Een Middelburgse Witheer graag!
Struisvogels aarden op Zeeuwse klei
Small Sail: nieuw maritiem
evenement voor Vlissingen
Walchers voetbaltalent doet gooi
naar Mini-WK in Frankrijk
^3 c
WOENSDAG 6 MEI 1998
JAARGANG 100 - NUMMER 19
De grootste goedkoopste
Foto Video Speciaalzaak van Zeeland
M
WEKELIJKS HUIS AAN HUIS OP GEHEEL WALCHEREN
Een afgeleide van de 'grote' Sails, maar dan
met een geheel eigen invulling en karakter.
Dat moet het Small Sail Festival worden dat
van 7 tot en met 9 augustus wordt gehouden
in Vlissingen.
Drie jeugdige Wal-
cherse voetbaltalen
ten proberen 17 mei
in Waalwijk een ver
pletterende indruk te
maken op Jean-Paul
van Gastel (Feye-
noord) en Jaap Stam
(ex-PSV, nu Man
chester United).
Deze twee voetbal
coryfeeën selecteren
dan namelijk zestien
deelnemers die Ne
derland deze zomer
vertegenwoordigen
tijdens de Snickers
Mini-WK in Frankrijk.
Wie zijn dorst wil laven aan een bijzonder bier
moet deze zomer in Middelburg zijn. Daar
wordt, net voor het begin van de jaarlijkse bra
derie, namelijk het Middelburgs Witheer-abdij
bier gepresenteerd. Vanaf woensdag 17 juni
wordt het amberblonde abdijbier rechtstreeks
vanaf de tap geschonken in de hoofdstedelijke
horeca. De Middelburgse Witheer is een stevig
bier van 6,2 procent, gebrouwen uit diverse
graansoorten: naast brouwgerst ook tarwe en
haver.
...er bleek
eigenlijk best
een markt
te zijn voor
betere bieren..
...het komt
regelmatig voor
dat we twaalf
brouwsels
achter elkaar
maken-
PZC WEEKBLADEN
faam/iM^Éteer
Voorbijgangers kijken verbaasd om, maar het
is echt waar. In de wei van Jan Geertse uit Rit-
them lopen twee echte struisvogels. Vier heeft
de gepensioneerde landbouwer er in totaal. De
twee kinderen van de struisvogels die buiten
lopen houdt Geertse in zijn schuur: „Ik ben met
pensioen en dan moet je toch wat te doen heb
ben".
Beetje dom
Broedmachine
..af en toe een
heel etmaal
in touw...
OEMEENTE MIDDELBURG
Informatie van de gemeente Middelburg vindt u op pagina 3
De Elisabeth Smit, een driemastbarketijn uit 1939, doet de
vens van Vlissingen in ieder geval aan.
Het driedaagse maritiem toe
ristisch evenement omvat
maritieme en historische
presentaties, exposities,
rondvaarten, roeiwedstrij-
den, beloodsing met sloepen
en natuurlijk de bezichtiging
van afgemeerde schepen.
Small Sail Vlissingen wordt
gehouden op en bij de Vlis-
singse Boulevards, de Koop
manshaven, de Piet Heinka-
de en andere havens in de
buurt van de Oranjemolen,
de Kazemat en het winkel
centrum in Vlissingen.
Zo zijn traditionele zeilsche
pen aan de Piet Heinkade te
bézichtigen. Op dit
moment is in elk geval
zeker dat de Oostvo
gel, een luxe driemast
klipper anno 1897, en
de Elisabeth Smit, een
driemastbarketijn uit
1939 de haven van
Vlissingen aan doen.
Maar er is ook ruimte
voor toneel. Voor vol
wassenen is er bijvoor
beeld de voorstelling
'The Lighthouse' van
The Desperate Men.
The Lighthouse is een
komische opera over
mythen en sagen van
de zeevaarders. Voor
kinderen is er - even
eens van The Despera
te Men - een workshop
over piraten.
De beloodsing van
schepen in Vlissingen
is uniek. Nergens an
ders kan het publiek
het binnenloodsen van
schepen van zo dicht
bij bewonderen als in Vlis
singen. Een stukje van de
historie van de Scheldestad
komt terug als zaterdag 8 au
gustus zowel Belgische als
Nederlandse loodsen vanaf
de Loodsensteiger nog één
keer laten zien hoe de be
loodsing met sloepen er
vroeger aan toe ging. Het
programma van Small Sail is
overigens nog niet helemaal
rond. Wel weet de organisa
tie (de stichting Small Sail
Festival Vlissingen) te mel
den dat het festival in princi
pe jaarlijks zal terugkeren.
Robin de Pagter (GPC uit
Vlissingen), Amir Tawfik
(VCK Koudekerke) en Maar
ten van Rosevelt (RCS Oost-
Souburg) werden tijdens re
gionale voorronden uitver
koren door onder anderen
Gérard en Dennis de Nooijer.
Zij spelen tijdens de Neder
landse finale in een Zuid-Ne
derlands team.
Een technische staf (waaron
der de genoemde voetbal
lers) selecteert de zestien fi
nalisten uit tachtig kandida
ten.
Na 17 mei bereidt het zes
tiental zich voor op het mini
wereldkampioenschap dat
vrijdag 26 juni plaatsvindt in
Parijs.
Televisiezender SBS6 doet
verslag van de ontwikkelin
gen daar. Wie meer wil we
ten over de mini wereldkam
pioenschappen kan terecht
bij de website van Snickers:
http://www.snickers.nl.
De acht winnende kandidaten uit Zuid-Nederland met Den
nis en Gérard de Nooijer. Zittend vlnr: Amir Tawfik, Robin de
Pagter en Maarten van Rosevelt.
FOTO FRANK VIERGEVER
Witheer wordt - naar oude re
ceptuur - gebrouwen in de
Scheldebrouwerij in 's-Gra-
venpolder. In Zuid-Beveland
dus, waar de Brabanders Kees
van Loenhout en Peter van
den Eijnden een uit de hand
gelopen hobby hebben omge
zet in een eigen brouwerij.
Niet eens zo'n klein brouwerij-
tje. De Scheldebrouwerij is te
vinden in een bedrijfsgebouw
op het Industrieterrein van 's-
Gravenpolder. 'n Beetje weg
gestopt zo op 't eerste oog.
Maar dat is schijn. Want hele
horden bierminnende Belgen
weten de Scheldebrouwerij
met grote trefzekerheid te vin
den. En dat is dus een goed
teken. Immers: als er érgens
met grote regel
maat abdijbier
- of ander ger
stenat - wordt
gedronken
dan is 't wel
bij de zuider-
buren. Maar
de bieren van
de Schelde-
brouwerij zijn
ook 'wereld-
beroemd' bó
ven de beide
Scheldes. In de
Noord-Holland bijvoorbeeld,
waar Van Loenhout en Van
den Eijnden vaste afnemers
hebben, of in Amsterdam en
om 't dichter bij huis te hou
den ook bij De Mug in Middel
burg.
De basis voor De Schelde
brouwerij werd al jaren gele
den gelegd in Bergen op
Zoom. Ook een Scheldestad
dus. Vandaar ook de naam
van het bedrijfje in 's-Graven-
polder. Peter van den Eijden -
naast bierbrouwer in deeltijd
politieman - vertelt: „Kees en
ik hebben elkaar al jaren gele
den leren kennen, omdat we
allebei bierbrouwen als hobby
hadden. Dat zat bij mij trou
wens ook al in de familie, 'n
Broer van m'n opa had des
tijds een eigen brouwerij aan
de Steenbergseweg in Halste
ren: De Halve Maan. Die brou
werij bestaat al lang niet
meer. Al die kleine brouwerij-
tjes zijn destijds verdwenen
toen de grote brouwerijen aan
schaalvergroting gingen
doen. ledereen moest 't zelfde
bier gaan drinken, vonden ze.
Gevolg: veel echte bierliefheb
bers zijn zelf hun bier gaan
maken. Zoals wij dus. Veel
van die amateurs kennen el
kaar ook. Een van die ama-
kop van
teurs was bijvoorbeeld Ad
Schoenmakers uit Goes, die al
jaren geleden in het Am
bachtscentrum zijn brouwerij-
tje De Gans opende. Via hem
zijn we in 's-Gravenpolder te
recht gekomen. Want er bleek
eigenlijk best 'n markt te zijn
voor betere bieren. We had
den natuurlijk ook in Brabant
een brouwerij kunnen opzet
ten. Maar Zeeland was aan
trekkelijker omdat we hier
goedkoper aan bedrijfsruimte
konden komen en we boven
dien bij het brouwen hulp
konden krijgen van andere
liefhebbers. Want om een
beetje leuke hoeveelheden te
kunnen brouwen, moet je toch
af en toe een etmaal achter el
kaar in touw
zijn".
Hoewel de
brouwers van
De Schelde
brouwerij in
een modern
bedrijfsge
bouw huizen,
wordt het bier
volgens de
oude regels
van het am
bacht gemaakt.
Graan, veelal uit België ge
haald, wordt ter plekke gema
len. De brouwketels staan er
glimmend bij, de apparatuur
om de flessen te vullen even
zeer. „Moet ook", aldus Peter
van den Eijnden, „want je
kunt dan wel op ouderwetse
manier bierbrouwen, hygiëne
is oelangrijk. We hebben hier
regelmatig rondleidingen en
dan moeten je spulletjes er
goed uitzien". Het bedrijfje
heeft een kleine ontvangst
ruimte ingericht als proeflo
kaal. Dat proeflokaal wordt
vermoedelijk binnenkort uit
gebreid. „We zitten op een
vergunning van de gemeente
Borsele te wachten", aldus
Van den Eijnden. Op en boven
de kleine bar van het huidige
proeflokaaltje kan men trou
wens een indruk krijgen van
de bieren die De Scheldebrou
werij in huis heeft. Bieren met
veelzeggende namen, zoals
De Zeezuiper, MugBitter, Lam
me Goedzak, Wildebok, 't
Schoenlappertje, Strandgaper,
Merck toch hoe Sterck.
't Eerste bier dat 'n paar jaar
geleden in 's-Gravenpolder
werd gebrouwen was Winter-
bier. „Mooi bier, maar jammer
dat 't te veel aan een bepaald
jaargetijde was gekoppeld",
vertelt Peter van den Eijnden.
Peter van den Eijnden in de Scheldebrouwerij.
„Daarom zijn we 't accent wat
gaan verleggen en zijn we bij
voorbeeld 'Merck toch hoe
sterck' gaan maken". Inmid
dels weten al duizenden bier
drinkers in binnen- en buiten
land hoé sterk 't Bevelandse
bier kan zijn. 't Is goed voor
acht en een half procent, en
daarmee verwant aan de be
faamde Trappist. Bieren ook
van hoge gisting. Een van de
favoriete bieren van de
brouwheren zelf is het feest-
bier dat ze 'n paar jaar gele
den leverden aan het befaam
de restaurant 'De Draeck' aan
de Grote Markt in Bergen op
Zoom. Dat internationaal be
kende etablissement vierde
toen zijn zeshonderdjarig be
staan met het bier van De
Scheldebrouwerij. Daar was
bekend geworden dat er er
gens in Zeeland een brouwe-
rijtje was te vinden dat 't pri
ma deed.
Dat er bijvoorbeeld bier van
hoge gisting werd gebrouwen
zonder dat het werd gepas
teuriseerd en gefiltreerd ten
einde bier van topkwaliteit te
krijgen. Iets duurder mis
schien dan een doorsnee bier
tje, maar wel met mooie
smaak, en een fraai etiket op
een even fraaie fles. Al kan 't
natuurlijk ook worden getapt.
Kees van Loenhout en Peter
Oplage: 51.450 ex.
Uitgave: Uitgeverij Provinciale
Zeeuwse Courant b.v.
Exploitatie:
Ch. van den Oosterkamp
(0113) 273000
Privé (0118)417802
Administratie:
PZC
Oostsouburgseweg 10,
postbus 18,
4380 AA Vlissingen.
Advertentieverkoop:
Jerry Tupanwel
(0118) 484316 (privé (0118) 615044).
Johnny Saija
(0118) 484312 (privé (0118) 418686).
A. Lammers-Van Otterdijk
(0118) 484313 (privé (0118) 640277).
Redactie:
Ad Hanneman, (0118) 484275 en
Ellen de Dreu-Erkens, (0118) 484276
Redactie-adres: Postbus 18,
4380 AA Vlissingen
fax. nr.: (0118) 472404
Bezorging: 0800-0231231
Druk: Wegener Nieuwsdruk Zeeland,
te Vlissingen.
Druktechniek: offsetrotatie.
Sluitingstijd redactie:
maandag 10.00 uur
Advertenties:
maandag 12.00 uur
Faam/Vlissinger maakt deel uit van
de Zeeland Combinatie huis-aan-
huisbladen.
Totale oplage: 181.000ex.
Het leek er enkele jaren gele
den op dat het houden van
struisvogels voor veel Neder
landse boeren de toekomst
zou worden. De industrie
schotelde de landbouwers
voor dat de struisvogelbief
stuk aan terrein zou-, winnen
en dat er leuk geld te verdie
nen viel. „Maar daarom ben ik
er niet aan begonnen", doet
Jan Geertse uit de doeken. „Ik
leef sinds een paar jaar van de
AOW en ik wil toch nog wel
iets om handen hebben.
Struisvogels leken me ge
woon wel leuk, en zo heb ik
toch nog iets om 's morgens
voor uit bed te komen". Het
houden van struisvogels bleek
overigens niet zo succesvol
als aanvankelijk in het vooruit
zicht was gesteld. Geertse:
„De prijzen die je voor een vo
gel krijgt zijn enorm gedaald.
Dat komt doordat het houden
van struisvogels in Engeland
verboden is en al die beesten
zijn naar Nederland en België
gegaan. Daardoor is de prijs
die je per kilo vlees krijgt flink
lager geworden".
Het houden van struisvogels
in het Verenigd Koninkrijk is
verboden op aandringen van
dierenbeschermers. „Hier is
de dierenbescherming er ook
niet zo happig op", weet
Geertse. „En intensieve vee
houderij is de laatste tijd al
helemaal niet aanlokkelijk om
aan te beginnen".
De struisvogels van Geertse
vermaken zich overigens uit
stekend op de Zeeuwse klei.
„Ze kunnen wel tegen het Ne
derlandse klimaat", doet
Geertse uit de doeken. „Alleen
als het veel heeft geregend
dan wordt het te glad voor ze.
Dan glijden ze uit over de
blubber, een beetje dom zijn
ze wel. Als er iets op de grond
ligt en ze stappen er met die
grote poten op dan gaan ze
onherroepelijk onderuit". De
twee volwassen struisvogels
van Geertse lopen buiten.
Daarnaast houdt de gepensio
neerde boer twee struisvogels
- die nu zo'n twee jaar zijn - in
zijn schuur.
„De twee jongste zijn hier ge
boren", aldus Geertse. „Ze ko
men uit een nest van elf ei
eren maar bij het fokken van
struisvogels is er nogal wat
uitval. Er zijn maar een paar
eieren uitgekomen en alleen
deze twee hebben het ge
haald".
De eieren zijn overigens niet
door de struisvogels zelf uit
gebroed. Een broedmachine
heeft de eieren van de nodige
warmte voorzien. „In de na
tuur leggen de struisvogels
hun eieren in het zand. De zon
zorgt er dan voor dat de ei
eren ook worden uitgebroed.
In Nederland is dat natuurlijk
niet mogelijk". De voeding die
de struisvogels krijgen is zorg
vuldig door voederfabrikanten
samengesteld.
Ook dit jaar gaat Geertse weer
proberen om jonge struisvo
gels te kweken. „Ze leggen ei
eren van april tot september
en na veertig dagen komt een
ei uit. Maar het weer is nu nog
niet goed genoeg voor de
struisvogels".
Behalve vier struisvogels
houdt Geertse nog een paar
koeien, kippen en varkens op
zijn boerderij aan de Schee-
weg in Ritthem.
„Ik woon hier al dertig jaar",
vertelt Geertse. „Eerst had ik
een boerderij in de buurt van
Middelburg maar door de
stadsuitbreiding was er geen
landbouwgrond meer. Toen
heeft de gemeente deze boer
derij voor me gekocht".
O Één van de struisvogels van
Jan Geertse uit Ritthem.
FOTO JAAP WOLTERBEEK
van den Eijnden stellen tot
hun vreugde vast dat hun
brouwerij steeds meer erken
ning is gaan krijgen. De tijd
van amateurisme ligt al lang
achter ze. Niettemin hebben
ze afgelopen jaren vaak 'zwar
te sneeuw' gezien. Op mo
menten bijvoorbeeld dat een
brouwsel mislukte en ze een
paar duizend liter bier door de
riolering konden laten lopen
in plaats van dorstige kelen.
Om al te grote smaakverschil
len tussen de brouwsels te
vermijden,
worden partij-
en gemixed.
Kleine ver
schillen van
smaak mogen
er zijn, maar
de kwaliteit
moet wel con
stant zijn, zo
luidt het credo aan de Ran
geerstraat te 's-Gravenpolder.
Om aan de toenemende vraag
naar hun bieren te kunnen
voldoen, hebben de twee
brouwvrienden vaak overuren
moeten maken, slapeloze
nachten gehad. „Brouwen
doe je steeds met minstens
twee man en 't komt regelma
tig voor dat we twaalf brouw
sels achter elkaar maken. En
dat is best 'n vermoeiende
zaak", aldus Van den Eijden.
Scheldebrouwerij heeft afge
lopen jaar zijn productie al
flink uitgebreid. En 't ziet er
naar uit dat die uitbreiding
doorzet. Zeker nu Middelburg
zijn eigen Witheer abdijbier
wil hebben. Het laten brou
wen van dat eigen Middel
burgs bier is een initatief van
de commissie Horeca-activi-
FOTO ANTON DINGEMANSE
teiten en van het samenwer
kingsverband attracties in de
Middelburgse abdij. En zo
krijgt de abdij dus toch nog na
871 jaar zijn eigen abdijbier.
De Norbertijnen die in 1127 de
abdij in Middelburg stichtten
hebben vermoedelijk destijds
wel flink wat abdijbier gedron
ken, maar zelf gebrouwen
hebben ze 't waarschijnlijk
nooit. De Witheren van de ab
dij waren trouwens, zoals de
rest van de bevolking, destijds
wel verplicht om flink bier te
drinken. Water
was in vroe
ger tijden van
dermate be
roerde kwali
teit dat 't nau
welijks ge
schikt was
voor con
sumptie. Eind
eeuw verdwenen de
brouwerijen uit Mid-
vorige
laatste
delburg.
Het stadsbier zal vanaf woens
dag 17 juni in Middelburg
kunnen worden getapt. Wie
thuis een Witheer wil drinken,
kan ervoor terecht bij de
plaatselijke slijterijen, waar
het verkrijgbaar zal zijn injles-
sen van 33 en 75 cc. Voor ge
zelschappen die willen weten
wat er op het gebied van hoge
gisting binnen Zeeland nog
meer voorhanden is, bestaat
de mogelijkheid om in De
Scheldebrouwerij te worden
rondgeleid. Bussen vol Belgen
kennen de weg naar 's-Gra-
venpolder al langer. Ze combi
neren 't proeven van het
Zeeuwse abdijbier veelvuldig
met een etentje in Yerseke, 'n
paar kilometer verderop.
Vlaamse patatten; niet langer een voorrecht voor Bel
gen maar sinds kort ook verkrijgbaar in Middelburg.
Ala drie maanden keihard werken hebben de broers
Ben en Ronald D'Haeze hun nieuwe pizzeria Forno
Caldo heropend op de Middelburgse Houtkaai.
Verder deze week: Budget Rent A Car geopend in
Vlissingen, fietsers welkom op de boerderij' tijdens
Landelijke Fietsdag, van Video Rent naar Video Plaza,
nuttige informatie van overheden en handige van dag
tot dag overzichten.
(advertentie)
Deze week:
Projectleider integratie B. V.R.
Nieuws over onderwijs
Informatiebijeenkomst Veerse Pooit
Verkiezingsavond