Zuidvlietstraat 124, Goes. Tel. 01100-20840
De Faam en De VUssinger
De voordelige weg
naar uw klanten
DE FAAM - DE VLISSINGER
Woensdag 18 juni 1986
ASPERGE: KONINGIN DER GROENTEN
V
ZOMER
ACTIE
BIJ PAAUWE'S WONINGINRICHTING
NU VELE SHOWROOM MEUBELEN
50'/l
KORTING
PAAUWE'S WONINGINRICHTING
Asperges zijn de onder
aardse stengels van de
aspergewortelstok, die
groeien in de opgewalde
zandbedden van het Lim
burgse en Noord-Brabantse
land. Ze zijn één van de
oudste en duurste groenten.
De teelt van asperges is een
meerjarige teelt. Pas na 3
jaar kan er voor het eerst
geoogst worden. Een asper
geplant gaat hooguit 10
jaar mee, hierna is ze
uitgeput.
De Nederlander leert deze
fijne groente steeds beter
kennen. Dat is niet zo ver
wonderlijk want zelfs de
oude Egyptenaren kenden
en roemden de asperge al,
omdat ze 'de buik vertede
ren, de borst verruimen en
goed zijn voor de urine'.
Egyptische farao's kregen
daarom bundeltjes asperges
mee in het graf op hun weg
naar het eeuwige.
Het waren de Romeinen,
die de asperge-kuituur naar
deze streek brachten en de
kloosterlingen, die het
overnamen.
De eervolle vermeldingen
als 'koningin der groente'
en 'het witte goud', geven
al aan dat de asperge een
bijzonder produkt is, een
delicatesse. Ondanks dat de
asperge al eeuwenlang be
kend is, is het toch nog een
exclusieve groente. Dit
komt door de typische
eigenschappen en kenmer
ken van de groente, de ar
beidsintensieve teelt- en
oogstmethode (met de
hand) en de korte duur van
het seizoen.
KORT
VERKRIJGBAAR
Het aspergeseizoen is kort.
Afhankelijk van het weer
begint de oogst van volle-
grond-asperges begin mei
en duurt tot 24 juni (Sint
Jan). Langer oogsten zou
de aspergeplant uitputten.
Asperges in blik zijn uiter
aard het hele jaar ver
krijgbaar.
KOOP- EN
KOOKINFORMATIE
Bij het kopen van asperges
moet u er op letten dat ze
weinig opvallende schub
ben, een gesloten kop en
geen holle of uitgedroogde
ondereinden hebben en dat
ze blank zijn. Er zijn ver
schillende kwaliteiten. De
beste kwaliteit is AA. Dit
zijn mooie, witte, kaars
rechte, dikke asperges met
gesloten kopjes (20-28
mm). Deze asperges geven
weinig afval.
Ze worden meestal voor het
hoofdgerecht gebruikt.
Dunnere en kromme asper
ges zijn goedkoper, maar
zijn ook lekker. Als u ze
nog niet meteen gaat berei
den, kunt u asperges het
beste in een vochtige thee
doek rollen en in de koel
kast bewaren. Echter niet te
lang, hooguit enkele dagen.
Asperges worden altijd ge
kookt voor het gebruik.
Voor het koken moeten
asperges worden geschild.
Leg een asperge voor u en
houdt het kopje vast. Ver
wijder de schil, het liefst
met een dunschiller, van
vlak onder het kopje tot be
neden aan toe. Draai hier
bij de asperge steeds een
slag. Snijdt dan ongeveer 2
cm van de onderkant af.
De schillen en onderkanten
kunt u gebruiken om bouil
lon van te trekken. U kunt
ze ook onderin de pan leg
gen en de asperges hier op
gaar koken, in een thee
doek of met touwtjes om
wonden, zodat de asperges
makkelijk uit de pan te ne
men zijn. Deze bereidings
wijze komt de smaak ten
goede en u bereidt zo tege
lijkertijd een bouillon.
Breng de asperges aan de
kook in een wijde pan en
laat ze zachtjes 10 a 30 mi
nuten doorkoken (dit is af
hankelijk van de dikte).
Goed klaargemaakte asper
ges 'smelten' als het ware
op de tong!
ETEN MET HAND
EN VORK!
Asperges eten doet u met
hand en vork. U pakt met
een hand het uiteinde van
een asperge en legt het kop
je met een beetje geprakt ei
en boter op een vork. Breng
het kopje zo naar uw mond
en zuig langzaam de hele
asperge naar binnen.
ASPERGES, SLANKE
GROENTE
Asperges leveren weinig ca
lorieën, ze bestaan voor
95% uit water. Voor de
slanke lijners onder ons,
een prima groente dus! De
vitamine C - waarde van
asperges is,ongeveer te ver
gelijken met die van aar
dappels.
Per 100 g ASPERGES:
20
vitamine C
Ca
Fe
K
K. Joules/K. Cal.
mg
20
mg
1
mg
200
mg
68/16
VARIATIE GENOEG
Asperges zijn op vele ma
nieren klaar te maken. De
traditionele manier is ge
kookte asperges met
gesmolten boter, partjes
hard gekookt ei en ham.
Andere mogelijkheden
zijn:
- koude (gekookte) asper
ges dippen in bijvoor
beeld een romig sausje
met ei, ham, wijn of
kruiden erdoor.
- asperges gegratineerd
met kaas, sla en stok
brood erbij.
- aspergesoep.
- asperge-omelet.
- asperge-salade met
champignons, citroen
sap en peterselie.
- asperges vormen een
goede combinatie met
kalfsvlees, kip of ham.
- asperges smaken ook
heerlijk in combinatie
met diverse soorten vis,
zoals zalm, tong, forel
en garnalen.
RECEPT: ASPERGE-SALADE MET STUKJES
MANGO EN PETERSELIESAUS (2 personen)
INGREDIËNTEN
200 g gare asperges
1 mango
1 el mayonaise
2 el zure room
1 el gehakte peterselie
toefje peterselie
peper, zout
BEREIDEN
Asperges in stukjes snijden. Mango schillen en het
vruchtvlees in partjes van de pit snijden. De partjes
in stukjes snijden. Roer in een kommetje: mayonaise,
zure room, gehakte peterselie tot een sausje. Maak
op smaak met zout en peper. Vermeng de stukjes
asperge met de stukjes mango en verdeel dit over 2
glazen coupes. Schenk het sausje over de salade en
garneer met een toefje peterselie.
.-sj
V
--r
J
II-
k
'4."7
1 '"VW*
.'nf'AïflVfrf' csasaö
^s. v
O'
'7*
Om Walcheren huis-aan-huis te
bereiken heeft u twee wel héél
aantrekkelijke mogelijkheden ter
beschikking: De Faam en
De Vlissinger.
U kunt ze beide inschakelen.
Maar u kunt ook een keuze
maken tussen beide titels, als
heel Walcheren niet tot uw
doelgroep behoort.
Inhoudelijk zijn de bladen vrij
wel identiek, op de advertenties
na. Dezelfde goed verzorgde
artikelen sieren de pagina's van
zowel De Faam als die van
De Vlissinger. Tel daarbij tal
van veelgelezen rubrieken zoals
die van de Zeeuwse overheid
„Abdij nieuws". „Zaken zijn
Zaken", „Uit het Zakenhart" en
verenigingsnieuws. tips en
besprekingen over film. podium
en tentoonstellingen en de
kennelijk door de lezers zéér
gewaardeerde serie oude
schoolfoto's.
In totaal zit ruim 20% van de
inhoud vol met lokale en
regionale nieuwsfeiten. Tel
daarbij op, dat uit onderzoek is
gebleken dat ook advertenties
in de huis-aan-huisbladen als
informatie worden beschouwd
en het zal u duidelijk zijn waar
om De Faam en De Vlissinger
een hoog gemiddeld bereik
scoren.