Keukens 2000: kersen en vanille Kooksvstemen: van professionele gasbranders tot zelfdenkende kookplaten Aankleding van de keuken De variatie in keukenkastjes is onuitputtelijk. Van harmonicadeurtjes tot uitschuifbare rekjes, van apothekerskasten tot plintlades. Een simpele plank met een paar lievelingsac- cessoires is een mooie afwisseling in een heel ingenieus geconstrueerde keuken. Materialenmix Afwassen Engenlijk doen ze bij Van Belle Keukens in Vlissingen niet aan de Oktober Woonmaand mee. Toch is het er - juist deze maand - leuk om naar binnen te lopen. Omdat de nieuwe collectie zich in januari weer aandient, dient er ruimte in de showroom te worden gecreëerd. „En dat betekent showmodellen tegen aan trekkelijke prijzen", vertelt Johan van Belle. Koken en bakken Zelfdenkend Accessoires Keramische platen Al staat er een keuken met alles erop en er aan, als er niet het juiste licht is, heeft nie mand er wat aan. Werklicht is natuurlijk op de eerste plaats belangrijk. Omdat erboven het werkblad meestal geen standaardrij boven- kastjes hangt, kan er met licht meer worden gespeeld. Let er wel op dat dit gemakkelijk te reinigen is. Een keuken kan nog zo prachtig zijn, zonder een goed kooksysteem begint u weinig. Het is van essentieel belang dat uw kookplaat pri mair is afgestemd op uw persoonlijke manier van koken. Voor u zich verdiept in de talloze mogelijkheden of zich laat verleiden door fraai vormgegeven modellen, moet u daarom eerst de meest essentiële vraag beantwoorden: wilt u koken op gas of op elektra? Of kiest u ervoor het beste van beide werelden te combineren? Met de nieuwste kookplaten is ook dit laatste mogelijk. 1 Woensdag 13 oktober 1999 FAAM/VLISSINGER 9 óót\ 7> Variatie en diversiteit in de keuken in een nieuw huis profijt heb ben. De stoomoven wint nog steeds aan populariteit. Bij het besef dat we in ons hecti sche leven toch vooral goed en gezond moeten eten, past een oven die vitaminen, aro ma en smaak beter bewaart. Afzuigkappen kunnen groots van vorm zijn, een kunstwerk boven uw kookunit. Maar door de techniek zijn ze er ook in onvoorstelbaar dunne vorm, die volkomen stil en onopvallend hun belangrijke taak verrichten. De eigenaar kan zich in de handen wrijven, de afzuiger wordt elke keer weer een beetje gemakkelijker te on derhouden en - dus - gebrui kersvriendelijker. Tamelijk nieuw zijn de wandafzuiger die lucht door de achterwand verwijdert en de afzuiger in het aanrecht. Dit levert u een vrije ruimte boven uw kook- toestel op. Het mooiste en meest ideale werkblad kiezen is een sport op zich, nu de keuken in zijn geheel een steeds gedurfder materialenmix mag vormen. Roestvrijstaal en hout zijn blijvertjes en graniet is defini tief terug van weg geweest. Dan zijn er ook nog hard steen en terrazzo. Kunststof hoeft in schoon heid zeker niet onder te doen voor de natuurlijke materia len. Er komen nog steeds nieuwe samenstellingen bij en een bestaand kunststof als corian biedt weer spectaculaire nieuwe kleuren. Omdat de werkhoogte in een keuken te genwoordig ook nog weieens verschilt, zijn ook hier samen stellingen mogelijk. Bijvoor beeld hout (voor het snijwerk e.d.) en roestvrijstaal (voor het overige keukenwerk), een warm en een koel materiaal gecombineerd. Werd bij een porseleinen spoelbak eerder alleen aan keuken in landelijke stijl ge dacht, het bleek dat porselein ook in een hedendaagse look een uitgesproken plaats in neemt. De dubbele spoelbak blijft in trek, gewoon omdat die verschrikkelijk functioneel is. Er komen ook steeds meer aparte spoel- meubels op de markt, met onderkastjes of met poten, of zelfs met complete achter wand en zeepdispenser. De vaatwasser is ook al lang geen luxe meer. Er zijn er van slechts 45 cm breed, dus ook de kleine keuken kan een vaatwasser herbergen. De vaatwasser van nu kan de vaat op vele manieren te lijf gaan. Een snelprogramma doet het in 25 minuten, voor de zware vaat zijn er voorspoelpro- gramma's en een ecopro- gramma doet het vooral zui nig. De moderne vaatwasser be vat echter nog andere milieu vriendelijke en energiespa- rende snufjes. Keukenkranen weten schoon heid te combineren met prak tisch en duurzaam. Kranen met een uittrekbare uitloop zijn geliefd en de tijd is voor bij dat ze dan uitmonden in een "veredelde douchekop". Eéngreepsmengkranen zijn erg populair, voor de klassie ke keuken zijn er complete retro-lijnen. Een kraan tot sluitpost van een keuken maken zou in ie der geval zonde zijn, want be halve de superieure techniek geeft een designkraan juist extra cachet aan een keuken. De kraan kan als het drukst bezochte centrum van een keuken worden beschouwd; je gebruikt een voor een glas water tussendoor, het regel matig handen wassen, het vullen van een pan, spoelen van groente enz. enz. Hij weet precies hoe de keu kens er volgend jaar uit zullen zien. „Vanille met kersen", antwoordt hij botweg wan neer gevraagd wordt wat de nieuwe trends zullen zijn. Veel meer valt er ook niet over te zeggen: er is een heleboel mogelijk. „Ronde vormen of juist heel strak, er kan heel veel. Maar, en vandaar mijn antwoord, overal zie je de combinatie van kersenhout en vanille. Of het nu om een moderne of klassieke keuken gaat, om gladde of kaderdeurtjes, dat maakt allemaal niet uit. 't Ge bruikte materiaal is hoe dan ook kersenhout en vanille". Opvallend aan de keukens van de laatste jaren zijn de deur grepen en handvaten. „Die zijn in de loop der tijd steeds groter geworden", weet Jo han van Belle. „En ook vol gend jaar zie je weer de grap pige speelse vormen terugko men in het handvat". Hij wijst naar een keuken waarin een mat roestvrij staal de boventoon voert. „Eigenlijk is het RVS al een paar jaar niet meer weg te denken uit de keuken", vertelt Van Belle. „Maar je ziet het nog steeds overal in terugkomen". Van Belle Keukens doet in te genstelling tot de meubel-tak van het bedrijf niet mee aan acties omtrent de Oktober Woonmaand. Toch is het, zoals eerder ge zegd, deze maand prettig ver toeven in de showroom. Daar is het 'opruiming' van show modellen. Johan van Belle legt uit: „In oktober zijn de voor ons toonaangevende beurzen waarop de nieuwste keukens geshowd worden. Daar gaan we op af om te kij ken. Dan moet je ze bestellen. Voordat je alles binnen hebt zit je al een eind in januari. Daarom loopt ons 'keuken'- jaar van januari tot januari". Van Belle Keukens speciali seert zich in het persoonlijk begeleiden van de klant, zegt Johan van Belle. „We maken geen tekening vóór de klant, we maken een tekening met de klant", vertelt hij. „Niet dat je je wensen inlevert en dan twee weken later een schets toegestuurd krijgt. Zo hoort het niet. Wij trekken enorm veel tijd uit om samen met de klant achter de computer te gaan zitten en die keuken blokje voor blokje er in te zet ten. Want je kunt wel van alles verzinnen, maar als je liever de gootsteen aan de andere kant hebt zitten, moet je dat wel aan kunnen geven", vindt hij. „Verder hebben wij onze ei gen monteurs in dienst. Zo houden we alles in eigen hand en weten we zeker dat het echt goed gebeurt", be sluit Van Belle. Johan van Belle: „Trend voor volgend jaar is vanille met kersen". Foto Jaap Wolterbeek gelijke tijd aan de kook te brengen. Vervolgens schakelt de plaat zelf terug naar een voorgepro grammeerde temperatuur en slaat zonodig ook op het aan gegeven moment af. Ten slot te bestaan er modellen met een 'overkookbeveiliging'. Een sensor achter de kook plaat meet en regelt dan de temperatuur van de inhoud van een pan. Sinds een aantal jaren is ook het zogenaamde inductieko- elkaar combineren. Zo is het bijvoorbeeld moge lijk een kookplaat aan te schaffen met gasbranders én elektrische zones. Echte kook- fanaten kunnen bovendien (elektrische) grillelementen, frituurunits of wokbranders toevoegen aan hun kookplaat. Kortom: de keuze is ongekend breed en gevarieerd. Maar wat u ook besluit... met een hedendaagse kookunit wordt het zonder twijfel 'sma kelijk eten'! De koelkast is een duidelijk voorbeeld van keukenappara- tuur die steeds meer een ei gen identiteit in het geheel krijgt. Het hedendaagse huishouden (welvaart en tweeverdieners) wil een volle koelkast en een gevuld vriesvak. De gemid delde koelkast van nu is dan ook groter, zonder dat de mi lieutechnische aspecten uit het oog worden verloren. Dankzij de voortschrijdende techniek is hij energiezuinig en fluisterstil. En de koelkast mag gezien worden! De kleur is zelden meer neutraal, de vorm B bij voorbeeld rond! - mag opval len. Dubbele deuren, bolle deu ren, met prints, in roestvrij staal, het kan allemaal. Wie bij de aanschaf van een nieuwe keuken ook voor een magnetron koos, liet deze ei genlijk standaard inbouwen. Nu ze ook in rood, blauw en geel te koop zijn, 900 watt sterk, wordt een losse mag netron ook ineens een aan trekkelijke, vrolijke keus. Een magnetron leek ooit een soort noodgreep voor wer kende mensen die geen moed hadden om fatsoenlijk te koken. Nu profiteert bijna iedereen van de hoge snel heid en het bedieningsgemak waarmee de magnetron een gezonde en complete maal tijd kan bereiden. De aandacht die ontwerpers voor keukens en keukenappa- ratuur hebben komt goed tot uiting in koffiezetapparaten, espressomachines en food processors. Dergelijke elektronische hulp stukken zijn nu een sieraad op het aanrecht of werkblad. Keramische inductiekookpla ten leken de limit, maar ook deze blijken technische verfijnder te kunnen worden vervaardigd, waardoor ze ook weer meer bedieningsgemak opleveren. Een combi van halogeen en inductie is ook mogelijk. En naast de fraaie aanblik is het schoonmaakgemak ook een genot. De plaat kan gladder dan glad als u ook voor touch control kiest: sensoren die reageren op lichaamswarmte. Er zijn fornuizen B en niet al leen de klassiekers B die zelfs een ruimte bevatten om bor den voor te verwarmen, naast hun (zes) gasbranders en oven. Het fornuis op gas en elektra leek het van de los se kookplaat en (combi)mag- netron te verliezen, maar mag vandaag de dag juist weer het sterke element van de keuken zijn. Met toevoe gingen als wokbrander, een langwerpige brander of piz zasteen. Ook hier weer desgewenst als los meubel, dus van uw flinke investering kunt u ook hightransglas wordt de warm te bijzonder snel geleid. De laatste jaren zijn er talloze slimmigheidjes verwerkt in keramische kookplaten. Som mige hebben bijvoorbeeld kookzones in verschillende maten. Hierdoor gaat er bij kleine pannen geen warmte verloren langs de pan, terwijl de bo dem van grote pannen en braadsledes volledig wordt verwarmd op de grotere zo nes. Enkele modellen hebben zelfs al een autofocussysteem: de diameter van de kookzone wordt automatisch afgesteld op de grootte van de pan. Verder bestaan er kookplaten die - bijna - zelf kunnen 'den ken'. Ze zijn bijzonder snel warm en het is zelfs mogelijk van tevoren een starttijd en een maximumtemperatuur in te stellen. U kunt zo'n kook plaat ook enkele minuten op maximumvermogen inschake len om het eten in zo kort mo- ken razend populair, omdat het de sterke kanten van gas en elektra combineert. Bij in ductiekookplaten wordt warmte opgewekt door wrij ving tussen elektromagneti sche velden. De warmte ont staat direct in de pan. De plaat zelf wordt dan ook nauwelijks warm. Dat heeft onder meer als voordeel dat vloeistoffen die zijn overgekookt, niet inbran den. Het systeem werkt bo vendien erg snel en is ener giezuinig. Daar staat tegen over dat u uitsluitend pannen met bodems van magnetisch gevoelig materiaal kunt ge bruiken; de kookplaat werkt namelijk alleen als er een ge schikte pan op staat. U bent vandaag de dag niet meer gebonden aan vier 'pit ten'. Kookplaten kunnen op maat worden geleverd: er zijn, afhankelijk van de beschikba re ruimte in uw keuken, platen met vijf, zes of zelfs acht kook punten leverbaar. Ook hoeft u niet per se een keuze te ma ken tussen gas en elektra; u kunt deze twee werelden met zijn schoon te maken. Het is opvallend hoe de zwartwit- blokken het vol houden. Zeil, vinyl, linoleum en marmo- leum zijn natuurlijk ideaal, maar ook natuursteen of goed gelakt parket zijn fantastisch in een keuken. Ook laminaat is een duurzame, onderhouds vrije en dus heel geschikte vloerbedekking. Er is zelfs vuilwerend tapijt voor wie durft. Maar het is misschien praktischer om de "zachte materialen" te beperken tot de raamdecoratie en fraaie hand- en theedoeken die per fect matchen met uw keuken- kleuren. Is de keuken compleet, dan zijn er nog de accessoires om het helemaal af te maken. Een zeepbakje, een lepelrek, een kookboekenplankje, een krui- denrek, een kookwekker, een gasaansteker, een vaas, alle maal ogenschijnlijk kleine of onbeduidende voorwerpen die de sfeer in een keuken me de bepalen. Houd ze in een bescheiden keuken zoveel mogelijk in één stijl en maak er geen tentoonstelling van. In een grote ruimte en een vrij neutrale keuken geven acces soires juist de mogelijkheid om even lekker te knallen. De Country keuken van Bruyn- zeel is een sfeervolle keuken met een landelijke uitstraling. Oer-Hollandse degelijkheid en vakmanschap. Ambachtelijke perfectie tot in het kleinste de tail. Vervaardigd van hoog waardige materialen en lak ken. Bruynzeel Keukens speelt rpet de nieuwe Country keu Veel 'traditionele' kookplaten gebruiken gas. Gas heeft als belangrijkste voordeel dat de warmtebron nauwkeurig is te regelen. Professionele koks werken daarom graag met gasbranders. Bij de nieuwste generatie kooktoestellen wor den gasbranders vaak promi nent uitgevoerd en kunt u de kookplaat desgewenst uitbrei den met bijvoorbeeld ovale branders voor vispannen of een sterke wokbrander. Niet alleen krijgt uw keuken op de ze manier een professioneel aanzien, ook uw kookkunst vaart er wel bij. Aan koken op elektra zitten door toepassing van de mo dernste technieken weer an dere aantrekkelijke kanten. De 'oude' elektrische kookplaten met elektrische branders in de vorm van een ronde opbouw, maken meer en meer plaats voor keramische kookplaten. Het voordeel van keramische kookplaten is dat zij niet al leen optimaal functioneren, maar bovendien strak vorm gegeven en dus eenvoudig te reinigen zijn. Er zijn verschillende soorten keramische platen. Zo zijn er platen waar elektrische spira len onder zijn gemonteerd, maar het is net zo goed moge lijk dat de kookzones worden verhit door bijvoorbeeld infra- roodstralers. Als de plaat dan ook nog is gemaakt van highspeed- of nostalgie tot hypermodern, met een tegelwand kunt u el ke stijl uitdrukken. Een Neder lands ontwerperscollectief be dacht zelfs tegels met grapjes (schoolbord, zeepbakje, hand- doekrek). Er zijn hele goedko pe alternatieven voor de tegel, zoals een gelakte muur die goed is schoon te maken of een wand van glas. Roestvrij staal of een spiegelwand zijn fraaie alternatieven, maar elk spatje valt wel op en een vol aanrecht lijkt twee keer zo vol. Het materiaal van het aan- rechtwerkblad tegen de muur een stuk door trekken, geeft ook een rustig aanzicht en is meteen ook heel functioneel. Voor de raambekleding kunt u beter geen zware stoffen als fluweel of velours gebruiken. Er is bijvoorbeeld een enorme variatie in rolgordijnen. Ook luxaflex, van hout, kunststof of aluminium, is een raambe kleding die vrij gemakkelijk is schoon te houden. Bij een keuken vol variaties passen effen stoffen. In een rustige sfeer kan er wel wat worden geëxperimenteerd. Er zijn bij voorbeeld prachtige stoffen met realistische fruitprints op reuzenformaat. Een keukenvloer moet mooi zijn, goed bij de keuken pas sen, maar vooral ook soepel Tafelkleed 'Pieni Color', keu- kenaccessoires 'Krassi' en gordijn 'Color-Raita' van Mari- mekko creëren een zonnige sfeer door hun vrolijke kleu ren en dessins. Ontwerp: Kris hna Isola. Voor meer informa tie Reijseger stoffen bv: tel. 0343-442244. ken in op de huidige behoefte: een sfeervolle keuken in com binatie met de allermodernste keukenapparatuur. Voor meer informatie: Bruynzeel Keukens BV, tel. 0164-285000. De moderne Solar keuken van Grando heeft een front be kleed met een sterke kunststof en een brede verticaal doorlo pende omlijsting. De moge lijkheden in kleur en structuur zijn eindeloos. Solar kan wor den gecombineerd met mooie designgrepen en vele romp- kleuren. Het Pelgrim fornuis "Novocento" is voorzien van de nieuwste technologische snufjes. Voor meer informatie: Grando Keukens, tel. 0499- 491790. Tegels op de keukenwand kan misschien wat ouderwets of saai klinken, er zijn zo veel mogelijkheden in formaten, kleuren, patronen en manie ren van tegelen, dat het abso luut geen gewoon resultaat hoeft op te leveren. Van pure Gordijn 'Lime' van Boras Cot ton is een zomerse blikvanger door het fruitdessin op reu zenformaat. Sinaasappels en citroenen sieren het keuken raam. De bijpassende effen stoffen 'Plus' en 'Struktura' maken het geheel compleet. Ontwerp: Marita Asemyr-Gee. Voor meer informatie: Boras Cotton BV, tel. 0162-514822.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1999 | | pagina 9