Zuidvlietstraat 124, Goes. Tel. 01100-20840 De Faam en De VUssinger De voordelige weg naar uw klanten DE FAAM - DE VLISSINGER Woensdag 18 juni 1986 ASPERGE: KONINGIN DER GROENTEN V ZOMER ACTIE BIJ PAAUWE'S WONINGINRICHTING NU VELE SHOWROOM MEUBELEN 50'/l KORTING PAAUWE'S WONINGINRICHTING Asperges zijn de onder aardse stengels van de aspergewortelstok, die groeien in de opgewalde zandbedden van het Lim burgse en Noord-Brabantse land. Ze zijn één van de oudste en duurste groenten. De teelt van asperges is een meerjarige teelt. Pas na 3 jaar kan er voor het eerst geoogst worden. Een asper geplant gaat hooguit 10 jaar mee, hierna is ze uitgeput. De Nederlander leert deze fijne groente steeds beter kennen. Dat is niet zo ver wonderlijk want zelfs de oude Egyptenaren kenden en roemden de asperge al, omdat ze 'de buik vertede ren, de borst verruimen en goed zijn voor de urine'. Egyptische farao's kregen daarom bundeltjes asperges mee in het graf op hun weg naar het eeuwige. Het waren de Romeinen, die de asperge-kuituur naar deze streek brachten en de kloosterlingen, die het overnamen. De eervolle vermeldingen als 'koningin der groente' en 'het witte goud', geven al aan dat de asperge een bijzonder produkt is, een delicatesse. Ondanks dat de asperge al eeuwenlang be kend is, is het toch nog een exclusieve groente. Dit komt door de typische eigenschappen en kenmer ken van de groente, de ar beidsintensieve teelt- en oogstmethode (met de hand) en de korte duur van het seizoen. KORT VERKRIJGBAAR Het aspergeseizoen is kort. Afhankelijk van het weer begint de oogst van volle- grond-asperges begin mei en duurt tot 24 juni (Sint Jan). Langer oogsten zou de aspergeplant uitputten. Asperges in blik zijn uiter aard het hele jaar ver krijgbaar. KOOP- EN KOOKINFORMATIE Bij het kopen van asperges moet u er op letten dat ze weinig opvallende schub ben, een gesloten kop en geen holle of uitgedroogde ondereinden hebben en dat ze blank zijn. Er zijn ver schillende kwaliteiten. De beste kwaliteit is AA. Dit zijn mooie, witte, kaars rechte, dikke asperges met gesloten kopjes (20-28 mm). Deze asperges geven weinig afval. Ze worden meestal voor het hoofdgerecht gebruikt. Dunnere en kromme asper ges zijn goedkoper, maar zijn ook lekker. Als u ze nog niet meteen gaat berei den, kunt u asperges het beste in een vochtige thee doek rollen en in de koel kast bewaren. Echter niet te lang, hooguit enkele dagen. Asperges worden altijd ge kookt voor het gebruik. Voor het koken moeten asperges worden geschild. Leg een asperge voor u en houdt het kopje vast. Ver wijder de schil, het liefst met een dunschiller, van vlak onder het kopje tot be neden aan toe. Draai hier bij de asperge steeds een slag. Snijdt dan ongeveer 2 cm van de onderkant af. De schillen en onderkanten kunt u gebruiken om bouil lon van te trekken. U kunt ze ook onderin de pan leg gen en de asperges hier op gaar koken, in een thee doek of met touwtjes om wonden, zodat de asperges makkelijk uit de pan te ne men zijn. Deze bereidings wijze komt de smaak ten goede en u bereidt zo tege lijkertijd een bouillon. Breng de asperges aan de kook in een wijde pan en laat ze zachtjes 10 a 30 mi nuten doorkoken (dit is af hankelijk van de dikte). Goed klaargemaakte asper ges 'smelten' als het ware op de tong! ETEN MET HAND EN VORK! Asperges eten doet u met hand en vork. U pakt met een hand het uiteinde van een asperge en legt het kop je met een beetje geprakt ei en boter op een vork. Breng het kopje zo naar uw mond en zuig langzaam de hele asperge naar binnen. ASPERGES, SLANKE GROENTE Asperges leveren weinig ca lorieën, ze bestaan voor 95% uit water. Voor de slanke lijners onder ons, een prima groente dus! De vitamine C - waarde van asperges is,ongeveer te ver gelijken met die van aar dappels. Per 100 g ASPERGES: 20 vitamine C Ca Fe K K. Joules/K. Cal. mg 20 mg 1 mg 200 mg 68/16 VARIATIE GENOEG Asperges zijn op vele ma nieren klaar te maken. De traditionele manier is ge kookte asperges met gesmolten boter, partjes hard gekookt ei en ham. Andere mogelijkheden zijn: - koude (gekookte) asper ges dippen in bijvoor beeld een romig sausje met ei, ham, wijn of kruiden erdoor. - asperges gegratineerd met kaas, sla en stok brood erbij. - aspergesoep. - asperge-omelet. - asperge-salade met champignons, citroen sap en peterselie. - asperges vormen een goede combinatie met kalfsvlees, kip of ham. - asperges smaken ook heerlijk in combinatie met diverse soorten vis, zoals zalm, tong, forel en garnalen. RECEPT: ASPERGE-SALADE MET STUKJES MANGO EN PETERSELIESAUS (2 personen) INGREDIËNTEN 200 g gare asperges 1 mango 1 el mayonaise 2 el zure room 1 el gehakte peterselie toefje peterselie peper, zout BEREIDEN Asperges in stukjes snijden. Mango schillen en het vruchtvlees in partjes van de pit snijden. De partjes in stukjes snijden. Roer in een kommetje: mayonaise, zure room, gehakte peterselie tot een sausje. Maak op smaak met zout en peper. Vermeng de stukjes asperge met de stukjes mango en verdeel dit over 2 glazen coupes. Schenk het sausje over de salade en garneer met een toefje peterselie. .-sj V --r J II- k '4."7 1 '"VW* .'nf'AïflVfrf' csasaö ^s. v O' '7* Om Walcheren huis-aan-huis te bereiken heeft u twee wel héél aantrekkelijke mogelijkheden ter beschikking: De Faam en De Vlissinger. U kunt ze beide inschakelen. Maar u kunt ook een keuze maken tussen beide titels, als heel Walcheren niet tot uw doelgroep behoort. Inhoudelijk zijn de bladen vrij wel identiek, op de advertenties na. Dezelfde goed verzorgde artikelen sieren de pagina's van zowel De Faam als die van De Vlissinger. Tel daarbij tal van veelgelezen rubrieken zoals die van de Zeeuwse overheid „Abdij nieuws". „Zaken zijn Zaken", „Uit het Zakenhart" en verenigingsnieuws. tips en besprekingen over film. podium en tentoonstellingen en de kennelijk door de lezers zéér gewaardeerde serie oude schoolfoto's. In totaal zit ruim 20% van de inhoud vol met lokale en regionale nieuwsfeiten. Tel daarbij op, dat uit onderzoek is gebleken dat ook advertenties in de huis-aan-huisbladen als informatie worden beschouwd en het zal u duidelijk zijn waar om De Faam en De Vlissinger een hoog gemiddeld bereik scoren.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1986 | | pagina 17