11.995,- K Over Fietsen Gesproken 'chippen. AUTO abc ANANAS: KONINGIN DER EXOTEN tesE^ O PAASWEEK BEGINT MET PALMPASEN-FOLKLORE VAN DEN DRIEST Autobedrijf RENTON AUTOBEDRIJF KAELEN NIEUW OCCASIONS Motorciaft DE FAAM - DE VLISSINGER Woensdag 8 april 1987 OCCASIONS Nieuwprijs f 28.000,- Nü 18.950,- Autobedrijf Wondergem en Melse KOPPE3AN MOTOREN Dealer BMW, Suzuki, Moto Guzzi 'ff Een kwestie van bekijken ALTRA MAAKT MEER VAN FIETSEN. TWEEWIELERS AUTO RIJSCHOOL PERSONENAUTO VRACHTWAGEN - AANHANWAGEN BUS CHAUFFEURS 0PL. CCV'-CCVc 3 B0VAG GARAGE ALEXANDER Autobedrijf Joosse Garage Joh. MURREI TISSINK BANDEN BV 1 RIJPHEID EN BEWAREN VEEL VARIATIE BEHAN- DELING EXPO GOES AUSTIN ROVER Austin Metro v.a. 15.400,— incl. btw. Austin Metro VAN v.a. 9.907,— excl. btw. Austin Maestro 1.3 5 drs. 40.000 km1985 Austin Metro Surf 25.000 km1985 Austin Mini special in zeer goede staat1979 VW Passat 1.6 CL1982 eigenaar: Henk Mool^naar Noordmonsterweg 4, Middelburg (ind. terrein Ramsburg) 01180-36815 ^rHITNVRTIfHT gr' 50 KcaI-/213 K-i- De Optochten en broodhaantjes versieren Oude gebruiken Paasviering vol symbolen FEESTELIJKE PAAS-BRUNCH HOOGTEPUNT VAN DE DAG AUTO-AKTUEELAUTO-AKT Saab 900 GLS 5-bak 1983 22.500 Saab 90 met LPG 1986 31.950, Saab 99 GL 5-speed special... 1983 18.950, Saab 900 3-drs 24 000 km..... 1985 29.500,— Seat ibiza 12 L 1985 13.750,— Seat ibiza 12 L 1986 14.950,- Seat Ronda 1.5 GL 1985 14.950, Seat Ronda 1.6 GLX 1984 13.500, Seat Ronda 1.2 L 1984 10.950,— Seat Ronda 1.2 GL 1984 11.950, Toyota Corolla 1.8 GL diesel 30.000 km 1985 Fiat 127 1050 5-bak 44.000 km.. 1982 7.450,- Fiat Panda 1981 6.950,— Fiat Uno 45 S 19.000 km .1985 12.950,- Fiat 127 Van 1.3 diesel 1984 10.750,- Fiat Panda 10.000 km 1984 9.450,— Ford Taunus 1.6 combi met LPG 1979 3.950,- Ford Taunus 2.0 GL 80.000 km. 1980 4.950,— Ford Fiësta 1.1 L 68.000 km 1980 7.450,- Ford Fiësta 1.1 1982 8.950,- Opel Kadett E 16 S 5-bak 40.000 km 1985 kleur: wit Nu f 18.950,- Mitsubishi Lancer 1.5 GLX 20.000 km Mercedes 508 D kampeerbus Mitsubishi Lancer F GLX Nissan Sunny 4 drs Renault 9 C 30.000 km Renault 14 TL APK Renault 18 Americain 5 bak Honda Prelude Opel Ascona 16 S LPG Opel Kadett E 12 LS 5-drs Opel Rekord 2.3 diesel Opel Ascona 16 S Opel Kadett 12 S Citroen 2 CV 6 Toyota Corolla Citroen CX GTi Seat dealer voor Walcheren Industrieweg 31 Vlissingen Tel. 01184-15220 1986 19.500,- 14.500,- 1983 11.500,— 1981 4.950,- 1983 9.500, 1978 1.950,— 1983 13.950,— 1981 9.950,- 1978 2.950,- 1985 18.450,- 1984 18.950,— 1982 13.750,— 1982 10.750,— 1982 4.950,— 1979 4.950,- 1981 2.950,— DHCIü ii ijzerslerke formule. üe$oednieUVve Dacia Test 'm bij: Elenbaasstraat 36, 's-Heer Arendskerke Telefoon 01106-3184 Geopend van 7.00 tot 22.00 uur. V Langeweg 10 - 4431 CG 's-Gravenpolder lel 01103-1359 biedt aan in nieuwe motoren, het hele BMW-programma. MODEL INCL. BTW BMW GSX400E 6.299,- K100 Krauser 1985 GSX400F 6.999,- K100 RT, 1984 GSX550ES 9.499,- K100, 1984 GSX550ES 9.499,- R80, 1985 GSX550EF 9.999,- R80 ST, 1986 GSX550EF 9.999,- R80 GS, 1984 GR650X 7.999,- R100RS, 1980 GSX1100ES 16.499,- R100RT, 1980 GSX-R750 17.295,- R100RT, 1982 GSX-R1100 19.999,- R100RT, 1981 R90S, 1975 licht gechopt 250 Gamma 8.999,- R50, 1967 500 Gamma 14.999,- GN250 4.999,- SUZUKI GS450L 6.999,- GSX 750ES, 1985 GSX750 E, 1982 650 Savage 9.499,- GR650, 1985 750 Intruder 13.999,- GSX400F, 1985 1400 Intruder 19.999,- GN400, 1981 550E, 1984 GS850G 11.999,- GS550C, 1982 Cavalcade 34.999,- GSX750ES, 1984 DR500S 5.999,- DR500S, 1983 DR600S 7.999,- Katana750, 1983 DR600RG Dakar 8.499,- 550ES, 1986 CS125 3.499,- GSX750 10.999,- KAWASAKI Z1000, 1977 LT50 3.495,- Z650. 1979 LTF230 8.499,- Z750, 1980 LTD750, 1983 LT250R 9.999,- GPZ900, rood, 1984 RB50 3.799,- LTD450, 1983/1985 Kawasaki LTD450 3.799,- extra inruilpremie 9.390,- YAMAHA Honda VF 15.500,- XY900, met kuip, 1986 Honda 1000F 11.950,- XV750L. 1985 Honda VT500 9.000,- TR1 1000, 1985 Honda VFR750 15.500,- XS4003, 1983 Honda VF 1000F XV550, 1982 15000 13.950,- 1100 Special, 1981 RD350, 1986 Yamaha XS850, 1983 XK 900 F, met kuip, '80 XT550, 1982 XV 750 C, '85 TR 1 1000, '85 HONDA XS 450 S, '83 Bol d'Or Grijs, 1979 XZ 550, '82 VF750S, 1984 1100 S, '81 CB750, 1979 RD 350. '86 CX500, 1979 XS 850. '83 400N, 1979 XT 550, '82 Bol d'Or, 1982 600 XL, 1986 3000 km DIVERSEN 750XLV, 1985 Moto Guzzi California, 1986 Honda GL 100, 1978 MG Le Mans, 1982 Honda 900 F2, 1983 MG V502, 1979 1100 CR, 1981 Ducati 900, 1983 Triumph 750 Trident, 1974 Triumph 750 Bonneville, 1974 2x Off the road Puch Rotax 1983/1982 sa' rv0i?nseo.óve n aao óe b°S>et,e(^a0 rtiaie^ efN a\\e^a'oof ^e°?eo°oÓ0v. \°0^ er o o eo GRAVENSTRAAT - HOEK ZUSTERSTRAAT MIDDELBURG Tel. 01180-12410 's Maandags gesloten, donderdagavond koopavond ANWB - erkend J. H. Huyssenstr. 14, Middelburg, 01180-16208 EXPO GOES INFORMATIELIJN 01100-32132 Alexander Gogelweg 18, Vlissingen Tel. 01184-65262 Voor rep. onderhoud aan alle merken auto 's plaat en overzet plaatwerk Gildeweg 20 Voor al uw Ford onderdelen (Centrum) van alle i Vlissingen Breewaterstraat 3 1 Vlissingen MIDDELBURG VLISSINGEN V niu,»-- Kinderdijk 64-66 Gildeweg 7 (bij Miro)|J ^VPCggHffilTel. 01180-27502 Tel. 01184-15141 Tel. 01184-14203 reparatie en onderhoud (Door Rita Kreule) De ananas is één van de be kendste exotische vruchten. Vooral het gebruik van ana nas in blik, in schijven of stukjes op sap of siroop, is helemaal ingeburgerd bij de Nederlandse consument. Daarnaast heeft langzamer hand de verse ananas een belangrijke plaats veroverd in het groenten en fruit as sortiment. Het is geen ex clusief produkt meer en is betaalbaar geworden voor iedereen. Door verbeterde transportmogelijkheden en de aanvoer uit verschillende produktielanden is deze exoot het gehele jaar ver krijgbaar. Verse ananas is licht ver teerbaar en geschikt als des sert of als fruithapje voor tussen de maaltijden door. De heerlijke zoet-zure smaak maakt talloze com binaties mogelijk met zowel gebruikten ze als voedsel. De Portugezen namen de naam 'nana' over en zo ont stond de naam ananas in Europa. De Spanjaarden noemden de vrucht 'pinon' wat betekent pijnappel. De vrucht heeft qua uiterlijk iets weg van een denneap- pel. Zeer waarschijnlijk is zo de Engelse naam 'pi- neappel' ontstaan. Toch heeft hel tot de 17e eeuw geduurd, voordat de eerste ananasplanten naar Nederland vervoerd wer den. Het verhaal gaat, dat een rijke Nederlandse koopman van start ging met het kweken van ananassen op zijn buitenverblijf. Dit zelf-kweken van ananas werd een nieuwe liefhebbe rij voor de welgestelden. Ook in andere landen van Europa werd het een trend. Sporadisch kwam er een vrucht aan de plant, maar was dat het geval, dan wer- mogelijk geplukt en snel ge transporteerd per vliegtuig: Begrijpelijk dat deze vruch ten een goede kwaliteit heb ben. Er zijn ook rassen die een snel vervoer per koel- schip kunnen doorstaan. Ananas is een exotische vrucht en, zoals de meeste exotische vruchten, erg ge voelig voor het bewaren bij lage temperaturen. Ananas nooit in de koelkast bewa ren. Bij temperaturen bene den 8°C kan lage-temperatuurbederf op treden. Het uiterlijk van de ananas wordt dof, er kan schimmelvorming ontstaan op de schil en het vrucht vlees wordt smaakloos en bruin van kleur. Onrijpe ananas kan het bes te bij kamertemperatuur bewaard worden. Rijpe ananas kan nog hooguit twee dagen bewaard worden bij een temperatuur van 8-10°C (keldertempe- ratuur). De vraag is nu, wanneer is de ananas rijp? U kunt dat controleren op de volgende punten: - de ananas verspreidt een typische ananasgeur; - de onderste blaadjes van de groene pluim zijn er gemakkelijk uit te trekken; - de ananas geeft (vooral aan de onderkant) bij lichte vingerdruk mee. Het vruchtvlees van de ana nas is rijk aan sap en heeft een heerlijke zoet-zure smaak en een sterk aroma. spoelen, wordt bromeline ook onwerkzaam gemaakt. Verse ananas heeft veel ge bruiksmogelijkheden. De zoet-zure smaak van de vrucht maakt veel kombi- naties mogelijk met zowel zoete als hartige produkten. Hier volgen enkele sug gesties: - borrelhapje: ananas in parten snijden (als me loen), het vruchtvlees van de schil lossnijden en overdwars in schijfjes snijden. Schijfjes ver springend (trapsgewijs) op schil leggen en een stukje gember (of kaas) erop vastprikken; - vruchtensalades van ana nas met aardbeien, kiwi en meloen; - hartige salade van ananas, koude kip, bleekselderij, mais en een luchtige kerrie room-saus; - ananasschijven bakken en serveren met vlees (bijv. kip); zoete als hartige produkten.-den de vruchten gebruikt als tafeldecoratie tijdens De ananas (Ananas Como- sus) komt oorspronkelijk uit Paraguay in Zuid- Amerika. Columbus was de eerste Europeaan, die in 1493 kennis maakte met de ze vrucht. De oorspronke lijke bewoners van dat land, de indianen, noemden de vrucht 'nana meant' ofwel kostelijke vrucht. Zij waren het die de stekeli ge ananasplant gebruikten als omheining van hun ne derzettingen. De vruchten grote en belangrijke diners. Men leende zelfs de vruch ten aan elkaar uit. Deze liefhebberij liep ten einde toen de eerste ananassen aangevoerd werden van het eiland Sant Miguel uit het Azorengebied. Vanaf 1950 kwam het transport van verse ananas echt op gang en werden de vruchten per vliegtuig aan gevoerd^ Belangrijke ana- nasproducejiten voor Nederland zijn o.a. Ivoor- Bij het schoonmaken van een verse ananas kunt u op drie manieren te werk gaan. - De ananas in dikke schij ven snijden. Ananasplak- ken op plankje leggen en de schil er vrij dik afsnij den. Ingroeisels en hou tachtige kern eruit snijden. - Snijd de ananas, afhanke lijk van de grootte, in vier of acht parten (zoals bij een meloen). Snijd dan het vruchtvlees uit de schil. Ingroeisels en kern verwijderen. - Snijd uit de schil van de vrucht diagonaal (volgens liet "patroon" driehoeki ge repen, zodat zowel de schil als de ingroeisels ver wijderd worden. Hierna de vrucht in schijven snij den en de kern verwijde ren. Deze methode van schoonmaken vergt enige oefening! Bij het schoonmaken van een ananas moet u op onge veer 50% afval rekenen! de beurs voor iedereen Nfcfr» 15-16-17-18 en ZOapnl 1987 kust, Kenia, Mali en Costa Rica. Andere van oudsher EIWITSPLIT- al bekende producenten ciZNTTA irxT'yvA/ft zijn Thailand, Philippijnen ^UINLJ tLlNZ/I JVi. en Hawaï. Rjjpe ananas ievert per 10q i vrucht is rijk aan vitamine Een ananasplant wordt on- C en andere vitaminen en geveer 80 cm hoog en heeft mineralen. Verse ananas be- stekelige bladeren, die wel vat een eiwitsplitsend en- zo'n 1 meter lang kunnen zym> tiet zogenaamde worden. De bladeren vor- 'Bromeline'. Deze stof men een rozet, waar een maakt de vrucht itot een stengel uitgroeit. Aan de hchtverteerbare fruitsoort. stengel komen tientallen Vleesgerechten bereidt met bloemen. De vruchtjes hier- verse ananas worden malser van groeien aan elkaar en door de inwerking van de vormen de ananas. De eiwitsplitsende stof. vrucht wordt daarom wel Een nadelige werking heeft schijnvrucht genoemd. bromeline op o.a. gelatine Er worden veel rassen ge- (en andere eiwitrijke pro- kweekt zonder stekelige dukten). Maakt u gerechten bladeren, de oogst wordt met verse ananas en gelati- hierdoor vergemakkelijkt. Een ananasplant draagt slechts eenmaal een vrucht. Wel ontstaan er zijscheuten aan de plant, waaruit nieu we planten gekweekt worden. De ananas moet zo rijp mo gelijk geoogst worden. Een maal geoogst kan de vrucht erg slecht narijpen. In te genstelling tot andere fruit- soorten als appels, peren etc. kan de vrucht alleen na rijpen als ze vast aan de plant zit. De plant zorgt voor de produktie van sui kers in de vrucht. Deze sui kers zorgen op hun beurt voor de heerlijke zoet-zure zaken zoals blaasjes in de smaak en het tropische aro- mond. Door de schoonge- ma van de ananas. maakte ananas in z'n geheel De vruchten bestemd voor in te wrijven met zout, even de export worden zo rijp in laten werken en weer af- ne, zoals bavaroises en schuimpuddingen, dan zul len deze gerechten niet stijf worden. Verse ananas altijd op het laatste moment toe voegen aan kwark, yoghurt, vla's, slagroom en ijs, om inwerking van het enzym te voorkomen. Het enzym wordt onwerkzaam ge maakt bij een temperatuur van 80°C. Dus u kunt verse ananas desnoods eerst verhitten en daarna toevoe gen aan bavaroises e.d. Ananas in blik (gepasteuri seerd) bevat het enzym niet meer. Bromeline kan bij mensen allergische reakties veroor- - ananas verwerkt in Chine se en indische gerechten; - ananas in groente salades met bijv. Chinese kool, witlof; - ananasblokjes in zuur koolschotel; - ananas met slagroom en/of ijs; - ananas in gebak. RECEPT: KIPSALADE MET ANANAS IN KERR1E-ROOMSAUS 2 pers.) INGREDIËNTEN: 200 gr. kipfilet, zout, peper, laurierblad 3 schijven verse ananas 3 stengels bleekselderij 1 klein blikje maïs (0,25 1.) 1/8 1. stijfgeslagen slagroom 3 el. mayonaise 4 theel. kerriepoeder citroensap suiker (klein schepje) BEREIDEN: Kipfilet in ruim water gaarkoken met iets zout, pe per en laurierblad in 25 minuten. Kipfilet af laten koelen. Koude kip in stukjes snijden. Ananasschij ven in kleine stukjes snijden. Bleekselderij wassen en in dunne schijfjes snijden. Kip, ananas, bleeksel derij en (uitgelekte) maïs in kom vermengen. Voor de saus: slagroom, mayonaise, kerriepoeder, suiker en citroensap door elkaar roeren. De saus luchtig door de salade scheppen. De salade smaakt over heerlijk met stokbrood! Het zal vrijwel niemand kunnen ontgaan dat Pasen voor de deur staat. De gebruiken die het Paas feest omringen trekken alom de aandacht. De chocolade-eieren in de etalages zullen gretig aftrek vinden, de bakkers zullen tezamen minstens een miljoen Paasbroden bakken en op Paaszondag wordt in de Nederlandse keukens een veelvoud van de eieren gekookt dan in andere weekends het geval is. Eén week voor Pasen dient zich Palmpasen aan. "Pallum, pallum, Pasen, ei koer-ei, één ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een Paasei!" zal door tienduizenden kinderen worden gezongen als zij met de op een stok gestoken broodhaantjes, versierd met slin gers of kransjes van brood, langs de huizen trekken. In bijna alle delen van Nederland. Waar geen optochten plaatsvinden wordt er zeker op scholen en in huiskamers de bekende Palmpasentak ge maakt. In de stok het brood- haan^ vaak met een ei als symbool van de vruchtbaarheid. In de Palmpasen-folklore komen diverse gebruiken samen. Het broodhaantje herinnert aan het offeren van dieren door de Ger manen, het ei aan de vruchtbaar heid die de zomer zal brengen. De Palmpasentak zou zijn voortgeko men uit de Meiboomviering. De rooms-katholieke kerk nam het gebruik over door de Palmzon dagprocessie met de aloude fol klore te verbinden. De woorden "koer-ei" uit het kinderlied zijn een verbastering van het oude ge bed "kyrei eleison", wat "Heer ontferm u onzer" betekent. Het maken van een Palmpasentak is een leuke bezigheid en daardoor wordt dit in zovele gezinnen ge daan. Alom in den lande zijn de bakkers druk doende tegen het einde van de vasten een week vóór Pasen - met het bakken van broodhaantjes, -hennetjes, eendjes, -gansjes en andere vogel figuren. Tezelfdertijd worden enorme hoeveelheden krenten, ro zijnen en sukade verwerkt in de grote aantallen Paasbroden, die in de Paasweek over de toonbank gaan. Ook het Paasbrood heeft een symbolische betekenis. Evenals het vooral in Duitsland veel voor komende Paasgebak is het Paas- brood een uitvloeisel van de vroegere offermaaltijden. Het brood is geleidelijk aan in de plaats van de dierenoffers gekomen. De Paasviering zit vol symbolen. Neem de boterlammetjes, die al leen in de Paastijd te koop zijn. En dan natuurlijk de Paaseieren. Het ei heeft, evenals het brood, in de loop van de geschiedenis in de Paasviering een symbolische rol gespeeld. Het werd gezien als een teken van vruchtbaarheid, herle ving van de natuur en in de kerk als symbool van herrijzenis. De boodschap die het krachtigst uit de (Palm-) paas-folklore spreekt is die van de herleving van de na tuur: we zijn op weg naar de zomer! In vele gezinnen is hel Paasontbijt het gezelligste van hel jaar. Er is dan ook veel van te maken, zeker als ombijt en lunch wor den samengevoegd tot een feestelijke brunch. Omdat men in het algemeen niet zo vroeg zal opstaan is zo'n brunch een uitkomst. Met een beetje fantasie kan de Paasbrunch het hoogtepunt van de dag worden. Centraal staan natuurlijk de vrolijk gekleurde eieren en het Paasbrood. Maar er is méér dan Paasbrood: de bakker heeft zo'n ruim assortiment dat er een leuk 'broodstukje' is op te ma ken door in een mandje of schaal de verschillende soorten brood te rangschikken. Denk aan lijgerbolleljes, harde puntjes, sesambollen, croissants enz. Zorg ook voor warm stokbrood en geroosterde sneetjes brood, zodat ieder een 'verwenbroodje' naar eigen idee kan samenstellen. Omdat zo'n brunch een wat zwaardere maaltijd is dan een ontbijt zijn een warm hapje, b.v. een ragout-schoteltje en een frisse salade best op hun plaats. De Paastafel krijgt een extra feestelijk karakter als bij het op maken gebruik van voorjaarsbloemen wordt gemaakt.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1987 | | pagina 21