UIT HET ZAKEN]
'Zonder wijn smaakt
tarbotje toch minder'
m-
'Wisseling van de Wacht'
«MREEKS
Kat in de zak
Schoenmakersfamilie al
honderd jaar in het vak
DOE HET ZELF
'INIiet iedereen weet
wat wormenmest is'
AA
MODEL VAN DE
SLEEPBOOT "SAMSON"
Gezellig
Grote verhalen
Restaurant McDrive
Middelburg
Ontdek McDonald's.
Nu bij ons Ronald McDonalds verrassingspakket
Mc Donate)
WIN EEN ETENTJE!
bij McDonalds M'burg
Kan je bij
PRIJSVRAAG
verjaardagsfeestjes houden?
NIEUWE SECTORDIRECTEUR HTS VL/SS/NGEN
Door
drs. Thomas
Klabbers
WUNAVOND BIJ RESTAURANT VALENTIJN
Watersnood
Pasvorm
Woensdag 2 mei 1990
DE FAAM - DE VLISSINGER
Wijn is allang niet meer uitsluitend bestemd voor de elite en
wijnkennis is allang niet meer uitsluitend weggelegd voor de
snob. Dat bleek afgelopen donderdag wel in het Vlissingse
restaurant Valentijn. Onder het motto 'weet wat je drinkt' hield
het restaurant aan de Nieuwendijk voor de vierde keer in haar
éénjarig bestaan een wijnavond. Niet alleen kregen de gasten
een vijf gangen diner met perfect bijpassende Bourgognes
voorgeschoteld, ook konden ze hun wijnkennis testen bij een
blindproeverij van vijf Elzasser wijnen. Wijnimporteur Joop
Bart uit Purmerend voorzag hen van alle noodzakelijke tekst en
uitleg.
„Dus als ik bij onder het kopje
'kleur' op het formulier gewoon
vijf keer 'wit' invul, zit ik goed",
vraagt een gast in alle onschuld.
„Nou nee", antwoordt Joop Bart
droog, wijzend op het tafellaken.
„Dit is wit en vergelijk dat maar
eens met de inhoud van het
glas". Het is duidelijk: bij wijn
proeven gaat het om de nuances.
En die nuances worden door de
dertig gasten wel gesignaleerd,
maar niet als soort herkend, zo
blijkt bij de uitslag van de wijn
proeverij. Vijf deelnemers konden
twee van de vijf Elzasser wijnen
bij naam noemen, de rest hoog
stens één. Bart Stinenbosch, ei
genaar van restaurant Valentijn,
laat zich door deze enigszins te
genvallende uitslag niet uit het
veld slaan. „Deze vijf wijnen zou
je er zo uit moeten halen", geeft
hij toe. „Maar de smaak is geluk
kig wel goed. Men kon bijvoor
beeld wel aangeven of een wijn
kruidig of muffig was".
Meestal gaat het er tijdens de
wijnavonden van Valentijn niet zc
serieus aan toe. „Dit was de eer
ste keer dat we een blindproeveri
hielden", zegt Stinenbosch. „Er
normaal geef ik tijdens de maal
tijd zelf uitleg over de wijnen".
Stinenbosch is er van overtuigd
van het nut van deze thema
avonden. „Wijn is het belangrijk
ste onderdeel van de maaltijd.
Als je geen goede wijn hebt,
smaakt het tarbotje of tongetje
niet. Maar in het restaurant zal ik
over het algemeen een bepaalde
wijn niet afraden. Alleen bij men
sen die ik wat beter ken of die er
om vragen. Deze wijnavonden
vormen daarom de ideale gele
genheid om de wijnkennis van de
gast op een gezellige, ongedwon
gen manier uit te breiden en de
belangstelling voor wijn in het al
gemeen op te wekken". En die
belangstelling is er zeker. „Er is
steeds weer een hele goede op
komst, één keer hebben we zelfs
een wachtlijst aan moeten leg
gen".
Na de wijnproeverij buigt het ge
zelschap zich over het diner. Toe
gegeven, de Bourgogne Saint
Brin Chardonnay uit 1988 past
prima bij de Paté Paques avec
müre, de Savigny les Beaune pre-
mier cru les Lavieres uit 1985 en
de Medaillon de filet de boeuf
vormen een goede combinatie en
de dessertwijn Vin doux naturel
Rasteau en de gevulde soesjes
smaken samen uitstekend. Joop
Bart, die samen met Bart Stinen
bosch het menu samenstelde,
zou het niet alleen uitstekend wil
len noemen, maar gewoon per
fect. „Een maaltijd valt of staat
met de wijn. Maar ik ben dan ook
heel kritisch. Ik zoek meestal
eerst de wijn uit en dan het
eten".
Joop Bart zit al vijfentwintig jaar
in het wijnvak. De importeur le
vert uitsluitend aan restaurants
en is het wandelende bewijs van
'goede wijn behoeft geen krans'.
Geen moeilijke termen of uitdruk
kingen, maar gewoon daar komt
de wijn vandaan, zo smaakt 'ie
en daarom smaakt 'ie zo. „Bij
wijnpresentaties hoor ik soms
collega's waarvan ik denk jon
gen, jongen, waar haal je het
vandaan. Dat ingewikkelde ge
doe weerhoudt veel mensen er
van zich in wijn te verdiepen. Dat
is zonde. Zelf denk ik altijd maar,
we hebben een goede kwaliteit
en dat moeten ze maar gewoon
accepteren. Niks grote verhalen
dus. En dat werkt. We timmeren
niet hard aan de weg, adverteren
niet veel en toch loopt de zaak
hartstikke goed".
Van de vijfhonderdvijftig wijnen
die Wijnimport J. Bart in het as
sortiment heeft kómen er zeker
vijfhonderd rechtstreeks van de
boer af. Wijn selecteren vergt ui
teraard de nodige kennis. „Dat
kun je alleen maar leren door veel
wijn te proeven. De eerste vijf
jaar kon ik er ook niks van, maar
als je me nu twintig Bourgognes
voorzet haal ik er uit wat het is".
De interesse voor wijn is in de af
gelopen jaren enorm toegeno
men. „Wijn is zeker een
'volksdrank' geworden", beaamt
Bart. „Een jaar of zeven, acht ge
leden gaf de Nederlander niet
meer dan vier gulden de liter uit.
Dat bedrag ligt nu guldens
hoger".
ter kunnen veroorloven, maar
omdat ze het er voor over heb
ben".
Die kennis heeft A.P. Cornelisse
wel. Als ex-
scheepswerktuigkundige, was hij
achttien jaar actief als docent au
tomatiseringstechniek. Een stevi
ge basis dus voor deze functie.
Plannen heeft Cornelisse genoeg:
„Als onderdeel van de Hoge
School Zeeland is de HTS gewor
teld in het Zeeuwse. Ik vind dan
ook dat de school dienstbaar
moet zijn aan deze provincie. Dat
betekent aan de ene kant, goed
Een uit de hand gelopen hobby.
Zo zou je de bedrijfsmatige bezig
heden van P. Blussé uit Koude-
kerke kunnen noemen. Zo'n
zeven jaar geleden las de nu
zestigjarige ex-ambtenaar een ar
tikel over wormenmest. Hij vond
dat dermate interessant dat hij
op onderzoek uitging. „Ik ben
uiteindelijk naar Wageningen ge
gaan en heb er anderhalf jaar op
gestudeerd". Nu heeft Blussé
een bloeiend bedrijf dat zich nog
jaarlijks uitbreidt. „Maar nog niet
iedereen weet wat wormenmest
is". Dus gaat de heer Blussé re
gelmatig met zijn produkt de
baan op. Afgelopen zaterdag
was hij bij Tuincentrum De Beve-
landen in 's Heer Hendrikskinde
ren.
Half elf is kennelijk nog vroeg
voor een zaterdagmorgen. Er zijn
nog niet veel klanten in het tuin
centrum. De heer Blussé heeft
z'n stand echter al klaar. De en
kele passerende klant krijgt mini
maal een folder aangereikt. Toont
laatst genoemde zich ook maar
enigszins geïnteresseerd, dan
worden hem op heldere en
besliste toon de voordelen van
wormenmest duidelijk gemaakt.
„Ondanks de grote belangstelling
voor milieuvriendelijke produkten
voor de verzorging van kamer- en
tuinplanten, weten veel mensen
nog niet eens dat er zoiets als
wormenmest bestaat", verklaart
Blussé zijn standwerkersbezighe
den. Met het verstrijken van de
tijd wordt het drukker in het tuin
centrum. Een belangstellende
Duitser krijgt tekst en uitleg in z'n
landstaal. Niet alleen tuincentra
heeft Blussé als klant. Met fuch
siaverenigingen, hoveniersbedrij
ven en boomverzorgingsbedrijven
worden eveneens nauwe contac
ten onderhouden. Zelfs de Hor
tus Botanicus in het Groningse
Haren behoort tot zijn
klantenkring.
'Zeeland Wormencultures',
noemt de heer Blussé zijn bedrijf.
De zakelijke contacten gaan via
het adres in Koudekerke. De mest
wordt geproduceerd in Groot
Abele. In een kas van 160 vier
kante meter bevinden zich wor
menbedden met zo'n achtmiljoen
wormen. „Een bed bestaat uit
een mengsel van zuivere koeie-
en paardemest", legt Blussé uit.
„Een worm heeft bepaald een
slechte speisvertering en moet
dagelijks zijn eigen gewicht eten
om enige voeding binnen te krij
gen. Wat hij gegeten en weer uit
gewerkt heeft bevat zodoende
nog steeds voeding. Krijgt een
worm geen nieuw voedsel, dan is
hij minimaal in staat om vier maal
z'n eigen mest te eten. Waar het
nu om gaat is, dat er bij iedere
darmpassage enzymen aan de
mest worden toegevoegd. Deze
enzymen hebben nu juist een he
le belangrijke groeibevorderende
werking". De mest wordt gewon
nen door de wormen uit te zeven.
Na droging wordt de reukloze
mest nogmaals gezeefd, waarna
het verpakt wordt.
met o.a. clubpas en 25,- aan
waardebonnen. Voor 4,95 is het van jou!!
Mits je tussen de 4 en 12 jr. bent)
en neem je vader, moeder, broertje, zusje, opa of oma mee!
Kruis het juiste
antwoord aan: O JA O NEE
Naam:
Adres:
Woonplaats: Tel.:
Geboortedatum:
De bon kunt u inleveren bij PZC kantoren in Middelburg, Vlissingcn
en bij McDonald's, Bolsschaalswcg 1 Middelburg voor 9 mei a.s.
Voor kinderen t/m 12 jaar houdt McDonald's Middelburg een prijsvraag.
Uit de ingeleverde bonnen met liet juiste antwoord trekt McDonald's
Middelburg een winnaar. Deze krijgt voor 12 mei a.s. een etentje aangeboden
voor plm. 6 personen.
voeling houden met de markt en
het bedrijfsleven. Aan de andere
kant moeten de al bestaande
goede contacten met de toeleve
rende scholen zonodig verstevigd
en uitgebreid worden. Sommige
leerlingen hebben namelijk nogal
wat aanpassingsproblemen, dat
betekent vooral in het eerste jaar
veel uitval. Dat moet worden be
perkt. Over het algemeen wens
ik door te gaan op de hier al eer
der ingeslagen wegen".
Bureau Sociaal Raadslieden
Brouwenaarstraat 4 Vlissingen 01184-17810
Breestraat 15 Middelburg 01 180-84000
"Bezint eer gij begint" is een
oud-hollandse wijsheid. Nog
steeds erg toepasselijk als het op
geld uitgeven aankomt. Postbus
51 vertelt ons regelmatig dat we
moeten "Kopen met 't Koppie".
Ondanks alle waarschuwingen
worden er nog veel katten in zak
ken en knollen voor citroenen ge
kocht. Vaak kunt u met wat extra
moeite een hoop ellende
voorkomen.
Neem rustig de tijd om prijs en
kwaliteit te vergelijken. Vraag of
u het gekochte eventueel kunt
ruilen. Wees voorzichtig met
vooruit-betalingen en kopen op
afbetaling! Regel zulke dingen
steeds schriftelijk. Het is altijd
verstandig om naar de algemene
leveringsvoorwaarden te vragen.
Lees die goed door, inclusief de
"kleine lettertjes". Niet alles wat
een bedrijf erin zet hoeft perse
geldig te zijn. Informeer of uw le
verancier is aangesloten bij de
stichting geschillen-commissies
consumentenzaken.
Meestal gaat alles goed, maar
daar gaat het hier niet over. Een
conflict kan gemakkelijk ont
staan: U krijgt een beschadigde
wasmachine geleverd; de repara
tie van uw pasgekochte tweede
handsje valt niet onder de
garantie; misverstanden over het
afbetalen van de encyclopedie; u
ziet scheel van uw nieuwe bril;
de waterleiding levert roestwater
en bederft uw wasgoed. Noem
maar op.
Als er zoiets fout gaat, probeert u
het zo snel mogelijk met de leve
rancier op te lossen. Lukt dat
niet, dan stelt u hem of haar
schriftelijk in gebreke. In zo'n in
gebrekestelling beschrijft u exact
wat u van de verkoper eist, en
voor wanneer. Komt daar geen of
een negatieve reactie op, dan
kunt u soms de "geschillencom
missie" inschakelen. En anders
de rechter.
De HTS in Vlissingen heeft per 1
mei van dit jaar een nieuwe direc
teur. Waarnemend directeur E.P.
de Vries neemt de oude draad
weer op en zet zijn werkzaamhe
den als leraar Engels aan dit insti
tuut voort. De nieuwe
sectordirecteur is A.P. Cornelisse,
ex-onderdirecteur van de afdeling
HBO van het Maritiem Instituut
de Ruyter in Vlissingen.
Deze haven-sleepboot, gebouwd in de jaren zeventig, is zo fraai van
vorm dat het de moeite loont om hiervan een model te bouwen. De
romp, opgebouwd uit houten segmenten, is breed en diep en ge
schikt om er een electromotor met wisselbak in te bouwen zodat het
model ook kan worden gebruikt om mee te varen. De bovenbouw
met stuurhut wordt gemaakt van triplex. Kleine metalen en houten
onderdelen evenals de motor met tandwielkast kunt u desgewenst
van Karweipost betrekken. Informatie hierover vindt u op de teke
ning. Het model is ca. 45 cm lang bij 10 cm breed en 21 cm hoog.
Alle onderdelen zijn op de tekening op ware grootte afgebeeld en
met de duidelijke bouwomschrijving zal het een plezierige tijdsbeste
ding zijn om dit fraaie model te maken. De tekening kunt u bestellen
door f 12,50 over te maken op postrek.nr. 3567600 van Karwei
post, Vleuten, onder vermelding van bestelnr. 5574 F/VI. Voor nade
re informatie kunt u ons ook bellen. Wij zijn van ma. t/m vr. iedere
ochtend bereikbaar tussen 9 u. en 12 u., tel. 03407-3855.
Het echtpaar Roelse in hun zaak aan de Scheldestraat in Vlissingen.
De Vries heeft als waarnemend
directeur tijdelijk het gat opge-
vuld dat ontstond toen sectordi-
recteur C.W. Wondergem in
december 1989 gebruik maakte
van de mogelijkheid tot vervroeg
de uittreding (VUT). „Dit vak
heeft zeker zijn leuke kanten",
bekent De Vries. „Het is leuk om
j er eens aan geroken te hebben,
maar ik wil het niet blijven doen.
Vooral de werkdruk is enorm
hoog. Leraar zijn vind ik toch leu
ker. Verder beschikt een leraar
De nieuwe sectordirecteur A.P. Cornelisse (links) geflankeerd
door zijn voorganger, E.P. de Vries.
Engels naar mijn mening niet
over voldoende technische ken
nis om deze functie naar behoren
te kunnen uitoefenen".
De Elzasser wijnen die bij de
wijnproeverij gebruikt werden,
kostten allemaal iets boven de
tien gulden. „En dan heb je toch
een prima wijntje", vindt Bart Sti
nenbosch, wiens restaurant vorig
jaar de Gouden Fles won. „Wijn
hoeft helemaal niet duur te zijn".
Zo is het niet altijd geweest, her
innert hij zich. „Als klein jongetje
vroeg ik aan mijn opa wat het
verschil was tussen arm en rijk.
Rijk is een mooie blonde vrouw,
champagne en oesters. Arm is
bier, mosselen en je oma, ant-
woorde hij. Dat is gelukkig nu
wel anders, wijn is er nu voor ie
dereen", grijnst de restaurateur, j
„Vijf jaar geleden werd er in het
calvinistische Nederland niet j
eens over wijn gepraat. Tegen
woordig hebben een heleboel
kranten, tijdschriften en radio- en
televisieprogramma's een wijnru
briek. Wijn is iets exclusievers,
mensen kunnen zichzelf er mee
indentificeren. Waarom er meer
wijn gedronken wordt? Tja. j
Waarom gaan mensen vaker uit
eten? Niet omdat ze het zich be-
De heer Blussé prijst zijn waren aan.
In 1935 (crisistijd) nam D. Roelse
senior de zaak over van zijn va
der. Het bedrijf ontwikkelde zich
steeds verder en in de jaren vijftig
kwam de huidige eigenaar bij zijn
vader in het bedrijf. „Tijdens de
watersnoodramp van 1953
spoelde alles in de Nieuwstraat
kapot en weg. Daarna verpauper
de de binnenstad min of meer.
Mede hierdoor zijn we opnieuw
begonnen in een pand aan de
Scheldestraat 44. Door de
steeds toenemende groei van het
bedrijf zijn we later verhuisd naar
het grotere pand op nummer 60.
Volgens Roelse is in de totale
ontwikkeling van het schoenen-
Schoenenhuis Roelse aan de
Scheldestraat in Vlissingen viert
dit jaar het 100-jarig bestaan. De
heer D. Roelse, de huidige eige
naar van de schoenenzaak, me
moreert hoe het een eeuw
geleden begon.
„In 1890 begon mijn grootvader,
de heer A. Roelse, in de
Nieuwstraat met schoenmaken
eg schoenreparatie. Inkoop be
stond nog niet, de schoenen
werden door grootvader zelf ge
maakt. Schoenmode was alleen
voor de welgestelden. Over het
algemeen werden schoenen ge
maakt voor praktisch gebruik".
Door keihard werken en vakbe
kwaamheid groeide de schoen
makerij uit tot een bloeiend
bedrijf wat overging van vader op
zoon. Het pand in de binnenstad
bleek al snel te klein en werd ver
bouwd tot een grote schoenma
kerij. De heer D. Roelse senior
begon al op jonge leeftijd zijn va
der in de zaak te helpen. „In
1920 kwam de modeontwikke
ling enorm opzetten", vervolgt
zijn zoon. „Dat was goed merk
baar in de winkelverkoop. Het ge
drag van mensen veranderde
door de nieuwe trends. De
schoenen werden in plaats van
gebruiksartikel ook modeartikel".
huis veel veranderd. "Vroeger
had je veel personeel nodig, te
genwoordig is dat minder. Men
sen kiezen vaak zelf een schoen
uit. Advies en begeleiding is
daarbij nog steeds nodig. Pas
vorm hebben we hoog in het
vaandel. Opa was daar al erg op
en wij zijn dat nog steeds. De
massaverkoop richt zich vooral
op kleur en model, waardoor de
consument vaak vergeet te letten
op de pasvorm. De begeleiding is
wel anders. Vroeger werd ook
geadviseerd, maar tegenwoordig
hebben mensen vaak al een
voorkeuze. Ons bedrijf is een 'ge
zinsschoenenzaak'. In het assor
timent hebben we de betere
schoenen voor jong en oud. Re
paratie van schoenen doen we
nog steeds".
„Dit jaar vieren we dus het
eeuwfeest van ons schoenen
huis. Maar door het overlijden
van mijn beide ouders, begin dit
jaar, is de feestvreugde wel iets
gedempt. Verrassingsacties hou
den we het hele jaar door, maar
niet te uitbundig vanwege de om
standigheden.