Freddy Wolf geeft dagje auto aan pas geslaagden Trace brandje komt geen blussen Levenscyclus (I) Happy Garden begint jaar met heropening Afdeling Middelburg Veilig Verkeer met zestig jaar oudste van het land Combi Middelburg verhuisd naar groter pand Onderwijs gemoderniseerd met nieuwe afbak-oven BEDRIJFSKUNDIG BEKEKEN door drs. R.J.C, Schieman Woensdag 8 februari 1995 DE FAAM - DE VLISSINGER 11 Freddy Wolf bij de Polo die geslaagde leerlingen een dagje kunnen meenemen. Wie voortaan bij Freddy Wolf zijn rijbewijs haalt, mag voor een dagje de Hoera-auto lenen. De Volkswagen Polo is daarvoor speciaal aangekleed met kleurrijke afbeeldingen. De Hoera-auto is een initiatief van VAM, een overkoepelende managements-organisatie van grotere verkeersscholen. Rijschoolhouder Wolf heeft aan het initiatief een commer cieel tintje gegeven door Volkswagendealer Poppe en Van Klaveren assurantiën mee te laten participeren. De namen staan op de wagen als ook van Teka Reclame, het bedrijf dat het feestelijk tintje op de Polo schilderde. De Polo Fox heeft een 1300 cc motor in de machinekamer- Volgens Freddy Wolf duurt de relatie met de leerlingen vaak heel kort. „Halen ze hun rijbe wijs, dan zie je ze meestal niet meer. Met dit initiatief kunnen de mensen een dag een auto krijgen. Ze betalen alleen de benzine die ze hebben gebruikt". De meeste mensen halen hun rijbewijs op een leeftijd dat ouders nog moeten wennen aan het feit dat hun kind vol wassen is. Als ze hun rijvaar digheid op het examen heb ben bewezen, wil dat nog niet zeggen dat de auto van vader of moeder meteen ter beschik king staat. „Dat is vaak verve lend voor die mensen", stelt Wolf vast. „Met deze auto kun nen ze hun kennis bewijzen. Wij hebben bovendien de overtuiging dat als onze leer lingen slagen, ze inderdaad in staat zijn om met zo'n splinter nieuwe wagen op straat te komen. Het geeft ze bovendien veel meer vertrouwen". Voor de Polo werd gekozen omdat het een trendy auto is, legt de rijschoolhouder uit Oost-Souburg uit. „Bovendien waren de leden van de VAM uitgenodigd bij de presentatie van de Polo. Dat maakte toch wel indruk en het geeft een band". Volkswagen-dealer Gil lis Poppe is in zijn sas met de keuze van het Zeeuwse VAM- lid. „Dat onderstreept onze stelling dat de nieuwe Polo een auto is die jeugdig elan uitstraalt". Fotozaak Combi Middelburg - voorheen Combi Back - heeft een nieuw bedrijfspand. In de Korte Geere verhuisde de zaak enkele deuren verder naar een groter pand. Niet alleen beschikt de winkel nu over een groter oppervlak, ook de studio is op de begane grond ingericht. Het assortiment fototoestellen, videocamera's en fotolijsten is aanzienlijk uit gebreid. Eigenaar Erwin Koster nam de zaak vier jaar geleden over van zijn toenmalige baas. „Ik was fotograaf bij Foto Back in Vlis- singen toen Back zijn zaken te koop aanbood. De zaak in Mid delburg trok mij het meest omdat die wat kleiner en knus ser was. In het oude pand had den wij echter het probleem dat de produkten allemaal wat dicht op elkaar stonden en het een beetje onoverzichtelijk werd", vertelt Koster. Het nieu we pand is een stuk groter. De fotostudio - in het oude pand op de eerste verdieping - is in de nieuwe zaak op de begane grond, zodat hij beter toegan kelijk is voor mensen die niet zo goed ter been zijn. Het winkeloppervlak is ook zo'n tien vierkante meter gro ter. Koster: „Alles staat nu een stuk ruimer opgesteld. We hebben het ingericht naar eigen ontwerp en ik denk dat het een rustig en overzichtelijk interieur is geworden. We heb ben nu ook een foto-etalage zodat voorbijgangers direct kunnen zien dat we een eigen studio hebben en ook bruids reportages maken". Naast nieuwe produkten heeft Combi Middelburg een brede sorte ring tweedehands apparatuur. Koster: „Er is in Middelburg een groot aantal liefhebbers dat fotografeert met handmati ge camera's. De nieuwe toe stellen zijn allemaal automa tisch zodat je bent aangewe zen op het aanbod aan gebruikte apparatuur. Ook voor de donkere kamer heb ben we alles in huis. We kun nen onze klanten nu nog beter helpen bij het vervullen van hun wensen". Yvonne Koster, Erwin Koster en Wies Steenaard in de nieuwe Combi Middelburg (vlnr). De wereld van een pasgeborene ziet er geheel anders uit dan die van een puber of een volwassene: elke fase in de levenscy clus, elke tijd, kent zijn eigen problemen, zijn eigen strijd. Het ontwikkelingsstadium waarin we ons bevinden is bepalend voor de vraag aan welke zaken we het meest drin gend aandacht besteden. Wat dat betreft kent het bedrijfsleven veel parallellen met het leven van ons gewone stervelingen. Als we nog maar net voeten op aarde heb ben gezet is de behoefte aan warmte en geborgenheid het grootst. Onze wereld reikt dan niet verder dan de wieg en de linker- of rechterborst van onze moeder. Als we opgroeien verandert hij radicaal. Dat ontdek ken we pas echt in de puberteit. We doen er dan alles aan om erbij te (mogen) horen. Wat ons dan het meeste bezig houdt is het uiter lijk, de gymschoenen die we dragen èn wat- in-en-wat-uit is. Als we ouder worden ver schuift onze aandacht naar het nageslacht. Hun toekomst is dan van belang. In de nada gen van het leven tenslotte, berusten we in het onverbiddelijk lot waar geen mens aan ontsnappen kan; dood gaan we tenslotte allemaal. Ook bedrijven doorlopen een levenscyclus welke je grofweg verdelen kunt in vijf stadia; bestaansopbouw, overleven, succes, expansie en consolidatie. Deze week zal de aandacht gericht zijn op de eerste drie fasen. Het eerste stadium in de levenscyclus is de bestaansopbouw, te vergelijken met de geboorte van een kind. De grootste uitdaging in dit stadium is het werven van klanten en het nakomen van verplichtingen. Funda mentele vraagstukken die dan spelen zijn: zullen we onze orders wel kunnen nakomen? Is onze dienstverlening goed genoeg? Zal onze bestaansbasis ooit breder worden dan die ene onmisbare klant? Hebben we eigen lijk wel genoeg geld om alle aanloopkosten te kunnen behappen? In de opstartfase is de eigenaar de grootste drijfveer achter het bedrijf; hij of zij bepaalt de koers, voert alle belangrijke taken uit en is de belangrijkste kapitaalverschaffer. Als ondernemers zich door de eerste fase heen weten te slaan komen ze terecht in de tweede; de fase van het overleven. De belangrijkste uitdaging dan is het tot stand brengen van een juist evenwicht tussen inkomsten en uitgaven. Vragen die dan sui zen door het hoofd van de ondernemer zijn: kunnen we op korte termijn aan voldoende (liquide) middelen komen om in ieder geval geen verlies te draaien? Kunnen we voldoen de cash flow genereren om de zaak op zijn minst draaiende te houden of op termijn uit te laten groeien tot een renderend bedrijf? Net als in de eerste fase is de organisatie structuur eenvoudig. Nog steeds staat de eigenaar synoniem voor het bedrijf. Zijn stra tegie blijft gericht op overleven. Van formele planning en/of systeemontwikkeling is (nog steeds) geen sprake. Allerlei zaken worden ad hoe afgehandeld. Weet de ondernemer zijn onderneming ook door dit stadium heen te werken dan heeft ze bewezen levensvatbaar te zijn: de omvang en het marktaandeel is dan groot genoeg om economisch succes te garanderen. De orga nisatiestructuur wordt echter complexer. Leidinggevend personeel wordt aangesteld om bepaalde taken (van de ondernemer) over te nemen. Tevens gaat men een voor zichtig begin maken met financiële-, marke ting- en produktiesystemen, afgestemd op toekomstige behoeften. Uitdagingen in deze fase liggen vooral in het winstgevend hou den van de kern van de onderneming en het doelmatiger inrichten van de organisatie. Het fundamentele vraagstuk dan is: kiezen we voor expansie, het verder uitbouwen van de onderneming, of voor consolidatie van het bedrijf en haar winstgevendheid? Volgende week meer Een leerling en een docent van Groot Stelle proberen de nieuwe bake off-oven. Foto: Groot Stelle. De Goese school voor voorbe reidend beroepsonderwijs Groot Stelle is onlangs in het bezit gekomen van een 'bake off-oven. De leerlingen van de afdelingen consumptieve techniek en verzorging kun nen volgens de school nu nog beter op hun toekomstige werk worden voorbereid. De laatste jaren is volgens Groot Stelle het leefpatroon van de consument sterk veran derd. Binnen de bakkerijbran che bestaat een groeiende belangstelling voor voorge bakken brood. Met de nieuwe oven kan de produktie gespreid worden, zodat op elk moment van de dag een groot assortiment kan worden aan geboden en 'nee'-verkopen tot het verleden gaan behoren. Voor de praktijkleraar biedt de nieuwe oven het voordeel dat hij niet meer afhankelijk is van klassikaal lesgeven. Hij kan de leerlingen meer betrekken bij de werkplanning en kan ze gedifferentieerd laten weken. Het 'bake off'-bakken kan nu tijdens de lessen worden geoefend. Het Goese onderwijsinstituut wil werknemers in de bakkerij en aanverwante sectoren in Zeeland in de gelegenheid stellen een 'bake off'-cursus te laten volgen. De lessen bestaan voor een kwart uit theorie en voor de rest uit praktijkonderwijs. Tijdens de cursus, die zes lesavonden van drie uur omvat, kunnen de deelnemers nader kennisma ken met de apparatuur, kwali teitszorg, hygiëne, calculatie, bakplan en de presentatie van de produkten. Naar verwach ting begint de eerste cursus maandag 13 februari. WE LATEN ZE TOCH NIET ZITTEN? In Nederland zijn het er tienduizenden: kinderen die wat meer kleur in hun bestaan nodig hebben. Daarom doet het Nationaal Fonds Kinderhulp een beroep op u. Want deze kinderen laten we toch niet zitten? tndzi-hjct NATIONAAL PONDS KINDBBHI/IP Brinkpooruowc 32. 7411 HS Deventer. Tel 05700 - 11899 GIRO 40 40 40 DEVENTER bedrijven. Om gecertificeerd te worden door een daartoe bevoegde instantie moet aan Trace, Training Advies Cen trum voor Kwaliteitsmanage ment, gevestigd in de Nieuw- straat 38 in Middelburg is het eenmansbureau van Trees Janssens. De naam refereert aan een term die in de management-wereld een bekend begrip is: het beheers baar maken van een bedrijf door het voeren van goed afgestemd management. Trees Janssens heeft in een bedrijf of instelling dat een beroep op haar centrum doet vooral een adviserende taak. „Het gaat er niet om dat ik de brandjes ga blussen, maar dat er een goed geregelde brand veiligheid komt". Trees Janssens begeleidt met haar centrum bedrijven en instellingen bij de invoering van integraal kwaliteitsma nagement. Veel bestaande bedrijven zijn gegroeid vanuit een beroep. Bedrijfskunde en management is pas sinds tien jaar een vak. Het uitvoerende werk binnen een bedrijf wordt steeds geavanceerder door toenemende technologische ontwikkelingen. Wat overblijft is het hebben van inzicht in de algehele bedrijfsvoering. Het opzetten van grote projecten, werken binnen een multidis ciplinair team en het samen brengen van diverse kanalen vereist een goede communica tie. Een goed opgeleide met enige trots. De kok van Happy Garden heeft in Amsterdam zijn diploma's voor de Chinese keuken ge haald. In China is hij leraar op een kokschool geweest zodat hij een ruime ervaring met de Chi nese keuken heeft. Wang: „We hebben ook een verrassings menu. Voor vijfendertig gul den stelt onze chef een menu samen. De klant kan vooraf wel zijn voorkeuren opgeven waarop de kok zijn menu afstemt". De gerechten van Happy Gar den worden in de traditionele woks klaargemaakt op speci aal gas. Het aardgas waarop door gaans gekookt wordt is nie warm genoeg. Wang: „De kracht van de Chi nese keuken zit in de snelheid Als het eten lang in de pan z'r is het niet meer lekker". Trees Janssens. manager is de motiverende kracht en het alziende oog. Er zijn echter bedrijven en instellingen die vastlopen of er juist nog een schepje boven op willen gooien. Zij streven naar een nog efficiëntere manier van werken en een grotere kwaliteitszorg. Tijd om het management aan te scherpen, bijvoorbeeld onder begelei ding van Trace. Dat betekent vaak dat werknemers met elkaar rond de tafel gaan zitten en alle registers open moeten. De leidinggevenden en mede werkers leren zelf stap voor stap op welke wijze kwaliteits management toegepast kan worden. „Het vereist vaak een nieuwe manier van denken, er mogen eisen aan elkaar gesteld en afspraken gemaakt worden zodat iedereen weet wie wat doet. Meestal zet ik dat in schema waardoor voor iedereen duidelijk en overzich telijk wordt hoe hun organisa tie nu eigenlijk werkt". Trace dicteert niets maar advi seert en begeleidt. „De kwali teitszorg gaat iedereen binnen een bedrijf of instelling aan, informatie loopt via alle kana len. Het is daarom belangrijk dat het hele bedrijf integraal meewerkt, anders is een ver nieuwing gedoemd te misluk ken". Om als bedrijf een kwaliteits borging te halen kunnen er certificaten behaald worden. Een soort keurmerk voor dag - het restaurant. Geheel volgens de Chinese traditie werd op hun oudejaarsdag de Leeuwedans gedanst. Een folkloristisch spektakel dat de nodige aandacht van de Sou- burgse bevolking trok. Eigenaar H.S. Yip zit nu zo'n vier jaar in Happy Garden en vond het tijd worden de zaak eens een nieuwe uitstraling te geven. Twee weken is er verbouwd, het restaurant is voorzien van een nieuwe voorgevel, het interieur is in zijn geheel ver vangen en ook de keuken ont kwam niet aan een grondige verbouwing. „Het afhaal-gedeelte is nu veel beter gescheiden van het res taurant. Alles is in Chinese stijl ingericht. Volgens mij is dit nu het mooiste Chinese restau rant van Zeeland", zegt bedrijfsleidster Aifen Wang een aantal voorwaarden wor den voldaan. Trace is gespe cialiseerd in het invoeren van kwaliteitszorgsystemen die voldoen aan de eisen van de certificatiebureaus. Naast deze adviserende rol verzorgt Trace ook trainingen aan mensen die management functies willen of al vervullen. Dat zijn cursussen op MBO- of HBO-niveau die mensen oplei den voor een landelijk erkend diploma, waarvan de eisen zijn opgesteld door de Nemas, Nederlandse Management Stichting. Deze cursussen wor den nu nog alleen gegeven in Terneuzen, maar Trees Jans sens is enthousiast aan het zoeken naar een mogelijkheid op Walcheren. „De cursisten zijn erg gemotiveerd omdat zij te maken krijgen met verschil lende 'managers' binnen een cursusgroep. Een loodgieter, verpleger of ingenieur hebben allemaal te maken met een zeker management en daar door stimuleren zij elkaar enorm. Je vak technisch goed verstaan is één, maar leiding geven is een ander aspect". De cursussen worden niet alleen aan particulieren gege ven maar ook binnen bedrij ven gericht op de situatie daar. Zo combineert Trace advies met opleiding om organisatie veranderingen zo goed moge lijk en op het juiste tijdstip vorm te geven. Het Chinees Indisch speciali teitenrestaurant Happy Gar den aan het Oranjeplein in Oost-Souburg is feestelijk her opend. De Vlissingse wethou der Meijer opende vorige week maandag - volgens de Chinese jaartelling oudejaars- Bedrijfsleidster Aifen Wang voor het vernieuwde restau rant. De afdeling Middelburg en omstreken van Veilig Verkeer Nederland viert dit jaar haar zestigjarig bestaan. De vereni ging die zich inzet om de ver keersveiligheid te vergroten viert het jubileum donderdag 16 februari in de Zeeuwse Bibliotheek met een symposi um met als thema 'Wij gaan (nog steeds) naar school'. In het programma dat de hele dag beslaat zijn diverse spre kers opgenomen die vanuit verschillende disciplines op het onderwerp inspelen. De afgelopen zestig jaar heeft de louter uit vrijwilligers bestaande afdeling Middel burg van Veilig Verkeer Neder land zich ingezet om verkeers- gebruikers aan te sporen zich aan de verkeersregels te hou den om zo het verkeer veiliger te maken. „Het verkeer is alleen maar drukker geworden dus zijn we nog steeds nodig", is de mening van voorzitter J.G. de Valk-de Bruyn. Met het jaarlijks organiseren van fiets- keuringen en jeugdverkeers- proeven op basisscholen, het geven van caravan- en ver- keersopfriscursussen en tal van andere activiteiten draagt de afdeling haar steentje bij aan de veiligheid van wegge bruikers. De Valk-de Bruyn: „We zijn niet zo in voor ludieke acties. Wij willen ons doel bereiken met voorlichting en educatie. Voornamelijk beleid vormend en uitvoerend dus. We worden daarin bijgestaan door zo'n twintig vrijwilligers. Je hoort vaak dat het verkeer zo onveilig is. Volgens ons ligt dat puur aan een gebrekkige kennis van de regels en slechte staat van vervoersmiddelen." De afdeling Middelburg is met haar zestigjarig bestaan de langst levende afdeling van Veilig Verkeer Nederland. „We willen deze mijlpaal dan ook zeker niet onopgemerkt voor bij laten gaan," zegt De Valk- de Bruyn. Speciaal voor het jubileum is vice-voorzitter W.D. Dijkman omgedoopt tot jubileumvoorzitter. In die hoe danigheid is hij belast met de organisatie van het symposi um 'Wij gaan (nog steeds) naar school'. Tijdens het sym posium, dat om tien uur 's och tends begint, spreken diverse deskundigen over de veilig heid van de schoolgaande jeugd die dagelijks van huis naar school fietst. De sprekers zijn onder anderen W. Does van de Amsterdamse politie over 'Mentaliteitsveran dering en gedragsbeïnvloe ding', Drs. R.D. Wittink van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid in Leidschendam over 'Educa tie en Onderwijs' en Mr. H. Verkaart van het Verkeerscoör- dinatiebureau Slachtofferhulp Zeeland over de nasleep van ongevallen. Tussen de lezin gen door worden discussies over dezelfde onderwerpen gehouden. Het symposium is voor iedereen gratis bij te wonen. Men dient zich echter wel van tevoren telefonisch aan te melden bij secretaris J. de Nood (01180-14496). Vice-voorzitter W.D. Dijkman en voorzitter J.G. de Valk-de Bruyn van de afdeling Mid delburg van Veilig Verkeer Nederland.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1995 | | pagina 11