11.995,-
K
Over Fietsen
Gesproken
'chippen.
AUTO abc
ANANAS: KONINGIN DER EXOTEN
tesE^
O
PAASWEEK BEGINT MET
PALMPASEN-FOLKLORE
VAN DEN DRIEST
Autobedrijf RENTON
AUTOBEDRIJF KAELEN
NIEUW
OCCASIONS
Motorciaft
DE FAAM - DE VLISSINGER
Woensdag 8 april 1987
OCCASIONS
Nieuwprijs f 28.000,-
Nü 18.950,-
Autobedrijf Wondergem en Melse
KOPPE3AN MOTOREN
Dealer BMW, Suzuki, Moto Guzzi
'ff Een kwestie
van bekijken
ALTRA MAAKT MEER VAN FIETSEN.
TWEEWIELERS
AUTO
RIJSCHOOL
PERSONENAUTO
VRACHTWAGEN - AANHANWAGEN
BUS
CHAUFFEURS 0PL. CCV'-CCVc
3 B0VAG GARAGE ALEXANDER
Autobedrijf Joosse
Garage Joh. MURREI
TISSINK BANDEN BV 1
RIJPHEID EN
BEWAREN
VEEL
VARIATIE
BEHAN-
DELING
EXPO GOES
AUSTIN ROVER
Austin Metro v.a. 15.400,— incl. btw.
Austin Metro VAN v.a. 9.907,— excl. btw.
Austin Maestro 1.3 5 drs. 40.000 km1985
Austin Metro Surf 25.000 km1985
Austin Mini special in zeer goede staat1979
VW Passat 1.6 CL1982
eigenaar: Henk Mool^naar
Noordmonsterweg 4, Middelburg
(ind. terrein Ramsburg) 01180-36815
^rHITNVRTIfHT gr' 50 KcaI-/213 K-i- De
Optochten en broodhaantjes versieren
Oude gebruiken
Paasviering vol
symbolen
FEESTELIJKE PAAS-BRUNCH
HOOGTEPUNT VAN DE DAG
AUTO-AKTUEELAUTO-AKT
Saab 900 GLS 5-bak
1983
22.500
Saab 90 met LPG
1986
31.950,
Saab 99 GL 5-speed special...
1983
18.950,
Saab 900 3-drs 24 000 km.....
1985
29.500,—
Seat ibiza 12 L
1985
13.750,—
Seat ibiza 12 L
1986
14.950,-
Seat Ronda 1.5 GL
1985
14.950,
Seat Ronda 1.6 GLX
1984
13.500,
Seat Ronda 1.2 L
1984
10.950,—
Seat Ronda 1.2 GL
1984
11.950,
Toyota Corolla 1.8 GL diesel
30.000 km 1985
Fiat 127 1050 5-bak 44.000 km..
1982
7.450,-
Fiat Panda
1981
6.950,—
Fiat Uno 45 S 19.000 km
.1985
12.950,-
Fiat 127 Van 1.3 diesel
1984
10.750,-
Fiat Panda 10.000 km
1984
9.450,—
Ford Taunus 1.6 combi
met LPG
1979
3.950,-
Ford Taunus 2.0 GL 80.000 km. 1980
4.950,—
Ford Fiësta 1.1 L 68.000 km
1980
7.450,-
Ford Fiësta 1.1
1982
8.950,-
Opel Kadett E 16 S 5-bak 40.000 km
1985 kleur: wit
Nu f 18.950,-
Mitsubishi Lancer 1.5 GLX
20.000 km
Mercedes 508 D kampeerbus
Mitsubishi Lancer F GLX
Nissan Sunny 4 drs
Renault 9 C 30.000 km
Renault 14 TL APK
Renault 18 Americain 5 bak
Honda Prelude
Opel Ascona 16 S LPG
Opel Kadett E 12 LS 5-drs
Opel Rekord 2.3 diesel
Opel Ascona 16 S
Opel Kadett 12 S
Citroen 2 CV 6
Toyota Corolla
Citroen CX GTi
Seat dealer voor Walcheren
Industrieweg 31 Vlissingen
Tel. 01184-15220
1986
19.500,-
14.500,-
1983
11.500,—
1981
4.950,-
1983
9.500,
1978
1.950,—
1983
13.950,—
1981
9.950,-
1978
2.950,-
1985
18.450,-
1984
18.950,—
1982
13.750,—
1982
10.750,—
1982
4.950,—
1979
4.950,-
1981
2.950,—
DHCIü ii ijzerslerke formule.
üe$oednieUVve
Dacia
Test 'm bij:
Elenbaasstraat 36, 's-Heer Arendskerke
Telefoon 01106-3184
Geopend van 7.00 tot 22.00 uur.
V
Langeweg 10 - 4431 CG 's-Gravenpolder
lel 01103-1359
biedt aan in nieuwe motoren,
het hele BMW-programma.
MODEL INCL. BTW
BMW
GSX400E
6.299,-
K100 Krauser 1985
GSX400F
6.999,-
K100 RT, 1984
GSX550ES
9.499,-
K100, 1984
GSX550ES
9.499,-
R80, 1985
GSX550EF
9.999,-
R80 ST, 1986
GSX550EF
9.999,-
R80 GS, 1984
GR650X
7.999,-
R100RS, 1980
GSX1100ES
16.499,-
R100RT, 1980
GSX-R750
17.295,-
R100RT, 1982
GSX-R1100
19.999,-
R100RT, 1981
R90S, 1975 licht gechopt
250 Gamma
8.999,-
R50, 1967
500 Gamma
14.999,-
GN250
4.999,-
SUZUKI
GS450L
6.999,-
GSX 750ES, 1985
GSX750 E, 1982
650 Savage
9.499,-
GR650, 1985
750 Intruder
13.999,-
GSX400F, 1985
1400 Intruder
19.999,-
GN400, 1981
550E, 1984
GS850G
11.999,-
GS550C, 1982
Cavalcade
34.999,-
GSX750ES, 1984
DR500S
5.999,-
DR500S, 1983
DR600S
7.999,-
Katana750, 1983
DR600RG Dakar
8.499,-
550ES, 1986
CS125
3.499,-
GSX750
10.999,-
KAWASAKI
Z1000, 1977
LT50
3.495,-
Z650. 1979
LTF230
8.499,-
Z750, 1980
LTD750, 1983
LT250R
9.999,-
GPZ900, rood, 1984
RB50
3.799,-
LTD450, 1983/1985
Kawasaki LTD450
3.799,-
extra inruilpremie
9.390,-
YAMAHA
Honda VF
15.500,-
XY900, met kuip, 1986
Honda 1000F
11.950,-
XV750L. 1985
Honda VT500
9.000,-
TR1 1000, 1985
Honda VFR750
15.500,-
XS4003, 1983
Honda VF 1000F
XV550, 1982
15000
13.950,-
1100 Special, 1981
RD350, 1986
Yamaha
XS850, 1983
XK 900 F, met kuip, '80
XT550, 1982
XV 750 C, '85
TR 1 1000, '85
HONDA
XS 450 S, '83
Bol d'Or Grijs, 1979
XZ 550, '82
VF750S, 1984
1100 S, '81
CB750, 1979
RD 350. '86
CX500, 1979
XS 850. '83
400N, 1979
XT 550, '82
Bol d'Or, 1982
600 XL, 1986 3000 km
DIVERSEN
750XLV, 1985
Moto Guzzi California, 1986
Honda GL 100, 1978
MG Le Mans, 1982
Honda 900 F2, 1983
MG V502, 1979
1100 CR, 1981
Ducati 900, 1983
Triumph 750 Trident, 1974
Triumph 750 Bonneville,
1974
2x Off the road Puch Rotax
1983/1982
sa'
rv0i?nseo.óve
n aao óe
b°S>et,e(^a0
rtiaie^ efN
a\\e^a'oof
^e°?eo°oÓ0v.
\°0^ er
o o
eo
GRAVENSTRAAT - HOEK ZUSTERSTRAAT
MIDDELBURG Tel. 01180-12410
's Maandags gesloten, donderdagavond koopavond
ANWB - erkend
J. H. Huyssenstr. 14, Middelburg, 01180-16208
EXPO GOES
INFORMATIELIJN
01100-32132
Alexander Gogelweg 18, Vlissingen
Tel. 01184-65262
Voor rep. onderhoud aan alle merken auto 's
plaat en overzet plaatwerk
Gildeweg 20
Voor al uw
Ford onderdelen
(Centrum)
van alle i
Vlissingen
Breewaterstraat 3 1 Vlissingen
MIDDELBURG VLISSINGEN V
niu,»-- Kinderdijk 64-66 Gildeweg 7 (bij Miro)|J
^VPCggHffilTel. 01180-27502 Tel. 01184-15141
Tel. 01184-14203
reparatie en onderhoud
(Door Rita Kreule)
De ananas is één van de be
kendste exotische vruchten.
Vooral het gebruik van ana
nas in blik, in schijven of
stukjes op sap of siroop, is
helemaal ingeburgerd bij de
Nederlandse consument.
Daarnaast heeft langzamer
hand de verse ananas een
belangrijke plaats veroverd
in het groenten en fruit as
sortiment. Het is geen ex
clusief produkt meer en is
betaalbaar geworden voor
iedereen. Door verbeterde
transportmogelijkheden en
de aanvoer uit verschillende
produktielanden is deze
exoot het gehele jaar ver
krijgbaar.
Verse ananas is licht ver
teerbaar en geschikt als des
sert of als fruithapje voor
tussen de maaltijden door.
De heerlijke zoet-zure
smaak maakt talloze com
binaties mogelijk met zowel
gebruikten ze als voedsel.
De Portugezen namen de
naam 'nana' over en zo ont
stond de naam ananas in
Europa. De Spanjaarden
noemden de vrucht 'pinon'
wat betekent pijnappel. De
vrucht heeft qua uiterlijk
iets weg van een denneap-
pel. Zeer waarschijnlijk is
zo de Engelse naam 'pi-
neappel' ontstaan.
Toch heeft hel tot de 17e
eeuw geduurd, voordat de
eerste ananasplanten naar
Nederland vervoerd wer
den. Het verhaal gaat, dat
een rijke Nederlandse
koopman van start ging met
het kweken van ananassen
op zijn buitenverblijf. Dit
zelf-kweken van ananas
werd een nieuwe liefhebbe
rij voor de welgestelden.
Ook in andere landen van
Europa werd het een trend.
Sporadisch kwam er een
vrucht aan de plant, maar
was dat het geval, dan wer-
mogelijk geplukt en snel ge
transporteerd per vliegtuig:
Begrijpelijk dat deze vruch
ten een goede kwaliteit heb
ben. Er zijn ook rassen die
een snel vervoer per koel-
schip kunnen doorstaan.
Ananas is een exotische
vrucht en, zoals de meeste
exotische vruchten, erg ge
voelig voor het bewaren bij
lage temperaturen. Ananas
nooit in de koelkast bewa
ren. Bij temperaturen bene
den 8°C kan
lage-temperatuurbederf op
treden. Het uiterlijk van de
ananas wordt dof, er kan
schimmelvorming ontstaan
op de schil en het vrucht
vlees wordt smaakloos en
bruin van kleur.
Onrijpe ananas kan het bes
te bij kamertemperatuur
bewaard worden. Rijpe
ananas kan nog hooguit
twee dagen bewaard worden
bij een temperatuur van
8-10°C (keldertempe-
ratuur).
De vraag is nu, wanneer is
de ananas rijp? U kunt dat
controleren op de volgende
punten:
- de ananas verspreidt een
typische ananasgeur;
- de onderste blaadjes van
de groene pluim zijn er
gemakkelijk uit te
trekken;
- de ananas geeft (vooral
aan de onderkant) bij
lichte vingerdruk mee.
Het vruchtvlees van de ana
nas is rijk aan sap en heeft
een heerlijke zoet-zure
smaak en een sterk aroma.
spoelen, wordt bromeline
ook onwerkzaam gemaakt.
Verse ananas heeft veel ge
bruiksmogelijkheden. De
zoet-zure smaak van de
vrucht maakt veel kombi-
naties mogelijk met zowel
zoete als hartige produkten.
Hier volgen enkele sug
gesties:
- borrelhapje: ananas in
parten snijden (als me
loen), het vruchtvlees van
de schil lossnijden en
overdwars in schijfjes
snijden. Schijfjes ver
springend (trapsgewijs)
op schil leggen en een
stukje gember (of kaas)
erop vastprikken;
- vruchtensalades van ana
nas met aardbeien, kiwi
en meloen;
- hartige salade van ananas,
koude kip, bleekselderij,
mais en een luchtige kerrie
room-saus;
- ananasschijven bakken en
serveren met vlees (bijv.
kip);
zoete als hartige produkten.-den de vruchten gebruikt
als tafeldecoratie tijdens
De ananas (Ananas Como-
sus) komt oorspronkelijk
uit Paraguay in Zuid-
Amerika. Columbus was de
eerste Europeaan, die in
1493 kennis maakte met de
ze vrucht. De oorspronke
lijke bewoners van dat land,
de indianen, noemden de
vrucht 'nana meant' ofwel
kostelijke vrucht.
Zij waren het die de stekeli
ge ananasplant gebruikten
als omheining van hun ne
derzettingen. De vruchten
grote en belangrijke diners.
Men leende zelfs de vruch
ten aan elkaar uit. Deze
liefhebberij liep ten einde
toen de eerste ananassen
aangevoerd werden van het
eiland Sant Miguel uit het
Azorengebied.
Vanaf 1950 kwam het
transport van verse ananas
echt op gang en werden de
vruchten per vliegtuig aan
gevoerd^ Belangrijke ana-
nasproducejiten voor
Nederland zijn o.a. Ivoor-
Bij het schoonmaken van
een verse ananas kunt u op
drie manieren te werk gaan.
- De ananas in dikke schij
ven snijden. Ananasplak-
ken op plankje leggen en
de schil er vrij dik afsnij
den. Ingroeisels en hou
tachtige kern eruit
snijden.
- Snijd de ananas, afhanke
lijk van de grootte, in vier
of acht parten (zoals bij
een meloen). Snijd dan
het vruchtvlees uit de
schil. Ingroeisels en kern
verwijderen.
- Snijd uit de schil van de
vrucht diagonaal (volgens
liet "patroon" driehoeki
ge repen, zodat zowel de
schil als de ingroeisels ver
wijderd worden. Hierna
de vrucht in schijven snij
den en de kern verwijde
ren. Deze methode van
schoonmaken vergt enige
oefening!
Bij het schoonmaken van
een ananas moet u op onge
veer 50% afval rekenen!
de beurs voor iedereen
Nfcfr» 15-16-17-18 en ZOapnl 1987
kust, Kenia, Mali en Costa
Rica. Andere van oudsher EIWITSPLIT-
al bekende producenten ciZNTTA irxT'yvA/ft
zijn Thailand, Philippijnen ^UINLJ tLlNZ/I JVi.
en Hawaï. Rjjpe ananas ievert per 10q
i vrucht is rijk aan vitamine
Een ananasplant wordt on- C en andere vitaminen en
geveer 80 cm hoog en heeft mineralen. Verse ananas be-
stekelige bladeren, die wel vat een eiwitsplitsend en-
zo'n 1 meter lang kunnen zym> tiet zogenaamde
worden. De bladeren vor- 'Bromeline'. Deze stof
men een rozet, waar een maakt de vrucht itot een
stengel uitgroeit. Aan de hchtverteerbare fruitsoort.
stengel komen tientallen Vleesgerechten bereidt met
bloemen. De vruchtjes hier- verse ananas worden malser
van groeien aan elkaar en door de inwerking van de
vormen de ananas. De eiwitsplitsende stof.
vrucht wordt daarom wel Een nadelige werking heeft
schijnvrucht genoemd. bromeline op o.a. gelatine
Er worden veel rassen ge- (en andere eiwitrijke pro-
kweekt zonder stekelige dukten). Maakt u gerechten
bladeren, de oogst wordt met verse ananas en gelati-
hierdoor vergemakkelijkt.
Een ananasplant draagt
slechts eenmaal een vrucht.
Wel ontstaan er zijscheuten
aan de plant, waaruit nieu
we planten gekweekt
worden.
De ananas moet zo rijp mo
gelijk geoogst worden. Een
maal geoogst kan de vrucht
erg slecht narijpen. In te
genstelling tot andere fruit-
soorten als appels, peren
etc. kan de vrucht alleen na
rijpen als ze vast aan de
plant zit. De plant zorgt
voor de produktie van sui
kers in de vrucht. Deze sui
kers zorgen op hun beurt
voor de heerlijke zoet-zure zaken zoals blaasjes in de
smaak en het tropische aro- mond. Door de schoonge-
ma van de ananas. maakte ananas in z'n geheel
De vruchten bestemd voor in te wrijven met zout, even
de export worden zo rijp in laten werken en weer af-
ne, zoals bavaroises en
schuimpuddingen, dan zul
len deze gerechten niet stijf
worden. Verse ananas altijd
op het laatste moment toe
voegen aan kwark, yoghurt,
vla's, slagroom en ijs, om
inwerking van het enzym te
voorkomen. Het enzym
wordt onwerkzaam ge
maakt bij een temperatuur
van 80°C. Dus u kunt
verse ananas desnoods eerst
verhitten en daarna toevoe
gen aan bavaroises e.d.
Ananas in blik (gepasteuri
seerd) bevat het enzym niet
meer.
Bromeline kan bij mensen
allergische reakties veroor-
- ananas verwerkt in Chine
se en indische gerechten;
- ananas in groente salades
met bijv. Chinese kool,
witlof;
- ananasblokjes in zuur
koolschotel;
- ananas met slagroom
en/of ijs;
- ananas in gebak.
RECEPT: KIPSALADE MET ANANAS IN
KERR1E-ROOMSAUS 2 pers.)
INGREDIËNTEN:
200 gr. kipfilet, zout, peper, laurierblad
3 schijven verse ananas
3 stengels bleekselderij
1 klein blikje maïs (0,25 1.)
1/8 1. stijfgeslagen slagroom
3 el. mayonaise
4 theel. kerriepoeder
citroensap
suiker (klein schepje)
BEREIDEN:
Kipfilet in ruim water gaarkoken met iets zout, pe
per en laurierblad in 25 minuten. Kipfilet af laten
koelen. Koude kip in stukjes snijden. Ananasschij
ven in kleine stukjes snijden. Bleekselderij wassen
en in dunne schijfjes snijden. Kip, ananas, bleeksel
derij en (uitgelekte) maïs in kom vermengen. Voor
de saus: slagroom, mayonaise, kerriepoeder, suiker
en citroensap door elkaar roeren. De saus luchtig
door de salade scheppen. De salade smaakt over
heerlijk met stokbrood!
Het zal vrijwel niemand kunnen
ontgaan dat Pasen voor de deur
staat. De gebruiken die het Paas
feest omringen trekken alom de
aandacht. De chocolade-eieren in
de etalages zullen gretig aftrek
vinden, de bakkers zullen tezamen
minstens een miljoen Paasbroden
bakken en op Paaszondag wordt
in de Nederlandse keukens een
veelvoud van de eieren gekookt
dan in andere weekends het geval
is.
Eén week voor Pasen dient zich
Palmpasen aan. "Pallum, pallum,
Pasen, ei koer-ei, één ei is geen ei,
twee ei is een half ei, drie ei is een
Paasei!" zal door tienduizenden
kinderen worden gezongen als zij
met de op een stok gestoken
broodhaantjes, versierd met slin
gers of kransjes van brood, langs
de huizen trekken. In bijna alle
delen van Nederland. Waar geen
optochten plaatsvinden wordt er
zeker op scholen en in huiskamers
de bekende Palmpasentak ge
maakt. In de stok het brood-
haan^ vaak met een ei als
symbool van de vruchtbaarheid.
In de Palmpasen-folklore komen
diverse gebruiken samen. Het
broodhaantje herinnert aan het
offeren van dieren door de Ger
manen, het ei aan de vruchtbaar
heid die de zomer zal brengen. De
Palmpasentak zou zijn voortgeko
men uit de Meiboomviering. De
rooms-katholieke kerk nam het
gebruik over door de Palmzon
dagprocessie met de aloude fol
klore te verbinden. De woorden
"koer-ei" uit het kinderlied zijn
een verbastering van het oude ge
bed "kyrei eleison", wat "Heer
ontferm u onzer" betekent.
Het maken van een Palmpasentak
is een leuke bezigheid en daardoor
wordt dit in zovele gezinnen ge
daan. Alom in den lande zijn de
bakkers druk doende tegen het
einde van de vasten een week
vóór Pasen - met het bakken van
broodhaantjes, -hennetjes,
eendjes, -gansjes en andere vogel
figuren. Tezelfdertijd worden
enorme hoeveelheden krenten, ro
zijnen en sukade verwerkt in de
grote aantallen Paasbroden, die in
de Paasweek over de toonbank
gaan.
Ook het Paasbrood heeft een
symbolische betekenis. Evenals
het vooral in Duitsland veel voor
komende Paasgebak is het Paas-
brood een uitvloeisel van de
vroegere offermaaltijden. Het
brood is geleidelijk aan in de
plaats van de dierenoffers
gekomen.
De Paasviering zit vol symbolen.
Neem de boterlammetjes, die al
leen in de Paastijd te koop zijn.
En dan natuurlijk de Paaseieren.
Het ei heeft, evenals het brood, in
de loop van de geschiedenis in de
Paasviering een symbolische rol
gespeeld. Het werd gezien als een
teken van vruchtbaarheid, herle
ving van de natuur en in de kerk
als symbool van herrijzenis. De
boodschap die het krachtigst uit
de (Palm-) paas-folklore spreekt is
die van de herleving van de na
tuur: we zijn op weg naar de
zomer!
In vele gezinnen is hel Paasontbijt het gezelligste van hel jaar.
Er is dan ook veel van te maken, zeker als ombijt en lunch wor
den samengevoegd tot een feestelijke brunch. Omdat men in het
algemeen niet zo vroeg zal opstaan is zo'n brunch een uitkomst.
Met een beetje fantasie kan de Paasbrunch het hoogtepunt van
de dag worden.
Centraal staan natuurlijk de vrolijk gekleurde eieren en het
Paasbrood. Maar er is méér dan Paasbrood: de bakker heeft
zo'n ruim assortiment dat er een leuk 'broodstukje' is op te ma
ken door in een mandje of schaal de verschillende soorten
brood te rangschikken. Denk aan lijgerbolleljes, harde puntjes,
sesambollen, croissants enz. Zorg ook voor warm stokbrood en
geroosterde sneetjes brood, zodat ieder een 'verwenbroodje'
naar eigen idee kan samenstellen. Omdat zo'n brunch een wat
zwaardere maaltijd is dan een ontbijt zijn een warm hapje, b.v.
een ragout-schoteltje en een frisse salade best op hun plaats.
De Paastafel krijgt een extra feestelijk karakter als bij het op
maken gebruik van voorjaarsbloemen wordt gemaakt.