i J Tempo doeloe herleeft bij restaurant Surabaya Sint in aantocht i Café-restaurant bij Cine City Bloemenhuis Mies verbouwd i i DEZE WEEK IN PARTY: IE0NÏINE RUITERS IN DE W01KEN NA BEZOEK VROUWENARTS! Prijswinnaars 't Spui DAAROM HAAT RTL'S JEROEN PAUW KINDEREN! Weekendje Parijs bij Hardy DAT IS SCHRIKKEN: HET PIKANTE VERLEDEN VAN 'BIG BROIHER'-NIEUWKOMER CYRII1E! Meestal is een grondige verbouwing be doeld om een zaak aan te passen aan de moderne tijd. Bij Indonesisch restaurant Sura baya in Middelburg had de verbouwing echter een geheel ander doel. Eigenaren Ernst en Net ty van Toll wilden hun pand aan de Stations straat juist terugbrengen in de sfeer van Tempo doeloe: de tijd die onherroepelijk voorbij is, maar die voor Van Toll nog steeds de belang rijkste inspiratiebron vormt. In de Faam/Vlissinger van woensdag 6 okto ber was een heel katern met informatie over 't Spui, het bedrijvencomplex met bibliotheek, VVV/Anwb, boekhandel en internetruimte, op genomen. Onderdeel van dit katern was een rebus voor de jeugd. De goede oplossing was: Annie M.G. Schmidt. Sinterklaas komt zaterdag 13 november aan in de Zeeuwse provinciehoofdstad. Om 13 uur begint muziekvereniging Onda uit Nieuw en Sint Joosland op de Punt te spelen, in af wachting van de komst van de goedheiligman. Die wordt rond 13.30 uur verwacht. Natuurlijk zijn ook Muis en Leeuw van de partij. Nasi met cornedbeef Familie Bij megabioscoop Cine City in Vlissingen is onlangs het Cine Café geopend. Het café restaurant is gesitueerd in het bioscoopcom plex, maar zeer zeker niet alleen bedoeld voor klanten van de bioscoop. Ook wie zo maar zin in een drankje heeft, kan er goed terecht. Bloemenhuis Mies aan de Scheldestraat in Vlissingen is onlangs grondig verbouwd. De familie Mies, eigenaar van het Bloemenhuis dat behalve in Vlissingen ook nog twee vestigin gen heeft in Oost-Souburg, ziet de nieuwe stijl van het pand in de Scheldestraat als huisstijl van alle (toekomstige) Mies-vestigingen. Mar cel Mies: „We willen het niet bij deze drie za ken houden, maar flink gaan uitbreiden in de toekomst". Huisstijl Boeketje Vegetarisch Zeeland aan zet Feest in pannenkoekenhuis Calvin Klein in Pantalon Open huis BBK Kerstideeën bij Intratuin Open dag All Sports Bodygym Woensdag 10 november 1999 FAAM/VLISSINGER 13 door Mieke Roelse „Daar ligt tenslotte de basis voor de Oud-Indische keu ken", verklaart Van Toll stellig. Hij vervolgt: „De Indische ge meenschap heeft er veel aan toe bijgedragen dat gerechten verrijkt werden door de uit wisseling van recepten en an dere culturen. En dan had je natuurlijk Kokki, die elke keer als de familie verhuisde ge woon meeging. Daarom is het zo jammer dat veel gerechten qua smaak zijn aangepast aan wat de gemiddelde restau rantbezoeker onder Indisch eten verstaat". Het is niet gemakkelijk om de Indonesische keuken te om schrijven. Van Toll: „Dé Indo nesische keuken bestaat ei genlijk niet. Doordat elke be volkingsgroep vaak door het geloof beperkingen heeft in wat wel en wat niet gegeten mag worden (zo eten sommi- Uit de enorme hoeveelheid in zendingen trokken we de vol gende winnaars: boekenbon ƒ50,-: T. Jacobse-Geertse uit Meliskerke. Boekenbonnen f25,-: Len- nart Reijnierse uit Koudeker- ke, Wouter Harthoorn uit Vlis- singen, M.F. Sonius uit Oost- Souburg en Ronald Maljaars uit Westkapelle. Boekenbonnen flO,-: Els Boone uit Vlissingen, W.M. Bommeljé uit Middelburg, Fa- Om 13.45 uur begint de in tocht. Sinterklaas reist, verge zeld door kinderen, ouders, steltlopers, het ontvangstco mité, piraten, een bakfiets, een koets, een bus met ca deaus en natuurlijk zijn Pieten, door de winkelstraten van Middelburg. Via de Dam, de Korte en de Lange Delft, de Markt, Plein 1940, het Geere- gebied, de Beenhouwerssin gel en de Langeviele zal de Sint naar de Markt lopen. Daar treedt om 14.30 uur het orkest van de Zeeuwse Mu ziekschool voor hem op. Om 14.45 uur heet de burgemees ter van Middelburg, Bert Spar van der Hoek, de goedheilig man welkom in zijn stad. Met een druk op de knop zal Sin terklaas vervolgens een echte kinderkennis openenen, die nog de hele middag op de Markt door zal gaan: speeltoe stellen, een schminckteam, een springkasteel, een spring- toren, kindertheater en steltlo pers. Het Zwarte Pietenorkest, vergezeld door een paar echte Strooipieten, luisteren vanaf 15 uur de winkelstraten op. Sinterklaas neemt om 16.30 uur weer afscheid van de kin deren in Middelburg. T 2 3 4 5 6 7 8 9 TO 11 12 13 14 15 V Omschrijving: Op iedere horizontale rij moeten drie woorden worden ingevuld van respectievelijk, zeven, vijf en zeven letters. De laatste twee letters van het eerste woord zijn de eerste twee letters van het middelste woord; de eerste twee letters van het laatste woord zijn de laatste twee letters van het middelste woord. De eerste en de laatste kolom worden omschreven, in het midden moet u zelf een letter invullen en wel zo dat er een bestaand woord ont staat. Na juiste oplossing leest u in de aangegeven verticale ko lom een beroep. Omschrijving: 1 jargon - scheidsrechter (Eng.mv.); 2 nutteloze lading - kostba re zijden stof; 3 kruisbloemige plant - cursieve letter; 4 zeegroen - droombeeld; 5 beestenvoer - dagwijzer; 6 laborant - verzame ling van oude geschriften; 7 goede manieren - gewricht - sier lijk; 8 flater - letterkeer; 9 schroefvormig rad - verdrag; 10 aarts vader - heemplanten; 11 (van) geboorte - radioactief scheikun dig element; 12 aanhanger van een bepaalde protestante sekte - aan de zijde van iets; 13 beginnen - nalatenschap; 14 door iets onverwachts getroffen - vastklampen; 15 cacaoproduct - rap port. De oplossing van de puzzel van vorige week luidt: 'treinconducteur'. ge groepen geen varkens vlees, andere weer geen rund vlees of juist helemaal geen vlees, red.) heeft dat zijn weerslag op de maaltijden. De rijsttafel is daar een goed voorbeeld van. Want de fees telijke maaltijden, de selama- tans, zijn telkens aangepast en uitgebreid onder invloed van verschillende culturen. Van daar die enorme verscheiden heid aan gerechten. Maar in de gewone inlandse keuken is dit natuurlijk een onvoorstel bare luxe". Van Toll bevindt zich, met de bewering dat de keuken van de Indische gemeenschap meer waardering zou moeten krijgen, een beetje in een een zame positie. „Nog wel, maar het gaat veranderen", erkent hij. „Het gaat er mij niet om een koloniaal of politiek sys teem te verdedigen, maar wat het effect van die invloeden geweest is op de keuken. Het door mij geschreven boekje Originele Oud-Indische recep ten uit de keuken van Sura baya is aan een herdruk toe. Daar wil ik nu ook recepten in opnemen die ontstaan zijn tij dens en na de Japanse bezet ting". Tijdens de Bersiaptijd, zoals Ernst en Nettie van Toll. de periode tussen de Japanse overheersing en de onafhan kelijkheid van Indonesië ge noemd wordt (van 1945 tot 1949) zijn namelijk hele aparte gerechten ontstaan. Van Toll: „Als je niet hebt wat mil ie Leys uit Vlissingen, A.M. Prince uit Middelburg, Frede rick uit de Molenstraat in Vlis singen, Familie Melis uit Vrou wenpolder, A. van Ginkel uit Vlissingen, Francis Latusia uit Vlissingen, Lianneke de Ko ning uit Middelburg en Ma- riëlla Zijl uit Gapinge. De prijzen worden in een klei ne bijeenkomst in 't Spui uit gereikt door bibliotheekdirec teur Kees Hamann. De win naars hebben inmiddels al be richt thuis gehad. L. Smit uit Vlissingen gaat binnenkort een weekendje naar Pa rijs. Ze won die prijs na een bezoekje aan Flet Huis Hardy Opti ciens. De prijsvraag was het gevolg van het toetreden van Har dy Optiek tot de hoogwaardige Het Huis-keten. je wil gebruiken, dan moet je iets maken met wat er wel is. Op die manier zijn de meest fantastische sambals ont staan. Er is toen bijvoorbeeld veel gewerkt met cornedbeef. Ge woon vlees was er niet en in de voedselpakketten die van uit het Westen naar ons toe kwamen zaten blikken corned beef. Nasi met cornedbeef is daar door óók onderdeel van de In dische keuken geworden. Het zelfde geldt eigenlijk ook voor bonen in tomatensaus". Probleem bij het in kaart bren gen van de traditionele Indo nesische keuken is natuurlijk dat de groep Indische mensen die, al dan niet gedwongen, naar Nederland kwam steeds ouder wordt. „Als ze hun vaak typische fa milierecepten, niet doorgeven aan de volgende generatie dan weet straks niemand meer hoe het smaakte, alleen nog uit de verhalen. Dat wil ik voorkomen". Zelf werkt het echtpaar Van Toll daar volop aan mee. „Surabaya is een echt familierestaurant", vertelt Ernst van Toll. Dochter Judy heeft toegezegd het bedrijf straks van haar vader over te Judith en Ronald Roelse, broer en zus, runnen samen het café-restaurant. Judith Roelse richt zich voornamelijk op de bediening en het café gedeelte, terwijl broer Ronald voor het keukengedeelte te kent. Judith Roelse: „We zijn hele maal los van de bioscoop, al hoewel we natuurlijk toch wel dingen samen willen doen". Zo is het bijvoorbeeld moge lijk om een speciaal arrange ment te nemen, waarbij een bioscoopkaartje is inbegre pen. Overigens zijn de gewo ne bioscoopkaartjes - zonder menu - niet in het Cine Café te koop. „Daarvoor kunnen mensen gewoon terecht bij de kassa". Ook op de kaart is de band met de bioscoop goed af te le zen: wat te denken van een cocktail Blair Witch, bijvoor beeld? „De keuken is eenvou dig, maar lekker. En niet duur", verwoordt Roelse de kracht van het eetcafé. In de bioscoop zelf is ook een café-gedeelte, waarin mensen tijdens de pauzes iets kunnen drinken of snoepen. „Het is dus niet zo dat men sen in de pauze van de film hier komen zitten. Wel is het natuurlijk leuk als mensen Judith en Ronald Roelse: ...een los café, waar je ook wat kunt drinken zonder dat je naar de film gaat.foto Jaap Wolterbeek voor of na de film een hapje komen eten. Wie dat even van tevoren aan ons doorgeeft, kan er dan ook op rekenen dat het eten aansluit op de film", legt Judith Roelse uit. Daar naast biedt Cine Café de mo gelijkheid tot kinderfeestjes, opnieuw in combinatie met Cine City. De drie zaken worden door de broers Marcel en Richard - sa men met hun ouders - geleid. Zonder uitzondering is de hele familie grootgebracht 'in de bloemen'. Marcel Mies: „Mijn opa was al bloemenman, of bloemenventer, zoals je dat Marcel Mies: „We gaan volgend jaar de gevel aanpakken". Foto Jaap Wolterbeek toen nog noemde. En zo zijn we er min of meer allemaal ingerold". De zaak aan de Scheldestraat bestaat nu bijna veertig jaar en kreeg in de loop der jaren gezelschap van twee filialen in Oost-Souburg. Nog altijd gaat het goed in de zaak. Zo goed, dat de familie heel serieus nadenkt over uit breiding. Marcel Mies: „Bin nenkort openen we nog een zaak op Walcheren. En als het aan ons ligt, niet lang daarna weer één. We willen zoveel mogelijk zaken overnemen of opstarten. Zodat we straks echt een keten hebben. Hoe ver we daarin zullen gaan? Ts- ja... Wat ons betreft worden we zo groot mogelijk". Eén ding is wel duidelijk. De zaken in Oost-Souburg en de filialen die in de toekomst ge opend zullen worden, zullen er in principe net zo uitzien als de zaak in de Scheldestraat. „Want dit is onze huisstijl", vertelt Mies. „Overigens is het nog niet helemaal af, want we gaan volgend jaar de gevel aanpakken". De verbouwing, die zo'n drie weken in beslag nam, was grondig. Toch is de zaak tij dens de werkzaamheden niet dicht geweest. „We hebben die tijd verkocht vanuit kra men, hier voor de deur", laat Mies weten. „Dat was een enorm gedoe, want elke mor gen moest alles naar buiten gedragen worden. En 's avonds alles weer terug, na tuurlijk". De bloemenmarkt is goed, weet Marcel Mies. „Er wordt eigenlijk steeds vaker een bloemetje gegeven. Op zich is dat ook niet vreemd, want mensen hebben tegenwoor dig alles al. Een bosje bloe men is dan natuurlijk altijd leuk. Bovendien kan een boe ketje overal voor worden ge geven: geboorte, dood, ver jaardag, examen, noem maar op". In de winkel aan de Scheldestraat zijn alle bloe men en planten nu keurig ge rangschikt. „We hebben een heel breed assortiment", ver telt Marcel Mies. „We gaan zelf naar de veiling in Naald wijk, omdat ze daar een goede kwaliteit voor een gunstige prijs kunnen bieden. Daar ha len we de bloemen. Maar be halve het gewone bosje heb ben we ook planten in huis. Bovendien is één van onze medewerkers zich aan het be kwamen in het meer kunstzin nige werk. Want daar bestaat momenteel een grote vraag naar". Foto Jaap Wolterbeek willen nemen. „Zij wordt nu opgeleid zodat ze alle gehei men van de Indonesische keu ken leert kennen". De veranderingen in het inte rieur geven de bezoeker het gevoel zó van de huiskamer de veranda, of liever gezegd warande op te stappen. Foto's - voornamelijk uit Surabaya - versterken de nostalgische sfeer of zorgen voor herken ning, afhankelijk van de gast. Het buffet is vernieuwd en ook bij de bereiding van de gerechten wordt anders ge werkt. „We waren al aange sloten bij SIR, Selected Indo nesian Restaurants, maar sinds kort kan ook de vegeta rische gast bij ons terecht", zegt Van Toll. „Dat betekent dat we alleen nog maar soja- olie gebruiken en ook verder alleen natuurlijke grondstof fen en kruiden verwerken. Een smaakversterker als ve-tsin komt er hier niet meer in, bij voorbeeld". Bijna vijfentwintig jaar bestaat het restaurant nu en naast de beroemde Javaanse buffetten, de catering en het lesgeven aan de ZVU, blijft Van Toll tijd vinden om te ijveren voor de erkenning van 'zijn' Indische keuken. Onder het motto 'Zeeland aan Zet' presenteren vijftien Zeeuwse bedrijven en organisaties zich op de Bedrijven Kontakt Dagen West Brabant (2, 3 en 4 november in evenementencentrum Leysdream in Roosendaal). Het Zeelandpaviljoen, zoals de 'stand' van de deelnemende Zeeuwen heet, moet ondernemers van buiten Zeeland attent maken op de mogelijkheden die de provincie te bieden heeft. De promotie van Zeeland is in han den van de Kamer van Koophandel Zeeland, de provincie en een paar gemeenten. Vijfentwintig kinderen van de Deltaschool uit Goes, een school voor moeilijk lerende kinderen, vierden dinsdag 2 november feest in Pannenkoekhuis Vierwegen uit Domburg. Zij waren, voor één dag lang, de baas in het restaurant. En dat betekende niet alleen pannenkoeken bakken maar ook tafeldekken, bestek inrollen en opdienen. Vooraf was geoefend om de kinderen zo zelfstandig mogelijk aan het werk te kunnen laten gaan. Jeanscenter De Pantalon, in de Sint Jacobspassage in Vlissin gen, verkoopt sinds kort ook Calvin Klein Underwear. De collec tie ondergoed van de wereldberoemde ontwerper Calvin Klein is breed en onlangs nog uitgebreid met een stretch-lijn, ver krijgbaar in alle moderne kleuren. Naast Calvin Klein voert De Pantalon Björn Borg en Claessens. Bij bruidskledingzaak BBK aan de Middelburgse Lange Noord straat werd onlangs open huis gehouden. Modellen van model lenbureau Aliènne showden de allernieuwste jurken. Bijzonder aan deze goed bezochte modeshow was dat de klanten aan het begin van de show zelf konden kiezen welke bruidsjaponnen aan het eind van de show gedemonstreerd zouden worden. Modellen van Aliènne showden de nieuwste jurken. Deze maand valt de nieuwe IntraNova, het magazine van Intra tuin, bij iedereen in de brievenbus. In het kleurrijke blad legio ideeën voor kerstdecoraties, maar ook andere tips en sugges ties om de wintermaanden gezellig mee door te kunnen komen. Dat geldt voor buiten, maar ook voor binnen. All Sports Bodygym, de sportschool aan de Oostperkweg in Middelburg, houdt zondag 14 november een open dag. Er zijn demonstraties Tai Chi, Streetdance, Combi Fit en 55+ aerobics. De open dag is bedoeld om mensen over de drempel te helpen. Er wordt uitleg gegeven over de aanwezige toestellen en trai ningsprogramma's. Voor nieuwe leden is er bovendien een ac tie: wie zich aanmeldt als lid kan de rest van de maand novem ber gratis trainen. (advertentie) TWEEDE BUY?

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1999 | | pagina 13