ALS ER ZOVEEL OP ZEELAND AF KOMT...
KAN ER HEEL WAT OP U AF KOMEN!
dat zij u
kunnen
vinden!
De rekreant heeft een eigen krant
in Zeeland rekreatieland....
Een neo classistisch hoogstandje
Bel voor informatie of reservering: 01155-8000 voor Zeeuwsch-Vlaanderen
of 01184-84000 voor Midden-Zeeland en 01110-15380 voor Noord-Zeeland.
Geen duidelijke favorieten
in Ronde van Midden Zeeland
RESTAURANT LEDOUX VAN WILLEBRORD
Woensdag 24 mei 1989
DE FAAM - DE VLISSINGER
Honderdduizenden, die
voor miljoenen besteden
Schakel de Zeeland
Rekreatiekrant in!
Elke week....
Maanden-lang...
De Ronde van Midden-Zeeland is
aanstaande zaterdag (27 mei) al
weer aan z'n dertigste editie toe.
Eén van de grote mannen achter
de schermen van dit evenement
is voorzitter Piet Louwerse. „Het
organiseren zit me in het bloed",
zegt hij zelf. Het meewerken aan
de organisatie van het grootste
sportevenement dat Zeeland kent
is voor Louwerse dan ook een
onverdeeld genoegen.
De regelmatig gehoorde kritiek
als zou de Ronde van Midden-
Zgeland voor zowel renners als
ploegleiders maar een marginale
betekenis hebben wijst Piet Lou-
'yverse van de hand. „Het is bij
voorbeeld niet zo, dat wij moeten
gaan bedelen om voldoende
deelnemers voor de ronde te krij
gen. De meeste ploegen melden
zich zelf aan. Daar komt nog bij
dat'er ook in deze ronde punten
zijn te verdienen voor de wereld
beker. Gezien de winnaars van de
afgelopen jaren, onder andere Pe
ter Pieterse en Gerrit Solleveld, is
het duidelijk dat zowel renners
als ploegleiders deze ronde zeker
niet als een trainingsritje be
schouwen".
Over het meedoen van 'grote na
men' is Louwerse genuanceerd in
zijn uitspraken. „Je kunt natuur
lijk een Fignon of een Delgado
naar hier halen en zo voor een
paar extra publiekstrekkers zor
gen. Maar naast het feit dat deze
heren veel geld kosten is het he
laas maar al te vaak zo dat ze op
een vlak parcours weinig of niets
presteren". Dat het weer een be
langrijke rol speeldt in de Ronde
van Midden-Zeeland moet ook
Piet Louwerse toegeven. „Er zijn
hele grote renners, die zelf toege
geven hebben dat ze het niet vol
houden om bij een straffe tegen
wind zeven kilometer in een
'waaier' te moeten rijden".
De Ronde van Midden Zeeland
bestaat uit twee componenten:
amateurs en profs. Start en aan
komst zijn in Goes. De amateurs
rijden over de Bevelanden en
Walcheren, de profs komen ook
door Schouwen Duiveland via de
Zeelandbrug en de Oosterschel-
dekering. De amateurs starten
rond half elf in Goes en finishen
daar rond tien over drie. Rond
half één strijkt de meute neer op
Walcheren, waar Nieuw- en St.
Joosland de eerste doorkomst is.
Middelburg (12.36 uur) en Vlis-
singen (12.48) Dishoek, Groot
Valkenisse, Wetstakapelle (pre
miesprint 13.17), Domburg
(13.27), Oostkapelle (13.37) en
Vrouwenpolder (13.46) zijn de
plaatsen op 'het eiland waar de
karavaan voorbij trekt, alvorens
Noord-Beveland in te duiken.
De profs nemen een heel andere
route. Na de start om 11.30 uur in
Gerrit Solleveld.
Goes komen de broodrijders om
13.22 in Nieuw en st. Joosland
waarna dezelfde route als de
amateurs wordt gereden. Middel
burg (13.47), Vlissingen (14),
Westkapelle (14.30), Domburg
(14.40), Oostkapelle (14.48) en
Vrouwenpolder (15.02) zijn de
plaatsen voor de Pijlerdam
(15.10). Gefinished wordt in Goes
om 17.25 op de Bergweg.
Neo classistisch. Zo omschrijft Rob Martens zijn restaurant.
Gebruik maken van een klassieke basis en deze op onze eigen
tijdse manier interpreteren. „Dat kenmerkt Ledoux", legt de
uitbater van het etablissement in Zoutelande uit waar gasten
kunnen dineren (Ledoux) en overnachten (Hotel Willebrord).
„In 1980 hebben mijn vrouw Jo
sé en ik de leiding over Hotel Wil
lebrord gekregen". Daarvoor
voerden zijn ouders de scepter in
het hotel van de Walcherse bad
plaats. „Onze bekendheid hebben
we vooral te danken aan een ac
tie die we zeven jaar geleden
gestart zijn. Na een bruiloft, diner
of party bieden wij een gratis
overnachting aan". Begin vorige
maand kreeg het restaurant een
zelfstandige status, als zodanig
wordt het ook apart gepresen
teerd. Dat betekent overigens
niet dat de eetgelegenheid volko
men los is gekoppeld van het ho
tel. Er is een nieuwe chefkok en
een nieuwe naam: Ledoux. Mar
tens wil met het restaurant, dat
de naam draagt van een van de
bekendste neo classistische ar
chitecten, hoge kwaliteit bieden.
„Onze kwaliteit ligt ruim boven
het gemiddelde toeristenrestau
rant. Door de ANWB zijn we ge
classificeerd met drie bestekjes,
een goede middenklasser dus".
Specialiteiten
De drie koks in de keuken zorgen
ervoor dat de klanten een geva
rieerd aanbod hebben. „De me
nukaart biedt een aantal
specialiteiten. Maandelijks heb
ben we een wisselend specialitei
tenmenu en tevens bieden we
een drie-gangenmaaltijd aan voor
slechts f 32,50". Voor het ko
mend seizoen rekent Martens op
zijn vaste clientèle die hij intus
sen heeft opgebouwd. Daarnaast
is hij bezig om via een reclame
campagne een toename van het
restaurantbezoek te bewerkstelli
gen. „Wij blijven hengelsportda-
gen, bridgeavonden, culinaire
avonden en personeelsfeesten
organiseren. Ook de gratis over
nachtingen blijven". Over de sa
menwerking tussen de
ondernemers in Zoutelande is
Martens tevreden. „Er is een ac
tieve middenstands-vereniging
die in samenwerking met de VVV
de nodige evenementen organi
seert. Dit seizoen zal dat ook
weer het geval zijn Voor de
toekomst heeft Martens nog
geen nieuwe plannen. „Met het
zelfstandig worden van het
restaurant heb ik de komende tijd
wel voldoende om handen. Ik
hoop in ieder geval nog een hele te vertoeven'
FOTO EDUARD ENGEL
tijd hier in Zoutelande als hotelier