KERSTAANBIEDINGEN
7,00
1,70
de Faam - de Vlissinger
UW WEEKBLAD
PEARLINE
"DERA"
VOOR U ZIET U EEN
BANK VAN EEN ZEER
BEKEND ONTWERPER
pol
In China is
zelfs je geloof
niet heilig.
HOOFDPRIJS
4 MILJOEN GULDEN
Wild uit en thuis een feestmaal
5 halen 4 BETALEN
VOOR ELK WAT WIL(D)S
2 voor 10,-
EXTRA
KORTING
m axel
DOE IETS AAN
LOOPLAWAAI.
Honeywell
De Honeywell Chronotherm III
IDAVAIIME
OLIEBOLLEN
APPELBEIGNETS
APPELFLAPPEN
Sam Maljaars
De Oudejaarsloterij
ANTHONY BURGER
GIRO
ZUIVER OMDAT'T MOET
Wild past in gezond eetpatroon
Is niet voor c
Honeywell
"KOTA-RADJA"
0UDEJAARSL0TEN 25,- per st.
TABAK LEKTUUR
NIERSTICHTING
AANBOD WILD BIJ POELIERS NU HET GROOTST
Wildreceptenboekje verschenen
DRIE RECEPTEN
MET WILD
Voedin
gswaarden
wild
De magische
lippenstift
en B°tan b0e,;^
Word lid. Bel 06-32122 50
Dinsdag 21 december 1993
DE FAAM
LU
Z
I
u
LU
F-
LU
>-
LU
z
0
1
z
z
LU
cC.
LU
z
O
LU
h
h
LU
cle poos!
De Hone/well
Chronotherm III. digitale
zelfdenkende klokthermo-
staat en de speciaal voor
design-radiatoren
ontwikkelde Honeywell
Decor radiatorthermo
staat. combineren luxe
uitvoering met perfecte
regelnauwkeungheid.
Vraag uw VNI-instatlateur
Om
Domburgs Schuitvlot 21 MIDDELBURG
Tel. 01180-12330
Honeywell... perfect geregeld!
75 ct. p. st., 10 voor
per stuk
7T7T®J
Echt je proeft 't!
echte bakker
Langeviele 70 - 74
Tel. 01 180-12593
Middelburg
Chinees-Indisch Restaurant
Vlasmarkt 4, Middelburg
is beide Kerstdagen geopend vanaf
13.00 uur.
Wij laten u een vrije keuze uit onze
menukaart. Wel zijn er enige sugges
ties voor 'n Kerstmenu in de menu
kaart opgenomen, t.w. van 45,-,
50,- of 55,- per couvert.
Beide Kerstdagen kunnen ook
maaltijden worden meegenomen.
Voor telefonische reserveringen of
bestellingen kunt u ons bereiken op
telefoonnr. 01180-12740.
Vrijdag 24 en 31 december is ons
restaurant gesloten.
Disdag 28 december zijn wij echter
geopend.
Directie en medewerkers wensen u
hele fijne Kerstdagen en een gezond
en in alle opzichten een voorspoedig
1994 toe.
Korte Delft 7
4331 AT MIDDELBURG
Loten reserveren: tel. 33574
26/9 - 2/10
1993
Nu het wild-jachtseizoen in
middels weer in volle gang
is, neemt het op en top schar-
relprodukt wild steeds va
ker een plaatsje op tafel in,
zowel in het restaurant als
thuis. Van oudsher is het
eten van wild onlosmake
lijk verbonden met gezellig
heid en verfijnde culinaire
hoogstandjes. De bijzonde
re vleessmaak en de gezon
de voedingseigenschappen
van dit puur natuurprodukt
zorgen voor een toenemen
de vraag bij de ambachtelij
ke poelier, die u persoonlijk
kan adviseren bij de keuze
uit het grote assortiment van
wild in Nederland. Ook
voor bijbehorende bijge
rechten, sauzen, kruiden,
marinades, wildfonds en
zelfs recepten en kookad-
viezen bent u hier aan het
goede adres!
I let eten van wild vindt doorgaans in
liet restaurant plaats, meestal gedu
rende de wintermaanden. Toegege
ven, de bijzondere smaak van wild
komt extra tot zijn recht in de sfeer
volle ambiance van het restaurant,
waar menig chef-kok gedurende het
seizoen hele aparte creaties met wild
uit zijn koksmuts tevoorschijn tovert.
Maar ook thuis siert wild de tafel. De
consumptie van wild loopt in Neder
land achter op de meer Bourgondi
sche landen en bedraagt gemiddeld
twee ons per persoon per jaar. Een
schijntje in verhouding tot de 18 kilo
pluimveevlees, die de Nederlander
jaarlijks moeiteloos verorbert
Het hele jaar
Aan het assortiment en de verkrijg-
Onwci'rxltuinbtnir lekker. dil 'wUilyintrnwl van luiasjilct. wilde eend en hert.
baarheid van wild kan het niet lig
gen. Weliswaar zijn bepaalde wild
soorten aan het seizoen gebonden (dat
ruwweg van juli t/m januari loopt)
en varieert het aanbod jaarlijks van
soort tot soort vanwege de wisselen
de omvang van het wildstand, doch
wild is tegenwoordig het hele jaar
door volop verkrijgbaar. In het jacht
seizoen is er het grootste aanbod vers
wild. Daarbuiten iserdankzij moder
ne bewaartechnieken genoeg gecon
serveerd wild, eveneens van hoge
kwaliteit.De specifieke, soms sterke
smaak van het wild speelt ook een rol
bij de populariteit tfjSVan'. Waar de een
juist graag wild eet vanwege de uit
gesproken pittige wildsmaak, heeft de
ander vaak uit onbekendheid wal
meer moeite. Een voorzichtige hou
ding die men na een paar maal proe
ven meestal definitief laat varen! Bo
vendien kan de specifieke smaak van
wild getemperd worden door het
zorgvuldig kiezen van sauzen en
bijgerechten. Ook hebben niet alle
soorten wild een duidelijke wild
smaak.
Gecontroleerde jacht
Een reden voor sommige mensen om
geen wild te eten is de misvatting dat
jagen slechts dient voor het plezier
van de jager en het wild slechts een
bijprodukt is van een uit de band ge
lopen hobby.
Om dit misverstand voor eens en al
tijd uit de weg te nemen: het jagen op
wild is een streng gecontroleerde be
zigheid, die er juist toe dient om de
wildstand op peil te houden. De wild
standbeheerder heeft zich bovendien
te houden aan jaehtdata en vastgestel
de afschotaantallen. Jagen zorgt er
voor dat geen enkele wildsoort over
heerst en zo de natuurlijke balans in
het landschap verstoort.
De wildliefhebber profiteert van dit
zorgvuldige beleid in de vorm vaneen
ruim assortiment vers wild. 1 Iet bes
te bewijs dat de jacht niet wordt be
paald door de vraag van de consu
ment is wel dat het aantal gejaagde
dieren (en het aanbod van elke soort
bij de poelier) van jaar tot jaar ver
schilt. Dit verklaart ook waarom bij
voorbeeld een reebiefstukje het ene
jaar goedkoper is en het andere jaar
wellicht duurder. Last, but not least:
circa 85% van alle wildprodukten in
Nederland wordt geïmporteerd.
Thuis wild eten
De liefhebber van wild zet ook thuis
graag een stukje wild op tafel. Maar
de onbekend beid bij het grote publiek
zorgt ervoor dat de gemiddelde con
sumptie per Nederlander (alhoewel
groeiende) nog laag ligt. Toch is wild
gemakkelijk thuis te bereiden, zeker
aan de hand van goede recepten en
kookadviczen.
Bij wilei filets c.q. wildbiefstuk bijvoor
beeld bedraagt de gemiddelde bak
tijd slechts enkele minuten. Niet lan
ger dan voor het bereiden van een
doorsnee stukje pluimvleevlees. Om
dat hét vlees van nature al zoveel
smaak heeft, neemt de bereiding niet
veel tijd in beslag. Een saus, zelfge
maakt of kant-en-klaar van de poe
lier, groente of salade erbij en klaar is
uw wildmaal. Wild is ook een gerecht
voor buiten het jachtseizoen. Zomers
leent het zich om te grillen op de bar
becue boven een houtskool of hout-
gestookt vuur en 's winters om te
gourmetten, steengfillen of te fon
duen. Daarnaast zijn er natuurlijk de
klassieke bereidingsmethoden zoals
de oven en de braadpan.
De poelier
Deambachteiijke poelier, herkenbaar
aan het beeldmerk van de reekop op
een groen met rood schild, kan u voor
thuis kokkerellen uitstekend advise
ren. I lij kan vertellen welke soorten
erin het seizoen verkrijgbaar zijn. Dat
bijvoorbeeld wild konijn in de herfst
en winter het beste smaakt, het beste
stuk van de haas de rug is en dat van
voorbout prima ragout gemaakt kan
worden. Ook snijdt hij uyv stuk wild
gaarne op maat. Naast wildproduk
ten verkoopt de poelier kant-en-kla-
re sauzen, marinades, wildfonds en
kruiden. Om de maaltijd helemaal
compleet te maken biedt de poelier
tevens vele bij- en voorgerechten zo
als wildpaté's, gerookte kipfilet, ge
rookte /wijnsham en wildbouillons.
Receptenboekje
Zoals elk jaar is bij de poelier een re
ceptenboekje en receptenkalender
verkrijgbaar, vol met ideeën en tips
voor een geslaagde wildmaaltijd
thuis.
Wild eten wordt vaak geassocieerd met overvloedige, dikmaken
de kerstmaaltijden. Wild past echter helemaal in het moderne
voedingspatroon van de mens en de huidige trend naar mager,
calorie-, vetarm en lichtverteerbaar voedsel. Een doorsnee stukje
wild is heel wat minder vet en calorierijk dan traditioneel slanke
vleessoorten zoals kip of kalfsvlees. Kortom: gezond en goed voor
de lijn!
Wild wordt al eeuwenlang niet sindtik gegeten. Op deze ""de Digelke prent zien de wildlwnde-
laar als Middeleeuwse voorloper van de moderne poelier.
Het nieuwste wildreceptenboek
je'Tafelen thuis met wild'van de
Nederlandse Bond van Poeliers
en Wildhandelaren is on
langs verschenen. In dit 56
bladzijden tellende gidsje
staan maar liefst 125 sma
kelijke wildrecepten. In
grediënten, bereidingstij
den en (serveer)tips voor
alle in Nederland ver
krijgbare wildsoorten
staan hierin uitvoerig be
schreven. Uitgebreide
achtergrondinformatie over het
jachtbedrijf, de jachtkalender,
wildsoorten, bereidingstech
nieken en -tijden en voedings
waarden, completeert dit re
ceptenboekje en maakt
het tot een onmisbaar
naslagwerkje voorruli-
naire hoogstandjes met
wild, het veelzijdige en
natuurlijke schar-
relprodukt. Het boekje
is verkrijgbaar bij de
ambachtelijke poelier,
herkenbaar aan het
beeldmerk van de ree-
kop op een groen met rood
schild.
Wild is gezond omdat het een calo
rie-arm natuurprodukt is, waar geen
groeihormonen of supervoedsel aan
te pas komt. Het produkt is daarnaast
rijk aan ijzer en eiwitten, onmisbare
bouwstoffen voor de mens. Het ge
middeldestukje wild levert 1 lOkCal.
op. Ter vergelijking: een stukje var
kensvlees levert 135 kCal. energie op.
Wild vlees is dus doorgaans mager, al
kan het door het aanleggen van een
wintervoorraad in de herfst wat vet
ter zijn. I let malse en magere vlees
van jong wild vergt een korte berei
dingstijd. Ouder wild bevat meer
bindweefsel en verlangt een wat lan
gere bereidingstijd,
be echte dikmakers bij wild zijn het
druipvet (bij mager vlees noodza
kelijk om droog worden tegen te
gaan), de sauzen, bijgerechten en
wijn, maar gebruik hiervan heeft u
na tuu rlijk voor het grootste deel z.èl 1
in de band.
Wilde eend geflambeerd
4 WILDE EENDITI.LTS, 4 III. COGNAC, 4
PERZIKEN Ol ABRIKOZEN, 50G BOTER
Ol MARGARINE, ZOUT EN PEPER
Bestrooi de 'eendfilets titel zont en pe
per. Verwarm 35$ holer in een pan en
schroei hierin de filets aan heide zij
den dicht. Neem de eendfilets nil de
pan en voeg de ontpitte vruchtjes in
schijfjes toe. Neem de vruchten uil de
pan en lep deze op een verwarmde
schaal. Voeg de overige holer loc aan
de pan en verwarm dil opnieuw. Bak
de eendfilet aan heide zijden bruin
4 min.aan iedere kan!). Neem de filets
uil de pan en leg ze op de schaal mei
vruchten. Verwarm de cognac in een
metalen soeplepel, sleek de cognac aan
en giel de brandende cognac over de
filets op de schaal.
Tip: Flambeer nooit ondereen wer
kende afzuigkap! Serveertip: Ge
flambeerde eendfilets mei gekook
te broccoli, stoof peertjes en gebak
ken a a rd a p pel sell i j fj es
Hazerugfilel met kersensaus
4 HAZERUGEILETS, 1 POTJE ONTPITTE
KERSEN, 8 JENEVERBESSEN, TABASCO,
'li BI.IK EIAEVI: PEREN, I Tl. SUIKER, 50C
BOTER Ol MARGARINE, ZOUT EN PEPER
l.aal de kersen uitlekken en bewaar hel
vocht. Bestrooi de hazerugfjlcis mei
zout en peper. Verwarm 35g boter in
een pan en bak hierin de gekneusde je
neverbessen gedurende 2 minuien.
Neem deze uil de pan, voeg de overige
boter toe en verwarm dit opnieuw. Bak
hierin de filelsaan beide zijden (±3 min.
aan iedere kant). Neem de filets uil de
pan en boud ze warm. Blus de bakboter
met het kersensap en voeg de kersen, 2
druppels tabasco en de uitgelekte peren
met de suiker toe en kook dit in.
Tip: Voeg 1 cl Kirsch en li gem
berpoeder toe aan de kersensaus.
Serveertip: Gebakken hazerugfilel
met kersensaus, gekookte peultjes
en gekookte krieltjes.
Hertebiefstukje in roomsaus
4 IIERTEBIEISTUKJES, 2 Dl. SLAGROOM,
50G BOTER Ol MARGARINE, ZOUT EN
PEPER
Bestrooi de hertebiefstukjes met zout
en peper. Verwarm 35 g boter in een
pan en schroei hierin de biefstukjes aan
beide zijden dicht. Neem ze uit depan,
voeg de overige boter toe en verwarm
deze opnieuw. Bak de biefstukjes aan
beidezijden bruin (±3-4 minuten aan
iedere kant). Neem de hertebiefstuk-
jes ttil de pan en leg deze op een ver
warmde schaal. Giel de room in depan
en verwarm het geheel al roerende tot
het gebonden is.
Tip: Breng de saus op smaak met
peper en voeg zeer dun gesneden
paprikareepjes (oc. Serveertip: Ge
bakken hertebiefstukjes in rooms
aus, gekookte broccoli, stoofpeer-
tjes en gekookte aardappelen.
(per 100 gram wild)
Wildsoort
Kj
kCal
g vet
Ree
489
117
1,4
Haas
538
128
3,0
Fazant
656
157
5,2
Hert
600
143
5,0
Eend
1030
246
17,2
Patrijs
1031
246
9,0
Gans
1641
392
33,6
Cholèsterollabel 1991
Wat verstaat men nu precies onder wild? Wild is de verza
melnaam van dieren die in de vrije natuur leven, zelf hun
voedsel zoeken en daarvoor arbeid verrichten. Wild wordt
onderscheiden in kleinwild, waterwild, grofwild en overig
wild. Het jachtseizoen loopt van juli tot en met januari.
Dankzij moderne bewaartechnieken en import is wild het
hele jaar door verkrijgbaar in de vorm van: biefstuk, tourne-
dos, filet, bout, kotelet, rollade, braadstuk, ragouts, fonds,
soep, drumsticks en snacks.
Kleinwild zijn kleine dieren zoals
fa zant, haas, pairijs en houtsnip, waar
op tussen september en januari ge
jaagd mag worden.
Kleinwild dient veelal ais voor- en
hoofdgerecht.
Waterwild isde verzamelnaam voor
wild dat op en rond het water leeft,
zoals eend, gans en watersnip. Bij de
gans wordt gejaagd op de soorten
kolgans, rietgans en grauwe gans. Het
jachtseizoen voor waterwild ligt tus
sen eind juli en eind januari. Dit soort
wild wordt vaak gegeten als tussen-
en hoofdgerecht.
Grofwild wordt gevormd door de
grotere, in bos levende dieren zoals
hert, ree en wild zwijn. Deze vele tien
tallen kilo's wegende dieren leve
ren veel vlees op, dat in kleinere por
ties wordt opgedeeld en als hoofd
gerecht wordt geserveerd.
Overig wild is bijvoorbeeld duif en
wild konijn, waarop het hele jaar
door gejaagd mag worden.
'Adellijk wild', slaat niet op konink
lijke zwijntjes of iets dergelijks, het
is zelfs geen wildsoort. Met adellijk
wild bedoelt men wild vlees dat men
laat besterven om het vlees zachter
en smakelijker te maken, zoals bij
voorbeeld bij fazant, patrijs en eend
door het enkele dagen te laten han
gen.
e
i 9
S O
8 O
8
O
8 S
8
8 S
8
0 0
O
O
e
- kleuren naar zuur
graad van de lip
- blijft 24 uur zitten
- diverse kleuren
tegen inlevering van
deze coupon
1.-
Korte Geere 3-5 01180 - 39183 Middelburg
i i
i
c
Eén voorbeeld uit de meest imponerende meubelshowroom
van de Benelux. Alle beroemde merken onder een dak.
Zoals Artifort, Montèl, Artemide, Cassina, Charles Eames,
Gasparucci, Gelderland, Giorgetti,
Leolux, Molteni, Rolf Benz, De Sede,
Pastoe, enz., enz.
leeuws-vlaanderen
Alle beroemde meubelmerken onder één dak. Elke dag geopend tot 18.00 uur,
alleen vrijdags tot 21.00 uur (let op: zondags gesloten). Telefoon 01155 - 62010.
Telefoon België 00 - 31115562010. Sie Matic Keukenstudio 1e verdieping.
AMNESTY
INTERNATIONAL
Is burenlowaai voor u een probleem?
Doe er dan iels aan.
De Nederlandse Stichting Geluidhinder
helpt bij hel vinden von een oplossing.
NSG, Postbus 38T, 2600 AJ Delft.
HET WEEKBLAD VOOR WALCHEREN
OPLAGE 24.600
Woensdags wekelijks huis-aan-huis in Middel
burg, Arnemuiden, Aagtekerke, Domburg, Ga-
pinge, Grijpskerke, Meliskerke, Nieuw- en
Sint-Joosland, Oostkapelle, Serooskerke, Sint
Laurens, Veere, Vrouwenpolder. In combinatie
met de Vlissinger, totale oplage 49.000, versprei
ding over geheel Walcheren.
Uitgave: Provinciale Zeeuwse Courant BV.
Druk: BV Rotadruk, Postbus 36, 4570 AA Axel.
Druktechniek: offsetrotatie.
Sluitingstijd: redactie vrijdag 16.00 uur.
advertenties vrijdag 17.00 uur.
De Faam en De Vlissinger maken deel uit van
de Zeeland Combinatie huis-aan-huisbladen in
Zeeland.
Totale oplage: 170.025