De "Week van de Koffie" 1991
i
I
ZEELAND COMBINATIE WEEKBLADEN
EEN IJZERSTERK
TEAM
wist u dat...
De horeca doet mee met de
koffievariaties
J l
Landelijke
Fietsdag
Vlissingen
<f\o Aiuieiandeh
VOOR MEER INFORMATIE
BELT U: 01184-84000
Stichting Koffie informatie Bureau
op de bres voor koffie
Tips voor het zetten van de beste
koffie
De vakkennis van
de koffiebranders
I I
l
I
Oostkapelle 5 deed
het goed in 4e klas
Orgelconcert
in Nieuwe
Kerk te
Middelburg
Gemberkoffie
ijskoffie
Amandelkoffie
Bananenkoffie
Zelf koffievariaties
maken
WEEK VAN DE KOFFIE
Mogelijkheden
DE KOFFIE
I
I
1
De Zeeland Combinatie wordt gevormd door De Faam
en De Vlissinger voor Walcheren; De Bevelander die
gelezen wordt op Noord- en Zuid-Beveland; het
Zeeuwsch-Vlaams Advertentieblad voor Zeeuwsch-
Vlaanderen; het nieuwsblad De Eendrachtbode voor
Tholen en St.-Philipsland en de Nieuwsbode Extra, die
verspreid wordt op Schouwen-Duiveland en Goeree-
Overflakkee.
Met een totale oplage van 166.085 exemplaren dekken
de Zeeland Combinatie weekbladen de gehele provin
cie Zeeland en het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee.
Voor de adverteerder die elke brievenbus in de
Zeeuwse regio wil bereiken, is de Zeeland Combinatie
het advertentiemedium bij uitstek.
Wie beter dan de Zeeuwen zelf, kent de problemen van
een optimale verspreiding en de leesbehoefte van de
gezinnen die per regio zo sterk verschillen.
De Zeeuwse lezer kan zich uitstekend vinden in het
brede aanbod van deze bladen, die advertentioneel en
redaktioneel ,,op hun huid" zijn geschreven. En dat
kwaliteit beslist niet duur behoeft te zijn, blijkt uit de
mm.-prijs.
Enéén opdracht volstaat voor al deze kranten.
Giet een (eet)lepel gembersi
roop in een kopje of glas en voeg
sterke koffie of espresso toe.
Dek cle koffie af met een toefje
slagroom en garneer bet geheel
vervolgens met gehakte gem
ber.
zet sterke, gezoete koffie (bij
voorbeeld met bruine basterd
suiker) en laat deze minstens
een upr in de koelkast afkoelen.
Schep 1 of 2 bolletjes vanilleijs in
een hoog glas en vul dit aan met
de ijskoude koffie. Doe een toef
je slagroom en een cocktailkers
bovenop de-koffie en strooi er
wat cacaopoeder overheen. Doe
er een rietje of een lange lepel
bij
Giet een scheutje amandelsi
roop of -likeur in een kopje of
glas en voeg daar sterke koffie
of espresso aan toe. Klop
samen slagroom, suiker en een
lepel cacaopoeder en doe een
toefje van deze cacaoslagroom
op de koffie.
Strooi er geschaafde amandel
tjes overheen en garneer het
geheel met een chocolade
koffieboontje.
Giet een scheutje bananensi-
roop of -likeur in een kopje of
glas en schenk daarop sterke
koffie of espresso. Schenk de dik
vloei
baar geklopte slagroom over de
koffie en strooi er chocolade
vlokken overheen. Maak het
extra lekker door een beetje
kokos door de slagroom te
kloppen.
in 1988 heeft de vereniging van Nederlandse Koffiebranders en
Theepakkers de Stichting Koffie informatie Bureau opgericht met als
doel iedereen te helpen die vragen heeft over het produkt koffie en
activiteiten op te zetten die de kwaliteit van het uiteindelijke kopje
koffie verbeteren.
De Stichting geeft dus algemene, niet
merkgebonden, informatie over het
produkt koffie. Eigenlijk is het een beetje
te vergelijken met wat andere branche
organisaties zoals het zuivelbureau of
het Wijn Informatie Centrum doen voor
hun produkten. ook zij maken reclame
voor een produkt zonder direct een
merk te noemen.
ledereen kan de 10 recepten die
ontwikkeld zijn voor de Week
van de Koffiemaken. Er zijn in
totaal tien recepten samenge
steld. Er zijn 4 receptenvariaties
beschrevenzodat u gelijk aan
de slag kunt.
Door heel simpel een briefkaar
tje te sturen aan de stichting
Koffie informatie Bureau in Am
sterdam of door even te bellen
krijgt u alle 10 recepten gratis
thuisgestuurd.
in het nog jonge bestaan van de Stichting
zijn er verschillende brochures over kof
fie gemaakt, die bijna alle vragen over
koffie beantwoorden en die gratis
verkrijgbaar zijn. veel jongeren zoeken
bijvoorbeeld koffie-informatie voor het
maken van een werkstuk. Horeca
ondernemers willen graag weten hoe zij
de lekkerste koffie kunnen zetten.
Programmamakers zijn op zoek naar
gegevens over het groeiproces van de
koffieplant. verder bellen heel veel
Nederlanders ook gewoon omdat ze iets
meer willen weten over het produkt
koffie.
DE FAAM - DE VLISSINGER
Woensdag 8 mei 1991
1. Gebruik verse koffie van een juiste maling en dosering.
(Bijvoorbeeld geen grove maling voor een snelfilterapparaat).
2. Gebruik altijd vers water.
3. Bewaar koffie altijd afgesloten; houd koffie en koffiefilters droog en ver van
indringende geuren.
4. Maak de koffiekan en het koffiefilter elke dag goed schoon. En spoel het
koffiezetapparaat regelmatig met water door.
5. schenk de koffie meteen In want dan serveert u de koffie op de juiste
temperatuur.
6. Bewaar grote hoeveelheden koffie nooit langer dan een half uur. Gooi kleine
restjes koffie weg en laat ze niet op een warmhoudplaatje staan.
Na al die lekkere koff iedranken is
het natuurlijk ook leuk even iets
meer te lezen over het produkt
koffie.
Koffie is een natuurprodukt. Door een
klein beetje meer zon tijdens de groei
kan de boon al anders smaken, u kunt dit
vergelijken met druiven. Ook koffie is
duidelijk geen produkt van de lopende
band maar moet elke keer weer opnieuw
bekeken en beoordeeld worden.
De groene koffieboon zelf heeft geen
smaak, maar wel een bepaald smaak-
"karakter" en een kwaliteitspotentie
een "ingebakken", mogelijke kwaliteit).
De smaak en het aroma van de
koffiebonen komen pas te voorschijn na
het deskundig mengen mêleren) en
branden van de verschillende soorten
groene koffiebonen.
Elke koffie die u koopt is een melange
van verschillende koffiebonen, soms
kunnen dit wel 12 verschillende soorten
zijn.
De melangeur bij de koffiebrander weet
precies hoe u vindt dat het kopje koffie
moet smaken en ruiken. Met de verschil
lende soorten koffiebonen maakt hij elke
keer weer die koffie, die u lekker vindt en
kan hij zorgen dat de koffie die u koopt
elke week hetzelfde smaakt en van een
constante kwaliteit is.
Bij het branden van de bonen gaat het er
om dat de kern van de boon zo snel
mogelijk heet wordt, zonder de buiten
kant te verbranden. De koffieboon moet
gelijkmatig bruin gebrand worden.
Direct daarna moet de koffie snel ge
koeld worden om nabranden te voor
komen. Tijdens het brandproces gaan de
suikers in de boon carameliseren. Dit
zorgt voor de bruine kleur. De koffie
boon welt iets en de bij het brandproces
vrijkomende aroma's worden opgesla
gen in kleine celletjes in de boon.
Pas bij het zetten van de koffie komen de
heerlijke koffle-aroma's vrij.
zon 20.000 horeca-ondernemers zijn
uitgenodigd om in te haken op het
thema "Variatie met Koffie'
Om het makkelijk te maken zijn er tien
eenvoudige koffierecepten ontwikkeld
waarvan de horeca-ondernemers ge
bruik kunnen maken.
De horeca-ondernemer kan zelf bepalen
of hij een selectie maakt uit de recepten
of ze allemaal serveert.
Sommige horeca-ondernemers zullen
hun zelf gekozen koffierecepten op hun
menukaart vermelden anderen zullen
het wellicht op een groot bord bij de
ingang van de zaak schrijven.
De recepten vragen niet meer tijd dan
het bereiden van een kopje cappuccino,
kortom ze zijn in een handomdraai ge
maakt.
Het "top"-recept is Caramelkoffie met
praliné, een verrassende combinatie van
koffie met fijne caramel. Gegarneerd
met slagroom en gecarameliseerde
nootjes. Dit recept staat afgebeeld op
een zogenaamde tafelkaart. De horeca
ondernemer kan zo'n tafelkaart en een
poster met daarop nog vijf andere
koffiedranken gratis bestellen bij de
Stichting Koffie informatie Bureau.
Dat betekent dat, als men van 18 t/m 26
mei ergens een poster ziet hangen met
het logo van de "Week van de Koffie" of
een kaart ziet staan met de
Caramelkoffie, men daar naar binnen kan
stappen om lekkere koffierecepten te
bestellen.
O de gemiddelde Nederlander op jaar
basis 200 liter koffie drinkt.
O dit neerkomt op bijna 4,5 kopje per
persoon per dag.
O er voor een pakje koffie van 250 gram
maar liefst 1.700 tot 1.800 bonen moe
ten worden gemalen.
O in Nederland wel 30 koffiebranders
bestaan.
O Nederlanders echte koffie liefhebbers
zijn; wij behoren direct na de Finnen,
Zweden, Denen en Noren, tot de vijf
grootste koffiedrinkers in de wereld.
Adresgegevens
Stichting Koffie informatie Bureau
Postbus 90445
1006 BK Amsterdam
telefoon 020 - 6171752
Van 18 tot en met 26 mei, wordt voor het eerst in Nederland de "Week
van de Koffie" georganiseerd.
De "Week van de Koffie" zal een regelmatig terugkerend evenement
worden. Dit jaar is het thema van de week: "Variatie met Koffie".
Het doel van de week is het promoten
van een goed en lekker kopje koffie.
"Koffie heeft toch geen promotie meer
nodig" zult u zeggen, "ledereen drinkt
toch al koffie' Natuurlijk is het zo dat
bijna iedereen dagelijks geniet van een
geurig kopje koffie. Maar voor de meeste
mensen is koffie gewoon koffie, een
lekkere, warme drank in een kopje. Dat er
veel meer kan met koffie, weten eigenlijk
maar weinig mensen.
Daarom is 'Variatie met Koffie" gekozen
als thema voor de Week van de Koffie
Met eenvoudige ingrediënten kan
iedereen in een handomdraai allerlei
spannende en uitdagende koffierecep
ten serveren. Door op deze manier te
variëren met koffie, worden de verschil
lende mogelijkheden van koffie duide
lijk. Dat betekent natuurlijk niet dat u
niet meer zou mogen genieten van een
"gewoon" kopje koffie. Absoluut niet.
Maar door eens wat anders te doen met
koffie wil de Stichting Koffie informatie
Bureau een aanzet geven tot nieuwe
wijzen van koffiedrinken, naast het
vertrouwde kopje koffie.
Het leuke is dat de koffierecepten door
iedereen en overal te maken zijn. in de
koffieshop om de hoek, in het restaurant
op de markt, maar ook thuis als extra
verrassing voor bezoek of in de bedrijfs
kantine op het werk.
Tijdens de "Week van de Koffie zal men
in heel Nederland op verschillende
plaatsen de koffievariaties kunnen gaan
drinken. Al heel wat horeca-onderne
mers hebben aangegeven heel graag
mee te willen doen met de campagne.
Met een beetje geluk zit u met Pinksteren
lekker in het zonnetje te genieten van
een caramelkoffie of misschien wel een
Gemberkoffie of misschien toch maar
een Bananenkoffie?
Maar men is natuurlijk niet afhankelijk
van de horeca-ondernemer om een apar
te koffie te kunnen drinken. Men kan ook
zelf in het bezit komen van de tien
koffievariaties die speciaal voor de
"Week van de Koffie" ontwikkeld zijn.
Ook zal in de reclame op de radio een
aantal keer aandacht besteed worden
aan de "Week van de Koffie" en zullen
koffierecepten gegeven worden.
.V
In nieuw tenue van sponsor Sturm Dekker, Bouwma
terialen en Sloopwerken uit Oostkapelle, heeft Oostka
pelle 5 een prima prestatie geleverd met een derde
plaats in de vierde klas E van de afdeling Zeeland.
Op de foto staat het elftal met de nieuwe kleding,
staand v.l.n.r.: Edo Oorbeek - Hans Maljaars - Dirk v/d
Hoven - Anton Kodde - Marcel Richard - Gijs Baan - Pe
ter Zwemer - Cees Vos (aanvoerder) - Peter v. Hekken
- Jaap Sturm (sponsor).
Zittend v.l.n.r.: Paul Suyk - Gerard Jobse - Henk Smit -
Peter Brouwer - Pim Jobse - Rutger Wondergem - Aard
Rotte - Ad Murre.
De ANWB organiseert zaterdag
11 mei in samenwerking met de
Tros en de VVV's de 18e Lande
lijke Fietsdag.
In Vlissingen kan worden gestart
voor een route van 37 km waar
van de opbrengst ten goede
komt aan de stichting Najjar
Fonds voor de bestrijding van
najjar, een zeldzame leverziekte
die voorkomt bij jonge kinderen
en waar nog veel onderzoek voor
nodig is.
In de Nieuwe Kerk van Middel
burg wordt dinsdag 21 mei om
20 uur een orgelconcert gegeven
door Klaas J. Mulder uit Kampen.
Op het programma staan werken
van J.S. Bach, W.A. Mozart, W.
Walond, J. Rheinberger, F. Men
delssohn, B. Tours, E. Gigout, Ch.
M. Widor en eigen werk. Het
concert is het eerste in een serie
van elf waarbij prominente orga
nisten het orgel in deze eeuwen
oude Abdijkerk bespelen.
een lijn hoort recht getrokken,
een punt hoort stipt gezet.
voor den boer drukkers
is dat geen probleem.
middelburg 01180-81000