•KLEINE HOLLANDSE NIEUWE •KABELJAUWFILET •SCHAR •LEKKERBEK 10.- 9.- 3.95 4.95 BRABANTSE HARINGSALADE HARINGEN MET ROOM GROOTMOEDERS RECEPT HARINGEN IN T GROEN zelf schoonmaken. 8 STUKS VOOR kilo 1 2 kilo warm uit de pan 1 2 kilo Woensdag 6 juni 1984 DE FAAM SX SX SX SX SX SX K2 K2 DEZE DONDERDA G EXTRA VOORDELIG OP DE MARKTI VOojf U heeft hier vier haringen voor nodig. Maak de haringen schoon en verdeel ze in filets. Snij 6 van de 8 filets in dunne reepjes die u nogmaals halveert. Snij 4 gekookte aardappelen, 1 gekookte biet, 2 zoetzure appelen en 2 grote augurken in heel kleine stukjes en rasp hierdoor 1 ui. Vermeng de haringstukjes en het fijngehakte met een sausje van olie, azijn, mosterd, wat zout en versgemalen peper. Zet de salade gedurende enkele uren weg in de koelkast, zodat alle smaken goed op elkaar kunnen inwerken. Als het mengsel goed koud is, schikt u het op een schotel met sla en garneert u naar eigen smaak met b.v. gekookte gehalveerde eieren, tomaat, radijsjes en sterrekers. Snij de achtergehouden haringfilets in dunne repen en leg deze over de salade. Presenteer met bruin brood en echte boter. Neem een flinke ui en halveer deze Wrijf 4 haringen met een halve ui goed in. Meng 1 /4 I zure room aan met een paar druppels citroensap en afhankelijk van uw smaak met een weinig suiker. Serveer de haringen in een wat diep schaaltje en garneer met kwart schijfjes citroen. Maak 6 haringen goed schoon, droog de haringen met papier van de keukenrol goed af, bestrooi de binnenzijde van de haringen met peper en zout (de bekende koksgreep) en wentel de haringen door de bloem. Bak de haringen in 1 00 gram echte boter op een flink vuur in - 1 0 a 1 5 minuten. Voor de saus meng 2 eetlepels bloem met 50 gram gesmolten boter. Leng deze roux aan met 1 /4 liter water, doe er peper en zout naar smaak bij. Kook de verkregen saus in terwijl u met de sauszweep gedurig alle hoeken van de pan bezoekt. Wanneer de saus de dikte heeft die u wenst, haal ze dan van het vuur en doe er 2 eierdooiers en twee eetlepels van een goede mosterd doorheen. Eventueel wat citroensap toevoegen (enkele druppels). Serveer de haringen met daaroverheen de saus. Halveer 4 haringen en haal de graten eruit. Rangschik de haringen in een bed van sla op een klein bordje. Vermeng intussen V2 bekertje zure room met 4 eetlepels fijngehakte bieslook, wat peper uit de molen en wat zout en geef dit apart bij de haringen. Elke donderdag op de SX sX SX SX SX SX SX SX

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1984 | | pagina 12