w 0 0 N B O N VAAK GESTELDE VRAGEN Wat weten we van vet? Spelregels voor een gezonde voeding JiL_ ONDERSTAANDE W00NB0N S.V.P. IN BLOKLETTERS INVULLEN! Doorstromer Scheldestraat e.o. Doorstromer/starter Bonedijkestraat e.o. Bloemenlaan e.o. Bloemenlaan e.o. Zeewijksingel Starter/doorstromer Bloemenlaan e.o. Het Fort e.o. Bossenburgh-Weyevliet Starter* Doorstromer* Garage* Maak een verstandige vet keuze Kies in plaats van: Liever: DE FAAM-VLISSINGER Woensdag 2 oktober 1996 WONEN OP WA L CHER EN i s 1 fv's"'Viv xlv. Advertentienr.: 6200413 Verkuyl Quakkelaarstraat 227 eengezinswon 2 sip Beschikbaar: Medio december 1996 Huurprijs: 477,78 Doelgroep: K I G Advertentienr.: 6200303 Jozef Israelslaan 72 eengezinswon 3 sip Beschikbaar: Begin oktober 1996 Huurprijs: 555,74 Doelgroep: G C Advertentienr.: 6200013 Hogeweg 135 etagewoning 2 sip Woonlaag: 3e Beschikbaar: Medio oktober 1996 Huurprijs: 486,91 incl water 17,50) Doelgroep: G E I Bijzonderheden: Bestemd voor huishouden met max 2 personen. Min. Leeftijd 40 jaar Advertentienr.: 6200223 Zeewijksingel 62 eengezinswon 3 sip Beschikbaar: 2e helft oktober Huurprijs: 404,14 Doelgroep: G K Bijzonderheden: Bestemd voor 40 jaar en ouder Advertentienr.: 6200033 Vincent van Goghlaan 163 bovenwoning 2 sip Woonlaag: 2e Beschikbaar: Begin november 1996 Huurprijs: 516,23 Incl water 22,25) Doelgroep: I K G E C A Bijzonderheden: bij voorkeur geen kinderen, c.v. aanwezig Advertentienr.: 6200503 Vincent van Goghlaan 115 etagewoning 2 sip Woonlaag: 2e Beschikbaar: Medio november 1996 Huurprijs: 500,55 Incl water 22,25) Doelgroep: C A E K I Bijzonderheden: bij voorkeur geen kinderen, c.v. aanwezig Advertentienr.: 6200253 Vincent van Goghlaan 243 bovenwoning 2 sip Woonlaag: 2e Beschikbaar: Begin oktober 1996 Huurprijs: 516,23 incl water 22,25) Doelgroep: I K J G E C B Bijzonderheden: bij voorkeur geen kinderen, c.v. aanwezig Advertentienr.: 6200023 Vincent van Goghlaan 63 etagewoning 2 sip Woonlaag: 4e Beschikbaar: Begin november 1996 Huurprijs: 481,85 incl water 22,25) Doelgroep: C A E G Bijzonderheden: bij voorkeur geen kinderen, c.v. aanwezig Advertentienr.: 6200373 Pieter Poststraat 47 etagewoning 3 sip Woonlaag: 3e Beschikbaar: Begin november 1996 Huurprijs: 645,87 Doelgroep: D H F Advertentienr.: 6200063 Batenburg 5 eengezinswon 4 sip Beschikbaar: Medio november 1996 Huurprijs: 736,83 Doelgroep: H G D L Bijzonderheden: doelgroep G en D: min. ink. 2800,- Advertentienr.: 6200753 Batenburg 86 benedenwoning 1 sip Beschikbaar: begin oktober 1996 Huurprijs: 541,00 Doelgroep: BADGC Advertentienr.: 6200693 Blikkenburg 51 benedenwoning 1 sip Beschikbaar: Medio november 1996 Huurprijs: 541,00 Doelgroep: BADGC Advertentienr.: 6200553 Bonenburg 21 eengezinswon 4 sip Beschikbaar: Medio november 1996 Huurprijs: 722,25 Doelgroep: D H L G Bijzonderheden: Doelgroep D en G min. ink. 2800,- Advertentienr.: 6200633 Bonenburg 28 eengezinswon 4 sip Beschikbaar: per direct Huurprijs: 691,92 Doelgroep: G H L D Bijzonderheden: Doelgroep G en D min. ink. 2800,- Advertentienr.: 6200053 Bonenburg 43 eengezinswon 4 sip Beschikbaar: begin oktober 1996 Huurprijs: 692,92 Doelgroep: H D G L Bijzonderheden: Doelgroep G en D min.ink. 2800,- Advertentienr.: 6200773 Bonenburg 48 eengezinswon 4 sip Beschikbaar: medio oktober 1996 Huurprijs: 699,12 Doelgroep: D H L G Bijzonderheden: Doelgroep G en D min.ink. 2800,- Advertentienr.: 6200073 Sterkenburg 12 benedenwoning 1 sip Beschikbaar: medio november 1996 Huurprijs: 541,00 Doelgroep: B D F G Achternaam Geb.Datum Adres Postcode Naam Partner Voorletters Geb.Datum partner NIEUW tel. nr. Voorletters. Woonplaats Totaal aantal personen Bruto gezinsinkomen/maand* fl. Uw eigen doelgroep Advertentienummer Adres Zelfstandige woonruimte ja Zo ja, datum woonachtig sinds--19 Huur/Koop (doorhalen wat niet van toepassing is) Maandelijkse lasten (Huur/Hypotheek) nee Economische binding* ja nee Zo ja, aantal km woon-werkverkeerkm(enkele reis) Sociale binding* ja nee Urgentieverklaring* ja nee Plaats:Datum:Handtekening: DEZE W00NB0N NAAR DE JUISTE EIGENAAR STUREN!!! Onjuiste ot onvolledig ingevulde bonnen zullen niet in behandeling worden genomen. Genoemde gegevens zullen door alle adverteerders als basisgegevens worden gebruikt. Zie toelichting/aankruisen wat van toepassing is De woonkeuzebon uit deze uitgave moet uiterlijk dinsdag 8 okt. (voor 13.30 uur) in ons bezit zijn. (O O) cn CV O Advertentienr.: 6200043 Sterkenburg 24 eengezinswon 3 sip Beschikbaar: Begin november 1996 Huurprijs: 722,25 Doelgroep: D H L G Bijzonderheden: Doelgroep D en G min.ink. 2800,- Advertentienr.: 6200453 Sterkenburg 39 benedenwoning 1 sip Beschikbaar: medio oktober 1996 Huurprijs: 541,00 Doelgroep: A B D F G Uit een onlangs door Trendbox gehouden onderzoek onder Nederlandse consumen ten blijkt dat 82% vindt dat zij gezond eet. Zoals we zagen is gezond eten vooral een keuze voor goede vetten. Over het alge meen is het met de bekendheid van vetten in Nederland somber gesteld. 55% van de ondervraagden kon uitzichzelftspontaan) geen antwoord geven op de vraag 'Welke typen vet kent u?'. Van degenen die hier wel antwoord op wisten, noemde 26% plantaardig en 22% dierlijk vet. Hoewel 85% de term linolzuur kent, wisten slechts weinigen (2%) linolzuur spontaan als type vet te noemen. Uit de meest recente gegevens van de Voedselconsumptiepeiling blijkt dat we nog steeds te vet eten: 92 gram gemiddeld per dag, terwijl de richtlijnen van de Voedings raad niet meer dan 80 gram per dag aan geven. De totale vetconsumptie, en dan vooral die van de slechte, verzadigde vet ten, zou dus omlaag moeten. Daarvoor moet de consument echter wel weten wat het verschil is tussen onverzadigde en ver zadigde vetten. Op de vraag 'Welke vetsoorten kent u?', werd in het onderzoek door slechts 15% verzadigde vetten genoemd en maar 10% noemde onverzadigde vetten. Plantaardig vet werd door maar liefst 92% als goed Vinden we zelf dat we verstan dig eten, gebruiken we minder vet dan een aantal jaren gele den, in hoeverre zijn we op de hoogte van de verschillende vetsoorten en weten we welke vetten verstandig zijn? beoordeeld. Ook linolzuur werd door 69% als goed gezien. Zoals gezegd weet men niet uit zichzelf verzadigde en onverzadigde vet ten te noemen. Bovendien weten we vaak niet of verzadigde of onverzadigde vetten goed zijn voor onze gezondheid. 19% van de Nederlanders weet niet dat onverza-digd vet een verstandige keuze is en 22% denkt zelfs dat het een slecht vet is. Bij verzadigde vetten weet 14% niet of het nu goed of slecht is en geeft 20% te kennen dat verzadigd vet juist verstandig is in plaats van onverstandig. Maar liefst 58% is de afgelopen jaren minder of veel minder vet gaan gebruiken. En dan met name de zogenaamde zichtbare vet ten zoals boter, bak- en braadproducten, margarine en halvarine. Dit zijn juist vaak bronnen van goede vetten. 48% van de ondervraagden is minder vet gaan eten in verband met de gezondheid, 25% at min der vet als gevolg van lijnen en 11% in verband met het cholesterolgehalte. Als antwoord op de vraag 'Welke pro ducten bent u dan minder gaan gebrui ken', antwoordde 47% boter, 26% bak en braadproducten, 20% vlees en maar 15% at minder snacks en 4% is minder chocolade, gebak en snoep gaan eten. Slechts 30% van de Nederlanders is be kend met de term 'verborgen' vetten. Ook weten we vaak niet in welke producten verborgen vetten zitten: slechts 18% noemde melkproducten, 8% vleeswaren en 9% kaas. Er kan dus gesteld worden dat we vinden dat we verstandiger eten en over het algemeen minder vet eten dan een aantal jaar geleden. Echter we zouden nog meer moeten we ten van de verschillende vetsoorten en in welke producten ze zitten. Waardoor we beter in staat zijn een bewuste keuze te kunnen maken tussen de goede, onverza digde vetten en de slechte verzadigde vetten. m$m 1 Gebruik minder verzadigd vet. Verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte in ons bloed, een belangrijk risicofactor voor hart- en vaatziekten. Gebruik daarom producten die mager zijn of half vol en weinig verzadigde vetten bevatten. 2 Kies voor (meervoudig) onverzadigde vetten. Kies voor producten die rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetten die het cholesterolgehalte kunnen verlagen. Een bekend voorbeeld van meervoudig onverza digde vetten is linolzuur. 3 Eet gevarieerd. Kies steeds iets anders. Eet bijvoorbeeld niet al je boterhammen met dezelfde vleeswaar, maar neem ook eens ander broodbeleg zoals 30+ smeerkaas of jam. Wissel aardappelen eens af met pasta en rijst. Op deze manier zorg je en/oor dat je olie voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines, mineralen en voedingsvezels binnen krijgt. 4 Beperk cholesterol. Sommige producten bevatten veel cholesterol. Het is daarom beter als we deze met mate gebruiken. Eet daarom nief meer dan drie eieren per week en niet vaker dan een maal in de twee weken producten als garnalen, lever en ander orgaanvlees. 5 Eet volop zetmeel en voedingsvezel. Zetmeel is een belangrijke energiebron. Hef is beter de meeste energie uit zetmeel (zoals brood en aardappelen) te halen dan uitvet. Bovendien bevatten veel zetmeelrijke producten voedingsvezels, die onder andere een goede spijsvertering bevorderen. Eet een royale portie aardappelen, (volkoren) macaroni of (zilvervlies-) rijst. Zet eens vaker peulvruchten, zoals bruine en witte bonen, kapucijners en linzen, op het menu. En eet tenminste twee ons groenten en twee maal fruit per dag. 6 Wees matig. Alcohol en zout zijn voedingsmiddelen die beter met mate gebruikt kunnen worden. Probeer ze te vervangen door iets anders. Denk bijvoorbeeld aan light frisdranken of bronwater. Gebruik niet altijd zout om het eten op smaak te brengen, maar varieer ook eens met kruiden en specerijen. Goed eten: meer van vet weten Neem voor meer informatie over goede voeding contact op met het Becel Voedings Informatie Centrum, tel. 06-0439 (gratis). volle melk volte yoghurt margarine halvarine kaas 43+ hamburger ontbijtspek moccataart chocoladereep Goed eten is vooral meer van vet weten Is vet slecht voor de gezondheid? Nee. ledereen heeft vet nodig. Ons lichaam gebruikt vet om er energie uit te halen. Ook bevat vet vitamines A, D en E. We moeten wel daar waar mogelijk voor de goede, (meer voudig) onverzadigde vetten kiezen. Wat zijn nu precies verzadigde en onverzadigde vetten? Het woord verzadigd of onverzadigd heeft niets te maken met een verzadigd gevoel wat men heeft na het eten, maar met de chemische structuur van de vetten. Verza digde vetten verhogen het cholesterolgehalte in ons bloed. Ze zijn vaak van dierlijke af komst. (Meervoudig) onverzadigde vetten helpen het cholesterolgehalte juist te verla gen. Een bekend voorbeeld is linolzuur. Omdat ons lichaam dit zelf niet aan kan maken, is het belangrijk dat we deze vetten uit ons voedsel halen. Wat is linolzuur? Linolzuur is een meervoudig onverzadigd vet dat het cholesterolgehalte van ons bloed verlaagt. Hierdoor houdt het onze bloedva ten gezond. Sommige margarines, halva- rines, bak- en braadproducten, oliën, dres sings en koffiemelk zijn rijk aan linolzuur. Wat is cholesterol? Cholesterol is een vetachtige stof waarvan ons lichaam een klein beetje nodig heeft. Er zijn twee soorten cholesterol: het bloed- cholesterol en het voedingscholesterol. De minder goede, verzadigde vetten stimuleren de aanmaak van bloedcholesterol in ons lichaam. Hiervan moeten we dus niet teveel eten. Cholesterol komt ook in bepaalde voedings middelen voor (voedingscholesterol) zoals in garnalen en orgaanvlees. Daarom moeten we deze producten slechts met mate gebrui ken. halfvolle/magere melk, karnemelk magere yoghurt dieetmargarine (60-65% linolzuur) dieethalvarine (60-65% linolzuur) 20+, 30+ of 40+ kaas fartaartje casselerrib/rookvlees vruchtenvlaai café noir Een dessert hoeft niet slecht te zijn, mits de juiste vetten worden gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders, alhoewel minder, toch nog teveel vet consumeren. 'Goed eten' is een veelbespro ken onderwerp. Wat is nou ei genlijk 'goed eten' en weten we dit in ons dagelijks eet patroon in te passen? Goed eten is vooral evenwichtig eten. De juiste hoeveelheden en soorten vetten horen hier ook bij. Zonder vet kan ons lichaam namelijk niet functioneren. Weliswaar zijn er sommige (verzadigde) vetten die we kunnen missen, maar er zijn andere (onverzadigde) vetten die we juist nodig hebben. We halen er onze energie en vitamines (A, D en E) uit. Verzadigde vetten verhogen het cholesterol gehalte in ons bloed, een belangrijke risico factor voor hart- en vaatziekten. Die vormen nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Bijna 40% van alle sterfgevallen is het gevolg van hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten Een te hoge bloeddruk, roken, te weinig lichaamsbeweging, een te hoog lichaams gewicht vormen samen met een te hoog cholesterolgehalte in het bloed de vijf risico factoren op hart- en vaatziekten. Door op ons gewicht te letten, niet te roken en meer te bewegen kunnen we deze risicofactoren beïnvloeden. Door minder zout te gebruiken kan een te hoge bloeddruk verlaagd worden. En op ons cholesterol kunnen we letten door verstan dig te eten met de juiste hoeveelheden en soorten vetten. Maar wat zijn de juiste vetten en in welke voedingsmiddelen kunnen we ze vinden? Verzadigde en onverzadigde vetten Dat we minder vet moeten eten weten we. Maar zoals gezegd kan ons lichaam niet zonder vet. Vet levert ons energie en vitami nes (A, D en E). We moeten echter wel voor de juiste vetten kiezen. Veel vetten in onze voeding zijn de minder goede, verzadigde vetten. En die verhogen het cholesterolgehalte in ons bloed, een belangrijke risicofactor voor hart- en vaat ziekten, zoals hiervoor uitgelegd. Verzadigde vetten zijn vaak van dierlijke afkomst zoals in vlees en worst, maar ook in kaas, volle melk en room. Vaak herkennen we ze niet als vet omdat ze verborgen zitten in onze dagelijkse voedings middelen zoals bijvoorbeeld in snacks, koek jes en chocolade. Linolzuur Daar tegenover staan de goede vetten. Dit zijn de (meervoudig) onverzadigde vetten die juist het cholesterolgehalte in het bloed verlagen. Eén van de meest bekende, meervoudig on verzadigde vetten is linolzuur. Het houdt onze bloedvaten gezond en verlaagt zoals gezegd het cholesterolgehalte in ons bloed. Daarom is het belangrijk dat we meer voe dingsmiddelen op tafel zetten die weinig verzadigd vet bevatten en veel (meervou dig) onverzadigd vet. Kies je voor minder verzadigde vetten, neem dan bijvoorbeeld magere of halfvolle melk en 20+ of 30+ kaas in plaats van de volle varianten en neem magere vleessoorten en vleeswaren. De meervoudig onverzadigde yetten zitten in plantaardige oliën en bak- en braad producten met veel linolzuur (60-65%). Cholesterol veroorzaakt het dichtslibben van bloedvaten wat kan leiden tot hart- en vaat ziekten.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1996 | | pagina 10