AMIGO'S
15,50
Strandtoertocht met mountainbikes
Zeeuwse Vlegel maakt video
Babi Pangang met rijst
sar m TAH-XIN
1120,-
f/ic/\stmenu Is
voor
Q
Boek over boerensamenleving op Colijnsplaat
KERSTMENU'S VOOR 2 PERSONEN
115,-
120,-
-II-
De Apebroodboom
FEESTSCHOTELS DECEMBER 199S:
Menu t
Menu 2
alleen voor afhalen in ons restaurant
(*geldt niet voor bezorgen van maaltijden)
Aanbieding geldig van
26 november t/m 21 december 1998
U kunt ook a la carte bestellen
'Een evenement voor iedereen in Zeeland
omschrijft de voorzitter van de Stichting Wie
lersport Zierikzee, Wim Evertse, de vrije moun
tainbike-toertocht over het Schouwse strand
die wordt gehouden op initiatief van zijn orga
nisatie. De ongeveer veertig kilometer lange
dam-tot-damtocht, wordt gehouden op zater
dag 28 november en is 'berijdbaar' voor iedere
mountainbiker.
Voor Colijnsplaat
zit de viering van
het 400-jarig be
staan er bijna op.
Een jaar lang
stond het dorp in
het teken van
festiviteiten en
culturele evene
menten. In het
kader van Co
lijnsplaat 400 jaar
wordt komende
week een boek
gepresenteerd
met als titel „Het
hek van de dam".
Het handelt over
het verdwijnen
van de boerensa
menleving in het
Noord-Beveland-
se dorp.
Werkgroep
Scholieren in
Zeeland kunnen
binnenkort na
der kennis
maken met
Zeeuwse Vlegel.
De in Goes ge
vestigde stich
ting die het ge
bruik van na
tuurlijke produc
ten van Zeeuw
se bodem pro
moot heeft een
video laten ma
ken.
Thema
Produkten
Woensdag 25 november 1998
FAAM/VLISSINGER
11
aSaSgagSSMi
INDIAAS RESTAURANT
Vegetarisch menu
1
Linzensoep
kkk
Gegrilde zelfgemaakte kaas
kkk
Bahari Kofta
Vegetarische Biriany
Sagallo/Sabnamtari
BasmatiPilaw rijst
Tandoori Nan brood
Mix salade
kkk
Malai Kulfi
kkk
Koffie of thee
Niet-vegetarisch menu
2
Kippensoep
kkk
Tandoori Cocktail
kkk
Murg Sahi Korma
Khashi Ka Rezala
Sabzi'Binadi Korka
BasmatiPilaw rijst
Tandoori Nan brood
Mix salade
kkk
Kheei rijstpudding
kkk
Koffie of thee
Vismenu
3
Vissoep
kkk
Aclvocado Schrimp
kkk t
Visboala
Kingprown mossala
Tinda Punjab
Daltarka
BasmatiPilaw rijst
Tandoori Nan brood
Mix salade
kkk
Borfi ijscream
kkk
Koffie of thee
U kunt bij ons ook a la carte bestellen
le en 2e kerstdag geopend van 15.00 - 24.00 uur
31 december en 1 januari geopend van 17.00-23.00 uur
Turfkaai 17 - 19 4331 JV Middelburg
Telefoon: 0118-62 96 97
(tijdig reserveren)
't Groentje 9 4357 BC Domburg
tel: 0118-584025
Beide Kerstdagen en
Oud- en Nieuwjaarsdag geopend
Voor a la carte genieten of ons Kerstmenu
Pastasalade met gerookte Zalm
en groene Asperges
-//„
Gevulde Runderbouillon
onder een hoedje van bladerdeeg
Frisse Citroenspoon
-II-
Gebakken Tongfilets
met champignons, ananas en tomaat
-II-
Gegrilde Entrecote
met Fèta, champignons en ui
-li-
Grand Dessert
Prijs per couvert 69,50
tot ziens bij la Barra
\v&'\ teriG
öerooekerke
VOORGERECHTEN:
Zeeuwse vissoep
Boswachtersoep met
paddenstoelen en spekjes
Pompoensoep
Hartig vistaartje
L MEDITERRANE
VISSCHOTEL
Salade Nicoise: tonijnsalade
met o.a. verse kruiden
Scampies in knoflookdressing
Gerookte zalm met kappertjes
St. Jacobsschelp met
mosselsalade gevuld
Vers gekookt rivierkreeftje
Vispaté
Gevuld tomaatje met garnalen
Verse rauwkostsalades
Sausjes, stokbrood en boter
Prijs per pe.rs.Qon: f 29,50
2 pers.
ƒ9,50
ƒ9.50
ƒ0.00
6,50
KOUDE SCHOTELS
Z KlASSIgRE
4 pers.
10,00
16,00
15,00
per stuk
Wijnsuggestie: Pinot blanc,
Alsace A.C. 1997 k
Per fles:/14.95 "R
Kalkoensalade met appel en
selderie
Honingham met noten
Wildpaté en croute
Rauwe ham met meloen
Spiesjes van lamskebab
Pikant kipkluifje met
sesamzaad
Gevuld eitje
Verse rauwkostsalades
Sausjes, stokbrood en boter
Wijnsuggestie: Taja Reserva
D.O., Jumilla 1996
hertenpeper met rode kool. stoofpeertje,
cranberries en aardappelsalade met spekjes en kruiden.
Prijs per persoon: f 39.5Q
Tiramisu baveroise 5,00 p.p.
Verse fruitsalade 6,00 p.p.
Gepocheerd peertje met chocoladesaus en kokos 7,50 p.p.
Kaasplateau met div. Walcherse boerenkaas 7,50 p.p.
Dessertwijn: Lulgl IV Moscate d'Asti 0,5 L 17,95
ALLE RESERVERINGEN: 0110-59365,9
Bestellingen worden ook op Ie en 2e kerst aan huis bezorgdl
anc, Argenl-insHesiautanl
Mexicaans I
Veerstraat 4
Nieuw Sf. Joosland
Tel. 0118-603647
Beleef Kerst '98 in Latijns-Amerikaanse sfeer, met:
live Muziek, Spaanse (lansenen Verrassingen!!!
Wij ontvangen U met een glas champagne
Sopa de polio con gambas
Een heerlijke kippensoep met garnalen
Melon al porto con jamon espanol
Meloen geserveerd in port met Spaanse ham
Lomo de ternera a la parrilla en salsa picante
Gegrilde ossenhaas in een pittige mexicaanse saus
Saladas variadas del bufet
Gevarieerde salades van ons welbekende buffet
Coctel de fruta con licor y helado
Verse fruitcocktail, geserveerd met likeur en ijs
Café, copa y puro
dUTf 79»' f61* couvert
Een feestelijk glas champagne
Sopa de cangrejos
Een geurige krabsoep met veel vlees
Coctel de mariscos en salsa de wisky
Een gevarieerde cocktail van diverse zeevruchten in whisky
Filete de salmon con salsa de dragon-mostaza
Zalmfilets met dragon-mosterdsaus
Saladas variadas del bufet
Een rijke keus uit ons welvoorziene saladebuffet
Tiramisu con nata
Een heerlijk tiramisu dessert met slagroom
Café, copa y puro
CZHf kef coui/eiT~^TlL>
Bij hel menu naar keuze worden diverse bijpassende garnituren geserveerd
U kunt ook genieten van een uitgebreid vegetarisch menu
IÜFELIZ NAVIDAO CON ROSA!!!
Bel voor gratis restaurant-taxi 0118-6132001!!
RESTAURANT 1 F®! I
Markt 49, Middelburg, 0118-612160
TAH-XIN, een stukje Azië in het hart van Middelburg
Door Carolien de Vrieze
De start en finish van de toer
tocht liggen aan de Schouwse
kant van de stormvloedkering,
terwijl het keerpunt bij de
Brouwersdam is gesitueerd.
Het lijkt wellicht niet zo'n
enorme afstand, die veertig ki
lometer die bij laag water
wordt verreden. Evertse zegt
echter dat het om een pittige
tocht gaat. „Je moet tussen
de palenrijen door en rijdt
over zand dat er op sommige
delen uitziet als een wasbord,
met 'gerimpeld zand' De
start van de toertocht vindt
tussen 13.00 uur en 14.00 uur
plaats. De voorzitter verwacht
dat snelle mountainbikers er
in slagen het parcours in an
derhalf uur af te leggen, ter
wijl de meerderheid er min
stens twee uur zoet mee is.
„De deelnemers krijgen in elk
geval drieëneenhalf uur de
tijd om de tocht te volbren
gen". Om optimale veiligheid
te waarborgen, zal tijdens het
evenement een strand-ambu-
lance aanwezig zijn, is er be
geleiding door EHBO-ers en
rijdt een aantal motoren mee
tijdens de rit over het strand.
Op de Brouwersdam is een
controlepunt waar de deelne
mers een voedingsdrank krij
gen aangereikt. Na afloop van
de tocht is het brandweer
korps Westerschouwen paraat
om de fietsen schoon te spui
ten.Evertse verwacht voor de
ze eerste dam-tot-damtocht
zo'n honderd tot tweehonderd
mountainbikers. „We hebben
tot nu toe al rond de honderd
toezeggingen", vertelt hij. Hij
De start vindt plaats op de betondam die op het strand bij de Oosterscheldekering ligt.
denkt dat de meeste moun
tainbikers zich, zoals vaak ge
beurt bij dit soort evenemen
ten, op de dag zelf bij de in
schrijving zullen melden. In
elk geval heeft de Stichting
Wielersport Zierikzee alle
mountainbike verenigingen in
Nederland en België schrifte
lijk op de hoogte gesteld van
de strandtocht. Omdat het om
een evenement gaat voor ie
dere mountainbiker die de
tocht aandurft, wel of niet lid
van een vereniging, hoopt
Evertse dat er natuurlijk ook
uit deze regio een flink aantal
deelnemers aan de start zal
verschijnen.
De dam-tot-damtocht kent dit
jaar dus zijn primeur. „Vol
gend jaar willen we er een
KNWU-wedstrijd van maken,"
zegt de voorzitter. KNWU
staat voor Koninklijke Neder
landse Wieier Unie. „We heb
ben een proef nodig om te kij
ken of het slaagt", aldus
Evertse. Maar als het slaagt,
wordt het volgens hem een
van de mooiste winterse spor
tevenementen in Zeeland, een
waar spektakel. Vooralsnog is
de aanstaande dam-tot-dam
tocht de enige strandtocht in
zijn soort in Nederland, zon
der wedstrijdelement. „Een
echte toertocht, waaraan dat
wedstrijdelement dus volgend
jaar zal worden toegevoegd."
Wie daar zin in heeft, staat het
uiteraard vrij om van deze
toertocht op eigen gelegen
heid een wedstrijdje te ma
ken.
Voor volgend jaar ziet Evertse
de tocht meer in de vorm van
de Elfstedentocht met een
deel wedstrijdrijders en ver-
Het hek van de dam
Aan de uitgave hebben
vier auteurs meege
werkt, te weten Gert
Groenleer, Rien Mun
ters, Kees Tazelaar en
Jan Zwemer. Het boek
wordt uitgegeven door
ADZ in Vlissingen. Het
eerste exemplaar wordt
vrijdag 20 november
a.s. overhandigd aan
oud-landarbeider C.A.
Hollestelle.
Dit keer dus eens niet
aan een bekende auto
riteit, maar aan iemand
die het boerenleven
van nabij heeft meege
maakt. De heer Holles
telle is 94 jaar. De pre
sentatie van het boek
vindt plaats in café De
Patrijs aan de Voor
straat 66 te Colijns
plaat.
Dat gebeurt 's middags
om 16.00 uur met on
der meer een voor
dracht door Gert
Groenleer en Jan Zwe
mer, alsmede een muzi
kaal optreden door een
gelegenheidsformatie
uit Colijnsplaat.
Het boek heeft een lan
ge voorgeschiedenis.
Al in 1988, tien jaar ge
leden dus, werd een
werkgroep in het leven
geroepen dat een boek
wilde laten verschijnen
in het jaar dat Colijns
plaat 400 jaar zou be
staan. Dit jaar dus.
De samenstelling van
de werkgroep wisselde
nogal eens.
Het boek is er deson
danks gekomen. „Het
hek van de dam" opent
met een korte geschie
denis van het dorp met
omgeving aan de Oos-
terschelde. Ook wordt
een beeld geschetst
van de bestuurlijke ont
wikkelingen in het dorp
in de loop der jaren.
Met name Gert Groen
leer heeft dit gedeelte
op papier vastgelegd.
Jann Zwemer gaat in
het boek nader in op de
landarbeiders. Zij
vormden jarenlang de
grootste bevolkings
groep in Colijnsplaat.
Zijn bijdrage heeft als
titel „Een boterham
met tevredenheid".
Rien Munters gaat in
zijn bijdrage in op „Het
einde van de boeren
stand" en geeft daarbij
een indruk van de rol
van de boeren in de
plaatselijke politiek.
Kees Tazelaar ten slotte
heeft het boek door
spekt met rake sfeer
schetsen en anekdotes.
Illustraties zijn er ook in
de uitgave verwerkt.
Het gaat om linoleum
sneden door Kees van
Gilst, speciaal voor het
boek gemaakt. Gerard
de Fouw verzorgde het
unieke fotomateriaal.
Totaal zijn er honderd
illustraties in het boek
opgenomen. De uitga
ve verschijnt als paper
back, telt 128 pagina's
en de winkelprijs is f
24,95.
Productmanager Jan
Koeman vertelt vanuit
zijn kantoor aan de Ce-
reshof in Goes waarom:
Milieuvriendelijke teelt
van tarwe, wat moet ik
me daarbij voorstellen?
Kan je van elke soort
tarwe brood bakken?
Hoe wordt tarwe op een
windmolen gemalen?
Hoe kom je er achter of
de tarwe gezond blijft
als je niet mag spuiten
tegen ziekten?
Dit zijn zomaar wat vra
gen die aan de orde ko
men in de video
"Zeeuwse Vlegel, een
voorbeeld van' milieu
vriendelijke landbouw".
De enthousiaste reacties
op de lezingen en ex
cursies die de Zeeuwse
Vlegel de afgelopen ja
ren heeft georgani
seerd voor een breed
publiek laten zien dat er
een behoefte bestaat
om meer te weten te
komen over het verhaal
achter de Zeeuwse Vle
gel.
Voorlichting en educa
tie is van wezenlijk be
lang om een stevige
band tussen boer en
consument te vormen.
De betrokken akkerbou
wers vinden het moti
verend om over hun
product van "akker tot
bakker" te vertellen.
Het is de bedoeling dat
deze video in het Voort
gezet Onderwijs in Zee
land gebruikt gaat wor
den om tijdens lessen
de aandacht te vestigen
op het thema "Land
bouw en Milieu". De vi
deo is verkrijgbaar bij
Stichting Zeeuwse Vle
gel te Goes.
Het Consulentschap
Natuur en Milieu Edu
catie te Goes zal bij de
ze video een ondersteu
nende lesbrief ontwik
kelen die gebruikt kan
worden om tijdens de
les dieper op het thema
"Landbouw en Milieu"
in te gaan.
Voor de re
alisatie van
video en les
brief is ge
bruik ge
maakt van
een bijdrage
uit het Mi
lieufonds
van de pro
vincie Zee
land. In de 9
minuten du
rende video
komen alle
aspecten
van de mi
lieuvriende
lijke teelt
van tarwe
voor de
Zeeuwse
Vlegel
bod.
Zo is er onder meer
aandacht voor het on
derzoek naar geschikte
tarwerassen waar je
goed brood van kunt
bakken en die zonder
bestrijdingsmiddelen
gezond blijven.
Dit onderzoek wordt
uitgevoerd op Proef-
boerderij "De Rusthoe-
ve" te Colijnsplaat.
Al bijna tien jaar lang
verbouwt een 20-tal ak
kerbouwers in Zeeland
op een milieuvriendelij
ke wijze tarwe voor het
Zeeuwse Vlegel: van brood tot gerookte ham, afkomstig
aan uit de milieuvriendelijke landbouw.
Zeeuwse Vlegelbrood.
In deze tarwe wordt
niet tegen ziekten en
plagen gespoten en in
plaats van kunstmest
wordt in het voorjaar
dierlijke mest gebruikt.
Dit jaar werd door de
Zeeuwse Vlegelboeren
70 hectare tarwe ge
teeld met een uitste
kende bakkwaliteit. De
tarwe wordt op wind
molens gemalen en
aan meer dan 100 bak
kers geleverd die er het
Zeeuwse Vlegelbrood
van bakken. Dit is een
fijn volkorenbrood her
kenbaar aan de brede
vorm met het beeld
merk van de Zeeuwse
Vlegel. Naast het
Zeeuwse Vlegelbrood
zijn er de afgelopen
drie jaar een aantal
nieuwe producten van
de Zeeuwse Vlegel ver
schenen: Zeeuws Vle
gelbier, roomboter-
koekjes, eierkoeken,
gerookte ham en spek,
pannenkoekenmeel
(ook voor oliebollen
zeer geschikt!) en vol
koren tarwemeel voor
de thuisbakkers.
v.