Alle w kerstartikelen onder een dak TOM CI5AY 'Geef eens verlichting cadeau' Een kwaliteitscassette gaat een leven lang mee Brief verzenden in de aanbieding Italiaanse kerstverrassing van banketbakkerij Mostert Originele handgemaakte sieraden uit Skandinavië Van feestelijk ontbijt tot koud buffet of compleet feest Verrassend kerstmenu Pom Lay in Vlissingen en extra aandacht voor jeugd kerst - kerst - kerst kerst - kerst - kerst kerst - kerst - kerst - kerst - ten dat een gezin ver stuurt. Vorig jaar heeft PTT Post 155 miljoen decemberze- gels verkocht. Een toena me van tien procent ten opzichte van 1987. Ver wacht wordt dat deze groei zicht dit jaar zal voortzetten. Overigens zijn ook de zegels van voor gaande jaren nog te ge bruiken. PTT Post ziet de decemberzegelactie als een verdiende korting voor haar klanten, omdat in de ze periode veelal een aan tal kaarten tegelijk worden verstuurd. Onder de naam Bloem en Kado Orchidee zijn de bloemenwinkel Orchidee en de cadeaushop Pour Toi sinds 16 december onder één dak gevestigd. Is dat even praktisch. Geen geren van de ene win kel naar de andere, maar gewoon even naar de Lange Viele 14 in Middelburg. Cadeautjes, kerststukjes, kaarsen, kaarten en kerstversierin gen, het is er allemaal. De Kerstroos (Helleborus Niger), verkrijgbaar bij Bloem en Kado Orchidee. Op de bloemenafdeling van Orchidee zijn de fraaiste kerststukjes ver krijgbaar. Uiteraard ont breekt ook de traditionele Kerstroos niet. Wat de sfeerverlichting betreft zit men bij Bloem en Kado Or chidee helemaal goed. "We hebben een groot aantal verschillende kaar sen", zegt eigenaar Ad Rie- mens. „Onder meer de enige echte Dompelkaar sen èn batikkaarsen". En voor wie weer eens wat anders voor de boom zoekt heeft Orchidee kerstballen van papier maché. Daarnaast beschikt Orchi dee over een ruime collec tie kerst- en nieuwjaarskaarten. Origi naliteit staat daarbij voor op. De gigantisch groot afgemeten exemplaren zijn daar een goed voorbeeld van. BLOEM EN KADO ORCHIDEE LANGE VIELE 14 MIDDELBURG 01180-25075 VAN DE WOESTIJNE HEEFT EXCLUSIEF WILKENS/BSF Is het niet prachtig, dat bestek van Wil- kens/BSF? Bij Van de Woestijne aan de Lange Delft in Middelburg voert men deze gecombi neerde en vaak bekroonde merken, die overi gens al sinds 1810 één concern vormen, exclusief. Evenals de voorgaande jaren biedt de PTT post haar klanten weer de mogelijkheid om hun Kerst en Nieuwjaarskaarten met korting te versturen. Vanaf 30 november zijn namelijk weer op alle postkantoren en -agentschappen van de PTT de decemberzegels - met een waarde van 50 cent - verkrijgbaar. De zegel mag zowel gebruikt worden voor wenskaarten die als gewone kaart worden verzonden, als voor kaarten die in een open enve lop worden verstuurd. Voor dit doel zijn de zegels alleen in december bruikbaar. Na december mo gen ze nog wel gebruikt worden, maar moet voor het juiste tarief een aanvullend bedrag aan post zegels worden bijgeplakt. Het nieuwste lekkers van de Middelburgse brood- en banketbakkerij Mostert heet Panettone. Dit nieuwe kerstbrood mag met recht een aanwinst voor het traditionele kerst- en nieuwjaarsontbijt worden genoemd. BROOD- EN BANKETBAKKERIJ MOSTERT SEISWEG 55 MIDDELBURG 01180-13391 De bestekken van Wil- kens/BSF worden ge maakt van zuiver zilver, verzilverd en edelstaal. Bij Van de Woestijne weet men het zeker. "Er wordt geen enkele concessie ge daan aan de kwaliteit. Po lijsten, de dikte van het materiaal en het staal van de messen, het wordt alle maal uiterst zorgvuldig ge maakt." Over de messen heeft de uitbater van de speciaal zaak aan de Lange Delft nog een verhaal apart. Hij noemt ze 'van goede kwa liteit', waarbij hij vooral op het snijgedeelte (het lem- «s £*s t» c** t*= met) wijst. Dat wordt ge maakt van het zogenaam de 'acron' staal met een hoog koolstofgehalte. "Daardoor blijven de mes sen langer scherp." De successen van de Wil- kens/BSF-bestekken wor den niet alleen bepaald door de kwaliteit van de toegepaste materialen, de afmeting en de detaille ring. Zeker ook door de goede en functionele vormgeving. Het merk heeft maar liefst veertien bekroningen achter zijn naam staan, waaronder acht keer een lON-erken- ning (industrieel ontwerp Nederland). De modellen van 'Wilkens/BSF' werden tot cassette van het jaar gekozen; in 1985 het mo del Nova, in 1986 het mo del Octa, in 1988 het model Time en dit jaar het model Omega. Belangrijk is dat een kwali teitscassette een leven lang mee gaat en dat een kwaliteitsbestek een goe de combinatie vormt met het servies en de drinkgla zen op tafel. Speciaalzaak Van de Woestijne heeft de merkepcombinatie Wil kens/BSF exclusief voor Walcheren. SPECIAALZAAK VAN DE WOESTIJNE LANGE DELFT 50, MIDDELBURG TELEFOON 01180-13221 a c<i eet s« ea r« ca t» DE BESTE WENSEN OP DE POST De kortingsactie gaat van start onder de slogan: 'Doe de beste wensen op de post. Met'n zegel die maar 50 cent kost'. Het is inmid dels de derde keer dat de decemberzegels worden uitgebracht. Bijzonder is dit jaar de vorm, namelijk een driehoek in een ontwerp van Hans Kruit. De zegels zijn te koop in velletjes van twintig stuks. Deze hoe veelheid is door de PTT vastgesteld op basis van het gemiddeld aantal Kerst- en Nieuwjaarskaar- CK £êi set eet Btt tKk ces cec eet txs ses ges BLOEM EN KADO ORCHIDEE „Panettone is oorspronke lijk Italiaans. Het recept is al eeuwenoud", vertelt bakker Aad Mostert. Het luxueuze kerstbrood is ge vuld met rozijnen, stukjes amandel en geconfijte si naasappel. „We hebben het speciaal voor de kerst in ons assortiment opge nomen", aldus Mostert. „Door de originele verpak king en de vorm van het Lekkers van de Middelburgse bakker Mostert. brood is Panettone echt GEERE PASSAGE een geschenk voor de con- MIDDELBURG sument". 01180-15023 ZILVER, WIT TIN EN BRONS BIJ HET FINSE WINKELTJE Sommige sieraden hebben het gewoon. Die kun nen van het eenvoudigste jurkje een exclusieve creatie maken. De sieraden van de Deens Jorgen Jensen bijvoorbeeld, of die van het Finse Turun Hopea Oy. Skandinavisch handwerk dat - uiter aard exclusief - verkrijgbaar is bij het Finse Win keltje in Middelburg. Origineel als cadeau, leuk om jezelf mee te verwennen. ke details maken zijn siera den nog leuker". CHINEES INDISCH SPECIALITEITEN RESTAURANT i iVK SXt £RtlMS £W txt tW Ett OW 0Ot iXt «S tW t*t PARTYSERVICE STATIONSRESTAURANT VLISS/NGEN UITGEBREID Jorgen Jensen vestigde zich in 1963 als zelfstandig ondernemer. Omdat in de oliecrisistijd de goud- en zilverprijzen uit de pan re zen, legde hij zich toe op sieraden van wit tin. „Dat lijkt op zilver, maar het is tin", legt Joke Daelebout van het Finse Winkeltje uit. „Doordat het materiaal goedkoper is, zijn deze sie raden aantrekkelijk ge prijsd". De fraaie, met de hand bewerkte sieraden van Jensen worden met het allerfijnste staalwol ge polijst, waardoor ze een bijzondere zachte glans, de zogenaamde satijnfinish, krijgen. Vrijwel alle exem plaren zijn voorzien van zijn handtekening en een serie nummer. De ontwerpers achter Tu run Hopea Oy zijn Pentti Sarpaneva en Jorma Laine De ontwerpen van Pentti Sarpaneva zijn ronduit ver rassend. „Sarpaneva is een van de pionieren op het ge bied van juwelen", vertelt Joke Daelebout. „Hij maakt op een hele origine le, vernieuwende manier gebruik van verschillende metalen en stenen en dat levert ontzettend mooie dingen op". Jorma Laine is gespecialiseerd in zilver en brons. Zijn ontwerpen zijn zeer persoonlijk. „Het leu ke van hem is dat hij niet eerst op papier ontwerpt, maar direct met het metaal aan de slag gaat", aldus Joke „De kleine persoonlij- Sieraden van Turun Hopea Oy. HET FINSE WINKELTJE LANGE VIELE 69 MIDDELBURG 01180-29523 'j<a; t-e» C< VLISSINGEN CENTRUM 1ARKT TEL. 01184-13025 Ontbijtservice van het Stationsrestaurant: verwennerij aan huis. Kerst, nieuwjaar, of zo maar een zondagochtend. Half slapend draai je je nog eens lekker om. Geen haast, geen werk, geen verplichtingen. Dan gaat de bel. En voordat je het weet staat je ontbijttafel vol met verse broodjes, beleg, vers fruit, koffie, thee, sap en eitjes. Een kant en klaar uitgebreid, luxueus ontbijt, eventueel met champagne en dan nog thuisbezorgd ook? Dat kan dankzij de nieuwste service van het Stationsrestaurant Vlis singen. Het Stationsrestaurant van koude schotels be- biedt in principe een stond, is verder uitgebreid Zeeuws ontbijt, al dan niet met koude en warme aangevuld met champagne maaltijden en bufetten. Bo- of sekt, maar ook speciale vendien verzorgt het wensen kunnen worden Stationsrestaurant ook vervuld. „Leuk om vrien- feesten, recepties en ope- den of kennissen mee te ningen op locatie, verrassen", zegt bedrijfslei- Ideaal voor de feestdagen der Ad Hamers. Het is het huiskamer koud buf- restaurant bezorgt vanaf fet, één van de specialitei- zes uur 's morgens over ten van het restaurant. Dit heel Walcheren. De ontbijt- buffet bestaat uit vijf service is trouwens niet de feestelijk opgemaakte enige nieuwe activiteit van schalen met vis- en het Stationsrestaurant. De vleesspecialiteiten, aange- party-service, die voorheen vuld met salades, vruch- alleen uit het verzorgen ten, stokbrood en boter. CSS !ZX WS S3« tW «S E« «S »S DE ENORME COLLECTIE VAN LICHTLAND „Maar ook onze Skandina- vische, Mexicaanse en In dische buffetten zijn niet te versmaden", aldus Ha mers. STATIONSRESTAURANT VLIS SINGEN STATIONSPLEIN 5 VLISSINGEN 01184-65909 Het Chinees-Indisch specialiteiten restaurant Pom Lay aan de Kleine Markt in Vlissingen heeft ver rassende kerstmenu's samengesteld met veel oog voor de jongste disgenoten. Een speciaal kinder menu - met garnalen chips, tomatensoep, gebak ken banaan, kerstomelette, saté en ijs met suprise - staan aantrekkelijke geprijst klaar voor de kinde ren. T<5 :<5 ess re Volwassenen kunnen bij het Pom Lay kerstmenu kiezen uit een keur aan specialiteiten die allemaal passen in de slogan bij Pom Lay is chinees-indisch eten meer dan een nassi, bami of loempia. Ook is ei genaresse Shu bereid om met de gasten voor de feestdagen tegemoet te komen aan vragen en wen sen op culinair gebied. „We houden altijd rekening met wat de klanten willen", be kent ze. En: „Onze speciali teiten zijn slechts bij een aantal vaste klanten be kend. We willen dat graag uitbreiden. Ook onze wijn kaart kan trouwens elke toets der kritiek doorstaan. Franse, Duitse en Chinese wijnen hebben we in voor raad". Als bewijs toont ze die wijnkaart, die inder daad een flinke hoeveel heid bekende en minder bekende wijnen vermeldt. Het Pom Lay-kerstmenu ziet er als volgt uit. Vooraf een soep (Shanghai rund vleesbouillon met groente garnituur) waarna voor de entree dim sum wordt ge serveerd. Dat zijn drie soorten Chinese delicates sen met chili- en oester saus. Bij het hoofdgerecht heeft de fijnproever de keuze uit ti ban hai, dat zijn Chinese garnalen die sier lijk worden geserveerd op een hete plaat, ge yoe, in kruidenmarinade gestoom de varkenshaas, geser veerd in lotusblad, vogelnestje, tranches van ossehaas, kipfilet en var kenshaas in pittig gekruide gon bao saus of kou lou tong, gebakken tongfilets met citroen, ananas en zoet-zure saus. Het nage recht bestaat uit een verse vruchten suprise of vanille roomijs met warme kersen. Espresso met pralines ver volmaken het smaak- en sfeervolle kerstmenu van Pom Lay. „We zijn gedurende de kerstdagen gewoon ge opend", vertelt mevrouw Shu. Onze gasten kunnen uiteraard ook la carte bestellen en voor rr^ensen die liever thuis onze maal tijden eten kunnen die ge woon afhalen", legt de eigenaresse het gebeuren tijdens de kerstdagen uit. ALs noviteit wordt dezer dagen een Pom Lay ge schenkbon gelanceerd. Daarmee kan iemand een ander een heerlijke avond chinees-indisch culinair ge not verschaffen. Op de bon kan elk gewenst be drag door de (gulle) gever worden ingevuld. Tenslotte beklemtoont me vrouw Shu nogmaals: „Voor vragen en wensen staan we altijd ter beschik king". De woonkamer mag nog zo warm en romantisch in kerstsfeer ingericht zijn, met een tl-balk als ver lichting lijkt het nergens op. Net zomin als een moderne strak ingerichte ruimte met een bloe metjesschemerlamp. „De verlichting is de uitein delijke sfeerbepaler", zegt Sico Poortvliet van Lichtland in Middelburg. En Poortvliet kan het we ten, want hij is er tenslotte in gespecialiseerd. „Niets is zo bepalend voor de woon-, werk- en le vensstijl als de juiste^ ver lichting", benadrukt Sico Poortvliet nog eens extra. ,De keuze van de verlich ting is heel persoonlijk. Daarom hebben wij een zeer uitgebreide collectie kwaliteits-armaturen in huis". De collectie van Lichtland varieert van duurzame armaturen voor elegante sfeerverlichting tot de allernieuwste trends, van klassiek tot ha logeen en alles wat daar tussenin zit. Met name de exclusieve modellen van Dijkstra springen er uit. Tussen al dat moois in Lichtland is het moeilijk kiezen, maar Sico Poort vliet en zijn medewerkers staan altijd klaar met ad vies. Desgewenst regelen ze de verlichting voor het hele huis. En het advies beperkt zich natuurlijk niet tot de kleur- en stijlkeuze Het soort licht zelf is uit eindelijk het belangrijkste „In een werk- of studeer kamer kun je niet zo maar een lamp neerzetten", vindt Sico. „Goed, helder licht is juist daar heel be langrijk". LICHTLAND GEERE PASSAGE 8-10 MIDDELBURG 01180-23178 DE FAAM DE VLISSINGER Woensdag b december 1989 t

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1989 | | pagina 17