Juwelier De Jong stopt na 63 jaar Grondige verbouwing De Ploeg Optimale na verbouw keuken Vreemd gaan Gebruik uw denken in uw voordeel Bijzondere etalage bij Versmarkt 't Westland Vlissingse horlogemaker verkoopt antieke klokken Na drieënzestig jaar is het Middelburgse juwe- liersbedrijf De Jong in de Sint Pieterstraat gesloten. Het bedrijf werd in 1933 opgericht door N.Th. de Jong. Na 1960 zette zoon Daan en diens vrouw An de Jong de zaak voort. De Jong leerde zijn ambacht uurwerkmaken op de Rijks Vak en Kunstnijverheids School in Voorschoten. Bombardement Beste leerling Plezier Zeeuwse ring Weinig inwoners van Middelburg zullen hebben gemerkt dat in brasserie De Huifkar aan de Markt in recordtempo een grondige verbouw is uitgevoerd. In amper drie dagen tijd is de keu ken van deze zaak volledig verbouwd. De totale apparatuur is vernieuwd en van opstelling ver anderd, aan- en afvoerpijpen zijn aangelegd en tenslotte zijn de vloer en de wanden van nieuwe tegels voorzien. BEDRIJFSKUNDIG BEKEKEN door drs. R.J.C. Schieman EFFECTIEF LEVEN (5) PSYCHOCONSULT Drs. Henk C.M. Hermans Veel bezoekers van Versmarkt 't Westland in de Middelburgse Gravenstraat staan de laatste weken even stil bij de bijzondere manier waar op de etalage van de winkel is ingericht. Momenteel bestaat de basis van de uitstalling uit een heuse steiger die achter het raam staat opgesteld. LEZERS SCHRIJVEN Zwerfvuil Gokverslaving Restaurant De Ploeg aan de Markt in Middel burg is vorige week heropend nadat de zaak grondig is verbouwd. Vier weken waren er voor nodig om de inrichting van het restaurant com pleet te vernieuwen. Het interieur van de zaak is opnieuw geschilderd in frisse kleuren, daar naast hebben de vaste banken plaats gemaakt voor nieuwe tafeltjes en stoelen en is de voor gevel ingrijpend veranderd. 12 DE FAAM - DE VLISSINGER Woensdag 14 februari 1996 „Mijn vader werkte aanvanke lijk bij de Zilverfabriek Voor schoten maar werd tijdens de mobilisatie in 1914 gevraagd om in Middelburg filiaalhou der van het juweliersconcern Van Kempen te worden. Tij dens de crisis in de jaren dertig zijn alle filialen verkocht en moest vader vertrekken. Van de nieuwe eigenaar kon hij wel de gereedschappen overne men die hij als goudsmid nodig had", vertelt De Jong. Om toch een inkomen te heb ben werd vader N.Th. de Jong koster van de Waalsche kerk die voor de oorlog in de Sint Pieterstraat stond. In de gebouwen van de kerk is De Jong toen een juweliersbe drijfje begonnen. „Bij de kerk was ook een parti culiere kleuterschool geves tigd waar de kinderen van de wat beter gefortuneerden van Middelburg naar toe gingen. Ondanks de crisis beschikten die wat rijkere klasse toch nog over wat geld en vormde dus voor mijn vader een ideale afzetmarkt. In oktober 1933 is hij toen in de voorkamer van het woonhuis een winkel begonnen. Er werden toen goud- en zilverwerken, verlo vingsringen, bestek en zilver- plate-artikelen verkocht". Het bedrijf van vader De Jong bouwde stilaan een stevige klantenkring op. Toch bleef het kosterschap van de Waalsche kerk echter onontbeerlijk als basisinkomen. „Alles veran derde natuurlijk op 17 mei 1940, de dag van het bombar dement op Middelburg. De bommen veranderden alles in één grote puinhoop, zowel de Waalsche kerk als de kosters woning waar wij woonden werden totaal verwoest. Van de winkel was ook niets meer over. Ik kan me nog goed her inneren dat mijn vader toen net een zilveren beker in de vorm van een burg had gemaakt. De beker was bedoeld als trofee voor het ringrijden, echt een huzaren stukje. Na lang zoeken hebben we hem eindelijk teruggevon den, er was niets meer van over dan een klein klompje gesmolten zilver". Zonder pand en zonder gereedschappen leek het bom bardement een einde te heb ben gemaakt aan Juweliers De Jong. „Ik vind het toch wel belangrijk om even te vertellen hoe vader er toen weer boven op is gekomen. Een collega, de vader van juwelier De Vos op de Nieuwe Burg, gaf vader de gelegenheid om in zijn werk plaats en met zijn gereedschap zijn werk voort te kunnen zet ten zodat hij zijn klantenkring niet zou verliezen. Dat soort collegialiteit kom je tegen woordig niet meer zo vaak tegen". Het bedrijf verhuisde naar een pand op het Koor kerkhof waar het tot 1949 gevestigd bleef. Daan de Jong was inmiddels naar Schoon hoven vertrokken om daar een opleiding tot uurwerkmaker te volgen. In 1944 haalde hij zijn diploma en won tevens de eer ste prijs als beste leerling. De Jong: „Eigenlijk was een vriend van mij nog veel beter maar die zat ondergedoken om niet in Duitsland tewerkge steld te worden. Eigenlijk wel een beetje jammer want daar door won ik de eerste prijs, een Zwitsers horloge met inscriptie. De tweede prijs was een mooie doos met gereed schap die ik eigenlijk veel lie ver had willen hebben". Daan de Jong was aanvanke lijk van plan om door te leren voor meesteruurwerkmaker omdat hij dan niet naar Duits land zou hoeven om daar tewerkgesteld te worden. Na Dolle Dinsdag mocht hij van zijn ouders echter niet meer terug naar Schoonhoven. „Toen vond ik dat jammer want ik zat in Schoonhoven in Sinds jaar en dag is aan de Coosje Buskenstraat in Vlissingen uurwerkreparateur Ane van Haaren werk zaam. Sinds kort heeft de horloge-maker een nieuwe tak aan zijn bedrijf toegevoegd. Een grote collectie antieke uurwerkenstammend uit verschillende perio des en uiteenlopend in stijl, wacht in de winkel op een nieuwe eigenaar. Daan en An de Jong in hun juwelierszaak. een kosthuis en had daar ook mijn latere vrouw An leren kennen. Toch is het achteraf maar goed geweest want in Schoonhoven kwam dat jaar de hongerwinter terwijl wij hier toen al bevrijd waren". Na de oorlog verhuisde de winkel van juwelier De Jong naar de herbouwde Sint Pie terstraat. Daan de Jong is toen in Vlissingen als beginnend uurwerkmaker bij de firma De Voogd in de Scheldestraat aan de slag gegaan. In 1950 ging hij terug naar Middelburg om bij zijn vader te gaan werken, in eerste instantie als uurwerk maker en later was hij meer all-round in de winkel en werk plaats werkzaam. Tien jaar later ging hij samen met zijn vrouw An boven de zaak wonen en namen zij de winkel over. „Ik heb altijd met heel veel plezier in de winkel gestaan hoewel dat met een gezin met vijf kinderen niet altijd mee viel", vertelt An de Jong. Anekdotes kan De Jong genoeg vertellen over zijn loopbaan als juwelier. Het meest aparte vind hij toch wel de ring van de Noorse officier die in 1944 hier had gevochten om Walcheren vrij te krijgen. „Die Noorse officier zat in 1944 bij ons thuis ingekwartierd. Mijn vader had nog een echte Zeeuwse ring en gaf die aan hem om aan zijn vrouw te geven. Omdat de Noor weer het oorlogsgebied in moest vroeg hij mijn vader de ring te i De koks van de Huifkar in hun verbouwde keuken. Ton van Oostrom, bedrijfslei der, is enthousiast over het resultaat. „Het is nu mogelijk een optimale hygiëne te waar borgen. Alle werkbanken zijn bij de mgur afgewerkt met een roestvrijstalen strip. Bij de afwastafel geven de poten op de vloer in het algemeen schoonmaakproblemen. Nu hebben we dat probleem aan gepakt door er een hangend afwascircuit van te maken. Het reinigen van de vloer is er een- Veruit de meeste Nederlandse midden- en kleinbedrijven zijn te klein voor Europa. Door het beperkte afzetgebied missen ze de schaalvoordelen die hun Franse en Duitse collega's bijvoorbeeld wel hebben. Door de grenzen te verleggen naar het buitenland kunnen Nederlandse ondernemers meer afnemers bereiken en goedkoper produce ren. Maar voordat ondernemingen zich stor ten in een grensoverschrijdend avontuur, is het voor hen belangrijk na te gaan of hun organisatie er wel genoeg op voorbereid is. Immers exporteren is en blijft een hachelijke zaak. Export is een optie als er geen alternatieve groeimogelijkheden bestaan op de Nederlandse thuismarkt, als er geen andere markten zijn die de onderneming zou kunnen bedienen en als er geen mogelijkheid bestaat de marktpositie in Nederland af te schermen tegen concurrentie van buitenaf. Pas op het moment dat Nederland daadwerkelijk te klein is geworden voor de onderneming gaat het buitenland meespelen. Voor het Nederlandse MKB staan er strategi sche opties open waarmee de uitdaging van het 'vreemd gaan' benaderd kunnen worden. Zo kan men kiezen voor een expansief beleid, een loopgraafbeleid of iets daartussen. Kiest men voor een expansief beleid dan probeert men door actieve en agressieve bewerking - door samenwerking te zoeken met andere bedrijven - een groter afzetgebied te beleve- ren en een grotere produktie te draaien. Kiest men daarentegen voor een zogenaamd loop graafbeleid dan probeert men door middel van superspecialisatie onverslaanbaar te worden voor de grotere bedrijven die het van de massaprodukten moeten hebben (Laman Trip, 1995). Exporteren is een kwestie van het zorgvuldig afwegen van mogelijkheden en het bewust nemen van gecalculeerde risico's. De afstand in kilometers tussen binnenlandse en buiten landse markten is gemakkelijk overbrugbaar. Anders zijn de culturele en politieke afstan den tussen beiden. Die zijn niet eenvoudig in kilometers uit te drukken! Zaken doen met het buitenland vereist men tale souplesse, aanpassingsvermogen en begrip. Omgaan met andere culturen is één van de moeilijkste aspecten van het interna tionaal opereren. Zo staan Italianen niet bekend als 's wereld beste betalers en kun nen Fransozen soms wel heel relaxed over komen. Nederlanders zijn daarentegen recht door-zee. Zij spelen op de man en willen liefst gelijk resultaat zien. Niet iedereen waar deert deze karaktertrek echter als even pret tig! Zaken doen met het buitenland vraagt om een andere manier van benaderen van de markt. Het vraagt om een andere wijze van concurreren, produceren en distribueren. Niet het produkt is belangrijk maar wat het betekent voor de afnemer. Zoveel culturen, zoveel smaken. 'Internationalisatie trekt een blik van onvermoede verrassingen open. Vreemde mensen aan de telefoon, onbegrij pelijke vragen, immense problemen' (Laman Trip, 1995). Het is zaak voor de exporterende onderne ming dezelfde taal te spreken als de buiten landse consument. Een uitdaging van belang voor iedere ondernemer! voudïger op geworden, want je hoeft niet meer om de tafel poten heen. Bovendien is het uitgesloten dat vuil blijft han gen achter de moeilijk bereik bare hoekjes". Voor trouwe bezoekers is de verbouwing wel op te merken aan de menukaart. Van Oos trom legt uit: „We kunnen nu werken met een nieuw con cept; mensen stellen zelf hun drie-gangen menu samen bin nen een vooraf bepaalde prijs klasse. Zo'n totaal diner levert een gast dan al gauw een voordeel op van gemiddeld acht gulden". Voor gasten van de Huifkar die het bezwaarlijk vinden dat de auto niet meer op de Markt geparkeerd kan worden, heeft Van Oostrom het volgende bedacht: „Tot 1 april 1996 kun nen mensen op heel Walche ren voor vijf gulden per taxi thuis worden opgehaald. Voor dat bedrag worden ze ook weer thuis gebracht. Het is zelfs mogelijk om van hier naar een nabijgelegen uit gaansgelegenheid te gaan. Onze gasten krijgen gewoon een bonnetje mee, waardoor de taxi-regeling blijft gelden". Dat de opstelling in de keuken moest veranderen was nood zakelijk. Het grote aantal gas ten op het terras van de auto vrije markt afgelopen zomer gaf te veel druk in de keuken. „We moesten nadenken over een verbetering van de opstel ling van de keukenapparatuur. Uitbreiding van het vloerop pervlak was immers niet mogelijk. Het bleek dat de indeling van de apparatuur anders moest en dat gasten in hoger tempo hun bestelling op tafel moesten krijgen. Nu zor gen we voor een betere voor bereiding van de diverse gerechten. Daardoor is het mogelijk om de piekbelasting rond dinertijd te verlagen. Dat is leuk voor de gasten maar ook voor het personeel. Je kunt wel een brasserie met een goede keuken hebben, maar je visitekaartje is je personeel. En wij scoren op beide punten goed", vindt Oostrom. bewaren tot na de oorlog. Gelukkig heeft hij en later ik dat ook inderdaad gedaan want tot onze grote verbazing stond hij drieëntwintig jaar later samen met zijn vrouw ineens in de winkel. Hij heeft de ring toen alsnog aan zijn vrouw kunnen geven". Hoewel Daan en An de Jong reeds enige jaren de pensioen gerechtigde leeftijd behaald hadden hebben ze de zaak pas nu gesloten. An de Jong: „Onze vaste medewerker Piet Heijmans kon nu in de vut, dat was voor ons eigenlijk de aan leiding om zelf ook maar eens een punt achter de zaak te zet ten. We hebben de laatste maanden flink uitverkocht en kunnen het nu wat rustiger aan gaan doen". U kunt uw functioneren privé en op het werk vergroten door speciale aandacht te geven aan uw denkwijze. Uw gedachten zijn de voertuigen van uw geest. Ze hebben invloed op uw geestelijke gezondheid. Ze kunnen u weerhouden om uw leven ten volle te leven en zijn vaak een belangrijke bron zijn van emotionele problemen en van dysfunctione- ren. De oude Grieken waren al op de hoogte van dit gegeven. Zo schreef de filosoof Aristoteles 2000 jaar geleden: „Hij die zijn rede gebruikt en cultiveert, schijnt zowel in de beste geestestoestand als het dierbaarst aan de goden te zijn". Na hem hebben tallo ze filosofen, psychologen en psychothera peuten gewezen op de invloed van uw den ken op uw functioneren. Deze invloed kunnen we met een alledaags voorbeeld illustreren. Stel een collega levert kritiek op u en u voelt zich daar erg boos bij en barst in woede uit. Uw reactie is het gevolg van uw gedachten over de kritiek. U kunt denken „Hij valt me aan. Dat is vreselijk. Ik kan daar niet tegen. Hij heeft het recht niet om me te kritiseren". Zou u anders over deze kritiek denken (bijvoorbeeld 'Van deze kritiek kan ik iets leren'), dan zou u zich er anders onder voelen en zou uw bloeddruk aanzien lijk lager zijn. Uw gevoelens en uw handelen staan onder controle van uw denkwijze. Welke specifieke vormen van onproductief denken kunnen we onderscheiden? Allereerst kan er sprake zijn van moet-den- ken. We spreken van Moet-denken, wanneer u persoonlijke wensen of voorkeuren omzet in absolute eisen. Als u bijvoorbeeld graag goed wilt presteren, kunt u van deze wens een eis maken: ik moét presteren. U zet daarmee uzelf geweldig onder druk waardoor het een stuk moeilijker wordt om goed te presteren. Moet-denken zal er dan ook vaak toe leiden, dat u zoekt naar moge lijkheden om situaties te ontwijken. Als u van uzelf teveel moet, zinkt de moed in uw schoe nen. Ook kan er sprake zijn van Ramp-denken. U heeft de neiging om de ernst van bepaalde teleurstellingen te overdrijven. U maakt tegenvallers tot rampen, en zult situaties die vervelend zijn 'vreselijk' of 'afschuwelijk' noemen. Omdat uw hersenen geen onder scheid maken tussen werkelijke rampen en denkbeeldige rampen reageert u alsof er inderdaad voortdurend rampen (kunnen) plaatsvinden. Een derde vorm van onproductief denken is Lage frustratietolerantie-denken of Ift-den- ken. U vindt het onacceptabel dat u met tegenslagen of ongemak geconfrontreerd wordt en stelt dat u daar absoluut niet tegen kunt. Lft-denken wordt gekenmerkt door gedachten als 'Dat zou toch niet mogen' en 'Dit is de limit'. In plaats van te zoeken naar oplossingen voor problemen geeft u zich over aan zelfmedelijden. Tenslotte kan uw denkwijze gekenmerkt wor den door Ik ben-denken. U stelt zichzelf voortdurend gelijk met uw prestaties. In plaats van rationeel te concluderen dat u slecht gepresteerd heeft op een bepaald moment, gaat u over tot de irrationele bewe ring dat u daarom stom of waardeloos bent. Onproductieve denkpatronen kunt u vervan gen door productieve gedachtengangen. Deze kunnen we typeren met de volgende steekwoorden: Flexibiliteit: u staat open voor verandering en accepteert dat wat gisteren een must was, morgen achterhaald kan zijn. Relativeren: u bent in staat om de ernst der dingen objectief vast te stellen en weet dat er slechts zelden echte rampen plaatsvinden. Hoge frustratietolerantie: u accepteert het gegeven dat de meeste doelen slechts met veel inspanning (en tegenwerking) kunt bereiken. Doe-denken: u concentreert zich op uw daden in plaats van over te gaan tot navel staren. Laat uw geest voor u werken, en denk pro ductief. Op die manier bent u in staat om van een dreiging zelfs een uitdaging te maken. Peter Smit voor zijn door Benjo den Boer ingerichte eta lage. F O TO A NDA VA N RIET Het idee om de etalage op een ongebruikelijke manier aan te kleden is afkomstig van Benjo den Boer uit Middelburg. „Benjo is al jaren vaste klant en kwam met het idee om van tijd tot tijd de etalage op een speciale manier in te richten. Zelf ben ik erg tevreden met het resultaat en ook van de klanten krijg ik zeer positieve reacties", vertelt Peter Smits, eigenaar van Versmarkt 't Westland. Benjo den Boer heeft zeven tien jaar lang een bloemenwin kel in Middelburg gehad en zorgde ook toen al zelf voor de inrichting van zijn etalage. Den Boer: „Ik vind het leuk om het publiek eens te confronteren met iets anders. Er zijn niet veel ondernemers die dit dur ven dus ik ben blij dat Peter zich in mijn ideeën kan vinden. Ik baseer de inrichting op din gen die in Middelburg leven. Zo denk ik bijvoorbeeld al aan een speciale etalage tijdens het jazzfestival". De inrichting van de etalage van Versmarkt 't Westland wordt iedere maand vernieuwd. De oplossing voor 't zwerfvuil in de Middelburgse grachten waarover u in De Faam van 31 januari schreef, is mijns inziens even eenvoudig en doeltreffend als het ei van Columbus. Het drijvende vuil, zoals plas- ticzakken, papier en dergelijke waait in hoofdzaak uit het win kelgebied, gelegen tussen de Koebrug en de Langeviele-bin- nenbrug, het water in. Om nu in de toekomst te voorkomen dat het door wind of stroming geregeld heen en weer drijft en langs de oevers aanspoelt (gerekend vanaf de sluisjes bij de Stadsschuur tot aan de watertoren is de totale oever lengte vise-versa circa twee kilometer), kan met een stuk roestvrijstaal gaas, gespannen aan beide zijden van de Lange- viele binnenbrug, de rommel heel gemakkelijk vanaf ge noemde brug worden gevist. De circa twee kilometer lange route die men van gemeente wegen iedere keer moet schoon maken wordt op deze héél simpele manier terug gebracht tot slechts een paar meter. Zolang de rondvaart bootjes niet varen, tussen oktober en april, is het wellicht zinvol op dezelfde manier de Koebrugopening af te scher men. Het zwerfvuil kan dan óók niet de binnenhavens in- en uitdrijven en het Kanaal door Walcheren, die immers in open verbinding met de grach ten staat. Nu ik het toch over de grach ten heb, misschien is het mogelijk om het volgend sei zoen een proef te nemen om de sluisdeuren voor een even tuele vorstperiode dicht te draaien waardoor het binnen water tot rust komt, de mod- derdeeltjes kunnen bezinken en het zoet water - door z'n lichter soortelijk gewicht - komt bovendrijven. Het bevriest dan sneller en de ijs vloer wordt harder dan thans het geval is met het aanwezige brakke kanaalwater. De water stand van het Kanaal door Walcheren wisselt bovendien nogal dikwijls met alle gevol gen vandien voor de sterkte van de ijslaag, of anders gezegd voor de niet zichtbare onbetrouwbaarheid van de schaatsvloer, ten gunste van onderstroming en het zo gevaarlijke kelderijs wat erdoor ontstaat. Wat is er op deze eenvoudige manier een prachtige ijsbaan te creëren van een paar kilometer lengte in het midden van de stad. Beter dan de Vesten, waarvan het ijs door het zout meer op fondant lijkt en die veelal bemalen worden door 'Boreel'. J.C. Wedts-de Swart 't Zanddorp 138 Middelburg Ongeveer drie weken geleden las ik een artikel over gokver slaving in de Vlissinger. Ik heb respect voor die mevrouw en ook andere mensen die gok verslaafden van hun versla ving af proberen te helpen. Maar ik heb mij tegelijkertijd ook behoorlijk kwaad gemaakt. Het is voor die men sen namelijk dweilen met de kraan open. Waarom? Bij het Arsenaal in Vlissingen kun je bij de gokau tomaten pinnen. Ja, pinnen! Mijn (niet gokverslaafde) zoon speelt samen met een school vriendje regelmatig een spelle tje op zo'n tafel met van die schuiven in het Arsenaal. Het schoolvriendje zag tot zijn ver bazing dat er gepind kon wor den in de speelhal. Ook mijn zoon vond dit een slechte zaak. Het Arsenaal wordt geprezen als familie-vertier, maar voor mij is het een goktent die men sen verleidt met hun pincode te gokken. Ik heb hier geen goed woord voor over. Ik hoop dat er vlug iemand besluit dat je daar niet meer moet kunnen pinnen. Dit is zelf de ellende in de hand werken. Ik ben een verontruste ouder van twee (nog) niet gokkende jongens. Mevr. Buchmeijer Slijkstraat 14 Vlissingen Heeft u vragen of opmerkingen na het lezen van iets uit de Faam/Vlis- singer? Stuur dan uw brief naar: Redactie Faam/VHssinger Postbus 5017 4330 KA Middelburg De redactie behoudt zich het recht voor om de tekst in te korten. Elly Seymour en Eef Habets zitten zestien jaar in restaurant De Ploeg en vonden liet nu tijd om de zaak eens te modernise ren. Vier weken zijn Seymour en Habets zelf druk in de weer geweest om de verbouwing te voltooien. Seymoer: „We had den te veel de naam alleen maar een restaurant te zijn en dachten dat we door de zaak wat meer open te maken ook overdag meer klanten konden verwachten. Dat blijkt inder daad zo te zijn. Doordat we nu grote ramen aan de voorkant hebben stappen de mensen ook eens wat eerder binnen voor een kopje koffie als ze aan het winkelen zijn". Behalve het interieur van De Ploeg is ook de kaart van het restaurant een beetje veran derd. De lunchkaart is uitge breid en er zijn meer soorten Elly Seymour: iets anders". ,Na zestien jaar is het wel eens tijd voor gebak voor bij de koffie. „Net als voorheen is het nog steeds mogelijk om ook overdag van de grote kaart te kunnen eten. De lunchkaart loopt van elf uur 's moiyens tor vier uur in de middag terwijl er ook al vanaf twaalf uur van de dinerkaart gegeten kan worden", legt Seymour uit.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1996 | | pagina 12