Brasserie Baskensburg gastvrouw
tijdens Kijk in de Horeca-dag
December-prijzen
Nemidso verdeeld
iifc.
Oriëntatiecursussen
van Vrouw en Werk
Heeft de regen een vader?
Nieuwe tenues voor
eerste Jong Ambon
Zeeuwse Kunstbende
zoekt deelnemers
Dansavo
e Parel
Studenten
kunnen
prijs winnen
Derde Indoor Motorcross
in Zeelandhallen Goes
Slachtoffer
hulp toeristen
voorziet in
behoefte
Snuffelen in
Baskensburg
SPORT SPONSOR
Voor de zesde keer
vindt zaterdag 21 janu
ari de landelijke open
horeca-dag Kijk in de
Horeca plaats. Bijna
driehonderd bedrijven
in het hele land stellen
die dag tussen 11 en
15 uur hun deuren
open. Doel van de
open dag is jongeren
en specifieke doel
groepen zoals herin
tredende vrouwen,
allochtonen en werk
zoekenden te informe
ren over de arbeids
mogelijkheden binnen
de bedrijfstak horeca.
De Walcherse deelne
mers aan de horeca-
dag presenteren zich
gezamenlijk in Brasse
rie Baskensburg, on
derdeel van NV Sport-
fondsenbad Vlissin-
gen.
BEDRIJFSKUNDIG BEKEKEN
door drs. R.J.C, Schieman
CURSUS CAFÉBEDRIJF f295,-
Stichting Horeca Onderwijs
Woensdag 18 januari 1995
DE FAAM - DE VLISSINGER
Kijk in de Horeca wordt geor
ganiseerd door het Onderwijs
centrum Horeca, het onder
wijs- en personeelsvoorzie
ningsorgaan van de sociale
partners in de horeca: Konink
lijk Horeca Nederland, de
Horecavakbond FNV en de
Industrie- en voedingsbond
CNV. Voor Kijk in de Horeca
1995 worden landelijk zo'n vijf
tienduizend bezoekers ver
wacht. Bezoekers van de open
dag krijgen de gelegenheid om
zowel voor als achter de scher
men van het horeca-bedrijf uit
gebreid rond te kijken. Onder-
Studenten in de laatste fase
van het MBO (Middelbaar
Beroeps Onderwijs) kunnen
deelnemen aan de MBO-inno-
vatieprijs van het Innovatie-
Centrum Zeeland. Voor het
meest creatieve, vernieuwen
de, technologisch toepasbare
en commercieel uitvoerbare
werkstuk doneert het Innova
tiecentrum f 2.500,-.
De deelnemende scholen zijn:
het Agrarisch Opleidings Cen
trum Zeeland in Goes, het
Oosterschelde College in
Goes, het Delta College in Mid
delburg, het Zeeland College
in Middelburg en Vlissingen,
ROC Westerschelde in Terneu-
zen en Ter Welle in Goes.
Op de school zelf worden
voorrondes gehouden, van
waaruit de winnaar wordt
genomineerd voor de eindron
de. Op basis van het rapport
van de schooljury wijst een
externe jury vervolgens aan
staande juni de winnaar aan.
- 5 P'-VM
Horecamanager Carla Bosgra van het Sportfondsenbad.
nemers en medewerkers ver
zorgen rondleidingen en zullen
allerlei horeca-vaktechnieken
demonstreren. Tevens geven
zij een toelichting op de gang
van zaken in een horecabedrijf.
In sommige bedrijven kunnen
bezoekers hun horecavaardig-
heden testen door een bepaal
de handeling te verrichten.
Onder de deelnemers bevin
den zich allerlei soorten hore-
ca-ondernemers: hotels, res
taurants, cafés, fast food-
bedrijven enzovoort. Deelne
mers op Walcheren zijn hotel
restaurant Arneville en restau
rant Den Gespleten Arent in
Middelburg en in Vlissingen
restaurant Valentijn en het
Sportfondsenbad. De Walcher
se horecagelegenheden hou
den geen open dag in eigen
huis, maar presenteren zich
met z'n allen in Brasserie Bas
kensburg, de horeca-onderne-
ming van het Sportfondsen
bad. Een enigszins verrassen
de locatie. „Dat kan ik me
voorstellen," zegt Jaap
Keijmel, manager van NV
Sportfondsenbad Vlissingen,
waarvan de brasserie deel uit
maakt. „Maar door de open
dag hier te houden zien de
mensen dat wij op een verge
lijkbare manier bezig zijn als
andere horeca-gelegenheden.
Verder is de locatie goed
bereikbaar, met vrij parkeren.
Het bedrijf draait door, dus er
zijn zeker mensen en ik denk
dat het Sportfondsenbad een
zekere laagdrempeligheid
heeft, als je dat vergelijkt met
bijvoorbeeld Valentijn."
De gezamenlijke presentatie is
afgekeken van Schouwen-Dui-
veland, waar vorig jaar de
Schouwse deelnemers zich
presenteerden in Mondragon
in Zierikzee. „Een paar weken
geleden hadden we overleg
met Valentijn, het arbeidsbu
reau en het Onderwijscentrum
Horeca over de open dag. Aan
gezien het aantal Zeeuwse
deelnemers minimaal is, echt
magertjes afsteekt bij de deel
name in andere provincies,
besloten we ons als Vlissingse
horeca gezamenlijk te presen
teren. Later sloten de Middel
burgse ondernemers zich
spontaan bij ons aan."
De horecadag is een goede
gelegenheid om de mensen de
nieuwe opzet van de brasserie
van het Sportfondsenbad eens
te laten zien, vindt Keijmel.
Sinds 1991 heeft het bad de
horeca in eigen beheer. Het
zwembad en de horecagele
genheid zijn gescheiden in
bedrijfsvoering. Het zwembad
wordt gesubsidieerd, maar de
brasserie moet geld opleveren
- eventueel om extra kosten
van het zwembad te kunnen
dekken. Met adequaat opge
leid personeel onder leiding
van een horecamanager pro
beerde het Sportfondsenbad
sinds 1991 'meer dynamiek en
uitstraling' in de voormalige
Aquaresto te krijgen. Keijmel
noemt die operatie geslaagd.
„We zijn nu een erkend leerbe
drijf voor de horecascholen op
Walcheren. En we nemen
volop deel aan horeca-overleg
en cursussen om de kennis op
peil te houden." Na een ingrij
pende verbouwing in april en
mei vorig jaar heeft de nieuwe
invulling van de zwembadho-
reca ook een modern uiterlijk
gekregen. Met hulp van een
grote bierbrouwer werd een
gelegenheid in Mediterrane
sfeer opgetrokken uit terracot
ta, zwart en kersenhout, met
plaats aan tafeltjes en bar voor
vijftig tot zestig gasten.
Brasserie Baskensburg, zoals
de vernieuwde aanwinst ging
heten, serveert vanaf het mid
daguur „de normale zaken
zoals je ze ook bij de patatboer
kunt halen. Want kinderen met
vijf gulden moeten ook iets
kunnen kopen. Daarnaast ver
zorgen we kinderparty's, even
tueel met bioscooparrange
ment, serveren we broodjes,
lunchgerechten en diners, en
op verzoek buffetten. Die heb
ben we al gemaakt in Italiaan
se, Spaanse, Mexicaanse en
Griekse stijl. Hoewel niemand
dat verwacht, zijn we behoor
lijk bezig op horecagebied",
concludeert Keijmel. „Het is
meer dat een patatje."
Tijdens de open dag presente
ren Valentijn, Den Gespleten
Arent, Arneville en de Regio
nale Arbeidsvoorziening zich
allemaal in Brasserie Baskens
burg. De taken zijn een beetje
verdeeld naar de 'stijl' van de
deelnemers, zegt Keijmel. Zo
verzorgen Valentijn en Arnevil
le wijnproeverijen en demon
streren ze het vouwen van ser
vetten, terwijl de andere deel
nemers zich meer richten op
'het keukenverhaal'. Op de
achtergrond verlenen drie
andere Walcherse horeca-
ondernemingen 'collegiale
ondersteuning' bij onder meer
de ontvangst en bediening van
de bezoekers. De Regionale
Arbeidsvoorziening is ter plek
ke aanwezig om belangstellen
den te informeren over de de
verschillende personeelsvoor
zieningsprojecten die zij
samen met het Onderwijscen
trum Horeca organiseert ten
behoeve van werkzoekenden.
Vrouw en Werk organiseert in
het nieuwe jaar diverse oriën
tatiecursussen voor vrouwen
die willen onderzoeken wat
hun mogelijkheden zijn en
welke kansen ze hebben bij
hun terugkeer op de arbeids
markt.
Vrouw en Werk, te bereiken via
het Arbeidsbureau in Middel
burg, informeert en begeleidt
vrouwen die enige tijd niet
hebben deelgenomen aan de
arbeidsmarkt.
De cursussen die Vrouw en
Werk aanbiedt, zijn onder
meer een oriëntatie voor vrou
wen die geïnteresseerd zijn in
techniek, voor vrouwen die
overwegen een eigen bedrijf te
beginnen of een algemene
oriëntatie op banen en beroe
pen voor vrouwen die zicht
willen krijgen op de arbeids-
en scholingsmarkt.
Om zich weer serieus te oriën
teren op de arbeidsmarkt krij
gen de deelneemsters tijdens
de cursus informatie aangebo
den over de huidige arbeids
markt en worden ze geïnfor
meerd over de om- en bijscho
lingsmogelijkheden die er zijn.
Werken aan de plannen is een
belangrijk onderdeel van de
cursus. Welke stappen ga je
nemen, hoe regel je dat met je
gezin, kun je een opleiding vol
gen met behoud van uitkering.
In het stappenplan wordt
getracht op deze vragen een
antwoord te vinden. De cur
sussen van Vrouw en Werk zijn
kosteloos en de lestijden wor
den zoveel mogelijk afge
stemd op reguliere basis
schooltijden.
Geef iemand een vis en hij heeft een dag te
eten. Leer die iemand vissen en hij heeft zijn
hele leven te eten. Wie een omelet wil bak
ken zal eerst een ei moeten stukslaan. In dit
leven krijgt niemand iets voor niets. Als we
onszelf willen ontwikkelen moeten we eraan
werken. Moeten we eruit halen wat erin zit.
Aan de basis van ontwikkeling en vernieu
wing staat leren. We kunnen leren door te
kijken naar anderen en leren met vallen en
opstaan. Belangrijk hierbij is een open
geest; open te staan voor alternatieve moge
lijkheden. Er leiden meer wegen naar Rome,
nietwaar?
Leren is niet het louter consumeren en klak
keloos overnemen van gegevens. Leren is
discussiëren door vraagtekens te plaatsen.
Wat ze in kranten schrijven is niet per defini
tie waar. Sterker nog het is vaak gekleurde
informatie verstrekt door mensen die belang
hebben bij het geven van juist die informatie.
De halve waarheid zeggen is niet hetzelfde
als de halve onwaarheid spreken! Wat
Peking zegt en wat Peking doet zijn twee ver
schillende dingen.
Inzicht krijg je alleen door ontwikkelingen in
perspectief te plaatsen, door ze vanuit ver
schillende kanten te bekijken. Dit vraagt
ondermeer om kritisch lezen. In mijn studen
tentijd - niet lang geleden overigens - werd je
nog tijd gegund boeken kritisch door te
nemen. Je kreeg de tijd jezelf te ontplooien.
De forse bezuinigingsplannen van minister
Ritzen maken dit op termijn helaas onmoge
lijk. Studeren wordt weer consumeren;
schools rijtjes leren om tentamens te halen.
Ook in het bedrijfsleven is leren èn leren te
leren van groot belang. Ondernemingen in
turbulente sectoren van de economie moe
ten innovatief blijven om zich staande te hou
den in een wereld vol concurrentie. Ze moe
ten innoveren om te overleven. Winst en ver
lies is daarbij de prikkel. Gebrek aan prikkels
(tot presteren) leidt tot verstomming. Kijk
maar naar veel bureaucratische instellingen
en/of overheden. Als de prikkel ontbreekt,
ontbreekt de geest. Innoveren is leren. Het is
bestaande methodes _ter discussie stellen.
Het is het vormen van antennes - het selecte
ren van latent aanwezige mogelijkheden
slechts zichtbaar door de ogen van hen die
niet verblind zijn door gewoonte. De moge
lijkheid tot vernieuwen is overal aanwezig.
Vernieuwen is iets doen aan latent aanwezi
ge wensen en behoeften. Elke mogelijkheid
tot vernieuwing vangt aan met de 'waarom
vraag'. Neem nu een produkt als de vorkhef
truck. Je kunt je hierbij afvragen waarom
eigenlijk het zicht belemmerd is, wanneer de
truck geladen is? "Logisch, vanwege de
lading", hoor ik u al hardop denken. Maar
waarom moet de lading zich dan juist daar
bevinden?!
In de consumenten-elektronica worden
ondernemingen door de verwende consu
ment geprikkeld te werken aan gebruiks
vriendelijke oplossingen. Zo zag de afstands
bediening het licht: Op die manier hoeven we
onze zetel niet meer uit om het apparaat har
der of zachter te zetten. Lekker gemakkelijk
toch? Ook in de instrumentensector wordt
voortdurend gewerkt aan nieuwe alternatie
ve analyse-methoden. Als je de doorlooptijd
van welk analyseproces dan ook aanzienlijk
kan verkorten bespaar je ontzettend veel tijd
en geld.
leder mens moet leren. Ook ik. Als adviseur
moet je de klant een paar stappen voor blij
ven. Het is niet aan mij de wijze, oude man
uit te hangen. Daar ben ik veel te jong voor.
Ik kan daarentegen wel ondernemers dwin
gen op een andere manier tegen hun zaak
aan te kijken. Door kritische vragen te stellen
kunnen ondernemers bewust(er) worden van
hun geheel eigen manier van kijken. Ik draag
niet de last van hun verleden op mijn schou
ders.
Zo kan ik ongedwongen kijken en lastige vra
gen blijven stellen: "Waarom doet u dit
eigenlijk op die manier? Kan het niet eenvou
diger? Waarom richt u zich niet op een
bepaalde doelgroep?
Waarom specialiseert u zich niet? Hoe onder
scheidt u zich eigenlijk van anderen? Welke
kritische vragen stelt u zichzelf, bij het lezen
van dit stukje?
Piet Baas reikt de hoofdprijs uit aan mevrouw Dellebeke.
Foto: Foto Video de Grave.
De Kerstman en Vadertje Tijd
hebben woensdag 21 en zater
dag 31 december de prijzen
uitgereikt van de Nemidso-
actie 'December Kadomaand'.
In totaal had de middenstands
vereniging van Oost-Souburg
driehonderd prijzen beschik
baar gesteld, variërend van
kisten sinaasappelen tot bor-
duurpakketten, van stropdas
sen tot taarten en van Karolin-
gen Keien tot een fiets. De
Kerstman heeft in de kerststal
in de Kanaalstraat de eerste
honderd prijzen uitgereikt.
Vadertje Tijd heeft tweehon
derd prijzen uitgedeeld, waar
onder de hoofdprijs: een fiets,
die is gewonnen door
mevrouw Dellebeke-Scheffers.
De Stichting Motorsport Zee
land houdt vrijdag 20 en zater
dag 21 januari in de Zeeland
hallen in Goes voor de derde
keer de Indoor Motorcross
Goes. Ondanks zijn korte
bestaan heeft het evenement
inmiddels een goede naam
opgebouwd onder de rijders.
De organisatie moest dit jaar
tientallen rijders teleurstellen
omdat de klassen het maxima
le aantal inschrijvingen had
den bereikt.
De Indoor Goes wordt verre
den op een parcours dat door
twee hallen gaat, waarbij de
hoofdhal het grootste deel van
het parcours herbergt. Met
onder meer wasborden,
springschansen en scherpe
bochten bevat het parcours
volgens de Stichting Motor
sport Zeeland alle hindernis
sen die nodig zijn voor een
spektaculaire supercross. Vrij
dagavond komen aan de start
in de Zeelandhallen de rijders
in de klassen 80cc, 125cc en
hoger en de junioren. Met
name de open superklasse
vanaf 125 cc moet volgens de
organisatie het bekijken waard
zijn. Achter het starthek verza
melen zich dan rijders die
zaterdag per klasse geschei
den zijn. In de juniorenklasse
rijden crossers die het vak nog
verder moeten leren of die
juist aan het afbouwen zijn.
Zaterdag starten de klassen 80,
125 en de 250cc+. Tevens
wordt dan de eerste wedstrijd
voor de Eurocup Indoor 125 cc
verreden. Deze wedstrijd bete
kent een primeur voor Goes en
moet het hoogtepunt vormen
van het tweedaagse motoreve
nement. Onder de deelnemers
bevinden zich onder anderen
Marco Stallmann (derde op
het EK), Marcel van Drunen,
Alwin van Asten en mogelijk
Edwin Evers. Uit België komt
onder andere Freddy Verher-
straeten met een sterk team.
Uit Duitsland komen Michael
Daz en Franz Teitz Jansen. De
wedstrijd in Goes is de eerste
in een rij van drie. De andere
worden later verreden in
Schijndel en Maastricht. In de
80cc-klasse op zaterdag
komen onder meer Engelse,
Belgische en Nederlandse rij
ders aan de start. De 125 cc
belooft spektakel met Steve
Ramon (België) en Berry Vis
ser (Nederland). In de 250cc
komen onder anderen Brik
Shelfhout, Serge Degezelle,
Stefan Schrik en Erik Polder
man aan de start.
Vrijdagavond beginnen de
wedstrijden om 19.30 uur.
Zaterdag is de eerste start om
13 uur. De grote finale voor de
Eurocup 125cc Indoor staat
gepland om 22 uur.
De hulpverlening aan toeris
ten die slachtoffer zijn gewor
den van een misdrijf of een
verkeersongeval voorziet in
een behoefte en verdient uit
breiding over andere toeris
tengebieden in Zeeland. Dat
concludeert het Buro Slacht
offerhulp Zeeland naar aanlei
ding van de resultaten van het
project Toeristen Slachtoffer
hulp Zeeland, dat het bureau
deze zomer hield op Schou-
wen-Duiveland.
Het Buro Slachtofferhulp hield
de proef in de periode juni tot
en met september in Renesse,
een van de drukstbezochte
toeristengebieden in Zeeland.
Het ministerie van justitie, de
provincie Zeeland en de
gemeente Westerschouwen
subsidiëerden het project. De
twee speciaal voor het toeris
tenproject opgeleide coördina
toren en vijf vrijwilligers ver
leenden zowel in emotionele
als in puur praktische zin hulp
aan 88 personen. Onder hen
bevonden zich onder anderen
slachtoffers van diefstal - met
en zonder geweld-, inbraken,
mishandeling, aanranding,
verkrachting en verkeersonge
vallen.
Het IVA Tilburg (instituut voor
sociaal-wetenschappelijk
beleidsonderzoek en advies)
onderzocht de resultaten van
het project Toeristen Slacht
offerhulp Zeeland. Over het
algemeen blijken de toeristen
erg te spreken over de gebo
den hulp: 83 procent beoor
deelt de hulp als 'zeer positief',
zeven procent als 'positief'.
Opmerkelijk noemt de Stich
ting Slachtofferhulp dat zowel
de slachtoffers van een relatief
klein delict als de mensen bij
wie zich een zeer ingrijpend
voorval heeft voorgedaan
enthousiast zijn over de gebo
den hulp. De proef met het toe
ristenproject zal deze zomer op
Schouwen-Duiveland worden
voortgezet. Begin dit jaar
wordt een beslissing genomen
over uitbreiding van de proef
naar andere toeristische gebie
den in Zeeland.
Zoekenden naar koopjes kun
nen zaterdag 21 januari weer
terecht in sporthal Baskens
burg in Vlissingen. Daar wordt
dan voor de eerste keer dit
jaar een snuffelmarkt gehou
den, aanvang negen uur.
Het organisatiebureau Zuid
West Nederland voorspelt dat
er rond de honderd kramen
goed gevuld zullen zijn met
extra aantrekkelijke koopjes.
De kramen worden vooral
bemand - aldus het organisa
tiebureau - door particulieren
die nog het een en ander over
hebben van een verhuizing of
zolderopruiming. Ook is er
antiek en curiosa te koop en
voor het natje en droogje
wordt gezorgd.
De eerste selectie van de SV Jong Ambon is door
cadeaushop Impuls uit Middelburg en videotheek Movie-
star in Dauwendaele voorzien van nieuwe tenues.
Op de foto zien we staand (vlnr) Joy Telussa, Rivo de Fretes, Alf
red Taniwel, keeper/aanvoerder Wilfred Vreeke, Manuel Aboe
Noya, Alfaris Pentury, trainer/coach Daan Patty en sponsor Mike
Mahassan van Moviestar. Zittend (vlnr): verzorger Hendrik Riri
hena, Bendja Ririhena, Dawoed Wannee, Johan Latumeten, Ste
ven Oilera, Sonny Haurissa, Jordy Haurissa en Eldridge Pentury.
Babelweg 2.4357 BT Domburg,
lelefoon 01188-3230
Bent u een liefhebber van stijldansen?
Zaterdag 21 januari a.s. organiseren we
weer een gezellige dansavond in het
theater van De Parel, van 20.30 - 00.30 uur
Hélemaal GRATIS. Met live-muziek van
"Stardust".
De volgende dansavond is op 25 februari
met "Passé Partout".
DE PAREL IS fctN THSDS METFI™ESS. BOWLING- EN SQUASH-
BANEN. SAUNA. KUURCENTRUM. HEATER, CAFE'S EN RESTAURANTS IN DOMBURG
De wervingscampagne voor
de Kunstbende in Zeeland
begint donderdag 19 januari.
Kunstbende Zeeland probeert
ook dit jaar de Zeeuwse jonge
ren aan te moedigen mee te
doen aan de Kunstbende, een
landelijke wedstrijd waarbij
jongeren tussen de 14 en 18
jaar hun eigen invulling geven
aan het begrip kunst.
Het thema van dit jaar is 'vrij
heid'. De jongeren mogen hun
visie op dit begrip op vrijwel
alle mogelijke manieren uiten.
De Kunstbende kent zeven dis
ciplines: Ontwerpen, Taal,
Theater, Muziek, Dans, Foto
grafie, en Alles Mag. ledereen
tussen de 14 en 18 jaar kan
zich tot 6 april inschrijven.
De voorronde voor Zeeland
vindt 6 mei plaats in de Stads
schouwburg in Middelburg.
De deelnemers worden door
een deskundige jury beoor
deeld, waarbij originaliteit en
enthousiasme minstens zo
belangrijk zijn als spektakel en
professionaliteit. De winnaars
van de voorronde mogen 24
juni de Zeeuwse eer verdedi
gen in Utrecht tijdens de lan
delijke finale. Vorig jaar wist
Zeeland daar twee eerste en
een tweede prijs te veroveren.
Binnenkort start de cursus Vakbekwaamheid Cafébedrijf o.a. in:
Middelburg, Vlissingen, Goes, Terneuzen, Bergen op Zoom,
Roosendaal, Breda, Oosterhout.
Deze cursus bestaat uit 10 wekelijkse lessen en kost in totaal f 295,-
Men kan zich nog aanmelden. Lagere school als vooropleiding is voldoende.
Het examen is op 7 juni De zeer afwisselende cursus wordt zowel door
vrouwen als mannen uit pure hobby gevolgd Sommige hebben in hun
achterhoofd de gedachte om ooit nog eens 'n eigen bedrijf(je) te beginnen.
Ook is er thans een groot tekort aan vakbekwaam Horecapersoneel.
De lessen worden levendig gebracht met dia's, vrijblijvend wijnproeven etc.
Ook gaat men gezamenlijk naar een Brouwerij. Met het Diploma kan men
zelfstandig een Café, Petit-Restaurant, Disco, Kantine, etc. beheren.
De cursus is zowel mondeling als schriftelijk te volgen.
SUBSIDIE TOT 100% MOGELIJK.
Voor gratis Brochure of aanmelden, bel:
Postbus 1161, Breda. 076-710078
OOK CURSUS HANDELSKENNIS HORECA of RESTAURANTBEDRIJF