KERSTAANBIEDINGEN 7,00 1,70 de Faam - de Vlissinger UW WEEKBLAD PEARLINE "DERA" VOOR U ZIET U EEN BANK VAN EEN ZEER BEKEND ONTWERPER pol In China is zelfs je geloof niet heilig. HOOFDPRIJS 4 MILJOEN GULDEN Wild uit en thuis een feestmaal 5 halen 4 BETALEN VOOR ELK WAT WIL(D)S 2 voor 10,- EXTRA KORTING m axel DOE IETS AAN LOOPLAWAAI. Honeywell De Honeywell Chronotherm III IDAVAIIME OLIEBOLLEN APPELBEIGNETS APPELFLAPPEN Sam Maljaars De Oudejaarsloterij ANTHONY BURGER GIRO ZUIVER OMDAT'T MOET Wild past in gezond eetpatroon Is niet voor c Honeywell "KOTA-RADJA" 0UDEJAARSL0TEN 25,- per st. TABAK LEKTUUR NIERSTICHTING AANBOD WILD BIJ POELIERS NU HET GROOTST Wildreceptenboekje verschenen DRIE RECEPTEN MET WILD Voedin gswaarden wild De magische lippenstift en B°tan b0e,;^ Word lid. Bel 06-32122 50 Dinsdag 21 december 1993 DE FAAM LU Z I u LU F- LU >- LU z 0 1 z z LU cC. LU z O LU h h LU cle poos! De Hone/well Chronotherm III. digitale zelfdenkende klokthermo- staat en de speciaal voor design-radiatoren ontwikkelde Honeywell Decor radiatorthermo staat. combineren luxe uitvoering met perfecte regelnauwkeungheid. Vraag uw VNI-instatlateur Om Domburgs Schuitvlot 21 MIDDELBURG Tel. 01180-12330 Honeywell... perfect geregeld! 75 ct. p. st., 10 voor per stuk 7T7T®J Echt je proeft 't! echte bakker Langeviele 70 - 74 Tel. 01 180-12593 Middelburg Chinees-Indisch Restaurant Vlasmarkt 4, Middelburg is beide Kerstdagen geopend vanaf 13.00 uur. Wij laten u een vrije keuze uit onze menukaart. Wel zijn er enige sugges ties voor 'n Kerstmenu in de menu kaart opgenomen, t.w. van 45,-, 50,- of 55,- per couvert. Beide Kerstdagen kunnen ook maaltijden worden meegenomen. Voor telefonische reserveringen of bestellingen kunt u ons bereiken op telefoonnr. 01180-12740. Vrijdag 24 en 31 december is ons restaurant gesloten. Disdag 28 december zijn wij echter geopend. Directie en medewerkers wensen u hele fijne Kerstdagen en een gezond en in alle opzichten een voorspoedig 1994 toe. Korte Delft 7 4331 AT MIDDELBURG Loten reserveren: tel. 33574 26/9 - 2/10 1993 Nu het wild-jachtseizoen in middels weer in volle gang is, neemt het op en top schar- relprodukt wild steeds va ker een plaatsje op tafel in, zowel in het restaurant als thuis. Van oudsher is het eten van wild onlosmake lijk verbonden met gezellig heid en verfijnde culinaire hoogstandjes. De bijzonde re vleessmaak en de gezon de voedingseigenschappen van dit puur natuurprodukt zorgen voor een toenemen de vraag bij de ambachtelij ke poelier, die u persoonlijk kan adviseren bij de keuze uit het grote assortiment van wild in Nederland. Ook voor bijbehorende bijge rechten, sauzen, kruiden, marinades, wildfonds en zelfs recepten en kookad- viezen bent u hier aan het goede adres! I let eten van wild vindt doorgaans in liet restaurant plaats, meestal gedu rende de wintermaanden. Toegege ven, de bijzondere smaak van wild komt extra tot zijn recht in de sfeer volle ambiance van het restaurant, waar menig chef-kok gedurende het seizoen hele aparte creaties met wild uit zijn koksmuts tevoorschijn tovert. Maar ook thuis siert wild de tafel. De consumptie van wild loopt in Neder land achter op de meer Bourgondi sche landen en bedraagt gemiddeld twee ons per persoon per jaar. Een schijntje in verhouding tot de 18 kilo pluimveevlees, die de Nederlander jaarlijks moeiteloos verorbert Het hele jaar Aan het assortiment en de verkrijg- Onwci'rxltuinbtnir lekker. dil 'wUilyintrnwl van luiasjilct. wilde eend en hert. baarheid van wild kan het niet lig gen. Weliswaar zijn bepaalde wild soorten aan het seizoen gebonden (dat ruwweg van juli t/m januari loopt) en varieert het aanbod jaarlijks van soort tot soort vanwege de wisselen de omvang van het wildstand, doch wild is tegenwoordig het hele jaar door volop verkrijgbaar. In het jacht seizoen is er het grootste aanbod vers wild. Daarbuiten iserdankzij moder ne bewaartechnieken genoeg gecon serveerd wild, eveneens van hoge kwaliteit.De specifieke, soms sterke smaak van het wild speelt ook een rol bij de populariteit tfjSVan'. Waar de een juist graag wild eet vanwege de uit gesproken pittige wildsmaak, heeft de ander vaak uit onbekendheid wal meer moeite. Een voorzichtige hou ding die men na een paar maal proe ven meestal definitief laat varen! Bo vendien kan de specifieke smaak van wild getemperd worden door het zorgvuldig kiezen van sauzen en bijgerechten. Ook hebben niet alle soorten wild een duidelijke wild smaak. Gecontroleerde jacht Een reden voor sommige mensen om geen wild te eten is de misvatting dat jagen slechts dient voor het plezier van de jager en het wild slechts een bijprodukt is van een uit de band ge lopen hobby. Om dit misverstand voor eens en al tijd uit de weg te nemen: het jagen op wild is een streng gecontroleerde be zigheid, die er juist toe dient om de wildstand op peil te houden. De wild standbeheerder heeft zich bovendien te houden aan jaehtdata en vastgestel de afschotaantallen. Jagen zorgt er voor dat geen enkele wildsoort over heerst en zo de natuurlijke balans in het landschap verstoort. De wildliefhebber profiteert van dit zorgvuldige beleid in de vorm vaneen ruim assortiment vers wild. 1 Iet bes te bewijs dat de jacht niet wordt be paald door de vraag van de consu ment is wel dat het aantal gejaagde dieren (en het aanbod van elke soort bij de poelier) van jaar tot jaar ver schilt. Dit verklaart ook waarom bij voorbeeld een reebiefstukje het ene jaar goedkoper is en het andere jaar wellicht duurder. Last, but not least: circa 85% van alle wildprodukten in Nederland wordt geïmporteerd. Thuis wild eten De liefhebber van wild zet ook thuis graag een stukje wild op tafel. Maar de onbekend beid bij het grote publiek zorgt ervoor dat de gemiddelde con sumptie per Nederlander (alhoewel groeiende) nog laag ligt. Toch is wild gemakkelijk thuis te bereiden, zeker aan de hand van goede recepten en kookadviczen. Bij wilei filets c.q. wildbiefstuk bijvoor beeld bedraagt de gemiddelde bak tijd slechts enkele minuten. Niet lan ger dan voor het bereiden van een doorsnee stukje pluimvleevlees. Om dat hét vlees van nature al zoveel smaak heeft, neemt de bereiding niet veel tijd in beslag. Een saus, zelfge maakt of kant-en-klaar van de poe lier, groente of salade erbij en klaar is uw wildmaal. Wild is ook een gerecht voor buiten het jachtseizoen. Zomers leent het zich om te grillen op de bar becue boven een houtskool of hout- gestookt vuur en 's winters om te gourmetten, steengfillen of te fon duen. Daarnaast zijn er natuurlijk de klassieke bereidingsmethoden zoals de oven en de braadpan. De poelier Deambachteiijke poelier, herkenbaar aan het beeldmerk van de reekop op een groen met rood schild, kan u voor thuis kokkerellen uitstekend advise ren. I lij kan vertellen welke soorten erin het seizoen verkrijgbaar zijn. Dat bijvoorbeeld wild konijn in de herfst en winter het beste smaakt, het beste stuk van de haas de rug is en dat van voorbout prima ragout gemaakt kan worden. Ook snijdt hij uyv stuk wild gaarne op maat. Naast wildproduk ten verkoopt de poelier kant-en-kla- re sauzen, marinades, wildfonds en kruiden. Om de maaltijd helemaal compleet te maken biedt de poelier tevens vele bij- en voorgerechten zo als wildpaté's, gerookte kipfilet, ge rookte /wijnsham en wildbouillons. Receptenboekje Zoals elk jaar is bij de poelier een re ceptenboekje en receptenkalender verkrijgbaar, vol met ideeën en tips voor een geslaagde wildmaaltijd thuis. Wild eten wordt vaak geassocieerd met overvloedige, dikmaken de kerstmaaltijden. Wild past echter helemaal in het moderne voedingspatroon van de mens en de huidige trend naar mager, calorie-, vetarm en lichtverteerbaar voedsel. Een doorsnee stukje wild is heel wat minder vet en calorierijk dan traditioneel slanke vleessoorten zoals kip of kalfsvlees. Kortom: gezond en goed voor de lijn! Wild wordt al eeuwenlang niet sindtik gegeten. Op deze ""de Digelke prent zien de wildlwnde- laar als Middeleeuwse voorloper van de moderne poelier. Het nieuwste wildreceptenboek je'Tafelen thuis met wild'van de Nederlandse Bond van Poeliers en Wildhandelaren is on langs verschenen. In dit 56 bladzijden tellende gidsje staan maar liefst 125 sma kelijke wildrecepten. In grediënten, bereidingstij den en (serveer)tips voor alle in Nederland ver krijgbare wildsoorten staan hierin uitvoerig be schreven. Uitgebreide achtergrondinformatie over het jachtbedrijf, de jachtkalender, wildsoorten, bereidingstech nieken en -tijden en voedings waarden, completeert dit re ceptenboekje en maakt het tot een onmisbaar naslagwerkje voorruli- naire hoogstandjes met wild, het veelzijdige en natuurlijke schar- relprodukt. Het boekje is verkrijgbaar bij de ambachtelijke poelier, herkenbaar aan het beeldmerk van de ree- kop op een groen met rood schild. Wild is gezond omdat het een calo rie-arm natuurprodukt is, waar geen groeihormonen of supervoedsel aan te pas komt. Het produkt is daarnaast rijk aan ijzer en eiwitten, onmisbare bouwstoffen voor de mens. Het ge middeldestukje wild levert 1 lOkCal. op. Ter vergelijking: een stukje var kensvlees levert 135 kCal. energie op. Wild vlees is dus doorgaans mager, al kan het door het aanleggen van een wintervoorraad in de herfst wat vet ter zijn. I let malse en magere vlees van jong wild vergt een korte berei dingstijd. Ouder wild bevat meer bindweefsel en verlangt een wat lan gere bereidingstijd, be echte dikmakers bij wild zijn het druipvet (bij mager vlees noodza kelijk om droog worden tegen te gaan), de sauzen, bijgerechten en wijn, maar gebruik hiervan heeft u na tuu rlijk voor het grootste deel z.èl 1 in de band. Wilde eend geflambeerd 4 WILDE EENDITI.LTS, 4 III. COGNAC, 4 PERZIKEN Ol ABRIKOZEN, 50G BOTER Ol MARGARINE, ZOUT EN PEPER Bestrooi de 'eendfilets titel zont en pe per. Verwarm 35$ holer in een pan en schroei hierin de filets aan heide zij den dicht. Neem de eendfilets nil de pan en voeg de ontpitte vruchtjes in schijfjes toe. Neem de vruchten uil de pan en lep deze op een verwarmde schaal. Voeg de overige holer loc aan de pan en verwarm dil opnieuw. Bak de eendfilet aan heide zijden bruin 4 min.aan iedere kan!). Neem de filets uil de pan en leg ze op de schaal mei vruchten. Verwarm de cognac in een metalen soeplepel, sleek de cognac aan en giel de brandende cognac over de filets op de schaal. Tip: Flambeer nooit ondereen wer kende afzuigkap! Serveertip: Ge flambeerde eendfilets mei gekook te broccoli, stoof peertjes en gebak ken a a rd a p pel sell i j fj es Hazerugfilel met kersensaus 4 HAZERUGEILETS, 1 POTJE ONTPITTE KERSEN, 8 JENEVERBESSEN, TABASCO, 'li BI.IK EIAEVI: PEREN, I Tl. SUIKER, 50C BOTER Ol MARGARINE, ZOUT EN PEPER l.aal de kersen uitlekken en bewaar hel vocht. Bestrooi de hazerugfjlcis mei zout en peper. Verwarm 35g boter in een pan en bak hierin de gekneusde je neverbessen gedurende 2 minuien. Neem deze uil de pan, voeg de overige boter toe en verwarm dit opnieuw. Bak hierin de filelsaan beide zijden (±3 min. aan iedere kant). Neem de filets uil de pan en boud ze warm. Blus de bakboter met het kersensap en voeg de kersen, 2 druppels tabasco en de uitgelekte peren met de suiker toe en kook dit in. Tip: Voeg 1 cl Kirsch en li gem berpoeder toe aan de kersensaus. Serveertip: Gebakken hazerugfilel met kersensaus, gekookte peultjes en gekookte krieltjes. Hertebiefstukje in roomsaus 4 IIERTEBIEISTUKJES, 2 Dl. SLAGROOM, 50G BOTER Ol MARGARINE, ZOUT EN PEPER Bestrooi de hertebiefstukjes met zout en peper. Verwarm 35 g boter in een pan en schroei hierin de biefstukjes aan beide zijden dicht. Neem ze uit depan, voeg de overige boter toe en verwarm deze opnieuw. Bak de biefstukjes aan beidezijden bruin (±3-4 minuten aan iedere kant). Neem de hertebiefstuk- jes ttil de pan en leg deze op een ver warmde schaal. Giel de room in depan en verwarm het geheel al roerende tot het gebonden is. Tip: Breng de saus op smaak met peper en voeg zeer dun gesneden paprikareepjes (oc. Serveertip: Ge bakken hertebiefstukjes in rooms aus, gekookte broccoli, stoofpeer- tjes en gekookte aardappelen. (per 100 gram wild) Wildsoort Kj kCal g vet Ree 489 117 1,4 Haas 538 128 3,0 Fazant 656 157 5,2 Hert 600 143 5,0 Eend 1030 246 17,2 Patrijs 1031 246 9,0 Gans 1641 392 33,6 Cholèsterollabel 1991 Wat verstaat men nu precies onder wild? Wild is de verza melnaam van dieren die in de vrije natuur leven, zelf hun voedsel zoeken en daarvoor arbeid verrichten. Wild wordt onderscheiden in kleinwild, waterwild, grofwild en overig wild. Het jachtseizoen loopt van juli tot en met januari. Dankzij moderne bewaartechnieken en import is wild het hele jaar door verkrijgbaar in de vorm van: biefstuk, tourne- dos, filet, bout, kotelet, rollade, braadstuk, ragouts, fonds, soep, drumsticks en snacks. Kleinwild zijn kleine dieren zoals fa zant, haas, pairijs en houtsnip, waar op tussen september en januari ge jaagd mag worden. Kleinwild dient veelal ais voor- en hoofdgerecht. Waterwild isde verzamelnaam voor wild dat op en rond het water leeft, zoals eend, gans en watersnip. Bij de gans wordt gejaagd op de soorten kolgans, rietgans en grauwe gans. Het jachtseizoen voor waterwild ligt tus sen eind juli en eind januari. Dit soort wild wordt vaak gegeten als tussen- en hoofdgerecht. Grofwild wordt gevormd door de grotere, in bos levende dieren zoals hert, ree en wild zwijn. Deze vele tien tallen kilo's wegende dieren leve ren veel vlees op, dat in kleinere por ties wordt opgedeeld en als hoofd gerecht wordt geserveerd. Overig wild is bijvoorbeeld duif en wild konijn, waarop het hele jaar door gejaagd mag worden. 'Adellijk wild', slaat niet op konink lijke zwijntjes of iets dergelijks, het is zelfs geen wildsoort. Met adellijk wild bedoelt men wild vlees dat men laat besterven om het vlees zachter en smakelijker te maken, zoals bij voorbeeld bij fazant, patrijs en eend door het enkele dagen te laten han gen. e i 9 S O 8 O 8 O 8 S 8 8 S 8 0 0 O O e - kleuren naar zuur graad van de lip - blijft 24 uur zitten - diverse kleuren tegen inlevering van deze coupon 1.- Korte Geere 3-5 01180 - 39183 Middelburg i i i c Eén voorbeeld uit de meest imponerende meubelshowroom van de Benelux. Alle beroemde merken onder een dak. Zoals Artifort, Montèl, Artemide, Cassina, Charles Eames, Gasparucci, Gelderland, Giorgetti, Leolux, Molteni, Rolf Benz, De Sede, Pastoe, enz., enz. leeuws-vlaanderen Alle beroemde meubelmerken onder één dak. Elke dag geopend tot 18.00 uur, alleen vrijdags tot 21.00 uur (let op: zondags gesloten). Telefoon 01155 - 62010. Telefoon België 00 - 31115562010. Sie Matic Keukenstudio 1e verdieping. AMNESTY INTERNATIONAL Is burenlowaai voor u een probleem? Doe er dan iels aan. De Nederlandse Stichting Geluidhinder helpt bij hel vinden von een oplossing. NSG, Postbus 38T, 2600 AJ Delft. HET WEEKBLAD VOOR WALCHEREN OPLAGE 24.600 Woensdags wekelijks huis-aan-huis in Middel burg, Arnemuiden, Aagtekerke, Domburg, Ga- pinge, Grijpskerke, Meliskerke, Nieuw- en Sint-Joosland, Oostkapelle, Serooskerke, Sint Laurens, Veere, Vrouwenpolder. In combinatie met de Vlissinger, totale oplage 49.000, versprei ding over geheel Walcheren. Uitgave: Provinciale Zeeuwse Courant BV. Druk: BV Rotadruk, Postbus 36, 4570 AA Axel. Druktechniek: offsetrotatie. Sluitingstijd: redactie vrijdag 16.00 uur. advertenties vrijdag 17.00 uur. De Faam en De Vlissinger maken deel uit van de Zeeland Combinatie huis-aan-huisbladen in Zeeland. Totale oplage: 170.025

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1993 | | pagina 3