Brasserie Baskensburg gastvrouw tijdens Kijk in de Horeca-dag December-prijzen Nemidso verdeeld iifc. Oriëntatiecursussen van Vrouw en Werk Heeft de regen een vader? Nieuwe tenues voor eerste Jong Ambon Zeeuwse Kunstbende zoekt deelnemers Dansavo e Parel Studenten kunnen prijs winnen Derde Indoor Motorcross in Zeelandhallen Goes Slachtoffer hulp toeristen voorziet in behoefte Snuffelen in Baskensburg SPORT SPONSOR Voor de zesde keer vindt zaterdag 21 janu ari de landelijke open horeca-dag Kijk in de Horeca plaats. Bijna driehonderd bedrijven in het hele land stellen die dag tussen 11 en 15 uur hun deuren open. Doel van de open dag is jongeren en specifieke doel groepen zoals herin tredende vrouwen, allochtonen en werk zoekenden te informe ren over de arbeids mogelijkheden binnen de bedrijfstak horeca. De Walcherse deelne mers aan de horeca- dag presenteren zich gezamenlijk in Brasse rie Baskensburg, on derdeel van NV Sport- fondsenbad Vlissin- gen. BEDRIJFSKUNDIG BEKEKEN door drs. R.J.C, Schieman CURSUS CAFÉBEDRIJF f295,- Stichting Horeca Onderwijs Woensdag 18 januari 1995 DE FAAM - DE VLISSINGER Kijk in de Horeca wordt geor ganiseerd door het Onderwijs centrum Horeca, het onder wijs- en personeelsvoorzie ningsorgaan van de sociale partners in de horeca: Konink lijk Horeca Nederland, de Horecavakbond FNV en de Industrie- en voedingsbond CNV. Voor Kijk in de Horeca 1995 worden landelijk zo'n vijf tienduizend bezoekers ver wacht. Bezoekers van de open dag krijgen de gelegenheid om zowel voor als achter de scher men van het horeca-bedrijf uit gebreid rond te kijken. Onder- Studenten in de laatste fase van het MBO (Middelbaar Beroeps Onderwijs) kunnen deelnemen aan de MBO-inno- vatieprijs van het Innovatie- Centrum Zeeland. Voor het meest creatieve, vernieuwen de, technologisch toepasbare en commercieel uitvoerbare werkstuk doneert het Innova tiecentrum f 2.500,-. De deelnemende scholen zijn: het Agrarisch Opleidings Cen trum Zeeland in Goes, het Oosterschelde College in Goes, het Delta College in Mid delburg, het Zeeland College in Middelburg en Vlissingen, ROC Westerschelde in Terneu- zen en Ter Welle in Goes. Op de school zelf worden voorrondes gehouden, van waaruit de winnaar wordt genomineerd voor de eindron de. Op basis van het rapport van de schooljury wijst een externe jury vervolgens aan staande juni de winnaar aan. - 5 P'-VM Horecamanager Carla Bosgra van het Sportfondsenbad. nemers en medewerkers ver zorgen rondleidingen en zullen allerlei horeca-vaktechnieken demonstreren. Tevens geven zij een toelichting op de gang van zaken in een horecabedrijf. In sommige bedrijven kunnen bezoekers hun horecavaardig- heden testen door een bepaal de handeling te verrichten. Onder de deelnemers bevin den zich allerlei soorten hore- ca-ondernemers: hotels, res taurants, cafés, fast food- bedrijven enzovoort. Deelne mers op Walcheren zijn hotel restaurant Arneville en restau rant Den Gespleten Arent in Middelburg en in Vlissingen restaurant Valentijn en het Sportfondsenbad. De Walcher se horecagelegenheden hou den geen open dag in eigen huis, maar presenteren zich met z'n allen in Brasserie Bas kensburg, de horeca-onderne- ming van het Sportfondsen bad. Een enigszins verrassen de locatie. „Dat kan ik me voorstellen," zegt Jaap Keijmel, manager van NV Sportfondsenbad Vlissingen, waarvan de brasserie deel uit maakt. „Maar door de open dag hier te houden zien de mensen dat wij op een verge lijkbare manier bezig zijn als andere horeca-gelegenheden. Verder is de locatie goed bereikbaar, met vrij parkeren. Het bedrijf draait door, dus er zijn zeker mensen en ik denk dat het Sportfondsenbad een zekere laagdrempeligheid heeft, als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld Valentijn." De gezamenlijke presentatie is afgekeken van Schouwen-Dui- veland, waar vorig jaar de Schouwse deelnemers zich presenteerden in Mondragon in Zierikzee. „Een paar weken geleden hadden we overleg met Valentijn, het arbeidsbu reau en het Onderwijscentrum Horeca over de open dag. Aan gezien het aantal Zeeuwse deelnemers minimaal is, echt magertjes afsteekt bij de deel name in andere provincies, besloten we ons als Vlissingse horeca gezamenlijk te presen teren. Later sloten de Middel burgse ondernemers zich spontaan bij ons aan." De horecadag is een goede gelegenheid om de mensen de nieuwe opzet van de brasserie van het Sportfondsenbad eens te laten zien, vindt Keijmel. Sinds 1991 heeft het bad de horeca in eigen beheer. Het zwembad en de horecagele genheid zijn gescheiden in bedrijfsvoering. Het zwembad wordt gesubsidieerd, maar de brasserie moet geld opleveren - eventueel om extra kosten van het zwembad te kunnen dekken. Met adequaat opge leid personeel onder leiding van een horecamanager pro beerde het Sportfondsenbad sinds 1991 'meer dynamiek en uitstraling' in de voormalige Aquaresto te krijgen. Keijmel noemt die operatie geslaagd. „We zijn nu een erkend leerbe drijf voor de horecascholen op Walcheren. En we nemen volop deel aan horeca-overleg en cursussen om de kennis op peil te houden." Na een ingrij pende verbouwing in april en mei vorig jaar heeft de nieuwe invulling van de zwembadho- reca ook een modern uiterlijk gekregen. Met hulp van een grote bierbrouwer werd een gelegenheid in Mediterrane sfeer opgetrokken uit terracot ta, zwart en kersenhout, met plaats aan tafeltjes en bar voor vijftig tot zestig gasten. Brasserie Baskensburg, zoals de vernieuwde aanwinst ging heten, serveert vanaf het mid daguur „de normale zaken zoals je ze ook bij de patatboer kunt halen. Want kinderen met vijf gulden moeten ook iets kunnen kopen. Daarnaast ver zorgen we kinderparty's, even tueel met bioscooparrange ment, serveren we broodjes, lunchgerechten en diners, en op verzoek buffetten. Die heb ben we al gemaakt in Italiaan se, Spaanse, Mexicaanse en Griekse stijl. Hoewel niemand dat verwacht, zijn we behoor lijk bezig op horecagebied", concludeert Keijmel. „Het is meer dat een patatje." Tijdens de open dag presente ren Valentijn, Den Gespleten Arent, Arneville en de Regio nale Arbeidsvoorziening zich allemaal in Brasserie Baskens burg. De taken zijn een beetje verdeeld naar de 'stijl' van de deelnemers, zegt Keijmel. Zo verzorgen Valentijn en Arnevil le wijnproeverijen en demon streren ze het vouwen van ser vetten, terwijl de andere deel nemers zich meer richten op 'het keukenverhaal'. Op de achtergrond verlenen drie andere Walcherse horeca- ondernemingen 'collegiale ondersteuning' bij onder meer de ontvangst en bediening van de bezoekers. De Regionale Arbeidsvoorziening is ter plek ke aanwezig om belangstellen den te informeren over de de verschillende personeelsvoor zieningsprojecten die zij samen met het Onderwijscen trum Horeca organiseert ten behoeve van werkzoekenden. Vrouw en Werk organiseert in het nieuwe jaar diverse oriën tatiecursussen voor vrouwen die willen onderzoeken wat hun mogelijkheden zijn en welke kansen ze hebben bij hun terugkeer op de arbeids markt. Vrouw en Werk, te bereiken via het Arbeidsbureau in Middel burg, informeert en begeleidt vrouwen die enige tijd niet hebben deelgenomen aan de arbeidsmarkt. De cursussen die Vrouw en Werk aanbiedt, zijn onder meer een oriëntatie voor vrou wen die geïnteresseerd zijn in techniek, voor vrouwen die overwegen een eigen bedrijf te beginnen of een algemene oriëntatie op banen en beroe pen voor vrouwen die zicht willen krijgen op de arbeids- en scholingsmarkt. Om zich weer serieus te oriën teren op de arbeidsmarkt krij gen de deelneemsters tijdens de cursus informatie aangebo den over de huidige arbeids markt en worden ze geïnfor meerd over de om- en bijscho lingsmogelijkheden die er zijn. Werken aan de plannen is een belangrijk onderdeel van de cursus. Welke stappen ga je nemen, hoe regel je dat met je gezin, kun je een opleiding vol gen met behoud van uitkering. In het stappenplan wordt getracht op deze vragen een antwoord te vinden. De cur sussen van Vrouw en Werk zijn kosteloos en de lestijden wor den zoveel mogelijk afge stemd op reguliere basis schooltijden. Geef iemand een vis en hij heeft een dag te eten. Leer die iemand vissen en hij heeft zijn hele leven te eten. Wie een omelet wil bak ken zal eerst een ei moeten stukslaan. In dit leven krijgt niemand iets voor niets. Als we onszelf willen ontwikkelen moeten we eraan werken. Moeten we eruit halen wat erin zit. Aan de basis van ontwikkeling en vernieu wing staat leren. We kunnen leren door te kijken naar anderen en leren met vallen en opstaan. Belangrijk hierbij is een open geest; open te staan voor alternatieve moge lijkheden. Er leiden meer wegen naar Rome, nietwaar? Leren is niet het louter consumeren en klak keloos overnemen van gegevens. Leren is discussiëren door vraagtekens te plaatsen. Wat ze in kranten schrijven is niet per defini tie waar. Sterker nog het is vaak gekleurde informatie verstrekt door mensen die belang hebben bij het geven van juist die informatie. De halve waarheid zeggen is niet hetzelfde als de halve onwaarheid spreken! Wat Peking zegt en wat Peking doet zijn twee ver schillende dingen. Inzicht krijg je alleen door ontwikkelingen in perspectief te plaatsen, door ze vanuit ver schillende kanten te bekijken. Dit vraagt ondermeer om kritisch lezen. In mijn studen tentijd - niet lang geleden overigens - werd je nog tijd gegund boeken kritisch door te nemen. Je kreeg de tijd jezelf te ontplooien. De forse bezuinigingsplannen van minister Ritzen maken dit op termijn helaas onmoge lijk. Studeren wordt weer consumeren; schools rijtjes leren om tentamens te halen. Ook in het bedrijfsleven is leren èn leren te leren van groot belang. Ondernemingen in turbulente sectoren van de economie moe ten innovatief blijven om zich staande te hou den in een wereld vol concurrentie. Ze moe ten innoveren om te overleven. Winst en ver lies is daarbij de prikkel. Gebrek aan prikkels (tot presteren) leidt tot verstomming. Kijk maar naar veel bureaucratische instellingen en/of overheden. Als de prikkel ontbreekt, ontbreekt de geest. Innoveren is leren. Het is bestaande methodes _ter discussie stellen. Het is het vormen van antennes - het selecte ren van latent aanwezige mogelijkheden slechts zichtbaar door de ogen van hen die niet verblind zijn door gewoonte. De moge lijkheid tot vernieuwen is overal aanwezig. Vernieuwen is iets doen aan latent aanwezi ge wensen en behoeften. Elke mogelijkheid tot vernieuwing vangt aan met de 'waarom vraag'. Neem nu een produkt als de vorkhef truck. Je kunt je hierbij afvragen waarom eigenlijk het zicht belemmerd is, wanneer de truck geladen is? "Logisch, vanwege de lading", hoor ik u al hardop denken. Maar waarom moet de lading zich dan juist daar bevinden?! In de consumenten-elektronica worden ondernemingen door de verwende consu ment geprikkeld te werken aan gebruiks vriendelijke oplossingen. Zo zag de afstands bediening het licht: Op die manier hoeven we onze zetel niet meer uit om het apparaat har der of zachter te zetten. Lekker gemakkelijk toch? Ook in de instrumentensector wordt voortdurend gewerkt aan nieuwe alternatie ve analyse-methoden. Als je de doorlooptijd van welk analyseproces dan ook aanzienlijk kan verkorten bespaar je ontzettend veel tijd en geld. leder mens moet leren. Ook ik. Als adviseur moet je de klant een paar stappen voor blij ven. Het is niet aan mij de wijze, oude man uit te hangen. Daar ben ik veel te jong voor. Ik kan daarentegen wel ondernemers dwin gen op een andere manier tegen hun zaak aan te kijken. Door kritische vragen te stellen kunnen ondernemers bewust(er) worden van hun geheel eigen manier van kijken. Ik draag niet de last van hun verleden op mijn schou ders. Zo kan ik ongedwongen kijken en lastige vra gen blijven stellen: "Waarom doet u dit eigenlijk op die manier? Kan het niet eenvou diger? Waarom richt u zich niet op een bepaalde doelgroep? Waarom specialiseert u zich niet? Hoe onder scheidt u zich eigenlijk van anderen? Welke kritische vragen stelt u zichzelf, bij het lezen van dit stukje? Piet Baas reikt de hoofdprijs uit aan mevrouw Dellebeke. Foto: Foto Video de Grave. De Kerstman en Vadertje Tijd hebben woensdag 21 en zater dag 31 december de prijzen uitgereikt van de Nemidso- actie 'December Kadomaand'. In totaal had de middenstands vereniging van Oost-Souburg driehonderd prijzen beschik baar gesteld, variërend van kisten sinaasappelen tot bor- duurpakketten, van stropdas sen tot taarten en van Karolin- gen Keien tot een fiets. De Kerstman heeft in de kerststal in de Kanaalstraat de eerste honderd prijzen uitgereikt. Vadertje Tijd heeft tweehon derd prijzen uitgedeeld, waar onder de hoofdprijs: een fiets, die is gewonnen door mevrouw Dellebeke-Scheffers. De Stichting Motorsport Zee land houdt vrijdag 20 en zater dag 21 januari in de Zeeland hallen in Goes voor de derde keer de Indoor Motorcross Goes. Ondanks zijn korte bestaan heeft het evenement inmiddels een goede naam opgebouwd onder de rijders. De organisatie moest dit jaar tientallen rijders teleurstellen omdat de klassen het maxima le aantal inschrijvingen had den bereikt. De Indoor Goes wordt verre den op een parcours dat door twee hallen gaat, waarbij de hoofdhal het grootste deel van het parcours herbergt. Met onder meer wasborden, springschansen en scherpe bochten bevat het parcours volgens de Stichting Motor sport Zeeland alle hindernis sen die nodig zijn voor een spektaculaire supercross. Vrij dagavond komen aan de start in de Zeelandhallen de rijders in de klassen 80cc, 125cc en hoger en de junioren. Met name de open superklasse vanaf 125 cc moet volgens de organisatie het bekijken waard zijn. Achter het starthek verza melen zich dan rijders die zaterdag per klasse geschei den zijn. In de juniorenklasse rijden crossers die het vak nog verder moeten leren of die juist aan het afbouwen zijn. Zaterdag starten de klassen 80, 125 en de 250cc+. Tevens wordt dan de eerste wedstrijd voor de Eurocup Indoor 125 cc verreden. Deze wedstrijd bete kent een primeur voor Goes en moet het hoogtepunt vormen van het tweedaagse motoreve nement. Onder de deelnemers bevinden zich onder anderen Marco Stallmann (derde op het EK), Marcel van Drunen, Alwin van Asten en mogelijk Edwin Evers. Uit België komt onder andere Freddy Verher- straeten met een sterk team. Uit Duitsland komen Michael Daz en Franz Teitz Jansen. De wedstrijd in Goes is de eerste in een rij van drie. De andere worden later verreden in Schijndel en Maastricht. In de 80cc-klasse op zaterdag komen onder meer Engelse, Belgische en Nederlandse rij ders aan de start. De 125 cc belooft spektakel met Steve Ramon (België) en Berry Vis ser (Nederland). In de 250cc komen onder anderen Brik Shelfhout, Serge Degezelle, Stefan Schrik en Erik Polder man aan de start. Vrijdagavond beginnen de wedstrijden om 19.30 uur. Zaterdag is de eerste start om 13 uur. De grote finale voor de Eurocup 125cc Indoor staat gepland om 22 uur. De hulpverlening aan toeris ten die slachtoffer zijn gewor den van een misdrijf of een verkeersongeval voorziet in een behoefte en verdient uit breiding over andere toeris tengebieden in Zeeland. Dat concludeert het Buro Slacht offerhulp Zeeland naar aanlei ding van de resultaten van het project Toeristen Slachtoffer hulp Zeeland, dat het bureau deze zomer hield op Schou- wen-Duiveland. Het Buro Slachtofferhulp hield de proef in de periode juni tot en met september in Renesse, een van de drukstbezochte toeristengebieden in Zeeland. Het ministerie van justitie, de provincie Zeeland en de gemeente Westerschouwen subsidiëerden het project. De twee speciaal voor het toeris tenproject opgeleide coördina toren en vijf vrijwilligers ver leenden zowel in emotionele als in puur praktische zin hulp aan 88 personen. Onder hen bevonden zich onder anderen slachtoffers van diefstal - met en zonder geweld-, inbraken, mishandeling, aanranding, verkrachting en verkeersonge vallen. Het IVA Tilburg (instituut voor sociaal-wetenschappelijk beleidsonderzoek en advies) onderzocht de resultaten van het project Toeristen Slacht offerhulp Zeeland. Over het algemeen blijken de toeristen erg te spreken over de gebo den hulp: 83 procent beoor deelt de hulp als 'zeer positief', zeven procent als 'positief'. Opmerkelijk noemt de Stich ting Slachtofferhulp dat zowel de slachtoffers van een relatief klein delict als de mensen bij wie zich een zeer ingrijpend voorval heeft voorgedaan enthousiast zijn over de gebo den hulp. De proef met het toe ristenproject zal deze zomer op Schouwen-Duiveland worden voortgezet. Begin dit jaar wordt een beslissing genomen over uitbreiding van de proef naar andere toeristische gebie den in Zeeland. Zoekenden naar koopjes kun nen zaterdag 21 januari weer terecht in sporthal Baskens burg in Vlissingen. Daar wordt dan voor de eerste keer dit jaar een snuffelmarkt gehou den, aanvang negen uur. Het organisatiebureau Zuid West Nederland voorspelt dat er rond de honderd kramen goed gevuld zullen zijn met extra aantrekkelijke koopjes. De kramen worden vooral bemand - aldus het organisa tiebureau - door particulieren die nog het een en ander over hebben van een verhuizing of zolderopruiming. Ook is er antiek en curiosa te koop en voor het natje en droogje wordt gezorgd. De eerste selectie van de SV Jong Ambon is door cadeaushop Impuls uit Middelburg en videotheek Movie- star in Dauwendaele voorzien van nieuwe tenues. Op de foto zien we staand (vlnr) Joy Telussa, Rivo de Fretes, Alf red Taniwel, keeper/aanvoerder Wilfred Vreeke, Manuel Aboe Noya, Alfaris Pentury, trainer/coach Daan Patty en sponsor Mike Mahassan van Moviestar. Zittend (vlnr): verzorger Hendrik Riri hena, Bendja Ririhena, Dawoed Wannee, Johan Latumeten, Ste ven Oilera, Sonny Haurissa, Jordy Haurissa en Eldridge Pentury. Babelweg 2.4357 BT Domburg, lelefoon 01188-3230 Bent u een liefhebber van stijldansen? Zaterdag 21 januari a.s. organiseren we weer een gezellige dansavond in het theater van De Parel, van 20.30 - 00.30 uur Hélemaal GRATIS. Met live-muziek van "Stardust". De volgende dansavond is op 25 februari met "Passé Partout". DE PAREL IS fctN THSDS METFI™ESS. BOWLING- EN SQUASH- BANEN. SAUNA. KUURCENTRUM. HEATER, CAFE'S EN RESTAURANTS IN DOMBURG De wervingscampagne voor de Kunstbende in Zeeland begint donderdag 19 januari. Kunstbende Zeeland probeert ook dit jaar de Zeeuwse jonge ren aan te moedigen mee te doen aan de Kunstbende, een landelijke wedstrijd waarbij jongeren tussen de 14 en 18 jaar hun eigen invulling geven aan het begrip kunst. Het thema van dit jaar is 'vrij heid'. De jongeren mogen hun visie op dit begrip op vrijwel alle mogelijke manieren uiten. De Kunstbende kent zeven dis ciplines: Ontwerpen, Taal, Theater, Muziek, Dans, Foto grafie, en Alles Mag. ledereen tussen de 14 en 18 jaar kan zich tot 6 april inschrijven. De voorronde voor Zeeland vindt 6 mei plaats in de Stads schouwburg in Middelburg. De deelnemers worden door een deskundige jury beoor deeld, waarbij originaliteit en enthousiasme minstens zo belangrijk zijn als spektakel en professionaliteit. De winnaars van de voorronde mogen 24 juni de Zeeuwse eer verdedi gen in Utrecht tijdens de lan delijke finale. Vorig jaar wist Zeeland daar twee eerste en een tweede prijs te veroveren. Binnenkort start de cursus Vakbekwaamheid Cafébedrijf o.a. in: Middelburg, Vlissingen, Goes, Terneuzen, Bergen op Zoom, Roosendaal, Breda, Oosterhout. Deze cursus bestaat uit 10 wekelijkse lessen en kost in totaal f 295,- Men kan zich nog aanmelden. Lagere school als vooropleiding is voldoende. Het examen is op 7 juni De zeer afwisselende cursus wordt zowel door vrouwen als mannen uit pure hobby gevolgd Sommige hebben in hun achterhoofd de gedachte om ooit nog eens 'n eigen bedrijf(je) te beginnen. Ook is er thans een groot tekort aan vakbekwaam Horecapersoneel. De lessen worden levendig gebracht met dia's, vrijblijvend wijnproeven etc. Ook gaat men gezamenlijk naar een Brouwerij. Met het Diploma kan men zelfstandig een Café, Petit-Restaurant, Disco, Kantine, etc. beheren. De cursus is zowel mondeling als schriftelijk te volgen. SUBSIDIE TOT 100% MOGELIJK. Voor gratis Brochure of aanmelden, bel: Postbus 1161, Breda. 076-710078 OOK CURSUS HANDELSKENNIS HORECA of RESTAURANTBEDRIJF

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1995 | | pagina 11