RECEPTEN VOOR
DE FEESTDAGEN
Pasen op de
kinderboerderij
Een ei om in te kleuren
XXX)
Een feestelijk eitje
Kalfsfricandeau
met verse kruiden
Spinazie
Haring
EIEREN zijn tegen
woordig niet duur
meer. Eieren zijn heer
lijk bij een glaasje en
zijn eveneens lekker
bij de lunch. Op een
gezellige familiebij
eenkomst met Pasen
mag zeker een lekker
eitje nietontbreken.
Zeven mogelijkheden
geven wij u hier, om
van een gewoon eitje
een feestelijk eitje te
maken.
Kreeft
Oude kaas
Paté
Sardientjes
VOOR het paasdiner doen we nou eenmaal wat
extra's. Dit is een recept voor de echte fijnproe
vers. De fijne smaak van het kalfsvlees vraagt
om geurige, verse kruiden en we doen er ook
mooie verse champignons bij. De romige kippe-
soep wekt de eetlust op en het toetje van heer
lijke bananencrème zal uw disgenoten het
water in de mond doen lopen.
Ansjovis
Olijven
Gevulde appelen
Bananencrème
De dieren in de kinder
boerderij waren erg
opgewonden. Adam
de ezel had zijn hoed
verkeerd op z'n hoofd.
Sik de bok knauwde
op z'n eigen sik en
Wiese het hangbuik-
zwijn deed niets
anders dan knorren.
Jaja, alle dieren waren
uit hun doen. En weet
je hoe dat kwam? De
dieren wisten allemaal
dat het morgen Pasen
was, wat ze natuurlijk
al spannend vonden.
De paashaas heeft een enorm ei mee naar huis gebracht. Zijn
vrouw schrikt er van. Het zal een heel karwei zijn om het in te
kleuren. Het zou leuk zijn als jullie daarmee willen helpen. Begin
met het ei en kleur daarna de rest van de plaat. Een aantal voor
beelden staat er naast. Maar je mag natuurlijk ook van alles zelf
verzinnen.
Kipperoomsoep
Voorbeelden om
het ei
te kleuren!
0000
-X -X
Woensdag 12 april 1995
DE FAAM - DE VLISSINGER
23
BENODIGDHEDEN: 4 eieren, 4
slabladen, 100 gram kreefte
vlees, 3-4 eetlepels room,
citroensap, zout en suiker.
De eieren hard koken, pellen
en halveren. Het eigeel eruit
halen. Het kreeftevlees klein
snijden en de eierhelften,
geschikt op de slabladen, vul
len. Het eigeel pureren en met
room glad roeren, met citroen
sap, suiker en zout opsmaak
afmaken. Een torentje crème
op de eierhelften spuiten met
een roomspuit. Bestrooien
met heel fijn gesneden bies
look.
BENODIGDHEDEN: 4 eieren, 2
eetlepels room, 75 gram oude
aas, 1 eetlepel gesneden peter
selie.
De eieren hard koken, pellen
en halveren en het eigeel pure
ren en vermengen met de
oude geraspte kaas en de twee
eetlepels room, flink roeren.
De massa met de roomspuit in
de halve eiwitten spuiten en
garneren met verse fijngesne
den peterselie.
BENODIGDHEDEN: 4 eieren,
peper, zout, 75 gram boter, 75
gram paté, 10 kappertjes,
theelepel paprikapoeder, 2
tomaten en peterselie.
De eieren hard koken, pellen
en halveren. Het eigeel pure
ren, de boter tot room roeren
en de paté erdoor mengen. De
boter op smaak maken met
peper en zout. Een torentje op
de eierhelften spuiten meteen
roomspuit en garneren met
kappertjes en paprikapoeder.
De tomaten in plakjes snijden
en met peper en zout bestrooi
en. Elk gevuld ei op een plakje
tomaat zetten.
BENODIGDHEDEN: 4 eieren,
80 gram boter, 2 sardientjes, 1
eetlepel bieslook.
De eieren hard koken, peilen
en halveren en het eigeel pure
ren. Het eigeel vermengen met
de sardientjes en bieslook en
met de boter schuimig roeren.
De massa met de roomspuit in
de halve eiwitten spuiten en
garneren met heel dunne reep
jes van de sardientjes.
BENODIGDHEDEN: 1 stuk
kalfsfricandeau van circa 750
gram, tijmpoeder, verse dra
gon, verse dille en verse bies
look, 1 teentje knoflook, zout,
peper, boter, 500 gram cham
pignons, peterselie.
Wrijf het vlees in met wat tijm
poeder, zout en peper. Smelt
in een braadpan een kluitje
boter en schroei het vlees op
een hoog vuur snel dicht. Leg
het deksel scheef op de pan en
braad het vlees in een minuut
of twintig gaar. Haal het daar
na uit de pan en leg het op een
voorverwarmde schaal. Intus
sen hebt u de champignons
gewassen en zo nodig verder
schoongemaakt en die fruit u
dan in het achtergebleven
braadvet. Als ze gaar zijn
maakt u ze op smaak met zout,
peper, gehakte bieslook, knof
look uit de knijper, dille en dra
gon. Snijd nu de fricandeau in
plakken en schik de gekruide
BENODIGDHEDEN: 4 eieren, 1
fijngehakte haring, 1 eetlepel
boter, 1 eetlepel fijngehakte
bieslook, 1 eetlepel mosterd.
De eieren hard koken, pellen
en halveren en het eigeel pure
ren en vermengen met de fijn
gehakte haring (maak de
haring wel goed schoon, zodat
er geen graatje meer in zit),
boter en mosterd. Dit mengsel
met een roomspuit in deeiwit-
ten spuiten en garneren met
fijngehakte bieslook. Serveren
op een schaal met slabladen
en eventueel met stukjes nieu
we haring.
BENODIGDHEDEN: 4 eieren, 1
eetlepel tomatenpuree, V2
geraspte appel, V2 fijngehakte
ui, 1 eetlepel citroensap, fijn
gesneden ansjovis, een beetje
mayonaise, radijsjes.
De eieren hard koken, pellen
en halveren en het eigeel pure
ren en vermengen met alle
ingrediënten. De massa met
een roomspuit in de halve
eiwitten spuiten en garneren
met plakjes radijs.
BENODIGDHEDEN: 4 eieren, 2
eetlepels gehakte olijven,
boter, selderiezout, 1/2 gerasp
te ui, 1 fijngehakte augurk.
De eieren hard koken, pellen
en halveren en het eigeel pure
ren en vermengen met de fijn
gehakte olijven, boter, selde
riezout en de geraspte ui. Dit
mengsel met de roomspuit in
de halve eiwitten spuiten en
garneren met fijngehakte
augurk.
BENODIGDHEDEN: 1 kg spina
zie, 50 gram boter, 1 teentje
knoflook, zout, peper, noot
muskaat en 1 ui.
Spinazie uitzoeken, wassen en
goed uit laten lekken. Boter in
een pan smelten, een fijnge
wreven teentje knoflook en de
fijngesneden ui in de boter
fruiten. 4/5 van de spinazie toe
voegen en ca. 10 minuten
laten smoren. De resterende
rauwe spinazie erdoor roeren
en met zout, peper en noot
muskaat op smaak afmaken en
op een platte schaal in de oven
warm houden.
BENODIGDHEDEN: 4 goudrei-
netten, 25 gram rozijnen, sui
ker en kaneel.
Beboter een vuurvaste schotel
en leg hierin de vier geschilde
en geboorde goudreinetten,
waarvan de klokhuisholte
gevuld is met 25 gram gewel
de rozijnen vermengd met sui
ker en kaneel. Zet de schotel
ongeveer een half uur in een
goed verwarmde oven tot de
appelen bijna gaar zijn.
BENODIGDHEDEN: 4 bananen,
2 eetlepels citroensap, 1 eetle
pel rum, 20 30 gram basterd
suiker, 1 pakje vanillesuiker en
1/2 liter slagroom.
Snijd de bovenkant van de
bananen af met een scherp
mes en haal het vruchtvlees
eruit. De bananen met een
vork heel fijn (of met een
mixer) maken. Meng het
citroensap, de rum, de suiker
en vanillesuiker erdoor. Sla de
slagroom stijf en schep de
bananenmoes er doorheen.
Vul de bananenschillen met de
crème en garneer de bakjes
met noten en Franse vruchtjes.
Koel serveren.
Maar er was nog iets. Gister
avond was de oppasser geko
men op een tijd, waarop hij
anders nooit kwam. Hij had z'n
auto helemaal binnen de hek
ken gereden en van de achter
bank een grote kist gehaald.
Die had hij heel voorzichtig in
hun stal gedragen en verder
had hij niets gezegd.
Dat was het ergste! De bewo
ners van de kinder boerderij
wisten niet eens wat of wie
daar zomaar in hun stal was.
Nadat de oppasser de vreem
de kist had neergezet, was hij
weggegaan en pas vanmorgen
teruggekomen. Hij had alle
dieren hun eten gegeven en
weer had hij niets gezegd.
Boven de kop van Adam de
ezel hingen donkere wolkjes
van boosheid.
Wiesje het hangbuikzwijn was
een nieuw knorconcert begon
nen en Sik de bok was bezig
champignons er omheen. Gar
neer de schotel met wat toef
jes peterselie.
BENODIGDHEDEN: 40 gram
bloem, 40 gram boter, 1 liter
kippebouillon, soepgroenten,
zout, nootmuskaat, 1 glas witte
wijn, 2 eetlepels room, stukjes
gesneden kippevlees, 1 eetle
pel fijngesneden bieslook.
Een roux maken, bouillon bij-
gieten en fijngesneden soep
groenten toevoegen en aan de
kook brengen. Op een zacht
vuur laten koken tot de groen
te gaar is. Met zout en noot
muskaat op smaak afmaken.
De witte wijn en room vermen
gen en door de hete, van het
vuur genomen, soep roeren.
Kippevlees in de soep doen en
opdienen bestrooid met wat
fijngesneden bieslook.
om een plan te verzinnen. Hij
moest en zou weten wat of er
in die kist zat, anders zouden
alle dieren een nare Pasen
hebben. Er verscheen een
stout lachje om de mond van
Sik. Hij wist plotseling hoe ze
binnen konden komen. Sik liep
vlug naar Wapper de zwart
witte eend met z'n grote sna
vel en vroeg hem mee te hel
pen. Dat wilde Wapper wel.
Even later stond Adam onder
het raam van de stal. Wapper
zat op z'n rug. Hij probeerde
het raam open te peuteren.
Wapper kreeg het los en wipte
naar binnen. Hij sprong tegen
de klink van de deur en Wiesje,
die aan de buitenkant er tegen
aan duwde, drukte de deur
helemaal open. Ha, de dieren
konden naar binnen, Natuurlijk
ging Sik voorop. Hij liep naar
de kist toe, maar voordat hij
hem open kon trekken, hoorde
hij heel zachtjes tok-tok-tok.
"Hé", mompelde Sik, "het lijkt
wel of ik een kip hoor! Daar
moet ik het mijne van weten."
Met een ruk gooide Sik de dek
sel van de kist omhoog en
'pats' zei een ei dat onder Lijs-
je de paaskip, die in de kist zat,
lag. "Zo", zei Lijsje, die is dan
om te bakken. O, dag kinder
boerderijdieren, waren jullie
erg nieuwsgierig? Konden jul
lie niet wachten totdat de
oppasser vertelde wat er in de
kist zat? Ja, nu weten jullie het.
Ik zit erin met m'n kuikens,
omdat ik geen oppas voor ze
had. Jullie oppasser heeft me
gevraagd of ik speciaal voor
jullie extra mooie eieren wilde
leggen. Natuurlijk wilde ik dat
best. Maar ik zei, dat ik bij jullie
in de buurt wilde zijn, dan kon
ik beter eieren leggen, die pre
cies bij jullie passen. Jammer
dat je niet kon wachten Sik. Nu
weten jullie de verrassing van
de oppasser voordat hij het
zelf kon vertellen. Uhhh, zo
weer een ei. Deze is voor Wies
je, een lekkere dikke!"
De dieren van de kinderboer
derij verwenden hun oppasser
met Pasen, Ze hadden zo naar
over hem gedacht en wilden
het graag goed maken. De
knorren van Wiesje waren in
de boze wolkjes van Adam
weggedreven. Ze hadden de
hele nacht gestudeerd op een
mooi lied en met Pasen zon
gen ze dat voor de oppasser.
Hij kon het niet zo goed ver
staan, omdat ze allemaal in
hun eigen taal zongen, maar
het was toch lief van ze. Na het
lied aten ze gezellig de eieren
van Lijsje op en stuk voor stuk
beloofden ze haar, dat ze, als
Lijsje uit moest, best op de kui
kens wilden passen!
O 0 O