Bij onze diepvriesvis eetu deze week gratis lekkere Franse frietjes. WINTERGROENTE BARST VAN DE VITAMINE PIP! K HERENMODE gesloten. mini en maxi 3.95 3.95 3.95 3.95 fyi/faSceMitfcli&ntUevi GEDISCRIMINEERD? JALOERS? VERDRIETIG? TE GROOT? -7777777 Wegens verhuizing naar ons nieuwe pand zijn wij vanaf 4 februari t/m 3 maart y DE FAAM - DE VLISSINGER Woensdag 28 januari 1987 Wijzigingen: bij voorkeur schriftelijk. Het adres: Postbus 5017, 4330 KA Middelburg, telefonisch maandag voor 14 uur: 01180-81000. Do. 29 jan. t/m wo. 4 febr. Vis maar eens een pak Iglo lekkerbekjes uit onze diepvries. Of heerlijke scholfilets. Of Urker scholletjes. Of makkelijke kabeljauwsteaks. Dan betaalt u deze week een stuk minder voor een 300 gramspak. En krijgt u er bovendien een flinke zak Aviko Franse frietjes bij. Gratis*. Over goede vangst gesproken DE'yilSSINGER LEKKER WINKELEN VOOR MINDER GELD. Eigenlijk zorgt de natuur goed voor ons! Uitgere kend in deze tijd van het jaar waarin je het 't minst zou verwachten blijken groenten boordevol vitamine C en andere weerstandversterkende voe dingsstoffen te zitten. En bovendien is die anti- griep-groente er in een rijke variatie: diverse kool soorten, prei en koolraap. Dat al die rijkdom ook nog eens op verschillende manieren is klaar te maken daarover hebben we het straks. De kool-doolhof Stoof uw gezin 'ns een kooltje Kool niet te lang koken Koolstoofpot Koolraap Eenpansgerecht van koolraap met bruine bonen Blij met prei Schotse preisoep Ovenschotel HUISARTSEN MIDDELBURG: vrijdag 18 uur tot zaterdag 24 uur: .I.W.B. Crucq p/a Bellinkplein 1, tel. 26483. Zondag tot 24 uur: J.L.F. Wortelboer, Kromme Weele 7 tel. 33946. Visites aanvragen voor 10 uur. Spreekuur voor dringende gevallen 12.30 tot 13.00 uur en 17.30 tot 18.00 uur (zonder afspraak). VLISSINGEN: zaterdag tot 24 uur: R.M. Thiadens, Zuiderbaan 23, tel. 64633. Zondag tot 24 uur: A.J. Mijnlieff, N. Beetslaan 15, tel. 12525. Visites aanvra gen voor dringende gevallen 12.30 tot 13.00 uur en 17.00 tot 18.00 uur. SOUBURG, MEUWLAND, ARNEMUIDEN, MIDDELBURG-ZUID: zaterdag: P. Kodde, Oude Vlissingseweg 13, Middelburg tel. 01180-15810. Zon dag: F.J. Heere, J.H. Huyssenstraat 15. Middelburg, tel. 01180-11501. Visites aanvragen voor 10.00 uur. Spreekuur voor dringende gevallen van 12.30 tot 13.00 uur en van 17.30 tot 18.00 uur. GRIJPSKERKE, GAPINGE, OOSTKAPELLE, SE- ROOSKERKE, VROUWENPOLDER, VEERE EN ZANDDIJK: zaterdag 08.00 uur tot zondag 23.00 uur: W. Rullens/M. Mol, Dorpsstraat 2, Oostkapel- le, tel. 01188-1276. VVESTKAPELLE, DOMBURG, AAGTEKERKE, ZOUTELANDE, MELISKERKE, BIGGF.KERKE EN KOUDEKERKE: vrijdag 18.00 uur tot zondag 24.00 uur: P.K. Noorlander, Middelburgsestraat 94, Koudekerke, tel. 01185-1231. OOST- EN MIDDEN-VVALCHEREN: zaterdag en zondag: A. Stutterheim Sivertstr. 40, Meliskerke, tel. 01186-1760 . TANDARTSEN Spreekuur voor spoedgevallen van 11 tót 12 uur: M.A. Ton, Badhuisstraat 45, Vlissingen, tel. 01184-14643. APOTHEEK MIDDELBURG: van vrijdag 17.30 uur tot vrijdag morgen daaropvolgend: L.v.d. Boogert, Vrij landstraat 79, tel. 27471. VLISSINGEN: van vrijdag 17.30 uur tot vrijdagmor- gen daaropvoplgend: De Singel, Singel 9, tel. 12730. VERLOSKUNDIGE V LISSINGEN EN OOST-SOUBURG: Mevr. A.M. Gaay, tel.: 71768. MIDDELBURG: Mevr. C.S.M. de Crom, St. Pie terstraat 15, tel. 27325. Ingaande vrijdag 18 uur tot zondag 24 uur. DIERENARTSEN KLEINE HUISDIEREN: (Gezelschapsdieren) het hele weekend: Mevr. C.J. Brink, te Middelburg, tel. 01180-11011. DIERENARTSENPRAKTIJK MIDDELBURG: Grote huisdieren: tel. 01180-33803. Visites aanvragen van 8.00-9.00 uur. PRAKTIJK OOSTKAPELLE: Oude Domburgseweg Oostkapelle, tel. 01188-1443. Behandeling kleine huisdieren op afspraak. VV IJ KV F.RPI.F.EGKUNDIGEN VVALCHEREN-OOST, MIDDELBURG EN AR NEMUIDEN: tel. 01180-14366, avonddienst van 17.30-22.30 uur. KOUDEKERKE, MELISKERKE, BIGGEKERKE, ZOUTELANDE, WESTKAPELLE, DOMBURG, AAGTEKERKE, OOSTKAPELLE, GRIJPSKER KE, -VEERE, GAPINGE, VROUWENPOLDER, ZANDDIJK, SEROOSKF.RKE, SINT LAURENS: 01187-2333. ALGEMEEN KRISIS OPVANGCENTRUM GROOT-WELGELEGEN. Oostkapelseweg 4, 4353 EH SEROOSKERKE. Dag en nacht voor opname en aanmelding bereikbaar, zowel schriftelijk als telefo nisch. Tel. 01189-1302. OPVANGCENTRUM LEGER DES HEILS: Dr. Stavermanstr. 39-41, Vlissingen. Dag en nacht be reikbaar onder tel.nr. 01184-12633. SCHOLFILET Iglo, pak 300 gram van 4.69 voor BEL DE KINDERTELEFOON. LUCHT JE HARTJE VOOR EEN KWARTJE. BEL OE KINDERTELEFOON. LUCHT JE HARTJE VOOR EEN KWARTJE. X BEL OE KINDERTELEFOON. LUCHT JE HARTJE VOOR EEN KWARTJE. BEL DE KINDERTELEFOON. LUCHT JE HARTJE VOOR EEN KWARTJE. ST.ADRIAANSTRAAT 7- G0ES-TEL.01100-15652 maximaal bereik tegen minimale kosten URKER SCHOLLETJES Iglo, pak 300 gram van 4.98 voor LEKKERBEKJES Iglo, pak 300 gram van 4.49 voor KABEUAUWSTEAKS Iglo, pak 300 gram van 4.69 voor ol voor de helft van de waarde kontant Rode kool, bloemkool, sa vooiekool, groene kool, kooltjes (zoals spruitjes ook wel worden genoemd) - verwarrend vindt u niet? Laten we het even op een rijtje zetten. Er zijn sluitkolen: rode kool, witte kool, spitskool (de bekende zomerkooi) en de groene en gele savooiekool. Daarnaast is er boerenkool, broccoli, bloemkool (wit en te genwoordig ook groen), Chi nese kool, paksoi en spruitjes. Zuurkool, een van de meest fa voriete wintergroenten, is niets anders dan door gisting smake lijk bewerkte witte kool. Wie koolteelt zegt, zegt Broek op Langedijk. Daar in het rijk dei- duizend eilanden werd vroeger de kool op platte schuiten als pyramides gestapeld aange voerd en varend ter veiling ge bracht. Hoe dat vroeger ging is nog steeds te zien op de be kende Broeker Veiling. Hol lands eerste veiling, al in 1887, is tegenwoordig een museum. Nu gaat dat wat efficiënter. Hollandse kool is tot ver buiten onze grenzen een begrip. Alleen al in Nederland eten we 30.000 ton kool per jaar. Gestoofd, gesmoord, als stamppot - kool is niet voor één menu-gat gevangen. Héél bij zonder is kool-sla (een halve kool voor vier personen is genoeg, de andere helft kunt u dagen bewaren). Héél fijn snij den, uitje erdoor snipperen. Daarover heen een dressing van olie, azijn, zout, peper en wat suiker. En maak 't af met fruit, mandarijntjes, sinaasap pel, rozijntjes of gesnipperde Hollandse appel. De moderne voedingsleer raadt aan kool niet langer dan 10-15 minuten (rode kool 15-20 min.) te koken. Er ontstaat dan geen nare kool lucht, de kool wordt lichter verteerbaar, sma kelijker en behoudt veel van de gezonde vitaminen. Per persoon 721 Kcal., 2884 Kjoule. Bereidingstijd: 20 minuten. Oventijd 40 minuten. Voor-1 personen I kg savooie kool of witte kool. 500 g door regen varkenslapjes in stukjes, 3 uien. 500 g aardappelen, 40 g boter of margarine, tl bouillon, zout, peper en kar wij zaadjes. De kool schoonmaken en schaven, de uien schillen en in stukken snijden, aardappelen schillen en in blokjes snijden. Het vlees in de boter of marga rine snel aan alle kanten bruin bakken, de uien meebakken en dan de aardappelen en de kool toevoegen. Zout, peper en wat karwijzaadjes en de bouillon in de pan doen. Een ovenvaste schotel met deksel nemen en de oven voorverwarmen op ca. 200°. De inhoud van de pan in de ovenvaste schotel overdoen, een deksel erop en ca. 40 minu ten in de oven. Bij gebrek aan een oven kan dit recept ook in de pan op een zacht vuurtje worden klaargemaakt. Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat koolraap ook tot de koolfamilie behoort, 't Is een plant met een zeer dikbui kige wortel. De schil daarvan ziet er nogal ruw uit - reden waarom ie waarschijnlijk niet de waardering krijgt die 'm toe komt. Want onder die rimpe lige, aardekleurige bolster zit geel, geurig 'vlees', dat ge kookt, gesmoord of'gestoofd een zachte en bijzonder aroma tische smaak heeft. En hij zou de titel wintergroente niet met ere dragen, als-ie niet vol zat met vitamine C (25 eenheden per 100 g produkt). Verder is koolraap rijk aan mineralen en arm aan calorieën. En over rijk en arm gesproken: kool raap is één van de allervoorde- ligste wintergroenten. Dus, wat houdt u tegen om 'm vaak op 't. menu te zetten? Variatie misschien? Dan zijn hier wat tips.... Koolraap combineert uit stekend met kaas en kaasge rechten, met saucijsjes en vooral met lamsvlees. Per persoon 685 Kcal., 2877 Kjoule. Bereidingstijd: 55 minuten. 200 g bruine bonen, 1 kg aard appelen, 1 kg koolraap, zout, 1 grote rookworst, 2 dl melk of bouillon (van een tablet), klon tje. boter, aardappelmeel (even tueel) Neem conserven of ge droogde bruine bonen. Week de gedroogde bruine bonen 12-24 uur in ruim water. Breng de geweekte bonen met zoveel weekwater aan de kook dat ze net onder staan en laat ze een half uur voorkoken. Schil de aardappelen en snijd ze in vieren. Maak de koolraap schoon en snijd ze in reepjes. Voeg de aardappelen, de kool raap, het zout en de rookworst aan de bruine bonen toe en laat ze in 20 minuten gaai- koken. Haal de worst uit de pan, boud deze warm en voeg de melk of de bouillon met de boter toe en bind het vocht met de in plakjes gesneden rook worst. Prei is een stengelgroente - de ondergrondse overgang tussen het wortelgedeelte en het blad, want alleen het groene loof steekt boven de aarde uit. In de winkel vinden we nu voornamelijk de herfst- of winterprei - een forse rechte stengel met grijsgroen of don kergroen blad. Prei zit vol van de mineralen, vooral ijzer en calcium - een geschenkje van Moeder Natuur om onze weer stand te verhogen. Bij prei hoef je nooit te vragen of 't er is, want z'n markante geui- ruik je in de winkel boven alles uit. Een heerlijk aroma waar je heel veel kanten mee uit kunt: In de oven gratineren met ge raspte kaas. Ontbijtspek uil- bakken en daarbovenop de prei smoren. Afmaken met thijm en peper. Per persoon 529 Kcal., 2115 Kjoule. Bouillon-trek-tijd: 3 uur, berei dingstijd: 35 minuten. 1 soepkip. 2 l water, stukje foelie, zout, ui, wortel, peter selie. peperkorrels, rozemarijn, 6 dunne preien, 50 g rijst. 10 ge weekte pruimen. Trek een kippebouillon van de soepkip en alle ingrediënten tot en met de rozemarijn. Haal de gare kip uit de pan en zeef de bouillon. Voeg het in dunne ringen gesneden wit van de preien toe aan de bouillon, samen met de rijst en de ge weekte ontpitte pruimen. Laat dit samen een half uurtje zacht jes koken. Voeg de in stukjes ge sneden kip toe en maak de soep op smaak af met peper, zout en fijngeknipte peterselie. Per persoon 660 Kcal., 2630 Kjoule. Bereidingstijd: 15 inuten, oven tijd 30-45 minuten. Ovenschotel van prei, gehakt, aardappelen-en-kaas en tomaat. 400 g gehakt, peper, zout, ker riepoeder. thijm. 1 kg prei, 750 g aardappelen, 8 tomaten, 100 g geraspte of plakken kaas. Bak het gehakt los aan de pan met peper, zout, kerriepoe der en thijm. Maak de prei schoon, snijd deze in stukken van 3 cm en kook ze ca. 7 minu ten voor. Schil de aardappelen snijd ze in plakken en kook ze ook een minuut of tien voor. Ontvel de tomaten en snijd ze in plakjes. Beboter een oven schotel. Leg het gehakt on derin, daarop de afgegoten aardappelplakken, vervolgens de tomaten en de prei. Dek de schotel af met de kaas. Plaats de schotel in het midden van een voorverwarmde oven van 175 C of gasovenstand 3, gedu rende 30-45 min.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1987 | | pagina 13