RECEPTEN VOOR DE FEESTDAGEN Pasen op de kinderboerderij Een ei om in te kleuren XXX) Een feestelijk eitje Kalfsfricandeau met verse kruiden Spinazie Haring EIEREN zijn tegen woordig niet duur meer. Eieren zijn heer lijk bij een glaasje en zijn eveneens lekker bij de lunch. Op een gezellige familiebij eenkomst met Pasen mag zeker een lekker eitje nietontbreken. Zeven mogelijkheden geven wij u hier, om van een gewoon eitje een feestelijk eitje te maken. Kreeft Oude kaas Paté Sardientjes VOOR het paasdiner doen we nou eenmaal wat extra's. Dit is een recept voor de echte fijnproe vers. De fijne smaak van het kalfsvlees vraagt om geurige, verse kruiden en we doen er ook mooie verse champignons bij. De romige kippe- soep wekt de eetlust op en het toetje van heer lijke bananencrème zal uw disgenoten het water in de mond doen lopen. Ansjovis Olijven Gevulde appelen Bananencrème De dieren in de kinder boerderij waren erg opgewonden. Adam de ezel had zijn hoed verkeerd op z'n hoofd. Sik de bok knauwde op z'n eigen sik en Wiese het hangbuik- zwijn deed niets anders dan knorren. Jaja, alle dieren waren uit hun doen. En weet je hoe dat kwam? De dieren wisten allemaal dat het morgen Pasen was, wat ze natuurlijk al spannend vonden. De paashaas heeft een enorm ei mee naar huis gebracht. Zijn vrouw schrikt er van. Het zal een heel karwei zijn om het in te kleuren. Het zou leuk zijn als jullie daarmee willen helpen. Begin met het ei en kleur daarna de rest van de plaat. Een aantal voor beelden staat er naast. Maar je mag natuurlijk ook van alles zelf verzinnen. Kipperoomsoep Voorbeelden om het ei te kleuren! 0000 -X -X Woensdag 12 april 1995 DE FAAM - DE VLISSINGER 23 BENODIGDHEDEN: 4 eieren, 4 slabladen, 100 gram kreefte vlees, 3-4 eetlepels room, citroensap, zout en suiker. De eieren hard koken, pellen en halveren. Het eigeel eruit halen. Het kreeftevlees klein snijden en de eierhelften, geschikt op de slabladen, vul len. Het eigeel pureren en met room glad roeren, met citroen sap, suiker en zout opsmaak afmaken. Een torentje crème op de eierhelften spuiten met een roomspuit. Bestrooien met heel fijn gesneden bies look. BENODIGDHEDEN: 4 eieren, 2 eetlepels room, 75 gram oude aas, 1 eetlepel gesneden peter selie. De eieren hard koken, pellen en halveren en het eigeel pure ren en vermengen met de oude geraspte kaas en de twee eetlepels room, flink roeren. De massa met de roomspuit in de halve eiwitten spuiten en garneren met verse fijngesne den peterselie. BENODIGDHEDEN: 4 eieren, peper, zout, 75 gram boter, 75 gram paté, 10 kappertjes, theelepel paprikapoeder, 2 tomaten en peterselie. De eieren hard koken, pellen en halveren. Het eigeel pure ren, de boter tot room roeren en de paté erdoor mengen. De boter op smaak maken met peper en zout. Een torentje op de eierhelften spuiten meteen roomspuit en garneren met kappertjes en paprikapoeder. De tomaten in plakjes snijden en met peper en zout bestrooi en. Elk gevuld ei op een plakje tomaat zetten. BENODIGDHEDEN: 4 eieren, 80 gram boter, 2 sardientjes, 1 eetlepel bieslook. De eieren hard koken, peilen en halveren en het eigeel pure ren. Het eigeel vermengen met de sardientjes en bieslook en met de boter schuimig roeren. De massa met de roomspuit in de halve eiwitten spuiten en garneren met heel dunne reep jes van de sardientjes. BENODIGDHEDEN: 1 stuk kalfsfricandeau van circa 750 gram, tijmpoeder, verse dra gon, verse dille en verse bies look, 1 teentje knoflook, zout, peper, boter, 500 gram cham pignons, peterselie. Wrijf het vlees in met wat tijm poeder, zout en peper. Smelt in een braadpan een kluitje boter en schroei het vlees op een hoog vuur snel dicht. Leg het deksel scheef op de pan en braad het vlees in een minuut of twintig gaar. Haal het daar na uit de pan en leg het op een voorverwarmde schaal. Intus sen hebt u de champignons gewassen en zo nodig verder schoongemaakt en die fruit u dan in het achtergebleven braadvet. Als ze gaar zijn maakt u ze op smaak met zout, peper, gehakte bieslook, knof look uit de knijper, dille en dra gon. Snijd nu de fricandeau in plakken en schik de gekruide BENODIGDHEDEN: 4 eieren, 1 fijngehakte haring, 1 eetlepel boter, 1 eetlepel fijngehakte bieslook, 1 eetlepel mosterd. De eieren hard koken, pellen en halveren en het eigeel pure ren en vermengen met de fijn gehakte haring (maak de haring wel goed schoon, zodat er geen graatje meer in zit), boter en mosterd. Dit mengsel met een roomspuit in deeiwit- ten spuiten en garneren met fijngehakte bieslook. Serveren op een schaal met slabladen en eventueel met stukjes nieu we haring. BENODIGDHEDEN: 4 eieren, 1 eetlepel tomatenpuree, V2 geraspte appel, V2 fijngehakte ui, 1 eetlepel citroensap, fijn gesneden ansjovis, een beetje mayonaise, radijsjes. De eieren hard koken, pellen en halveren en het eigeel pure ren en vermengen met alle ingrediënten. De massa met een roomspuit in de halve eiwitten spuiten en garneren met plakjes radijs. BENODIGDHEDEN: 4 eieren, 2 eetlepels gehakte olijven, boter, selderiezout, 1/2 gerasp te ui, 1 fijngehakte augurk. De eieren hard koken, pellen en halveren en het eigeel pure ren en vermengen met de fijn gehakte olijven, boter, selde riezout en de geraspte ui. Dit mengsel met de roomspuit in de halve eiwitten spuiten en garneren met fijngehakte augurk. BENODIGDHEDEN: 1 kg spina zie, 50 gram boter, 1 teentje knoflook, zout, peper, noot muskaat en 1 ui. Spinazie uitzoeken, wassen en goed uit laten lekken. Boter in een pan smelten, een fijnge wreven teentje knoflook en de fijngesneden ui in de boter fruiten. 4/5 van de spinazie toe voegen en ca. 10 minuten laten smoren. De resterende rauwe spinazie erdoor roeren en met zout, peper en noot muskaat op smaak afmaken en op een platte schaal in de oven warm houden. BENODIGDHEDEN: 4 goudrei- netten, 25 gram rozijnen, sui ker en kaneel. Beboter een vuurvaste schotel en leg hierin de vier geschilde en geboorde goudreinetten, waarvan de klokhuisholte gevuld is met 25 gram gewel de rozijnen vermengd met sui ker en kaneel. Zet de schotel ongeveer een half uur in een goed verwarmde oven tot de appelen bijna gaar zijn. BENODIGDHEDEN: 4 bananen, 2 eetlepels citroensap, 1 eetle pel rum, 20 30 gram basterd suiker, 1 pakje vanillesuiker en 1/2 liter slagroom. Snijd de bovenkant van de bananen af met een scherp mes en haal het vruchtvlees eruit. De bananen met een vork heel fijn (of met een mixer) maken. Meng het citroensap, de rum, de suiker en vanillesuiker erdoor. Sla de slagroom stijf en schep de bananenmoes er doorheen. Vul de bananenschillen met de crème en garneer de bakjes met noten en Franse vruchtjes. Koel serveren. Maar er was nog iets. Gister avond was de oppasser geko men op een tijd, waarop hij anders nooit kwam. Hij had z'n auto helemaal binnen de hek ken gereden en van de achter bank een grote kist gehaald. Die had hij heel voorzichtig in hun stal gedragen en verder had hij niets gezegd. Dat was het ergste! De bewo ners van de kinder boerderij wisten niet eens wat of wie daar zomaar in hun stal was. Nadat de oppasser de vreem de kist had neergezet, was hij weggegaan en pas vanmorgen teruggekomen. Hij had alle dieren hun eten gegeven en weer had hij niets gezegd. Boven de kop van Adam de ezel hingen donkere wolkjes van boosheid. Wiesje het hangbuikzwijn was een nieuw knorconcert begon nen en Sik de bok was bezig champignons er omheen. Gar neer de schotel met wat toef jes peterselie. BENODIGDHEDEN: 40 gram bloem, 40 gram boter, 1 liter kippebouillon, soepgroenten, zout, nootmuskaat, 1 glas witte wijn, 2 eetlepels room, stukjes gesneden kippevlees, 1 eetle pel fijngesneden bieslook. Een roux maken, bouillon bij- gieten en fijngesneden soep groenten toevoegen en aan de kook brengen. Op een zacht vuur laten koken tot de groen te gaar is. Met zout en noot muskaat op smaak afmaken. De witte wijn en room vermen gen en door de hete, van het vuur genomen, soep roeren. Kippevlees in de soep doen en opdienen bestrooid met wat fijngesneden bieslook. om een plan te verzinnen. Hij moest en zou weten wat of er in die kist zat, anders zouden alle dieren een nare Pasen hebben. Er verscheen een stout lachje om de mond van Sik. Hij wist plotseling hoe ze binnen konden komen. Sik liep vlug naar Wapper de zwart witte eend met z'n grote sna vel en vroeg hem mee te hel pen. Dat wilde Wapper wel. Even later stond Adam onder het raam van de stal. Wapper zat op z'n rug. Hij probeerde het raam open te peuteren. Wapper kreeg het los en wipte naar binnen. Hij sprong tegen de klink van de deur en Wiesje, die aan de buitenkant er tegen aan duwde, drukte de deur helemaal open. Ha, de dieren konden naar binnen, Natuurlijk ging Sik voorop. Hij liep naar de kist toe, maar voordat hij hem open kon trekken, hoorde hij heel zachtjes tok-tok-tok. "Hé", mompelde Sik, "het lijkt wel of ik een kip hoor! Daar moet ik het mijne van weten." Met een ruk gooide Sik de dek sel van de kist omhoog en 'pats' zei een ei dat onder Lijs- je de paaskip, die in de kist zat, lag. "Zo", zei Lijsje, die is dan om te bakken. O, dag kinder boerderijdieren, waren jullie erg nieuwsgierig? Konden jul lie niet wachten totdat de oppasser vertelde wat er in de kist zat? Ja, nu weten jullie het. Ik zit erin met m'n kuikens, omdat ik geen oppas voor ze had. Jullie oppasser heeft me gevraagd of ik speciaal voor jullie extra mooie eieren wilde leggen. Natuurlijk wilde ik dat best. Maar ik zei, dat ik bij jullie in de buurt wilde zijn, dan kon ik beter eieren leggen, die pre cies bij jullie passen. Jammer dat je niet kon wachten Sik. Nu weten jullie de verrassing van de oppasser voordat hij het zelf kon vertellen. Uhhh, zo weer een ei. Deze is voor Wies je, een lekkere dikke!" De dieren van de kinderboer derij verwenden hun oppasser met Pasen, Ze hadden zo naar over hem gedacht en wilden het graag goed maken. De knorren van Wiesje waren in de boze wolkjes van Adam weggedreven. Ze hadden de hele nacht gestudeerd op een mooi lied en met Pasen zon gen ze dat voor de oppasser. Hij kon het niet zo goed ver staan, omdat ze allemaal in hun eigen taal zongen, maar het was toch lief van ze. Na het lied aten ze gezellig de eieren van Lijsje op en stuk voor stuk beloofden ze haar, dat ze, als Lijsje uit moest, best op de kui kens wilden passen! O 0 O

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1995 | | pagina 23