UIT HET ZAKEN] 'Zonder wijn smaakt tarbotje toch minder' m- 'Wisseling van de Wacht' «MREEKS Kat in de zak Schoenmakersfamilie al honderd jaar in het vak DOE HET ZELF 'INIiet iedereen weet wat wormenmest is' AA MODEL VAN DE SLEEPBOOT "SAMSON" Gezellig Grote verhalen Restaurant McDrive Middelburg Ontdek McDonald's. Nu bij ons Ronald McDonalds verrassingspakket Mc Donate) WIN EEN ETENTJE! bij McDonalds M'burg Kan je bij PRIJSVRAAG verjaardagsfeestjes houden? NIEUWE SECTORDIRECTEUR HTS VL/SS/NGEN Door drs. Thomas Klabbers WUNAVOND BIJ RESTAURANT VALENTIJN Watersnood Pasvorm Woensdag 2 mei 1990 DE FAAM - DE VLISSINGER Wijn is allang niet meer uitsluitend bestemd voor de elite en wijnkennis is allang niet meer uitsluitend weggelegd voor de snob. Dat bleek afgelopen donderdag wel in het Vlissingse restaurant Valentijn. Onder het motto 'weet wat je drinkt' hield het restaurant aan de Nieuwendijk voor de vierde keer in haar éénjarig bestaan een wijnavond. Niet alleen kregen de gasten een vijf gangen diner met perfect bijpassende Bourgognes voorgeschoteld, ook konden ze hun wijnkennis testen bij een blindproeverij van vijf Elzasser wijnen. Wijnimporteur Joop Bart uit Purmerend voorzag hen van alle noodzakelijke tekst en uitleg. „Dus als ik bij onder het kopje 'kleur' op het formulier gewoon vijf keer 'wit' invul, zit ik goed", vraagt een gast in alle onschuld. „Nou nee", antwoordt Joop Bart droog, wijzend op het tafellaken. „Dit is wit en vergelijk dat maar eens met de inhoud van het glas". Het is duidelijk: bij wijn proeven gaat het om de nuances. En die nuances worden door de dertig gasten wel gesignaleerd, maar niet als soort herkend, zo blijkt bij de uitslag van de wijn proeverij. Vijf deelnemers konden twee van de vijf Elzasser wijnen bij naam noemen, de rest hoog stens één. Bart Stinenbosch, ei genaar van restaurant Valentijn, laat zich door deze enigszins te genvallende uitslag niet uit het veld slaan. „Deze vijf wijnen zou je er zo uit moeten halen", geeft hij toe. „Maar de smaak is geluk kig wel goed. Men kon bijvoor beeld wel aangeven of een wijn kruidig of muffig was". Meestal gaat het er tijdens de wijnavonden van Valentijn niet zc serieus aan toe. „Dit was de eer ste keer dat we een blindproeveri hielden", zegt Stinenbosch. „Er normaal geef ik tijdens de maal tijd zelf uitleg over de wijnen". Stinenbosch is er van overtuigd van het nut van deze thema avonden. „Wijn is het belangrijk ste onderdeel van de maaltijd. Als je geen goede wijn hebt, smaakt het tarbotje of tongetje niet. Maar in het restaurant zal ik over het algemeen een bepaalde wijn niet afraden. Alleen bij men sen die ik wat beter ken of die er om vragen. Deze wijnavonden vormen daarom de ideale gele genheid om de wijnkennis van de gast op een gezellige, ongedwon gen manier uit te breiden en de belangstelling voor wijn in het al gemeen op te wekken". En die belangstelling is er zeker. „Er is steeds weer een hele goede op komst, één keer hebben we zelfs een wachtlijst aan moeten leg gen". Na de wijnproeverij buigt het ge zelschap zich over het diner. Toe gegeven, de Bourgogne Saint Brin Chardonnay uit 1988 past prima bij de Paté Paques avec müre, de Savigny les Beaune pre- mier cru les Lavieres uit 1985 en de Medaillon de filet de boeuf vormen een goede combinatie en de dessertwijn Vin doux naturel Rasteau en de gevulde soesjes smaken samen uitstekend. Joop Bart, die samen met Bart Stinen bosch het menu samenstelde, zou het niet alleen uitstekend wil len noemen, maar gewoon per fect. „Een maaltijd valt of staat met de wijn. Maar ik ben dan ook heel kritisch. Ik zoek meestal eerst de wijn uit en dan het eten". Joop Bart zit al vijfentwintig jaar in het wijnvak. De importeur le vert uitsluitend aan restaurants en is het wandelende bewijs van 'goede wijn behoeft geen krans'. Geen moeilijke termen of uitdruk kingen, maar gewoon daar komt de wijn vandaan, zo smaakt 'ie en daarom smaakt 'ie zo. „Bij wijnpresentaties hoor ik soms collega's waarvan ik denk jon gen, jongen, waar haal je het vandaan. Dat ingewikkelde ge doe weerhoudt veel mensen er van zich in wijn te verdiepen. Dat is zonde. Zelf denk ik altijd maar, we hebben een goede kwaliteit en dat moeten ze maar gewoon accepteren. Niks grote verhalen dus. En dat werkt. We timmeren niet hard aan de weg, adverteren niet veel en toch loopt de zaak hartstikke goed". Van de vijfhonderdvijftig wijnen die Wijnimport J. Bart in het as sortiment heeft kómen er zeker vijfhonderd rechtstreeks van de boer af. Wijn selecteren vergt ui teraard de nodige kennis. „Dat kun je alleen maar leren door veel wijn te proeven. De eerste vijf jaar kon ik er ook niks van, maar als je me nu twintig Bourgognes voorzet haal ik er uit wat het is". De interesse voor wijn is in de af gelopen jaren enorm toegeno men. „Wijn is zeker een 'volksdrank' geworden", beaamt Bart. „Een jaar of zeven, acht ge leden gaf de Nederlander niet meer dan vier gulden de liter uit. Dat bedrag ligt nu guldens hoger". ter kunnen veroorloven, maar omdat ze het er voor over heb ben". Die kennis heeft A.P. Cornelisse wel. Als ex- scheepswerktuigkundige, was hij achttien jaar actief als docent au tomatiseringstechniek. Een stevi ge basis dus voor deze functie. Plannen heeft Cornelisse genoeg: „Als onderdeel van de Hoge School Zeeland is de HTS gewor teld in het Zeeuwse. Ik vind dan ook dat de school dienstbaar moet zijn aan deze provincie. Dat betekent aan de ene kant, goed Een uit de hand gelopen hobby. Zo zou je de bedrijfsmatige bezig heden van P. Blussé uit Koude- kerke kunnen noemen. Zo'n zeven jaar geleden las de nu zestigjarige ex-ambtenaar een ar tikel over wormenmest. Hij vond dat dermate interessant dat hij op onderzoek uitging. „Ik ben uiteindelijk naar Wageningen ge gaan en heb er anderhalf jaar op gestudeerd". Nu heeft Blussé een bloeiend bedrijf dat zich nog jaarlijks uitbreidt. „Maar nog niet iedereen weet wat wormenmest is". Dus gaat de heer Blussé re gelmatig met zijn produkt de baan op. Afgelopen zaterdag was hij bij Tuincentrum De Beve- landen in 's Heer Hendrikskinde ren. Half elf is kennelijk nog vroeg voor een zaterdagmorgen. Er zijn nog niet veel klanten in het tuin centrum. De heer Blussé heeft z'n stand echter al klaar. De en kele passerende klant krijgt mini maal een folder aangereikt. Toont laatst genoemde zich ook maar enigszins geïnteresseerd, dan worden hem op heldere en besliste toon de voordelen van wormenmest duidelijk gemaakt. „Ondanks de grote belangstelling voor milieuvriendelijke produkten voor de verzorging van kamer- en tuinplanten, weten veel mensen nog niet eens dat er zoiets als wormenmest bestaat", verklaart Blussé zijn standwerkersbezighe den. Met het verstrijken van de tijd wordt het drukker in het tuin centrum. Een belangstellende Duitser krijgt tekst en uitleg in z'n landstaal. Niet alleen tuincentra heeft Blussé als klant. Met fuch siaverenigingen, hoveniersbedrij ven en boomverzorgingsbedrijven worden eveneens nauwe contac ten onderhouden. Zelfs de Hor tus Botanicus in het Groningse Haren behoort tot zijn klantenkring. 'Zeeland Wormencultures', noemt de heer Blussé zijn bedrijf. De zakelijke contacten gaan via het adres in Koudekerke. De mest wordt geproduceerd in Groot Abele. In een kas van 160 vier kante meter bevinden zich wor menbedden met zo'n achtmiljoen wormen. „Een bed bestaat uit een mengsel van zuivere koeie- en paardemest", legt Blussé uit. „Een worm heeft bepaald een slechte speisvertering en moet dagelijks zijn eigen gewicht eten om enige voeding binnen te krij gen. Wat hij gegeten en weer uit gewerkt heeft bevat zodoende nog steeds voeding. Krijgt een worm geen nieuw voedsel, dan is hij minimaal in staat om vier maal z'n eigen mest te eten. Waar het nu om gaat is, dat er bij iedere darmpassage enzymen aan de mest worden toegevoegd. Deze enzymen hebben nu juist een he le belangrijke groeibevorderende werking". De mest wordt gewon nen door de wormen uit te zeven. Na droging wordt de reukloze mest nogmaals gezeefd, waarna het verpakt wordt. met o.a. clubpas en 25,- aan waardebonnen. Voor 4,95 is het van jou!! Mits je tussen de 4 en 12 jr. bent) en neem je vader, moeder, broertje, zusje, opa of oma mee! Kruis het juiste antwoord aan: O JA O NEE Naam: Adres: Woonplaats: Tel.: Geboortedatum: De bon kunt u inleveren bij PZC kantoren in Middelburg, Vlissingcn en bij McDonald's, Bolsschaalswcg 1 Middelburg voor 9 mei a.s. Voor kinderen t/m 12 jaar houdt McDonald's Middelburg een prijsvraag. Uit de ingeleverde bonnen met liet juiste antwoord trekt McDonald's Middelburg een winnaar. Deze krijgt voor 12 mei a.s. een etentje aangeboden voor plm. 6 personen. voeling houden met de markt en het bedrijfsleven. Aan de andere kant moeten de al bestaande goede contacten met de toeleve rende scholen zonodig verstevigd en uitgebreid worden. Sommige leerlingen hebben namelijk nogal wat aanpassingsproblemen, dat betekent vooral in het eerste jaar veel uitval. Dat moet worden be perkt. Over het algemeen wens ik door te gaan op de hier al eer der ingeslagen wegen". Bureau Sociaal Raadslieden Brouwenaarstraat 4 Vlissingen 01184-17810 Breestraat 15 Middelburg 01 180-84000 "Bezint eer gij begint" is een oud-hollandse wijsheid. Nog steeds erg toepasselijk als het op geld uitgeven aankomt. Postbus 51 vertelt ons regelmatig dat we moeten "Kopen met 't Koppie". Ondanks alle waarschuwingen worden er nog veel katten in zak ken en knollen voor citroenen ge kocht. Vaak kunt u met wat extra moeite een hoop ellende voorkomen. Neem rustig de tijd om prijs en kwaliteit te vergelijken. Vraag of u het gekochte eventueel kunt ruilen. Wees voorzichtig met vooruit-betalingen en kopen op afbetaling! Regel zulke dingen steeds schriftelijk. Het is altijd verstandig om naar de algemene leveringsvoorwaarden te vragen. Lees die goed door, inclusief de "kleine lettertjes". Niet alles wat een bedrijf erin zet hoeft perse geldig te zijn. Informeer of uw le verancier is aangesloten bij de stichting geschillen-commissies consumentenzaken. Meestal gaat alles goed, maar daar gaat het hier niet over. Een conflict kan gemakkelijk ont staan: U krijgt een beschadigde wasmachine geleverd; de repara tie van uw pasgekochte tweede handsje valt niet onder de garantie; misverstanden over het afbetalen van de encyclopedie; u ziet scheel van uw nieuwe bril; de waterleiding levert roestwater en bederft uw wasgoed. Noem maar op. Als er zoiets fout gaat, probeert u het zo snel mogelijk met de leve rancier op te lossen. Lukt dat niet, dan stelt u hem of haar schriftelijk in gebreke. In zo'n in gebrekestelling beschrijft u exact wat u van de verkoper eist, en voor wanneer. Komt daar geen of een negatieve reactie op, dan kunt u soms de "geschillencom missie" inschakelen. En anders de rechter. De HTS in Vlissingen heeft per 1 mei van dit jaar een nieuwe direc teur. Waarnemend directeur E.P. de Vries neemt de oude draad weer op en zet zijn werkzaamhe den als leraar Engels aan dit insti tuut voort. De nieuwe sectordirecteur is A.P. Cornelisse, ex-onderdirecteur van de afdeling HBO van het Maritiem Instituut de Ruyter in Vlissingen. Deze haven-sleepboot, gebouwd in de jaren zeventig, is zo fraai van vorm dat het de moeite loont om hiervan een model te bouwen. De romp, opgebouwd uit houten segmenten, is breed en diep en ge schikt om er een electromotor met wisselbak in te bouwen zodat het model ook kan worden gebruikt om mee te varen. De bovenbouw met stuurhut wordt gemaakt van triplex. Kleine metalen en houten onderdelen evenals de motor met tandwielkast kunt u desgewenst van Karweipost betrekken. Informatie hierover vindt u op de teke ning. Het model is ca. 45 cm lang bij 10 cm breed en 21 cm hoog. Alle onderdelen zijn op de tekening op ware grootte afgebeeld en met de duidelijke bouwomschrijving zal het een plezierige tijdsbeste ding zijn om dit fraaie model te maken. De tekening kunt u bestellen door f 12,50 over te maken op postrek.nr. 3567600 van Karwei post, Vleuten, onder vermelding van bestelnr. 5574 F/VI. Voor nade re informatie kunt u ons ook bellen. Wij zijn van ma. t/m vr. iedere ochtend bereikbaar tussen 9 u. en 12 u., tel. 03407-3855. Het echtpaar Roelse in hun zaak aan de Scheldestraat in Vlissingen. De Vries heeft als waarnemend directeur tijdelijk het gat opge- vuld dat ontstond toen sectordi- recteur C.W. Wondergem in december 1989 gebruik maakte van de mogelijkheid tot vervroeg de uittreding (VUT). „Dit vak heeft zeker zijn leuke kanten", bekent De Vries. „Het is leuk om j er eens aan geroken te hebben, maar ik wil het niet blijven doen. Vooral de werkdruk is enorm hoog. Leraar zijn vind ik toch leu ker. Verder beschikt een leraar De nieuwe sectordirecteur A.P. Cornelisse (links) geflankeerd door zijn voorganger, E.P. de Vries. Engels naar mijn mening niet over voldoende technische ken nis om deze functie naar behoren te kunnen uitoefenen". De Elzasser wijnen die bij de wijnproeverij gebruikt werden, kostten allemaal iets boven de tien gulden. „En dan heb je toch een prima wijntje", vindt Bart Sti nenbosch, wiens restaurant vorig jaar de Gouden Fles won. „Wijn hoeft helemaal niet duur te zijn". Zo is het niet altijd geweest, her innert hij zich. „Als klein jongetje vroeg ik aan mijn opa wat het verschil was tussen arm en rijk. Rijk is een mooie blonde vrouw, champagne en oesters. Arm is bier, mosselen en je oma, ant- woorde hij. Dat is gelukkig nu wel anders, wijn is er nu voor ie dereen", grijnst de restaurateur, j „Vijf jaar geleden werd er in het calvinistische Nederland niet j eens over wijn gepraat. Tegen woordig hebben een heleboel kranten, tijdschriften en radio- en televisieprogramma's een wijnru briek. Wijn is iets exclusievers, mensen kunnen zichzelf er mee indentificeren. Waarom er meer wijn gedronken wordt? Tja. j Waarom gaan mensen vaker uit eten? Niet omdat ze het zich be- De heer Blussé prijst zijn waren aan. In 1935 (crisistijd) nam D. Roelse senior de zaak over van zijn va der. Het bedrijf ontwikkelde zich steeds verder en in de jaren vijftig kwam de huidige eigenaar bij zijn vader in het bedrijf. „Tijdens de watersnoodramp van 1953 spoelde alles in de Nieuwstraat kapot en weg. Daarna verpauper de de binnenstad min of meer. Mede hierdoor zijn we opnieuw begonnen in een pand aan de Scheldestraat 44. Door de steeds toenemende groei van het bedrijf zijn we later verhuisd naar het grotere pand op nummer 60. Volgens Roelse is in de totale ontwikkeling van het schoenen- Schoenenhuis Roelse aan de Scheldestraat in Vlissingen viert dit jaar het 100-jarig bestaan. De heer D. Roelse, de huidige eige naar van de schoenenzaak, me moreert hoe het een eeuw geleden begon. „In 1890 begon mijn grootvader, de heer A. Roelse, in de Nieuwstraat met schoenmaken eg schoenreparatie. Inkoop be stond nog niet, de schoenen werden door grootvader zelf ge maakt. Schoenmode was alleen voor de welgestelden. Over het algemeen werden schoenen ge maakt voor praktisch gebruik". Door keihard werken en vakbe kwaamheid groeide de schoen makerij uit tot een bloeiend bedrijf wat overging van vader op zoon. Het pand in de binnenstad bleek al snel te klein en werd ver bouwd tot een grote schoenma kerij. De heer D. Roelse senior begon al op jonge leeftijd zijn va der in de zaak te helpen. „In 1920 kwam de modeontwikke ling enorm opzetten", vervolgt zijn zoon. „Dat was goed merk baar in de winkelverkoop. Het ge drag van mensen veranderde door de nieuwe trends. De schoenen werden in plaats van gebruiksartikel ook modeartikel". huis veel veranderd. "Vroeger had je veel personeel nodig, te genwoordig is dat minder. Men sen kiezen vaak zelf een schoen uit. Advies en begeleiding is daarbij nog steeds nodig. Pas vorm hebben we hoog in het vaandel. Opa was daar al erg op en wij zijn dat nog steeds. De massaverkoop richt zich vooral op kleur en model, waardoor de consument vaak vergeet te letten op de pasvorm. De begeleiding is wel anders. Vroeger werd ook geadviseerd, maar tegenwoordig hebben mensen vaak al een voorkeuze. Ons bedrijf is een 'ge zinsschoenenzaak'. In het assor timent hebben we de betere schoenen voor jong en oud. Re paratie van schoenen doen we nog steeds". „Dit jaar vieren we dus het eeuwfeest van ons schoenen huis. Maar door het overlijden van mijn beide ouders, begin dit jaar, is de feestvreugde wel iets gedempt. Verrassingsacties hou den we het hele jaar door, maar niet te uitbundig vanwege de om standigheden.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1990 | | pagina 13