Chef de cuisine hobby en beroep Kerstgroep als Eros Ramazzotti fraaie traditie mnde' Kijk uit en feest veilig Marianne David en ruitenvrouw Serviezen van het jaar 1989 Zo is de tafel perfect gedekt RAGOUT DE MARCASSIN AUX RAISINS Koud niet warm warm niet koud Een heerlijk geurtje plus extra cadeautje ECHTE KAARSJES GEVEN ECHT VUUR DE ONTWERPSTER DIE RUIMTE LAAT VOOR IEDEREEN 1 1 1 1 1 Recept van chef de cuisine Theus de Kok DE FAAM - DE VLISSINGER Woensdag 14 december 1988 Wie onder de kerstboom een apart pakje wil verzorgen voor de vrouw of man die het verdient, kan terecht hij de betere parfumeriezaken. De geuren Amance, Amance Aimce, Joshi en Joshika hebben een prach tige set cadeaus aan de collect ie toe gevoegd. Bij de damesgcuren wordt een chi que zwarte parfumpen aangebo den. Makkelijk mee te nemen en door hot metalen kogeltje in de pen eenvoudig te doseren. Voor heren is er een luxueuze zwarte agenda bij de geuren in de aanbieding. Voor een supervrouwclijk cadeau zijn de beeldschone oorbellen bij uitstek geschikt. Strass oorhangers voor zien van stekeltjes. De steentjes Vooral tijdens de kerstdagen bran den er in veel gezinnen weer echte kaarsen. Op tafel, in de venster bank, bij de kerstgroep en soms zelfs in de kerstboom. Het lijkt voor de hand liggend voorzichtig met vuur om te gaan. Toch gebeuren er elk jaar opnieuw ongelukken. Een paar tips om u attent te houden. zorgen voor een bijzonder mooi ef fect. De cadeaus zijn allen feestelijk verpakt. Ze kosten 14.95. Wie in de kerstboom echte kaarsen wil branden, moet extra voorzorgs maatregelen nemen om brand te voorkomen. Als er kinderen in huis zijn. moeten die maatregelen nog strenger zijn. Grijpgrage handjes kunnen de boom uit evenwicht brengen en dan is de ramp niet te overzien. Zorg daarom dat er altijd een volwassene in de kamer is als de kaarsjes branden. Zet in de buurt van de boom een emmer water klaar. Of een emmer zand. Als er ook nog met elektriciteit in de buurt van de boom is gewerkt, kan water gevaarlijk zijn. Zet de kaarsen zo neer dat zij in het langslopen geen gevaar opleveren voor de kleding. Een lange rok, wij de mouwen of een duster willen nogal eens met de vlam in aanra king komen. Kleding en gordijnen Het lijkt een overbodige opmer king. Toch komt het nog veelvuldig voor dat door een kaars de gordij nen vlam vatten. De kaarsjes bran den in de vensterbank. Het wordt wat te warm in de kamer. Dus wordt het bovenlichtje opengezet. Een windvlaag doet de gordijnen op waaien en de stof komt in het vlam metje. Opbranden Laat de kaarsen in een kerststukje niet te lang doorbranden. Het is vaak van droog materiaal gemaakt en daardoor licht ontvlambaar. Kaarsen in een een papieren of hou ten standaard mogen niet opbran den. De standaard vat dan vlam. Over het algemeen is het trouwens veiliger geen open vuur te laten branden als er niemand in de kamer is. Dit zijn maar een paar van de vele tips. Er zijn er nog veel meer. Maar wie een beetje attent omgaat met vuur, kan tijdens de feestdagen met gezond verstand veel ellende voor komen. Dat is dan ook wel zo feeste lijk. Waardige opvolgers van de Schotse ruit. Dat zijn de ruiten die de Ne derlandse ontwerpster Marianne David in haar nieuwe collectie ver werkte. Fascinerend en origineel. 'Het verst ben ik gegaan met de balkstreep-ruit'. zegt de ontwerp ster tevreden. 'Volledig symetrisch, veelkleurig en toch makkelijk toe pasbaar.' 'Voor de komende winter blijven de tinten donker, maar ik combineer ze consequent met licht zodat het geheel nooit somber wordt. Dat be reik ik ook met de collectie bijpas sende blouses in cashmere, rood met wit, of felgekleurd. En natuur lijk met de pasteltinten. Taft voor de rok, gecombineerd met de nni blouse. Een feestelijke combinatie. Taft Zuiver scheerwol en katoen met ve- lours-optiek gebruikt ze veel. Voor de avond bracht zij de taft terug. Vierkleurige balkstrepen gecombi neerd met uni voor feestelijke rok ken en blouses. Over het algemeen is de rok kort. Maar Marianne dringt dat niet op. Zij handhaafde de lange wijde rok en jurk. kwam met de wij de kniebroek en het wijde over hemd. Om de vrouw de vrijheid te laten. Een princpe waar velen haar dankbaar voor zullen zijn. Twee bekroningen. Een voor Arz- berg en een voor Zwiesel. Aarde werk en glas. Elk jaar buigt een in- ternatinale vakjury zich over nieu we ontwerpen. Functionele vormgeving en schoon heid worden beoordeeld. Op grond van dat oordeel komt men tot de be kroning 'servies van het jaar'. De bekroning van het porseleinen servies Daily en de ranke verschij ning van het glasservies 'Imperial' is te danken aan de heldere eenvoud van de ontwerpen. Vloeiende lijnen, tijdloze vormen zijn altijd sterker dan grillige vor men en trends. De designers ont wierpen met een feilloos oog voor wat blijvend is. Zo ontstaat een ont werp dat tafelplezier voor jaren waarborgt. Het jaar 1989 levert deze t wee be kroonde serviezen op. De combina tie van beiden geeft jarenlang tafel- plezier op niveau. Daily Hel porseleinen servies is meer dan mooi. Het is ook nog geschikt voor dagelijks gebruik. Het is geschikt voor gebruik in oven, magnetron en vaatwasmachine. Het is berekend op onvaste kinderhandjes. Vrijwel alle onderdelen zijn staplebaar. De borden zijn vaak passend alas dek sel op de schalen. Imperial De verschijning van dit glasservies is rank. Het gebruikte materiaal is superieur. De perfect gepolijste mondrand maakt het drinken pret tig. De jury koos voor deze bekro ning en voor de bekroning van Daily omdat het samenspel een prachtig effect teweeg brengt. De tafel netjes dekken is misschien niet zo heel moeilijk. De tafel goed dekken, vereist enig inzicht. De volgorde van lepels, messen en vor ken, de plaats van het glas. Dit sche ma helpt u een klein stukje op weg. Bij elk menu past een opstelling. 1Kop soep Vleesgerecht Een zacht nagerecht (ijs bijvoor beeld) Een glas wijn 2. Koud voorgerecht op toast Visgerecht Een hard nagerecht (kaas bij voorbeeld) Een glas wijn 8. Koud voorgerecht, toasten boter Soepterrine Wildgerechl Een zacht nagerecht Een glas wijn. 4. Kop soep Warm voorgerecht Gevogelte Fruitsalade Een glas wijn u 5. Fruit in glas als voorgerecht Vleesgerecht Een zacht nagerecht Ee'n glas wijn Ingrediënten: 1 kg magere wildzwijn lap pen (schouder) 1 grote ui 1/2 fles rode port 1 liter ingekookte wildfond (zwijn) 1 ons geweekte rozijnen 1 eetlepel mosterd dyon zout/peper en gemalen thijm Bereidingswijze: Snijd het vlees in dobbel steentjes, doe het zout, de pe per en de gemalen thijm er over. Bak het vlees rondom bruin in boter. Hak de ui fijn en leg deze in een ruime braadpan. De aan gebraden stukjes vlees erop en de port toevoegen. Doe de deksel op de pan en laat het geheel een uur a anderhalf uur sudderen. Wanneer het vlees bijna gaai- is de ingekookte wildfond toevoegen. Dan het vlees ver der gaar laten worden. Voeg daarna de rozijnen toe en roei de mosterd door. Dit gerecht is het lekkerst als het een dag voor het serveren gemaakt is. Spruitjes, witlof, puree of ap- pelcompöte kan hierbij een passende garnituur zijn. Zijn interesse in koken stamt al uit zijn piepjonge jaren. En dat was niet best voor de zoon uit een rasechte aannemersfamilie. Ze hadden hem liever achter de specie gezien. 1'as toen bleek dat Theus als een deksel paste op de potjes in de keuken raakte de familie met het idee vertrouwd. En Theus werd kok. Via de opleiding brood en banket belandde hij in Rotterdam in de keuken van Old Dutch. Van de heer Dreches kreeg hij daar een allround klassieke opleiding. 'De onontbeerlijke basis voor elke vakman,' meent Theus. Die basis is stevig gebleken. Na zes tien jaar verliet hij Rotterdam en werd chef de cuisine van de Echo put bij Apeldoorn. Met de Kroondo meinen als achtertuin werd het voor Theus de Kok een waar genoegen om te werken aan het imago van dit specialiteiten-restaurant. De twee de Michclin-ster was het resultaat. De ster die alleen is weggelegd voor een restaurant dat kwaliteit, servi ce en uitstraling op eenzame hoogte van minuut tol minuut weet te waarborgen. Het is de chef de cuisi ne die daarvoor de basis legt. Met zijn team is daar jaren van intensief werken aan vooraf gegaan. Dat beetje meer 'Plezierig werk dat tevens mijn grootste hobby is. Dat is maar goed ook. Voor dit vak heb je doorzet tingsvermogen. goede contactuele eigenschappen, een goede smaak, creatief inzicht en aanleg nodig. Maar de liefde voor het vak bepaalt in hoge mate het succes dat je er mee oogst. Als chef de cuisine ben je ver antwoordelijk voor de samenstel ling en de uitvoering van het menu. Te beginnen bij het denkwerk waaruit een evenwichtig menu moet ontstaan. Te eindigen bij de tevreden gast die de zaak verlaat met het terechte gevoel dat hem of haar iets speciaals is overkomen," aldus de keukenmeester. Organisatie Een bezoek aan de keuken geeft in zicht in de letterlijk en figuurlijk heldere organisatie. Drie afdelin gen bepalen het gezicht. De 'roti' waar met zorg gewerkt wordt aan het gebraad, de sausen en soepen en de vis. De 'entremeticr' waar aard appels, groente en frituurgercchten met geduld worden voorbereid. De 'garde magnier' voor de koude voorgerechten en desserts. Theus verhaalt met enthousiasme over zijn eigen specialiteit. De Kroondo meinen leveren, behalve wild. de heerlijkste paddestoelen op. Mits met zorg geplukt is deze 'tuin' goed voor een prachtige oogst. Eek hoorntjesbrood. cantharel en de kastanjeboleet. Zij worden ver werkt in seizoengebonden speciali teiten. Kerstmis Theus: 'Mijn idee voor het kerst menu staat maanden tevoren vast. Dat is noodzakelijk voor de perfecte uitwerking. Niet alleen om tijdig de juiste ingrediënten in huis te heb ben. De 'sommelier' zal naar aanlei ding van dal idee de wijnkeuze be palen. De varianten voor bijvoox-- beeld vegetarische gasten moeten worden gekozen. En zo gaat er nog veel meer aan de speciale kerstar rangementen vooraf. Het is een ple zierig aspect dat wij tevoren zeker zijn van bezette tafels. Reserverin gen bereiken ons vaak een jaar tevo ren.' Boerenkool 'Kerstmis vier ik nooit in de familie kring. Je bent altijd aan het werk. Van 's morgens tien uur tot 's nachts een uur. Toch is dat niet onplezierig. Het is eigen aan je vak en als je vak je hobby is dan heb je het er graag voor over. Toch leef ik niet voor mijn werk. Ik werk mijn normale uren en doe niet mee aan wedstrij den. Thuis kookt mijn partner of ik kook zelf. Net hoe het uitkomt. Ik houd niet van boerenkool met worst, maar dat is toeval. Verder lust ik gewoon alles. Als het maar met zorg is bereid. Want ik blijf na tuurlijk kok, al is het dan een spe ciale. Een goed diner kost vaak veel voor- bereidng. Het is dan storend als de gerechten afgekoeld of juist te warm op tafel komen. Het lekkere is er een beetje af en daarvoor is al dat werk niet verzet. Om tot een opti male smaak te komen, moet de tem peratuur van de gerechten goed zijn. Er is nu een dubbelwandige isoleer- schaal die het probleem van de ver keerde temperatuur ondervangt. De Rodritherm houdt gerechten een paar uur warm of koud al naar ge lang gewenst wordt. De uitneemba- re hittebestendige binnenschaal kan gebruikt worden voor het be reiden en rechtstreeks serveren. Dat kan in de oven en in de magne tronoven. Ook ijs hoeft nu niet meer gesmolten op tafel te komen. Ook dit blijft urenlang op de goede tem peratuur in de schaal. Op de huis houdbeurs 1988 is de schaal in Ne derland geintroduceert. Hij is nu in de warenhuizen en speciaalzaken te koop. Theus de Kok combineerde zijn hobby met zijn beroep en werd chef de cuisine van een twee-sterren restaurant. Een loopbaan zonder kerst in de familiekring en de waar borg voor een mooi vak. (foto Gert van de Kamp). - Religieuze beeltenissen hebben in veel gezinnen jarenlang een belang rijke plaats ingenomen. Het kruis beeld aan de muur en in de huiska- mer van katholieke gezinnen het Mariabeeld. Met kerstmis was het gebruikelijk om een kerstgroep neer te zetten. Symbolisch voor de geboorte van Jezus in een stal. In de jaren zestig, tegelijk met de terug gang van het kerkbezoek, werd er in vele gezinnen met deze traditie ge broken. Met name jonge mensen schaften zich geen kerstgroep meer aan. Bij Parastone in 's Hertogenbosch hebben ze het verloop van de tradi tie op de voet kunnen1 volgen. In de ateliers van deze fabriek is het met l de religieuze beeltenis begonnen, p Nu maken ze er ook relatiegeschen- i ken, souvenirs, miniatuurbeeldjes en tuinbeelden. En kerstgroepen. i Want de traditie maakt een nieuwe bloeiperiode door. Steeds meer mensen willen toch weer een kerst- groep in huis hebben. f; j; Modern J De meeste mensen herinneren zich de kerstgroep van porselein in vele kleuren beschilderd. Een houten stalletje met rieten dak en ve'el mos op de grond bood plaats aan het De kerstgroep heeft een metamor fose ondergaan. Ze is zo mooi ge worden en er is zoveel keus, dal er ook voor moderne interieurs een passende groep te vinden is. kindje, Jozef. Maria, de herders, schapen, hond, engel, os en ezel. De koningen bleven met de kameel op afstand tot het feest van Drie Ko ningen. In een modern interieur is zo'n groep al gauw wat bombas tisch. Daarom ontwerpt Parastone tegenwoordig ook moderne beel dengroepen en groepjes. Zo ver fijnd en strak dat zij een aparte charme krijgen. Ontwerp Een gedeelte van de groepen is van de hand van Anctte Sonneville. Een gedeelte wordt in een klein atelier in Kevelaer van kunsthars ge maakt. De andere ontwerpen wor den door vader en zoon van Rosma len in eigen huis gemaakt. De prij zen voor een mooie groep lopen sterk uiteen en beginnen ergens bij de zestig gulden. Het materiaal is veel minder kwetsbaar dan vroeger en kleurecht. De groepen zijn te koop in de betere kunstnijverheid- zaken in ons land. In Frankrijk, Zwitserland, Spanje. Oostenrijk en Duitsland is hij een gewaardeerd zanger en musicus. Eros heeft intussen meer prijzen in ontvangst mogen nemen dan wie ook en zijn elpees gaan als warme broodjes over de toonbank. De 24- jarige in Rome geboren Ramazzotti is meer dan een fenomeen van voor bijgaande aard. De release 'Eros Ramazzotti Musica is onlangs in Nederland uitgeko men. Een werk waaróp de jonge ar tiest met zijn rauwe stem de vrolijke en trieste momenten bezingt die voor ieder mens zijn weggelegd. Deze jonge, zeer realistisch den kende ster is een belofte voor de toe komst. Eros Ramazzotti

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1988 | | pagina 23