AMIGO'S 15,50 Strandtoertocht met mountainbikes Zeeuwse Vlegel maakt video Babi Pangang met rijst sar m TAH-XIN 1120,- f/ic/\stmenu Is voor Q Boek over boerensamenleving op Colijnsplaat KERSTMENU'S VOOR 2 PERSONEN 115,- 120,- -II- De Apebroodboom FEESTSCHOTELS DECEMBER 199S: Menu t Menu 2 alleen voor afhalen in ons restaurant (*geldt niet voor bezorgen van maaltijden) Aanbieding geldig van 26 november t/m 21 december 1998 U kunt ook a la carte bestellen 'Een evenement voor iedereen in Zeeland omschrijft de voorzitter van de Stichting Wie lersport Zierikzee, Wim Evertse, de vrije moun tainbike-toertocht over het Schouwse strand die wordt gehouden op initiatief van zijn orga nisatie. De ongeveer veertig kilometer lange dam-tot-damtocht, wordt gehouden op zater dag 28 november en is 'berijdbaar' voor iedere mountainbiker. Voor Colijnsplaat zit de viering van het 400-jarig be staan er bijna op. Een jaar lang stond het dorp in het teken van festiviteiten en culturele evene menten. In het kader van Co lijnsplaat 400 jaar wordt komende week een boek gepresenteerd met als titel „Het hek van de dam". Het handelt over het verdwijnen van de boerensa menleving in het Noord-Beveland- se dorp. Werkgroep Scholieren in Zeeland kunnen binnenkort na der kennis maken met Zeeuwse Vlegel. De in Goes ge vestigde stich ting die het ge bruik van na tuurlijke produc ten van Zeeuw se bodem pro moot heeft een video laten ma ken. Thema Produkten Woensdag 25 november 1998 FAAM/VLISSINGER 11 aSaSgagSSMi INDIAAS RESTAURANT Vegetarisch menu 1 Linzensoep kkk Gegrilde zelfgemaakte kaas kkk Bahari Kofta Vegetarische Biriany Sagallo/Sabnamtari BasmatiPilaw rijst Tandoori Nan brood Mix salade kkk Malai Kulfi kkk Koffie of thee Niet-vegetarisch menu 2 Kippensoep kkk Tandoori Cocktail kkk Murg Sahi Korma Khashi Ka Rezala Sabzi'Binadi Korka BasmatiPilaw rijst Tandoori Nan brood Mix salade kkk Kheei rijstpudding kkk Koffie of thee Vismenu 3 Vissoep kkk Aclvocado Schrimp kkk t Visboala Kingprown mossala Tinda Punjab Daltarka BasmatiPilaw rijst Tandoori Nan brood Mix salade kkk Borfi ijscream kkk Koffie of thee U kunt bij ons ook a la carte bestellen le en 2e kerstdag geopend van 15.00 - 24.00 uur 31 december en 1 januari geopend van 17.00-23.00 uur Turfkaai 17 - 19 4331 JV Middelburg Telefoon: 0118-62 96 97 (tijdig reserveren) 't Groentje 9 4357 BC Domburg tel: 0118-584025 Beide Kerstdagen en Oud- en Nieuwjaarsdag geopend Voor a la carte genieten of ons Kerstmenu Pastasalade met gerookte Zalm en groene Asperges -//„ Gevulde Runderbouillon onder een hoedje van bladerdeeg Frisse Citroenspoon -II- Gebakken Tongfilets met champignons, ananas en tomaat -II- Gegrilde Entrecote met Fèta, champignons en ui -li- Grand Dessert Prijs per couvert 69,50 tot ziens bij la Barra \v&'\ teriG öerooekerke VOORGERECHTEN: Zeeuwse vissoep Boswachtersoep met paddenstoelen en spekjes Pompoensoep Hartig vistaartje L MEDITERRANE VISSCHOTEL Salade Nicoise: tonijnsalade met o.a. verse kruiden Scampies in knoflookdressing Gerookte zalm met kappertjes St. Jacobsschelp met mosselsalade gevuld Vers gekookt rivierkreeftje Vispaté Gevuld tomaatje met garnalen Verse rauwkostsalades Sausjes, stokbrood en boter Prijs per pe.rs.Qon: f 29,50 2 pers. ƒ9,50 ƒ9.50 ƒ0.00 6,50 KOUDE SCHOTELS Z KlASSIgRE 4 pers. 10,00 16,00 15,00 per stuk Wijnsuggestie: Pinot blanc, Alsace A.C. 1997 k Per fles:/14.95 "R Kalkoensalade met appel en selderie Honingham met noten Wildpaté en croute Rauwe ham met meloen Spiesjes van lamskebab Pikant kipkluifje met sesamzaad Gevuld eitje Verse rauwkostsalades Sausjes, stokbrood en boter Wijnsuggestie: Taja Reserva D.O., Jumilla 1996 hertenpeper met rode kool. stoofpeertje, cranberries en aardappelsalade met spekjes en kruiden. Prijs per persoon: f 39.5Q Tiramisu baveroise 5,00 p.p. Verse fruitsalade 6,00 p.p. Gepocheerd peertje met chocoladesaus en kokos 7,50 p.p. Kaasplateau met div. Walcherse boerenkaas 7,50 p.p. Dessertwijn: Lulgl IV Moscate d'Asti 0,5 L 17,95 ALLE RESERVERINGEN: 0110-59365,9 Bestellingen worden ook op Ie en 2e kerst aan huis bezorgdl anc, Argenl-insHesiautanl Mexicaans I Veerstraat 4 Nieuw Sf. Joosland Tel. 0118-603647 Beleef Kerst '98 in Latijns-Amerikaanse sfeer, met: live Muziek, Spaanse (lansenen Verrassingen!!! Wij ontvangen U met een glas champagne Sopa de polio con gambas Een heerlijke kippensoep met garnalen Melon al porto con jamon espanol Meloen geserveerd in port met Spaanse ham Lomo de ternera a la parrilla en salsa picante Gegrilde ossenhaas in een pittige mexicaanse saus Saladas variadas del bufet Gevarieerde salades van ons welbekende buffet Coctel de fruta con licor y helado Verse fruitcocktail, geserveerd met likeur en ijs Café, copa y puro dUTf 79»' f61* couvert Een feestelijk glas champagne Sopa de cangrejos Een geurige krabsoep met veel vlees Coctel de mariscos en salsa de wisky Een gevarieerde cocktail van diverse zeevruchten in whisky Filete de salmon con salsa de dragon-mostaza Zalmfilets met dragon-mosterdsaus Saladas variadas del bufet Een rijke keus uit ons welvoorziene saladebuffet Tiramisu con nata Een heerlijk tiramisu dessert met slagroom Café, copa y puro CZHf kef coui/eiT~^TlL> Bij hel menu naar keuze worden diverse bijpassende garnituren geserveerd U kunt ook genieten van een uitgebreid vegetarisch menu IÜFELIZ NAVIDAO CON ROSA!!! Bel voor gratis restaurant-taxi 0118-6132001!! RESTAURANT 1 F®! I Markt 49, Middelburg, 0118-612160 TAH-XIN, een stukje Azië in het hart van Middelburg Door Carolien de Vrieze De start en finish van de toer tocht liggen aan de Schouwse kant van de stormvloedkering, terwijl het keerpunt bij de Brouwersdam is gesitueerd. Het lijkt wellicht niet zo'n enorme afstand, die veertig ki lometer die bij laag water wordt verreden. Evertse zegt echter dat het om een pittige tocht gaat. „Je moet tussen de palenrijen door en rijdt over zand dat er op sommige delen uitziet als een wasbord, met 'gerimpeld zand' De start van de toertocht vindt tussen 13.00 uur en 14.00 uur plaats. De voorzitter verwacht dat snelle mountainbikers er in slagen het parcours in an derhalf uur af te leggen, ter wijl de meerderheid er min stens twee uur zoet mee is. „De deelnemers krijgen in elk geval drieëneenhalf uur de tijd om de tocht te volbren gen". Om optimale veiligheid te waarborgen, zal tijdens het evenement een strand-ambu- lance aanwezig zijn, is er be geleiding door EHBO-ers en rijdt een aantal motoren mee tijdens de rit over het strand. Op de Brouwersdam is een controlepunt waar de deelne mers een voedingsdrank krij gen aangereikt. Na afloop van de tocht is het brandweer korps Westerschouwen paraat om de fietsen schoon te spui ten.Evertse verwacht voor de ze eerste dam-tot-damtocht zo'n honderd tot tweehonderd mountainbikers. „We hebben tot nu toe al rond de honderd toezeggingen", vertelt hij. Hij De start vindt plaats op de betondam die op het strand bij de Oosterscheldekering ligt. denkt dat de meeste moun tainbikers zich, zoals vaak ge beurt bij dit soort evenemen ten, op de dag zelf bij de in schrijving zullen melden. In elk geval heeft de Stichting Wielersport Zierikzee alle mountainbike verenigingen in Nederland en België schrifte lijk op de hoogte gesteld van de strandtocht. Omdat het om een evenement gaat voor ie dere mountainbiker die de tocht aandurft, wel of niet lid van een vereniging, hoopt Evertse dat er natuurlijk ook uit deze regio een flink aantal deelnemers aan de start zal verschijnen. De dam-tot-damtocht kent dit jaar dus zijn primeur. „Vol gend jaar willen we er een KNWU-wedstrijd van maken," zegt de voorzitter. KNWU staat voor Koninklijke Neder landse Wieier Unie. „We heb ben een proef nodig om te kij ken of het slaagt", aldus Evertse. Maar als het slaagt, wordt het volgens hem een van de mooiste winterse spor tevenementen in Zeeland, een waar spektakel. Vooralsnog is de aanstaande dam-tot-dam tocht de enige strandtocht in zijn soort in Nederland, zon der wedstrijdelement. „Een echte toertocht, waaraan dat wedstrijdelement dus volgend jaar zal worden toegevoegd." Wie daar zin in heeft, staat het uiteraard vrij om van deze toertocht op eigen gelegen heid een wedstrijdje te ma ken. Voor volgend jaar ziet Evertse de tocht meer in de vorm van de Elfstedentocht met een deel wedstrijdrijders en ver- Het hek van de dam Aan de uitgave hebben vier auteurs meege werkt, te weten Gert Groenleer, Rien Mun ters, Kees Tazelaar en Jan Zwemer. Het boek wordt uitgegeven door ADZ in Vlissingen. Het eerste exemplaar wordt vrijdag 20 november a.s. overhandigd aan oud-landarbeider C.A. Hollestelle. Dit keer dus eens niet aan een bekende auto riteit, maar aan iemand die het boerenleven van nabij heeft meege maakt. De heer Holles telle is 94 jaar. De pre sentatie van het boek vindt plaats in café De Patrijs aan de Voor straat 66 te Colijns plaat. Dat gebeurt 's middags om 16.00 uur met on der meer een voor dracht door Gert Groenleer en Jan Zwe mer, alsmede een muzi kaal optreden door een gelegenheidsformatie uit Colijnsplaat. Het boek heeft een lan ge voorgeschiedenis. Al in 1988, tien jaar ge leden dus, werd een werkgroep in het leven geroepen dat een boek wilde laten verschijnen in het jaar dat Colijns plaat 400 jaar zou be staan. Dit jaar dus. De samenstelling van de werkgroep wisselde nogal eens. Het boek is er deson danks gekomen. „Het hek van de dam" opent met een korte geschie denis van het dorp met omgeving aan de Oos- terschelde. Ook wordt een beeld geschetst van de bestuurlijke ont wikkelingen in het dorp in de loop der jaren. Met name Gert Groen leer heeft dit gedeelte op papier vastgelegd. Jann Zwemer gaat in het boek nader in op de landarbeiders. Zij vormden jarenlang de grootste bevolkings groep in Colijnsplaat. Zijn bijdrage heeft als titel „Een boterham met tevredenheid". Rien Munters gaat in zijn bijdrage in op „Het einde van de boeren stand" en geeft daarbij een indruk van de rol van de boeren in de plaatselijke politiek. Kees Tazelaar ten slotte heeft het boek door spekt met rake sfeer schetsen en anekdotes. Illustraties zijn er ook in de uitgave verwerkt. Het gaat om linoleum sneden door Kees van Gilst, speciaal voor het boek gemaakt. Gerard de Fouw verzorgde het unieke fotomateriaal. Totaal zijn er honderd illustraties in het boek opgenomen. De uitga ve verschijnt als paper back, telt 128 pagina's en de winkelprijs is f 24,95. Productmanager Jan Koeman vertelt vanuit zijn kantoor aan de Ce- reshof in Goes waarom: Milieuvriendelijke teelt van tarwe, wat moet ik me daarbij voorstellen? Kan je van elke soort tarwe brood bakken? Hoe wordt tarwe op een windmolen gemalen? Hoe kom je er achter of de tarwe gezond blijft als je niet mag spuiten tegen ziekten? Dit zijn zomaar wat vra gen die aan de orde ko men in de video "Zeeuwse Vlegel, een voorbeeld van' milieu vriendelijke landbouw". De enthousiaste reacties op de lezingen en ex cursies die de Zeeuwse Vlegel de afgelopen ja ren heeft georgani seerd voor een breed publiek laten zien dat er een behoefte bestaat om meer te weten te komen over het verhaal achter de Zeeuwse Vle gel. Voorlichting en educa tie is van wezenlijk be lang om een stevige band tussen boer en consument te vormen. De betrokken akkerbou wers vinden het moti verend om over hun product van "akker tot bakker" te vertellen. Het is de bedoeling dat deze video in het Voort gezet Onderwijs in Zee land gebruikt gaat wor den om tijdens lessen de aandacht te vestigen op het thema "Land bouw en Milieu". De vi deo is verkrijgbaar bij Stichting Zeeuwse Vle gel te Goes. Het Consulentschap Natuur en Milieu Edu catie te Goes zal bij de ze video een ondersteu nende lesbrief ontwik kelen die gebruikt kan worden om tijdens de les dieper op het thema "Landbouw en Milieu" in te gaan. Voor de re alisatie van video en les brief is ge bruik ge maakt van een bijdrage uit het Mi lieufonds van de pro vincie Zee land. In de 9 minuten du rende video komen alle aspecten van de mi lieuvriende lijke teelt van tarwe voor de Zeeuwse Vlegel bod. Zo is er onder meer aandacht voor het on derzoek naar geschikte tarwerassen waar je goed brood van kunt bakken en die zonder bestrijdingsmiddelen gezond blijven. Dit onderzoek wordt uitgevoerd op Proef- boerderij "De Rusthoe- ve" te Colijnsplaat. Al bijna tien jaar lang verbouwt een 20-tal ak kerbouwers in Zeeland op een milieuvriendelij ke wijze tarwe voor het Zeeuwse Vlegel: van brood tot gerookte ham, afkomstig aan uit de milieuvriendelijke landbouw. Zeeuwse Vlegelbrood. In deze tarwe wordt niet tegen ziekten en plagen gespoten en in plaats van kunstmest wordt in het voorjaar dierlijke mest gebruikt. Dit jaar werd door de Zeeuwse Vlegelboeren 70 hectare tarwe ge teeld met een uitste kende bakkwaliteit. De tarwe wordt op wind molens gemalen en aan meer dan 100 bak kers geleverd die er het Zeeuwse Vlegelbrood van bakken. Dit is een fijn volkorenbrood her kenbaar aan de brede vorm met het beeld merk van de Zeeuwse Vlegel. Naast het Zeeuwse Vlegelbrood zijn er de afgelopen drie jaar een aantal nieuwe producten van de Zeeuwse Vlegel ver schenen: Zeeuws Vle gelbier, roomboter- koekjes, eierkoeken, gerookte ham en spek, pannenkoekenmeel (ook voor oliebollen zeer geschikt!) en vol koren tarwemeel voor de thuisbakkers. v.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1998 | | pagina 11