Freddy Wolf geeft dagje
auto aan pas geslaagden
Trace
brandje
komt geen
blussen
Levenscyclus (I)
Happy Garden begint jaar met heropening
Afdeling Middelburg Veilig Verkeer
met zestig jaar oudste van het land
Combi Middelburg verhuisd
naar groter pand
Onderwijs gemoderniseerd
met nieuwe afbak-oven
BEDRIJFSKUNDIG BEKEKEN
door drs. R.J.C, Schieman
Woensdag 8 februari 1995
DE FAAM - DE VLISSINGER
11
Freddy Wolf bij de Polo die geslaagde leerlingen een dagje kunnen meenemen.
Wie voortaan bij Freddy Wolf
zijn rijbewijs haalt, mag voor
een dagje de Hoera-auto
lenen. De Volkswagen Polo is
daarvoor speciaal aangekleed
met kleurrijke afbeeldingen.
De Hoera-auto is een initiatief
van VAM, een overkoepelende
managements-organisatie van
grotere verkeersscholen.
Rijschoolhouder Wolf heeft
aan het initiatief een commer
cieel tintje gegeven door
Volkswagendealer Poppe en
Van Klaveren assurantiën mee
te laten participeren. De
namen staan op de wagen als
ook van Teka Reclame, het
bedrijf dat het feestelijk tintje
op de Polo schilderde. De Polo
Fox heeft een 1300 cc motor in
de machinekamer-
Volgens Freddy Wolf duurt de
relatie met de leerlingen vaak
heel kort. „Halen ze hun rijbe
wijs, dan zie je ze meestal niet
meer. Met dit initiatief kunnen
de mensen een dag een auto
krijgen. Ze betalen alleen de
benzine die ze hebben
gebruikt".
De meeste mensen halen hun
rijbewijs op een leeftijd dat
ouders nog moeten wennen
aan het feit dat hun kind vol
wassen is. Als ze hun rijvaar
digheid op het examen heb
ben bewezen, wil dat nog niet
zeggen dat de auto van vader
of moeder meteen ter beschik
king staat. „Dat is vaak verve
lend voor die mensen", stelt
Wolf vast. „Met deze auto kun
nen ze hun kennis bewijzen.
Wij hebben bovendien de
overtuiging dat als onze leer
lingen slagen, ze inderdaad in
staat zijn om met zo'n splinter
nieuwe wagen op straat te
komen.
Het geeft ze bovendien veel
meer vertrouwen".
Voor de Polo werd gekozen
omdat het een trendy auto is,
legt de rijschoolhouder uit
Oost-Souburg uit. „Bovendien
waren de leden van de VAM
uitgenodigd bij de presentatie
van de Polo. Dat maakte toch
wel indruk en het geeft een
band". Volkswagen-dealer Gil
lis Poppe is in zijn sas met de
keuze van het Zeeuwse VAM-
lid. „Dat onderstreept onze
stelling dat de nieuwe Polo
een auto is die jeugdig elan
uitstraalt".
Fotozaak Combi Middelburg -
voorheen Combi Back - heeft
een nieuw bedrijfspand. In de
Korte Geere verhuisde de zaak
enkele deuren verder naar een
groter pand. Niet alleen
beschikt de winkel nu over
een groter oppervlak, ook de
studio is op de begane grond
ingericht. Het assortiment
fototoestellen, videocamera's
en fotolijsten is aanzienlijk uit
gebreid.
Eigenaar Erwin Koster nam de
zaak vier jaar geleden over van
zijn toenmalige baas. „Ik was
fotograaf bij Foto Back in Vlis-
singen toen Back zijn zaken te
koop aanbood. De zaak in Mid
delburg trok mij het meest
omdat die wat kleiner en knus
ser was. In het oude pand had
den wij echter het probleem
dat de produkten allemaal wat
dicht op elkaar stonden en het
een beetje onoverzichtelijk
werd", vertelt Koster. Het nieu
we pand is een stuk groter. De
fotostudio - in het oude pand
op de eerste verdieping - is in
de nieuwe zaak op de begane
grond, zodat hij beter toegan
kelijk is voor mensen die niet
zo goed ter been zijn.
Het winkeloppervlak is ook
zo'n tien vierkante meter gro
ter. Koster: „Alles staat nu een
stuk ruimer opgesteld. We
hebben het ingericht naar
eigen ontwerp en ik denk dat
het een rustig en overzichtelijk
interieur is geworden. We heb
ben nu ook een foto-etalage
zodat voorbijgangers direct
kunnen zien dat we een eigen
studio hebben en ook bruids
reportages maken". Naast
nieuwe produkten heeft Combi
Middelburg een brede sorte
ring tweedehands apparatuur.
Koster: „Er is in Middelburg
een groot aantal liefhebbers
dat fotografeert met handmati
ge camera's. De nieuwe toe
stellen zijn allemaal automa
tisch zodat je bent aangewe
zen op het aanbod aan
gebruikte apparatuur. Ook
voor de donkere kamer heb
ben we alles in huis. We kun
nen onze klanten nu nog beter
helpen bij het vervullen van
hun wensen".
Yvonne Koster, Erwin Koster en Wies Steenaard in de
nieuwe Combi Middelburg (vlnr).
De wereld van een pasgeborene ziet er
geheel anders uit dan die van een puber of
een volwassene: elke fase in de levenscy
clus, elke tijd, kent zijn eigen problemen, zijn
eigen strijd. Het ontwikkelingsstadium
waarin we ons bevinden is bepalend voor de
vraag aan welke zaken we het meest drin
gend aandacht besteden. Wat dat betreft
kent het bedrijfsleven veel parallellen met
het leven van ons gewone stervelingen.
Als we nog maar net voeten op aarde heb
ben gezet is de behoefte aan warmte en
geborgenheid het grootst. Onze wereld reikt
dan niet verder dan de wieg en de linker- of
rechterborst van onze moeder. Als we
opgroeien verandert hij radicaal. Dat ontdek
ken we pas echt in de puberteit. We doen er
dan alles aan om erbij te (mogen) horen. Wat
ons dan het meeste bezig houdt is het uiter
lijk, de gymschoenen die we dragen èn wat-
in-en-wat-uit is. Als we ouder worden ver
schuift onze aandacht naar het nageslacht.
Hun toekomst is dan van belang. In de nada
gen van het leven tenslotte, berusten we in
het onverbiddelijk lot waar geen mens aan
ontsnappen kan; dood gaan we tenslotte
allemaal. Ook bedrijven doorlopen een
levenscyclus welke je grofweg verdelen kunt
in vijf stadia; bestaansopbouw, overleven,
succes, expansie en consolidatie. Deze week
zal de aandacht gericht zijn op de eerste drie
fasen. Het eerste stadium in de levenscyclus
is de bestaansopbouw, te vergelijken met de
geboorte van een kind. De grootste uitdaging
in dit stadium is het werven van klanten en
het nakomen van verplichtingen. Funda
mentele vraagstukken die dan spelen zijn:
zullen we onze orders wel kunnen nakomen?
Is onze dienstverlening goed genoeg? Zal
onze bestaansbasis ooit breder worden dan
die ene onmisbare klant? Hebben we eigen
lijk wel genoeg geld om alle aanloopkosten
te kunnen behappen? In de opstartfase is de
eigenaar de grootste drijfveer achter het
bedrijf; hij of zij bepaalt de koers, voert alle
belangrijke taken uit en is de belangrijkste
kapitaalverschaffer.
Als ondernemers zich door de eerste fase
heen weten te slaan komen ze terecht in de
tweede; de fase van het overleven. De
belangrijkste uitdaging dan is het tot stand
brengen van een juist evenwicht tussen
inkomsten en uitgaven. Vragen die dan sui
zen door het hoofd van de ondernemer zijn:
kunnen we op korte termijn aan voldoende
(liquide) middelen komen om in ieder geval
geen verlies te draaien? Kunnen we voldoen
de cash flow genereren om de zaak op zijn
minst draaiende te houden of op termijn uit
te laten groeien tot een renderend bedrijf?
Net als in de eerste fase is de organisatie
structuur eenvoudig. Nog steeds staat de
eigenaar synoniem voor het bedrijf. Zijn stra
tegie blijft gericht op overleven. Van formele
planning en/of systeemontwikkeling is (nog
steeds) geen sprake. Allerlei zaken worden
ad hoe afgehandeld.
Weet de ondernemer zijn onderneming ook
door dit stadium heen te werken dan heeft ze
bewezen levensvatbaar te zijn: de omvang en
het marktaandeel is dan groot genoeg om
economisch succes te garanderen. De orga
nisatiestructuur wordt echter complexer.
Leidinggevend personeel wordt aangesteld
om bepaalde taken (van de ondernemer)
over te nemen. Tevens gaat men een voor
zichtig begin maken met financiële-, marke
ting- en produktiesystemen, afgestemd op
toekomstige behoeften. Uitdagingen in deze
fase liggen vooral in het winstgevend hou
den van de kern van de onderneming en het
doelmatiger inrichten van de organisatie. Het
fundamentele vraagstuk dan is: kiezen we
voor expansie, het verder uitbouwen van de
onderneming, of voor consolidatie van het
bedrijf en haar winstgevendheid?
Volgende week meer
Een leerling en een docent van Groot Stelle proberen de
nieuwe bake off-oven. Foto: Groot Stelle.
De Goese school voor voorbe
reidend beroepsonderwijs
Groot Stelle is onlangs in het
bezit gekomen van een 'bake
off-oven. De leerlingen van de
afdelingen consumptieve
techniek en verzorging kun
nen volgens de school nu nog
beter op hun toekomstige
werk worden voorbereid.
De laatste jaren is volgens
Groot Stelle het leefpatroon
van de consument sterk veran
derd. Binnen de bakkerijbran
che bestaat een groeiende
belangstelling voor voorge
bakken brood. Met de nieuwe
oven kan de produktie
gespreid worden, zodat op elk
moment van de dag een groot
assortiment kan worden aan
geboden en 'nee'-verkopen tot
het verleden gaan behoren.
Voor de praktijkleraar biedt de
nieuwe oven het voordeel dat
hij niet meer afhankelijk is van
klassikaal lesgeven. Hij kan de
leerlingen meer betrekken bij
de werkplanning en kan ze
gedifferentieerd laten weken.
Het 'bake off'-bakken kan nu
tijdens de lessen worden
geoefend.
Het Goese onderwijsinstituut
wil werknemers in de bakkerij
en aanverwante sectoren in
Zeeland in de gelegenheid
stellen een 'bake off'-cursus te
laten volgen. De lessen
bestaan voor een kwart uit
theorie en voor de rest uit
praktijkonderwijs. Tijdens de
cursus, die zes lesavonden van
drie uur omvat, kunnen de
deelnemers nader kennisma
ken met de apparatuur, kwali
teitszorg, hygiëne, calculatie,
bakplan en de presentatie van
de produkten. Naar verwach
ting begint de eerste cursus
maandag 13 februari.
WE LATEN ZE
TOCH NIET
ZITTEN?
In Nederland zijn het er tienduizenden:
kinderen die wat meer kleur in hun bestaan
nodig hebben. Daarom doet het Nationaal
Fonds Kinderhulp een beroep op u. Want
deze kinderen laten we toch niet zitten?
tndzi-hjct
NATIONAAL PONDS KINDBBHI/IP
Brinkpooruowc 32. 7411 HS Deventer. Tel 05700 - 11899
GIRO 40 40 40 DEVENTER
bedrijven. Om gecertificeerd te
worden door een daartoe
bevoegde instantie moet aan
Trace, Training Advies Cen
trum voor Kwaliteitsmanage
ment, gevestigd in de Nieuw-
straat 38 in Middelburg is het
eenmansbureau van Trees
Janssens. De naam refereert
aan een term die in de
management-wereld een
bekend begrip is: het beheers
baar maken van een bedrijf
door het voeren van goed
afgestemd management.
Trees Janssens heeft in een
bedrijf of instelling dat een
beroep op haar centrum doet
vooral een adviserende taak.
„Het gaat er niet om dat ik de
brandjes ga blussen, maar dat
er een goed geregelde brand
veiligheid komt".
Trees Janssens begeleidt met
haar centrum bedrijven en
instellingen bij de invoering
van integraal kwaliteitsma
nagement. Veel bestaande
bedrijven zijn gegroeid vanuit
een beroep. Bedrijfskunde en
management is pas sinds tien
jaar een vak. Het uitvoerende
werk binnen een bedrijf wordt
steeds geavanceerder door
toenemende technologische
ontwikkelingen. Wat overblijft
is het hebben van inzicht in de
algehele bedrijfsvoering. Het
opzetten van grote projecten,
werken binnen een multidis
ciplinair team en het samen
brengen van diverse kanalen
vereist een goede communica
tie. Een goed opgeleide
met enige trots. De kok van
Happy Garden heeft in
Amsterdam zijn diploma's
voor de Chinese keuken ge
haald.
In China is hij leraar op een
kokschool geweest zodat hij
een ruime ervaring met de Chi
nese keuken heeft. Wang: „We
hebben ook een verrassings
menu. Voor vijfendertig gul
den stelt onze chef een menu
samen.
De klant kan vooraf wel zijn
voorkeuren opgeven waarop
de kok zijn menu afstemt".
De gerechten van Happy Gar
den worden in de traditionele
woks klaargemaakt op speci
aal gas.
Het aardgas waarop door
gaans gekookt wordt is nie
warm genoeg.
Wang: „De kracht van de Chi
nese keuken zit in de snelheid
Als het eten lang in de pan z'r
is het niet meer lekker".
Trees Janssens.
manager is de motiverende
kracht en het alziende oog.
Er zijn echter bedrijven en
instellingen die vastlopen of er
juist nog een schepje boven op
willen gooien. Zij streven naar
een nog efficiëntere manier
van werken en een grotere
kwaliteitszorg. Tijd om het
management aan te scherpen,
bijvoorbeeld onder begelei
ding van Trace. Dat betekent
vaak dat werknemers met
elkaar rond de tafel gaan zitten
en alle registers open moeten.
De leidinggevenden en mede
werkers leren zelf stap voor
stap op welke wijze kwaliteits
management toegepast kan
worden. „Het vereist vaak een
nieuwe manier van denken, er
mogen eisen aan elkaar
gesteld en afspraken gemaakt
worden zodat iedereen weet
wie wat doet. Meestal zet ik dat
in schema waardoor voor
iedereen duidelijk en overzich
telijk wordt hoe hun organisa
tie nu eigenlijk werkt".
Trace dicteert niets maar advi
seert en begeleidt. „De kwali
teitszorg gaat iedereen binnen
een bedrijf of instelling aan,
informatie loopt via alle kana
len. Het is daarom belangrijk
dat het hele bedrijf integraal
meewerkt, anders is een ver
nieuwing gedoemd te misluk
ken".
Om als bedrijf een kwaliteits
borging te halen kunnen er
certificaten behaald worden.
Een soort keurmerk voor
dag - het restaurant. Geheel
volgens de Chinese traditie
werd op hun oudejaarsdag de
Leeuwedans gedanst. Een
folkloristisch spektakel dat de
nodige aandacht van de Sou-
burgse bevolking trok.
Eigenaar H.S. Yip zit nu zo'n
vier jaar in Happy Garden en
vond het tijd worden de zaak
eens een nieuwe uitstraling te
geven.
Twee weken is er verbouwd,
het restaurant is voorzien van
een nieuwe voorgevel, het
interieur is in zijn geheel ver
vangen en ook de keuken ont
kwam niet aan een grondige
verbouwing.
„Het afhaal-gedeelte is nu veel
beter gescheiden van het res
taurant. Alles is in Chinese stijl
ingericht. Volgens mij is dit nu
het mooiste Chinese restau
rant van Zeeland", zegt
bedrijfsleidster Aifen Wang
een aantal voorwaarden wor
den voldaan. Trace is gespe
cialiseerd in het invoeren van
kwaliteitszorgsystemen die
voldoen aan de eisen van de
certificatiebureaus.
Naast deze adviserende rol
verzorgt Trace ook trainingen
aan mensen die management
functies willen of al vervullen.
Dat zijn cursussen op MBO- of
HBO-niveau die mensen oplei
den voor een landelijk erkend
diploma, waarvan de eisen zijn
opgesteld door de Nemas,
Nederlandse Management
Stichting. Deze cursussen wor
den nu nog alleen gegeven in
Terneuzen, maar Trees Jans
sens is enthousiast aan het
zoeken naar een mogelijkheid
op Walcheren. „De cursisten
zijn erg gemotiveerd omdat zij
te maken krijgen met verschil
lende 'managers' binnen een
cursusgroep. Een loodgieter,
verpleger of ingenieur hebben
allemaal te maken met een
zeker management en daar
door stimuleren zij elkaar
enorm. Je vak technisch goed
verstaan is één, maar leiding
geven is een ander aspect".
De cursussen worden niet
alleen aan particulieren gege
ven maar ook binnen bedrij
ven gericht op de situatie daar.
Zo combineert Trace advies
met opleiding om organisatie
veranderingen zo goed moge
lijk en op het juiste tijdstip
vorm te geven.
Het Chinees Indisch speciali
teitenrestaurant Happy Gar
den aan het Oranjeplein in
Oost-Souburg is feestelijk her
opend. De Vlissingse wethou
der Meijer opende vorige
week maandag - volgens de
Chinese jaartelling oudejaars-
Bedrijfsleidster Aifen Wang voor het vernieuwde restau
rant.
De afdeling Middelburg en
omstreken van Veilig Verkeer
Nederland viert dit jaar haar
zestigjarig bestaan. De vereni
ging die zich inzet om de ver
keersveiligheid te vergroten
viert het jubileum donderdag
16 februari in de Zeeuwse
Bibliotheek met een symposi
um met als thema 'Wij gaan
(nog steeds) naar school'. In
het programma dat de hele
dag beslaat zijn diverse spre
kers opgenomen die vanuit
verschillende disciplines op
het onderwerp inspelen.
De afgelopen zestig jaar heeft
de louter uit vrijwilligers
bestaande afdeling Middel
burg van Veilig Verkeer Neder
land zich ingezet om verkeers-
gebruikers aan te sporen zich
aan de verkeersregels te hou
den om zo het verkeer veiliger
te maken. „Het verkeer is
alleen maar drukker geworden
dus zijn we nog steeds nodig",
is de mening van voorzitter
J.G. de Valk-de Bruyn. Met het
jaarlijks organiseren van fiets-
keuringen en jeugdverkeers-
proeven op basisscholen, het
geven van caravan- en ver-
keersopfriscursussen en tal
van andere activiteiten draagt
de afdeling haar steentje bij
aan de veiligheid van wegge
bruikers. De Valk-de Bruyn:
„We zijn niet zo in voor ludieke
acties. Wij willen ons doel
bereiken met voorlichting en
educatie. Voornamelijk beleid
vormend en uitvoerend dus.
We worden daarin bijgestaan
door zo'n twintig vrijwilligers.
Je hoort vaak dat het verkeer
zo onveilig is. Volgens ons ligt
dat puur aan een gebrekkige
kennis van de regels en slechte
staat van vervoersmiddelen."
De afdeling Middelburg is met
haar zestigjarig bestaan de
langst levende afdeling van
Veilig Verkeer Nederland. „We
willen deze mijlpaal dan ook
zeker niet onopgemerkt voor
bij laten gaan," zegt De Valk-
de Bruyn. Speciaal voor het
jubileum is vice-voorzitter
W.D. Dijkman omgedoopt tot
jubileumvoorzitter. In die hoe
danigheid is hij belast met de
organisatie van het symposi
um 'Wij gaan (nog steeds)
naar school'. Tijdens het sym
posium, dat om tien uur 's och
tends begint, spreken diverse
deskundigen over de veilig
heid van de schoolgaande
jeugd die dagelijks van huis
naar school fietst.
De sprekers zijn onder anderen
W. Does van de Amsterdamse
politie over 'Mentaliteitsveran
dering en gedragsbeïnvloe
ding', Drs. R.D. Wittink van de
Stichting Wetenschappelijk
Onderzoek Verkeersveiligheid
in Leidschendam over 'Educa
tie en Onderwijs' en Mr. H.
Verkaart van het Verkeerscoör-
dinatiebureau Slachtofferhulp
Zeeland over de nasleep van
ongevallen. Tussen de lezin
gen door worden discussies
over dezelfde onderwerpen
gehouden. Het symposium is
voor iedereen gratis bij te
wonen. Men dient zich echter
wel van tevoren telefonisch
aan te melden bij secretaris J.
de Nood (01180-14496).
Vice-voorzitter W.D. Dijkman en voorzitter J.G. de Valk-de Bruyn van de afdeling Mid
delburg van Veilig Verkeer Nederland.