Keukens 2000: kersen en vanille
Kooksvstemen: van professionele
gasbranders tot zelfdenkende kookplaten
Aankleding van de keuken
De variatie in keukenkastjes is onuitputtelijk.
Van harmonicadeurtjes tot uitschuifbare
rekjes, van apothekerskasten tot plintlades.
Een simpele plank met een paar lievelingsac-
cessoires is een mooie afwisseling in een heel
ingenieus geconstrueerde keuken.
Materialenmix
Afwassen
Engenlijk doen ze bij Van Belle Keukens in
Vlissingen niet aan de Oktober Woonmaand
mee. Toch is het er - juist deze maand - leuk
om naar binnen te lopen. Omdat de nieuwe
collectie zich in januari weer aandient, dient er
ruimte in de showroom te worden gecreëerd.
„En dat betekent showmodellen tegen aan
trekkelijke prijzen", vertelt Johan van Belle.
Koken en bakken
Zelfdenkend
Accessoires
Keramische platen
Al staat er een keuken met alles erop en er
aan, als er niet het juiste licht is, heeft nie
mand er wat aan. Werklicht is natuurlijk op de
eerste plaats belangrijk. Omdat erboven het
werkblad meestal geen standaardrij boven-
kastjes hangt, kan er met licht meer worden
gespeeld. Let er wel op dat dit gemakkelijk te
reinigen is.
Een keuken kan nog zo prachtig zijn, zonder
een goed kooksysteem begint u weinig. Het
is van essentieel belang dat uw kookplaat pri
mair is afgestemd op uw persoonlijke manier
van koken. Voor u zich verdiept in de talloze
mogelijkheden of zich laat verleiden door fraai
vormgegeven modellen, moet u daarom eerst
de meest essentiële vraag beantwoorden: wilt u
koken op gas of op elektra? Of kiest u ervoor het
beste van beide werelden te combineren? Met de
nieuwste kookplaten is ook dit laatste mogelijk. 1
Woensdag 13 oktober 1999
FAAM/VLISSINGER
9
óót\ 7>
Variatie en diversiteit in de keuken
in een nieuw huis profijt heb
ben. De stoomoven wint nog
steeds aan populariteit. Bij
het besef dat we in ons hecti
sche leven toch vooral goed
en gezond moeten eten, past
een oven die vitaminen, aro
ma en smaak beter bewaart.
Afzuigkappen kunnen groots
van vorm zijn, een kunstwerk
boven uw kookunit. Maar
door de techniek zijn ze er
ook in onvoorstelbaar dunne
vorm, die volkomen stil en
onopvallend hun belangrijke
taak verrichten.
De eigenaar kan zich in de
handen wrijven, de afzuiger
wordt elke keer weer een
beetje gemakkelijker te on
derhouden en - dus - gebrui
kersvriendelijker. Tamelijk
nieuw zijn de wandafzuiger
die lucht door de achterwand
verwijdert en de afzuiger in
het aanrecht. Dit levert u een
vrije ruimte boven uw kook-
toestel op.
Het mooiste en meest ideale
werkblad kiezen is een sport
op zich, nu de keuken in zijn
geheel een steeds gedurfder
materialenmix mag vormen.
Roestvrijstaal en hout zijn
blijvertjes en graniet is defini
tief terug van weg geweest.
Dan zijn er ook nog hard
steen en terrazzo.
Kunststof hoeft in schoon
heid zeker niet onder te doen
voor de natuurlijke materia
len.
Er komen nog steeds nieuwe
samenstellingen bij en een
bestaand kunststof als corian
biedt weer spectaculaire
nieuwe kleuren. Omdat de
werkhoogte in een keuken te
genwoordig ook nog weieens
verschilt, zijn ook hier samen
stellingen mogelijk. Bijvoor
beeld hout (voor het snijwerk
e.d.) en roestvrijstaal (voor
het overige keukenwerk), een
warm en een koel materiaal
gecombineerd.
Werd bij een porseleinen
spoelbak eerder alleen aan
keuken in landelijke stijl ge
dacht, het bleek dat porselein
ook in een hedendaagse look
een uitgesproken plaats in
neemt. De dubbele spoelbak
blijft in trek, gewoon omdat
die verschrikkelijk
functioneel is. Er komen ook
steeds meer aparte spoel-
meubels op de markt, met
onderkastjes of met poten, of
zelfs met complete achter
wand en zeepdispenser.
De vaatwasser is ook al lang
geen luxe meer. Er zijn er van
slechts 45 cm breed, dus ook
de kleine keuken kan een
vaatwasser herbergen. De
vaatwasser van nu kan de
vaat op vele manieren te lijf
gaan.
Een snelprogramma doet het
in 25 minuten, voor de zware
vaat zijn er voorspoelpro-
gramma's en een ecopro-
gramma doet het vooral zui
nig.
De moderne vaatwasser be
vat echter nog andere milieu
vriendelijke en energiespa-
rende snufjes.
Keukenkranen weten schoon
heid te combineren met prak
tisch en duurzaam. Kranen
met een uittrekbare uitloop
zijn geliefd en de tijd is voor
bij dat ze dan uitmonden in
een "veredelde douchekop".
Eéngreepsmengkranen zijn
erg populair, voor de klassie
ke keuken zijn er complete
retro-lijnen.
Een kraan tot sluitpost van
een keuken maken zou in ie
der geval zonde zijn, want be
halve de superieure techniek
geeft een designkraan juist
extra cachet aan een keuken.
De kraan kan als het drukst
bezochte centrum van een
keuken worden beschouwd;
je gebruikt een voor een glas
water tussendoor, het regel
matig handen wassen, het
vullen van een pan, spoelen
van groente enz. enz.
Hij weet precies hoe de keu
kens er volgend jaar uit zullen
zien. „Vanille met kersen",
antwoordt hij botweg wan
neer gevraagd wordt wat de
nieuwe trends zullen zijn. Veel
meer valt er ook niet over te
zeggen: er is een heleboel
mogelijk.
„Ronde vormen of juist heel
strak, er kan heel veel. Maar,
en vandaar mijn antwoord,
overal zie je de combinatie
van kersenhout en vanille. Of
het nu om een moderne of
klassieke keuken gaat, om
gladde of kaderdeurtjes, dat
maakt allemaal niet uit. 't Ge
bruikte materiaal is hoe dan
ook kersenhout en vanille".
Opvallend aan de keukens van
de laatste jaren zijn de deur
grepen en handvaten. „Die
zijn in de loop der tijd steeds
groter geworden", weet Jo
han van Belle. „En ook vol
gend jaar zie je weer de grap
pige speelse vormen terugko
men in het handvat".
Hij wijst naar een keuken
waarin een mat roestvrij staal
de boventoon voert. „Eigenlijk
is het RVS al een paar jaar niet
meer weg te denken uit de
keuken", vertelt Van Belle.
„Maar je ziet het nog steeds
overal in terugkomen".
Van Belle Keukens doet in te
genstelling tot de meubel-tak
van het bedrijf niet mee aan
acties omtrent de Oktober
Woonmaand.
Toch is het, zoals eerder ge
zegd, deze maand prettig ver
toeven in de showroom. Daar
is het 'opruiming' van show
modellen. Johan van Belle
legt uit: „In oktober zijn de
voor ons toonaangevende
beurzen waarop de nieuwste
keukens geshowd worden.
Daar gaan we op af om te kij
ken.
Dan moet je ze bestellen.
Voordat je alles binnen hebt
zit je al een eind in januari.
Daarom loopt ons 'keuken'-
jaar van januari tot januari".
Van Belle Keukens speciali
seert zich in het persoonlijk
begeleiden van de klant, zegt
Johan van Belle. „We maken
geen tekening vóór de klant,
we maken een tekening met
de klant", vertelt hij. „Niet dat
je je wensen inlevert en dan
twee weken later een schets
toegestuurd krijgt. Zo hoort
het niet. Wij trekken enorm
veel tijd uit om samen met de
klant achter de computer te
gaan zitten en die keuken
blokje voor blokje er in te zet
ten. Want je kunt wel van alles
verzinnen, maar als je liever
de gootsteen aan de andere
kant hebt zitten, moet je dat
wel aan kunnen geven", vindt
hij.
„Verder hebben wij onze ei
gen monteurs in dienst. Zo
houden we alles in eigen
hand en weten we zeker dat
het echt goed gebeurt", be
sluit Van Belle.
Johan van Belle: „Trend voor volgend jaar is vanille met kersen". Foto Jaap Wolterbeek
gelijke tijd aan de kook te
brengen.
Vervolgens schakelt de plaat
zelf terug naar een voorgepro
grammeerde temperatuur en
slaat zonodig ook op het aan
gegeven moment af. Ten slot
te bestaan er modellen met
een 'overkookbeveiliging'.
Een sensor achter de kook
plaat meet en regelt dan de
temperatuur van de inhoud
van een pan.
Sinds een aantal jaren is ook
het zogenaamde inductieko-
elkaar combineren.
Zo is het bijvoorbeeld moge
lijk een kookplaat aan te
schaffen met gasbranders én
elektrische zones. Echte kook-
fanaten kunnen bovendien
(elektrische) grillelementen,
frituurunits of wokbranders
toevoegen aan hun kookplaat.
Kortom: de keuze is ongekend
breed en gevarieerd.
Maar wat u ook besluit... met
een hedendaagse kookunit
wordt het zonder twijfel 'sma
kelijk eten'!
De koelkast is een duidelijk
voorbeeld van keukenappara-
tuur die steeds meer een ei
gen identiteit in het geheel
krijgt.
Het hedendaagse huishouden
(welvaart en tweeverdieners)
wil een volle koelkast en een
gevuld vriesvak. De gemid
delde koelkast van nu is dan
ook groter, zonder dat de mi
lieutechnische aspecten uit
het oog worden verloren.
Dankzij de voortschrijdende
techniek is hij energiezuinig
en fluisterstil.
En de koelkast mag gezien
worden! De kleur is zelden
meer neutraal, de vorm B bij
voorbeeld rond! - mag opval
len.
Dubbele deuren, bolle deu
ren, met prints, in roestvrij
staal, het kan allemaal.
Wie bij de aanschaf van een
nieuwe keuken ook voor een
magnetron koos, liet deze ei
genlijk standaard inbouwen.
Nu ze ook in rood, blauw en
geel te koop zijn, 900 watt
sterk, wordt een losse mag
netron ook ineens een aan
trekkelijke, vrolijke keus. Een
magnetron leek ooit een
soort noodgreep voor wer
kende mensen die geen
moed hadden om fatsoenlijk
te koken. Nu profiteert bijna
iedereen van de hoge snel
heid en het bedieningsgemak
waarmee de magnetron een
gezonde en complete maal
tijd kan bereiden.
De aandacht die ontwerpers
voor keukens en keukenappa-
ratuur hebben komt goed tot
uiting in koffiezetapparaten,
espressomachines en food
processors.
Dergelijke elektronische hulp
stukken zijn nu een sieraad
op het aanrecht of werkblad.
Keramische inductiekookpla
ten leken de limit, maar ook
deze blijken technische
verfijnder te kunnen worden
vervaardigd, waardoor ze ook
weer meer bedieningsgemak
opleveren.
Een combi van halogeen en
inductie is ook mogelijk. En
naast de fraaie aanblik is het
schoonmaakgemak ook een
genot. De plaat kan gladder
dan glad als u ook voor touch
control kiest: sensoren die
reageren op lichaamswarmte.
Er zijn fornuizen B en niet al
leen de klassiekers B die zelfs
een ruimte bevatten om bor
den voor te verwarmen,
naast hun (zes) gasbranders
en oven. Het fornuis op gas
en elektra leek het van de los
se kookplaat en (combi)mag-
netron te verliezen, maar
mag vandaag de dag juist
weer het sterke element van
de keuken zijn. Met toevoe
gingen als wokbrander, een
langwerpige brander of piz
zasteen.
Ook hier weer desgewenst
als los meubel, dus van uw
flinke investering kunt u ook
hightransglas wordt de warm
te bijzonder snel geleid. De
laatste jaren zijn er talloze
slimmigheidjes verwerkt in
keramische kookplaten. Som
mige hebben bijvoorbeeld
kookzones in verschillende
maten.
Hierdoor gaat er bij kleine
pannen geen warmte verloren
langs de pan, terwijl de bo
dem van grote pannen en
braadsledes volledig wordt
verwarmd op de grotere zo
nes.
Enkele modellen hebben zelfs
al een autofocussysteem: de
diameter van de kookzone
wordt automatisch afgesteld
op de grootte van de pan.
Verder bestaan er kookplaten
die - bijna - zelf kunnen 'den
ken'. Ze zijn bijzonder snel
warm en het is zelfs mogelijk
van tevoren een starttijd en
een maximumtemperatuur in
te stellen. U kunt zo'n kook
plaat ook enkele minuten op
maximumvermogen inschake
len om het eten in zo kort mo-
ken razend populair, omdat
het de sterke kanten van gas
en elektra combineert. Bij in
ductiekookplaten wordt
warmte opgewekt door wrij
ving tussen elektromagneti
sche velden. De warmte ont
staat direct in de pan. De plaat
zelf wordt dan ook nauwelijks
warm.
Dat heeft onder meer als
voordeel dat vloeistoffen die
zijn overgekookt, niet inbran
den. Het systeem werkt bo
vendien erg snel en is ener
giezuinig. Daar staat tegen
over dat u uitsluitend pannen
met bodems van magnetisch
gevoelig materiaal kunt ge
bruiken; de kookplaat werkt
namelijk alleen als er een ge
schikte pan op staat.
U bent vandaag de dag niet
meer gebonden aan vier 'pit
ten'. Kookplaten kunnen op
maat worden geleverd: er zijn,
afhankelijk van de beschikba
re ruimte in uw keuken, platen
met vijf, zes of zelfs acht kook
punten leverbaar. Ook hoeft u
niet per se een keuze te ma
ken tussen gas en elektra; u
kunt deze twee werelden met
zijn schoon te maken. Het is
opvallend hoe de zwartwit-
blokken het vol houden. Zeil,
vinyl, linoleum en marmo-
leum zijn natuurlijk ideaal,
maar ook natuursteen of goed
gelakt parket zijn fantastisch
in een keuken. Ook laminaat is
een duurzame, onderhouds
vrije en dus heel geschikte
vloerbedekking. Er is zelfs
vuilwerend tapijt voor wie
durft. Maar het is misschien
praktischer om de "zachte
materialen" te beperken tot
de raamdecoratie en fraaie
hand- en theedoeken die per
fect matchen met uw keuken-
kleuren.
Is de keuken compleet, dan
zijn er nog de accessoires om
het helemaal af te maken. Een
zeepbakje, een lepelrek, een
kookboekenplankje, een krui-
denrek, een kookwekker, een
gasaansteker, een vaas, alle
maal ogenschijnlijk kleine of
onbeduidende voorwerpen
die de sfeer in een keuken me
de bepalen. Houd ze in een
bescheiden keuken zoveel
mogelijk in één stijl en maak
er geen tentoonstelling van. In
een grote ruimte en een vrij
neutrale keuken geven acces
soires juist de mogelijkheid
om even lekker te knallen.
De Country keuken van Bruyn-
zeel is een sfeervolle keuken
met een landelijke uitstraling.
Oer-Hollandse degelijkheid en
vakmanschap. Ambachtelijke
perfectie tot in het kleinste de
tail. Vervaardigd van hoog
waardige materialen en lak
ken. Bruynzeel Keukens speelt
rpet de nieuwe Country keu
Veel 'traditionele' kookplaten
gebruiken gas. Gas heeft als
belangrijkste voordeel dat de
warmtebron nauwkeurig is te
regelen. Professionele koks
werken daarom graag met
gasbranders. Bij de nieuwste
generatie kooktoestellen wor
den gasbranders vaak promi
nent uitgevoerd en kunt u de
kookplaat desgewenst uitbrei
den met bijvoorbeeld ovale
branders voor vispannen of
een sterke wokbrander. Niet
alleen krijgt uw keuken op de
ze manier een professioneel
aanzien, ook uw kookkunst
vaart er wel bij.
Aan koken op elektra zitten
door toepassing van de mo
dernste technieken weer an
dere aantrekkelijke kanten. De
'oude' elektrische kookplaten
met elektrische branders in de
vorm van een ronde opbouw,
maken meer en meer plaats
voor keramische kookplaten.
Het voordeel van keramische
kookplaten is dat zij niet al
leen optimaal functioneren,
maar bovendien strak vorm
gegeven en dus eenvoudig te
reinigen zijn.
Er zijn verschillende soorten
keramische platen. Zo zijn er
platen waar elektrische spira
len onder zijn gemonteerd,
maar het is net zo goed moge
lijk dat de kookzones worden
verhit door bijvoorbeeld infra-
roodstralers.
Als de plaat dan ook nog is
gemaakt van highspeed- of
nostalgie tot hypermodern,
met een tegelwand kunt u el
ke stijl uitdrukken. Een Neder
lands ontwerperscollectief be
dacht zelfs tegels met grapjes
(schoolbord, zeepbakje, hand-
doekrek). Er zijn hele goedko
pe alternatieven voor de tegel,
zoals een gelakte muur die
goed is schoon te maken of
een wand van glas. Roestvrij
staal of een spiegelwand zijn
fraaie alternatieven, maar elk
spatje valt wel op en een vol
aanrecht lijkt twee keer zo vol.
Het materiaal van het aan-
rechtwerkblad tegen de muur
een stuk door trekken, geeft
ook een rustig aanzicht en is
meteen ook heel functioneel.
Voor de raambekleding kunt u
beter geen zware stoffen als
fluweel of velours gebruiken.
Er is bijvoorbeeld een enorme
variatie in rolgordijnen. Ook
luxaflex, van hout, kunststof
of aluminium, is een raambe
kleding die vrij gemakkelijk is
schoon te houden. Bij een
keuken vol variaties passen
effen stoffen. In een rustige
sfeer kan er wel wat worden
geëxperimenteerd. Er zijn bij
voorbeeld prachtige stoffen
met realistische fruitprints op
reuzenformaat.
Een keukenvloer moet mooi
zijn, goed bij de keuken pas
sen, maar vooral ook soepel
Tafelkleed 'Pieni Color', keu-
kenaccessoires 'Krassi' en
gordijn 'Color-Raita' van Mari-
mekko creëren een zonnige
sfeer door hun vrolijke kleu
ren en dessins. Ontwerp: Kris
hna Isola. Voor meer informa
tie Reijseger stoffen bv: tel.
0343-442244.
ken in op de huidige behoefte:
een sfeervolle keuken in com
binatie met de allermodernste
keukenapparatuur. Voor meer
informatie: Bruynzeel Keukens
BV, tel. 0164-285000.
De moderne Solar keuken van
Grando heeft een front be
kleed met een sterke kunststof
en een brede verticaal doorlo
pende omlijsting. De moge
lijkheden in kleur en structuur
zijn eindeloos. Solar kan wor
den gecombineerd met mooie
designgrepen en vele romp-
kleuren. Het Pelgrim fornuis
"Novocento" is voorzien van
de nieuwste technologische
snufjes. Voor meer informatie:
Grando Keukens, tel. 0499-
491790.
Tegels op de keukenwand kan
misschien wat ouderwets of
saai klinken, er zijn zo veel
mogelijkheden in formaten,
kleuren, patronen en manie
ren van tegelen, dat het abso
luut geen gewoon resultaat
hoeft op te leveren. Van pure
Gordijn 'Lime' van Boras Cot
ton is een zomerse blikvanger
door het fruitdessin op reu
zenformaat. Sinaasappels en
citroenen sieren het keuken
raam. De bijpassende effen
stoffen 'Plus' en 'Struktura'
maken het geheel compleet.
Ontwerp: Marita Asemyr-Gee.
Voor meer informatie: Boras
Cotton BV, tel. 0162-514822.