DEZE WEEK IN PARTY:
PARTY MEE OP
HUWELIJKSREIS MET
DAPHNE EN RICHARD
Gehoorverlies: nummer één op lijst chronische ziekten
Hmmwmm
MARILENE'S LIJDENSWEG:
ZUS WEL ZWANGER!
Vijgheter verandert naam in De Hoge Duinen
ROBERT LONG: IK WIL ER
NOG EEN JONGE GOZER BU'
Techno Janssen
dubbel zo groot
Nieuwe eetzaal voor Pom Lay
Waterstanden
06-9771
Weerbericht
06-9775
Op de hoek van de Scheldestraat en Paul
Krugerstraat in Vlissingen is de zaak van
Techno Janssen al een tijd een vertrouwd
beeld. Doordat 'buurman Dierenbescher
ming' het pand te koop aanbood, konden
de Janssens hun zaak na een grondige ver
bouwing uitbreiden tot twee keer zoveel
ruimte.
Gemakkelijke nieuwe snack
Zonsverduistering 11 augustus
Flexibele vouwfiets
Warm weer tips voor GFT-bak
Winnend staatslot in Oost-Souburg
Gehoorverlies is een vervelende zaak. En de
groep mensen die er last van heeft, wordt
steeds groter. Jongeren nemen in die groep
een steeds belangrijkere plaats in. „Gehoorver
lies is nummer één op de lijst van chronische
ziekten in Nederland. En dat is niet op de laat
ste plaats te danken aan keiharde muziek in
discotheken, walkman of geluidshinder op het
werk".
Café-restaurant De Vijgheter onder aan de Vlis-
singse duinen is onherkenbaar veranderd. Van
naam, van inrichting en van eigenaar. En dat
was precies de bedoeling van de huidige on
dernemers Chris van Zalen en Edwin Vreeke.
Chinees-Indisch restaurant Pom Lay aan de
Vlissingse Kleine Markt is onlangs een flink
stuk groter geworden. Beneden was al plaats
voor zo'n zestig eters, maar daar is nu een eet
zaal op de eerste verdieping bij gekomen. Het
restaurant biedt nu plaats aan meer dan hon
derd gasten en kan voortaan ook feesten en
partijen herbergen.
Woensdag 28 juli 1999
FAAM/VLISSINGER
11
(advertentie)
Edo Janssen, zoon van de
eigenaar en met z'n vrouw
en babyzoon boven de zaak
wonend, kreeg er ook privé
dus meer ruimte bij. „Dat
was fijn, zeker met zo'n
kleine erbij en eindelijk een
echte badkamer, maar voor
de zaak was het nog be
langrijker", vertelt hij. „Je
kunt alles beter presente
ren.
Het klein huishoudelijk bij
voorbeeld. Koffiezetappara
ten, strijkijzers en dergelijke
staan nu veel overzichtelij
ker dan eerst. Vroeger
stond alles dicht op elkaar
en vaak erg rommelig. Ver
geet ook niet dat bij fornui
zen mensen wél een goed
bééld willen hebben van
wat ze kopen; ook de zij- en
achterkanten zijn belang
rijk. Die ruimte is er nu. De
wasmachines en drogers
staan nu zoais ze bij de
mensen thuis ook staan, op
elkaar dus".
De wand waar de
koel/vriescombinaties zijn
ondergebracht, traditioneel
'het witgoed' krijgt door de
erbovenop geplaatste stof
zuigers in felle kleuren een
leuk accent. En de audio/vi
deo hoek heeft ook meer
ruimte. Edo Janssen zegt
het zo; „Breedbeeldtelevi
sie is natuurlijk nu veel ge
vraagd, maar het is precies
wat het zegt. Een breed
beeld, dus ook daar moet je
meer ruimte voor hebben.
En verrijdbare tv-meubels
hebben we nu ook staan".
Minstens zo belangrijk is
voor Techno Janssen de
uitbreiding van het maga
zijn en de reparatieruimte.
„Daar zijn we een begrip
mee in Vlissingen", vertelt
Janssen. Dat is altijd een
sterk punt geweest van
mijn vader en voor de vas
te klanten is het goed om te
weten dat Boudewijn Vis na
de jaarwisseling definitief
zijn assistent wordt". Een
ouderwets familiebedrijf is
Techno Janssen want vader
Janssen doet de reparaties,
zijn vrouw de verkoop en
algemeen onderhoud, zoon
Edo in- en verkoop en zijn
vrouw, samen met haar
schoonmoeder de admini
stratie. De jongste Janssen-
telg is nog maar zes maan
den. „Hij hoeft nog niks",
zeggen Edo en z'n vrouw.
„Niet in de zaak en hij hoeft
bok niet technisch te we
zen, maar als-ie ooit wil zal
er wel wat te regelen zijn".
En voorlopig kan de zaak
met deze verbouwing nog
even vooruit.
Knorr introduceert een gemakkelijke en snelle hongerstiller
voor thuis, op kantoor, school en vakantie: de Tastebreaks. Ze
zijn er in drie trendy smaken, tomato-mozarella pasta, carbona
ra pasta en bacon union potatoe. De Tastebreaks zijn verpakt
in een handige cup met daarin een apart zakje knapperige crou
tons. De bereiding is eenvoudig en snel. Kokend water toevoe
gen, goed roeren, even laten staan, croutons erbij en klaar is de
warme snack. Knorr Tastebreaks zijn verkrijgbaar bij nagenoeg
alle supermarkten en zijn te vinden in het kant-en-klare-maaltij-
denschap.
EXCLUSIEF!
HUISARTSEN
Middelburg: Zaterdag tot 23
uur: P.F. de Doelder, Bellinkplein
1, tel. 639933. Zondag tot 23
uur: L. v.d. Meer, Bellinkplein 1,
tel. 639933. Visites aanvragen
voor 10 uur. Spreekuur voor drin
gende gevallen 12.30 tot 13 uur
en 17.30 tot 18 uur (zonder af
spraak).
Vlissingen: Zaterdag tot 24 uur:
E. Kant, Sa ba laan 3, tel. 471017.
Zondag tot 24 uur: W.N. Oster-
man, De Kempenaerstraat 2, tel.
479791. Visites aanvragen voor
10 uur. Spreekuur voor dringen
de gevallen 12.30 tot 13 uur en
17.30 tot 18 uur (zonder af
spraak).
Souburg, Nieuw- en St. Joos-
land, Arnemuiden, Gezond
heidscentrum Middelburg-
Zuid (praktijken van J.H. Ver-
vloet, J.C. Ponten, J. Visser):
Zaterdag tot 24 uur: J.C. Ponten,
Oude Rijksweg 4, Nieuw- en St.
Joosland, tel. 627664. Zondag
tot 24 uur: J.F.M. Bergen, Ka
naalstraat 89, Oost-Souburg, tel.
461500. Visites aanvragen voor
10 uur. Spreekuur voor dringen
de gevallen van 12.30 tot 13 uur
en van 17.30 tot 18 uur.
Grijpskerke, Gapinge, Oostka-
peile, Serooskerke, Vrouwen
polder, Veere en Zanddijk: Za
terdag en zondag: R. van Tol,
Markt 12, Veere, tel. 501271.
Biggekerke, Koudekerke, Me-
liskerke en Zoutelande: Van
vrijdag 18 uur t/m zondag 24 uur:
A.A. van der Male, Duinweg 59,
Zoutelande, tel. 561282.
Aagtekerke, Domburg en
Westkapelle: Van vrijdag 18 uur
t/m zondag 24 uur: W. Spek-
horst, J.W. Schuurmanstraat 6,
Domburg, tel. 581271.
West- en Midden-Walcheren:
Zaterdag en zondag: A. Stutter-
heim, Rapenburg 4, Meliskerke,
tel. 561760.
TANDARTSEN
Spreekuur voor spoedgevallen
van 11 tot 12 uur: Zaterdag en
zondag: P.FI.E. Cappenberg, A.
Gogelweg 59, Vlissingen, tel.
465557.
APOTHEKEN
Middelburg: van vrijdag 18 uur
tot de vrijdagmorgen daaropvol
gend (geopend van 8.30 - 18
uur): Apotheek Dauwendaele,
Roozenburglaan 18, tel. 627471.
Vlissingen: van vrijdag 18 uur
tot de vrijdagmorgen daaropvol
gend (geopend van 8.30 - 17.30
uur): Apotheek Van de Sande,
Badhuisstraat 30-36, tel. 412066.
VERLOSKUNDIGEN
Vlissingen en Oost-Souburg:
Van donderdag 20 uur tot zondag
22 uur: H. Hament, tel. 471140.
Middelburg: Van donderdag 20
uur tot zondag 20 uur: J. Drijdijk,
tel. 626045.
DIERENARTSEN
Kleine huisdieren: (gezel
schapsdieren): Zaterdag en zon
dag: A.J. Ruys, Stadsschuur 1,
Middelburg, tel. 613118. Spreek
uren zonder afspraak 11-12 uur
en 17-18 uur.
Dierenartsenpraktijk Middel
burg: (grote huisdieren) tel.
633803. Visites aanvragen van 8-
9 uur.
Dierenartsenpraktijk Oostka-
pelie: Oude Domburgseweg
33A, Oostkapelle, tel. 581443.
Behandeling kleine huisdieren op
afspraak.
Dierenartsenpraktijk Melisker
ke: (kleine huisdieren): Kelder-
weg 1, tel. 592838.
Heel Nederland, en dan met name de zuidelijke gebieden,
staat woensdag 11 augustus in het teken van de zonsverduiste
ring. Wie in Middelburg samen met anderen naar de zonsver
duistering wil kijken, kan dat doen op het Abdijplein. Daar hou
den De Drvkkery, Focus Optiek en Van Fraassen Holland Inter
national een feestje vanwege de unieke gebeurtenis. Speciale
eclipse-brilletjes zijn voor die dag voor een luttel bedrag te
koop bij de deelnemende zaken. De slagwerkgroep Pramontana
zorgt voor muzikale begeleiding tijdens de zonsverduistering
(tussen 11.30 en 14 uur).
Maar ook in Vlissingen maakt men zich klaar voor het spektakel.
De opticiens van Het Huis, waaronder Hardy, geven hun klanten
een gratis eclipsebril uit die de ogen optimaal beschermt tegen
de zon, die alhoewel verduisterd, toch gevaar voor de ogen kan
opleveren. In een speciale brochure is bovendien informatie te
vinden over de aanstaande verduistering, plus een deelname
formulier waarmee inzenders kans maken op een geheel ver
zorgde sun-cruise.
Door nieuwe ontwikkelingen in techniek en materialen is het
mogelijk geworden comfort en stabiliteit in één vouwfiets te
combineren. De vouwfiets is met name populair voor op de
boot, op de camping, in de trein en voor woon/werkverkeer. De
Flexx One en Flexx Two zijn vouwfietsen van het merk Altra en
zijn alleen te koop bij Profile-fietsspecialisten. De Flexx One
heeft knijpremmen en is opvouwbaar. De Flexx Two heeft drie
versnellingen, een terugtraprem en is doordat 'ie twee keer op
vouwbaar is, nog compacter.
De Flexx Two: drie versnellingen en toch compacter.
Het scheiden van afval is inmiddels de gewoonste zaak van de
wereld. Maar in de zomer, wanneer de temperatuur stijgt, geeft
de GFT-bak soms overlast. Om die tegen te gaan heeft de stich
ting Milieu Centraal een aantal tips tegen stank: zorg dat de bak
niet in de volle zon staat, gooi niet te veel vochtige dingen weg
en laat keukenafval eerst uitlekken. De bak blijft schoner wan
neer als onderste laag een droge ondergrond gebruikt wordt als
takjes en snijbloemen of een eierdoos. Kunststof zakken zorgen
vaak juist voor meer stank, omdat de inhoud in de zak gaat gis
ten. Verder is het belangrijk om het afval niet aan te stampen
maar goed luchtig te houden. Wordt de bak maar eens per twee
weken geleegd is het verstandig om vlees- en visresten in de
bak te gooien die het eerst geleegd wordt.
Op een staatslot dat gekocht is bij Primera Kerkhove aan de
Oost-Souburgse Kanaalstraat is vorige maand, bij de juli-trek
king, een forse prijs gevallen. Maar liefst een ton kan de bezitter
van het lot ophalen in bij de Staatsloterij in Den Haag. A. Kerk
hove, eigenaar van Primera Kerkhove, zegt niet te weten wie
het winnende lot bij hem kocht. Maar het is niet voor het eerst
dat een lot van hem in de prijzen valt. „In de afgelopen vier jaar
is er hier al drie keer een hoofdprijs uitgegaan", vertelt hij vol
trots.
door Ellen de Dreu
Aan het woord is Erik van
Wijngaarden, die samen met
Erwin van de Land in de Mid
delburgse Korte Delft 'All
Ears' heeft geopend - een win
kel in hoorapparaten en ge-
hoorbeschermers. Het duo
had al een zaak in Goes, maar
besloot de grenzen te verleg
gen en ook op Walcheren ac
tief te worden.
Wie van de dokter het advies
krijgt om een hoorapparaat te
nemen, staat doorgaans niet
te juichen. „Veel mensen den
ken bij het woord hoorappa
raat aan een knots van een
ding dat achter je oor hangt",
weet Van Wijngaarden. „Maar
dat is tegenwoordig echt niet
meer nodig". Hij laat een aan
tal apparaatjes zien dat inder
daad verbazingwekkend klein
is en wijst naar de kleinste:
„Die zie je echt niet zitten in
het oor". Het vernuftige stukje
techniek is nauwelijks groter
dan een krent en heeft een op
vallend uitsteekseltje dat eruit
ziet als een soort antenne. Dat
blijkt het echter niet te zijn:
„Nee", lacht van Wijngaarden,
„met dat dingetje haal je het
gehoorapparaatje weer uit je
oor. Het is zo klein dat je er op
een andere manier bijna geen
grip op hebt".
Bij All Ears kan iedereen naar
binnen lopen voor een hoor-
test. „Met die test kunnen we
zien hoe erg het verlies van
gehoor bij iemand is. Maar we
kunnen dan nog niet gelijk
een hoorapparaat aanmeten.
Als we iemand binnen krijgen
die in aanmerking komt voor
een apparaat, sturen we die
door naar de keel- neus- en
oorarts.
Ziektekostenverzekeraars ei
sen namelijk dat die een ver-
wijsbrief maakt. Zonder tus
senkomst van een arts krijg je
niks vergoed".
Wanneer de klant eenmaal
doorverwezen is door de spe
cialist, wordt een gehoorappa
raat aangemeten. Dat gaat
niet zomaar. „Het kost erg
veel tijd", vertelt Van Wijn-
Erik van Wijngaarden: „Walkmans zouden begrensd moeten worden. Zo kun je veel ellende be
sparen
gaarden. „We proberen eerst
hier in de winkel een aantal
modellen. De klant kiest er uit
eindelijk één uit en neemt die
voor een proefperiode van zes
tot acht weken mee naar huis.
Zo heb je een redelijke termijn
waarin je eens het één en arj-
der kunt uitproberen". Klanten
wordt dan ook aangeraden
om in die periode eens een
aantal dingen te doen waarbij
ze het apparaatje goed kun
nen testen. „Een keer naar de
Schouwburg gaan, thuis tele
visie kijken. Dat soort dingen",
verduidelijkt Van Wijngaar
den. „Per slot van rekening
wil iedereen dat het apparaat
in de meest uiteenlopende si
tuaties goed werkt. En werkt
het niet, dan proberen we ge
woon een ander model. Er zijn
ongeveer dertig fabrikanten
op de markt en alle apparaat
jes hebben een eigen klank-
foto Jaap Wolterbeek
kleur. Daar zit altijd iets tussen
dat werkt". Pas wanneer het
gehoorapparaat optimaal
werkt, krijgt de klant een reke
ning toegestuurd.
Behalve voor de aanschaf van
een gehoorapparaat kunnen
slechthorenden ook bij All
Ears terecht voor het onder
houd van hun hulpstuk. En
voor gehoorbeschermers.
„Want preventie is heel be
langrijk. We hebben hier net
een verbouwing gehad, vlak
voor de opening van de zaak.
En dan zie ik het weer: man
nen die aan de slag gaan zon
der oorbeschermers. 'Die zie
ik over een paar jaar terug',
denk ik dan altijd bij mezelf.
Mensen hebben soms echt
geen idee hoe het is om
slechthorend te zijn. Of dat
harde geluiden daar echt in
vloed op hebben".
De groep jongeren die in aan
merking komt voor een ge
hoorapparaat wordt almaar
groter. Dat is niet verwonder
lijk, vindt Van Wijngaarden.
„Als je ziet wat voor geluids-
niveau's er in discotheken en
café's soms bereikt worden, is
dat logisch. En vlak de walk
man ook niet uit. Want er
komt een power uit die knop
jes, dat is gewoon niet nor
maal meer.
Mensen zetten dat dan ook
nog eens rechtstreeks op hun
oor. Dat is vragen om proble
men, maar tegen de tijd dat je
er last van krijgt ben je al te
laat. Walkmans zouden be
grensd moeten worden, zo
zou je veel ellende kunnen
voorkomen". Wie wil weten
hoe het met zijn of haar eigen
gehoor gesteld is, kan binnen
lopen bij All Ears voor een
gratis hoortest. Wie er niet te
lang mee wacht, kan daarbij
ook nog rekenen op een gratis
cd. Daarop wordt aan de hand
van een sketche en bekende
muziekstukken duidelijk ge
maakt hoe belangrijk goed ge
hoor is.
eigen pannen voor ƒ25 frites
halen.
Houten keetje
Na het seizoen gaat het werk
gewoon door. De heren hou
den nog een slag om de arm.
„Je kunt tenslotte nog niet al
les overzien", zeggen ze eer
lijk. „Maar bruiloften en partij
en horen daar zeker bij. En 's
winters na een strandwande
ling een kop erwtensoep of
warme chocolademelk ook.
De jaarwisseling, dat is toch
wel iets speciaals deze keer.
Vooruit inschrijven en betalen
en dan de rest van de avond
eten en drinken wat je wilt.
Champagne en vuurwerk er
bij, dat moet toch lukken".
In de moderne inrichting val
len de aparte tafelstukjes op.
Geen standaard vaasjes met
drie anjertjes. „Klopt hele
maal", lacht Van Zalen. „M'n
vrouw is eigenaresse van
Bloemenshop Roos, dus voor
die kant van de zaak houden
we het ook in de familie". Bo
ven de kapstok is het nog
leeg, maar daar komt veran
dering in. „Van André van
Sabbe, die hier begonnen is
met een houten keetje, heb
ben we een mooie oude foto
gekregen. Met foto's van vóór
en na de verbouwing wordt
dat een leuke serie", zegt Van
Zalen. „Hij is ook al geweest
om te kijken, net als de oude
mevrouw Huvers die vroeger
met haar man een horecabe
drijf had op de plek waar nu
Hotel Westduin is. Allebei
vonden ze het schitterend ge
worden en eerlijk is eerlijk, dat
is het ook, al zeggen we het
zelf".
Van Zalen is er duidelijk over.
„Het was ooit een prima
zaak", zegt hij. „Maar toen wij
het overnamen had het een
slechte naam gekregen. De
keuken was zo onhygiënisch
dat mensen ziek van het eten
werden. Rare verhalen over
erotische avondjes deden de
ronde en over de toestand
van het interieur kunnen we
kort zijn: uitgewoond, hè
Ed?".
Ed is Edwin Vreeke, al negen
jaar collega van Van Zalen op
de veerboot van de PSD. Met
de opheffing van de veer
dienst in het verschiet, was dit
een unieke kans voor het
tweetal. „Hoewel we tijdens
de verbouwing elkaar weieens
aangekeken hebben of het
ooit goed zou komen", ver
zuchten ze. Zeven weken
heeft de verbouwing geduurd,
maar het resultaat is er dan
ook naar. „We hebben het be
wust heel licht en zonnig ge
houden en alles, maar dan
ook alles moest vernieuwd
worden", legt Van Zalen uit.
„Het vet kon je van de muur
schrapen en de keuken vol
deed bij lange na niet aan de
eisen. Alleen de kassa is nog
hetzelfde, schoongemaakt dat
wel".
neert de bediening en de bar.
Aanpoten is het wel, vooral
als er veel mensen tegelijk ko
men. „Daarom hebben we
ook een aparte kaart voor het
terras", vertelt Van Zalen.
„Plate-service, want dat gaat
sneller. Dat is prettig voor ons
en voor de gasten. Er zijn erbij
die het liefst al vanaf de dui
nen de bestelling willen
schreeuwen, zodat het klaar
staat als ze beneden zijn. Bin
nen is er een uitgebreidere
menu-kaart, daar hangt ook
een andere sfeer. Je zou den
ken dat mensen op vakantie
geen haast hebben, maar als
ze eenmaal besteld hebben
dan moet het ook gelijk op ta
fel staan. We doen het echter
met een kleine groep. Om die
reden kunnen we bij een ge
zelschap ook niet iedereen
een apart bonnetje geven.
Vooral Duitsers hebben dat
graag. Wij hebben één bon,
die moet betaald worden en
de rest zoeken ze onderling
maar uit. Dat kost te veel tijd".
Naast het terras is nog een
cafetaria voor meeneemge-
rechten en blikjes (fris)drank.
Mensen uit vakantiehuisjes
komen daar regelmatig met
Aparte bonnetjes
De keuken wordt bemand
door Van Zalen en zijn zoon
Emmanuel. Vreeke coördi-
Edwin Vreeke en Chris van Zalen maakten van De Vijgheter een heel nieuw bedrijf.
foto Jaap Wolterbeek
Eigenaar van Pom Lay is Zifu
Guo. Samen met zijn vrouw
en dochters runt hij de zaak al
sinds 1990. Vijf jaar later volg
de de eerste verbouwing,
waarbij de keuken en het res
taurant grondig aangepakt
zijn. Het gezin woonde toen
op de bovenverdiepingen van
het pand.
Om de eetzaal te kunnen creë
ren, moest een extra verdie
ping boven de bestaande eta
ges worden gebouwd. Zo ont
stond er meer ruimte voor de
zaak, terwijl de familie er toch
kon blijven wonen. „Een flinke
verbouwing", geeft Guo toe.
„Maar het resultaat
mag er dan ook
zijn. De eetzaal bo
ven is vooral be
doeld voor feesten
en partijen. Groe
pen kunnen hier nu
echt lekker op zich
zelf zijn, zonder dat
andere gasten last
van ze hebben. En
verder gebruiken
we de eetzaal als
het erg druk is in
de zaak beneden".
Het pand aan de
Kleine Markt is al
32 jaar in gebruik
als Chinees restau
rant. Of, beter ge
zegd, Chinees-In
disch. Want de ge
rechten die in Ne
derland gelden als
'Chinees', zijn dat
over het algemeen Z/'fo Guo
niet. „Babi Pan- kamer.
gang is bijvoorbeeld echt een
Indisch gerecht en dat geldt
eigenlijk voor de meeste ge
rechten die hier als 'typisch
Chinees' bekend staan", zegt
Guo. Dat is volgens hem his
torisch zo gegroeid. „In die
tijd kwamen veel Nederlan
ders terug uit wat toen nog
Nederlands-lndië heette. Die
waren gewend aan het Oos
terse eten en misten dat hier.
Je had in die tijd wel al een
aantal Chinese restaurants en
de koks zijn toen Indische ge
rechten erbij gaan doen. Dat
is ook niet zo vreemd, allebei
de keukens zijn Oosters. Maar
wie in een ander land dan Ne
derland naar een Chinees gaat
en daar om Babi Pangang
vraagt, wordt niet-begrijpend
aangekeken".
Behalve de standaard-gerech
ten die bij elke Chinees ver
krijgbaar zijn, worden in Pom
Lay ook specialiteiten geser
veerd. „Bijvoorbeeld uit de
keukens van Peking, Shanghai
en Sechuan. Ik, maar ook de
chef-kok in de keuken, heb
hier speciale certificaten voor
gehaald. En verder letten we
heel goed op de kwaliteit. Dat
alles lekker vers is, en goed
schoon.
De laatste tijd zijn we ook be
zig met het vetgehalte. Je ziet
toch dat mensen steeds ge
zonder willen eten. Daar moet
je dan ook als restaurateur re
kening mee houden". Daar
naast biedt de kaart van Pom
Lay ook een aantal vegetari
sche menu's. „Maar vriende
lijke service, dat staat echt
voorop".
en zijn vrouw in de eetzaal, die voorheen dienst deed als woon-
foto Jaap Wolterbeek
Drie verrassende smaken in Tastebreaks