Een Middelburgse Witheer graag! Struisvogels aarden op Zeeuwse klei Small Sail: nieuw maritiem evenement voor Vlissingen Walchers voetbaltalent doet gooi naar Mini-WK in Frankrijk ^3 c WOENSDAG 6 MEI 1998 JAARGANG 100 - NUMMER 19 De grootste goedkoopste Foto Video Speciaalzaak van Zeeland M WEKELIJKS HUIS AAN HUIS OP GEHEEL WALCHEREN Een afgeleide van de 'grote' Sails, maar dan met een geheel eigen invulling en karakter. Dat moet het Small Sail Festival worden dat van 7 tot en met 9 augustus wordt gehouden in Vlissingen. Drie jeugdige Wal- cherse voetbaltalen ten proberen 17 mei in Waalwijk een ver pletterende indruk te maken op Jean-Paul van Gastel (Feye- noord) en Jaap Stam (ex-PSV, nu Man chester United). Deze twee voetbal coryfeeën selecteren dan namelijk zestien deelnemers die Ne derland deze zomer vertegenwoordigen tijdens de Snickers Mini-WK in Frankrijk. Wie zijn dorst wil laven aan een bijzonder bier moet deze zomer in Middelburg zijn. Daar wordt, net voor het begin van de jaarlijkse bra derie, namelijk het Middelburgs Witheer-abdij bier gepresenteerd. Vanaf woensdag 17 juni wordt het amberblonde abdijbier rechtstreeks vanaf de tap geschonken in de hoofdstedelijke horeca. De Middelburgse Witheer is een stevig bier van 6,2 procent, gebrouwen uit diverse graansoorten: naast brouwgerst ook tarwe en haver. ...er bleek eigenlijk best een markt te zijn voor betere bieren.. ...het komt regelmatig voor dat we twaalf brouwsels achter elkaar maken- PZC WEEKBLADEN faam/iM^Éteer Voorbijgangers kijken verbaasd om, maar het is echt waar. In de wei van Jan Geertse uit Rit- them lopen twee echte struisvogels. Vier heeft de gepensioneerde landbouwer er in totaal. De twee kinderen van de struisvogels die buiten lopen houdt Geertse in zijn schuur: „Ik ben met pensioen en dan moet je toch wat te doen heb ben". Beetje dom Broedmachine ..af en toe een heel etmaal in touw... OEMEENTE MIDDELBURG Informatie van de gemeente Middelburg vindt u op pagina 3 De Elisabeth Smit, een driemastbarketijn uit 1939, doet de vens van Vlissingen in ieder geval aan. Het driedaagse maritiem toe ristisch evenement omvat maritieme en historische presentaties, exposities, rondvaarten, roeiwedstrij- den, beloodsing met sloepen en natuurlijk de bezichtiging van afgemeerde schepen. Small Sail Vlissingen wordt gehouden op en bij de Vlis- singse Boulevards, de Koop manshaven, de Piet Heinka- de en andere havens in de buurt van de Oranjemolen, de Kazemat en het winkel centrum in Vlissingen. Zo zijn traditionele zeilsche pen aan de Piet Heinkade te bézichtigen. Op dit moment is in elk geval zeker dat de Oostvo gel, een luxe driemast klipper anno 1897, en de Elisabeth Smit, een driemastbarketijn uit 1939 de haven van Vlissingen aan doen. Maar er is ook ruimte voor toneel. Voor vol wassenen is er bijvoor beeld de voorstelling 'The Lighthouse' van The Desperate Men. The Lighthouse is een komische opera over mythen en sagen van de zeevaarders. Voor kinderen is er - even eens van The Despera te Men - een workshop over piraten. De beloodsing van schepen in Vlissingen is uniek. Nergens an ders kan het publiek het binnenloodsen van schepen van zo dicht bij bewonderen als in Vlis singen. Een stukje van de historie van de Scheldestad komt terug als zaterdag 8 au gustus zowel Belgische als Nederlandse loodsen vanaf de Loodsensteiger nog één keer laten zien hoe de be loodsing met sloepen er vroeger aan toe ging. Het programma van Small Sail is overigens nog niet helemaal rond. Wel weet de organisa tie (de stichting Small Sail Festival Vlissingen) te mel den dat het festival in princi pe jaarlijks zal terugkeren. Robin de Pagter (GPC uit Vlissingen), Amir Tawfik (VCK Koudekerke) en Maar ten van Rosevelt (RCS Oost- Souburg) werden tijdens re gionale voorronden uitver koren door onder anderen Gérard en Dennis de Nooijer. Zij spelen tijdens de Neder landse finale in een Zuid-Ne derlands team. Een technische staf (waaron der de genoemde voetbal lers) selecteert de zestien fi nalisten uit tachtig kandida ten. Na 17 mei bereidt het zes tiental zich voor op het mini wereldkampioenschap dat vrijdag 26 juni plaatsvindt in Parijs. Televisiezender SBS6 doet verslag van de ontwikkelin gen daar. Wie meer wil we ten over de mini wereldkam pioenschappen kan terecht bij de website van Snickers: http://www.snickers.nl. De acht winnende kandidaten uit Zuid-Nederland met Den nis en Gérard de Nooijer. Zittend vlnr: Amir Tawfik, Robin de Pagter en Maarten van Rosevelt. FOTO FRANK VIERGEVER Witheer wordt - naar oude re ceptuur - gebrouwen in de Scheldebrouwerij in 's-Gra- venpolder. In Zuid-Beveland dus, waar de Brabanders Kees van Loenhout en Peter van den Eijnden een uit de hand gelopen hobby hebben omge zet in een eigen brouwerij. Niet eens zo'n klein brouwerij- tje. De Scheldebrouwerij is te vinden in een bedrijfsgebouw op het Industrieterrein van 's- Gravenpolder. 'n Beetje weg gestopt zo op 't eerste oog. Maar dat is schijn. Want hele horden bierminnende Belgen weten de Scheldebrouwerij met grote trefzekerheid te vin den. En dat is dus een goed teken. Immers: als er érgens met grote regel maat abdijbier - of ander ger stenat - wordt gedronken dan is 't wel bij de zuider- buren. Maar de bieren van de Schelde- brouwerij zijn ook 'wereld- beroemd' bó ven de beide Scheldes. In de Noord-Holland bijvoorbeeld, waar Van Loenhout en Van den Eijnden vaste afnemers hebben, of in Amsterdam en om 't dichter bij huis te hou den ook bij De Mug in Middel burg. De basis voor De Schelde brouwerij werd al jaren gele den gelegd in Bergen op Zoom. Ook een Scheldestad dus. Vandaar ook de naam van het bedrijfje in 's-Graven- polder. Peter van den Eijden - naast bierbrouwer in deeltijd politieman - vertelt: „Kees en ik hebben elkaar al jaren gele den leren kennen, omdat we allebei bierbrouwen als hobby hadden. Dat zat bij mij trou wens ook al in de familie, 'n Broer van m'n opa had des tijds een eigen brouwerij aan de Steenbergseweg in Halste ren: De Halve Maan. Die brou werij bestaat al lang niet meer. Al die kleine brouwerij- tjes zijn destijds verdwenen toen de grote brouwerijen aan schaalvergroting gingen doen. ledereen moest 't zelfde bier gaan drinken, vonden ze. Gevolg: veel echte bierliefheb bers zijn zelf hun bier gaan maken. Zoals wij dus. Veel van die amateurs kennen el kaar ook. Een van die ama- kop van teurs was bijvoorbeeld Ad Schoenmakers uit Goes, die al jaren geleden in het Am bachtscentrum zijn brouwerij- tje De Gans opende. Via hem zijn we in 's-Gravenpolder te recht gekomen. Want er bleek eigenlijk best 'n markt te zijn voor betere bieren. We had den natuurlijk ook in Brabant een brouwerij kunnen opzet ten. Maar Zeeland was aan trekkelijker omdat we hier goedkoper aan bedrijfsruimte konden komen en we boven dien bij het brouwen hulp konden krijgen van andere liefhebbers. Want om een beetje leuke hoeveelheden te kunnen brouwen, moet je toch af en toe een etmaal achter el kaar in touw zijn". Hoewel de brouwers van De Schelde brouwerij in een modern bedrijfsge bouw huizen, wordt het bier volgens de oude regels van het am bacht gemaakt. Graan, veelal uit België ge haald, wordt ter plekke gema len. De brouwketels staan er glimmend bij, de apparatuur om de flessen te vullen even zeer. „Moet ook", aldus Peter van den Eijnden, „want je kunt dan wel op ouderwetse manier bierbrouwen, hygiëne is oelangrijk. We hebben hier regelmatig rondleidingen en dan moeten je spulletjes er goed uitzien". Het bedrijfje heeft een kleine ontvangst ruimte ingericht als proeflo kaal. Dat proeflokaal wordt vermoedelijk binnenkort uit gebreid. „We zitten op een vergunning van de gemeente Borsele te wachten", aldus Van den Eijnden. Op en boven de kleine bar van het huidige proeflokaaltje kan men trou wens een indruk krijgen van de bieren die De Scheldebrou werij in huis heeft. Bieren met veelzeggende namen, zoals De Zeezuiper, MugBitter, Lam me Goedzak, Wildebok, 't Schoenlappertje, Strandgaper, Merck toch hoe Sterck. 't Eerste bier dat 'n paar jaar geleden in 's-Gravenpolder werd gebrouwen was Winter- bier. „Mooi bier, maar jammer dat 't te veel aan een bepaald jaargetijde was gekoppeld", vertelt Peter van den Eijnden. Peter van den Eijnden in de Scheldebrouwerij. „Daarom zijn we 't accent wat gaan verleggen en zijn we bij voorbeeld 'Merck toch hoe sterck' gaan maken". Inmid dels weten al duizenden bier drinkers in binnen- en buiten land hoé sterk 't Bevelandse bier kan zijn. 't Is goed voor acht en een half procent, en daarmee verwant aan de be faamde Trappist. Bieren ook van hoge gisting. Een van de favoriete bieren van de brouwheren zelf is het feest- bier dat ze 'n paar jaar gele den leverden aan het befaam de restaurant 'De Draeck' aan de Grote Markt in Bergen op Zoom. Dat internationaal be kende etablissement vierde toen zijn zeshonderdjarig be staan met het bier van De Scheldebrouwerij. Daar was bekend geworden dat er er gens in Zeeland een brouwe- rijtje was te vinden dat 't pri ma deed. Dat er bijvoorbeeld bier van hoge gisting werd gebrouwen zonder dat het werd gepas teuriseerd en gefiltreerd ten einde bier van topkwaliteit te krijgen. Iets duurder mis schien dan een doorsnee bier tje, maar wel met mooie smaak, en een fraai etiket op een even fraaie fles. Al kan 't natuurlijk ook worden getapt. Kees van Loenhout en Peter Oplage: 51.450 ex. Uitgave: Uitgeverij Provinciale Zeeuwse Courant b.v. Exploitatie: Ch. van den Oosterkamp (0113) 273000 Privé (0118)417802 Administratie: PZC Oostsouburgseweg 10, postbus 18, 4380 AA Vlissingen. Advertentieverkoop: Jerry Tupanwel (0118) 484316 (privé (0118) 615044). Johnny Saija (0118) 484312 (privé (0118) 418686). A. Lammers-Van Otterdijk (0118) 484313 (privé (0118) 640277). Redactie: Ad Hanneman, (0118) 484275 en Ellen de Dreu-Erkens, (0118) 484276 Redactie-adres: Postbus 18, 4380 AA Vlissingen fax. nr.: (0118) 472404 Bezorging: 0800-0231231 Druk: Wegener Nieuwsdruk Zeeland, te Vlissingen. Druktechniek: offsetrotatie. Sluitingstijd redactie: maandag 10.00 uur Advertenties: maandag 12.00 uur Faam/Vlissinger maakt deel uit van de Zeeland Combinatie huis-aan- huisbladen. Totale oplage: 181.000ex. Het leek er enkele jaren gele den op dat het houden van struisvogels voor veel Neder landse boeren de toekomst zou worden. De industrie schotelde de landbouwers voor dat de struisvogelbief stuk aan terrein zou-, winnen en dat er leuk geld te verdie nen viel. „Maar daarom ben ik er niet aan begonnen", doet Jan Geertse uit de doeken. „Ik leef sinds een paar jaar van de AOW en ik wil toch nog wel iets om handen hebben. Struisvogels leken me ge woon wel leuk, en zo heb ik toch nog iets om 's morgens voor uit bed te komen". Het houden van struisvogels bleek overigens niet zo succesvol als aanvankelijk in het vooruit zicht was gesteld. Geertse: „De prijzen die je voor een vo gel krijgt zijn enorm gedaald. Dat komt doordat het houden van struisvogels in Engeland verboden is en al die beesten zijn naar Nederland en België gegaan. Daardoor is de prijs die je per kilo vlees krijgt flink lager geworden". Het houden van struisvogels in het Verenigd Koninkrijk is verboden op aandringen van dierenbeschermers. „Hier is de dierenbescherming er ook niet zo happig op", weet Geertse. „En intensieve vee houderij is de laatste tijd al helemaal niet aanlokkelijk om aan te beginnen". De struisvogels van Geertse vermaken zich overigens uit stekend op de Zeeuwse klei. „Ze kunnen wel tegen het Ne derlandse klimaat", doet Geertse uit de doeken. „Alleen als het veel heeft geregend dan wordt het te glad voor ze. Dan glijden ze uit over de blubber, een beetje dom zijn ze wel. Als er iets op de grond ligt en ze stappen er met die grote poten op dan gaan ze onherroepelijk onderuit". De twee volwassen struisvogels van Geertse lopen buiten. Daarnaast houdt de gepensio neerde boer twee struisvogels - die nu zo'n twee jaar zijn - in zijn schuur. „De twee jongste zijn hier ge boren", aldus Geertse. „Ze ko men uit een nest van elf ei eren maar bij het fokken van struisvogels is er nogal wat uitval. Er zijn maar een paar eieren uitgekomen en alleen deze twee hebben het ge haald". De eieren zijn overigens niet door de struisvogels zelf uit gebroed. Een broedmachine heeft de eieren van de nodige warmte voorzien. „In de na tuur leggen de struisvogels hun eieren in het zand. De zon zorgt er dan voor dat de ei eren ook worden uitgebroed. In Nederland is dat natuurlijk niet mogelijk". De voeding die de struisvogels krijgen is zorg vuldig door voederfabrikanten samengesteld. Ook dit jaar gaat Geertse weer proberen om jonge struisvo gels te kweken. „Ze leggen ei eren van april tot september en na veertig dagen komt een ei uit. Maar het weer is nu nog niet goed genoeg voor de struisvogels". Behalve vier struisvogels houdt Geertse nog een paar koeien, kippen en varkens op zijn boerderij aan de Schee- weg in Ritthem. „Ik woon hier al dertig jaar", vertelt Geertse. „Eerst had ik een boerderij in de buurt van Middelburg maar door de stadsuitbreiding was er geen landbouwgrond meer. Toen heeft de gemeente deze boer derij voor me gekocht". O Één van de struisvogels van Jan Geertse uit Ritthem. FOTO JAAP WOLTERBEEK van den Eijnden stellen tot hun vreugde vast dat hun brouwerij steeds meer erken ning is gaan krijgen. De tijd van amateurisme ligt al lang achter ze. Niettemin hebben ze afgelopen jaren vaak 'zwar te sneeuw' gezien. Op mo menten bijvoorbeeld dat een brouwsel mislukte en ze een paar duizend liter bier door de riolering konden laten lopen in plaats van dorstige kelen. Om al te grote smaakverschil len tussen de brouwsels te vermijden, worden partij- en gemixed. Kleine ver schillen van smaak mogen er zijn, maar de kwaliteit moet wel con stant zijn, zo luidt het credo aan de Ran geerstraat te 's-Gravenpolder. Om aan de toenemende vraag naar hun bieren te kunnen voldoen, hebben de twee brouwvrienden vaak overuren moeten maken, slapeloze nachten gehad. „Brouwen doe je steeds met minstens twee man en 't komt regelma tig voor dat we twaalf brouw sels achter elkaar maken. En dat is best 'n vermoeiende zaak", aldus Van den Eijden. Scheldebrouwerij heeft afge lopen jaar zijn productie al flink uitgebreid. En 't ziet er naar uit dat die uitbreiding doorzet. Zeker nu Middelburg zijn eigen Witheer abdijbier wil hebben. Het laten brou wen van dat eigen Middel burgs bier is een initatief van de commissie Horeca-activi- FOTO ANTON DINGEMANSE teiten en van het samenwer kingsverband attracties in de Middelburgse abdij. En zo krijgt de abdij dus toch nog na 871 jaar zijn eigen abdijbier. De Norbertijnen die in 1127 de abdij in Middelburg stichtten hebben vermoedelijk destijds wel flink wat abdijbier gedron ken, maar zelf gebrouwen hebben ze 't waarschijnlijk nooit. De Witheren van de ab dij waren trouwens, zoals de rest van de bevolking, destijds wel verplicht om flink bier te drinken. Water was in vroe ger tijden van dermate be roerde kwali teit dat 't nau welijks ge schikt was voor con sumptie. Eind eeuw verdwenen de brouwerijen uit Mid- vorige laatste delburg. Het stadsbier zal vanaf woens dag 17 juni in Middelburg kunnen worden getapt. Wie thuis een Witheer wil drinken, kan ervoor terecht bij de plaatselijke slijterijen, waar het verkrijgbaar zal zijn injles- sen van 33 en 75 cc. Voor ge zelschappen die willen weten wat er op het gebied van hoge gisting binnen Zeeland nog meer voorhanden is, bestaat de mogelijkheid om in De Scheldebrouwerij te worden rondgeleid. Bussen vol Belgen kennen de weg naar 's-Gra- venpolder al langer. Ze combi neren 't proeven van het Zeeuwse abdijbier veelvuldig met een etentje in Yerseke, 'n paar kilometer verderop. Vlaamse patatten; niet langer een voorrecht voor Bel gen maar sinds kort ook verkrijgbaar in Middelburg. Ala drie maanden keihard werken hebben de broers Ben en Ronald D'Haeze hun nieuwe pizzeria Forno Caldo heropend op de Middelburgse Houtkaai. Verder deze week: Budget Rent A Car geopend in Vlissingen, fietsers welkom op de boerderij' tijdens Landelijke Fietsdag, van Video Rent naar Video Plaza, nuttige informatie van overheden en handige van dag tot dag overzichten. (advertentie) Deze week: Projectleider integratie B. V.R. Nieuws over onderwijs Informatiebijeenkomst Veerse Pooit Verkiezingsavond

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1998 | | pagina 1