Bij onze diepvriesvis eetu deze week gratis lekkere
Franse frietjes.
WINTERGROENTE
BARST VAN
DE VITAMINE
PIP! K HERENMODE
gesloten.
mini
en
maxi
3.95
3.95
3.95
3.95
fyi/faSceMitfcli&ntUevi
GEDISCRIMINEERD?
JALOERS?
VERDRIETIG?
TE GROOT?
-7777777
Wegens verhuizing naar
ons nieuwe pand zijn wij
vanaf 4 februari t/m 3 maart
y
DE FAAM - DE VLISSINGER
Woensdag 28 januari 1987
Wijzigingen: bij voorkeur schriftelijk.
Het adres: Postbus 5017, 4330 KA
Middelburg, telefonisch maandag voor
14 uur: 01180-81000.
Do. 29 jan. t/m wo. 4 febr.
Vis maar eens een pak Iglo
lekkerbekjes uit onze diepvries. Of
heerlijke scholfilets. Of Urker
scholletjes. Of makkelijke
kabeljauwsteaks. Dan betaalt u
deze week een stuk minder
voor een 300 gramspak. En krijgt u
er bovendien een flinke zak Aviko
Franse frietjes bij. Gratis*. Over
goede vangst gesproken
DE'yilSSINGER
LEKKER WINKELEN VOOR MINDER GELD.
Eigenlijk zorgt de natuur goed voor ons! Uitgere
kend in deze tijd van het jaar waarin je het 't
minst zou verwachten blijken groenten boordevol
vitamine C en andere weerstandversterkende voe
dingsstoffen te zitten. En bovendien is die anti-
griep-groente er in een rijke variatie: diverse kool
soorten, prei en koolraap. Dat al die rijkdom ook
nog eens op verschillende manieren is klaar te
maken daarover hebben we het straks.
De kool-doolhof
Stoof uw gezin 'ns
een kooltje
Kool niet te lang
koken
Koolstoofpot
Koolraap
Eenpansgerecht van
koolraap met bruine
bonen
Blij met prei
Schotse preisoep
Ovenschotel
HUISARTSEN
MIDDELBURG: vrijdag 18 uur tot zaterdag 24 uur:
.I.W.B. Crucq p/a Bellinkplein 1, tel. 26483. Zondag
tot 24 uur: J.L.F. Wortelboer, Kromme Weele 7 tel.
33946. Visites aanvragen voor 10 uur. Spreekuur
voor dringende gevallen 12.30 tot 13.00 uur en 17.30
tot 18.00 uur (zonder afspraak).
VLISSINGEN: zaterdag tot 24 uur: R.M. Thiadens,
Zuiderbaan 23, tel. 64633. Zondag tot 24 uur: A.J.
Mijnlieff, N. Beetslaan 15, tel. 12525. Visites aanvra
gen voor dringende gevallen 12.30 tot 13.00 uur en
17.00 tot 18.00 uur.
SOUBURG, MEUWLAND, ARNEMUIDEN,
MIDDELBURG-ZUID: zaterdag: P. Kodde, Oude
Vlissingseweg 13, Middelburg tel. 01180-15810. Zon
dag: F.J. Heere, J.H. Huyssenstraat 15. Middelburg,
tel. 01180-11501. Visites aanvragen voor 10.00 uur.
Spreekuur voor dringende gevallen van 12.30 tot
13.00 uur en van 17.30 tot 18.00 uur.
GRIJPSKERKE, GAPINGE, OOSTKAPELLE, SE-
ROOSKERKE, VROUWENPOLDER, VEERE EN
ZANDDIJK: zaterdag 08.00 uur tot zondag 23.00
uur: W. Rullens/M. Mol, Dorpsstraat 2, Oostkapel-
le, tel. 01188-1276.
VVESTKAPELLE, DOMBURG, AAGTEKERKE,
ZOUTELANDE, MELISKERKE, BIGGF.KERKE
EN KOUDEKERKE: vrijdag 18.00 uur tot zondag
24.00 uur: P.K. Noorlander, Middelburgsestraat 94,
Koudekerke, tel. 01185-1231.
OOST- EN MIDDEN-VVALCHEREN: zaterdag en
zondag: A. Stutterheim Sivertstr. 40, Meliskerke, tel.
01186-1760 .
TANDARTSEN
Spreekuur voor spoedgevallen van 11 tót 12 uur:
M.A. Ton, Badhuisstraat 45, Vlissingen, tel.
01184-14643.
APOTHEEK
MIDDELBURG: van vrijdag 17.30 uur tot vrijdag
morgen daaropvolgend: L.v.d. Boogert, Vrij
landstraat 79, tel. 27471.
VLISSINGEN: van vrijdag 17.30 uur tot vrijdagmor-
gen daaropvoplgend: De Singel, Singel 9, tel. 12730.
VERLOSKUNDIGE
V LISSINGEN EN OOST-SOUBURG: Mevr. A.M.
Gaay, tel.: 71768.
MIDDELBURG: Mevr. C.S.M. de Crom, St. Pie
terstraat 15, tel. 27325. Ingaande vrijdag 18 uur tot
zondag 24 uur.
DIERENARTSEN
KLEINE HUISDIEREN: (Gezelschapsdieren) het
hele weekend: Mevr. C.J. Brink, te Middelburg, tel.
01180-11011.
DIERENARTSENPRAKTIJK MIDDELBURG:
Grote huisdieren: tel. 01180-33803. Visites aanvragen
van 8.00-9.00 uur.
PRAKTIJK OOSTKAPELLE: Oude Domburgseweg
Oostkapelle, tel. 01188-1443. Behandeling kleine
huisdieren op afspraak.
VV IJ KV F.RPI.F.EGKUNDIGEN
VVALCHEREN-OOST, MIDDELBURG EN AR
NEMUIDEN: tel. 01180-14366, avonddienst van
17.30-22.30 uur.
KOUDEKERKE, MELISKERKE, BIGGEKERKE,
ZOUTELANDE, WESTKAPELLE, DOMBURG,
AAGTEKERKE, OOSTKAPELLE, GRIJPSKER
KE, -VEERE, GAPINGE, VROUWENPOLDER,
ZANDDIJK, SEROOSKF.RKE, SINT LAURENS:
01187-2333.
ALGEMEEN KRISIS OPVANGCENTRUM
GROOT-WELGELEGEN. Oostkapelseweg 4, 4353
EH SEROOSKERKE. Dag en nacht voor opname en
aanmelding bereikbaar, zowel schriftelijk als telefo
nisch. Tel. 01189-1302.
OPVANGCENTRUM LEGER DES HEILS: Dr.
Stavermanstr. 39-41, Vlissingen. Dag en nacht be
reikbaar onder tel.nr. 01184-12633.
SCHOLFILET
Iglo, pak 300 gram
van 4.69 voor
BEL DE KINDERTELEFOON.
LUCHT JE HARTJE VOOR EEN KWARTJE.
BEL OE KINDERTELEFOON.
LUCHT JE HARTJE VOOR EEN KWARTJE.
X
BEL OE KINDERTELEFOON.
LUCHT JE HARTJE VOOR EEN KWARTJE.
BEL DE KINDERTELEFOON.
LUCHT JE HARTJE VOOR EEN KWARTJE.
ST.ADRIAANSTRAAT 7- G0ES-TEL.01100-15652
maximaal
bereik
tegen
minimale
kosten
URKER SCHOLLETJES
Iglo, pak 300 gram van 4.98 voor
LEKKERBEKJES
Iglo, pak 300 gram van 4.49 voor
KABEUAUWSTEAKS
Iglo, pak 300 gram van 4.69 voor
ol voor de helft van de waarde kontant
Rode kool, bloemkool, sa
vooiekool, groene kool, kooltjes
(zoals spruitjes ook wel worden
genoemd) - verwarrend vindt u
niet? Laten we het even op een
rijtje zetten. Er zijn sluitkolen:
rode kool, witte kool, spitskool
(de bekende zomerkooi) en de
groene en gele savooiekool.
Daarnaast is er boerenkool,
broccoli, bloemkool (wit en te
genwoordig ook groen), Chi
nese kool, paksoi en spruitjes.
Zuurkool, een van de meest fa
voriete wintergroenten, is niets
anders dan door gisting smake
lijk bewerkte witte kool. Wie
koolteelt zegt, zegt Broek op
Langedijk. Daar in het rijk dei-
duizend eilanden werd vroeger
de kool op platte schuiten als
pyramides gestapeld aange
voerd en varend ter veiling ge
bracht. Hoe dat vroeger ging is
nog steeds te zien op de be
kende Broeker Veiling. Hol
lands eerste veiling, al in 1887,
is tegenwoordig een museum.
Nu gaat dat wat efficiënter.
Hollandse kool is tot ver buiten
onze grenzen een begrip.
Alleen al in Nederland eten we
30.000 ton kool per jaar.
Gestoofd, gesmoord, als
stamppot - kool is niet voor één
menu-gat gevangen. Héél bij
zonder is kool-sla (een halve
kool voor vier personen is
genoeg, de andere helft kunt u
dagen bewaren). Héél fijn snij
den, uitje erdoor snipperen.
Daarover heen een dressing
van olie, azijn, zout, peper en
wat suiker. En maak 't af met
fruit, mandarijntjes, sinaasap
pel, rozijntjes of gesnipperde
Hollandse appel.
De moderne voedingsleer
raadt aan kool niet langer dan
10-15 minuten (rode kool 15-20
min.) te koken. Er ontstaat dan
geen nare kool lucht, de kool
wordt lichter verteerbaar, sma
kelijker en behoudt veel van de
gezonde vitaminen.
Per persoon 721 Kcal., 2884
Kjoule.
Bereidingstijd: 20 minuten.
Oventijd 40 minuten.
Voor-1 personen I kg savooie
kool of witte kool. 500 g door
regen varkenslapjes in stukjes,
3 uien. 500 g aardappelen, 40 g
boter of margarine, tl bouillon,
zout, peper en kar wij zaadjes.
De kool schoonmaken en
schaven, de uien schillen en in
stukken snijden, aardappelen
schillen en in blokjes snijden.
Het vlees in de boter of marga
rine snel aan alle kanten bruin
bakken, de uien meebakken en
dan de aardappelen en de kool
toevoegen. Zout, peper en wat
karwijzaadjes en de bouillon in
de pan doen. Een ovenvaste
schotel met deksel nemen en de
oven voorverwarmen op ca.
200°. De inhoud van de pan in
de ovenvaste schotel overdoen,
een deksel erop en ca. 40 minu
ten in de oven. Bij gebrek aan
een oven kan dit recept ook in
de pan op een zacht vuurtje
worden klaargemaakt.
Op het eerste gezicht zou je
niet zeggen dat koolraap ook
tot de koolfamilie behoort, 't Is
een plant met een zeer dikbui
kige wortel. De schil daarvan
ziet er nogal ruw uit - reden
waarom ie waarschijnlijk niet
de waardering krijgt die 'm toe
komt. Want onder die rimpe
lige, aardekleurige bolster zit
geel, geurig 'vlees', dat ge
kookt, gesmoord of'gestoofd
een zachte en bijzonder aroma
tische smaak heeft. En hij zou
de titel wintergroente niet met
ere dragen, als-ie niet vol zat
met vitamine C (25 eenheden
per 100 g produkt). Verder is
koolraap rijk aan mineralen en
arm aan calorieën. En over
rijk en arm gesproken: kool
raap is één van de allervoorde-
ligste wintergroenten. Dus,
wat houdt u tegen om 'm vaak
op 't. menu te zetten? Variatie
misschien? Dan zijn hier wat
tips.... Koolraap combineert uit
stekend met kaas en kaasge
rechten, met saucijsjes en
vooral met lamsvlees.
Per persoon 685 Kcal., 2877
Kjoule.
Bereidingstijd: 55 minuten.
200 g bruine bonen, 1 kg aard
appelen, 1 kg koolraap, zout, 1
grote rookworst, 2 dl melk of
bouillon (van een tablet), klon
tje. boter, aardappelmeel (even
tueel)
Neem conserven of ge
droogde bruine bonen.
Week de gedroogde bruine
bonen 12-24 uur in ruim water.
Breng de geweekte bonen met
zoveel weekwater aan de kook
dat ze net onder staan en laat
ze een half uur voorkoken.
Schil de aardappelen en snijd
ze in vieren. Maak de koolraap
schoon en snijd ze in reepjes.
Voeg de aardappelen, de kool
raap, het zout en de rookworst
aan de bruine bonen toe en
laat ze in 20 minuten gaai-
koken. Haal de worst uit de
pan, boud deze warm en voeg
de melk of de bouillon met de
boter toe en bind het vocht met
de in plakjes gesneden rook
worst.
Prei is een stengelgroente -
de ondergrondse overgang
tussen het wortelgedeelte en
het blad, want alleen het
groene loof steekt boven de
aarde uit. In de winkel vinden
we nu voornamelijk de herfst-
of winterprei - een forse rechte
stengel met grijsgroen of don
kergroen blad. Prei zit vol van
de mineralen, vooral ijzer en
calcium - een geschenkje van
Moeder Natuur om onze weer
stand te verhogen. Bij prei
hoef je nooit te vragen of 't er
is, want z'n markante geui-
ruik je in de winkel boven alles
uit. Een heerlijk aroma waar je
heel veel kanten mee uit kunt:
In de oven gratineren met ge
raspte kaas. Ontbijtspek uil-
bakken en daarbovenop de prei
smoren. Afmaken met thijm en
peper.
Per persoon 529 Kcal., 2115
Kjoule.
Bouillon-trek-tijd: 3 uur, berei
dingstijd: 35 minuten.
1 soepkip. 2 l water, stukje
foelie, zout, ui, wortel, peter
selie. peperkorrels, rozemarijn,
6 dunne preien, 50 g rijst. 10 ge
weekte pruimen.
Trek een kippebouillon van
de soepkip en alle ingrediënten
tot en met de rozemarijn. Haal
de gare kip uit de pan en zeef
de bouillon. Voeg het in dunne
ringen gesneden wit van de
preien toe aan de bouillon,
samen met de rijst en de ge
weekte ontpitte pruimen. Laat
dit samen een half uurtje zacht
jes koken. Voeg de in stukjes ge
sneden kip toe en maak de
soep op smaak af met peper,
zout en fijngeknipte peterselie.
Per persoon 660 Kcal., 2630
Kjoule.
Bereidingstijd: 15 inuten, oven
tijd 30-45 minuten.
Ovenschotel van prei, gehakt,
aardappelen-en-kaas en
tomaat.
400 g gehakt, peper, zout, ker
riepoeder. thijm. 1 kg prei, 750
g aardappelen, 8 tomaten, 100
g geraspte of plakken kaas.
Bak het gehakt los aan de
pan met peper, zout, kerriepoe
der en thijm. Maak de prei
schoon, snijd deze in stukken
van 3 cm en kook ze ca. 7 minu
ten voor. Schil de aardappelen
snijd ze in plakken en kook ze
ook een minuut of tien voor.
Ontvel de tomaten en snijd ze
in plakjes. Beboter een oven
schotel. Leg het gehakt on
derin, daarop de afgegoten
aardappelplakken, vervolgens
de tomaten en de prei. Dek de
schotel af met de kaas.
Plaats de schotel in
het midden van een
voorverwarmde
oven van 175 C of
gasovenstand 3,
gedu rende 30-45
min.