te beseffen dat het hier uitsluitend gaat om verbeteringen van bouwkundige aard. Wie bijvoorbeeld besluit om de keuken te verbouwen, mag voor de financiering van deze bouwkundige verbeteringen de rente aftrekken. Deze vlie ger gaat echter niet op als de lening wordt gebruikt om de keuken te voorzien van dure apparatuur. In dat geval kan de belastinginspecteur van mening zijn dat de lening niet is aangewend voor onderhoud of verbetering van uw wo ning. Dat zou dan betekenen dat rente niet aftrekbaar is. Informeer dus goed naar de voorwaarden! Bron: Woonfonds w Renovatie: een facelift voor de keuken heid de keuken uit te breiden met extra laden of kasten. Dit komt nogal eens voor indien nieuwe apparatuur in de keu ken geïnstalleerd moet wor den. Een magnetron of oven op ooghoogte bijvoorbeeld, of de al zo lang gewenste vaat wasser. Het is aan te raden de ze stappen door te praten met een vakman, omdat deze U op de mogelijkheden kan wijzen die niet zo voor de hand lig gend zijn. Zo ziet men tegen woordig grote wandkasten. Vroeger was een klein formaat hangkast standaard. Door sim pelweg een extra element bo ven op het oude te plaatsen en daarvoor een langere deur te bevestigen, wordt hetzelfde re sultaat verkregen. De aanschaf van een nieuwe keuken is dik wijls een kostbare en tijdro vende aangelegenheid. Denk maar eens aan het verleggen van leidingen en al het hak- en breekwerk wat het met zich meebrengt, doordat keukenre novatie vaak een eenvoudigere oplossing is zal hiertoe makke lijker worden overgegaan. Het biedt de mogelijkheid om snel en nog langdurig te genieten van de bestaande, vertrouwde keuken. Maar dan met het grote voordeel dat hij is aan gepast aan de wensen van de ze tijd. ■m Renovatie: deurwerk kan vervangen en kasten kunnen gespoten worden Ook het keukeninterieur is on derhevig aan mode-invloeden. Om een keuken hierom totaal af te danken is onnodige geld verspilling. Het binnenwerk van de kasten is dan immers nog niet aan vervanging toe. Keukenrenovatie biedt in deze gevallen de uitkomst. Renova tie gebeurt reeds op grote schaal, alleen hebben de meeste 'experts' niet de mo- genlijkheden die ze zouden moeten hebben. Het is niet zo moeilijk om een deur te ver vangen, maar de andere ele menten van een keuken, zoals zichtkanten, plinten, sierlijsten en bijvoorbeeld extra kasten zitten niet in hun assortiment, een vakkundig installateur kan wel alle elementen in uw keu ken vervangen naar wens. Al vorens men besluit tot renova tie over te gaan zal eerst de keuken grondig onderzocht moeten worden. Heeft men destijds een kwaliteitskeuken aangeschaft, dan kan rustig gesteld worden dat daarvan het houtwerk minstens twintig jaar meegaat. Vooropgesteld dat het materiaal niet is aan getast door vocht of andere schadelijke invloeden. Ook te gelwerk en leidingen zijn niet uitermate aan slijtage onder hevig en kunnen vaak behou den blijven. De mogelijkheden van keu kenrenovatie zijn eigenlijk on beperkt. Alle frontmodellen welke leverbaar zijn voor een nieuwe keuken, zijn in princi pe ook te gebruiken voor re novatie. De deuren en lade fronten kunnen op maat voor uw bestaande keuken ge maakt worden. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor werkbla den en inbouwapparatuur. Momenteel worden de meeste deurenfronten gemaakt van MDF. Deze MDF-fronten zijn omtrokken met een folie. Deze folie is leverbaar in diversen kleuren en structuren. Alle mo dellen deuren zijn precies op maat te maken, waardoor ze gebruikt kunnen worden voor renovatie op alle modellen be staande keukens. Het voordeel van MDF is o.a. dat er vormen uit te fraisen zijn. Deze deuren worden bekleed met een folie, welke leverbaar zijn in onge veer 60 verschillende kleuren. Mocht U echter toch geen kleur van uw gading vinden, dan be staat altijd de mogelijkheid de ze te lakken of spuiten in iedere lakkleur. Een eigenschap van folie is echter dat deze krasbe- stendiger is dan een gelakte deur. Folie heeft nog meer als voordeel dat het een onder- houdsvriendelijke deur is. Uiter aard zijn er ook nog de massief houten en gefineerde deuren. De vraag naar houten, met na me eiken, keukens is de laatste jaren enorm gedaald. Dit komt veel door budgettaire overwe gingen, maar ook door de vele voordelen van MDF-folie ten opzichte van hout. De echte lief hebbers van houten fronten kunnen kiezen uit vele model len. Ook is het mogelijk om sa men met een keukenspecialist de deur van uw wensen te ont werpen. De meeste werkbladen van watervast verlijmde multiplex met een vlak geïntregeerde spoelbak zijn te renoveren Multiplex bladen zijn lever baar in ongeveer 100 verschil lende kleuren en structuren. In vergelijking met bladen van natuursteen en massief hout is de prijs van multiplex bla den ook een belangrijke reden waarom het momenteel het meest gekozen werkblad is voor renovatie en nieuwe keu kens. Ook hiervoor geldt dat foto: Eddy van Ginneken alle soorten werkbladen pre cies op maat te maken zijn voor renovatie op alle model len bestaande keukens. Uw kasten en fronten kunnen aangepast worden, waardoor het mogelijk is om bijvoor beeld een grotere koelkast te plaatsen, of toch een combi magnetron in plaats van een oven. Tevens is het mogelijk om bijvoorbeeld een vaatwas ser te plaatsen in een bestaan de keuken, maar ook een com bimagnetron in een kast onder de kookplaat of boven een koelkast. U heeft de keuze uit alle merken inbouwappara tuur. Een kan U precies vertel len welk type apparaat het bes te bij uw wensen aansluit. Volgende stap is het nagaan van wat men graag gereno veerd zou zien. Niet alleen deurwerk kan vervangen wor den, ook werkbladen, kranen, inbouwapparatuur of kastma- ten kunnen worden aangepast. Daarnaast bestaat de mogelijk Er zitten zwarte en roestkleuri ge vlekjes op het bestek als het uit de afwasmachine komt. Tijdens en na het drogen con denseert waterdamp op de voorwerpen in de machine. Op metaal van mindere kwali teit kan dit zwart en roestkleu rige vlekjes veroorzaken. Zwarte vlekjes kunnen ook worden veroorzaakt doordat verschillende metalen in de machine elkaar raken en door de inwerking van zuur- en zout-houdende ingrediënten in voedsel. Als u hiervan last heeft, is het beter bestek even af te spoelen voor u het in de afwasmachine plaatst. Contro leer ook het onthardingszout en het glansspoelmiddel. Een regenboogachtige glans over het glaswerk is de voor bode van de niet meer te ver wijderen witte aanslag. Ook deze regenboogachtige glans is niet meer te verwijderen. Als u een egale, blauwachtige glans over het giswerk ziet en het glas voelt bovendien wat vettig aan, dan wordt het glansspoelmiddel te royaal ge doseerd. U verwijdert deze aanslag met een handafwas- middel. De ideale werkhoogte ligt glo baal ergens tussen de 85 en 95 cm. Of uw werkblad de juiste hoogte heeft, is simpel te controleren door de afstand te meten tussen uw horizonta le gestrekte onderarm en het werkblad die moet dan zo'n 12 cm bedragen. Als dit niet het geval is dan kan er geke ken worden of de plinthoogte aangepast kan worden. Som mige fabrikanten leveren ver stelbare werkblokken. Bij deze verstelbare werkblokken is het mogelijk om bij de montage de werkhoogte tot op de cen timeter nauwkeurig aan te passen aan de individuele wensen en lichaamslengte van de gebruiker. Groenten invriezen gaat beter als u ze eerst blancheert (korte tijd dompelt in kokend water). Dat gaat overigens niet met alle groenten (en fruit). Met tomaten kan het niet. Met aardbeien ook niet, maar die kunt u met wat suiker rauw in vriezen (gekookt zijn ze dan heerlijk voor bij de yoghurt).In te vriezen productên moet u verpakken in diepvrieszakken of diepvriesfolie. Voor afge paste porties zijn diepvriesdo zen heel geschikt. Diepvriezers hebben een ver tragingssysteem om de gevol gen van een stroomstoring te beperken. Het duurt zo'n zes tien uur voordat de inhoud van een diepvries de 'oploop- tijd' (de kritische temperatuur waarde) heeft bereikt. De kriti sche grens ligt bij - 9 °C. Le vensmiddelen die boven deze grens komen of zijn geweest moet u opeten of weggeven, ze bederven anders. Opnieuw invriezen mag niet meer. Natuur blijft kwetsbaar.Als hit tebestendigheid een belang rijk uitgangspunt is, valt het houten werkblad als mogelijk heid weg. Op houten vlakken zal een warme ovenschaal al gauw een donkere plek ach terlaten, hoe degelijk de lak- laag ook mag zijn want die is door de jaren heen aan slijta ge onderhevig. Hout, meestal in stroken, blijft echter een prachtig materiaal door de na tuurlijke tekening. Natuur én kwetsbaar blijven begrippen die bij elkaar horen, zelfs al helpen we die natuur een handje met beschermende la gen. Wie hierbij het allerpuur- ste voorstaat, kan bij teak en beuken kiezen voor een be handeling met olie. Het nieu we blad vergt dan een weke lijkse inwrijfbeurt, totdat het hout na maanden verzadigd is. De hardheid verschilt en daarmee de mate van opne men van luchtjes, smaakjes en bacterieën. En bepaalde houtsoorten verkleuren onder invloed van zonlicht eerder dan andere. De meest toege paste soorten zijn: teak, eiken, essen, esdoorn, beuken en kersen. Warm is hout wat be treft de uitstraling, maar kwetsbaar wanneer de randen niet goed afgedicht worden. Tegenwoordig wordt er vaak gekozen voor twee spoelbak ken of een dubbele spoelunit. Dit is erg handig voor de afwas, het wassen en snijden van groente en kleine schoonmaak-, karweitjes. Bij het uitzoeken van een keuken is het erg handig dat de eventuele vaatwasser en de spoelbakken in de buurt zit ten van de opbergruimte voor bestek, glazen en servies. Spul len die nog afgespoeld moet worden voor ze de vaatwasser in gaan, druppelen dan niet uw hele keuken onder. Koken en keuken hebben alles met elkaar te maken. Vaak vormt het kookcentrum dan ook -letterlijk- het middelpunt van de keuken. Het is daarom erg handig om de kookunit, met of zonder vaatwasser in de buurt van het spoelcen- trum te plaatsen. Zo kunnen pannen snel gevuld of afge spoeld worden. Dankzij de Quooker is dat nu verleden tijd. Met één draai aan de knop heeft u direct wa ter van 100 °C, dat bovendien gezuiverd en goed doorge kookt is. Vanzelfsprekend een enorme luxe, in een handom draai een vers kopje thee of koffie. Een groot gemak bij het koken van aardappels, rijst of groente. Maar toch zijn er nog andere goede redenen die de aan schaf van een Quooker meer dan de moeite waard maken. De Quooker behandelt het wa ter op twee manieren. Het wordt eventjes goed doorge kookt zodat u geen vliesje op de thee krijgt. In gebieden met kalkrijk water wordt de smaak zachter en gaan gekookte groenten glimmen. Koffie heeft weer het aroma van op geschonken koffie zonder kof- fie-apparatensmaak. Niet voor niets kozen een aantal toon aangevende restaurants en hotels nu al voor het Quooker- systeem. In de Quooker is het HiTAC- waterfilter standaard inge bouwd. Dit filter verwijdert al lerlei verontreinigingen uit het leidingwater, zoals bacteriën, chloor, bestrijdingsmiddelen etc. Uiteraard komt dit de kwaliteit van uw drinkwater zeer ten goede. Zoals u mag verwachten van een modern huishoudappa- raat levert de Quooker een bij drage aan het milieu. De wa terbesparing in de keuken kan oplopen tot 30%. Dit komt doordat u geen druppel meer verspilt. Ook het energiever bruik kan flink gereduceerd worden, zeker als uw warme water van ver komt. Door zijn uitgekien de constructie verbruikt de Quooker maximaal een dub beltje per dag aan stroom. Dankzij de Quooker wordt wa ter koken veiliger. De dubbel wandige kraan is voorzien van een kinderveilige sluiting. En het water stroomt niet als een massieve straal, Maar drup pelvormig uit de kraan. Dit is een groot voordeel tegenover een fluitketel of elektrische waterkoker. Ook de mogelijk heid dat deze door een kind kan worden omgetrokken is verleden tijd. Informatie over de quooker: tel.: 0180-420488

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2000 | | pagina 9